Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Hiba volt a rendszerbontó népszavazás

2015. szeptember 30. - Európa Kávézó

Ahogy az várható volt, a rendszerbontónak nevezett népszavazási kezdeményezés már az aláírásgyűjtésnél elbukott. A fő felelős a Fidesz, amely szigorítva átírta a népszavazási törvényt, de hibásak a javaslatot végig nem gondoló civilek is.

A szükséges 200 ezer helyett 87 ezer aláírást gyűjtöttek a civilek, a mogéjük felsorakozó pártok és érdekvédelmi szervezetek az általuk javasolt népszavazás első kérdésének kiírhatósága érdekében. A többi állva maradt négy kérdésben nyilván hasonló lehet a végösszeg. Hogy ez kudarc? Annyi biztos, hogy nehezen magyarázható.

A civilek ezt már ott elrontották, hogy a pártokat kikerülve, azok megkérdezése nélkül 19 (!) kérdésben meghirdették a népszavazást március 15-én. Esélyt sem hagytak arra, hogy a politikában rutinos, hasonló helyzeteket már átélő politikai szervezetek esetleg figyelmeztessék őket arra, hogy 3-4 kérdésben is nehéz eljuttatni a témák tartalmát a választókhoz, hát még 19 esetében. Azt sem kapták meg a pártok, hogy esetleg más kérdéseket javasoljanak, ha már a civilek ragaszkodnak a népszavazáshoz. 

Ahogy várható volt a fideszes káderekből álló Nemzeti Választási Iroda alaposan kiherélte a kezdeményezést. Öt, szinte neutrális témát hagytak a placcon. Olyanokat, amelyek esetében teljesen felesleges a népszavazás, hiszen egy sima feles kormánytöbbség dönthet például arról, hogy hány év legyen a tankötelezettség korhatára.

A civilek nem számoltak azzal sem, hogy kifelé kommunikálhatatlan, hogy a Fidesz átírta a régi szabályokat. Ma egy vizitdíjról sem lehetne népszavazni, nem is engedélyeznék. Eközben az érvényességi küszöböt négymillió szavazóra emelték. Ennek elérése gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás.

A demokratikus pártok - a DK kivételével - beálltak a sorba és próbálkoztak a kérdőívekkel. Ha belegondolunk, hogy hat párt, több civil szervezet és szakszervezet tudott 87 ezer aláírást gyűjteni, az lehet a rossz szervezés miatt is, de valószínű, hogy a kérdések nem érték el az ingerküszöböt. 87 ezer végképp nekikeseredett, de megtévesztett polgár pedig elhitte, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetése majd megbontja Orbán rendszerét. Nehéz lenne a DK-ra is mutogatni, hiszen ha ez a sok szervezet tudott ennyi aláírás összeszedni, a DK-nak kellett volna a maradék 113 ezret?

Feltételezve az LMP, az MSZP, az Együtt, az MLP vagy a Szolidaritás jóhiszeműségét és tenniakarását, akkor meg kínos, hogy csak ennyi embert sikerült mozgósítaniuk. A DK bölcsen kimaradt a kudarcból.

A győztes a Fidesz, amely vigyorogva konstatálhatja: béna és megosztott az ellenzék, ráadásul hosszú időre elszállt az esélye egy reálisan kormánybuktatásra alkalmas népszavazás beindításának. Rosszmájúak szerint a kezdeményezők épp a Fidesz érdekeit szolgálták, hiszen előre tudhatták, ez a dolog bukni fog és a Fidesz érdeke minden csalódás, amely az ellenzéket érheti. Aggasztó, hogy október 23-ára újabb javaslattal is előrukkolnának a friss kudarc után.

Pedig a csend most jobb lenne egy kicsit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr417870068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.30. 15:27:57

Azaz 87 ezer ember ballib kormányt akar. A többiek nem.

Torci 2015.09.30. 15:52:47

Faszság. Ha te nem szaladsz egy ostoba, előre bukásra ítélt, csak BP-en aláírást gyűjtő népszavazási indítványt aláírni, amely pl. az abortusz ellen van, akkor te támogatod a gyermekgyilkosságot? Ennyire ostoba azért te sem lehetsz! Vagy mégis?

kuszkusz1 2015.09.30. 19:04:34

A jóemberek akik ezt kitalálták politikai értelemben töktehetségtelenek voltak illetve azok. Nagyon kevés politikai értelmben vett tehetség létezik, sajnos az ellenzékben egy darabot sem látok. Pedig nagyon szeretnék!

kuszkusz1 2015.09.30. 19:06:14

Ugyanez a társaság akar október 23-án előrukkolni valamivel?

Atyám.....!

Andráska8 2015.09.30. 21:47:42

Érdektelen kérdések :(

program készítő 2015.09.30. 22:38:05

Ezek a kérdések még az Ingyenes Népszavazáson sem mentek volna át.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.10.01. 08:45:15

Olvastam a kérdéseket. Gyenge viccek voltak, komolyan pedig nem vehetőek, tehát hülyeség volt az egész. A legtöbbjük könnyedén kikerülhető, más részük egyszerűen demagóg butaság.
Van azonban egy másik probléma is, amit ilyen bárgyú hozzáállással nem igazán lehet felismerni. Ez pedig a kifejezések jelentésének értelmezése. Nem úgy vannak a dolgok, hogy a kedves, a jó, a tehetséges, a szinpatikus, a bölcs, a zseniális szinonímák, hanem úgy, hogy ezeknek önálló jól meghatározható jelentésük van, és közelítőleg sem hasonlóak. Amíg abból a hibás alapvetésből indul ki ez a szedett-vedett massza, hogy az elutasított vezető egyúttal ostoba is, addig OV-nek nincs mitől tartania. Majd amikor felismerik, hogy a kormányfő a maga helyén zseniális vezető, függetnelül a céljai megítélésétől, de eredendően úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretné, akkor majd válaszra fogja méltatni őket, bár gondolom ennek a válasznak meg nem fognak örülni.
Tehát. Amíg nincs egy értelmes, megfontolt, indulatait kezelni tudó, mértékadó, tisztelhető és kellő intelligenciával megáldott konstruktív ember, aki nem az O-kormány megdöntésében mesterkedik, hanem érthető és elfogadható jövőképet vázol, ami mellett ki lehet állni, addig a sok, de közel sem elég tehetségtelen kenyérpusztító legfeljebb néhány vágókép erejéig tudja megmozgatni a médiát, de társadalmi változások beindításához jelentéktelenek.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2015.10.01. 08:47:18

@kuszkusz1: "Ugyanez a társaság akar október 23-án előrukkolni valamivel?
"
- Miért ne. Így OV-nek már csak kenyérről kell gondoskodnia. A cirkusz már adott, sok sok bohóccal.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.10.01. 15:35:38

Egy újabb poszt született arról, hogy minden párt szar, csak a DK a villamos.

Nincs itt semmi látnivaló kérem.

Gyurcsány Feri blogírói dolgoznak.

adam hyl 2015.10.18. 02:04:06

@Torci: Mióta tiltott az abortusz? Értem én, h 6 együttes politikus előrébb akar kerülni, de ezért embereket félelemben tartani és demagóg módon hazudni nekik, pont annyira erkölcstelen, mint a gyerekgyilkosság.

adam hyl 2015.10.18. 02:10:11

"Aggasztó, hogy október 23-ára újabb javaslattal is előrukkolnának a friss kudarc után" - Ugyan már, semmi aggasztó nincs benne! Engem kifejezetten szórakoztatni fog, hogy a látvány csapatsportokért (kedvenc pontom) aggódó civilek most majd a technikai küzdősportok mellett akarják a népet megszavaztatni. :D A magam részéről alig várom. :D
süti beállítások módosítása