Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Hajrá Eörsi Mátyás!

2016. augusztus 03. - Európa Kávézó

Dörmögve figyeljük az amúgy szűk körű vitát Eörsi Mátyás esetleges diplomáciai szerepvállalása körül. Pedig Eörsi nem kap egyetlen forintot sem a magyar kormánytól, a Demokráciák Közössége nevű szervezetben esetleges főtitkárrá megválasztása pedig erősítené a magyar demokratikus ellenzék pozíciót.

(Gyurcsány Ferenc és Eörsi Mátyás 2009-ben az országgyűlésben)

Nagyon elfogultnak, vagy ostobának kell lenni ahhoz, hogy valaki lekollaboránsozza Eörsi Mátyást. Már az SZDSZ frakcióvezetőjeként is ellenfele volt a Fidesznek, ez nem változott azóta sem, amióta a Demokratikus Koalícióban politizál. A varsói székhelyű, 18 országot tömörítő szervezetnek jelenleg svéd főtitkára van. akinek megürülő helyére pályázik a magyar diplomata. A pályázathoz az Orbán-kormány nem támogatja Eörsit, hanem a minimális feltételnek megfelelően támogatja, hogy pályázzon. Egyes információk szerint fontos országok nagykövetségei üzenték meg Orbánnak, hogy ne menjen szembe Eörsi jelölésével. Szijjártó helyében ebben az esetben mi is azt kommunikálnánk, hogy mekkora kegy Eörsi "támogatása", pont mert tudják, hogy a sajátjai fognak nekimenni, amennyi eszük van...

Két dolog lehetséges: vagy nyer, vagy veszít, Eörsi évek óta ebben a szervezetben dolgozik, onnan kapja a fizetését is, nem az Orbán-kormány diplomáciai karának tagja, és végképp nem a rezsim támogatottja. Még annyira sem, mint az a tanár tüntető, aki a Klebelsberg Központtól kapja a fizetését... A főtitkárrá választást a szervezet Kormányzótanácsa bonyolítja le, semmi köze ehhez a magyar kormánynak, befolyásuk sem lehet az eredményre.

Ha Eörsi nem lesz főtitkár, akkor neki ez talán személyes kudarc, bár most is bent van a szervezet vezetésében. Ha nyer, egy, az Orbán-kormánytól független szervezet vezetője egy magyar lesz, aki élesen szembe helyezkedik az orbáni diktatúra bel- és külpolitikájával. És ha nyer, Eörsi Mátyás személyében a magyar demokratikus ellenzék, azon belül a DK jut fontos diplomáciai pozícióhoz.

Olvassuk a háborgást, hogy ettől a kormánytól semmit nem szabad elfogadni. Akkor ne tessék útlevelet sem kérni, mert azt is "ezek" adják.

Az az igazság, hogy az efféle, valamilyen rejtélyes morális felsőbbrendűségből adódó okvetetlenkedések miatt is tart ott az ellenzék, ahol. Amikor azt olvassa a Kávézó látogatója, hogy ezen a történeten háborognak, akkor Orbán valóban hátra dőlhet.

(Jancsó Miklós, Mécs Imre, Eörsi Mátyás és Bálint György egy korábbi SZDSZ rendezvényen)

Eörsi Mátyás ellenzéki volt, és sosem lesz Orbán embere, ezt elnyerni remélt posztja amúgy garantálja is. Ha elindul a főtitkárságért, nyilván mindent mérlegelt. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy bármilyen, külföldön elnyerhető pozíciót megszerezzen az ellenzék. 

Tehát mi drukkolunk Eörsi Mátyásnak, ez a lényeg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr58932838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Adorjan 2016.08.03. 18:56:10

Mátyás! Hol az igazság?

Eörsi Mátyásnak a Demokráciák Közösségének főtitkári kinevezése körül a facebookon több irányú, számos vélemény csapott össze. Maga Eörsi a saját oldalán így foglalta össze a lényeget: „Ezúton szeretném tájékoztatni a hazai és a nemzetközi közélet iránt érdeklődőket, hogy hacsak meg nem gondolja magát, a külügyi kormányzat engem fog jelölni a Demokráciák Közössége - ahol egyébként több mint két éve dolgozom különböző beosztásokban - főtitkári posztjára. Tisztában vagyok azzal, hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző.” Hát, ami azt illeti, bejött a jóslata rendesen. Véleményformálók hada reagált.

A legtöbben azon voltak kiakadva, hogy Mátyás elment a külügyérhez konzultálni ez ügyben.
Bauer Tamás sommás ítélete így hangzott: „Eörsi eljárása óhatatlanul olyan benyomást kelt a nemzetközi életben és itthon is, mintha Magyarország minden baj dacára alapjában normális demokrácia lenne”
Nos, az ugyancsak DK-s Niedermüller Péter adott egyféle magyarázatot arra, hogy miért is volt szüksége Mátyásnak a kormány támogatására. „A magyar kormány támogatása mindössze azért kellett Eörsinek, mert egy ilyen pozícióra nem lehet az adott ország kormányának támogatása nélkül pályázni, nem pedig azért, mert képviselné a jelenlegi magyar kormány külpolitikáját.” –közölte ugyancsak saját facebook oldalán az EU parlamenti képviselője.
Szabó Zoltán is az EU parlamenti képviselője, aki a következőt írta azzal kapcsolatban, hogy ki nyerne ezen az ügyön: „Nyerne a Demokratikus Koalíció, amelynek egyik politikusa fontos nemzetközi vezető szerephez jutna, és nyerne természetesen maga Eörsi Mátyás. Az egyetlen komoly vesztes a fentebb részletezett okokból a Nemzeti Együttműködés Rendszere lenne.”

Az idézettek jól mutatják, hogy Eörsi Mátyás indító közlése rövid időn belül mekkora vihart kavart a Facebookon, kinek-kinek a saját oldalán, a számtalan kommentekről már nem is beszélve, melyek ugyancsak megoszlottak a támadó és a támogató alapállások között. Magam nem is ezért szólok a témához most hozzá, kissé terjengősebben, hanem Vásárhelyi Mária rövid, de velős megjegyzése miatt, mely ugyancsak saját oldalán olvasható. Ő az alábbiakat írta: „Soha nem fogom elfelejteni, a felháborodást és megdöbbenést amit akkor éreztem, amikor a sárazsadányi szőlőbirtokok ügyében Orbán Viktor parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatásán Eörsi Mátyás az SZDSZ által delegált vizsgálóbizottsági tagként, a legrázósabb kérdéshez érkezvén azt javasolta Orbánnak, hogy "miniszterelnök úr, ezt majd egy pohár vörösbornál beszéljük meg külön". Lehet, hogy a hála - bizonyos esetekben - mégis politikai kategória? Az volt az utolsó pillanat, amikor demokratikus módszerekkel ki lehetett volna tekerni ennek a korrupt gazembernek a nyakát.”

Úgy gondolom Eörsi Mátyásnak ezt az utolsó bekezdést meg kell magyaráznia. Még hozzá különösen a vörösboros külön megbeszélést! Akár a saját oldalán is! Elvárom, mint párttársa és mint demokrata is, ahhoz a nemzetközi közösséghez tartozónak érezve magam, ahol ő főtitkár szeretne lenni! Gyerünk Mátyás! Hol az igazság?

Aptyuka 02 2016.08.04. 05:12:05

Tisztességes ember ennek a rezsimnek a köszönését sem fogadja el.

Lilla50 2016.08.04. 08:31:56

Azért Vásárhelyi Mária is emberből van! Kéne egy jegyzőkönyv erről.
Én meg ezt fogadom el:"Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy bármilyen, külföldön elnyerhető pozíciót megszerezzen az ellenzék. "

Csaba Szikora 2016.08.04. 15:46:00

A miniszterelnök jelölte.Na ennyit a hazug blogokról.Aki nem hiszi,olvassa el a Facebook bejegyzését.Ha az nem igaz,akkor már most hazudik.

NemodaBuda 2016.08.04. 17:04:47

Eörsi tényleg nem a fidesz embere ! De ezt Orbán is nagyszerűen tudja ! Ha mégis támogatja bármiben, akkor az csel ! Mi meg vagy bevesszük a cselt, vagy nem vesszük be ! ÉS ha nem vesszük be, akkor vettük csak be igazán ! Ma már korszerűek a cselek, duplafedelűek, mint ez is. Ha a saját oldala húzza vissza Eőrsit, akkor orbán csak röhög a markába. Ha meg egyenesem orbán jelölte, akkor pláne támogassuk, nem kell félnie senkinek sem, a főnök mondta ! Attól Eőrsi még nem lesz orbán embere ! Szerintem inkább mérget venne be !

Zsuzsanna Heltai 2016.08.05. 18:08:34

@Lilla50: Teljesen egyetértek! Ez lenne a követendő. Nem visszahúzódni, hanem sokkal harcosabban minél több posztot megszerezni! Talán remetének kéne elvonulni amíg ez a banda tarolja az országot? Éppen az a baj, nem vagyunk elég harcosak.
süti beállítások módosítása