Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Gyurcsány-Karácsony-Molnár: nem háború, hanem béke

2017. december 22. - Európa Kávézó

Noha a DK-MSZP-megállapodás az egyéni jelöltekről jelentős előrelépés, továbbra sem csendesül a vita a listákról, jelöltekről. Itt, a Kávézóban úgy gondoljuk, érdemes összefoglalni, hogy mi a helyzet. Hogy mindenki értse. Az is, aki eddig is értette, meg az is, aki úgy tesz, mintha nem értené.

trio.jpeg

1. A közös listát 2014-ben kipróbálta a demokratikus ellenzék - fideszes kétharmad lett a vége. Ezért sem lesz most közös lista.
2. Az MSZP, Gyurcsány Ferenc 2009-es (!) lemondása óta folyamatos párt- és listavezető keresése gyulladásban tartja nem csak a szocialistákat, de az egész demokratikus ellenzéki oldalt. Volt elnök az elmúlt 9 évben Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József, Molnár Gyula, miniszterelnök-jelölt hivatalosan és/vagy hosszabb-rövidebb időre támogatva Mesterházy, Lattmann Tamás, Botka László, Balázs Péter, Karácsony Gergely). Ez a belső MSZP-s útkeresés két ciklus óta tart már és nem tud nyugvópontra jutni. Ez okozza a legtöbb problémát a demokratikus oldalon. 2009 óta önálló identitású új pártok alakultak. Ezek egyike és legjelentősebb ereje a DK, amely önálló, egységes párt. Nélkülözhetetlen a kormányváltáshoz, és 2018-ban erős frakcióval szeretne a kormányzó többség részese lenni. Ez legitim igény.
3. Pár hónapja az volt a baja az MSZP-nek, hogy a DK nem tagadja meg a szegedi polgármester kérésére Gyurcsány Ferencet. Tárgyalni sem voltak hajlandóak velük. Most meg az a bajuk, hogy Botka bukása után a más párttól igazolt listavezetőjük miatt a DK nem akarja feladni önállóságát, identitását. Mindkét módszer a DK, MSZP általi megtörését célozza. Ahogy elnézzük, ez nem fog sikerülni.
4. A DK a Botka idején elszenvedett durva támadások ellenére elfogadja, hogy az MSZP - történetében először - egy másik, ráadásul mérhetetlen támogatottságú párt aspiránsát javasolja miniszterelnök-jelöltnek. De az ő választásuk nem kötelező jellegű más pártokra, így a DK-ra nézve sem. Az MSZP-n kívül ma egyetlen párt sem támogatja Karácsony jelölését. Most abba bele sem megyünk, hogy egy hangfelvétel szerint ezt ő maga sem ambicionálja...
5. Az Együttel való szövetséget, és ezzel az önálló listák elvét váratlanul elhagyó Karácsony Gergely így is lehetett volna pártok feletti közös MSZP-DK miniszterelnök-jelölt - a DK erre nyitott volt - de Karácsony az MSZP listáján indul. Az Együtt melletti nagy valószínűséggel várható kiesés helyett a szocialisták befutó helyet jelentő pozícióját választotta. A többi hablaty.
6. A DK, amely megalkotta saját programját (Sokak Magyarországa), létrehozta önálló listáját, van saját listavezetője, nyilvánvalóan nem támogathatja egy másik párt listavezető miniszterelnök-jelöltjét. Ha így lenne, hogyan kampányolna a DK a Gyurcsány Ferenc vezette önálló lista és program mellett, amelyet kongresszus, belső pártszavazás és elnökségi döntés hitelesít?
7. Hogy nem lesz közös ellenzéki lista, az nem a DK "bűne." Nem akar közös listát az Együtt, az LMP, a Momentum és a MoMa sem. Gyakorlatilag senki. Két héttel ezelőttig Karácsony Gergely sem akart...
8. Az MSZP és Karácsony a közös lista erőltetéséből folyton kihagyják az összes többi pártot. Valamiért csak a DK-t próbálják kényszeríteni. Ez egyrészt gyanús, mintha a DK erejét, egységét akarnák megbontani, másrészt inkorrekt. Miért nem mondják el minden nap a többi pártnak is, hogy egy közös listához, vagyis hozzájuk kéne csatlakozni? Pedig nyilván megvan az oka, hogy senki nem akar az MSZP-vel közös listát. Ha a szocialisták és Karácsony elfogadják, hogy az LMP listáját Szél Bernadett vezeti, miért nem fogadják el, hogy a DK listáját Gyurcsány Ferenc vezeti?
9. Az egyéni jelöltek eddig felosztása (MSZP 58, DK 46, Együtt - Szabó Szabolcs 1, független, Kész Zoltán 1) jó kiindulópont más pártok, esetleg civil szervezetek bevonására. Erre kellene összpontosítani.
10. A választás az egyéni körzetek múlik. Ha ott megvan a 106 demokrata jelölt, Orbán elbukhat jövő áprilisban.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4213517933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása