Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Nem lehetett más a Schiffer

2016. május 31. - Európa Kávézó

Schiffer András bejelentette, hogy távozik a politikából. Érthető lépés. Az LMP egy helyben topog, hiteltelenné tette a Fideszhez és a Jobbikhoz dörgölőzése. Hat évvel Orbán után pedig középen állást hangoztatni értelmetlen illúzió. 

schiffer_fidesz.jpg

Mondhat bármit a Lehet Más a Politika vezetője most, hogy hátralép, de az az igazság: elfogyott körülötte a levegő. Lépése alapvetően tisztességes, hiszen a politikai világában ritka, hogy valaki felismeri maradása értelmetlenségét, de az az igazság, ideje volt már. Az a világ, amit Schiffer képvisel, főleg 2010 óta, tarthatatlanná vált. A sem MSZP, sem Fidesz világa immár értelmetlen, látva Orbán és bandája elképesztő ámokfutását. Hét évvel lemondása után a gyurcsányozás is felesleges. Ráadásul hatalommal való visszaélés miatt feljelentette Gyurcsány Ferencet, ugyanezt nem tette meg Orbánnal. Gyurcsánytól nem kért bocsánatot a sukorói igaztalan vádjai miatt, Orbánra pedig - akinek korábban ügyvédje volt - csak verbális nyilakat lőtt ki. 

schiffer_vona.jpg

Az LMP nem tudott karakteres ellenzéki erővé válni. Ügyeiben, amiket vitt (ügynökkérdés, korrupció) voltak vetélytársai, főleg a DK és az Együtt), a globalizációellenes hajcihő pedig kétségesen szállíthat öt százalékot. A Kávézó információi szerint Schiffert belülről is kritikák érték, hogy az LMP-t távol tartja bármiféle ellenzéki együttműködéstől, ezzel pedig Orbánt segíti. Ráadásul a Jobbikkal kötött furcsa barátságai is inkább lassú népszerűségvesztésre ítélték a pártot. Az LMP országos szervezete is hiányos, egész megyékben nincs szervezetük, képviseletük. 

A 2009-es, Gyurcsánytól rettegő, de Orbánt sem akaró svung odaveszett, és máig nem tudni, hogy a 2010-es önkormányzati választás előtt két nap alatt mitől sokszorozódott meg az LMP ajánlócéduláinak száma... 

Schiffer jó koncepcióval indult, de Orbán brutális hatalomgyakorlása elszívta előle a levegőt. Az LMP-nek is előbb-utóbb döntenie kell. Vagy rátalál a szerinte kisebbik rossz demokratikus pártokra, vagy tovább játssza a pávatáncot, amely Orbánt támogatja. Előbbi új helyzetbe hozhatja az LMP-t, de ki is ejtheti 2018-ban, Utóbbi viszont árt az országnak.

Schiffer András felismerte, hogy ebben a helyzetben hitelessége nem kophat tovább. Ez is valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr318762000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aki példát vehetne Schifferről... 2016.05.31. 20:34:02

Alaposan felkavarta az állóvizet az LMP társelnökének váratlan bejelentése. Nem hiszem, hogy bárki is nagy tétekben fogadott volna erre a fordulatra akár csak tegnap is. Nem csoda, hogy hiába a szép kerek (sőt. gyanúsan kerek), mindenre kiterjedő búcsú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krisztina50 2016.05.31. 07:44:30

Schiffer András mintha megszívlelte volna Konrád György által mondottakat: "Mondjanak jókat, kezdeményezzenek értelmes dolgokat, pezsdítsék fel a politikát, és aztán térjenek vissza a szakmájukhoz." Előrevivő döntés részéről.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.31. 08:18:38

Schiffer megnyerte a csatát a ballibekkel szemben, szemben azzal, amit a cikk állít.

miaturo 2016.05.31. 09:41:32

A csatát megnyerte, a háborúban mindenki odaveszett.

Andráska8 2016.05.31. 15:33:19

na, ez sem volt normális.

szevabá 2016.05.31. 17:37:07

lejárt a szerződése....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.31. 17:41:00

A mór megtette a kötelességét & he is needed no more... :)

Rántottas 2016.05.31. 18:18:51

Hogy Schiffer mennyire volt ellenzéke a kormánynak, azt jól mutatja, hogy a Mandiner konkrétan siratófallá alakult a lemondása után, és itt is megjelentmár a Fidesz legszorosabb birkája, hogy körbenyalja. Na ennyire volt "más" Schiffer politikája.

Nem tudom hány embernek szúrt szemet ez a mondat, a Schifferrel készült búcsúinterjúban:
"Nem a médiát akarom kritizálni, de számomra sokkhatás volt, hogy miközben az európai–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról szóló holland, osztrák, német parlamenti vita máshol címlapsztori, nálunk meg az a vezető hír, ki mit lopott el vagy ki kivel kardozik."

Értjük ugye! Schiffer számára nem az volt a sokkhatás, hogy itthon ki mit lop el, hanem az, hogy erről szólnak a hírek is, ahelyett, hogy az "európai–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások"-ról szólnának, mint Hollandiában, Ausztriában, Németországban.

Hát kedves András! Ha majd a német jegybank elnöke talácsikázik ki 200 millárdnyi eurót a barátainak, rokonainak, akkor biztos lehetsz benne, hogy ott is az lesz a címlapon. Ha majd az osztrák kancellár építtet 3500 férőhelyes stadiont az 1800 lelkes szülőfalujába kisvasúttal, akkor biztos lehetsz benne, hogy ott meg az lesz címlapon. Ha meg Hollandiában osztják újra a dohányboltokat haveri alapon és osztják szét ugyanilyen alapon az állami földeket, akkor bizony ott se az "európai–amerikai szabadkereskedelmi tárgyalás" lesz a vezető hír.

A kérdés már csak az kedves András, hogy ebben az országban, ahol minden korobbi mértéket messze átlép a korrupció, ahol romokban az egészségügy, az oktatás, a gazdaság, ahonnan menekül a népesség, neked, mint elvileg ellenzéki vezetőnek, vajon miért az csípi a szemedet, hogy erről szólnak a hírek, és miért nem inkább, hogy ez történik? Persze ez költői kérdés volt...

A legjobb dolog ami az LMP-vel történhetett az Schiffer távozása. Kérdés, hogy innen merre tovább.

dunántúli gyerek 2016.05.31. 18:41:14

Úgy látszik a ballerek mindenkit utálnak.

Meglesz a fizetség, ne türelmetlenkedjetek.

chrisred 2016.05.31. 18:53:58

A "kisebbik rossz" demokratikus pártok a 2014-es választás előtt összeálltak Gyurcsánnyal, és gőzerővel kampányoltak az LMP ellen. Ha ezt fogják csinálni 2018-ban is, ugyanúgy teljesen értelmetlen lesz, mert a "Gyurcsányt soha!" alapfelállású szavazótábort úgysem fogják átcsábítani.

dunántúli gyerek 2016.05.31. 18:57:37

@chrisred: Nem tökmind1 mit csinálnak a demokratikus pártok? Olyan forgatókönyv sincs hogy egyáltalán koalában trónra kerüljenek, nemhogy önállóan.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.31. 19:21:15

Ez szerintem azt jelenti, hogy majd az LMP is beáll a 2018-as libsi-Jobbik tengelybe.

miaturo 2016.05.31. 19:58:52

Aki libsizik, az annyit is ér.

luis5 2016.05.31. 20:02:55

A posta kB hozza is amit a DK Együtt MSZP gondol SA-rol. Köszönjük Emese

Alick 2016.05.31. 20:03:07

@Rántottas: A '80-as évek vége óta a "rendszerváltás" a váltógarázdálkodó kleptokráciák uralmáról szólt, amit a választók hallgatólagosan elfogadtak a kleptokrata pártok megszavazásával, a kétharmados fidesz kleptokrácia nyomulása csak a jéghegy csúcsa. Ami persze rosszabb, hogy a gengszterváltás lenyúlásaival párhuzamosan nem jutott több a stratégiai célokra, az "élni és élni hagyni" elve alapján. Mindezek azért "kis ügyek", mert a kleptokrata értékrend legfeljebb kiteljesedett mostanában, de alapvetően része a hazai provinciális "gengszterváltó értékrendnek".
A TTIP viszont azért "nagy úgy", mert a mögötte lévő nemzetközi kleptokrácia elleni rebellióra (a "tetszettek volna forradalmat csinálni" - nálunk be nem teljesült - elve alapján) most még van esély... és ehhez képest a rózsadombi paktum csak szerény garázsproject volt.

igazi hős 2016.05.31. 20:43:47

"az LMP-t távol tartja bármiféle ellenzéki együttműködéstől, ezzel pedig Orbánt segíti" Ez volt a cél, nem? A választási törvényen is látszik a szent cél: bármi áron széttördelni az ellenzéket, hogy 25% elég legyen a többséghez illetve 35% elég a következő 2/3-hoz. Ehhez elég Schiffer és Gyurcsány ténykedése, mindketten megérik a pénzüket. Ha mégis veszélyes lenne egy összefogás, akkor megint indítanak pár tucat kamupártot, abból is a Fidesznek megy vissza a pénz.

dunántúli gyerek 2016.05.31. 20:59:07

@igazi hős: A választási tv tördeli szét az ellenzéket? Hogyan?

Nem örülni kéne a balfaszoknak hogy már 25%-kal is nyerhetnek?

Afrika steht an der Elbe 2016.06.01. 11:59:36

@19540511:
Hát, nagyon készül a náci-libsi összefogás. Elnézést a nácizásért, a libsik nácizzák a Jobbikot monomániásan.

nonne bonum semen 2016.06.02. 14:34:14

Én most tévedtem erre a blogra először. Nem látok impresszumfélét. Azt ugye jól érzékelem, hogy maga Fletó írja ezeket a bejegyzéseket?
süti beállítások módosítása