Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Él még a remény - a Hajdu-ügy és ami mögötte van

2017. június 30. - Európa Kávézó

Végül is, nagyszerű történet kerekedett ki abból, hogy Hajdu László, XV. kerületi DK-s polgármester megakadályozott egy korrupciós ügyet, majd megtámadták, végül egy nap alatt a botrány elsimult. Egyelőre legalább is a tisztesség és becsület győzött.

hajdu_laszlo.jpg
Akik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói, egyetértenek abban, hogy Hajdu László tisztességes ember. Nem véletlen, hogy emberöltő óta irányítja a XV. kerületet. A most előkerült történetben egy felújítási munkánál talált túlszámlázásra utaló adatot, magyarán: valakik lopni akartak. A DK-s polgármester erre nem volt hajlandó, neki is ugrott egy tarka koalíció: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP. Gyorsan bizottságot rittyentettek, hogy felfüggesszék állásából Hajdut.
Innentől gyorsan peregtek az események. A Demokratikus Koalíció kiállt a polgármester mellett, Gyurcsány Ferenc ezt egy külön Facebook-posztban is megerősítette. Majd jött az Együtt nevében Szigetvári Viktor, aki szolidaritásáról biztosította a polgármestert. Nem sokkal később az MSZP-s Horváth Csaba mutatott példát kollegialitásból, felszólítva az összeesküvésben részt vevő párttársát, Móricz Esztert, hogy hagyja békén Hajdut, mert az MSZP-nek nem a DK- hanem a Fidesz az ellenfele...Kisvártatva jött a szocialisták hivatalos közleménye, hogy a Fidesszel együttműködő Móricz ellen fegyelmit indítanak. Erre Móricz is megszólalt, először beszólva a polgármesternek, végül azonban visszakozva. A kör a jobbikos összeesküvő hátralépésével zárult... Az LMP hitvány módon megpróbálta az ügyet arra felhasználni, hogy ellehetetlenítse a kerület teljes vezetését, de ez a felelőtlenség tőlük már megszokott.
Mi ebből a tanulság? 
Hajdu László csatát nyert - nem biztos, hogy háborút is. Ha egy ilyen ügyben nekimentek, megtörténhet ez máskor is. Kiderült azonban, hogy érdemes becsületesnek lenni. Még egy erős alkalmi koalíció támadása is visszaverhető egy tisztességes életúttal. Öröm, hogy az MSZP gyorsan és korrekten reagált, felismerve a sztoriban rejlő politikai veszélyeket. Lám, a jobbikos kerületatya is rájött, hogy nem érdemes szembe menni a kerület megbecsült vezetőjével. A Fidesz magára maradt.
Ettől függetlenül civilek és a DK szervez egy, vagy akár kettő szolidaritási tüntetést, biztos, ami biztos. 
Ez a poszt mégis csak az öröm posztja. Elbukott egy lopási akció, kiderült, hogy tényleg tilos a Fidesszel boltolni, a polgármester pedig délután egy Facebook-közleményben jelenthette be, ne aggódjanak érte, folytatja a munkát.
Legyen ez a demokraták mintája 2018-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012630727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronika Laska 2017.06.30. 10:41:22

Aljas gazemberek ezek. Még hogy keresztények? Mikor kilopják még Jézus szobor szemét, de magé feszületet is ellopják, ami mögé bújnak, és onnét köpködnek, mint a köpködő kobra. Szemét aljas banda. Móricz Eszter pedig a hívő asszonyság fogja a cókmókját és települjön vissza ahonnét ide fújta őt a szél! Az Erdélyi Torockoszentgyörgyből Ott gyakorolja az elhívatottságát a idesz felé a kerület nagyon jól tudja hogy a Fideszes László Tamás embere csak MSZP-s köpenyben flangál az Eszterke!Nem kevés pénzért munka nélkül

Zsuzsanna Heltai 2017.06.30. 15:48:00

Vajon hány ilyen beépített ember van az mszp-ben??? Annyira bántó, h az erdélyiekben nagyon sokszor kell csalódni! Vajon miért? Nem egyenes emberek, élősködők-sajnos-gyakran ez a tapasztalat. És 100-ból 90 a fidesz se..ét nyalja...

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.30. 19:12:38

A határon túliak kilóra meg vannak vásárolva, kollaboráns aljasságukért kapták a kettős állampolgárságot.

Netuddki. 2017.06.30. 19:35:11

Most akkor minek is kéne örülni? Lecsuktak valakit?

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.30. 19:38:46

Látjtok feleim? Azt már régen megmondta egy bölcs magyar, hogy dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes. Mert az ilyen munkába nem lehet belekötni.

Illetve bele lehet, de a végén mindig az nevet, akibe belekötöttek.

Kis ember 2017.06.30. 20:26:01

Ez az a Hajdó László, aki a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején azzal kampányolt, hogy "Metrót Palotának", holott már akkor lehetett tudni, hogy nem lesz belőle semmi?
Köszönöm, nincs több kérdésem.

anyadmajma 2017.06.30. 20:59:21

@Kis ember: nem, ez az az ember, aki próbál valamit tenni a választókért.

kvadrillio 2017.06.30. 21:00:00

ÉS MI LESZ SOROS 30 TONNA ARANYÁVAL ??? :)))Közeledik a világvége: 3 évünk van megmenteni a Földet
ma 17:57

Föld
megmenteni

Azon a telephelyen dolgozott, ahol a két éve Tokajnál meggyilkolt pénzkísérő / Fotó: Shutterstock
Azon a telephelyen dolgozott, ahol a két éve Tokajnál meggyilkolt pénzkísérő / Fotó: Shutterstock
740
1

Hamburg — Ideje észbe kapni! Kutatók szerint 2020 után bekövetkezik a klímakatasztrófa, ha nem teszünk valamit ellene. Amennyiben a Föld tovább melegszik, a hőhullámok, valamint a növekvő vízszint miatti újabb tömeges népvándorlás kezdődhet.
Hirdetés

Már a jelenlegi 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés miatt is gyorsabban olvadnak a jéghegyek, amelyek emelik az óceánok vízszintjét, és egyre pusztítóbb viharok keletkeznek – írta három vezető klímakutató és Christiana Figueres Olsen (60), az Egyesült Nemzetek Szervezete klímaváltozással foglalkozó csoportjának vezetője a Natural című tudományos folyóiratban.
Árvizek / Fotó: Shutterstock

A jelenséget a folyamatosan növekvő szén-dioxid-kibocsátás okozza. A vészhelyzet határát a tudósok 2 Cel­sius-fokos növekedésnél húzták meg, ezt nagyon hamar elérhetjük, akár már 2020-ban – legalábbis azt kérik a világ vezetőitől, ezt az időpontot tekintsék mértékadónak.

– Az éghajlatunkról, a bolygónkról van szó, és ez minden üzleti érdeknél fontosabb – írta Figueres. – A világgazdaság szén-dioxid-mentesítésének azonban hosszú útja van.
Aszály / Fotó: Shutterstock

A kutatók azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra a világ áramkészletének 30%-át megújuló energiaforrások adják, míg járművek 15 százalékának elektromosnak kellene lennie. Egy évtizeden belül nullára kell csökkenteni a jelenleg 12%-ban jelen lévő üvegházhatású gázokat, sőt azt is meg kell akadályozni, hogy a 2020-as esztendő után új széntüzelésű erőmű építésére ne adjanak engedélyt – figyelmeztet az ENSZ-vezető.
Szélsőséges időjárás / Fotó: Shutterstock

Ellenkező esetben súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel kell számolnunk: akár már ebben az évszázadban 80 centiméterrel emelkedhet a tengerszint, part menti városok kerülhetnek víz alá, gyakoribbak lesznek az áradások, pusztítóbbak a hurrikánok. Kevesebb lesz az ivóvíz is, hiszen az eltűnőfélben lévő himalájai gleccserek látnak el számos ázsiai folyót, amelyre legalább egymilliárd ember támaszkodik. Jobban terjedhet a szúnyogok által terjesztett malária vagy a Zika-vírus, az aszályok és a szárazság ­miatt pedig az erdők is gyorsabban pusztulhatnak.
Olvadó gleccserek / Fotó: Shutterstock

Állatfajok is eltűnhetnek

A szakértők szerint az állatfajok 20-30%-a is veszélyben van a növekvő hőmérséklet miatt. A klímaváltozás ugyanis túl gyorsan történik ahhoz, hogy az állatok alkalmazkodni tudnának. Például a jegesmedvék már így is megfigyelhetően kisebbek, mert kevesebb élelmet találnak maguknak. Amint eltűnnek a közelükből a jégsapkák, eltűnik velük együtt a faj is.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.30. 21:15:20

@Zsuzsanna Heltai: Hát igen... az erdélyiek sokszor... igen élelmesek, hogy szépen fogalmazzam meg azt, hogy folyamatosan azt lesik, hogy hol lehet ügyeskedni egy kicsit, lehúzni az államot, közintézményt, szomszédot bárkit. Közben pedig megy a hízelgés, meg a kapcsolati tőke építés kihasználva az erdélyi kártyát. Persze tisztelet a kivételnek. .

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.30. 21:17:58

@Kis ember: Lehetett tudni? Ki tudta? Te?

Bazmeg a fidesz meg azzal kampányolt pl, hogy egyéni számlák lesznek az állami nyugdíjrendszerben. És ez csak egy az ezerből, amivel a fidesz kampányolt és ordas nagy hazugság, szóval nem kell egyből karaktergyilkolni ha találunk egy olyan politikust, aki nem csak a zsebét tömi.

Kis ember 2017.06.30. 21:24:36

@anyadmajma:
int például a Szerencs utcai felüljáró, amit szintén ígérgetett?

morph on deer 2017.06.30. 21:35:19

@Kis ember:
"... a kétezres évek elején azzal kampányolt, hogy "Metrót Palotának"

Ez is így lesz! Sőt, majd meghosszabbítják Vásárosnaményig..!

morph on deer 2017.06.30. 21:48:12

@Budapest a kutyaszar városa:
Ez megvan?:
"A magyar kormány kétmilliárd forinttal támogatja a nagyváradi püspöki palota felújítását"

Tehát kétezer millió magyar forint a nagyváradi püspöki palotára!

Még csak nem is az anyanyelvi kultura ápolására, oktatására, vagy egyéb, valóban a hétköznapi embereknek szóló projektre, nem bizony!

Telik meg "fussa" - minden bizonnyal, hiszen mint tudjuk, itthon már semmi szükség a közintézmények felújítására sem, és valamit valóban kell kezdeni a pénzzel mielőtt megeszik a molyok, vagy valami hasonló...
Püspöki palota Romániában!

Hiába na, ami fontos az fontos..!

magyaridok.hu/kulfold/balog-zoltan-kormany-tamogatja-nagyvaradi-puspoki-palota-felujitasat-1872085/

Billy Hill 2017.06.30. 21:48:17

@Budapest a kutyaszar városa: Nyilván majd arra az SZDSZ-re meg MSZP-re meg csatolt részeikre fognak szavazni a határon túliak, akik az érdekeikkel szembekampányoltak... Miközben már egy sor európai országban régóta szavazhattak parlamenti választáson a külhoniak...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.30. 21:50:16

@Billy Hill: Nem kéne szavazniuk. Nem itt élnek, nem itt adóznak, semmi közük hozzá.

Kis ember 2017.06.30. 21:56:11

@Sörös Mérenc:
Ez a "Fidesz ezzel meg azzal kampányolt" pont ugyanaz, mint a "bezzegagyurcsány"
Szóval sikerült lemenned arra a színvonalra.
Értem én, hogy egy politikus abból él, hogy ígérget, de nem kéne akkorát ígérni, amit 15 év elteltével sem tud megvalósítani, sőt már akkor nyilvánvaló volt, hogy nem lesz belőle semmi. És igen, én 25 éves fejjel tudtam, azét is költöztem aztán el Újpalotáról. Hogyhogy ő, aki közel volt a tűzhöz nem tudta? Vagy tudta, csak jól hangzott? Ejnye de ismerős ez...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.30. 22:00:36

@Kis ember:
1.: A szinvonalat te határoztad meg.
2.: Miért költöztél el Újpalotáról?

Billy Hill 2017.06.30. 22:06:40

@Sörös Mérenc: Az Ausztriában meg Londonban dolgozó magyar sem itt él, aztán mégis szavazhat itt. Továbbá itthon is elég sokan nem fizetnek személyi jövedelemadót (vagy hasonlót), mégis szavaznak. Amire talán szükség lenne, az egy vagyoni cenzus meg egy folyamatos legalább 180 napos jelenlét per év?

látjátok feleim szümtükkel 2017.06.30. 22:07:34

@Sörös Mérenc: "Miért költöztél el Újpalotáról?"

Nem jöttél rá?
Biztosan azért, mert szívére vette, hogy nem épüt metró. Elment oda, ahol van.

BiG74 Bodri 2017.07.01. 04:40:23

Régi és új tolvajok, valós és reménybeli elszántak, ha összefognak.

Emma Paula Keresztanyuja 2017.07.01. 06:52:41

@Billy Hill: Én ebben így benne lennék, mondjuk abban h 180 nap jelenlét, és Magyaro-n bejelentett lakcím. Vagyoni cenzus meg személyi jövedelemadó nem kell.

incognito ergo sum 2017.07.01. 08:19:40

Most nem derült ki hogy ki és mit akart lopni és mit kapott volna a maszopos meg a jobbikos a tortából stb szóval ez féllábú sztori de így is jó

midnight coder 2017.07.01. 08:32:53

Korrupció az, amiből engem kihagynak. Amúgy elég vicces sztori, a hős DK-s amint küzd a korrupció ellen...

P. J. Fry 2017.07.01. 08:35:44

"Az LMP hitvány módon megpróbálta az ügyet arra felhasználni, hogy ellehetetlenítse a kerület teljes vezetését, de ez a felelőtlenség tőlük már megszokott."

A szemetek! Miközben az ország teljes vezetését kellett volna ellehetetleníteniük. :D

Kopasz Szuzukis 2017.07.01. 08:56:13

Tisztelt Újpalotaiak!
Addig örüljetek, míg ilyen górétok van. Mondom én, innen, "HússzázalékosLajos" városából.

n3spr3ss0 2017.07.01. 09:08:16

@Billy Hill: Egy külföldinek semmi köze a hazai dolgokhoz. Tetszik, nem tetszik,akkor is külföldi.

Pop40 2017.07.01. 09:51:05

Jól alakult a dolog.

Akik meg ellenzékiként a hazaáruló fideszes söpredék mellé álltak, azokat azonnal ki kell hajítani a pártból.

Pop40 2017.07.01. 09:53:46

@Billy Hill:

Ne szavazzanak itt senkire.

Szavazzanak ott, ahol élnek.

Ne más f@szával akarják verni a csalánt, miközben a fideszes csürhe ámokfutásának következményeit az itthoniak szívják, őket meg nem érinti.

Pop40 2017.07.01. 09:58:37

@Billy Hill:

Hogy a faszba ne élne már itt az, aki mondjuk fél évre kiment oda dolgozni??
Ő szavazhat akkor, ha személyesen megjelenik, a követségen. Úgy, hogy adott esetben fél évet volt távol életében Mo-tól.

Az Mo-n meg sose élt erdélyi meg szavazhat levélben, anonim módon.

Értem én, hogy a fideszes söpredék bárkinek választójogot ad, aki leszavaz rá, de attól ez még választási csalás.

Pop40 2017.07.01. 10:07:27

@Emma Paula Keresztanyuja:

Zseniális ötlet.

És mégis hogyan is ellenőriznéd le a 180 napos jelenlétet az eu közepén, ahol a határ átlépéséhez kb semmi nem kell?

Ja, és csak a választás évében lenne érvényes? Ha valaki 3 évig itthon volt, de a választás évében 180 napig nem, az ne szavazzon, de aki választási évben végig itthon volt, előtte meg 3 évig Mo felé se nézett, az szavazhat?

Izgalmas elképzelés, esetleg kitalálhatnátok még hozzá, hogy az szavazzon, aki az év 365 napjából minimum 364-ben lepecsételte a jelenléti ívét a helyi önkormányzatnál. :D

midnight coder 2017.07.01. 10:08:57

@Pop40: Szerintem egyik se szavazzon. Ha valaki külföldön fizet adót, az ne szavazzon arra, hogy itt hogyan és mire költik el.

Pop40 2017.07.01. 10:29:40

@midnight coder:

Mi az, hogy "külföldön fizet adót"?

Az is külföldön fizet adót, aki kimegy 2 hónapra pincérkedni, meg az is, aki emigrál, végleg.
Nem hiszem, hogy ez a kettő ugyanaz a kategória.

Sőt, akkor is adót fizetek külföldön, ha átugrok 2 napra valamelyik szomszéd országba. Nem csak az szja az adó.

Kis ember 2017.07.01. 12:36:38

@Sörös Mérenc:
Nem, a színvonaltalan érvelést te folytatod.
Mikor 1994-ben odaköltöztem, volt rá még esély, hogy legyen metró, így megközelíthető hellyé váljék, ne kelljen a 73E busszal vagy a 69-es villamossal zötyögni. Mikor látszódott már, hogy nem lesz ebből semmi, akkor inkább beköltöztem a városba. Életem egyik legjobb döntésének bizonyult.
Már akkor röhögtem Hajdún meg az ígérgetésein.

P. J. Fry 2017.07.01. 20:04:42

@Pop40: "de attól ez még választási csalás."

Jah, ha te mondod meg, hogy mi a választási csalás és mi nem az, akkor szépen vagyunk. Kinevezted magad törvényalkotónak meg bírónak is? :D

Azért gondolom követeled, hogy legyen már végre jogállam, ugye? Csak nem nagyon érdekel, hogy mit mond a törvény, de azért jogállamot azt szeretnél?

Pop40 2017.07.01. 21:45:52

@P. J. Fry:

Elvtárs, leírtam, mitől választási csalás. Az, hogy te nem tudsz olvasni, vagy szöveget értelmezni, a te bajod.
Olyan a világon nincs, hogy adott ország polgárának kevesebb joga van adott országban, mint a szomszég ország polgárának, szimplán azért, mert ő nem a diktátorra szavazna.

Jogállam meg nem attól lesz valami, hogy egy köztörvényes maffia, mint a fidesz, kifilézgeti, ki szavazzon, és ki ne.

Törvények amúgy É-Koreában is vannak. Gondolom, neked az is jogállam.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.07.02. 09:45:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nem nem jöttem rá, nem hittem el, hogy ez lehet. :-)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.07.02. 09:47:25

@Billy Hill: Azért ez eléggé "megengedő érvelés". Az egyik nem itt él, de ide adózik, a másik pedig itt él, de nem "nagyon" adózik. Az erdélyi viszont egyik sem. Emellett ha jól tudom, cseppet egyszerűbb is új, honosított honfitársainknak szavazni, mint a külföldön dolgozó régieknek.

Pop40 2017.07.02. 10:30:15

@Sörös Mérenc:

Cseppet.
De tényleg csak egészen cseppet. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.04. 22:12:33

@Pop40: "...miközben a fideszes csürhe ámokfutásának következményeit az itthoniak szívják, őket meg nem érinti."

Már miért ne érintené? Hiszen a nagyváradi püspöko palota felújítására is millárdokat ad a magyar kormány. Kapni jobb, mint adni, ezt ők nagyon jól tudják.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.04. 22:17:26

@Kis ember: "Mikor 1994-ben odaköltöztem, volt rá még esély, hogy legyen metró, így megközelíthető hellyé váljék, ne kelljen a 73E busszal vagy a 69-es villamossal zötyögni."

Basszus! Mi itten vidéken órákat zötyögünk, hogy oda érjünk valahová, mondjuk a megyei kórházba, és ráadásul nemhogy metrót, de még jobb autóbuszjáratokat sem ígérget senki. A felújított vasúton is pont annyi idő alatt érünk Budapestre, mint a felújítatlan régin értünk. Pedig toronyórát és láncot is ígértek hozzá ezek, oszt se lánc, se óra.:(
süti beállítások módosítása