Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Kiszivárogtatások, belháború az MSZP-ben

2017. november 17. - Európa Kávézó

zoom.hu reggel terjedelmes vezető cikkben számolt be a DK-MSZP tárgyalások állítólagos állásáról. Az írás egyetlen érdemi eleme sem igaz – értesült az Európa Kávézó DK-s forrásokból. Azóta az MSZP elnöke is cáfolta a kavarást. Azért mégis akadnak tanulságok. A legfontosabb: szocialista forrásaink szerint Mesterházy Attila kavar a háttérből...

 szocikk.jpg

Szinte csak hamis állítás van az írásban, amely azt állította, megegyezett a DK és az MSZP. Úgy tűnik, hogy valaki, vagy valakik az MSZP hivatalos tárgyaló delegációja mögött politikaalakító szándékkal léptek fel. A cél egyértelmű: megnehezíteni a szükséges kompromisszumok elérését, az MSZP-ben elégedetlenek élére állni, ellehetetleníteni a végső megállapodást, végül pedig legkésőbb a 2018-as választások után leváltani Molnár Gyulát.

Ismerve az MSZP-s politikusok mozgását, úgy látjuk, hogy az MSZP elnökével szembeni szálakat Mesterházy Attila szövi - ezt többi szocialista forrásunk is megerősítette. Az ezekben az órákban kijött Závecz Research kutatás szerint az MSZP támogatása a biztos szavazók között 12, a DK-é 10 százalék. Az MSZP ezzel  tovább csökkent, a DK tovább nőtt. Az MSZP az elmúlt egy évben elveszített 400 ezer szavazót, a DK ezzel egy időben közel 200 ezret gyűjtött.

Az arányok és a trendek az elmúlt időszakban gyökeresen átalakultak. Érthető, hogy az MSZP korábban vitathatatlan dominanciájának elvesztését nehezen viseli, és bölcs belátás és alkalmazkodás helyett részben bűnbakot gyárt, részben politikusai egy része a személyes túlélésre játszik. Ez utóbbiaknak sem saját pártjuk, sem az ellenzék győzelme nem fontos.

A DK nem lehet érdekelt az MSZP rossz szereplésében mert az ellehetetleníti az ellenzék győzelmét. Ugyanakkor  utalva arra is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a Közös Ország Mozgalom szervezésében megállapodtak egy új választójogi törvényről, melynek alapelve az arányosság, azaz hogy a választói akarat csorbítatlanul jelenjen meg az országgyűlési képviselői helyek számában, a DK elvi alapon ragaszkodhat ahhoz, hogy ez a fajta arányosság legyen a rendező elv a DK és az MSZP megállapodásban is. Mitagadás, a fenti támogatottsági adatokra utalva megállapíthatjuk, hogy az MSZP elvesztette 2014-es dominanciáját, és tisztességes megállapodásra csak alapvetően új feltételek mellett juthat. Pusztán Budapestre utalva megjegyezzük, hogy csodálkoznánk, ha a DK elfogadhatná, hogy a fővárosban az MSZP többször annyi mandátumhoz jusson, mint a Demokratikus Koalíció. Aki ilyen megállapodásról beszél, az figyelmen kívül hagyja a realitásokat és kizárólag az MSZP belső világának próbál megnyugtató, a Molnár Gyula által vezetett delegációval szembeni ellenérzést szervező híreket terjeszteni.

Az Együtt-Párbeszéd nem lehet függeléke egy megállapodásnak, senkit nem lehet megalázni azzal, hogy úgymond majd őket valaki beviszi a saját hátán. Ez távol van attól a demokratikus kultúrától, amire az ellenzéknek és az országnak szüksége van. Aki így láttatja szövetségeseit, az nem alkalmas az ország egyesítésére, erős, demokratikus kormányban való részvételre.

Az egyetlen, amit a kormányváltást akarók akarhatnak, hogy a bajkeverők helyett  a hivatalos tárgyalást vezetők találjanak értelmes, időnként lehet hogy fájó de működő kompromisszumot egy erős alternatíva megszervezésére. Ehhez pedig nem megalapozatlan hírek, hanem további eltökélt tárgyalások visznek közelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr4513293575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2017.11.17. 16:27:55

Sztem, az "Európa Kávézó"-nak nem kellene beállni a sz@rkeverők közé, az MSzP belső viszonyainak boncolgatásával.

LKerekes 2017.11.18. 08:21:14

Semmiről szóló cikk.

István Bendula 2017.11.18. 10:25:21

Jöjjön a JOBBIK és tegyen rendet ebben a politikai,gazdasági,erkölcsi és etnikai fertőben! SÜRGŐS !!!!!!!!!!!!!!!!!!4

tegnaptuska 2017.11.18. 10:40:24

@István Bendula: A jobbik. Rendet. Milyen rendet? Az a párt, amelyiknek a vezetője azt mondja magáról, hogy a tíz évvel ezelőtti saját magának tetszene a mai Orbán, illetve a mai őnmagának tetszik a tíz évvel ezelőtti Orbán. Nos, ez az ember pontosan olyan elmebeteg, mint Orbán, annyi különbséggel, hogy Vona jelen pillanatban takargatja a horogkeresztes tetoválását. Az már szinte teljesen mellékes, hogy a Jobbik vidéki tagsága tele van gyakorló idiótákkal, ronda, buta, büdös militarista lótartókkal és kisz titkárokkal. (személyes tapasztalat, minimum két vidéki város jobbik tagságát személyesen ismerve) Ők fognak rendet tenni. Ennyire nem gyűlölheted Magyarországot.
süti beállítások módosítása