Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Két meccs: Fidesz-Jobbik, MSZP-DK

2015. szeptember 26. - Európa Kávézó

A következő másfél év legfontosabb kérdése az lesz a magyar pártpolitikában, hogy megelőzi-e a Jobbik a Fideszt, illetve a DK az MSZP-t. Az erő még a nagyobbaknál van, de az idő akár a kisebbeknek is kedvezhet.

 

Az Európa Kávézóban úgy látjuk, hogy Orbán tulajdonképpen nem is a menekültek, hanem a Jobbik ellen harcol. Nyár elejére Vona Gábor pártja nagyon megközelítette a Fideszt, így az ő megállításukra született meg a harcias, a magyar határt és a kereszténységet Európában is védő légvári vitéz akciója és imázsa. A Jobbik muníciója nagyrészt az idegengyűlölet, a haza megvédése, ráadásul kereszteket is állítottak orrba-szájba, hát Orbán elő kellett, hogy vegye a keresztény Európáért rettenetes aggódó politikus maszkját. Sokak szerint jól is áll neki.

Szerintünk azonban Orbán szerepet játszik. Attól retteg, hogy Vona, akit ő melengetett a keblén Szövetség a Nemzetért nevet viselő, azóta kimúlt polgári körében, egész egyszerűen megelőzi a Fideszt. Aggasztó jeleként értékelhette például a kistesó tapolcai győzelmét. Ezért van az, hogy Vona bármit kiejt a száján, Orbán megvalósítja. A kerítést is először a Jobbik emlegette, meg a határvadász századokat is. Nosza, lett kerítés, meg a határra küldött katonaság, rendőrség és terrorelhárító. A munkahelyeinkért és kultúránkért aggódó plakátokat akár a Jobbik is kitehette volna. Vonáéknak nem maradt más választása, mint Orbánt támogatni, vele szavazni és kórusban felmondani az Európa és unióellenes szólamokat. Nyilván egy jobbikost is hájjal kenegetnek ha egy magyar külügyért, még ha Szijjártó is, beszól mindenkinek, főleg a Nagy-Magyarországot bitorló szomszédoknak. A kutatások szerint Orbán egyelőre elérte a célját, legalább is megtartotta a távolságot közte és kihívója között. Ettől még a mindent ellopó, mélykorrupt Fidesz nem lesz páholyban a jobboldalon tisztának látszó Jobbikkal szemben. Orbán esélyeit növeli, hogy nála az igazságszolgáltatás, a titkosszolgálat, meg a rengeteg pénz. Ugyanakkor az idő koptat. Ötödik éve kormányozni fárasztó. Vérveszteségekkel jár, és az ország ráunhat a 26 éve nézett Orbán fejére is.

Rettegő demokraták nemzethalált vizionálnak a Jobbik ideiglenes elsősége esetén. Ezt teszi Orbán is. Folyton azzal eteti néppárti társait, hogy ha ő nincs, a Jobbik jön. Ezért kapaszkodik, migránsozik. Mert ha a Jobbik egyszer elékerül, már nincs érve a Néppárt előtt, amely a megtartása mellett szólna. Pedig Vona esetleges térhódítása, amelyhez, persze a látottnál nagyobb szellemi, politikai kapacitás kellene, szakemberben sem áll olyan jól a nyilas formáció, akár észhez is téríthetné a balliberális oldalt, hogy ami eddig náluk történt, az kevés a demokratikus fordulathoz.

 

És már el is érkeztünk a másik meccshez. Az MSZP pontosan azt teszi, amit a Fidesz. Húz egy lapot arra, hogy az egyre erősebb és a saját oldalán a hitelét visszaszerző Gyurcsány Ferencet meg kell állítani. Erre kínál apropót a menekültügy. Erre született a pozitív semlegesség nevű hadművelet. A szocialisták Baja Ferencbe ojtott agytrösztje elemezte a kutatásokat és megállapította, hogy a baloldali ember is fél a migránstól, részben támogatja Orbán pánikalapú honvédő háborúját. Hagyjuk meg tehát az akciózó, menekülteket befogadó Gyurcsányt és DK-ját a kisebbségi álláspontban, amely toleranciára, humánumra épít. Az MSZP érzi, hogy Orbánt ne, de úgy láthatják: érteni kell a baloldali szavazók lelkét, és bizony, bennük is van egy rendes adag idegengyűlölet. A számítás logikus, de mélyen erkölcstelen. Ahelyett, hogy rámutatna Orbán vállalhatatlanságára, inkább arra bazíroz, hogy a demokrata vetélytárs megállítható legyen. Kínos, hogy a röszkei csata ügyében az MSZP például elfelejtett megszólalni…

Ezzel párhuzamosan bedobták a szocialisták az ötven százalékos béremelés tervét, amely túl azon, hogy szánalmasan populista, még csak nem is tartható ötlet. Ráadásul visszaviszi a pártot az egyszer már meghaladott medgyessyzmus bűnébe. El sem hiszi senki, hogy ezt komolyan gondolják, amikor a költségvetés és az ide-oda dugogatott pénzek erdejében ma az ellenzék nem is láthatja, mit bírna el a költségvetés. Ennyit a szoci javaslat őszinteségéről.

A DK mintha megnyitotta volna a frontot. Elnökük beszólt az Egyetem téren, majd az élőláncon korábbi párttársainak, harmadjára pedig a szóvivő kritizálta élesen, hogy az MSZP miért támogatja Orbánt a menekültügyben. 

A szocik megosztottak az ügyben. Éles vita a frakcióban, a helyi szervezetek hörögnek, hogy mi ez az orbánozás. A hitelességét megőrző Lendvai Ildikó hibának nevezte, hogy pártja tartózkodott a katonákat határra küldő parlamenti szavazáson. Miközben a DK azzal döngeti a mellét, hogy még az elnökségi tagjait is vagyonnyilatkozat beadására kötelezi, a józsefvárosi MSZP-ben feketekasszáról dumcsiznak. Majd ezt fel is veszik és elküldik Orbán új napilapjának.

Ezen a derbin a szocik esélye a még mindig meglevő erősebb beágyazottság, a frakciólét. Igaz, a székházak odalettek, és a párt már egy rendes utcai akciót sem képes megcsinálni, de a brand még él. A fonnyadó szegfű is szegfű.

A DK hátránya, hogy sok helyen még keresi erős embereit. Ha halad is, de lassú a küzdelem elnökük teljes ballib rehabilitációjáért. Igaz, a DK-t nem sújtja a korrupció, nem vetül rá a Fidesszel együttműködés súlyos árnya. Az MSZP-t megosztja a vezetetlenség, a Tóbiás-Mesterházy-csörte, a DK ellenben egységes, és vonalvezetése is világos. Bármi történik, Gyurcsánynak egy érve mindig lesz: ő már legyőzte Orbánt... Rajta kívül senki. Bajnai és Mesterházy is gyengének bizonyult. 

2017 késő tavaszára látni fogjuk, hogy állnak ezek a meccsek. Orbán kormányzati ereje és a Jobbik  középre pozícionálhatóságának kis esélye miatt a Fidesz kedvezőbb helyzetben van. Ha azonban a DK megelőzi az MSZP-t, ott újra alakul minden. Megindulhat az átszivárgás és Gyurcsány - ha akarja, ha nem - kihívó pozícióba kerülhet. Más egyelőre nem látszik a placcon. Bokros, Bajnai, Fodor pártszervezőként elbuktak, új képződménynek nemigen van hely, a civilek között pedig inkább jószándékú akciózókat és ostobán hőzöngőket, mint leendő államférfiakat fedeztünk fel eddig.

Akkor állítsuk osztottra a képernyőt és figyeljük a két mérkőzés új fejleményeit. Még bőven az első félidőben járunk, nem maradtunk le semmiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr377834092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.26. 08:01:37

A DK lesz a ballibek egyetlen ereje, magába darál minden hasonlót,, azaz az eleve haldokló Együttet, PM-et, Fodortalan Gábort, stb, s az MSZP ballib részét.

Viszont az MSZP baloldali szárnya előtt ez esély: egy baloldali, nem-liberális alternatíva kiépítésére, aminek természetes szövetsége az LMP.

A Jobbik esélytelen a Fidesz ellen.

Bbogas 2015.09.26. 09:12:53

"Bármi történik, Gyurcsánynak egy érve mindig lesz: ő már legyőzte Orbánt..."

Ezt majd leírhatod 2030-ban is.

Toadwart66 2015.09.26. 11:10:27

Nem is ez a fontos. Egy erős ellenzék kéne, amelyik időnként fenékbe tudná rúgni a Fideszt, csak úgy miheztartás végett. De jelenleg az ellenzék ide-oda rohangál. Én nem látok higgadtságot, kapkodás van, meg egzisztencia mentés. Van azért 4 millió szegényünk, egy baloldali párt kutya kötelessége lenne velük foglalkozni, ha már annak tartják magukat. Tudtok mondani olyan pártot, amelyik ezeknek az embereknek az érdekeit képviseli? Én srácok bevallom, nem nagyon. Meg se tudják őket szólítani őket, és az a baj, hogy normális dolgot nem is tudnak nekik mondani. Egy mérsékelt konzervatív párt is nagyon elkelne, Katona Tamást nagyon tiszteltem. A mostani pártok nem tudják az egész magyar lakosság "igényeit" lefedni. Baja Ferenc pedig egy derék népművelő, csodát én nem várok tőle. Bircaman mindig a liberálisokat ostorozza, de olyan párt nincs is.

Toadwart66 2015.09.26. 11:11:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A Jobbikot még nem írnám le, de örülnék ha igazad lenne.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.26. 11:15:23

@Toadwart66:

Nincs mondanivalőja már a Jobbiknak. Akkor lenne esélye, ha a Fidesz elkezdene liberális irányban elmozdulni, de erre a Fidesznek semmi szükséges.

A Jobbik kénytelen volt mérséklődni, amivel viszont immár nem maradt közte és a Fidesz között különbség, egyedül az intenzív zsidózás és cigányozás maradt, de az meg éppenhogy taszít embereket.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.26. 11:17:56

@Toadwart66:

A baloldal megsemmisítette magát azzal, hogy liberális lett. Ezen kívül időközben a Fidesz és a Jobbik átvette az összes lényeges baloldali üzenetet. Ha ma egy ballib párt elkezdene balra haladni, az úgy tűnne, hogy a Fideszhez közeledik! Ez itt a paradoxon.

Maradt gyakorlatban az LMP így, de azt meg a ballibek a Fidesznél is jobban gyűlölik.

Támasz 2015.09.26. 11:22:46

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Az LMP, önmeghatározásából fakadóan, nem lehet egyetlen pártnak sem természetes szövetségese. Azon túl, hogy "zöldpárt", mindenféle elképzelést, "ideológiát" nélkülözve a fő cél - feltehetően Schiffer agyában született meg ez a katyvasz -: a távolságtartás. Mindentől és mindenkitől. Elvégre cikizni könnyebb, mint javasolni.

Ha viszont mégis utóbbira szánja el magát, az a világ vége, lásd a menekültek nyomkövetővel való ellátása.

Az LMP voltaképpen a nagy nemzeti pávatáncot vezeti elő, azt is pocsék előadásban.

István Tarjani 2015.09.26. 19:45:49

1. A Jobbiknak igenis van mondanivalôja: a cigányellenessêg. A menekültellenesség, amit Orbán sikeresen elért Magyarországon és a cigányellenessêg testvérek. A Jobbik az ország számos területén ezzel szavazatot szerez.
2. Gyurcsány valamikor egy választási pártszövetségről beszélt. Ha ez létrejön, van esély legyőzni Orbánt. Egyébként nincs.
3. Ilyen szegénységet, nyomort, elmaradottságot, tunyaságot, lustaságot, amit Nógrádban és Váctól északra, észak-keletre Pest megyében látok, egyszerűen szörnyű. Ennek felszámolására közérthető program is kell. Kevés lesz azzal kampányolni, hogy Orbán ilyen vagy olyan.
4. Hiteltelen politikusokat a bal, liberális és esetleg a polgári oldalról csatlakozók közül egyszerűen el kell felejteni. A választó nem buta teljesen. Könnyen megfogalmazza, hogy egyik kutya, a másik eb.

Sexual Harassment Panda 2015.09.27. 13:49:24

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
"A Jobbik esélytelen a Fidesz ellen."
2018ban is ìgy lesz?

alfacharlybravo 2015.09.27. 14:06:11

@István Tarjani: Timur Vermes könyvében a feltámadt Hitler így elmélkedik.

"Ezzel az erõvel degenerált majmok hordájára is
bízhatták volna a kócerájukat, azok is ügyesebben
megoldották volna a feladatot. Az úgynevezett
újraegyesítés nem javított a helyzeten, legföljebb
annyiban, hogy mintha a régi majmokat újakra
cserélték volna. Ami maradt: munkanélküliek milliói
és a néma düh a lakosság körében, az uralkodó
állapotok miatti elkeseredettség, amirõl nekem az
1930-as év jutott eszembe, csakhogy akkoriban még
nem találták föl a csömör a politikától kifejezést
ami annyit jelent, hogy a német népet sem lehet
korlátlanul ámítani."

Nálunk is megy ez csömör politikától ami egy eszköz a korlátlan nép ámításnak.

élveteg 2015.09.27. 14:11:16

Gyurcsánynak egy érve mindig lesz: ő már legyőzte Orbánt..

Aztán mit ért a győzelmével ?
Semmit
Ezen az alapon a Megyo is tényező lehetne Ő is legyőzte az Orbánt
Ért el vele valamit
Semmit

Rákász Béla 2015.09.27. 14:15:41

A Jobbik soha nem fogja legyőzni a FIDESZT, de egy megtisztult Jobbikkal a koalíció már elképzelhető, mert végül is mindkettőnek ugyan az a célja: NE JÖJJENEK VISSZA GYURCSÁNYÉK...

Proud Mary 2015.09.27. 14:17:44

@István Tarjani: 2015.09.26. 19:45:49

2014-ben is volt egyválasztási szövetség, mégis esélytelen volt a mostani ellenzék. mitől lenne más 2018-ban?

Proud Mary 2015.09.27. 14:20:30

@Sexual Harassment Panda: 2015.09.27. 13:49:24

igen, akkor is esélytelen lesz

Rákász Béla 2015.09.27. 14:23:32

Ja...és az őszödi beszéd pont arról szól, hogy Gyurcsány soha nem győzte le Orbánt!
Ő maga vallja be, hogy végig hazudta az elmúlt 1,5-2 évet, és abban a miniszterelnöki vita is benne volt. Látható, hogy rövid távon lehet csalással nyerni, de éveken át lopni, csalni hazudni, és végül az ezért jogosan tüntetők közé lövetni büntetlenül nem lehet!
Vagyis a FIDESZ 2010 előtt és azóta is jól csinálja! Ma is 41%-on állnak, míg Gyurcsányék csak 5% körül...akkor milyen box meccs lenne már lehetséges közöttük? A pehelysúlyú egy nehézsúlyú ellen? Ki írta ezt a cikket? Ja, a liberális Európa kávézó...:-(

Sexual Harassment Panda 2015.09.27. 14:35:25

@Proud Mary: én is ìgy gondolom, csak kìvàncsi vok màs vélemènyère is

csak egy néző 2015.09.27. 14:54:52

@Rákász Béla:
Az látszik, hogy az öszödi beszédből csak ezt az egy mondatot sikerült megértened, hogy hazudtunk.....
"de éveken át lopni, csalni hazudni," immáron a fidesz bebizonyította, hogy biza lehet ezt a sportot magas szinten, profi módon, éveken át büntetlenül űzni, úgy, hogy a szekta tagok még vigyorognak is hozzá, mint paraszt luvnya az angol wc-n.

Fritz Gerlich 2015.09.27. 15:22:10

Akkor ide is kiteszem:

" ... Miért van az hogy a DK -s blogok, mint a Nyugati fény és az Európa Kávézó, az MSZP ekézésével remélnek szimpatizánsokat gyűjteni? Miért hiszitek fiúk, hogy bárkiben is szimpátiát keltetek azzal, ha az egyébként is válságban lévő szocikat bántjátok, miközben a "döglött kutya rugdosása" látszatát keltitek? A ti feladatotok nem a soványodó baloldalon BELÜL híveket szerezni! A ti célotoknak a bizonytalanok megnyerése kellene, hogy legyen! Tegyétek ezt tisztességgel becsülettel és hagyjátok szerencsétlen szocikat, akik önmagukat teszik úgyis tönkre idővel. Emelet fejjel küzdjetek,.... ha még emlékeztek hogyan kell!"

U.I.: Az Európa Kávézó az egyik kedvencem. Színvonalasan írtok srácok. De éppen ezért (és "szeretetből") kérem: emelkedjetek felül azon, amit néha csináltok!

Bafana 2015.09.27. 15:41:39

@Kávézó: Jól indult az írás, egész addig el is olvastam, ameddig el nem kezdtél minősíteni. Vagyis a ", szakemberben sem áll olyan jól a nyilas formáció,"-ig.
Kár volt, akár még tárgyilagos is lehetne az írásod!

István Tarjani 2015.09.27. 15:59:51

1. Az öszödi beszédre való visszahivatkozás rendben van. Ez egy olyan eszköz Orbán kezében, ami mindig eltaszit egy jó csomó szavazót a változtatni akaróktól vagy átlökhet más, nem baloldali és nem kormánypárthoz.
2. A 2014-es úgy nevezett összefogás sok szempontból tragikus volt. Tanulni kellene belőle minden olyan pártnak, amely váltani akar és magát demokratikusnak mondja.
3. Az összefogásra fel kell készülni. Mikor? Már most. Mivel? Programmal. Kikkel? Feddhetetlen emberekkel. Ez a három hiányzik. Mit kell félretenni? Sok mindent. İrígységet, áskálódást, butaságot, kevélységet, gőgöt, stb. Ez viszont nem hiánycikk. Van bőven.

Pop40 2015.09.27. 19:58:42

@István Tarjani:
"A menekültellenesség, amit Orbán sikeresen elért Magyarországon "

Tévedés. Lehet,.hogy ráerősített, de elérni nem ő érte el.

Mindössze jönnek a hírek az Európa-szerte keresztül-kasul kóborló menekültekről, akik magasról tesznek mindenféle törvényre (már most is, mikor még benn sincsenek Európában.) Jönnek a hírek Röszkéről, Horgosról, ahol egy bűnöző söpredék kővel dobálja a rendőröket (!!).

És emellett jönnek a hírek, hogy még egymással szemben sem képesek megállni, hogy ne verjék agyon egymást:
index.hu/belfold/2015/09/25/tomegverekedes_tort_ki_egy_lipcsei_menekulttaborban/

Illetve a szegény, háború és éhezés elől menekülő migráns nem száll le Svédországban (!!!!) a buszról. Mert messze van a bolt. (!!!). Szegénykém. Egyem a kicsi szívét.

mandiner.hu/cikk/20150923_azt_mondtak_svedorszag_a_szabadsag_foldje_hazudtak_nekunk_tiltakozas_a_nem_kozponti_elhelyezes_ellen

Ezek után csodálkozol, ha a döntő többség azt mondja, hogy ez a megélhetési söpredék be ne tegye ide a lábát?

István Tarjani 2015.09.28. 11:42:34

1. Én nem láttam sem Berlinben, sem Drezdában kóborló menekültet. Láttam viszont Drezdában két üveget gyűjtögető magyarországi romát. Berlinben pedig a Hedwigskatedrale előtt láttam koldulni két kisgyerekkel egy romániai roma házaspárt, Berlin legmocskosabb aluljárójában aludni kb 15 északmagyarországi roma férfit. A Treptow Park bokraiban lakni romániai roma asszonyokat. Ezt láttam. Erről tudok beszélni. Arról, amit a magyar média összehord, arról nem, mert olyat nem láttam.

Balt 2015.09.28. 17:55:55

@István Tarjani: A zösszefogás már 1x najdnem bejött. :) Egyelőre azonban - még ahhoz képest is - fogyatkozni látszik a bázis, Gyurcsány viszont valóban megkerükhetetlenné vált a "bal"oldalon. Szerencsére.
süti beállítások módosítása