Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Az ellenzék keserveiről

2015. augusztus 22. - Európa Kávézó

Nincs könnyű helyzetben a demokratikus ellenzék. Orbán támogatottsága - normál választási körülmények között biztos vereség szintjén - de stabilizálódott. A közbeszédet a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltéssel uralja a Fidesz. Emberei a helyükön, az ellenzék darabokban. Lássuk ennek néhány okát és okozatát.

Nem könnyű ma ellenzéki politikusnak lenni. Ócsárolja őt a kormánypárt és annak szélsőjobbos szövetségese, megannyi sajtóterméke, de ugyanígy szidja saját híve is. Arról ismerszik meg az ellenzéki politikus, hogy úgymond önnön támogatói sem ismerik el tudását, képességeit, és valós teljesítményét sem. Mondhat bármit, az kevés, nem elég, több kell. Megmaradt sajtója is szánakozva, lekicsinylően beszél róla, ezzel is segítve a fasizálódó kormány stabilitását.

Egy részük Facebook-ellenállóként forradalmat kér számon az ellenzék pártjain, miközben egy pár ezres tüntetés szervezői sem értenek egyet egymással, és ugyanezek alig várják, hogy más ellenzékieket kirekeszthessenek. Számon kérik a pártokon, miért ülnek a parlamentben, a megyéket, városokat, falvakat irányító testületekben, miközben választók százezrei küldték oda őket és ugyanezen százezrek sehol sem követelték tőlük a kivonulást, mandátumaik visszaadását. Eszükbe sem jut, hogy az általuk remélt forradalomhoz emberek tömegei kellenek. Nem lesz elég a számonkérés ígérete. A kirakatok újraüvegezése után kormányozni is kell.

Nem gondolnak arra, hogy ha megvetett pártjaik feladják parlamenti és önkormányzati pozícióikat, akkor e pártok gyakorlatilag feloszlathatók. Anyagilag ellehetetlenülnek, arra sem lesz pénzük, hogy benzint tegyenek a kocsiba és eljussanak vidéki választóikhoz. Nem tudnák szervezeteiket fenntartani. Még annyi beleszólásuk sem lenne a közügyek ellenőrzésébe, mint jelenleg. Abban bíznak a folyton dörmögők, hogy a pártok az önként vállalt kivonulással "visszaszerzik" a nép bizalmát. Nem veszik észre, hogy a kivonulás csodája három napig tartana, a parlament átalakulna Fidesz-Jobbik-LMP országgyűléssé és minden menne tovább, ahogy eddig. Ha eddig nem ment ki senki a magyar Majdanra, akkor ezután sem fog, csak azért, hogy egyúttal kifejezze háláját a harakirit elkövető hősök iránt. Azt mondja méltatlankodva, az ellenzéki politikusnak az egzisztenciája számít. Igen, az is számít - ahogy annak is, aki ezt kifogásolja.

A forradalomnak is megvan a maga ideje. Nyilván sokan rombolták volna le a Bastille-t 1787-ben is, de még várni kellett vele. Az 1954-es, elvesztett foci VB-döntő után is törtek kirakatok, de a forradalom 1956-ban jött. 1989 is 1989-ben volt, nem, mondjuk, Csernyenko rövig uralma idején...

Összefogást kérnek számon a pártokról, miközben egymást is sértegetve levelezgetnek közösségi oldalak nyílt fórumain. Egyszerre követelik, hogy a "régiek" miért nem cselekednek és vonultatnák őket vissza, mondván, már lejáratták magukat. Pedig nem lehet egyszerre aktívnak lenni és visszavonulni. Ha elolvasnak egy nekik nem tetszó nyilatkozatot, szembesülnek egy szerintük helytelen személyi döntéssel, azonnal dérrel-dúrral csapják oda tagkönyvüket, erre buzdítanak mindenki mást is. Elkezdenek aggódni a demokráciáért, holott éppen a hatalmon levők tették azt tönkre.

Dívik a csodavárás, hogy jöjjenek az újak. Nem látják be, hogy ez nem kívánságműsor. Az igazi politikus jön magától, mert jönni akar. Terve van önmagával, egy párttal, egy országgal és van benne hit, erő, elszántság, hogy cselekedjen. Képes a semmiből is előjönni. Nem mondja egyik nap, hogy a hazája boldogulására és a diktatúra elleni harcra teszi fel az életét, másnap meg azt, hogy ő most egy társkereső oldalt gründol és bocsi, de kiszáll. Cselekedni képes, vizióval is rendelkező politikus személyiségből kevés van - és kevés is lesz. Az elmúlt huszonöt évben Antall, Orbán és Gyurcsány. Nem elég kiabálni egy színpadról egyszer, kétszer. Karizma, párt, támogatottság és program nélkül nem fog menni.

A demokratikus ellenzék egyik híve versenyt akar, tőkét, kapitalizmust és liberalizmust, a másik Kádár világát vágyja vissza és csak az osztogatásban hisz. Az egyik a melegek házasságáért harcol, a másik homofób. Az egyik azt kiabálja, miért nem bontják le a pártok a drótkerítést, de ha hívnák, hogy menjen segíteni, azt mondaná, hogy a menye az önkormányzatnál dolgozik, nem kockáztathatja, hogy kirúgják. Fitymál, hogy milyen kevesen vannak az ellenzéki párt tüntetésén, pedig azok a "kevesek" helyette is arcukkal vállalják a nézeteiket. Méltatlankodik, hogy a pártok nem eléggé beágyazottak, holott aki megy helyette is, azt két méterről filmezi a fideszes, fenyegeti a jobbikos, és a hétköznap valódi hőse a saját idejét, pénzét, nyugalmát áldozza az Orbán elleni küzdelemre - helyette is.

A demokratikus ellenzék támogatója folyton csalódott. Csalódott abban, amikor az ő pártjai és emberei kormányoztak. Ugyan elismeri, hogy akkor jobb volt, de nem eléggé, és különben is, mennyit hibáztak. Elfogadja, hogy a létrejött pártok a realitás, de minden második szavával azt sugallja, nem érdemes rájuk szavazni. Megosztja az erről író publicista és politológus dolgozatait, elemzéseit, hogy na ugye, én is ezt mondom, észre sem véve, hogy ezzel is kiszívja az erőt az ellenzékből.

Nem segíti a tisztánlátást, hogy az egykor kormányzók egy része is megtagadja saját volt kormányát - ilyet jobboldali sosem tenne -, ez csak a baloldal és a liberálisok sajátja. Mások alámerülnek, kibekkelnek és azt az igét hirdetik, hogy most úgy is húsz év Orbán jön, mert ez egy ilyen ország. Ezzel pedig megint csak Orbánt segítik.

Nem lesz könnyű ilyen körülmények között változtatni az ország sorsán, pedig kellene. Ám ehhez előbb az ellenzék híveinek a saját fejükben is rendet kellene tenni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr427725076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabriela Gerendásy 2015.08.22. 11:54:23

nincs like..ne keseregjetek.. találjátok meg a megoldást.
abból amit leírtál egyet veszek magamra. osztom másként, radikálisabban gondolkodók bejegyzéseit. mert a választód nem hülye. olvassa máshol is. az elhallgatás nem megoldás. gondolkodni kell és engedni a másikat is. a te dolgod, hogy ebből is a legtöbbet hozd ki, nekünk. ez csak akkor "szívja ki az erőt," ha hagyod.
sok minden az "eszembe jut", "gondolok rá" . (inkább nem sértődöm meg) ....és tényleg nem elég a színpadról kiabálni, de arra is szükség van.!
többet beszéljetek, jobban látszódjatok, néha kiabáljatok is. akkor majd lájkolom a csokit is. :)

wallenberg8805 2015.08.22. 12:29:22

A "demokratikus" ellenzékre nincs szükség.

"demokratikus" = lop, csal, hazudik, és szerinte csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon

A cionista Orbán-rezsim nemzeti ellezéke a Jobbik.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.22. 12:43:18

A ballibák egyre kevesebben vannak - ez jó hír.

makokriz 2015.08.22. 15:22:04

A helyzet az, hogy annyiszor mondták Gyurcsány a megosztó és miatta nem képződik újjá a baloldal -- hát több mint egy éve, Gyurcsány nem igen aktivizálta magát, -s nélküle, még rosszabbul teljesít és szerepel a dem.oldal.
Konklúzió: -az éleslátású, -a miniszterelnök-jelölti vitában Orbánt legyőző -- Gyurcsány Ferenc nélkül, nincs igazán demokratikus ellenzék.

Evoke 2015.08.22. 18:35:22

Valóban nem könnyű ma ellenzéki politikusnak lenni, ahogy nem könnyű a tanárnak, a kőművesnek sem benzint venni az autójába, amivel értelmes, hasznos munkát végezni jár. A szerző által felsorol gondok méltányolhatóak, de nem visznek előbbre. A poszt elején egy arányosabb választási rendszer esetén a FIDESZ-KDNP biztos vereségét vizionálja nagyvonalúan, amit nem támasztanak alá a felmérések. (Lujza, ne kelts hiú reményt!--mondta Alfonzó egy vígjátékban, mikor az asszony öngyilkossággal fenyegetőzött.) A TÁRKI július 29. felmérése reális, hasonló a többiek eredményéhez. Az ellenzék fogalmában kire gondol a szerző? A JOBBIK és az LMP hová sorolandó? Ha a biztos szavazókat nézzük, akkor óriási a különbség a két tábor között, nem számítva az egység, a közös álláspont teljes hiányát a magát demokratikusnak mondó oldalon. Ez a helyzet, a kétharmad közeli állapot 2010 óta alig változott! A létrejöttében nagy szerepe volt a megelőző ciklusok gyenge ellenzéki politikájának is. A mai napig nem vonták le a következtetéseket, hogy hol, mit rontottak el. Abban tökéletesen egyetértek a szerzővel, hogy a kialakult helyzetért a pártokon kívül a szimpatizánsokat is nagy felelősség terheli. A mai napig késhegyre menő, értelmetlen vitákat folytatnak a legalkalmasabb miniszterelnök személyéről. Pártvezetőikhez teljesen hasonlóan, nincs elemzés, helyzetmeghatározás, a választói többség által támogatható program iránti igény, képesség. A tehetséges, állóképes, karizmatikus politikus nemcsak jó program kidolgozására képes, hanem ennek a megvalósítását is hihetővé tudja tenni. A választópolgár hiába keresi a megújulás jeleit, ma még nyomát se látja. A másik észrevételem, és ez az egész agyament zsákmányszerzésre specializálódott magyar politikára igaz, legyen jobb vagy baloldalról szó, hogy huszonöt év kevés volt számukra egymás kölcsönös ellenfélként és nem ellenségként való elfogadására. Ez a nemzeti minimumokat , mindennemű ésszerű folytonosságot nélkülöző politika a helyben járásunk, leszakadásunk fő oka.

Éhes ló 2015.08.22. 20:39:17

Csupa jó hír.
A ballibant oldalt a szadesz után kell küldeni a kukába, csak nemzeti pártoknak van helye a magyar parlamentben.

Arthur Bloch 2015.08.23. 07:18:46

Érdekes, és tanulságos cikk lenne,amiben az éhes lovak és bircahangok mondanák el a nagy "nemzethy" elveiket.-Akkor kevés lenne a "go hang..." - meg a "bozo" stílus... Nemo nascitur doctus,sed fit...

2015.08.23. 19:05:08

@makokriz: Aki Gyurcsány nélkül képzeli el a demokratikus ellenzéket, az a fidesz embere.

Éhes ló 2015.08.23. 20:30:37

@Arthur Bloch: nincsenek "nemzethy" elveim, az csak a magadfajta magyargyűlölő zsidrákoknak van.
Quod nimis miseri volunt, hoc facile credunt.

Arthur Bloch 2015.08.24. 06:23:19

@Éhes ló: - Erőlködésnek nyögés a vége....- "..csak nemzeti pártoknak van helye a magyar parlamenten..."- kontra: "..nincsenek "nemzethy elveim..." - Akkor mi is az alapelv ??!!! - milyen nemzeti ??? - Cuiusvis hominisest errare, nulliusnisi insi insipientis in errare perseverare !

Arthur Bloch 2015.08.24. 06:24:30

@Éhes ló: - Erőlködésnek nyögés a vége....- "..csak nemzeti pártoknak van helye a magyar parlamenten..."- kontra: "..nincsenek "nemzethy elveim..." - Akkor mi is az alapelv ??!!! - milyen nemzeti ??? - Cuiusvis hominisest errare, nulliusnisi insi insipientis in errare perseverare ! - Más: mit jelent ez az új szlogen : zsidrák ??? Üdv.

Éhes ló 2015.08.24. 10:25:54

@Arthur Bloch: nem vagyok az ápolód, ha nem érted a magyar nyelvet, kérdezd a rebét.
Falsa tempore ac spatio vanescunt.

Arthur Bloch 2015.08.24. 17:02:10

@Éhes ló: - ad 1/ Ha kellene ápoló,akkor szakembert keresnék - nem olyat,aki csak fabrikálja az adomákat..."Facit indignatio versum..."- ad 2/ Aki nem biztos a véleményében : az a polémia helyett a letegező alpáriságba menekül = out, magyarul faragatlan,bunkó....

Éhes ló 2015.08.24. 17:13:38

@Arthur Bloch: ad 1. Nem szóltam hozzád, míg te hozzám nem szóltál, "nemzethy" kifejezést használva, ami meglehetős jellegzetes csoportaznonosítója a fajtádnak.
ad 2. A szintén nem értelmes vitára utaló latin idézetes majomkodásod csak ráadás volt, szemmel láthatóan nem hat rád a latinoktól öröklött hagyomány.

Alpáriságot tehát a saját körödben keresgélj és ne csodálkozz, ha a törölköző olyan, mint a mosdó.
Már ha érted.
De ha nem, akkor kérdezd bátran a rebét.

Arthur Bloch 2015.08.24. 17:36:38

@Éhes ló: - Szépöcsém ! Nem érdemes erőlködni, - eredetileg is csak példaként utaltam az éhes lovakra és a bircahangú trollokra, - bejött ! - Nincs a vélemény mögött semmiféle alapeszme,nemhogy nemzeti...Már nincs több kérdésem.Bebizonyosodott K.S. adomája: - Széchenyi a görögök logikájával és a zsidóság gyakorlatiasságával látta hazánkat európaivá formálni.Nemcsak kortársai,de a maiak sem értették meg !!!

Éhes ló 2015.08.24. 17:52:51

@Arthur Bloch: nem vagyok az öcséd, se szép, se nem szép és nem a blogszféra az a hely, ahol a magadfajtáknak, akiknek "nemzethy" gondolatait az elmúlt 200 évből meglehetős alaposan megismerhettük mi magyarok, elmagyaráznám mi a különbség a "nemzethy" és a nemzeti között.

Te magad is jól tudod, ezért használtad ezt a gúnyos kifejezést, ezért ne add hülyébbet mesüge, mint amilyen vagy.

Szegény Széchenyit pedig nem kell holtában is gyaláznotok, mert a fajtádról (sok kortársával és elődével együtt) meglehetős rossz véleménnyel nyilatkozott.

Arthur Bloch 2015.08.25. 06:30:14

@Éhes ló: - Csak úgy mellékesen : olyan nehéz értelmezni mindazt,amit eddig leírtam ?! - Amikor valaki végképp képtelen megérteni,hogy a "partner" pontosan a rosszul értelmezett magyarkodással szemben próbál kérdezni,érvelni , akkor a továbbiaknak semmi értelme. - Mellesleg én csak egy távoli rokonom szavait mertem idézni... méghogy az egyik ősöm gyaláztam ?! - Sajnos igaza volt : a maiak sem értették meg. - Punktum saliens...

Éhes ló 2015.08.25. 08:41:26

@Arthur Bloch: nem nekem esett nehezemre, neked, hiszen jól olvasható, neked vannak kérdéseid és ebből is kitűnik, hogy szemmel láthatóan nem érted amit leírtam.

Én megértettem a messze nem leplezett "üzenetedet" a "hazaffy" kifejezés használata, a felhorgadásod kapcsán. Erre mertem reagálni.
A "magyarkodás" kifejezés is sajátos jelentéstartalommal bír Magyarországon.
A magyarok magyarkodni szoktak a zsidók meg zsidóskodni, ebben nem értem mi a kivetnivaló?
Nem ismerek tótkodót, olhákodót, ráckodót, amerikiaskodót, franciáskodót, meg olyat se olvastam aki ép elmével kétségbe vonná a jogukat hogy megéljék a saját identitásukat.
Megértem, ha a fajtádat még 200 év elteltével, legyalázva, kirabolva is zavarja a befogadó nép, de ha kicsit is tisztelnétek bárki más kultúráját, mítoszait, történelmét, hőseit, ikonait, akkor nem vetemednél a társaiddal ilyesféle kiszólásokra.
Érveket nem olvastam tőled, gunyoros, lekicsinylő kifejezésket, ballibbant paneleket bőséggel.
Bolond likból bolond szél fúj.

a tőled különböző vélemények kapcsán
süti beállítások módosítása