Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Már a DK a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt?

2017. május 08. - Európa Kávézó

Itt valami nincs rendjén. Vagy a kérdező cégek módszerei rosszak, vagy az emberek titkolóznak, de most már tendenciának látszik, hogy hiába "mérik" az MSZP-t nagyobbnak a DK-nál, ha választásra kerül sor, a DK rendre megveri az MSZP-t.

mikrofon.jpg

Három olyan választás volt, ahol semmiféle összemosódás nem volt a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt között. Az európai parlamenti választás, a dunaújvárosi, és a mostani debreceni időközi választás. (Az országgyűlési választáson közös lista és közös jelöltek voltak, az országos önkormányzatin is sok helyen fordult elő közös indulás. Közös jelöltje volt a két pártnak korábban Újpesten, Salgótarjánban, Veszprémben, és legutóbb Zuglóban is.)

Az európai parlamenti választás előtt a közvéleménykutatók többsége a DK kiesését jósolta, ehhez képest Gyurcsány Ferenc pártja 10 százalékot kapott, alig egy százalékkal kevesebbet, minél a jóval magasabb népszerűségre taksált szocialisták. Sőt, az EP-voksoláson Budapesten a Fidesz mögött már a DK volt a második legerősebb párt. Itt tehát tévedtek a kutatók a két párt támogatottságát illetően.

Mivel az MSZP nem tartotta be a pártok közötti korábbi megállapodást, és nem fogadta el a DK jelöltjét, a két párt külön indult Dunaújvárosban is. (Ha közösen indultak volna, legyőzték volna a Fideszt...) A kohászvárosban a DK 21, az MSZP 8 százalékot kapott... Itt is tévedtek a közvéleménykutatók...

Tegnap Debrecenben is külön indult a két párt. Itt a Fidesz volt eleve esélyes, így a megmérettetés egyfajta előválasztásként, ellenzéki erőfelmérésként volt értékelhető. A DK több mint 9 százalékot kapott, az MSZP pedig még az 5 százalékot sem érte el. Itt is tévedtek a közvéleménykutatók...

Mindebből annyi megállapítható, hogy a DK-t a felmérések valós támogatottsága alatt, az MSZP-t pedig valós támogatottsága felett mérik. Lehet, hogy országosan már a Demokratikus Koalíció a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt? 

Akár így van, akár nincs, az MSZP és Botka László pökhendi magabiztosságát semmi sem indokolja. Gyurcsány Ferenc nem akadálya, hanem feltétele a demokratikus ellenzéki győzelemnek - a korábbinál nagyobb erővel és felelősséggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712489317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2017.05.08. 11:03:19

Mi az a kérdőjel a cím végén?

Tölgyes Péter 2017.05.08. 11:04:29

A valódi kérdés inkább az: mi indokolja, hogy az MSZP még a korábbi magas lóról sem kezdeményez tárgyalásokat a DK-val - - a választási rendszerbe kódolt kényszerek ellenére sem?!

Zsoltbacsi 2017.05.08. 12:01:37

Azt a tenyt diszkreten "elfelejti" a gyozelmi jelentes, hogy a dk is vesztett szavazatokat 2014hez kepest....

noviktorka 2017.05.08. 12:31:00

@Zsoltbacsi: Honnan vetted ezt a "tényt"?

Zsoltbacsi 2017.05.08. 12:33:56

@noviktorka:

Nyilvanos adat.
2014: 214 szavazat, azaz 10,55%
2017: 149 szavazat, azaz 9,38%

Orulok, hogy segithettem

Oldforesz55 2017.05.08. 13:52:49

DK-s szimpatizánsként: semmi sem indokolja Botka pökhendiségét, de azt sem, hogy arra mi is pökhendien reagáljunk. Túlzottan messzire ment a cikk szerzője, amikor egy (ráadásul elvesztett) semmiképpen nem mérvadó önkormányzati választás adataiból von le következtetéseket. A dk szimpatizánsoknak sem jó, ha azzal hülyítitek őket, de legalábbis azt sugalljátok, hogy a dk "a legnagyobb demokratikus ellenzéki párt". Párttársaim: több szerénységet és kevesebb és kevesebb elfogultságot.

bartospeeter 2017.05.08. 15:39:52

az MSZP meg fog szűnni. Ehhez az út a jelenlegi ostoba önfényező bután baloldali halandzsa politika. Jóllehet Gyurcsány politikája mára számomra nyilván valóan nem pozitív (menekült kérdés, a pártból kivált neves személyek), de még mindig a kisebbik rossz.

werecke 2017.05.08. 17:00:24

Az MSZP léte eddig is hamis konklúzióra épült megspékelve a hamis nosztalgiával.
1. Kádár alatt jaj de jó volt.
2. Kádár szocialista volt.
3. Tehát amiben benne van a szocialista szó az csak jó lehet.
Háááát.....

Skankhunt42 2017.05.08. 18:23:35

érdekes következtetés egy senki által meg nem hirdetett kategóriában.

noviktorka 2017.05.09. 03:58:12

@Zsoltbacsi: Köszönöm, egy kis segítség mindig jól jöhet, de azt a tényt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a 21%-os részvételi arány igen szerényre sikeredett.

Tibor Rajna 2017.05.09. 07:57:49

Amelyik párt bojkottál egy népszavazást vagy választást, az minden lehet, csak demokratikus nem. A baloldali választók akkor kapnak majd érdekképviseletet, ha kormányozni akaró pártvezetőket választanak maguknak. Gyurcsány már bizonyított, hogy ő nem ilyen.

Lilla50 2017.05.09. 22:07:29

@Tibor Rajna:
Lehet hogy fog még GyF kormányozni, de most csak a dk listavezetője lesz. A miniszterelnök jelöltnek pedig kotosnek kéne lenni .Afféle Lattmann Tamás forma kvázi független.
Mióta Németországban Martin Schulz pártjával balra tolódott--elvesztett 2 tartományi választást.
Az emberek polgári társadalmat szeretnének.

Zsoltbacsi 2017.05.10. 14:42:40

@Lilla50:

Szeritem nem azert vesztett Schulz, mert balra tolodott, hanem azert, mert Merkel vegre (szerintem ideiglenesen) abbahagyta a migransseggnyalast.
De ugyanez tortent a hollandoknal is nemreg. Wilders veszelyesen jott fel, aztan Rutte megjelentetett a nagyobb ujsagokban egy nyilt levelet, hogy a migransoknak be kell tartani a torvenyeket (mindenfele hasonlosag a magyar kampannyal kizarolag a veletlen muve :))) ), es rogton visszavette a vezetest.

Szoval en nem bonyolitanam tul a kerdest: amelyik politikus hallgat a nepre, es azt csinalja, amire felhatalmazast kapott, ugy is mondhatnam, hogy kozerdek, az erosodik, a tobbiek meg mennek a levesbe.

(Az osztrak pelda ugyanez)
süti beállítások módosítása