Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

TGM már nem akar többpártrendszert?

2017. július 11. - Európa Kávézó

Tamás Gáspár Miklós azon morfondírozott egy mai írásában, hogy az egész ellenzékből csak az MSZP induljon 2018-ban, mindenki más álljon be mögé, vagy tegye el magát a 2018 utáni időkre. Itt a Kávézóban arra gondoltunk, hogy 2018-ig már csak egyvalaki írjon politikai publicisztikát, a többiek tegyék félre magukat 2018 utáni időkre.

mszp_megint.jpg
Néha van az úgy, hogy muszájból gondolkodunk el egy felvetésen. TGM dolgozatának javaslata is ezek közé tartozik, de mivel írása némileg kárt okoz, esetleg szavazók töredékét, de elbizonytalaníthatja, ezért megpróbáljuk végiggondolni, hova vezetne, amit kitalált.
Abba most bele sem megyünk, hogy TGM az "ellenzék válságáról" beszél. Tőle ez azért furcsa, mert két párt alapítása körül is bábáskodott. Az SZDSZ egyik meghatározó politikusa volt, és ez a párt már meg is szűnt. Később létrehozta a Zöld Baloldal nevű szervezetet, amelynek alapító elnöke lett. Nem tudjuk, mi történt ezzel a formációval, de ha jól emlékszünk, soha nem volt mérhető támogatottsága. Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt, ezer gonddal küszködő, de mégis csak létező pártokat elparentálni.
Az ötlet, hogy az MSZP induljon egyedül 2018-ban, azért is különös, mert a többpártrendszer lényege a demokratikus versengés. Mi legyen azokkal a választókkal, akik nem értenek egyet a szocialisták politikájával, esetleg nem Botka Lászlóban, hanem más politikusokban hisznek? Az nem jut TGM eszébe, hogy esetleg otthon maradnának mindazok, akik nem az MSZP-vel képzelik a jövőt, márpedig ez Orbán négyötödös győzelméhez vezetne?
És ha már itt tartunk, mi lenne, ha nem csupán arra lenne szabály, hogy csak az MSZP, vagyis egy párt induljon az ellenzéki oldalon, hanem arra is, hogy csak egy ember írjon politikai publicisztikát? Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi. Minek ez a nagy összevisszaság? Írjon csak az egyik, a többi tegye el magát 2018 utáni időkre. Úgysem jönnek be a jóslataik, akkor meg minek? Melyiknek higgyünk ugyanis? Amelyik közös listát akar? Amelyik külön listát? Amelyik az egyéni körzetekben akar csak összefogást? Amelyik szerint nem kell miniszterelnök-jelölt, elég, ha listavezetők versengenek? Amelyik szerint már győzött a Fidesz, vagy amelyik szerint nyílt a verseny?
Lehet, hogy TGM nem szereti már a többpártrendszert? Különben ezt a cikket nem írta volna meg. De lehet, hogy csak feltűnőt akart írni. Még nem tudjuk, melyik a rosszabb. 
Az nem lehet, hogy induljon minden párt, írjanak a publicisták kéket-zöldet, a többit a választók eldönti? Ma azok vannak többen, akik Orbán bukását akarják. Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. Nem inkább ezen lenne érdemes gondolkodni?

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6412657665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karsai Feri 2017.07.11. 20:45:30

...hogy TGM mit akar, huszadrangú kérdés, de hogy a fidesz harmadszor is megcsinálja a 2/3-ot (ILYEN ELLENZÉKKEL SZEMBEN!), az olyan biztos, mint hogy holnap is reggel kel fel a nap

kubikos11 2017.07.12. 10:45:13

A "Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. " mondat erős tévedés. Kell magyarázni, miért?

room_101 2017.07.12. 10:56:12

Nem a sültgalambra kell várni, hanem kivenni a kalapból, amennyit csak lehet, fidesz, emeszpé, eszdéesz, meg akárkik is legyenek a kalap őrzői.

inebhedj - szerintem 2017.07.12. 10:56:27

Sajnos az a vonal, hogy ha minden Orbán-ellenes elmegy szavazni, akkor Orbán bukni fog, konzerválja az állapotokat.

27 éve valaki ellen tetszenek szavazgatni.

Kéne esetleg valaki, akire szavazhatnak a szavazni vágyók, ahelyett, hogy mindig valaki ellen, valaki megbuktatására voksolgatnak.

Brix 2017.07.12. 11:56:41

"Ma azok vannak többen, akik Orbán bukását akarják. Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. " Most nincs kormányváltó hangulat, hiszen gyarapodik az ország, így az emberek nem akarnak politikai változást. Az ellenzék számára fontos kérdések, mint pl. a ciciltörvény, a CEU ügye hidegen hagyja a többséget, a "béruniót" és a gazdagok megadóztatását sem lehet komolyan venni... Az ellenzék hiába alkotna egy konglomerátumot a kormány leváltására, az sem biztos , hogy sikerre vezetne.... Úgy néz ki, a 2018-as hajó már elment, és a migráns kártya is Orbán Viktornál van, amit elővesz ha szükség van rá...

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2017.07.12. 12:22:03

Jelezném, hogy orbán bukása kevés. Volt már olyan, hogy egyszerű többséggel kapott ki, lett is belőle nyolc év egyhelybenjárás. És akkor most megkérdezném, kinek adnál kétharmadot?

Duplaxiii 2017.07.12. 12:41:22

Jujujujjj! Ez a poszt olyan, mint amikor a forró olajba messziről beledobjuk a sütnivalót! Fröcsög minden mindenhova.
TGM úgy van itt beállítva, mint valami egyedüli mendefeletti lény!
Hát ezt gondolja ő is magáról.
Közelítsük már meg a dolgok helyes irányból azonnal érdektelen lesz TGM véleménye.
- TGM erdélyi értelmiségi, azaz magán hordozza azokat a gondolati és viselkedési jellemzőket, ami ma is azonnal felismerhető az Erdélyből érkezőkre. Az egyik ilyen, hogy ha nem bele értesz egyet, akkor sértetten behúzódik egy sarokba
- TGM soha nem volt liberális, ma is csak az a vélemény helyes számára, ami az övé vagy azzal egyezik!!! Minden mást lesöpör a vitaasztalról.
- TGM bevalottan kommunista világnézetű (az ATV-ben nyilatkozta korábban, élő műsorban) és ez az előző kettő pontot totál igazolja is!!!
- A DE és a korai SZDSZ ugyanolya gondolati gyűjtőmozgalom, párt volt, mind az MDF! Az SZDSZ-ben is érdekalapon gyültek össze, azért is ugrott ki belőle az eredeti vonal meghatározó része és már már csak TGM aktív. Vajon miért is?
- TGM remek gondolkodó, de nem ezt tudtuk Engelsről, Marxról is korábban? Szerintem TGM is erre a polcra kerül majd 50 év múlva és az országunk egyik legkárosabb gondolkodóját fogja "tisztelni" benne az utókor!
.
Szóval TGM ellen nem úgy kell harcolni, hogy minden agymenéséről napokig vitatkozzunk, hanem úgy, mint egy bolonddal a kocsmában, legyinteni rá és továbbsétálni a pulthoz. Ha nekiállunk TGM gondolataival vitatkozni, akkor azzal valójában a megosztást és az árokását erősítjük.

Kampfer 2017.07.12. 12:48:14

"Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt..."

Azon ritka gondolatok egyike ezen a blogon, amivel egyetértek! Levitézlett, semmirevaló, ostoba hungarofób nyomorult ez a tgm, de a jelen kijelentéseit leginkább a blognak ez a gondolata üti agyon!

"Ma azok vannak többen, akik Orbán bukását akarják. Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. Nem inkább ezen lenne érdemes gondolkodni?"

Ellenben ez már csak a szokásos mantra...! Egyrészt a kormány bukását kívánók olyan sokféle gondolatot és értékrendet képviselnek, hogy nem lehet őket egy zászló alá terelni! (Megjegyzem: annyit is érne az a 'zászló'!) Másrészt az nagyon kevés értelmes programnak, hogy 'orbántakaroggy'! Ennél azért egy ország vezetése jóval többet kíván!
Továbbá elgondolkodni azon volna érdemes, hogy ha az Orbán 'eltakarodik', akkor mely értelmes és kormányképes erő ülhetne a helyére!? És ami egy hasonlóan égető kérdés: ugyan mi garantálná azt a társadalom számára, hogy kevésbé lesz korrupt??? Az 'ennél már nem lehet rosszabb...' érvelést javaslom végiggondolni az elmúlt 27 év tapasztalatait szemlézve! Hányszor gondoltuk már így?
Kamp.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.07.12. 13:01:39

A probléma a felvetéssel, hogy jelenleg minden formáció sokkal szarabb alternatíva, mint a Fidesz, és ezt az elkúrók 12 éven keresztül be is bizonyították.

Ez az oka is a 2018-ban bekövetkező vereségüknek, nem az összefogás, vagy egyesülés hiánya.

Hanem hogy az elkúrók szarabbak a Fidesztől is.
És ezt a szavazók is tudják.

Duplaxiii 2017.07.12. 13:06:44

Ezt a mondatot kifelejtettem:
"Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi."
Baszki, mekkora névsor!
TGM-et kibeszéltem, régi sértett kommunista alapú...
Kéri Laci jó gondolkodó és sokszor hasznos is, sajnos az orbáni harca mindenre rányomja a bélyeget! Ő ma már kizárólag ebből a szemszögből elemez, orbán elleni gyűlöletéből...
Lengye? Ki a fszt érdekel egy hívő mszmps-s???
Pogátsa meg Lakner előlerültek, pénzalapú marketingszereplők. Szerintem Puzsét okosabbakat kiabál-
Uj?????????????? Egy megélhetési kábszeres provokátor! Előkapta anno ifjú titánként a Népszabadság. Egy egeytemi klubban száz hasonló gondolkodó és írástudó van. Annyi köze sincs a valósághoz, mint Kálmán Olgának... Ma a szilyvel, bedével ismét összesöprődve üzemeltetnek egy gender-apalú neoliberális kábszerpropaganda bulvárszemetet, éltetve a saját trollcsapatukat
És hát a tóta... Egy normális társadalomban már évek óta a sitten rohadna.
Egy ócska cionista provokátor! Évekig játszotta, hogy keresztény ünnepekre (Húsvét, Karácsony) időzítve mocskos gyalázkodó aljas célú portokat jelentetett meg az index címlapján. (uj, bede, szily - 444 idején). Annyi mocskot embercsoportok ellen még Csurka sem közölt!
Hát ez valóban napi probléma.
Hogy ezek a szemetek ma a hangadók!
Ezek véleménye rombolja társadalmunkat.
Azért ne hagyjuk már ki a másik oldal hasonlóját sem, a prostisrácok bandiját, a stumpfbandit sem. Aki érdekes módon napi kapcsolatban tevékenykedik pár itt említettel.
Hát nem aranyos? Egy szélsőnáci egy neoliberálissal... Hát nem érdekes?

Duplaxiii 2017.07.12. 13:23:50

@Kampfer:
Köszönöm, hogy megírtad, pontos diagnózis!
Jómagam hosszú ideje ezt ÜVÖLTÖM ide, a blogtérbe, hogy ez az elvtelen másokoldali demagógia, ez az ellenziki habonyi stratégia
1) orbánt erősíti meg
2) szétzúzza a változást akarók táborait (orbánnak jó)
3) még nagyobbra nő a passzív halmaz (orbánnak jó)
Amíg ez az egyetlen startégia, hogy a demagógiát, a közhelyeket pufogtatja az összes blogegr, az összes "hangadó", az összes megélhetési párt, politikus, az valójában a jelenlegi rendszer 50 évre történő bebetonozását jelenti, azaz hazaárulás!
.
Ma az elenzéki "média" csak egy dologgal nem foglalkozik: matematika, számok.
Hogy ha mindenki összeáll (a jobbik is), akkor és határon van az arány!!! És az szervezés, így orbán kényelmesen előkészülhet...
Nincs ma olyan összefogás, ami nyerhet! mszpvel, tgm-mel, senkivel.
Mivel a döntő 60% passzív nem kell senkinek.
- a fidesznek nem kell több szavazó, az felhigítaná a kis fox zombiseregét.
- az ellenzék meg nem tudna mit kezdeni velük, mert valójában senkinek nincs semmiféle programja.
A jobbiknak lenne, de abban meg vannak olyan tételek is, ami azért rendes embereknek nem vállalhatók.
Tehát az ellenzék csak a saját százalékaikat fosztogatja, bejussanak és több emberkével. Nyerni egy sem akar, ezért nem is készülnek programok, ezért nem kell a 60% sem.
TGM is az ellenzék megosztását végzi, nem a fidesz ellen ugat!
A csúti meg szabadcsapata hátradölve röhög, mint a Brian életében a római őrök az összevesző zsidó gerillacsapatokon.
A rémálom közeleg, mert a társadalom már kimerült, ki van véreztetve és a forradalmat elkerülendő el fogják fogadni vona hívó karjait!
És a TGM-féléknek, a botkáknak és a többieknek köszönhetően a jobbik fog segítséget kapni a 60%-tól.
Mert ismét életbe lép a rossz-rosszabb döntési mód, a másik gyűlölet és nem észalapú leváltási ingere. A kilengő inga esete. Csak most nagyon nagynon nagyot fog ütni az az inga, behozza a szélsőjobbot és elsöpri ezt a sok megélhetési szemetet.
A csútiék meg tovább röhögnek, mert törvényekkel régen körbebástyázták hatalmukat, a 1,8 millió szavazójuk a 2/3-ot kényelmesen meg fogja akadályozni.
A TGM és társai valójában 50 évre egy sötét korszakot hoz létre.

Eva Gyulai 2017.07.13. 17:08:52

@Duplaxiii: "- az ellenzék meg nem tudna mit kezdeni velük, mert valójában senkinek nincs semmiféle programja."
A DK-nak van, mindenre kiterjedő részletes programja:

web.dkp.hu/program/
süti beállítások módosítása