Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Gyurcsány irányt mutat

2016. január 24. - Európa Kávézó

Próbálnánk fanyalogni, de nem könnyű. Mondhatnánk, hogy egy szót sem ejtett erről, vagy arról, de az az igazság, Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde alapvetően rendben volt. Megvolt a kemény orbánozás, de igyekezett kormányzóképes alternatívát is mutatni. 

evertekelo_2016.jpg

Úgy tűnik, a DK elnöke komolyan veszi a felkészülést. Mintha valamilyen versenyre, vagy fontos meccsre készülne. Szemmel láthatóan edz, gyúr, próbálgat taktikát, tervez stratégiát. Nem kíván engedni a rendszer legádázabb ellenfele pozíciójából, Orbánhoz képest pedig még mindig ő látszik a másik oldal alternatívájának. Az a kérdés, hogy azt érzékeli-e, hogy ha a Fidesz-kurzus megbukik, nem egyszerűen kormányváltásnak, hanem rendszerváltásnak kell következnie? A 2010-ig tartó demokratikus korszakot váltó diktatúra után az 1989-esnél is erősebb, és ahhoz képest is más alapokat kell létrehozni, hogy még egy ilyen bűnszövetkezet soha többé ne kerüljön hatalomra. Ehhez szükség lesz a most megalázottak, kisemmizettek igazságérzetének legalább részleges kielégítésére, nem lesz megúszható a számonkérés bonyolult, és az igazságszolgáltatás keretein belüli elindítása.

Nem tudom,másoknak is feltűnt-e, de a DK lassan nem tud kiadni egy közleményt, hogy arra a Fidesz azonnal ne kezdjen ordítani egy másik közleményben? Orbán önmaga jelöli ki ellenfelét. Tudjuk a bakelitpolitológusi választ: így akarja egyben tartani a saját táborát és ma is milyen hatékony a gyurcsányozás. Nem biztos, hogy így van. A DK lassú gyarapodása nem ezt igazolja. A Fidesz miért nem reagál az LMP, az Együtt megszólalásaira? A szocialistákéra is elvétve, de akkor is csak gyurcsányozással. Mindezt úgy, hogy hatodik éve ők kormányoznak.

Hogy az évértékelőn szóba került az oktatás, az egészségügy, a földlopás, sőt, immár valamilyen program elemei is, az ternészetes. Ami váratlan volt, hogy Gyurcsány évek őta először mondott ki olyat, hogy ő ezeknél jobban kormányzott. Meglehet a fanyalgó értelmiség húzta ebben őt hátra. Talán ő maga is elégedetlen volt - esetleg ma is az - saját teljesítményével. De a Rubicont most átlépte. Azt mondta, ő bezzeg idehozta a Mercedest, Orbán pedig elbukta a Land Rover beruházást. Azok inkább Szlovákiát választották. A különbség nyilvánvaló: amikor ő kormányzott, ide még érdemes volt beruházást hozni, amióta Orbán, azóta nem. 

Ha Gyurcsány megérti, hogy személyes esélyeit és reményeit egy efféle hangulatváltás, az iránta érzett nosztalgia erősíti, akkor a Kávézó szerint jófelé keresgél. Nem lehet úgy visszatérni a porondra, hogy az marad még a saját tábor véleménye is, hogy ezek ugyan bénák és lopnak, de akkor sem volt jó. Ki kell mondani, ami igaz is: akkor jobb volt. Abban a nyolc évben.

Itt és most nem fogjuk lefutni a kötelező köröket, hogy na, de miért a Gyurcsány, meg hogy megosztó személyiség. Persze, hogy az, mint minden karakteres politikus, A többit az európai változások, a magyar nyomorodás, a Fidesz elképesztő pökhendisége előbb-utóbb eldönti. Meglehet, nem Gyurcsány fogja Orbánt leváltani. De az biztos, nélküle nem fog menni. Valakinek össze kell majd fognia a töredezett, de mai összességében sem túl acélos demokratikus ellenzéket. A korábbi miniszterelnök a maga felelősségét érzi ebben a küzdelemben. Ennyi biztosan kiderült az évértékelő beszédből.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr458306098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.24. 08:16:22

Gyurcsány alternatívája a múlt: azaz az ország legyen ismét a leghűségesebb csicskása Brüsszelnek. Ezt már láttuk, nem jött be.

Gyurcsány ideje lejárt-

Überfiorentini 2016.01.24. 08:52:19

Gyurcsány egyrészt baromságokat hord össze, másrészt ezt ma már mindenki tudja. 2006-ban még sokan bedőltek neki, ma már szinte senki.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2016.01.24. 09:07:15

Én kedvelem a gyurcsány-jelenséget. Egy igazi biztosíték arra, hogy míg ez a generáció szavazói többsége dominál, soha ne kerülhessen magát demokratikusnak, meg baloldalinak hazudó multimilliárdos MSZMP csökevény az ország élére. Függetlenül attól, hogy a jelenlegi kormány épp elegendő okot ad a kritikára, ez a szerencsétlen paprikajancsi csak akkor tudna hiteles ellenzéki lenni, ha a saját viselt dolgai miatt felkötné magát és ezzel példát mutatna a gennyes emberekkel szemben alkalmazandó retorziók terén. Én jelenleg csak egy ápolásra szoruló szerencsétlent látok, aki elfelejtette bevenni a gyógyszerét.

s.g.l. 2016.01.24. 09:18:18

Az, hogy a gazdaságot elkerülte, nagy hiba volt, hiszen mindenki a zsebében él és a gazdaság határozza meg mit érez, hogy él!!!

Azért ezt elmondhatta volna:

Ha nem lenne eu-s támogatás, a GDP csökkenne, sosem volt 5 év alatt ilyen alacsony a GDP növekedés: kb 7%. 2 recessziós évvel.

02-10 között világválság okán 1 év volt recesszióban, a többiben GDP növekedés eu-s pénz nélkül 5 évig évi 4, manyup fizetés mellett, szektoradók nélkül, kisebb ÁFÁ-nál.
Két éve értük el a 2006-os szintet!!!

s.g.l. 2016.01.24. 09:20:52

2010-ben választás elõtt:

1. lesz 1 millió új munkahely!
2. Nem eleht egykulcsos szja mert igazságtalan!
3. Megvédjük a manyupot!

Csak 3 dolgot soroltam fel ami lényeges pont volt a fidesz választási szövegeiben.
Mi lett az eredmény???????
Csinált valami szakszerût, normálisat a fidesz 2010 óta?

Végig lehet nézni az idõfolyamot azóta minden hétre, napra esik valami balhé, pofátlanság.

Meg lehet nézni milyen emberek alkotják a fideszt!

A lufiját nem bízná rájuk az ember!

Székháztolvaj - szõlõbányász, maffiózó, tolvaj, adócsaló, olajozó, offshorozó, börtöntöltelékekkkel tele, arról nem beszélve az átkosban szinte mind valamilyen pártfunkci-csicska volt.

s.g.l. 2016.01.24. 09:22:36

2014-ben a választási program: FOLYTATJUK!
lopást, hazudozást, gazdagodnak a ficsúrok

kettős mérce 2016.01.24. 09:34:09

Ezt hívják virtuális szopásnak?

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.24. 09:44:18

egy újabb program? kormányzása idején kétnaponta jelentett be egy új programot. valóban, kva jól nyomta!

toportyánzsóti 2016.01.24. 09:48:26

@BircaHang Média: Bértroll ne csicskásozzon,ez a legalja a pályádnak homofób kérődz.

toportyánzsóti 2016.01.24. 09:59:03

Gorbacsov hogy röhög most a magyarokon,2 orálmuzsik lopja évtizedeiket uniós és saját pénzen,vissza a középkorba most éppen.

NemodaBuda 2016.01.24. 10:04:24

Gyurcsány megosztó személyiség. Igen, nála csak orbán a még inkább megosztó személyiség ! Akkor meg mi értelme van ennek a jelzőnek ? Ossza meg Gyurcsány - a nemjóját - ezt a tunya magyar társadalmat, és a jobbik fele ennek a társadalomnak csináljon már rendes, erős demokráciát ebben a siralomvölgyben ! Ebben meg minden fanyalgó, privát észkombájn vegyen részt képességei szerint ! Nem Gyurcsánynak egyedül kell itt új rendet csinálnia (és odaajándékozni a sok erős demokratának, ugye ?) !

Bell a Donna 2016.01.24. 10:27:46

"A 2010-ig tartó demokratikus korszakot" - itt röhögtem el magam először.
"váltó diktatúra" - itt már kacagtam.

Bell a Donna 2016.01.24. 11:09:04

",,, Van április 6-ig felhatalmazásod. Onnantól semmid nincsen, papa!”

2014. március 18.
Ilyen iránymutatásokkal van tele a padlás Ferinél.

Lilla50 2016.01.24. 15:09:32

Ez jó írás! Mértéktartó!

Éhes ló 2016.01.24. 15:51:39

Ennyit értek: kozvelemenykutatok.hu

A többi a törpe minoritás felelősség és esély nélküli handabandázása.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.01.24. 16:39:12

A probléma itt nem az, hogy Gyurcsány nem jó politikus, hogy a DK-nak nincs jó programja, vagy hogy kormányra kerülve nem vezetnék viszonylag jól az országot. A most porondon lévő politikai erők közül a DK látszik az egyik- ha nem a legmegfelelőbbnek. Mondjuk, nagy választék az nincs is.

Hanem a probléma az, hogy a Fideszmaffia nevű gengszterbanda Gyurcsányt nagyon sikeresen le-karaktergyilkolta. Ez abban nyilvánul meg, hogy ma a lakosság nagyobb része szemében Gyurcsány nem hiteles politikus. Ez ugyan teljesen téves, és igazságtalan ítélet (mondom ezt én, akit akkor figyelt meg a 3/3-as, amikor Gyurcsány még KISZ-funkci volt, aki csak mosolygok ezeken a karrierista politikus-barmokon, aki igazi antikapitalista balliberális vagyok), de egy tény. És ma legalábbis helyrehozhatatlannak látszik. És ezen az sem változtat, hogy a legkevésbé Gyurcsány tehet róla. Most egyszerűen az van, hogy egy Gyurcsány fémjelezte párt nem esélyes a politikai sikerre.

Hogy ebből mi a kiút, azt most senki nem tudja, de ha tudná, akkor sem lehetne megcsinálni. Pl. én spec. azt gondolom, hogy a balliberális oldalnak teljesen újra kellene gondolnia magát, akár úgy is, hogy első lépesben kimennek a Parlamentből, a másodikban megszüntetik magukat, hogy aztán egy nem kompromittálódott, nem karaktergyilkolt őszinte, tiszta, elvszerű és tehetséges új baloldal szülessen meg. De erre kevés az esély.

mortullus 2016.01.24. 18:23:11

Azt a feliratot Kurcsany előtt hogyan kell értelmezni? Ha kormányon lenne, beköltöztetne mondjuk 6 millió idegent? Akkor tényleg sokak Magyarországa lenne.

Arthur Bloch 2016.01.25. 04:27:55

Örök érvényű Prohászka Lajos mondása: "..a magyarból épp az hiányzik,ami az európai szellemre általában jellemző, - a tevékenysége feszültsége, - számvetése, és a kitartása..." - a kádári langy meleg posvány hosszú ideig eltűrhető volt, - jött a "huszáros" forduló a gengszterváltás, - s most is csak fanyalgunk,-de nem csapunk az asztalra - úgy elvagyunk megint!? Nálunk a jobb = a bal, és fordítva is...IGAZ ! - zavaros viszonyok amiben a zavaros fejűek a "profik".Ha az erő, a fiatal új erő elhagy bennünket,akkor gyorsan beigazolódik a régi mondás :Qualis dominus,talis es servus...- magyarul : amilyen az "ÚR" , olyan a szolga...

Scagnetti 2016.01.25. 10:51:45

"A DK lassú gyarapodása nem ezt igazolja." Elég lassú az a gyarapodás. Jelenleg Tóbiásnak is nagyobb esélye van kormányt váltani, mint Ferinek. Persze ha így haladnak, 100-150 év múlva valóban esélyessé léphet elő a DK.
süti beállítások módosítása