Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

LMP-s akció a Közös Ország Mozgalom próbaválasztása?

2018. január 25. - Európa Kávézó

Alig hetven nappal a választás előtt felesleges kedélyborzolás az egyéni körzetekben elindított közvéleménykutatás. Ráadásul a Gulyás Márton-féle mozgalom akciója olyannak tűnik, mintha a vesztesnek látszó körzetekben egyfajta LMP-s legitimáció előkészítésén fáradozna.

szel_kosa.jpg

Ha előválasztásra lett volna igény, azt egy évvel ezelőtt lett volna érdemes megcsinálni. Akkor még volt rá idő, a pártok még viszonylag békés időszakban versenghettek volna. Igény azonban akkor sem volt...
Azok után, hogy a DK az MSZP (később kiegészülve a Párbeszéddel) megállapodott a koordinációban, a Közös Ország Mozgalom (KOM) által indított "ki az esélyes?"-típusú felmérés nem csak okafogyott, hanem kifejezetten zavarkeltő. A pártok megnevezték jelöltjeiket, akik ott éveken át dolgoznak. A munka elkezdődött. Kizárt, hogy bárki visszalépne azért, mert alig két hónappal a voksolás előtt egy civil szervezet új helyzetet szeretne teremteni.
Feltűnő az is, hogy a kutatás egy része kifejezetten a koordinált demokrata jelölttel szemben induló LMP-s jelölteket próbálja helyzetbe hozni. Még egyértelműbben: furcsa, hogy az LMP minden fontos körzete, politikusa bekerült a kutatásba, függetlenül attól hogy milyen győzelmi esélyű körzetben indulnak. A II. kerületben Ungár Péter, Szekszárdon Hadházy Ákos, Salgótarjánban Dömsödi Gábor, Budakeszin Szél Bernadett indul a közös demokrata jelölttel szemben. Őket külön is vizsgálják. Ehhez képest egyelőre annyit tudunk, hogy éppen az LMP bontotta meg az egységet Pécsett Mellár Tamás mögött. Korábban Szél Bernadett azt mondta, nem indítanak ellenjelöltet Mellárral szemben, most pedig kiderült, hogy nem tartották a szavukat. Ezzel pedig - és ezt ki kell mondani - a Fidesz esélyeit növelik.
A KOM fáradozása nem segíti a tisztánlátást, a kampányban új, és felesleges vitákat generál, megoszthatja a kormányváltást akaró szavazókat.
A civil szervezeteknek fontos szerepe lehet a demokrácia minőségének alakításában, de a jelöltállítás, az ebben való megállapodás a pártok feladata. Most már hagyni kéne a jelölteket dolgozni: ajánlást gyűjteni, szórólapozni, házról-házra járni és kormányt váltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr913602687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxvall bircaman a teknőcbaszó 2018.01.25. 16:45:16

de hüjék vagytok, a közvélemény kutzatás a szavazóknak szól, nem a pártoknak, azok úgyse lépne vissza, amekkor buzik

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.25. 18:42:25

Mondja már meg valaki mi az hogy "közös demokrata jelölt"? Mint a Hazafias Népfront jelöltje volt a szocialista demokrácia idején

VaradiJanos 2018.01.25. 19:14:22

Ez az Európa Kávézó még mindig a Gréczy Zsotya magánszáma vagy már csatlakozott hozzá több bolond is?

vajdasagi 2018.01.25. 20:35:08

Valóban buta poszt. Pontosan azért kell ez a közvélemény-kutatás, hogy én, meg a plebs többi része tudja, kire érdemes szavazni.
Nehogy már a hülye balos pártok mondják meg, hogy ki lépjen vissza kinek a javára. Nekünk kell ezt megmondanunk. Ti meg ha tényleg szolgálni akarjátok az országot, és nem uralni azt, lesztek szívesek és a közös érdeket szolgáljátok majd.

Másként nézve: talán féltek fiúk, hogy kiderül: nincs nyerő emberetek sehol?
Ne izguljatok: ha a Gulyás Mártonék közvélemény-kutása valahol a Ti jelölteteket találja a legesélyesebbnek, mi szíves örömest szavazunk majd rá.
Ugyan hülyén vezette az országot a Gyurcsány, de akkor is.

Az már egy másik mese, hogy sokkal esélyesebb lenne most a kormányválság, ha a túlmozgásos pojáca Gyurcsány visszavonult volna a politizálástól. De hát még így is lehet váltani. Csak Te most ezt ezzel a cikkecskével nehezíted. De a "plebs" majd bölcsebb lesz.

tegnaptuska 2018.01.26. 19:46:06

@vajdasagi: Igazad van, meg nem is. Igazad van, mert valóban vagyunk jó sokan, akik meglévő és ezután érkező információk, politikai gondolkodás, társadalmi aktivitás, stb. alapján időben el tudjuk dönteni, hogy kire szavazzunk. De nem vagyunk elegen, sőt, ki kell, hogy ábrándítsalak: elenyésző kisebbségben vagyunk azokhoz képest, akik zsigerből, félinformációk alapján szavaznak. De legyen közvéleménykutatás a számomra szimpatikus Gulyásék által szervezve, de például Hadházynál minek? Ott szándék van az LMP javára visszaléptetni jelölteket. Mellárnál minek? Berni azt mondta, hogy támogatják. Budakeszin igen, van értelme. A II. kerületet is van értelme megnézni. Amúgy igen, Gyurcsány nélkül tényleg beljebb lennénk.

Scagnetti 2018.01.29. 10:30:11

"A civil szervezeteknek fontos szerepe lehet a demokrácia minőségének alakításában, de a jelöltállítás, az ebben való megállapodás a pártok feladata."

Demokrácia dékás módra.

vajdasagi 2018.01.30. 20:41:53

@tegnaptuska: Hogy elegen vagyunk-e, azt majd utólag elemezzük. Most adjunk bele apait-anyait és küzdjünk a minél jobb eredmény érdekében. Majd a választások másnapján kell elmélkedni.

Ahol szinte biztos 1-1 ellenzéki jelölt győzelme, ott persze nem jelentős a közvéleménykutatás, de hátha mégis: az ott mért adatok adnak majd önbizalmat a többi választókerületben is a választópolgároknak.

Hadd mérjék le, és tegyék közzé, hogy Mellár 60%-os többséggel fog nyerni. Majd ez sok plusz szavazót hoz másfelé is. Egyébként persze nem tudom, hogyan kell bölcsen kiválasztani a megfelelő választókerületeket, de talán van ott olyan, aki tudja a dolgát, és majd kiválasztja. Mi pénzt adjunk hozzá és morális támogatást.

Amit megtanultam a déli szomszédainktól: egy meccs nem ér véget az utolsó pillanatig. Addig nem szabad csüggedni, hanem "folyvást küszködni kell". Mert itt és most a tét óriási. De tényleg!
süti beállítások módosítása