Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Gyurcsány meghirdette a kormányváltás stratégiáját

2017. március 05. - Európa Kávézó

Nem tudjuk, kinek tűnt fel, de Gyurcsány Ferenc kimondta, hogyan kell és lehet legyőzni Orbánt 2018-ban. Ehhez elfogadta a sokszínű pártok MSZP által kierőszakolt önállóságát, és felelős politikusként kimondta a győzelem receptjét. Egy az egy ellen kell indulni a 106 egyéni körzetben. Közben az MSZP helyett is megvédte azt a nyolc évet, és erős baloldali politikát hirdetett. Az ezt ellenpontozó Botka nyegle reakciója kijelölte, hogy ki gondolkodik ma felelősen az ország sorsáról.

dk_kongresszus.jpg

Fotó: Nagy Béla/Magyar Nemzet

Tegnapi kongresszusán erőt demonstrált a Demokratikus Koalíció. Közel kétezer ember előtt bemutatták új kampánydalukat, videón köszöntötték a pártot az Európai Parlament baloldali frakciójának tagjai, köztük annak vezetője, Gianni Pittella.

Gyurcsány Ferenc beszéde több szempontból is tanulságos volt. Négy pontban foglalta össze politikája lényegét: aki napi 8 órát dolgozik, meg tudjon élni a fizetéséből, aki végigdolgozott egy életet, kapjon rendes nyugdíjat, aki beteg, meggyógyulhasson, aki tehetséges, tanulhasson. A munka megbecsülése, a megmentett egészségügy, az rendbe hozott oktatás, az életesély és az itthon maradás feltételei ezek - erős baloldali karakterrel. Ha már az MSZP szégyenszemre megtagadta, akkor a DK elnöke megvédte a 2002 és 2010 kormányok munkáját, kiemelve, hogy ők csinálták meg a nyugdíjkorrekciót, újítottak fel panellakásokat, egyetemeket, kórházakat, fejlesztették az országot. Nincs ezen szégyellnivaló.

Ugyancsak felelős politikára vall, hogy Botkával ellentétben Gyurcsány nem ígér fűnek-fának ingyen pénzt a mások által megdolgozott, közösbe beadott vagyonból. A DK Sokak Magyarországa című programjában már egy éve ez olvasható: "Nem egyéneknek járó magasabb összegű szociális segélyt javaslunk, hanem a rászoruló családoknak járó garantált minimumot, amely nekik is esélyt teremt, hozzájárulva a lecsúszás megakadályozásához, a szegénység generációkon át történő újratermelődésének a megszakításához  (Ez nem egyenlő a feltétel nélküli alapjövedelemmel, amelyet nem tartunk alkalmas eszköznek a mélyszegénység mérséklésére )"

Akadt még két érdekes pont. Az egyik, hogy motiváló erőnek nevezte a Momentumot, a másik, hogy országos és helyi petícióktól, népszavazásoktól reméli a kormány, bukásig vezető gyengítését. Egyúttal bejelentette, hogy támogatják az LMP és a Párbeszéd, a paksi beruházással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyeglén és gőgösen válaszolt, mondván, liberális kispártokkal nem foglalkozik. Ebből azért sok minden kiderül. Leginkább az, hogy Botka nem akar kormányváltást, sőt, mintha Orbán szekerét tolná. A másik, hogy ugyanúgy szitokszónak használja a liberálist, ahogy Orbán, vagy Vona,. A harmadik, hogy a szocialisták minden más párt által elutasított önjelöltje nem érti meg, hogy a szocialisták sosem fognak egyedül kormányt váltani. Botka azt sem látja át, hogy mások cikizése taszítja a választókat, főleg, ha eközben semmi támasztja alá ezt az elképesztő nagyképűséget.

Annyi biztos, Gyurcsány tegnaptól stratégiát váltott. Eddig várt, de ahogy fogalmazott, nem a türelem, az idő fogyott el. A DK mostantól építi a kampányát, nem vár senkire és semmire. Az egyéni körzetekben meg akar állapodni, de senkivel nem akar vállalhatatlan kompromisszumot. Javaslatai pedig megmozdíthatják az egész ellenzéket.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512313879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2017.03.05. 10:11:54

Ugyanis Orbánnak elemi érdeke volt , hogy legyen egy "normális " bololdali párt, ami alatt a Botka által meghirdetett jogi ÉS relatív vagyoni egyenlőség követelése értendő. //100 éves évfordulój lesz az idén annak, aki próbálkozott olyasfélével// Botka Orbán zseniális újabb lépése! Kiegyensúlyozza vele a jobbikot is! Viszont a személye nem fedi el az ajánlátat! Ezért nem eszköz Orbán ellenében, hanem csel mellette

Veronika Laska 2017.03.05. 11:15:04

Azért kedvelem a Colost, mert azt az értékrendet képviseli, amit én is hiszek Mindegy, hogy hová születtél, ha küzdeni tudsz és van szorgalmad, akkor azt segíteni és méltányolni kell. Az érdekel, hogy ember központú az érdekel, hogy meg akarja értetni azt, hogy az országnak közösen kell részt vállalni azért, hogy jobb legyen közösen mindenki. Annyit tegyen, hozzá amennyit tud. Ahol a szegénység és az el esetség nem főben járó bűn. De ha elég elszántam küzd valaki, hogy ezt asz állapotot legyőzze, akkor az állam méltányolja azt és ne elgáncsolja a saját magára szabott törvényekkel. Ez érdekel. Ezért szavazok a colosra. Ezért állok mellette. Azért állok mellette, hogy a fiam ne azon lamentáljon, hogy hová meneküljön innét. Hanem azon gondolkodjon, hogyan tudjon gyarapodni. Amit egy rabló banda kormány nem gáncsol el. És ami a legfontosabb, hogy ő szolgálni szeretne engem és nem bitorolni.

Bryan élete 2017.03.05. 11:24:12

Örülök, hogy letett a dk az egykulcsos szja-ról. Qrvára irritál.

Ani Cseperkálóné 2017.03.05. 12:30:38

@Veronika Laska: Teljesen igazat adok! Összefogás és a fidesz elzavarása!
Nem pedig a gyűlölködést szítani egymás ellen!!!

C. Robert 2017.03.05. 13:02:11

Sajnálom, de én úgy látom, hogy ideje lenne inkább nekiállnia k... jó könyveket írni a baloldalról. Biztosan jobban menne, mint a gyakorlati politizálás.

Kivlov 2017.03.05. 13:25:16

@Amelanchier:
Tökmindegy mire tett. Megvalósítani úgysem tudja.

na4 2017.03.05. 13:35:45

Ki ez a Gyurcsány?

szemtanú 2017.03.05. 13:39:37

Fotó: Gulliver Liliputban.

Kelly és a szexi dög 2017.03.05. 13:50:09

"DK elnöke megvédte a 2002 és 2010 kormányok munkáját" --legalább sejthetjük mi jönne vissza ha elérné a célját!----

Bryan élete 2017.03.05. 14:05:51

@Kivlov: tudom, de számomra vállalhatóbb úgy egy pártprogram és a kitalálója, ha az én elképzelésemhez áll közel.

nick papagiorgo 2017.03.05. 14:29:30

"országos és helyi petícióktól, népszavazásoktól reméli a kormány, bukásig vezető gyengítését. Egyúttal bejelentette, hogy támogatják az LMP és a Párbeszéd, a paksi beruházással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését."

Persze.
Egyszer volt egy petíció az olimpia ellen, és ettől Orbán már majdnem meg is bukott. Még a zagyvatöttösi piacról kellene szavazni, ha azt is elveszíti, biztos bele is bukik :)
Tényleg azt hiszi szegény, hogy pár ilyen népszavazás(kezdemény), és a kormány ettől bukik meg? És ki fogja ezeket kezdeményezni (mert ő ugye nem, azt látjuk- ő mindent csak utólag támogat)?

midnight coder 2017.03.05. 14:36:51

@Amelanchier: A progresszív SZJA kis hazánkban - és általában a térségben - a szociális demagógia királyvize. Aki ezt hirdeti, az garantáltan vagy hülye, vagy gazember. A helyzet ugyanis az, hogy akit ez negatívan érint, az általában olyan munkavállaló, aki eléggé keresett a munkaerőpiacon, és általában valamelyik multinál dolgozik, és nem takarít. Na most, ezek a munkavállalók már fél lábbal így is külföldön vannak, és nem kellene még az itt lévő lábukat is rugdosni, hogy menjenek el mihamarabb. Nem lenne ezt szabad összehasonlítani azzal a helyzettel, hogy Pl. Norvégiában nincs probléma a progresszív adózással: ők a célpontjai az agyelszívásnak, és nem a donorai. Csak tudod, kis hazánkban várhatóan a következő 20 évben max. akkor lesz majd nyugat-európai bérszívonal amikor majd a nyugat-európai gazdaság összeomlik. Addig viszont a progresszív adózás egy nagyon jó módszer az ország minél gyorsabb tönkretételére. Az a mérnök ugyanis, aki elhagyja az országot, egy büdös fillér SZJA-t sem fizet ide többé. És TB-t sem, és más dézsmát sem. Ez az, amit a szűkagyú balliberáltak nem igazán képesek felfogni.

midnight coder 2017.03.05. 14:38:10

@Kelly és a szexi dög: "DK elnöke megvédte a 2002 és 2010 kormányok munkáját"

Ami azért lássuk be, elég szép teljesítmény tőle ha figyelembe vesszük, hogy hogyan is távozott a posztjáról...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.05. 14:41:15

Gyurcsány még mindig Orbán malmára hajtja a vizet, mintha ezért fizetnék.

270 milliárdot loptunk mégis korrupcióval vádolunk 2017.03.05. 15:41:29

Nem erdekel mirol hablagyol az elmebeteg, a lenyeg, hogy oljek egymast a hazaarulok.

Bryan élete 2017.03.05. 16:10:14

@midnight coder: Nézz körül, a gazdag államok szinte mindegyike több kulcsos szja-t alkalmaz annak érdekében, hogy ne nyíljon kurva nagyra a társadalmi olló, és ezekben az országokban tudják, hogy magasabb jövedelem nagyobb társadalmi felelősséggel is jár. Vagyunk páran ebben az országban, akik ugy gondoljunk, hogy arányosan többet kell beleraknia a közösbe.

Orbán olyan 5-600 milliard forintos lyukat ütött a költségvetésen, amikor bevezette az egykulcsos adórendszert, amit aztán egyebek mellett a rekord magas áfával próbálta visszahozni. Ez nem adópolitika, hanem egy rossz igéret beváltása volt.

Minimálbér körüli összegből él a fél ország ténylegesen, nem csak kamuból, ők is 15 %-ot fizetnek a százezerből meg a nyolcszázezret-milliót kereső is. Ha túl erősen sarcolod a szegényeket, nem tudnak felemelkedni.

Ezért kell a progresszív adó többletéből támogatni a szegények középosztályba való felemelkedését az oktatási rendszer átalakításával. Állítólag munkaerő hiány van, tehát lenne munkahelye a képzett szakembernek.
Nekem tetszik a dk szisztémája, ami a tanulmányi eredmények alapján jutalmazna anyagilag..
Az adórendszer átépítése önmagában nem elég, a legfontosabb a felzárkóztató oktatási rendszer, ami ma Magyarországon nincsen, de szükség lenne rá. Enélkül nincs sok értelme az adórendszer átépítésének.

Zsoltbacsi 2017.03.05. 16:10:30

En teljes szivembol hosszu eletet, egeszseget es sok politizalast kivanok Ferenc testvernek! Addig garantaltan mukodik a tarsadalom immunrendszere....

Zsoltbacsi 2017.03.05. 16:25:45

@Amelanchier:

Bocs, hogy itt is megtalallak, de tele van az irasod ferditesekkel. Most csak egyre kerdeznek ra:

"Minimálbér körüli összegből él a fél ország ténylegesen, nem csak kamuból"

Ezt mivel bizonyitod? Csak azert mert a median ber* brutto 252. Tehat az emberek fele minimum ennyit keres.

* median ber: a kozepso fizetese. Tehat ha sorbarakod a mondjuk 4 millio munkavallalot (egyik vegen a kozmunkas a masikon meg a bank vezerigazgato), akkor a kozepso lesz a median, mert pontosan 2 millio keres nala tobbet es ugyanannyi kevesebbet

Marpedig ez az osszeg jelenleg a minimalber duplaja. (252 000 vs 127 500)

De szivesen varom a te igazadnak a bizonyitekait.

Pop40 2017.03.05. 17:15:49

Ha Botka elutasítja az 1 körzet / 1 jelölt - elvet, akkor hülye, és meg fog bukni.
Ha le"liberális kispártozza" a komplett baloldalt (kivéve az mszp-t) azzal nem sokra megy.

A rászoruló családoknak járó garantált minimum meg oké, de mindenképp természetben fizessék - gyereknek étkezési /ruházkodási támogatás, ingyen tűzifa, stb. Kp-ben semmiképp, a borsodi cigókat nem kéne ismét ráállítani a megélhetési gyerekgyártásra.

Oktatási, eü - reform oké, progresszív adót én sem támogatom. Van elég pénz az egykulcsosból is, ha jól használják fel, ne a havi 200 ezret kereső "gazdagokkal" akarják megfizettetni, amit a politikusok ellopnak, illetve a lump rétegeknek kiszórnak segílykére.

Hiányoltam még a kőkemény elszámoltatás ígéretét. Bárki is buktatja meg a fideszes maffiát, biztosítania kell a szavazóit, hogy a pénzt, amit Vitya meg a strómanjai / oligarchái elloptak, maradéktalanul visszaveszik, a tolvaj Mészárosok meg megkapják a jól megérdemelt életfogytot. Erre sajnos a szocikat egyáltalán nem látom alkalmasnak. Szóval hajrá Momentum!

2017.03.05. 18:02:39

@Zsoltbacsi:
bocs, haver, de a KSH a median kereset számításánál csak az 5 főnél nagyobb vállalkozásokat és a teljes munkaidősöket nézi
a munkaválalók fele, kisvállalkozók, részmunkaidősök, közmunkások így kiesnek a számításből
érdekes adat jönne ki, ha mindenkit beszámítanának

NemodaBuda 2017.03.06. 08:32:42

Botka perceken belül megsértődik és lemond, duzzogva ! Komolytalan politikus ! Országos szinten nem rúghat labdába még a Kétfejűek elnökével szemben sem ! Nagyon nehéz neki rájönni arra, hogy az MSZP nem alkalmas az ország vezetésére, az ellenzék vezetésére sem. Nem ők a dinamika, nem ők az igazság és nem ők a nép mozgalma ! Ennyi, csak ennyi !

mojszipupi 2017.03.06. 14:58:37

Jött Botka és felborította a már folyó ellenzéki egyeztetéseket, felborította az előválasztás koncepciót , és Gyurcsányt támadja folyamatosan. Ilyen látványosan szándékos rombolást nem csinál egy ilyen öreg róka politikus, mint ő ok nélkül. Ha Botka elutasítja az egyéni körzetekre az alkut, akkor egyértelművé válik kinek a szekerét tolja.
süti beállítások módosítása