Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Eörsi-dosszié: ki a magyarokkal a világ diplomáciájából?

2016. augusztus 05. - Európa Kávézó

Aki már dolgozott magyarként bármilyen nemzetközi szervezeteknek, annyit tehet, hogy sok sikert kíván Eörsi Mátyásnak. Aki magyarként dolgozott bármilyen nemzetközi szervezetnek, az tudja, hogy az alkalmazásnak első feltétele, hogy hazája kormánya támogassa. Máshogy magyar nem dolgozhat nemzetközi szervezetben. Sehol a világon, semmilyen pozícióban. Tehát aki Eörsit üti, azt akarja, hogy magyarok nélkül működjön az EU, az ENSZ, a NATO, az EBESZ. Csak gratulálhatunk ehhez az ostobasághoz.

Elolvasva Eörsi bejegyzését újra, látszott, hogy lesz némi hangzavar ez ügyben, és azt kellett látnunk, hogy Eörsi elkövetett egy hibát. Ebben a bejegyzésében, amelyben közli a világgal és az ország közvéleményével, hogy jelöltségét támogatja a magyar kormány, túlságosan hosszan és defenzíven fogalmaz, ráadásul helyet és lehetőséget terem értelmezési vitákra. Úgy tűnik első pillantásra, azoknak akik járatlanok a nemzetközi szervezetek működésének világában, mintha a magyar kormány, amely tagja a Demokráciák Közösségének, találta volna ki, hogy Eörsit jelöli erre a pozícióra.

És innen kezdve Eörsire (aztán a DK-ra, végül Gyurcsányra) sajátjai támadnak rá éhes falkaként és valamiféle erkölcsi magasabb rendűségre hivatkozva ugranak a torkának és olyan hangzavart teremtenek, amelyben bármiféle értelmes párbeszédnek a lehetősége az első pillanatban elvész. Nincs nagyon rá lehetőség, hogy tények sorakozzanak egymás mellett és egy normális vita végén eljussunk oda, hogy ha Eörsit végül megválasztják (erre semmi garancia nincs, sőt, esélyei nyilván szerények) a Demokráciák Közösségének főtitkárának, akkor ennek a demokrácia projekteket támogató, feltörekvő nemzetközi szervezet első embereként mit tehetne például saját országának érdekében.

Az információhiányos moralizálásban nincs alakalom elmondani, hogy a komolyabb nemzetközi szervezeteknél bizonyos pozíciókat csak úgy lehet elnyerni – és nem csak a legfelsőbb szinten – hogy ha a Külügyminisztérium támogatja az állásra pályázó jelöltet. Most akkor ugorjunk nekik és süssünk homlokukra bélyeget azoknak a magyar állampolgárokra akik az Európai Unió vagy az EBESZ misszióin dolgoznak, sokszor veszélyes körülmények között. Nem zavarja a kollaboránst kiáltókat, hogy a NATO-ban dolgozó magyar katonatiszt, akinek a nevét sem tudják, de hazánk biztonságáért dolgozik, nem dolgozhatna kormánya ajánlása nélkül? A mindenkori magyar kormány ajánlása nélkül.

Az, hogy Eörsi Mátyás elfogadta a kormány ajánlását, eddigi életútját nem nullázza sem szakmai sem erkölcsi értelemben, sem annak a politikai közösségnek, amelyhez tartozik, a hozzáállást a jelenleg hatalmon lévőkhöz nem változtatja meg. Aki utálja, ne ezért tegye. A Demokratikus Koalíció (és remélhetőleg a többi demokratikus ellenzéki párt is) vélhetően egy olyan Orbán utáni országot szeretne, ahol a napi rendes ügymenet része lesz egy ellenzéki szakember nemzetközi szervezetnél vállalt munkájának és ottani előmenetelének támogatása.

Ez ilyen egyszerű. És a fölényesen ítélkezőkről mond ítéletet saját tájékozatlanságuk, nem is létező morális felsőbbrendűségük mögé elrejtett korlátoltságuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr228955198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2016.08.05. 18:42:04

" ítélkezőkről mond ítéletet saját tájékozatlanságuk, nem is létező morális felsőbbrendűségük mögé elrejtett korlátoltságuk."
Majd lesz erre kiátkozás! !
Pedig ez a lényeg!

A morális felsőbbrendűség engedte Miskolcot fidesszé lenni!
Ja hogy most a valódi rasszizmus(népszavazási kérdés) idején nincs már érv?
Hát ja! elvérzett a morális fensőbbrendűség oltárán!

"

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.08.06. 16:48:59

Bűnözővel (most éppen Szíjjártóval ) nem ülünk le tárgyalni. Soha semmilyen körülmények között. Különben oda a renomé.

dunántúli gyerek 2016.08.06. 17:27:39

'Az, hogy Eörsi Mátyás elfogadta a kormány ajánlását, eddigi életútját nem nullázza sem szakmai sem erkölcsi értelemben'

- mit nem nulláz le?

A Demokratikus Civilek Nezetközi Népfrontja vagy micsoda egy eddig a magyar sajtóban még sohasem szerepelt, aggkorú héberek elhelyezésére szolgáló nyugdíjas napközi, nem nemzetközi szervezet.

Kelly és a szexi dög 2016.08.06. 18:42:59

Nem ennek volt közös irodája a szadista gyilkos "körmös Bauerrel"?
Akkor meg mi a fészkes fenét keres még a politikában!!!???

Cuhavidéki 2016.08.06. 18:49:33

@dunántúli gyerek:
A Community of Democracies nem mindíg saját néven jelenik meg, ernyőszervezetként működik, amely által pártfogolt demokratizálódási projekteket esetleg más nemzetközi alapokból finansziroznak.
Így pl.az ukrajnai decentralizációs projektet, amelyet volt miniszterelnökök, Gyurcsány Ferenc és Iveta Radicova irányítanak, kanadai forrásból.

www.community-democracies.org/Working-for-Democracy/News/Canada-Funds-Political-Decentralization-Project-in

dunántúli gyerek 2016.08.06. 19:11:31

@Cuhavidéki: Medlén Ólbrájt alapította szervezettől mit várhatsz? Az a szomorú egyébként h Radicsová (rálátok a szlovák belpolitikára) Dzurinda mellett 2 olyan miniszterelnök volt, akik nem voltak primitívek, hanem megütötték mondjjuk a magyar me-k intelligenciaszintjét, de Szlovákiának ugyanolyan jól (vagy rosszul) megy a síkbuta (Meciar, Fico) típusú miniszterelnökökkel is.

Az ukrán decentralizáció nyilván amerikai aknamunka, ez nem újdonság, de azt még nem tudtam eldönteni, h ez nekünk jó-e vagy rossz. Talán jó ha nem itt lesz a NATO határ, vagy lesz vmi gyepü. Persze az orosz embargó miatt meg szopunk.

kvadrillio 2016.08.06. 19:12:52

mindenki tudja már az őskor óta, hogy eörsi egy világjáró túlfizetett zsidó ügynök ! :O)))))))))))))

vizesnyolcas 2016.08.06. 21:40:26

A szerző mintaszerűen cizellálja azt a tényt, hogy van az a főtitkári zsozsó meg cafrang, amiért a Matyi a "patásnak" is hajlandó kezet csókolni. - Persze, aki meg mást gondol, mint a szerző, az tájékozatlan és korlátolt.

Képzeljük el, amint Matyi amellett kardoskodik majd, hogy zárják ki a Demokráciák Közössége nevű gittegyletletből az őt oda főtitkárnak jelölő diktatúrát. - Nem hittem volna, hogy a leckét mindig rezzenéstelen tökéletességgel felmondó Szíjjártóba ennyi humorérzék szorult. (Vagy inkább a főnökébe?)

Tényleg borzasztó, hogy a Fidesz nemcsak idehaza, de már a határainkon túl is kisajátítja a politikai teret. Olyannyira, hogy már az Orbán-diktatúrát ekéző nemzetközi szervezetek főtitkárait is ő jelöli ki. - Az összes körmöm lerágom a várakozás izgalmától, hogy mi lesz erről a Heti Hetesben (van még ilyen, ugye) meg a Hócipőben.

Cuhavidéki 2016.08.06. 22:28:54

@dunántúli gyerek:
A CoD végül is egy, a NED köpenyéből kibújt stratégiai szervezetek közül, túl nagy önállóságot nem kell feltételezni róla. Diplomáciai feladatnak viszont érdekes lehet.

Albright ugye Schwarzenberghez hasonlóan maga is majdnem cseh politikus lett, a Guggenheim-család támogatásával neki is lett volna ehhez anyagi fedezete.
A Szaddam rendszer-embargója mindenesetre az ő nevéhez is fűződik (Bill Clintonéval együtt). E demokráciabővítés egyáltalán nem áldásos hatását ma is érezzük, mégpedig egyre jobban.

rightweb.irc-online.org/world_movement_for_democracy-made_in_the_usa/

Attilajukkaja 2016.08.06. 23:54:33

@kvadrillio:
"mindenki tudja már az őskor óta, hogy eörsi egy világjáró túlfizetett zsidó ügynök !"
Na es?

dogbakszi 2016.08.09. 23:04:34

Tudjátok fijjjug, hogy a kommunikáció nem a történtek megmagyarázásáról szól?
Eörsi főtitkári pozícióra történő jelentkezése egy olyan nemzetközi szervezetben, amelyikben ideiglenesen már ő látta el a főtitkári pozíciót, nem hiba, snem is egy nagy "vasz isz dasz", (eltekintve a havi apanázstól, ami egy hétköznapi magyar talpasnak egy vagyon, amiért 30 hóapot is dolgozhat).
A hiba ott van, hogy a tájékoztatás elmaradt, vagyis az, hogy a pártja szimpatizánsait előre tájékoztassa, hogy mit fog tenni. A pártja szimpatizánsai akkor értesültek a dologról, amikor Ártó Péter egy interjúban bejelentette, hogy a kormány támogatja Eörsi kinevezését. Ez majdnem úgy jött le, hogy a kormány jelölte, s nem Eörsi pályázott.
Kérdem én Eörsitől, hogy mi a pintyőkéért nem tudta tájékoztatni a nagyérdeműt arról, hogy megpályázza azt a pozíciót? Mi az a titok, amiért neki ezt nem nyilvánosan kellett végigcsinálni?
Ha a kormány nem támogatja, akkor marad a régi pozíciójában, de így, hogy előbb elhallgatta a törekvését, már csak a az utólagos magyarázkodás maradt, ami nagyon kínos.
És minden ilyen dolognak van legalább egy tanulsága. Ebben az esetben ez az, hogy legközelebb minden ilyen dolog transzparensen előre bejelentve történjen, mert szép mutyival körbefont világunkban még azt kezdik el feltételezni, hogy a DK megvehető (méghozzá az éppen aktuális esetre vonatkoztatva bagóért)
süti beállítások módosítása