Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

2018: Orbán? Vona? Gyurcsány?

2015. május 31. - Európa Kávézó

Letelt az első év Orbán Viktor harmadik kormányzati ciklusából. Odébb van még a választás, de jelenleg három aspiráns személye körvonalazódik a miniszterelnöki posztra. Kérdés, elő lehet-e jönni a semmiből negyedikként, vagy nem a semmiből, de a korábbinál erősebb karakterjegyeket felvonultatva. Nem kizárt, de kicsi rá az esély.

Orbánnak egy szavát sem lehet elhinni, akkor is hazudik, amikor két szó között levegőt vesz. Mégis, induljunk ki abból a nyilatkozatából, hogy a köztársasági elnöki poszt nem neki való, ő inkább maradna miniszterelnök. Esélyeit növeli, hogy nélküle nincs Fidesz és hosszú távon magyar jobboldal sincs. (Ha ugyan jobboldali, amit művel, ebbe most nem megyünk bele.) Tehát mindenki, aki retteg a "komcsiktól", akiben rögzült az a "csúnya"nyolc év, aki el sem bírja képzelni, hogy valaha ebben az országban a baloldal - értsd: demokraták - kormányozzanak, azoknak még menekülő út lehet Orbán személye.

Igaz ez akkor is, ha Orbán imázsa megkopott, túl régóta van a placcon, túl régóta szívja a hatalom mákonyát. Neve összefonódott a korrupcióval, a pökhendiséggel, nincs olyan társadalmi csoport, amelybe ne rúgott volna bele akkorát, mintha negyven méterről kéne szabadrúgást lőnie egy labdával. Pályája túl van a zeniten, pártja keresi a fogódzókat, több városban a bomlás jegyeit mutatja. Ugyanakkor minden hatalom birtokosa. Ül a pénzen, a hivatalokon, az országgyűlésen, a titkosszolgálatokon, az igazságszolgáltatáson. Bármire képes lehet hatalma megtartása érdekében. Kérdés, hogy ereje fogytával van-e még olyan mondat és cselekedet, ami nem hangzott el a szájából, vagy ne tett volna meg, és amely még segítheti egy kampányban? Orbánnak közeledik a naplemente, de semmiképpen sem szabad leírni.

-------------

Vona Gábor az új fiú. Aki Ózdon ovisoknak mesél, az eddig gondosan beépített nácizmust kívül tartaná a Jobbikon, vizslákat simogat, és némely ellenzéki párt azt is megteszi neki, hogy konferenciára hívogatja a szóvivőjét - teljesen értelmetlenül, ha csak nem a Jobbik népszerűsítése volt a cél. Pedig a Jobbik számos szervezetét saját párttagjaik jelentették fel, perekben öldöklik egymást, a falvakban azonban jól hat a rendet teszünk szlogenje. Különös, hogy senki nem firtatja orosz és arab kapcsolataikat, pénzügyeiket. Vona - korábban Zazrivecz, ezt csak a bevándorlók miatt jegyezzük meg - esélye a szüzessége. Még sosem kormányzott. Igaz, az őt körülvevő személyek között leginkább deportálási miniszterre találunk alkalmas személyt, de a hatalom környékén mindig felbukkanhatnak szakértők is.

Reményeit csökkenti, hogy a Jobbik, ha akarná sem tudná kiléptetni az országot az Európai Unióból. Képviselőikre, mint páriákra tekintenek Brüsszelben. Betyárseregeik, gárdáik szalonképtelenek, még az is lehet, hogy hatalomra jutás előtt szakítanának a középre tartó pártelnökkel. Ez az ország még sosem választott nyilas kormányt. Szálasi sem nyert volna sosem választást. A növekvő szegénység, kilátástalanság azonban terelhet még százezreket a mindent ígérő "tiszták" karmaiba. Az Európa Kávézóban nehezen tudjuk elképzelni, hogy a Jobbik választást nyerjen. Budapesti többség nélkül ez lehetetlen, márpedig a fővárosban a Jobbik nem tudott gyökeret ereszteni, legfeljebb a negyedik erő. Vona karaktergyilkosságát, ettől még illene elkezdeni.

-------------

Furcsa leírni, de a demokraták esélye Gyurcsány Ferenc lehet. Hátránya, hogy bár halványul a bélyeg, még mindig látszik rajta, amit Orbán rápecsételt. Kormányzásának megítélése ambivalens. Vannak, akik zengik nagyszerű eredményeit, mások szerint rosszul kormányzott. A DK-ból három év alatt tízszázalékos pártot faragott a folyamatos támadások ellenére is. Kérdés, mennyit tanult kormányzása kudarcaiból, érti-e már, hogy nem söpörhet el mindent a reformhevület, el tudja-e fogadtatni magát újra a balliberális oldallal? Karizmája mindenesetre ma is erős, legutóbbi brüsszeli útján már jobboldali uniós vezetők is fogadták és fotózkodtak vele. Személye megosztó - melyik politikusé nem? -, az a kérdés, talál-e utat újra kétmillió választóhoz.

Ahogy a kínálatot elnézzük, talán ő lehet alkalmas arra, hogy a Jobbik felé elkalandozott, nem náci, de szegény és csalódott százezreket visszavezesse a baloldalra. Korábban ezek ugyanis MSZP-szavazók voltak. Lehet finnyáskodni, hogy e tömegek identitása minimum bizonytalan, de a választást szavazatokra játsszák. Ezek maximalizálása szociális programmal lehetséges, persze a szociális piacgazdaság, a demokrácia és szabadság intézményeinek helyreállításával. Gyurcsány, bizony, kihívója lehet Orbánnak és Vonának is. Érdemes lenne beletörődni.

---------------

Ki van még? Senki. Jelenleg. Akik valamilyen Megváltóban reménykednek, csalódni fognak. Nem jön a szakértő, aki egyszerre teszi rendbe a gazdaságot és még kiváló politikus is, és eddig még a nevét sem hallottuk. Az MSZP-ben és holdudvarában már nincs már ilyen személyiség, a többi párt pedig a létezésért küzd, valódi karakterek nélkül. Az elmúlt háromnegyed év civil tüntetései sem hoztak olyan arcot, akivel felépíthető lenne egy tekintélyesebb konferencia, nem hogy az Orbán utáni Magyarország víziója, pláne, cselekvési programja.

Kizárni, persze, nem lehet, hogy jön valaki, akit nem ismerünk, vagy ismerünk, de eddig fel nem fedett képességeket csillogtat, és aki mágnesként vonzza majd a választói többséget. Ennek esélye azonban minimális.

Egy megosztott jobboldallal szemben egy egységes fellépésre képes demokratikus ellenzék minden korábbinál kevesebb szavazattal is választást nyerhet. Ezt is érdemes rögzíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr637507078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zobod 2015.05.31. 22:29:45

Azt mondod, hogy Orbán, Vona, vagy Gyurcsány?

Nem úgy gondoltad, hogy Orbán mint biztos befutó, és esetleg, talán-talán, nagyon valószerűtlen, de matematikai esélye csak van, hogy Vona. És ennyi, más nincs.

♔batyu♔ 2015.05.31. 22:33:26

@sanyix: Ez a mondat: "Szép b+, majd vissza szavazom a kedvenceidet. " nem csak Gyurcsányt jelenti. A hazaáruló geci pedig nyilván te vagy. Ráadásul még ostoba is,. egy egyszerű kijelentő mondatot nem vagy képes értelmezni, mi a faszt csinálsz, ha összetett mondattal találkozol? Akkor még jobban hazaáruló gecizel akkor is te ostoba?

Nem is értem, az ilyen mi a faszt keres itt.

Zoltán Ernő Gáspár 2015.05.31. 22:35:50

Nagyon jó a cikk, hiszen én is ugyanezen a véleményen vagyok. E három személy (Orbán, Vona, Gyurcsány) között dől majd el '18-ban a csata. A tét pedig nagy: bukott állammá válik-e Magyarország, Ukrajnához hasonlatosan, avagy visszatalál a civilizált, értsd: nem anakronisztikus útra. Ma Magyarországon tisztességes ember nem lehet jobboldali. (Ungváry Rudolf) Nagyon igaz. Van egy echte (mussolinis) fasiszta pártunk (Fidesz), és egy mostanság hasonlóvá puhuló náci pártunk (Jobbik). Egyik sem képes rá, és nem is lehet, hogy szebbé tegye a jövőt. Hiába a neonáci köszöntés (szebb jövőt!), sajnos a sötét történelmi múltból ismert anakronisztikus hazugságokon alapuló ideológiával rendelkező jobboldal nem megteremti, hanem elveszi a jövőt ettől a sokat szenvedett néptől. Az kéne a magyaroknak leginkább, hogy tanulják meg becsülni a másságot és az intelligenciát, a szellemi értékeket. Vessék le paraszti énjüket, s becsüljék meg azt ami érték. De legfőképpen tanulják meg: a nemzet nem etnikai, hanem politikai entitás. Summa summarum: vagy visszajön Fletó, vagy kő kövön nem marad.

♔batyu♔ 2015.05.31. 22:40:19

@Zoltán Ernő Gáspár: "Summa summarum: vagy visszajön Fletó, vagy kő kövön nem marad. "

Ja, Gyurcsány tüntetői mind a háromszázan most már akkor tényleg berágnak?

sanyix 2015.05.31. 22:42:24

@♔batyu♔: kakikám, ne próbáld rám kenni magad :)

Hanem kit jelent gyurcsányon kívül? Kit lehet "visszahozni" még? A madöföt? Mert gyurcsányékon kívül csak ők voltak kormányon az elmúlt 25 évben.
(egyébként kábíts mást a dumáddal ismerem az 1 bites éjsötét fütyiszmajom fajtádat, és a gyurcsány fóbiádat, ne nekem próbálj terelni miután pofára estél...)

Akárhogy vergődsz, egy hazaáruló geci vagy, már akkor az voltál mikor kezetcsókoltál kádár elvtársadnak, amikor beléptél a munkásőrségbe. Azért vagy hazaáruló geci, mert elárulod a hazádat, hiszen olyanokat imádsz akik kárt okoznak az országnak (komcsikat). Egyszerű ez :)

Váltsál szépen nicket hátha úgy többnek tűnsz "mindenki hozzon magával még 1 nicket" :D

sanyix 2015.05.31. 22:45:03

@Zoltán Ernő Gáspár: ha visszajön fletó akkor tutira kő kövön nem marad, mert az szinte tuti, hogy kicsapja a biztosítékot az ország nagy részénél, és elkergetik :D

Larry Silverstein 2015.05.31. 23:01:48

@Zoltán Ernő Gáspár: Nagy csalódások várnak rád, ecsém.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2015.05.31. 23:08:23

Bárki, csak ne Orbán!!!
A minidúcsénél kártékonyabb szarházi még nem volt a magyar történelemben.

Zoltán Ernő Gáspár 2015.05.31. 23:19:10

sanyix

Tudom, hogy népszerűtlen sokak szemében szegény, de a három személy közül az egyetlen, aki jövőt biztosíthat a nemzetnek. Azt nem állítottam, hogy ő nyer '18-ban.

makokriz 2015.05.31. 23:31:45

Én, ezek közül a demokratát, választom: Gyurcsány Ferencet.

Orbán bukott demokrata, - korrupt-, hazug-, becstelen ember . . .

program készítő 2015.06.01. 03:25:44

Aki pártra akar szavazni a joga meg van hozzá,de ki fog képviselőre szavazni?Lassan egy focicsapatra is lehetne ,mert akkor tudnánk előre ki az a 11 ember aki jól jár majd,a többi meg nem.

a nagy hohoohooo 2015.06.01. 05:46:04

Úriember biztosra nem tesz.
"Mimagyarok"Orbán nem lesz,csalni fog ,újra,akkor lesz lámpavas.
Vona?ha lesz annyi hülye megszavazzák,legfeljebb két év,lesz vasfüggöny,még a román határőr is lövöldöz a menekülő magyarokra,s lesz új Trianon,az ország akkora lesz mint ma a legnyomorultabb megye.
Gyurcsány? addigra nem tom akar e,akkora szarból ami marad még a krőzus sem tudna építkezni,rá kell beszélni.

babbaba 2015.06.01. 05:46:14

Legyen Vona! ő még nem lopott.

babbaba 2015.06.01. 05:48:18

@a nagy hohoohooo: Gyurcsányi csak azt akar csak hatalmat. ha nem akarná ellenne mint sima milliárdos, a tőled is összelopott vagyonából.

babbaba 2015.06.01. 05:49:49

@sanyix: Kizárt, hogy visszajön,. A mostani a maximális támogatottsága. Innen csak lefelé van út.

ebella 2015.06.01. 05:52:35

@Zoltán Ernő Gáspár: Vagy, ha Flető akkor nem marad kő kövön, mint mikor legutoljára szétbaszhatta az országot.

ebella 2015.06.01. 05:53:59

@a nagy hohoohooo: Úriember bolsira nem szavaz! Csak szólok, mert láthatóan fogalmad nincs arról mit jelent az, hogy úriember.

Arthur Bloch 2015.06.01. 06:06:16

A mai helyzetkép tetszik vagy sem , azt mutatja,amit ez a cikk le is ír.- Ha időközben egy új karakter megjelenne , - nem túl korán - akkor lehetséges,hogy lesz valamiféle változás... Visszatekintve a történelmünkre : sajnos két variáció között dőlhet el a jövő : 1/Folytatódik a várakozás - a tili-toli és a "karizma" imádat ill. az erre való várakozás...vagy 2/ Valamiféle "antalli" látomás : tetszettek volna...- nos ettől is mentsen meg a nemlétező Úristen....

Cirmos Cica 2015.06.01. 06:24:26

Ha Jobbik hatalomra kerül, ott folytatja ahol Orbán abbahagyta, sőt! Már látszik hogy korrupt oroszbarát banda, lásd jobbikos EP képviselők hamis számlákat nyújtottak be. Aztán kétnaponta kiderül róluk, hogy szexuálisan aberráltak, homofóbok és rasszisták.
A baloldalra azért szavznék, mert amit ígért megtartotta (pl. béremelés), szemben Orbán rezsimjével.
Én úgy választok pártot - ez a racionális- hogy mikor éltem jobban: Torony magasan a baloldal vezet!

jog-ász 2015.06.01. 06:44:26

ha nagyon elegük lesz az embereknek ezekből még az is lehet hogy megnő a parlamentben a függetlenek száma, pont annyira hogy senkinek ne legyen túlhatalma..már azzal is sokat nyernénk.
amugy olvasva a posztot megértettem miért ment el innen félmillió magyar

bontottcsirke 2015.06.01. 06:45:03

@Cirmos Cica: Nem. Azért szavaznál a baloldalra, mert hülye vagy.

bontottcsirke 2015.06.01. 06:46:14

@jog-ász: Nem. Azért mentek ki az emberek, mert ott megélnek, itt meg nem. Ennyi.

werecke 2015.06.01. 07:29:22

A szívem Vonára az eszem Orbánra a seggem gyurcsányra szavaz

Csaba Szikora 2015.06.01. 07:56:20

Tisztelt:cikk szerzője.A "hazudtunk reggel,délben,meg este"az Gyurcsány szövege,nem összetévesztendő Orbánnal.

Csaba Szikora 2015.06.01. 07:57:56

Még egy gondolat:hogyan lehet a DK-t az esélyesek közé sorolni a maga 3%-ával?

♔batyu♔ 2015.06.01. 08:28:23

@Cirmos Cica: "Én úgy választok pártot - ez a racionális- hogy mikor éltem jobban: Torony magasan a baloldal vezet! "

Mindenki így választ pártot és ezért is nincs esélye balliberális pártoknak. Mert nem csak neked, de a többinek is toronymagasan jobban kellett volna ehhez élnie.

Trackers 2015.06.01. 08:30:33

Tulajdonképpen egy, a bloggerhez hasonló Gyurcsanyista véleménye leszarható magasról.

Ugyanolyanok mint az Orbán rajongók (beszűkült, tudathasadásos, hívők), csak sokkal jobban hisznek abban, hogy tévedhetetlenek.

pannonfunk 2015.06.01. 08:36:20

Ismét egy blog, amiben fletó a demokrata, a többiek meg a rosszfiúk. Ismét egy blog, amely rávilágít arra, hogy miért van esélye orbánnak választást nyernie 2018-ban.

Az egyetlen kérdés, hogy a déká agytrösztjében tényleg ekkora mamlaszok ülnek, akik elhiszik, hogy ezzel a piárral elérnek valamit, vagy ez egy fideszes gerillablog, akik úgy csinálnak, mintha gyurcsányisták lennének, és hozzák azokat asztereotípiákat, amire minden ember visítva rohan a fideszra szavazni, minden mutyizás, töketlenség és kataszrtrófális kormányzás ellenére.

Az a helyzet, hogy pl., a piroslap blogra is azt hittem, hogy azt valójában fideszesek csinálják elrettentésnek, aztán kiderült, hogy nem, tényleg ekkora birkák vannak baloldalon...

ki kicsoda 2015.06.01. 08:46:41

@Veridicus76: ... szerencsétlen, ostoba, náci! ... a gyűlölet nem érv ... őszinte sajnálatom :'(

♔batyu♔ 2015.06.01. 08:46:44

@pannonfunk: Annyiba jogos, hogy felszínen tartják Gyurcsányt, hiszen megfizeti őket.
Az már más tészta, hogy értelmetlen, de ez nem az ő dolguk.

Azt majd valami okos ballibsi kielemzi, hogy mi okozta náluk azt, hogy hosszú évekre kiírták magukat a magyar belpolitikából.

1. Apró Piroska és egyéb háttérben állók mohósága
2. Az, hogy 2002-ben is az MSZMP másodvonala volt a meghatározó, miközben politikailag ezek fényévekre voltak lemaradva
3. Az SZDSZ és a hátterében fellépő külföldi tényezők korrupciója és totális érzéketlensége a nemzeti jellemzők iránt.

Egyéb más dolgok. Persze ez az ő problémájuk, engem az érdekel, hogy jobbos kormányok legyenek.

ki kicsoda 2015.06.01. 08:52:26

@♔batyu♔: olvasd vissza magad! ... ha valakinek, akkor neked ömlik ... nézd meg a szádat a tükörben, ha már a szagát nem érzed ... amikor kibújsz Orbán s(tojás)éből :'(

♔batyu♔ 2015.06.01. 09:07:18

@ki kicsoda: Nézd b+, ha valaki úgy száll be, hogy a kurvaanyám, akkor én sem leszek vele kedves, az evidens. Nem fogom vissza magam, de mindig ügyelek arra, hogy az adott versenyző hasonló stíljében nyomjam.

A másik, hogy én a ballibsit azért nem basztatom, mert ballibsi, ez az ő problémája, nem az enyém, az az ő választása. Tehát nálam a "mit keresel itt" és hasonlók hiányoznak, végül is kivel vitatkoznék, ha nem ilyenekkel.

Ezt már amúgy vagy százszor leírtam.

ki kicsoda 2015.06.01. 09:09:05

@Nzoltan: ... túlképzett belsőzseb! ... valakinek a valamiLYe? ... neked nem véleményt nyilvánítani, hanem "tanulni, tanulni, tanulni" kell, de nagyon-nagyon! ... jellemzően a kormányzást is (húsos) fazéknak gondolod - ami jelzője nélkül teljességgel értelmetlen a te olvasatodban - és szellemi járókeretes létedre beszélsz agyhalottakról ... egy új élőlényt fedezhettünk fel benned :)

♔batyu♔ 2015.06.01. 09:13:47

@ki kicsoda: Azért látom, te viszont nem mész a szomszédba, ha személyeskedni kell

Ad Dio 2015.06.01. 09:24:14

Ha az államháztartás fő számai/irányai nem romlanak, felőlem akárki jöhet. Sőt, akár javíthatna is picit...

♔batyu♔ 2015.06.01. 09:27:20

@Ad Dio: Ez a lényeg, a többi smafu. Röhejes, ahogy egyetlen fő érvük az, hogy demokratikusok. Azok, akik 30 éve még az 56-os parcella felé halott családtagjaik felé tartó anyákat verették az ott lévő rendőrökkel véresre, akik ráadásul még a sírokat is jól megtaposták.

ebella 2015.06.01. 09:29:50

@Cirmos Cica: Nem pont úgy, de nem is baj, ha az irány nem nagyon változik, csak a hangsúlyok. Mert a Fidesz magyarellenes, ezen nem lehet vitatkozni. Kétmilliónál több melóst tart létminimum alatt. Nem aki lógós, hanem aki dolgozik. A tótoknál 336 a nettó minimálbér nálunk 240 euróban. Náluk 267 lesz egy hónap múlva a harminc évet legalább dolgozottak minimálnyugdíja, nálunk meg az 185 euró, És csak bő tíz százalékkal több a GDP-jük. A magyar népet a bolsik is kifosztották, meg a Fidesz is. Le velük!

belevauvau 2015.06.01. 09:42:21

Orbánt semmi esetre sem! Ennyi pont elég volt. (Czeglédi Zoltán pontosan leírta a lényeget.)
Vanával az a helyzet, hogy orosz, iráni pénzekről mesél a Fáma. Itt egy, de nagyon jelentős poblémát látok, hogy itt sincs "ingyenebéd". Ha Vona nyer, a számlák be lesznek nyújtva. Kérdés, milyen módon. Lehetséges, épp úgy mint Ukrajnában? Putyin a Jobbik győzelmét miért ne használná területi befolyás szerzésére? Már így is épp eléggé elköteleződtünk Moszkva fele, nem biztos, hogy ezt tovább kellene mélyíteni. És másodsorban hol van még a Magyar Gárda, a Betyársereg számláinak benyújtása? Megint lesz párezer ember, akiknek eddigi szolgáltatásaiért valamit adni kell. Valószínű, hogy már megint a "közös kassza" lesz megterhelve. (De már azt is hallottam, hogy a Magyar Gárdát egyszerűen átalakítják csendörséggé. Mondjuk, ezt én pletyka szinten hallottam, nincs még félhivatalos forrás sem, amely némileg megerősitené az információt.)
Gyurcsányt annyira "lekaraktergyílkolászták", hogy az a filkensteini tananyag legszebb lapjait idézi. De ettól még teljes egésszében megfelelhet a 18-as min.elnöki posztra. Vissza kellene kanyarodni az Öszödi beszédhez (de nem a Fidesz által hangoztatott baromságokhoz), ahhoz a részhez, ahol bizonyos reformok szükségességéről van szó. Sokan azt állítják, az volt az utolsó valamire való kormányprogram, amit az elmúlt 9 évben hallhattunk. És amelyet a szocik, és a Fidesz közös erővel "széttrollkodott". Mert ha valamikor, akkor mostanság érezzük az eü-i, a felsőoktatási, vagy éppen a nyugdíjreform hiányát. Az egész Gurcsány-kormányzáshoz hozzátartozik, hogy a min.elnöknek nem volt 2/3-a, az 50%+1 szavazatért is általában kutyába kellett lemennie. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz semmi olyan 2/3-os törvényt nem támogatott, amely valamelyest is előrébb tolta volna az ország szekerét, kivéve a képviselői fizetések emelését. Gyurcsány prolémáját abban látom, ha nem lesz 2/3-a, hiába lesz az általásos rendrakás elkötelezettje, nehéz hónapokat fog átélni. Minden kellemetlen intézkedés duplán fog visszaütni.

♔batyu♔ 2015.06.01. 09:43:30

@ebella: Miért te mit gondoltál, a 2002-2010 között megnövelt államadósság kamatait, a hatalmas államháztartási hiányokat vajon ki fogja kifizetni?

A szlovákoknál ma is 54% az államadósság és az államháztartási hiányokkal sem úsztak el 2002-2010 között.

Plumper_ 2015.06.01. 09:48:44

ha van hazaáruló, akkor az a Jobbik, iráni, arab, orosz kapcsolatokkal és pénzzel.
ha megragadnák a hatalmat, polgárháború törne ki.

Kivlov 2015.06.01. 09:52:22

ha nem akarunk újra horror-SZJA -t, akkor orbán...

♔batyu♔ 2015.06.01. 09:52:52

@Plumper_: Ha megragadnák a hatalmat nem törne ki semmi, mert az azt jelenti, hogy az ország nagyobbik fele velük szimpatizál.

Plumper_ 2015.06.01. 09:53:55

@♔batyu♔: az NSDAP is szabályosan nyert. Mégis, meghülyítették és embertelen gonoszságokra gyúrták az embereket.

csergolec 2015.06.01. 09:57:53

"2018: Orbán? Vona? Gyurcsány?"

Hihetetlenül gyenge a "kínálat",ebből jól választani???

lavór 2015.06.01. 10:02:06

Ha szerencsénk van, mind különcellában ül addigra. Ha nincs szerencsénk, beledöglünk.

ebella 2015.06.01. 10:04:26

@♔batyu♔: Mert előtte annyira felnyomta mindegyik kormány az alsó háromnegyed fizetését ja. Az 54% az sem semmi é s 2013-ra vonatkozik. 2014-re olyan 58 százalék. Csak szólok.

De mindegy is. Valaki itt ellopja a magyar proli pénzét. És az a Fidesz és a bolsik együtt. Tudod, akik együtt járnak a világban üzletelni a Szíjjártóval.

baby joe 11 2015.06.01. 10:17:35

Bármi történik Gyurcsány Rikárdó már a múlt! Ő már leszerepelt vastagon a Magyar emberek előtt !A személye biztosíték a bukásra bárki szövetkezik véle ! Vona, mivel elkezdett oldalazni nem fog annyi szavazatot kapni,mint szeretne ./Emlékezzünk a MIÉPRE ,mekkorát zuhant! /A FIDESZ Orbán vezetésével újra fog nyerni,ha rendet csinál a miniszter a hold udvarában! Lehet hőbörögni,szitkozódni,: a tény az tény nem , pedig érzelmi kérdés !

Barbaarb 2015.06.01. 11:23:49

Nem meglépő, hogy Gyurcsányt tolná ez a cikk, de azért jegyezzük meg, hogy nem 10%-os a DK attól, hogy az EU parlamenti választáson ilyen eredményt értek el. Azóta volt még egy választás, ahol jól pofára estek. Kérdés, hogy a közvélemény-kutató cégeknek mennyire lehet hinni, de ők sem jelzik 10% közelébe őket. És persze nem is véletlenül, épp Gyurcsány miatt. Mert bár neki köszönhető, hogy ez a párt létrejött, még létezik és parlamentben van, de ő is az akadálya a növekedésnek, túl sokan utasítják el, a felnövekvő fiatalok között meg egyre kisebb arányban vannak a baloldalt támogatók, miközben az azt támogatók túlnyomó része idős és sokan "kiesnek" 2018-ra.

lac08 2015.06.01. 11:57:44

@Veridicus76: Én is pont ezt akartam írni a gyurcsótányról!

belevauvau 2015.06.01. 12:02:36

@Barbaarb: Tévedés azt hinni, hogy a DK baloldali. Inkább nevezném őket Únió-pártinak. Ez közelebb áll a valósághoz.

lac08 2015.06.01. 12:03:22

A fleto rikardótol elkezdve minden volt csak magyar nem,egy elmebeteg zsidrák!Remélem jön egy negyedik!

belevauvau 2015.06.01. 12:09:12

@ebella: Az utolsó baloldalinak mondott kormány Meggyessy vezetésével adott br. 50%-t a közalkalmazottaknak. Fidesz megszavazta mint a kisangyal, a fideszes háttéremberek elkezdtek gajbékolni, hogy Meggyessy tönkre teszi a gazdaságot.

turista a saját országában 2015.06.01. 12:20:13

@Blogger Géza: "Gyűlölködés, frusztráció a sorozatos kudarcok miatt, érdemi mondanivaló hiánya."

Ez rátok volt jellemző 2002 után.

turista a saját országában 2015.06.01. 12:24:19

@♔batyu♔: "Azért a jó GDP és a folyamatosan alacsony államháztartási hiány elég meggyőző."

Rákosi alatt meg még meggyőzőbb volt a GDP. Olyan gazdasági fejlődési periódus, mint akkor azóta sem volt. Te ez alapján biztos vígan mentél volna szavazni a Népfrontra és úgy tapsikoltál volna a kopasznak, mint most a csüngőhasúnak.

Tiborpapa 2015.06.01. 12:33:16

Gyurcsány először a tetőt akarta felhúzni az MSZP alapjaira. Rá kellett jönnie, hogy párttársai, szövetségesei, nem tartják meg a gerendákat, hogy közben aláépíthessék az oszlopokat. Sőt...
Orbán szépen folyamatosan kifosztja az országot, miközben gyarapodásról beszél. Igaza van, ő gyarapodik. Marad még a következő ciklusra is mit ellopni.
Ennek az országnak tönkre kell mennie, hogy újra lehessen építeni. Jöhet a jobbik. Vona el fogja végezni ezt a pusztítást, aztán beveti "sóval" az egészet.
2022-ben már senki sem fogja vállalni a kormányzást, kivéve a Gyurcsány nevezetű.

Mérnork 2015.06.01. 12:49:27

"Orbánnak egy szavát sem lehet elhinni"
De bezzeg a feri az gy igazi europér demokrata, akinek sose hagyná el hazug szó a száját!! ;-))))

Bafana 2015.06.01. 12:52:06

Gyurcsány??? Ez valami vicc???
Orbán mögül is egyre többen hátrálnak ki. Legutóbb a szombathelyi Fidesz alapszervezet oszlatta fel magát.
A Jobbik az, amelyik erősödik. 2018-ban ő lesz egyedül a Fidesz kihívója.

belevauvau 2015.06.01. 12:58:01

@Tiborpapa: A gond az volt, hogy a MSZP pártkatonái nem látták a helyüket a reform utáni világban. Ezért valójában csak immel-ámmal támogatták a reformtörekvéseket. Majd kapóra jött a szociális népszavazás, amely abban a ciklusban végleg elsöpörte a reformnak még a gondolatát is.

belevauvau 2015.06.01. 13:00:35

@Bafana: Ha Orbán buki, minden buki. A lényeg, hogy most a fidesz lett a legelutasítottabb párt. Ez mond valamit.

ebella 2015.06.01. 13:02:42

@belevauvau: De még azzal a plusz ötven százalékkal is, a közalkalmazottak nem diplomás részének többsége (olyan kétszázezer ember ami ugye családdal olyan hatszázezer), a létminimum alatt keres. A másik majd kétmillióval együtt, akit nyomorban tartanak. Ezt nem szabadna a huszonegyedik században! És közben a Csányi harmincmilliárd támogatást vett fel a földjeire, gyáraira, stb. Mások meg aki pár éve még senkik voltak, másfél milliárd osztalékot kapnak ki a semmi cégükből.. Kétmilliónál többen meg hiába dolgoznak napi nyolc-tíz órát a létminimum alatt élnek.

wallenberg88051005 2015.06.01. 13:30:26

"Vona - korábban Zazrivecz, ezt csak a bevándorlók miatt jegyezzük meg"

A bevándorlók miatt jegyezzétek meg? Zazrivecz az a nevelőnagyapja neve, nem a vérszerinti nagyapja neve. Mi köze a bevándorlókhoz annak hogy Vona visszavette nagyapja vérszerinti vezetéknevét?

belevauvau 2015.06.01. 13:38:27

@ebella: Az az igazság, hogy ez a rendszer alapoktól kezdve hazugságra épűl (mármint a magyar állam egéssze). Kezdve az igazságszolgáltatástól az utolsó "gyökér" hivatalos megszólalásáig (Kerényi, Fekete stb). 2010-től teljesen kifordult magából még az is, ami talán egy kicsit jól működött. Mostanában talán a bíroságoknál látszik a józan ész némi "szikrája". Eleve nem szabadna az államnak ekkora terhet felvállalni, amit éppen megvalósít. Továbbá teljesen szét kellene választani a hatalmi ágakat mint pl bíróság ügyészség rendőrség NAV (látod, manapság a legnagyobb gazemberek a legjobban védettek). Tehát nem lenne elég a sok himpellért elhajtani a pitsába, hanem egy egészen új, európai mércével is versenyképes alkotmányt kellene gyártani, valamint ehhez igazodó törvényeket alkotni. És csak ennek alapján kitisztítani (a napi "jólbevált" korrupciós életformából), felépíteni a gazdaságot, társadalmat, hogy az végre európai mércével is élhető legyen.
Nekem ezzel a fentebb írt trüsszentésemmel az a baj, hogy maga az átlag szavazópolgár nem képes megfelelni annak mércének, amely a XXI. században elvárható lenne, és amely alapján racionálissan tudná átgondolni jövőjének mikéntjét.

Bafana 2015.06.01. 13:45:48

@belevauvau: Nem egyedül a Fidesz a legelutasítottabb, hanem az egész Quaestor nagykoalíció összes szereplője. Balfaszostól Fideszig az összes egymás szemét nem bántó holló párt.
Csak a Jobbik maradt ki a 25 éves nagy rablóbuliból. Ezt fogják értékelni a zemberek 18-ban.

belevauvau 2015.06.01. 14:25:25

Én megírtam amit a mai választópolgárokról gondolok. Ennyi.
A Quaestor ügy tisztán fideszes buli, legfeljebb szeretnék belekeverni a Maszopot.
Amikor a Fidesz közleménye olyanokat tartalmaz, hogy pl: “a szocialista kormányok vajon miért hunytak szemet az évtizedes pénzügyi korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe, és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában”. Akkor az ember egy pillanatra elréved olyan dolgokon, hogy Tarsoly Csaba hogy a nyavajába van benne minden második Fideszes "sikertörténet" képriportjában?
Vagy! Miért nem ellenőrizték a törvényi előírások szerint a brókercégeket, ha vélhető volt, hogy szoci kifizetőhely? Majd lassan ki fog derülni, hogy több száz fideszes önkormányzat érintett a "buliban", már csak azért is, mert a betett pénzek után 2% jutalékot kaptak! Lehet számolgatni, ha 150-250 milliárd a veszteség, akkor annak mennyi a 2%-a amely zsebből-zsebbe vándorolt?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.06.01. 14:36:15

@ebella: Akkor miért szavaztál a Felcsúti Focialistára és pártjára? Ott gyűlt össze az elmúlt időszak legtöbb mocskos bolsija? Vagy soroljam a neveket, vagy esetleg te is tudod kikre gondolok?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.06.01. 14:41:25

@Bafana: Én ezért félek a Jobbiktól. Ha ők a húsos fazék közelébe kerülnek, akkor jobban, és többet fognak lopnoi és rabolni belőle, mint bárki más. Ők még nem kerültek a zsákmány közelébe ez igaz, de mindent be akarnak pótolni rövid idő alatt. Ha nézted eddigitevékenységüket az EU parlamentjében, akkor láthattad, hogy ott is csaltak a képviselői juttatásoknál ahol csak lehetett.

Bafana 2015.06.01. 14:46:00

@belevauvau: A Quaestor buliban benne volt az összes XX. századi "rendszerváltó" párt. A szociknak is akkora a felelőssége, mint a Fidesznek. De a kéz megmosta most is a másik kezet. De ez csak az a bizonyos jéghegy csúcsa. Kulcsár Attila 12 éve csak felejt, és várja, hogy elszámoltassák. Simonnak sem fog egy hajszála sem görbülni. Emlékszel Dávid Ibolya egy őszinteségi rohamában mit mondott? Azért vannak túlárazva az állami beruházások, mert a mindenkori kormány az ellenzékkel elosztja a pénzt 70-30 arányban.
Felesleges azon vitatkozni, hogy melyik füligszaros párt a szarosabb. Őszintén! Nem mindegy?

Bafana 2015.06.01. 14:48:39

@The Ghost Wolf: "az EU parlamentjében, akkor láthattad, hogy ott is csaltak a képviselői juttatásoknál ahol csak lehetett."
Mesélj kérlek, miről maradtam le? Amúgy túl sok a "ha". Tudod, Ha..., akkor én...

ebella 2015.06.01. 14:51:47

@The Ghost Wolf: Elég régen szavaztam rájuk. Akkor, mikor még azt hittem, nem nemzetellenesek.

Azért hülyeséget ne beszéljél, mert nevetségessé teszed magad. Az jogutódnál több bolsi nincs egy pártban sem.

ebella 2015.06.01. 14:55:56

@belevauvau: Az kétségtelen, hogy senki nem ezt szertette volna mi lett. És az is, hogy gyakorlatilag mi basztuk el a legjobban az összes volt megszállt körül. Hogy ma már csak egy-két a rendszerváltáskor katasztrofális állapotban lévő állam van mögöttünk, a dolgozók jövedelmében is, az mindent elmond.

ebella 2015.06.01. 14:58:17

@wallenberg88051005: Ráadásul őslakos szlávok is élnek-éltek velünk együtt mindig Magyarországon.

belevauvau 2015.06.01. 15:09:15

@Bafana: Naggyából arról beszélsz, hogy mindenki szaros. Ok.
De az még hátra van, hogy a 2006 utáni korrupciós lehetőségeket kiellemezzük (úniós pénzek beáramlása). Úgy azért megegyezhetnénk abban, hogy a korrupció melegágya az önkormányzati projektek voltak.
Ha jól emlékszem, Gyurcsány idejében eléggé betartották azt a szempontot, hogy az önkormányzatok önnálló egységet képeztek, ill erős önrendelkezéssel bírtak. Épült is minden féle marhaság. Vissza lehetne nézni, ez a sok marhaság építése mennyi munkahelyet teremtett, ill. milyen cégeken keresztül mentek a projektek.

Még annyit a 70-30-hoz, hogy ez is csak akkor élt, mikor a szocik voltak kormányon, 2010 után Simicska megüzente Puchnak, hogy változott a felállás, ezentul 100-0 a képlet.

belevauvau 2015.06.01. 15:21:00

@ebella: Ez van.
Ezt az iszonyatos zagyvaságot nem olyan könnyű kiheverni.

Most pl itt tartunk: hvg.hu/gazdasag/20150601_Olcsobb_lesz_az_adocsalas
Ugye milyen érdekes? Ha Simon Gábor a Bécsben parkoltatott pénzével kihuzza idáig, akkor az adócsalást megúszta volna 25 millióbol. Szemben a mostani 150 milliós büntetéssel.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.06.01. 15:21:42

@ebella: Te akartad! Orbán Viktor KISZ titkár volt, Kövér László MSZMP tag volt, az ELTE jogi karára a nagyapja Szocialista Hazáért kitüntetése jogán került be, Pintér Sándor MSZMP tag, Pozsgay Imre MSZMP KB tag. Matocsy György MSZMP tag, MIkola István a Hazafias Népfont tagja, Martonyi János MSZMP tag, Kerényi Imre MSZMP tag... meddig soroljam még, de te is könnyedén utána tudsz nézni. Gugli a jóbarátod.

Bafana 2015.06.01. 15:37:00

@The Ghost Wolf: Azért egy baráti jótanács az ÉLETRE vonatkozólag: Ne az origo.hu, meg a 444 legyen a Bibliád!
Van náluk hitelesebb is. De ha tudsz valamit, tegyél feljelentést, bíztatlak! Egy ballib forrás leírja, hogy nyomoznak, meg vádolnak, meg gyanusítanak, az még nem egy bilincsbe vert jobbikos képviselő. Azért ezt lássuk be. De ha lesz ilyen, átgondolom a nézeteimet.

Bafana 2015.06.01. 16:39:33

@The Ghost Wolf: Látom nem érted. Egyiken sem olvastam olyat, hogy "börtönt kapott", vagy "megbilincselve vitték el" stb.
Olyanok vannak, mint "gyanú", "vádolják" stb.
Viszont olyat is olvastam ,amit egy XX.századi párt szimpatizánsa még nem hallott, hogy:
"A radikális párt szóvivője sem tud az uniós hivatal vizsgálatáról, de Mirkóczki Ádám hozzátette, ha bebizonyosodik, hogy valami szabályszegés történt, akkor a törvény ereje sújtson le az érintett politikusokra."

júliusz48 2015.06.01. 17:31:34

@Cirmos Cica: Kedves Cirmos Cica! Talán elfelejtette, hogy a 13. havi nyugdíjjal nyert Gyurcsány úr, és még uralma alatt el is vette. Ezt én is "betartásnak" nevezem, csak nekünk tartott be.

júliusz48 2015.06.01. 17:38:29

@The Ghost Wolf: Amennyiben éltél abban az időben talán tudnád, hogy akit kinéztek a tagságra nem igazán tudta kikerülni, csak ha otthagyta az iskolát, vagy a munkahelyét.

júliusz48 2015.06.01. 17:47:55

@ebella: Talán még nem tünt fel önnek de a fizetéseket, csak az állami alkalmazottaknál lehetne az államon számonkérni, de a kifizetés adóbevételből történik, amit pedig a magánszféra termel meg. Amig a gyáriparosok szövetsége sokallja a minimálbért, és az itt termeltető külföldi cégek, nem azért választották magyarországot, hogy annyit fizessenek mint otthon, mivel ebből fizethet otthon többet, nem könnyű a kormányon számonkérni az átlagbért.

júliusz48 2015.06.01. 17:53:16

@The Ghost Wolf: Az okos szatócs azt mondta, hogy "ne cseréld le a segédet ,ha az már meglopta magát, mert az új most kezdi, még éhes.

júliusz48 2015.06.01. 17:59:55

@wallenberg88051005: Akkor Vona a nevelőapja miatt utálja a bevándorlókat? Vagyis a haragra építünk?

júliusz48 2015.06.01. 18:05:45

@ebella: Tetszett volna a rendszerváltáskor kommunizmust csinálni. A kapitalizmus pont arról ismert, hogy keveseknek sokat, a sokaknak keveset biztosit, a megtermelt javakból, a termelőeszköz birtoklása alapján.

júliusz48 2015.06.01. 18:16:28

@♔batyu♔: A nagyobbik feléről a Fidesznél is kiderítették, hogy 25-30% mert nem ment el mindenki szavazni. És ilyen alapon, soha senki sem volt , és lesz hatalmon többséggel, csak kék cédulával. Ettől kezdve nekem senki se mondja, hogy mi a többség.

júliusz48 2015.06.01. 18:19:26

@belevauvau: Komolyan gondolod. A Nyugdíjtörvényeket még Gyurcsány szavaztatta meg a parlamentben. A strómsnnsk nem volt több dolga mint betartani a törvényt.

júliusz48 2015.06.01. 20:18:17

@belevauvau: Talán elfelejthető, hogy azidőtájt Gyurcsány volt az MSZP első embere, Bajnai meg a bábja? Talán Bajnai intézte el a pártbüntetést is a nemmel szavazónak? Azért így már jobban látszik honnan fujt a szél?

Cirmos Cica 2015.06.01. 22:55:39

@bontottcsirke: Anyukád hülye gyereke senkivel sem veheti fel a versenyt hülyeségben. Nem a testvéreidre gondoltam.

Cirmos Cica 2015.06.01. 23:07:56

@júliusz48: Talán elfelejti, hogy ők vezették be? Bevezették és Bajnai kormánya kénytelen volt elvenni a gazdasági világválság kellős közepén. Azt pedig elfejti, hogy a Fidesz kb. 1000-féle ígérete közül -amelyet egyiket sem teljesített- hogy majd visszahozzák a 13. havi nyugdíjat, az ígéret szintjén maradt. Egy biztos, minden hibájuk ellenére a baloldali kormányok jobban értettek a kormányzáshoz (szakemberek voltak) és hagyták az embereket élni. A Fidesz éhendögleni hagyja az embereket.

Cirmos Cica 2015.06.01. 23:13:55

@♔batyu♔: Fuss neki még egyszer mit írtam. Rosszul értelmezted.

júliusz48 2015.06.02. 15:36:25

@Cirmos Cica: Kedves Cirmos Cica! Ha a fidesz semmi mást nem csinál csak a szocik által bevezetett devizahiteleseket mentegeti akkor is több jót tett az országért mint az MSZP összesen regnálása alatt, és kevesebb kárt okozott mint elődje. Aki pedig igéretekkel nyer választást és a bevezetését még neki kell visszavonni, mert Bajnai alatt is Gyurcsány volt a pártelnök, és Ö vonta felelőségre a kiszavazókat ott nem a strómant kéne okolni a történtekért. Az éhendöglesztésről meg csak annyit, hogy nem Gyutcsányék vezették be az ingyenes iskolai étkezést, bár Ők nevezték magukat szocialistának. Egyébként a közmunka dijjazása valóban nem túl magas, de nem érheti el soha a minimálbért, mert akkor a válalkozásokban eltünnének a dolgozók, viszont lényegesen magasabb mint a szocialista segély, bár sokan úgy gondolják a különbözetért ők nem dolgoznának, inkább munka nélkül kapjanak valamennyit. Én nem gondolom, hogy munka nélkül bárkinek is járna valami, nem is szeretnék az ország élére többet, olyan sötét fejű, pénzéhes "szakembereket", akik csak ellenzékben hiszik magukat megvilágosogottnak.

Cirmos Cica 2015.06.02. 19:31:55

@júliusz48: Te tényleg elhiszed amit írsz? A Mohácsi vész óta a Fidesz rablógazdálkodás a legnagyobb nemzeti tragédia. Bevallhatod azt is ha fizetnek érte, mert így érthető lenne. A devizahitelseket éppen hogy a Fidesz lökte a gödörbe, a szocialisták alatt nem volt devizahiteles probléma, mert viszonylag stabil volt az árfolyam. Csak hogy a Fidesz maffia tagjai abból gazdagodtak meg bevallottan, hogy a forint ellen shortoltak, (Lázár, Szíjjártó, Orbán). A közmunka a szociáils járadák helyett adják, nem valódi munkahely. Éppen ez a legnagyobb probléma, hogy valódi munkahelyek tűntek el a Fidesz alatt (sok cég kivonult, megszűnt). (Ha a Jobbik kerülne kormányra már bejelentették, hogy kivonulnak további munkáltatók.) A közmunkásokat mi fizetjük, a piaci munkahelyeket pedig a vállalkozó. Az még soha senki hártányra nem vált, ha szakemberek a gazdasági szakemberek. Lúdtalp probléddal ne az urulógushoz fordulj, hanem ortopéd orvoshoz.

pannonfunk 2015.06.02. 20:47:05

@Cirmos Cica: Most nem akarom a fideszt véldeni, mert nincs miért, de az mekkora hülyeség már, hogy a svájci frank azért szállt el, mert a fideszesek shortoltak a forint ellen. Gazdasági híreket szoktál olvasni? Értelmezni? Mondjuk CHF-EUR árfolyamot? Amikor 2009-ben felment az árfolyam 169-ről 213-ra, akkor ki volt kormányon?

júliusz48 2015.06.02. 20:59:10

@Cirmos Cica: Kedves Cirmos Cica! Igen, komolyan gondolom, és nem fizetnek érte. A devizahitelesek problémája sajnos 2009 elején már volt olyan magas a svájci frank mint rögzítéskor, pedig ahoz a Fidesznek még nem volt köze, de a devizások azóta nem tértek észhez. Az igazi maffia azóta üvölti, hogy a fidesz a maffia, amióta nem férnek a fazékhoz. Természetesen nekik ez nagy érvágá,s de remélem ezután sem fogják a Simonok leszívni a gazdaságot. Én már többször leírtam de talán még párszor belefér" Minden szentnek maga felé hajlik a keze." régi magyar közmondás. Azon csodálkoznék igazán, hogy ha elképzelésed szerin nem a saját ismerőseiket hoznák helyzetbe, hanem az ellenfelet. Ezért lehet kiabálni, de egy kormány esetén sem fogjuk tapasztalni, hogy az ellenfeleit támogatja. Az önjelölt "szakemberektől" akik mindig ellenzékben világosodnak meg, az Isten mentsen meg minket. Az pedig, hogy rendszerváltáskor Ön is a kapitalizmust választotta, teljesen normálisan eredményezi azt, hogy akinek van felesleges pénze, azt fialtatni akarja. Nem mondanám, ha a kommunista vezetőinkből nem lett volna azonnal ejtőernyős és kapitalista amint szóba került a rendszerváltás lehetősége. Ne feledjük Gyurcsány urat aki megszerezte valahogy a pártüdülőt is, habár mint megszünt párt tulajdona, az államot illette volna. Aztán még összehozott pár milliárdot de a kolontári tömegmészárlásból kivonta magát, mondván, hogy ö nem többségi tulajdonos a MAL-nál, bár az osztalékot vastagon felvette, ami a tározó karbantartásának elmaradásából hízott. Az a probléma, hogy valamit dolgozni kell a közmunkásoknak, a szocik inkább kevesebbet adtak segélynek, de keményen verték a nyálukat, hogy a köznunkadíjból nem lehet megélni. Azt nem szégyelték, hogy jelebtősen kevesebb segélybő,l meg éppen nem lehet éhenhalni. Egyébként felénk a közmunkások elég lelkesen jelentkeznek a munkára, mert nekik, jobb mint a segély,ha enni kell. Lehet hogy nem a legnagyobb a munkalendület a közmunkások között, de abból mindig elörehaladás történik, míg a segélyböl semmi hasznos nem származik. Egyébként meg lehet velem nem egyetérteni, az oldal elbírja.

Barbaarb 2015.06.10. 11:21:04

@belevauvau: Igen európai, de sok megnyilvánulásuk elég baloldali. Például amikor azt emlegetik, hogy a családi adókedvezményt családi pótlékká kell alakítani, valamint amikor azt szajkózzák, hogy csak a gazdagok járnak jól olyan lépésekkel ,int a rezsicsökkentés, vagy pont a CSAK.
süti beállítások módosítása