Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Nem jön a Messiás!

2016. szeptember 10. - Európa Kávézó

Jobb, ha szólunk, abból kell főznie az ellenzéki szavazónak, aki a porondon van. A civilek ideig-óráig maradnak a placcon, és hiába tetszenek várni egy politikával korábban sohasem foglalkozó, nyelvet beszélő, középkorú, mindegy, hogy hölgy, vagy úr jogász-közgazdászra, aki majd jön és jól leváltja Orbánt. 

Innen a Kávézóból úgy tűnik, létezik egyfajta csodavárás. Főleg a Facebook-forradalmárok körében alakult ki a Messiás-várás. Ők azok, akik folyton arról beszélnek, hogy "a politikai elit lejáratta magát", akik szerint "nincs kire szavazni", aki úgy gondolják, hogy "ezek nem csinálnak semmit", vagy "miért nem fognak már össze", netán "miért nem keresnek már valakit, aki mögé beállhatnának..."

Ezek az emberek egyrészt nem értik a politikát, másrészt tökéletesen bedőltek a Fidesz-mantrának. Igenis, van kire szavazni, hiszen léteznek ellenzéki pártok. Ha pedig valaki kormányváltást akar, akkor kell lennie ezek között olyannak - minden tökéletlenségük ellenére (de hát, ki a tökéletes? - akik legalább többé kevésbé megfelelnek az elképzeléseiknek. Másrészt az Ellenzék, mint olyan, nem járatta le magát. Voltak, vannak, lehetnek korruptak, buták, de vannak köztük okosak, tisztességesek, becsületesek. És mivel a döntő többségükről nincs ok feltételezni a szándékos károkozást, sőt, inkább a haza szolgálatát, így aztán a sommás ítélet, hogy ki a lejáratott, vagy megosztó, az merő ostobaság. Vannak, akik elájulnak, hogy Bokros milyen jó közgazdász, mások csak legyintenek, hogy Csomag a keresztneve. Az egyik szerint Juhász Péter a Fidesz ádáz üldözője, mások szerint egy krakéler füves figura, aki most éppen bűnözőnek lapszemlézik. Volt itt afféle félisten Schiffer András is, aki maga volt a tisztaság, a zöld középút, a szekértáborokat meghaladó jogász, míg ki nem derült, hogy koncepciós pereket gyárt, a Jobbikkal haverkodik. Mesterházy Attila pedig ma is az MSZP egyik legerősebb embere, aki erősen tud hatni a párt tagságára, miközben nyilván vannak olyanok, akik szerint két elvesztett miniszterelnök-jelöltség után mér nem kéne politizálnia. De miért ne tenné, ha az MSZP nagy része ma is elfogadja? Gyurcsány Ferencről pedig pró és kontra regényeket szoktak már írni, és mégis itt van, és teszi a dolgát a DK élén. 

Hiába várják az emberek A Civilt, aki eddig sosem foglalkozott politikával, de jön, és mindent elsöprő mozgalmat gründol, hogy a maga romlatlanságával elkergesse Orbánt. Az elmúlt négy év szinte összes civil tüntetőjét, szónokát igyekeztek a Remény hordozójaként feltüntetni. A média felkapta őket. ma pedig már szinte a nevükre sem emlékszünk. Az egyik elment például internetes közösségi izét szervezni, a másik maga tépte le magáról a kockás inget azzal, hogy még csak kormányváltást sem akar. 

Lehet, hogy sokaknak rossz hír, de azok vannak, akiket már ismerünk. Új pártot létrehozni gyakorlatilag lehetetlen, az összes mező foglalt, még több is van belőlük, mint kellene. Aki ma pártot csinál, az Orbánt szolgálja a további megosztással.

Ugyan, honnan bukkanna fel az Ellenzéki Messiás? Aki az elmúlt években, évtizedben politikával akart foglalkozni, az már itt van. Vagy itt volt. Nem véletlen, hogy a készülő pártprogramok mögött névtelen szakértők húzódnak meg. Segítenek, de a nevüket nem adják, mert az állásukba kerülhet, sőt, a családtagjaikéba is. Miért vállalná egy 45 éves, jól fotózható jogász-közgazdász, aki még sosem találkozott politikával, hogy akkor most elkezd politizálni? Megpróbálja meggyőzni a pártokat, hogy álljanak mögé? Miért tennék? Vannak választott vezetőik. És az Illető azt is vállalja, hogy a Fidesz öt perc múlva tönkre teszi? Le fogják írni, hogy csokit lopott a közértben, pedofil, valamint kommunista. A többit nem is sorolom. Sőt, akkor is leírják, ha a felsoroltak hazugságok. És ha mindezt vállalja, és visszaveri, van is programja, hogy mit kell csinálni az alkotmánnyal, az egészségüggyel, az oktatással, a nyugdíjrendszerrel, az adórendszerrel? 

Bár lenne ilyen - tesszük hozzá. Ha naívak vagyunk. 

Ezért is nagy a felelőssége azoknak, akik jól megmondják, hogy a pártok hülyék, bénák stb. stb. Pártok nélkül ugyanis nincs sem demokrácia, sem semmilyen választás, győzelem pedig a legkevésbé. A cikiző zsűrizés sem segít. Én ne tessék kiakadni azon sem, hogy a demokratikus pártok egymással is foglalkoznak. Természetes, hogy ezt teszik, hiszen vetélytársak. Szeretnének népszerűbbek, elfogadottabbak lenni, mint a másik párt. Igen, le akarják győzni egymást, mert azt gondolják, saját értékrendjük, elképzeléseik jobbak, mint a másikéi, és a sajátjukat tartják alkalmasnak a Fidesz legyőzésére. 

Marad tehát a pártok, és a valóban segíteni akaró civilek valamilyen szövetsége. 2018-ig pedig még lesz itt átalakulás bőven. Apátiára sincs ok - Orbán repülője is le fog jönni. Vagy így, vagy úgy. Repülő ugyanis még sosem maradt fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6811691857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varnaizs 2016.09.10. 12:21:40

Máshonnan kell várni ..talán az idegeenben tanulok kőzőtté

Lilla50 2016.09.10. 12:36:03

""""Azt pedig már írtam, hogy igen, nagyon sok ember keresi a "megváltót" bárki légyen is az, aki felemeli a szavát a kormány valamelyik elvetélt intézkedése ellen. De ez tévképzet, ezt is írtam már. Nézd végig. Tétényi Évától (Esztergom), Sándor Márián át, Pukli Istvánig. Egy-egy ügy mentén álltak ki. Mert civilek. Hogy úgy mondjam, nekik tökmindegy, minek nevezi magát a kormány, ha számukra megfelelő döntéseket hoz. Ha nem, akkor meg az ellen az egy döntés ellen háborognak és lépnek fel. A kormánydöntés a pártok dolga lenne. Hogy erre most képtelenek, az nem a civilek hibája,"""
""A pártok nem olyanok, mint amilyen a tagság, a támogatók?"" és a kígyó meg is harapta a saját farkát!

Scagnetti 2016.09.10. 12:40:53

Akkok marad a mostani "ellenzék" egymillió szavazóval, és marad a fideszes zombihad kb. kétszer annyival. Lehet számolni, mire lesz elég.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.09.10. 12:58:18

ja..4 évente leszállnak tankolni:DDD
ezekkel az arcokkal nem fog nyerni a zellenzék soha
sajnoshálistennek, ahogy megyó ettás mondta vala

Ilona Puskas 2016.09.10. 13:39:58

Èn akkor is bízom az ellenzékben,főleg a DK van,hogy megfogja oldani Orbánnak bukását.

Andráska8 2016.09.10. 14:21:48

Schiffer soha nem volt semmi..

Lilla50 2016.09.10. 15:23:24

A pártok nem olyanok, mint amilyen a tagság, a támogatók?"

Most ilyen emberek ilyeket támogatnak
Dolgozni meg csak az tud, aki ott van!

2016.09.10. 15:46:59

Nyugalom!
Röszkénél már ott állomásozik a közgazdászokból és jogászokból álló felmentősereg! Merkel és Fletó pápa elintézi a belépésüket, és egy-kettőre feláll egy szakértőkből álló alternatív kormány, ami kisöpri Orbánékat.

2016.09.10. 16:03:54

És ha megbukik Orbán, utána mi lesz?
Mennyi lesz az államadósság, a GDP, a munkanélküliség? Mekkorák lesznek az átlagbérek? Lesznek-e betelepített migránsok, vagy kitartunk a mostani elképzeléseinknél? Miből teremnek munkahelyek? Miből oldjuk meg, hogy csökkenjen az államadósság, csökkenjenek az adók?

2016.09.11. 00:31:26

"Aki ma pártot csinál, az Orbánt szolgálja a további megosztással." - miért is?

camilló 2016.09.11. 06:24:20

Nettó hülyeség a bejegyzés! Miért nem látja be a magát baloldalnak nevező pártok sokasága, hogy semmi köze a baloldali értékekhez. Innentől kezdve tiszta lenne a kép, és ha Messiás nem is, de egy rátermett vezetővel jöhetne a váltás. Miért pont jogász, közgazdászt vár a tisztelt publikum, és vizionál a bejegyzés írója??? Nekem pont elegem van a mostani idők jogászaiból. Egyik sem Lenin, vagy Castró! Sem erkölcsileg, sem tudásban, sem másmilyen formában. A ma ellenzékinek mondott pártok vezetőségének pont ott a helye, ahol viktornak...
süti beállítások módosítása