Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Nem adjuk a fiainkat katonának!

2016. január 17. - Európa Kávézó

Az elmebetegség mögött is van ráció. Az önmagának unokákat születtető Kövér házmester most benyögte, hogy kéne újra a sorkatonaság. Rögtön előpattant Kósa huszi, utu Lajos is, hogy bizony, fontolgatják a bevezetését. Megdőlt egy újabb, fideszes hazugság 2004-ből, amikor ennek még az ellenkezőjét támogatták.

sorkatona.jpg

Orbán nem tud ellenség nélkül élni. Ha nincs, akkor ki kell találni a nemlétező terroristát, aki miatt betilthat pártokat és civil szervezeteket, aki miatt betörhet bármelyikünk lakásába, elveheti a még megmaradt pénzünket, lezárhat utakat és betilthat bármilyen tévét, rádiót, újságot, internetes portált. Fasiszta diktátorunk nyilván végiggondolta, hogy ha már ilyen szépen kitalálta a terroristát, aki miatt őt nem lehet leváltani és börtönbe csukni, akkor kell olyan is, aki megvédi. Igaz, a Fidesz 2004-ben megszavazta a Gyurcsány-kormány kezdeményezését, a sorkatonaság eltörlését. (2004-es képünkön leszerel az utolsó sorkatona.) Most nem mindegy, hanyadszor csináltak segget a szájukból?

Itt van mindjárt a 18. életévét betöltött férfiú, akinek Orbán rendszerében esélye sincs a továbbtanulásra, a munkahely megszerzésére és normális fizetésre. Nosza, varrjuk be őket katonának. Legyen megint fenyítés, fegyverrel hadakozás, kimenő, katonakönyv, parancs és vezényszó. És aki katona, az bevethető az ellenség ellen. Esetleg haljon is meg a magyar fiatal Orbánért, Kövérért, Lázárért, L. Simonért vagy Mészáros Lőrincért. Van-e, létezhet-e ennél nemesebb küldetés, mint fiaink, fivéreink, unokáink vérét adni cégéres gazemberekért?

Jön majd a szöveg, hogy ez csak kiképzés, az pedig nem árt egy férfiembernek. Fegyelem, móres, a fideszes közönségnek nyilván ez is tetszeni fog - amíg meg nem érkezik a behívó parancs. Pechjükre ma még ki lehet vándorolni a sorkatonaság fenyegetése elől. Még egy ok arra, hogy kilépjenek az unióból.

Drága fiatal magyar férfiak, nem akartok utcára vonulni a nektek szánt rabság, szabadságotok elvétele ellen?

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr378279132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegedi Attila2 2016.01.17. 10:18:34

ùr isten ....ti lefeküdnètek bárkinek aki megtámadná az országot. gerinctelen fèrgek vagytok

Dinkainka 2016.01.17. 10:39:02

A profi hadsereg meg tudja védeni az országot!
Mondatot nagybetűvel kezdünk!
Úristen szót egybe kell írni!
Aki elé tegyen vesszőt!
A ragozást pedig még gyakorolni kell, egyes szám első személyben a vagyok forma a helyes!
A mondat végére írásjelet kell tenni, ami lehet pont, felkiáltójel, kérdőjel!

hívőlélek 2016.01.17. 10:51:24

@Szegedi Attila2: ... de mi lesz a belső ellenséggel? A Fidesszel, Kövérrel és társaikkal?

Józsi01 2016.01.17. 10:58:03

Micsoda húgyagyú hazaáruló férgek vagytok!!!! Sorkatonaságra szükség van. A svájci mintát kell bevezetni.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.17. 11:03:34

ha valakinek nincs esélye a továbbtanulásra akkor az egy hülye akinek szarok az eredményei. semmi köze ehhez az aktuális kormánypárthoz.

zsebatya 2016.01.17. 11:36:52

@Józsi01: Voltam sorkatona. Ott két dolgot tanult meg az átlagfiatal: sunnyogni és inni. Az ország elképesztő morális romlásában nagy szerepet játszott ez a 18-28 év közötti, teljesen felesleges időpocsékolás. Olyan közegben ráadásul, ahol egy suttyó tizedes (civilben jó esetben traktoros - harckocsizó voltam - rosszabban olyan segédmunkás, aki továbbszolgálási lehetőségre tört) tökéletesen fölösleges dolgokat csináltatott olyan emberekkel, akik maguk is pontosan tudták, hogy az a nyomorult üvöltöző vadbarom is tudja, felesleges dolgokra utasítja azokat, akik ezt is tudják. Ennek az egésznek a hazaszeretethez, önfeláldozáshoz, hasonló miegyebekhez semmi köze. A katona, mint emberfajta egy bruttó bunkó. Kettő van belőle a családban.

Voyager10 2016.01.17. 14:31:29

Szerinted, Kedves "Hazaárulózó", "Emós buzizó" humanoid , hányszor védte meg a sorállományú magyar katona a hont? Én voltam sorkatona és nem haltam bele, de értelme sem volt. Háború esetén csak egyre dologra lettünk volna jók: ágyútölteléknek! Se kiképzés, se felszerelés.
Nekem is fiaim vannak, de dögöljek, meg ha hagyom, hogy vágóhídra küldje őket egy manifeszt elmebeteg és a seggarcú bandája, meg a segghülye turbó magyar hívei!
Te meg kedves turbó magyar, a saját életedről rendelkezzél! (Ha van hozzá bátorságod!)

István Tamasi 2016.01.17. 14:57:07

@Szegedi Attila2:
Tessék mondani ki, mely ország/ok/ jöhet szóba aki megtámadhatja Magyarországot?

István Tamasi 2016.01.17. 14:59:38

@Józsi01:
Konkrétan miért is lenne szükség sorkatonákra a XXI. században? Ugyan mennyi ideig tartó kiképzésre van szükség ön szerint a mai szofisztikált fegyverek esetében?

István Tamasi 2016.01.17. 15:07:32

A mai honvédségünkben van kb 3 db valamennyire is repképes, de elavult kb 30-40 éves helikopter, kb 6 db valamennyire is működőképes szintén elavult bő 30 éves harckocsi viszont nulla csöves/ágyús tüzérség. Ezeknek a kezelésére hány fős sorállomány kellene? Vajon képes lenne-e a mai honvédség felöltöztetni, felfegyverezni alsó hangon mondjuk 50ezer sorkatonát? Hol szállásolnának el, miből etetnének ennyi embert? Vajon a sorkatonaságot visszasírók is úgy gondolják mint az egykori és egyszertű észjárású kisgazda aki szerint egy magyar baka egyetlen szuronnyal többet ér mint 5000 amerikai katona a teljes fegyverzetével?

ki kicsoda 2016.01.17. 15:44:34

@Szegedi Attila2! ... s(tojás)fej! ... ki tehet róla, hogy szellemi és fizikai képességeid miatt önként sem vagy alkalmas semmire? ... ha meg ennek ellenére, akkor hajrá!

ki kicsoda 2016.01.17. 15:49:55

@Józsi01: ... egyszerűen: buta vagy, mint a s(tojás)!

Bendegúz Vaszilij 2016.01.17. 16:41:36

Válaszul pártokon kívűliént vallom, hogy igen is nem egy elvetendő ötlet a magyar sorkatonaság visszaállítása. Pl Ausztriában megvétózták annak eltörlésére tett kísérletet. Mi vakon mindenünket leszereltük és elajándékoztuk. Van egy örök érvényű mondás: " Amelyik nemzet nem képes a saját hadseregét táplálni, fogja a másét " Azt hiszem ebben mi magyarok mindannyian egyet értünk. Tápláltunk, törököt, tatárt, németet, oroszt ( szovjet ) most amerikait. De most már az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is feliratkozott a listára a" menekültjeivel " Ez az újfajta hadviselés. A magyar ifjak még egy valódi fegyvert sem láttak eddig közelről, de megváltozott a helyzet uraim. Hamarosan sok fegyverrel , merénylővel kell kényszerből szembe néznünk, Adjunk magunknak egy esélyt az élet színpadán, én ezt javaslom ! Fiatalok előre a sorozásra, szüksége van a nemzetnek rátok !

camilló 2016.01.17. 17:07:48

1.,A háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni!
2.,Az a nép, aki nem akarja a saját hadseregét eltartani, az arra kényszerül, hogy más nép hadseregét tartsa el! (itt lehet úgy, hogy megszállók, és lehet úgy, hogy mint "szövetséges" és vigyáz a békénkre. Egyik sem szerencsés!)
Hazánkban vannak katonai hagyományok, ami indokolhatja a sorkatonaságot. A mostani alaptörvényben nem tudom, hogy benne van-e de abba az Alkotmányba amire én esküt tettem még benne volt, hogy "joga és kötelessége a haza védelme". Szép dolog a pacifizmus, de ennek nincs még itt az ideje!

camilló 2016.01.17. 17:17:08

@Voyager10: Mikor védte sorkatona? Ne menjünk olyan nagyon vissza a hadtörténelembe, és tekintsünk el a Habsburgok kényszersorozásától. Nekem rémlik, mintha egy Kossuth nevű politikus felvetette volna a a sorkatonaságot, és mintha el is fogadta volna az országgyűlés. Volt sorozás a későbbi korokban is. A háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni. Kifejezetten a Te kedvedért megemlítem, hogy Szun Ce állítja ezt! (guglizz, ha nem tudod ki volt) Nem tudom, mikor voltál sorkatona, én elég régen, de a mai napig tudnám kezelni az ott rám bízott technikát, mert másfél éven keresztül annyiszor gyakoroltuk. szeretnélek emlékeztetni arra, hogy én nem tudok példát arra (még háború esetén sem) amikor a Magyar Hadsereg a népe ellen fordult volna. Történtek erre kísérletek, de valamilyen formában ellenállt a hadsereg. Legutóbb az emlékezetes taxis blokád alkalmával. Igen Árpi bácsi mondta ki a végső szót, de előtte a vezérkari főnök hívta, hogy nem teljesíti a parancsot, Árpi bácsiban meg volt annyi bátorság, hogy felvállalja a politikai felelősséget!

camilló 2016.01.17. 17:21:58

@István Tamasi: A történelem során, nem ez lenne az első, hogy egy legatyásított hadsereget újra felfejlesztenek. Nyilván nem két nap alatt menne. A nulláról kezdeni azért jobb, mert tanulhattunk az előzőleg elkövetett hibákból. Egy háború esetén nem mindegy a motiváció. Egy zsoldost mi motivál?? És a hazáját, szeretteit védő katonát?? Nyilván kell megfelelő felszerelés, és egy szál szuronnyal nem lehet megvédeni a hazát. (Azért megjegyzem, hogy volt rá példa a történelmünkben, hogy lőszer nélkül értek el sikert a katonáink. Persze ez a siker nem lehetett tartós.)

werecke 2016.01.17. 17:46:35

@István Tamasi: Már zajlik az invázió, ide fognak érni.....

werecke 2016.01.17. 17:49:56

@István Tamasi: Komám olyan M-zárolt technikák vannak amiról Te nem is hallhattál. Ez már nem Varsói Szerződés...

werecke 2016.01.17. 17:51:30

@zsebatya: Attól függ hol voltál katona.

Voyager10 2016.01.17. 18:20:00

@camilló:
Nem úgy szólt a kérdés, hogy mikor védte, hanem, hogy mikor védte MEG? Legalább 500 éve nem tudta MEGvédeni a sorállományú hadsereg Magyarországot. A jelenlegi hadseregekben a sorállománynak már nincs keresnivalója. Feltéve, hogy ütőképes hadsereget akarsz.
Ismerem Szun-Ce (Szun-Tzue) műveit, mivel magyarul és angolul is megjelentek. Ugyan tananyag a modern tiszti iskolákon is de akkor is egy középkori kínai stratégáról beszélünk a XXI. században. Én is emlékszem a kiképzésen tanultakra, de attól még esélytelen lennék egy professzionális hadsereg katonáival szemben.
A többi a mit írtál nem válasz arra amit én posztoltam, így nem is kívánok rá reagálni. Amúgy a 100 ezer halott sorkatona a keleti fronton nekem épp eléggé bizonyítja, hogy ezt az intézményt nem szabad visszahozni.
De mindenki azt gondol erről amit akar. Csak ne minősítse azt aki másképp gondolkodik ugyanerről. Vagy minősítse csak ne csodálkozzon ha választ is kap...

Üdvözlettel:

Én :-)

camilló 2016.01.17. 18:58:11

@Voyager10: Bár az un. létezett szocializmus idején egy szövetségi rendszerben működött a hadsereg, én úgy gondolom, hozzájárult ahhoz, hogy békében éltünk, dacára a hidegháborúnak. Valószínűnek tartom, hogy nem vagy tisztában az MN valódi képességeivel, ezért az a véleményed ami! Szun Ce-ről annyit, hogy Clausewitz is figyelembe vette amikor megírta a művét. A hadművészetben a szabályok nem változnak, csak alkalmazni kell az adott korra, így nyugodtan jelentem ki, hogy a két hadvezér műve kortalan és aktuális! Sajnálatos, hogy a rögzült képességeid ennyire alábecsülöd!
Nem tartom valószínűnek, hogy az Általad mindenféle jelzővel illetett vezetőink, bele tudják rángatni a népet egy háborúba. (Megjegyzem, hogy azért nem használok jelzőket, mert csak az érvel szitkokkal akinek nincsenek érvei. Nem vagyok a híve a fidesznek, mielőtt ezzel vádolnál!:))
A mostani "hadsereg" állapota kétségbe ejtő, ez nem kétséges! De a professzionális hadsereg egy ilyen kis ország esetében ábránd. Nem tömeghadsereg kell, de az ország létszámához mérten ami most van a semmi kategóriája.
A fiatalok körében volna igény a katonaságra. A visszatartó erő, a nem megfelelő törvényi háttér, és a szerződésesek esetében a semmire sem elég fizetés! Egy elsőéves közlegény( engem felháborít ez a titulus, a magyar rang nélküli katona jobb időkben honvéd volt) bruttó 107 ezer forintért mond le a szabadsága jelentős részéről. Az igaz, hogy aki ennyi pénzért is vállalja a szolgálatot, az valószínű rendelkezik megfelelő motivációval! A fideszt pont azzal lehet támadni a legjobban, hogy teljesen leírták a hadsereget. Félelmetes pénzeket vontak ki, a korrupció minden beszerzést felülír. Ennek dacára is szükség van egy sorállomány felállítására, hogy legyen egy elrettentő erő, és szükség esetén aki képes beavatkozni!
Üdvözlettel: szintén Én!:)

camilló 2016.01.17. 18:59:41

@werecke: Arra az M készletre gondolsz ami a "0" pontnál van?? Sajnos semmi nincs és ami a nagyobb baj, hogy ha lenne is, nem lenne aki kezelje!:)

explanatus 2016.01.17. 20:14:30

@camilló: A javaslattevőknek el kellene azon gondolkodni, miért ez az első reakció. Ha holnap kiállna valaki közülük és azt mondaná, együnk minden nap, egy hónap múlva az ország lakossága lecsökkenne a felére. Az azt teszünk amit akarunk, mert megtehetjük mentalitás, szörnyű pusztítást okozott a bizalomban, és zsigerből ellenkezésre kattan az emberek agya. Talán attól lehet, mert azt tapasztaljuk, ahol verseny van, alulteljesítünk, és semmi biztosíték, hogy ezt az alulteljesítést ne parancsokkal akarnák kompenzálni. Így félő, hogy az önkéntességgel nem teljesülő célt, általános katonai szolgálat bevezetésével kívánják majd elérni és ezzel ez az alapjaiban jó gondolat átmegy az ellentettjébe.

Nem ok nélküli a poszt alaphangvétele, mert mint emlékszünk rá, pár éve a tiszti iskolások estek össze, pedig csak az ünnepélyes eskütételükre vártak. Nem volna szabad megfeledkezni arról, hogy vannak helyek, ahol a fizikai állóképességet nem kompenzálhatja az angol nyelvvizsga megléte a felvételin. A sereg ilyen.

camilló 2016.01.17. 20:24:01

@explanatus: A fizikai alkalmassági vizsgáról azért tudd, hogy sokan peregnek ki. ha be akarsz lépni, nem árt felkészülnöd. A tiszteknél is ez a legfőbb leszerelési indok. Nem tudom, Te álltál-e már díszőrségben.Ha igen akkor tudod, ha fitt vagy, akkor is előfordulhat, hogy összeesel. Nem tudhatjuk, hogy az összeeső tiszt nem-e volt beteg, stb. Említettem, hogy olyan a financiális háttér, hogy egy fiatal nem fog beállni szerződésesnek. Amúgy tényleg elképesztő állapotok uralkodnak. Nem akarják megfizetni a katonákat. A sorkatonasággal nem tudják kiváltani a jelenlegi rendszert, ha nem raknak bele pénzt. Mindentől függetlenül, vallom, hogy minden magyar állampolgár KÖTELESSÉGE a haza védelme.

explanatus 2016.01.17. 20:47:48

@camilló: Igen, tudom Kecskeméten van a központi fizikai meg idegi „terheléspróba” ahová bizony, aki fölkészületlenül megy, a névsorolvasás után már mehet is haza. Épp azért nem értem, hogy lehetett, hogy a fiatalok olyan nagy számban estek össze, amit a tv ráadásul élő egyenesben közvetített.

„vallom, hogy minden magyar állampolgár KÖTELESSÉGE a haza védelme.” Ebben (is) egyetértünk. „álltál-e már díszőrségben” nem, de volt, hogy télen a sapka a fejünkre fagyott, igaz, csak egyszer. Ja, majd' lemaradt, két év határőrség, jelentem alássan :) (A kiképzés zárasaként a 15 kilométeres menetgyakorlaton a század fele nem ért a saját lábán célba. A katonásdi nem játék még békeidőben sem.)

öreg_répatorta 2016.01.17. 20:50:06

werecke jót mulattam rajtad. Az a bizonyos M-zárolt technika már 1987-ben is vagy elavult vagy működésképtelen volt. Ma meg már maximum csak a múzeumokban veszik hasznát.

István Tamasi 2016.01.17. 20:51:51

@werecke:
Komám voltam katona és láttam milyen elavult az M zárolt technika.

István Tamasi 2016.01.17. 20:54:04

@camilló:
Erős és nem alaptalan kétségeim vannak, hogy a mutyizások és stadionépítések mellett számottevő pénz jutna hadseregfejlesztésre. Különösen ha azt vesszük, hogy a gazdaságot az Eu-s pénzek tartják a víz/kaki/ felett.

István Tamasi 2016.01.17. 20:55:34

@camilló:
Hazánk katonai hagyománya az, hogy jó fél évezrede nem nyertünk háborút.

mortullus 2016.01.17. 21:25:57

@István Tamasi: És ezt ki mondta neked? A marxista-leninista történelem tanárod vagy a bolsevik szüleid?

Kalmár 2016.01.17. 23:38:56

Nem akarunk az utcára menni. Egyetértünk az önkéntes sorkatonasággal és az önkéntes vagy kötelező honvédelmi képzéssel is!
Másról nincs, nem volt és nem is lesz szó.

Apropó! A nemlétező terroristákat csak a hatástalan kerítés tartja távol!
......
Szép alakok vagytok!

Bendegúz Vaszilij 2016.01.18. 00:31:04

Amelyik firkász ilyet ír az nem ebben a hazában született. Ha nem lettek volna katonáink Magyarország nem létezne. Ez az írás megcsúfolja a magyar hagyományt és történelmet, szembe köpi a honvédőket akik milliószámra estek el a tatárral, törökkel, osztrákkal és más hódítók ellen vívott csatákban e föld megvédése érdekében. Sehonnai bitang emberből úgy tűnik még van elég ebben az országban. Fel kell fejlesztenünk a honvédelmet, gyermekeinket pedig ki kell képeznünk a haza védelmére ! Ennyi és nem több a katonaság szerepe.

2016.01.18. 04:47:09

Már megint kitalált valami marhaságot a sok rohadt vén buzi a fiataloknak.
El kéne már menni nyugdíjba a sok ötletgyáros fotelharcosnak.

miszlik 2016.01.18. 06:58:37

@Voyager10: Mit tudsz tenni ellene faszfej?

Muad\\\'Dib 2016.01.18. 09:51:39

Ez a bejegyzés ugye csak egy vicc, nem komoly?
Sok érvet lehet felhozni a sorkatonaság ellen is, mellette is. Lehetne értelmesen írni róla, de ez az összehányt borzalom, ez valami döbbenet.

chrisred 2016.01.18. 09:58:08

Aki a XXI. században sorkatonaságot akar, az nem az országot akarja megvédeni, hanem saját magát a népétől. Az önkéntesség és a kötelező manapság átjárható fogalompár lett, ez kiderült a közmunkánál is. Lesz olyan, aki legálisan kihúzhatja magát alóla, ha jó felmenőkkel és kapcsolatokkal rendelkezik.

sure_shot 2016.01.18. 09:59:43

Kövér már baszhatja, démonizálta magát. _Onnantól_ kezdve hogy félreérthetően fogalmazott a nőkkel, meg a kiccsaláddal kapcsolatban, bármit mond az szar. Pont mint egy elbaszott házasságban, nyehhehhe.

agarik 2016.01.18. 09:59:59

Sorkatonaság egy országban:
- ami nem vív háborút
- nincs akkora légtere hogy indokolt legyen vadászrepülőket tartani (mivel bevetési sebességre nem tudnak felgyorsulni olyan kicsi)
- nincs akkora költségvetése jobb fegyverre fussa mint egy szurony vagy bicska
- két mondjuk-szuperhatalom határán fekszik (EU és ruszkik), így akkor se tud háborúzni ha akar
- annyira demoralizált hogy meg a diktatúrát is hajlandó elszenvedni?

Ezt hívják a hülyeség netovábbjának.

Amúgy megmondom mit lehet tenni:
- mindenkit nem tartóztathatnak le. Ha senki nem megy el a sorozásra, senkit nem is fognak letartóztatni.
- van az a pont ahol megjelennek a valódi terroristák. De azok nem köztereket fognak robbantgatni, hiszen ebben az országban nincsenek jelképek és nem akarunk rosszat a másiknak. Ha valaki terrokodna, ő lenne a The Lone Gunman.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.18. 10:01:23

Nem árt leszögezni az elején, hogy ez egy szokásos bérrettegő Gyurcsnyista poszt.
Nem lesz sorkatonaság, még akkor se, ha Kövér azt mondta volna, hogy ő ezt most azonnal szeretné,
Persze Kövér semmi ilyesmit nem mondott.

Másrészt nem árt megjegyezni, hogy ezidáig egyszer nem volt hadseregünk háborús idószakban.

Mikor Károlyi nevű hazaáruló szoci leszerelte a hadsereget, és közvetlenül ezután román, szlovák, horváth, ... katonák előrenyomultak, majd előrenyomulásuk következményeként megkapták a Trionaonban elcsatolt nemzetrészeinket.

Szóval lehet nem kell katonaság.
De ha háború lesz, akkor jön az újabb Trianon.

chrisred 2016.01.18. 10:06:52

@camilló: Ne tekintsünk el, mert két fogalmat keversz. 1. Állandó sorkatonaság (Habsburgok) 2. Sorozás háború idején (1849).

tobias2 2016.01.18. 10:07:38

@Szegedi Attila2: Sorkatonaság csak fókázni tud, hazát megvédeni profik kellenek.

NekemNemEzKell 2016.01.18. 10:11:56

Nem létező terrorizmus? Ez azért elég vad állítás, még az ilyen agyament liberálisoktól is!
Nem kell beszarni, nem lesz, legfeljebb valami önkéntes alapon, hadd menjen aki rá van indulva!

erol 2016.01.18. 10:12:31

A sorkatonaság háború esetén annyit ér, mint egy könyvtáros az olimpián.

NekemNemEzKell 2016.01.18. 10:12:42

@István Tamasi: Történelemből egyes! Leülhetsz. :-(

chrisred 2016.01.18. 10:21:15

@NekemNemEzKell: Akkor tedd közzé a Magyarországon elkövetett terrorcselekmények hosszú sorát

csak egy néző 2016.01.18. 10:22:48

@Ballib Cenzúra:

„A bunkók még bunkóbbak lesznek, a másik fölött uralkodni vágyók megtalálják a maguk terepét. A kisszerűség, az aljasság, hogy azok érvényesülnek, akik gerinctelenek vagy teljesen gátlástalanok."
Kövér gyökér és ez az axióma a te esetedben tökéletesen beigazolódott, ezért jutottál ilyen házmesteri magasságba.

Egyébként pedig csak, hogy tisztán lássunk.

"Minden fiatalnak be kell vonulnia katonai szolgálatra. …minden magyar fiatalembernek kell kapnia alaki kiképzést, és bizonyos mértékű lelki felkészítést is. Ehhez ragaszkodni kell.(2001. március 1.) OV"
"Nagy öröm, hogy a sorkatonaság általunk már 2000-ben kezdeményezett eltörlését sikerült alkotmányos módon rendezni. (Magyar Nemzet, 2004. november 20.) OV"
"Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél. (1993) OV"

Pan Modry 2016.01.18. 10:27:46

Nekem volt jopar ismerosom besorozva (engem is behivtak volna ha kicsit kesobb torlik el a sorkatonasagot)...
Az ismerosok tapasztalatai:
- sok pialas
- sok semmitteves
- sok dohanyzas
-elhizas
-ellustulas
-depresszio
-szar fizetes

Na, erre aztan szerintem senkinek sincs szuksege.

Ha lenne sorkatonasag, mondjuk fel ev, jol felszerelt edzotermekkel, heti 40 oras ertelmes programmal, normalis fizetesert, az valahol elfogadhato lenne, de ismerve a magyar allamot hogy ami a kivitelezest illeti, az mindig egy kezben jar az elbaszassal es a lenyulassal, azok megalazasaval akik nincsenek a mutyiba, ha a nagy lofaszt! Magyarorszagon kurvara ne legyen kotelezo sorkatonasag!!!

vargánya 2016.01.18. 10:29:29

"Nem adjuk a fiainkat katonának!"

Inkább azt kellett volna írnod: "Nem adjuk a fiainkat a hazának!"
Hogy is mondta Petőfi? : "Sehonnai bitang ember, ... kinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete" . No de ki a f.szom az a Petőfi?

fércnél maradandóbb 2016.01.18. 10:30:07

Egy biztos: az "ájrópa kávézó" törzsvendégei nem fognak senkit megvédeni semmitől. Üres pofázás, napi herevere, nagyjából ennyire képesek. Az pedig még a politikai szerepléshez is kevés

Libsi jelszavak mantrázása a terméketlen agyműködés biztos jele

csak egy néző 2016.01.18. 10:34:24

Azért nem ártana azon is elgondolkodni ezen a táblázaton.
Egy igazi katonára több, mint 2 tiszt jut + egy irodista.

a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2Fm.cdn.blog.hu%2Fte%2Ftenytar%2Fimage%2FMH.png&key=jH0-sYE6v0vQl9UWTVb8cg

xálfegyver 2016.01.18. 10:35:34

A sorkatonaság rengeteg olyan fejlett országban működik ahol már több mint 60 éve nincs háború, Ha a bevezetést egy minőségi reform előzné meg, akkor nem lenne semmi probléma ezzel. Szóval nem , nem fogok utcára vonulni és rinyálni mint egy kurva mert valakinek nem tetszik "drága kormányunk" . Egy fiatal.

Pan Modry 2016.01.18. 10:37:00

@vargánya:

Mi az hogy haza?
Azert mert a felelotlen politikusok, vezetok belerangattak Magyarorszagot mindefele hulye haboruba es a "haza" cimszo alatt lemeszaroltattak sajat allapomgaraikat (alattvaloikat), az aztan kurva nagy dolog, mondhatom!

Nem a hazaert hal meg a legtobb ember, hanem az orszag politikusainak felelotlen es egoista dontesei miatt!!!

Szelid sunmalac 2016.01.18. 10:41:14

Haza? Az meg mi? hova szuletik az ember? Az nem egy eredmeny, az nem egy erem, az egy adottsag. Mint a borszin, vagy a peniszhossz. Kurvara nem tehet rola senki. En pl. a "hazanak" aldoztam a fel eletem, amiert cserebe egy nagy budos lofaszt kaptam a "hazatol". A sok hazafi meg biztatott is, hogy menjek inkabb el. Most meg jonnek a nagy szolamokkal, meg a hazafisaggal. Ha! Nevetseges.

2016.01.18. 10:41:35

@Bendegúz Vaszilij: egyrészt a sorkatonaság egy faszság.. manapság nincs szükség tömeghadseregekre. Ha valami nagyon nagy balhé üt ki akkor úgysem az a plusz 50 ezer (sajnos) ágyútölteték fogja eldönteni a dolgokat hanem a modern fegyverek. Már az első és főleg a második világháborúban is tisztán látszott, hogy a fegyverek olyan szintre fejlődtek amelyek ellen egyik oldalon sincs hathatós védekezés. Már az I. világháborúban sem volt sajnos ritka jelenség, hogy 10 km-es előrehaladás 10-20 ezer(!!!) ember halálával járt amit aztán egy hónap múlva a másik fél ugyanennyi áldozat árán visszafoglalt. A második világháború eredménye is látható. Meghalt 60 millió ember de egyébként eltelt 40-50 év ami a történelmi léptékben kurva kis idő és kb. mindenki ugyanott van ahonnét kiindult. Mindez azért mert pár eszement politikus úgy döntött, hogy megvalósítja valami lázálmát. Elfogadhatatlannak tartom, hogy ezek miatt emberek haljanak meg vagy szendvedjenek. S lehet dicsőíteni a katonaságot meg a honvédelmet de ugyanezek az emberek gyilkoltak és hoztak bajt másokra mindig is. Szóval hagyjuk ezt a heroikus faszságot meg hagyományokat meg ilyenek.

Szelid sunmalac 2016.01.18. 10:43:17

Tapasztalatbol mondom, azok hivatkoznak a "hazara", akik peldaul masok erdemenyeire is, mint mondjuk a Nobel-sijasok, tudosok, sportolok stb. Ezek azok az emberek, akik maguktol semmit nem tudnak felmutatni, atlag, szurke egerek, akiknek szuksege van valami masra, amire hivatkozhatnak, ha mar ok nem ertek el semmit. Aztan megprobaljak magukat is parositani masok erdemenyeivel. Luzerek.

Khonsu 2016.01.18. 10:46:17

@Bendegúz Vaszilij:
Nem tudom hol élsz, de hogy nem Magyarországon, az biztos. Mert máskülönben tisztában lennél vele, hogy az országban alig van menekült. Aki bejutott, az már tovább is ment, a kerítés óta meg már nem is nagyon jönnek erre, tehát, ha vannak is köztük terroristák, azok nem itt vannak.

A másik része a történetnek, hogy a terroristák elleni harc teljesen más taktikát igényel, mint egy hagyományos háború. A sorozottaknak hagyományos háborúban is minimális a harcértékük, a terroristák ellen pedig abszolúte nulla. Az a profik terepe.

Pan Modry 2016.01.18. 10:47:55

@Szelid sunmalac:

Ha valaki ugy ker toled valamit hogy a "hazara" hivatkozik, az at akar baszni, le akar nyulni stb...

Szokas peldaul a 48-49-es szabadsagharcot valami nagy romantiikus szinben feltuntetni, csak kozben nagyvonaluan elfeledkeznek rola, hogy mind magyar, mind osztrak oldalon rengeteg ember halt meg, lett nyomorek, rengeteg csonka csalad stb...
Utana evtizedekig gazdasagi depresszio kovetkezett, kb a kiegyezesig...

Mialatt mondjuk a tiroli parasztnak semmi baja nem volt az alfoldi paraszttal.

Muad\\\'Dib 2016.01.18. 10:53:02

@Pan Modry:
Sőt a második világháborúban is mennyien meghaltak. Pedig csak azt kellett volna csinálni amit Hitler és Sztálin akar, és akkor nem kellett volna a sok besorozott embernek meghalnia. A szemét angolok meg képesek voltak valamiféle hazára hivatkozva háborúzni.
A pacifizmus szép dolog, de azért nem árt némi realizmus is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 10:54:34

@zsebatya:

Ha anno hibás módszerrel történt a sorkatonák kiképzése - amit simán elhszek neked -, akkor ebből nem inkább az következik, hogy a kiképzési módszeren kell javítani? Valóban kizárt, hogy kétéves kiképzésre legyen szükség. Nem értek hozzá, de más országokban pár hónap elég szokott lenni erre.

Ám megette a fene azt az országot, amelynek a férfiai nem hajlandók, nem képesek megvédeni a hazájukat.

felcsutisuttyo 2016.01.18. 11:01:29

A Lüke Házmester az orra alatt a súrolókefével!

2016.01.18. 11:03:09

@NekemNemEzKell: Egy terrorista fenyegetés esetén a sorállományú nem sokat tehet.
Az, hogy kapsz kiképzést kézi lőfegyver kezelésére, nem jelenti azt, hogy használni is tudod éles helyzetben.

2016.01.18. 11:05:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mi köze a honvédelemnek a sorkatonasághoz? Gondolod, hogy amennyiben Magyarországot támadás érné, azt egy sorállományú hadsereg, a kézi lőfegyverek kezelésének ismeretével meg tudná védeni???? Gondolod, hogy szétszalad egy profi támadó, ha mindenki egyszerre csinálja a jobbraátot?
Profi hadseregre van szükség, amelyik fel van szerelve. Kurvakevés, ha szét tudod szedni az AK-t fél perc alatt!

Khonsu 2016.01.18. 11:05:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Magyarország földrajzilag teljesen nyitott. Katonailag gyakorlatilag védhetetlen bármilyen komolyabb támadó haderővel szemben. Az ország hatékony védelme kizárólag nagyon fejlett haditechnikával lenne megoldható, ami rendkívül drága és a kezelését is évekig tart megtanulni. Nem bízható rá sorkatonára. Magyarországon a sorkatonának laktanya takarításon kívül nem sok haszna lenne.

2016.01.18. 11:14:32

@Ballib Cenzúra: mert a sorkatonaság mit old meg? Jön egy háború. Szerinted hogyan zajlik? Lesz esélye egy sorozott állománynak?
Vagy a terrorizmus. Eleget hallhattál róla. A profi katonaság is szenved tőle, nemhogy egy besorozott állomány. Kivezényelsz két század polgárt avítt géppisztollyal, akik még a balra átot is elrontják???? Ki ellen? Az öngyilkos merénylő ellen?

GQ 2016.01.18. 11:14:36

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: aki ilyet leír, na az a hülye. a stílus pedig, ahogy mondják, maga az ember. kövér, te vagy?

telkoe 2016.01.18. 11:16:47

Itt van mindjárt a 18. életévét betöltött férfiú, akinek Orbán rendszerében esélye sincs a továbbtanulásra, a munkahely megszerzésére és normális fizetésre.

Igazi eletrevalo ujgeneracios balos nemzedek. Rendszervaltast azonnal mert ehen halnak szegenykek ha nem lesz eleg szociologia- gender studies tanszek.
A sorkatonasag egyebkent tenyleg nem celszeru, de ezt akar ertelmes ervekkel is lehetett volna magyarazni az ilyen ostobacska balos rinyalas helyett.

GQ 2016.01.18. 11:18:15

@Bendegúz Vaszilij: ki az isten akarná megmerényelni ezt az országot?! minek? jelentéktelen kis szar vagyunk. és nem hiszem, hogy a közeljövőben fegyverrel fognak rohangálni a magyarok az utcán a terror veszélye miatt...

GQ 2016.01.18. 11:19:39

@telkoe: elolvastad, amihez hozzászóltál? ha igen, javaslom az ált sulit újrakezdeni, értőolvasással ott foglalkoznak...

chrisred 2016.01.18. 11:21:41

@Ballib Cenzúra: Ehhez képest a Károlyit követő időszakban fordult elő 1849 után első és utolsó alkalommal, hogy a magyar haderő önállóan (vagyis nem egy birodalmi vagy koalíciós haderő részeként hadműveleti tevékenységet folytatott. Ráadásul, ha rövid ideig, de eredményesen, bár ehhez nyilvánvalóan szükséges volt a vörösterror fegyelmező ereje is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 11:23:08

@Khonsu:

Az ország védelme semmilyen haditechnikával nem oldható meg, ezért voltunk és vagyunk ma is egy katonai szöbetség tagja. A fejlett haditechnikát pedog soha sehol nem a sorkatona kezeli - egy géppisztolyt vagy aknavetőt azért ma már nem tekintenék fejlett haditechnikának.

Ennek ellenére a sorállumányú katonákra háborúban szükség van. Adott terület biztosítása, járőrözés, egyéb biztosítási feladatok ellátására, a magasan képzett katonák kisegítésére szükség van rájuk.

Khonsu 2016.01.18. 11:26:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
A terroristák nem jelentik be előre, hogy támadnak. Ők csendben beszivárognak, aztán végrehajtják az akciót. Ezt fel kell deríteni, és megakadályozni. Ennek, illetve ha már akcióba lendültek, annak kezeléséhez is speciálisan kiképzett egységekre van szükség. Erre van a TEK.

Ha pedig "lerohannak" a terroristák, mint az IS Szíriát és Irakot (Magyarországon eleve nem életszerű helyzet), akkor a terroristák kegyetlenkedéseinek hírére a sorkatonák fegyvereiket eldobálva, hátrahagyva menekülnek, mint történt ott is, pedig az ottani lakosság minden szempontból harcedzettebb az itteninél.

monddazigazatmar 2016.01.18. 11:26:37

A legjobb érv a sorkatonaság mellett az ilyen blogíró balfaszok

Bobby Newmark 2016.01.18. 11:33:02

@Szegedi Attila2: Te meg meghalnál azonnal.

Hm, nem lehetne, hogy ti mentek önkéntes golyófogónak, ha már ilyen kurva lelkesek vagytok? És akkor sorkatonaságra sincs szükség, mert megoldjátok ti, "hazaszeretetből".

Szelid sunmalac 2016.01.18. 11:34:13

@monddazigazatmar: En azert megneznelek puskaval a kezedben sortuz alatt. Altalaban pont az ilyen fotelhuszarok hugyozzak magukat ossze les helyzetben eloszor. Es meg csak haboru sem kell. Mint az a masik kurva nagypofaju nagymagyar $$$, akit egyszer hivtam el egy talalkozora, hogy rendezzuk a nezetelterest, aztan a gyava fereg inkabb megfutamodott.

Pan Modry 2016.01.18. 11:34:50

@Muad\\\'Dib:

A masodik vilaghaboruban mi ertelme volt a Don kanyarba kuldeni katonakat? Milyen haszna lett belole a hazanak? Milyen haszna lett belole a magyar embereknek???

Mi ertelme volt 1968-ban Csehszlovakiaba bekuldeni a magyar hadsereget?

stb...

GQ 2016.01.18. 11:36:12

@monddazigazatmar: vagy az ilyen kommentelő faszkalapok, mint te

Bobby Newmark 2016.01.18. 11:37:35

@István Tamasi: Oroszország, de nekik meg nem is kell megtámadniuk minket, hanem behívjuk majd őket megint.

Bobby Newmark 2016.01.18. 11:41:09

@Bendegúz Vaszilij: Ha már ilyen rendesen beseggelted a történelmet, akkor megpróbálnád esetleg levonni a tanulságot? Ha ennyi különböző hódító sereget etettünk, akkor ugyan mifasz értelme van a katonáinknak? Ugyanis akkoriban voltak...

Másik fele, hogy a török hódítás óta a katonai buktáinknak az oka elsősorban a politikai vezetés volt, a balfasz helyezkedés, meg a hazaárulás, azon meg az sem segít, ha az egész ország teljes lakossága Rambó.

csak egy néző 2016.01.18. 11:41:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ám megette a fene azt az országot, amelynek a férfiai nem hajlandók, nem képesek megvédeni a hazájukat."
Csak nem hallottál valamely reguláris hadseregről, amelyik hazánkat akarja lerohanni?
Mert a terrorizmus ellen, hacsak nem szétbombázzuk, szétlőjük a városokat nem sok értelme van egy ilyen kicsi országban.

2016.01.18. 11:42:09

@Khonsu: ezt nem nekem akartad küldeni

csak egy néző 2016.01.18. 11:42:58

@monddazigazatmar:
A legjobb érv a sorkatonaság ellen az ilyen idióta, mint te.
Mi lenne, ha még fegyvered is lenne?

Khonsu 2016.01.18. 11:43:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egy inváziót a Kárpátok vonalában, vagy a Balkánon lehetne megfogni. Ezek eléréséhez mi vagyunk a felvonulási terep, az ellátás rajtunk keresztül biztosítható. Ez az, amiben háború esetén hatékonyan segíteni tudnánk a szövetségeseinket, de ezek többnyire nem igényelnek harcászati kiképzést. Logisztikai feladataink lennének. Ha mondjuk egy orosz invázió esetén, a támadók átjutnak a Kárpátokon, akkor onnantól nekünk lőttek. Semmit se érne a harci kiképzés, átgázolnának rajtunk egy fél nap alatt. Ezért felesleges sorkatonákat kiképezni. Mert ha Magyarország területére ellenséges katona lép, akkor már késő, ellenkező esetben pedig minden feladatunk civil jellegű. Ezek fegyveres biztosítására pedig bőven elég a hivatásos állomány.

Ha az ország védelmi képességei nem lennének megfelelőek azokhoz a feladatokhoz, amiket háború esetén a szövetségen belül nekünk szánnak, akkor már szóltak volna.

2016.01.18. 11:46:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miközben a harmincezer profi katona hősiesen védi a hazát, mintegy egymillió járőrözik????

2016.01.18. 11:47:31

@Khonsu: Ja, ez oly szokatlan ilyen fórumokon....kösz.

2016.01.18. 11:48:06

@csak egy néző: Öngyilkos lenne egy hónapon belül....

2016.01.18. 11:49:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyébként tudod, mennyi volt a halálozási arány a szocialista honvédségben? Van fiad?

telkoe 2016.01.18. 11:51:13

@GQ: ha nem tudsz megbirkozni a dologgal javasolnam a szep ngyra tatott pofaval vegzett halado balos ertelmisegi obegatast.

sas70 2016.01.18. 11:51:48

@Ballib Cenzúra: Történelem 1-es vagy még az sem!

Alick 2016.01.18. 11:53:02

@Józsi01: ja, meg a svájci jövedelmeket és hadikiadásokat. És még importálni néhány hegyet, hogy a védhetőség látszata meglegyen.

Alick 2016.01.18. 12:02:01

@Pan Modry: "a 48-49-es szabadsagharcot valami nagy romantiikus szinben feltuntetni"

Kossuth a trónfosztással eleve elqrta, nem is kicsit.

Alick 2016.01.18. 12:04:11

@camilló: "joga és kötelessége a haza védelme"

Erről eszembe jut a felirat, hogy "hol van most Harold Lee Oswald, amikor a hazának szüksége van rá?"
:)

chrisred 2016.01.18. 12:09:56

@Khonsu: A beszivárgást és az ellenséges országon belüli célpontok elleni akciókat erre kiképzett és felkészített speciális alakulatok hajtják végre. A terrorszervezetek által végrehajtott merényletek döntő többségét helyben élők készítik elő és hajtják végre, mert a helyismeret és a megfelelő kapcsolatok nélkül nagyon kevés esélyük lenne a sikerre.

fifibá55 2016.01.18. 12:10:15

"Nem adjuk a fiainkat katonának!"
Pedig valamiképpen meg kell tanítani nekik, hogyan kell embert ölni.
Nem gondoltam, hogy ez valaha megint kötelező lektűr lesz.

Khonsu 2016.01.18. 12:23:22

@fifibá55: Miért kell megtanítani őket embert ölni? Kiket kéne megölniük?

kewcheg 2016.01.18. 12:23:25

....én csak azért támogatom, hogy ha én szívtam, szívjon más is. Különösen szívesen elnézném pl. Zsuga Marcellt bakaruhában...:)

Khonsu 2016.01.18. 12:26:59

@chrisred: Igaz. Így vagy úgy, de terroristák ellen a sorkatona semmit se ér.

CyberPunK 2016.01.18. 12:28:27

Az egész ötlet ott van elbaszva, hogy nincs olyan, hogy haza. Akinek van egy csepp esze is, az köp egy nagyot az iskolából kifelé és megy külföldre. Ezt a posványt meg védje meg az, aki teremtette. Mi a francnak állna be valaki megvédeni azt, ami amúgyis kinyír az egészségügyén keresztül?

Btw, mégis ki a tököm akarna területfoglaló háborút vívni a régió legszegényebb országáért?

GQ 2016.01.18. 12:30:22

@telkoe: értem. tehát azt sem értetted, amit írtam. még jó, hogy egy nyelvet beszélünk :)

Khonsu 2016.01.18. 12:31:26

@kewcheg: +1

Megnézném a fejüket, amikor ők, vagy a gyerekeik megkapnák a behívót. :)
Kibújni meg nem lehetne nekik alóla, mert hogy nézne már az ki...?

Bobby Newmark 2016.01.18. 12:31:50

@camilló: Ja, csak mondjuk Szun Ce óta körülbelül háromszor vagy négyszer változott meg _gyökeresen_ a hadviselés. És ő is jól kiképzett, jól felszerelt profi hadseregekkel foglalkozott, nem semmit nem érő parasztok hordáival.

Bobby Newmark 2016.01.18. 12:33:27

@camilló: Ja, bazdmeg, mert Magyarország arról híres, hogy olyan kurvára képes tanulni a múlt hibáiból.

Éppen a sorkatonaság visszaállítása mutatja, hogy mennyire nem.

Bobby Newmark 2016.01.18. 12:36:29

@camilló: Elrettentő erő!!! :DDDD

Bazzeg, ezzel felléphetnél stand-up előadáson.

Exploiter 2016.01.18. 12:37:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az ország a gdp 0,8%át költi honvédelemre.
USA: 3,5 franciák 2,2 angolok 2
És akkor nominálisan nem is néztük, mert ott burtálisak a különbségek.

Előbb szerintem
- el kéne érni azt a szintet, amit amúgy vállaltunk is az ilyen-olyan tagságunkkal
- a hivatásos állomány eszközeit és kiképzését feljavítani 2016-os szintre

Aztán hogyha már legalább azok tényleg jól csinálják a dolgukat, akiket ezért fizetnek - és a körülmények is adottak, hogy profi hadseregünk legyen, utána még van bármiféle pénzügyi keret arra, hogy hobbikatonákkal is szórakozzunk, akkor lehet megint beszélgetni, hogy van-e értelme.
Most egyelőre semmi sincs, hülyeség a felvetés is.

Bobby Newmark 2016.01.18. 12:39:45

@camilló: A politikusoknak meg kötelessége a lakosság szolgálata. Majd ha ők teljesítik az ő kötelességüket, majd beszélhetünk az enyémről.

A kurva anyjuknak akarjanak kötelességeket szabni azok után amit művelnek az országgal.

De persze, adjanak fegyvert a kezembe, azonnal ellenük fordítom.

sas70 2016.01.18. 12:41:31

Kövér átlag fél évente bedobja ezt a bődületesen nagy faszságot és amikor már mindenki ezen pörög, jön Orbán és jól megnyugtat mindenkit, hogy szó sincs erről! Ettől ő lesz a nagy megoldó, megmentő ember.

Khonsu 2016.01.18. 12:44:28

@Bobby Newmark: Ennek is csak annyi haszna lenne, hogy ha az iskola után behívnák azokat a fiatalokat, akik nem tanulnak tovább, vagy mennek rögtön külföldre, mutogathatnák a statisztikákat, hogy mennyit csökkent a fiatalok körében a munkanélküliség. Ha sokan menekülnek el az országból a behívó elől, akkor még jobb. Jobban teljesít...

Faszerkezet 2016.01.18. 12:45:44

Érdekes felvetések.:)

CSak úgy érdekességképpen. Ha visszavezetik a sorkötelezetséget azt sokkal inkább teszik azért, mert kétségtelenül van egy gazdasági lendítő hatása. (mégha látszólagos is)

Ugyanis Ma Mo-on nincs eltörölve a sorkötelezettség, csupán fel van függesztve tudtommal, és külső vagy belső fenyegetettség esetén visszaállítható. Tehát ha egyesek rémálma előjönne, hogy Mo háborús helyzetbe kerül/keveredik, akkor tökmindegy, mert ígyis-úgyis visszaállitják.

Namost ebben az esetben viszont dezertálni elég kemény dolog. Csúnyán megmérik az embert érte ha elfogják.

Alick 2016.01.18. 12:47:17

@Bobby Newmark: "De persze, adjanak fegyvert a kezembe, azonnal ellenük fordítom."

Pontosan. És vegytiszta hazaszeretetből. :)

Faszerkezet 2016.01.18. 12:47:24

@Khonsu: "Ha sokan menekülnek el az országból a behívó elől, akkor még jobb. "

Kérdés hányan reckírozzák meg, hogy kimennek egy olyan EU-s országba, ami pikkpakk kiadja őket ilyen esetben.

" Aki abból a célból, hogy katonai szolgálatának teljesítése alól kivonja magát, szolgálati helyét önkényesen elhagyja vagy attól távolmarad, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

+

"(3) Öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki külföldre szökik."

kvadrillio 2016.01.18. 12:49:17

ADÓPARADICSOMOKBAN 7600 MILLIÁRD DOLLÁR ! EZÉRT NINCS BÉREMELÉS !!!!!
Száz éve nem volt ilyen egyenlőtlenség a világban

Az egyenlőtlenség új csúcsokat döntöget. Manapság ott tartunk, hogy a leggazdagabb 1 százalék vagyona meghaladja a többiek összvagyonát. Ráadásul az adóparadicsomok globális hálózatán keresztül a legtehetősebbek mintegy 7600 milliárd dollárt tudnak elrejteni az adóhatóságok elől. Mindeközben, bár emelkedik a termelékenység, a munkajövedelem igazán csak a vezérigazgatóknál ugrott meg.

A világ ma olyan mértékű egyenlőtlenségtől szenved, amelyre több mint egy évszázada nem volt példa. Az Oxfam friss, rendre a davosi Világgazdasági Fórum elé ütemezett jelentése azt hangsúlyozza, hogy az egyenlőtlenség ellen vívott háború kezd kicsúszni a kezeink közül.

A szervezet számításai szerint a leggazdagabb 62 magánszemélynek együtt annyi vagyona van, mint a világ szegényebb felét kitevő több mint 3,6 milliárd embernek. A változás drámai ütemét mutatja, hogy 2010-ben ehhez még 388 szupergazdag kellett.

Ráadásul ennek a 62 személynek a vagyona 2010 óta 44 százalékkal (542 milliárd dollárral) 1760 milliárd dollárra emelkedett. Mindeközben a világ szegényebb felének vagyona 41 százalékkal (kicsit több mint ezer milliárd dollárral) zsugorodott.
Virágzó adóparadicsomok

Az nem kérdés, hogy a világgazdaság egyértelmű nyerteseit a leggazdagabbak teszik ki, de a becslések szerint ez a szűk elit igen lendületesen igyekszik is elrejteni a vagyonát a hatóságok elől. Számítások szerint mintegy 7600 milliárd dollárt tartanak ma különböző offshore adóparadicsomokban. Összehasonlításképpen ez több mint az Egyesült Királyság és Németország bruttó hazai terméke (GDP) együttvéve.

A rendszerszintű kőkemény adóelkerülés mértékét mutatja, hogy az adóparadicsomokba irányuló vállalati befektetések 2014 és 2001 között majdnem megnégyszereződtek. Az Oxfam 200 vállalatot vizsgált meg, köztük a legnagyobbakat és a Világgazdasági Fórum stratégiai partnereit is, és arra jutott, hogy 10-ből 9 cég jelen van legalább egy adóparadicsomban.
Hatalom és instabilitás

Mindezzel párhuzamosan az Oxfam azt is kiemeli, hogy a legvagyonosabbak lenyűgöző hatalommal bírnak ahhoz, hogy megőrizzék a pozícióikat, miközben sokszor éppen ők jelentik a legnagyobb kockázatot a világ stabilitására nézve.

.....ÉS ERRE KI AZ AZ ÁLLAT, AKI BÜSZKE A VILÁGBAN ?????????

kvadrillio 2016.01.18. 12:52:11

...amúúúúgy persze..., A LEGTEHETSÉGESEBB PÉNZEMBERKÉKBŐL LESZ A LEGJOBB KATONA IS...UGYE !!!!! :)))

FŐLEG BANKÁROKBÓL ÉS FIAIKBÓL, BRÓKEREKBŐL ÉS EGYÉB PÉNZÜGYI ALKALMAZOTTAKBÓL...:o)

Khonsu 2016.01.18. 12:54:05

@Faszerkezet: Egy Aszad-rendszerben is simán dezertálnak milliószám, ahol szerintem ki is végzik érte akit elkapnak, majd pont visszatartana bárkit is Viktorék keménykedése. Amúgy is, ha aránytalanul nagy büntetés vár a delikvensre, nem adják ki. 5-15 év pedig szerintem békeidőben bőven ez a kategória.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 12:54:17

@Khonsu:

Katonai alapkiképzésről van szó, nem arról, hogy sorkatonák tízezrei b***ák a rezet a laktanyákban. Ezek csak mozgósítás esetén kapnának behívót, ha szükséges. Azért nem baj, ha a lakosság férfitagjai adott esetben tudják, mi a dolguk.

"Ha az ország védelmi képességei nem lennének megfelelőek azokhoz a feladatokhoz, amiket háború esetén a szövetségen belül nekünk szánnak, akkor már szóltak volna."

Szóltak. :)
Nem is egsyzer szóvá tették, hogy tartsuk be a vállalt kötelezettségeinket.

kvadrillio 2016.01.18. 12:54:49

...VAGY...AZ 5-6-12 MILLIÓS HAVI JUTTATÁSÉRT ÜGYKÖDŐK...PLÁNE ÜGYES KATONÁK LESZNEK MAJDAN..., MÉG, HA CSAK MARKOTÁNYOSKÉNT IS LESZNEK FOGLALKOZTATVA...UGYE...:o)

Pan Modry 2016.01.18. 12:56:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

de ki donti el hogy mi szukseges? es csak azert mert X Y politikus azt hiszi hogy szukseges miert hinnem el en is?

Peldaul miert volt szukseges a Don Kanyarba kuldeni a magyarokat? Miert volt szukseges benyomulni Csehszlovakiaba 1968-ban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 12:56:29

@Exploiter:

"Most egyelőre semmi sincs, hülyeség a felvetés is."

A kötelező sorozás az. A honvédelmi alapkiképzés szerintem nem az, csak persze nem kell elnyújtani 2 évre, elég 1-2-3 hónap is.

kvadrillio 2016.01.18. 12:59:43

NU..., EZ A KATONAI ALAPKIKÉPZÉS PEDIG RENDKÍVÜL FONTOS LENNE PÉLDÁUL A HENDECSABA FÉLÉKNEK """Hende Csaba kupakon át nézte a hadgyakorlatot

Herczeg Márk
képzavar
2014. október 6., hétfő 9:30
283
14726

Ez már tényleg csak egy rossz vicc lehet. Hende Csaba az AFP-s Kisbenedek Attila fotója szerint kupakkal a távcsövén kezdte el megtekinteni a múlt heti hadgyakorlatot – szúrta ki az atv.hu. """...:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2016.01.18. 13:00:59

NU..., EZ A KATONAI ALAPKIKÉPZÉS PEDIG RENDKÍVÜL FONTOS LENNE PÉLDÁUL A HENDECSABA FÉLÉKNEK """Hende Csaba kupakon át nézte a hadgyakorlatot

Herczeg Márk
képzavar
2014. október 6., hétfő 9:30
283
14726

Ez már tényleg csak egy rossz vicc lehet. Hende Csaba az AFP-s Kisbenedek Attila fotója szerint kupakkal a távcsövén kezdte el megtekinteni a múlt heti hadgyakorlatot – szúrta ki az atv.hu. """...:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2016.01.18. 13:03:47

javaslom, hogy milliomosokból hozzanak létre egy különösen ütőképes csapatot, akik a legelső sorokban irányítanák a kevésbé ütőképeseket, hamár A NÉPGAZDASÁGI VAGYONOKBÓL ILLEN NAGY MÉRTÉKBEN SIKERÜLT NEKIK RÉSZESEDNI...UGYE....:)

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:06:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én a családomat egy háború esetén úgy védeném meg, hogy magammal viszem őket, el innen a picsába.

Ezt a hulladékfos országot, politikusokkal, meg _veletek_ együtt védje akinek kurva az anyja.

Pan Modry 2016.01.18. 13:06:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

de mi ertelme a honvedelmi alapkikepzesnek hogyha ugyis visszautasitom a reszvetelt a haborunak nevezett bohockodasban?

CyberPunK 2016.01.18. 13:07:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ok, részesül az átlagember kiképzésen, és akkro mi van? Nem hogy a hadikorú férfiakra nincs elég fegyver és lőszer, de jelenleg a hivatásoskra sincs elég. De oké, legyen elég fegyver a laktanyákban, jó kis közbeszerzés lesz az, szerinted hogy a viharban lehet logisztikailag megoldani, hogy felfegyverezd a katonákat és kijuttasd a frontra jelenleg? Mire a bp-i sorozott állomány leérne Pécsre a szerbek már hatszor erőszakolták és fosztották ki ki Pécset, majd ásták be magukat.

sas70 2016.01.18. 13:08:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aki akar, az mehet, szívesen látják, az elkötelezett szájkaratésokat is, majd megtanulják, hogy hol a helyük és, hogy befogják a pofájukat!
www.honvedelem.hu/container/files/attachments/8663/hogyan_lehetek_szerzodeses_katona.pdf

Faszerkezet 2016.01.18. 13:10:26

@Khonsu:

"Egy Aszad-rendszerben is simán dezertálnak milliószám, ahol szerintem ki is végzik érte akit elkapnak, majd pont visszatartana bárkit is Viktorék keménykedése."

Dezertálnak egy nem baráti országba.

"Amúgy is, ha aránytalanul nagy büntetés vár a delikvensre, nem adják ki."

Nah és ezt úgy te mondod, vagy van erre valami egyezmény is? vagy csak úgy gondolod?

"5-15 év pedig szerintem békeidőben bőven ez a kategória."

Jah, hogy szerinted.

Hát ne haragudj, de nem győztél meg sem arról, hogy nem adnak ki, sem arról, hogy nem kapnék érte egy 5-öst.

És az az ötös háborúban lehet életfogyt is. ;)

kvadrillio 2016.01.18. 13:10:35

..de SIMICSKO BÁCSI MOINDJUK FEKETE ÖVÉBEN IS ELJÁCCHATNÁ A KUNG-FU NAGYMESTERT, MONDJUK Z ISZLÁM ÁLLAMMAL SZEMBEN......NAGYÍVBEN GESZTIKULÁLHATNA MEG FÉLELMETESEN HARCI NYIKKANTGATHATNA IJESZTÉSÜL NEKIK ! :o)...A HABONY MEG MÖGÖTTE LÖKDÖSGETHETNÉ ELŐRE, ...NAGYOKAT PISLOGVA KÖZBEN.....

Sir Galahad 2016.01.18. 13:12:45

Meg kell állapítani, a Fidesz propagandagépezete jól működik. Megint sikerült egy olyan figyelemelterelő gumicsontot bedobni, amin tömegek rágódnak.

kvadrillio 2016.01.18. 13:13:52

ORBÁN PEDIG GUMICSIZMA HELYETT BAKANCSBAN..., 15 KILÓS EGÉSZSÉGTELENÜL SÓZOTT SONKA HELYETT VÁLLÁRA VEHETNE EGY VÁLLRÓL INDÍTHATÓ RAKÉTAKILÖVŐT, OCCT AZZAL MUTATHATNÁ A MINTÁT, HOGY MILLEN EGY JÓ SZABACCSÁGHARCOS, HA HELYZET VAN...UGYE...:)

Pan Modry 2016.01.18. 13:15:06

@Faszerkezet:

en biztos nem mennek be kotelezo katonai szolgalatra.

Egyreszt engem nem erdekel, masreszt milyen alapon kernek tolem olyat amihez nincs kedvem!

Khonsu 2016.01.18. 13:16:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bajnak nem baj, de mivel nem tudok róla, hogy háború fenyegetné az országot, így nem lenne sok haszna egy efféle kényszernek.

A sorkatonasággal szemben a nemzetőrség teljesen jó lenne erre a célra. Akit érdekel a katonásdi, azok megszerezhetnék az ismereteket, akiket nem, azok kiképzésének meg egyébként se lenne haszna. Szerintem egy nemzetőrségben is elegen vennének részt, ráadásul olyanok, akiket effektíve több értelme is lehet kiképezni, felesleges ezt kötelezővé tenni.

A NATO az alacsony katonai kiadásokat, és ebből következően a haditechnikai modernizáció elmaradását sérelmezi, nem azt, hogy nincs tömeghadseregünk.

Faszerkezet 2016.01.18. 13:16:54

@Pan Modry:

"en biztos nem mennek be kotelezo katonai szolgalatra."

TEljesen mindegy, hogy hogyan döntesz. Én csak felhívtam a figyelmet a következményekre. ennek tudatában felnptt emberek tudnak dönteni.

"Egyreszt engem nem erdekel, masreszt milyen alapon kernek tolem olyat amihez nincs kedvem!"

Hát a te "kedved" meg úgy kb, őket nem érdekli. ;)

kvadrillio 2016.01.18. 13:20:06

Kósa huszi, utu Lajos....MEG LEHETNE HADITUDÓSÍTÓ, AKI A LEGNAGYOBB HARCI CSELEKMÉNYEK IDEJÉN, EGY KUKA FEDELÉT FELHAJTVA, RESZKETŐ HANGON KÉRNÉ, HOGY NEM LEHETNE EGY NÉPSZERŰBB KÉRDÉST FÖLTENNI ????...MERT ITT ALATTAM MÁR NAGYON PENÉSZES EZ A LEKVÁR, AMIRE RÁHUPPANTAM MIKÖZBEN ELBÚJTAM....:)

átlátó 2016.01.18. 13:22:11

Az van, hogy a látens labanc rendőr büntet, ha uszkve 23 centit kilóg a közúti gépjármű arra a helyre, ahol már tilos ácsorogni...az van, hogy ettől még sokkal praktikusabban műkszenek a látens labancok, - nem fogok olyanokkal ezen vitatkozni, akik eddig a SCS (soppingszitiszüd) és a Marihilfer kombóban gondolkodtak...előre szólok, hogy voltam sorkatona, igazán nem szívesen. Ennek ellenére így utólag azt vallom, hogy ott férfiak jöttek össze, - azokkal ne jöjjön most senki, akik a budiban vagdosták az ereiket, azzal az indokkal, hogy az édesanyjuktól vasalt in gben búcsúztak. A látens labancoknél 6 hónap a kötelező, nem azt mondom, hogy mindből vasas lovastiszt lesz ezen idő alatt, viszont előnyükre van. Nem, nőket nem szívesen látok még Afganisztánban sem gépesített lövészként, mert amikor kilövik a harcjárművet, előre kell engedni a menekülési útvonalon...bár egyenjogú partnernek tekintem őket, ilyesmit inkább egyéjszakás kaland előtt és után teszek a szálloda bejáratánál.
Szóval lehet itt picsogni, hogy migráns áradat ide, vagy oda, meg vilkomenkultúr, a sorkatonaság nem ördögtől való ötletelés, - mondom ezt úgy, hogy az anyja picsáját a fidesznek is. Az "is"-nek erős a jelentősége polgártársak, gyászhuszárok, paprikajancsik, stb. Valamint polgártársnők és kurtizánok is.

Exploiter 2016.01.18. 13:23:38

@Bobby Newmark:

Azért nem mindig van hova menni, meg a "család" tág fogalom. Nagymamát is viszed át a szögesdróton, vagy neki már úgyis mindegy? Unokatestvérek, jóbarátok, egyebek? Szomszéd bácsi nem érdemel meg egy esélyt?

A háború szar dolog. Meghalni értelmetlenül még szarabb dolog. De harcolni nem csak őrültek és fanatikusok szoktak. Meg nem is csak a nagy betűs "hazáért".

István Tamasi 2016.01.18. 13:25:32

@mortullus:
Hát nem is újnyilas hazugságokból tanultam.

chepunk 2016.01.18. 13:26:46

Remélhetőleg a nagy sorkatonaság pártiak első szülött fiacskáját dogják be egy olyan körletbe ahol rajta kívül mindenkinek Sztojka, Lakatos, Kolompár a családneve, ja az öregkatonák többsége is ilyen... Aztán jól kiképzik ezek a pici arany fiucskát fasza köcsögnek, leszerelés előtt meg ha addig nem lőtte főbe magát őrségben majd baleset éri kiképzés közben...

Khonsu 2016.01.18. 13:28:32

@Faszerkezet: Vagy igen, vagy nem. Reméljük nem kell élesben kipróbálni.

chepunk 2016.01.18. 13:29:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ám megette a fene azt az országot, amelynek a férfiai nem hajlandók, nem képesek megvédeni a hazájukat."

Igen először is kéne egy mégvédésre méltó állam. De olyan sohasem volt a magyar... Soha nem is akarta és nem is tudta mergvédeni, a mostanit is a franciák adták vissza nerkünk a románoktól! Kicsit később meg a szovjetek a németektől, aztán Gorbacsov a szovjetektől...

István Tamasi 2016.01.18. 13:31:24

@NekemNemEzKell:
Ez most mire válasz? Szerintem semmire, mert ez nem érv./Egyébként volt időszak amikor az eggyes volt a legjobb osztályzat./

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:33:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: 1-2-3 hónapot az ember kézenállva is kibír, annyi idő alatt nem mosod egy ember agyába a feltétlen parancsteljesítést. Anélkül egy katona semmit nem ér. Mondjuk erre kondícionálva meg mint ember nem ér szart se, úgyhogy lehet, hogy nem is baj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.01.18. 13:35:28

@Khonsu:

"Bajnak nem baj, de mivel nem tudok róla, hogy háború fenyegetné az országot, így nem lenne sok haszna egy efféle kényszernek."

Svájc.

"A NATO az alacsony katonai kiadásokat, és ebből következően a haditechnikai modernizáció elmaradását sérelmezi, nem azt, hogy nincs tömeghadseregünk."

Nem tömeghadseregről beszéltem. Megint csak Svájc. Ott sincs tömeghadsereg, ám minden férfi megkapja az alapkiképzést.

en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Switzerland

István Tamasi 2016.01.18. 13:36:47

@Bobby Newmark:
Az oroszok csak viszonozták a magyar bakák egyébként hívatlan "látogatását".
Sőt 41-ben az orosz külügyminiszter kerek perec közölte a moszkvai magyar nagykövettel, hogy nem fogják feszegetni a bécsi döntéseket ha nem lépünk be a háborúba.

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:42:07

@Faszerkezet: Pedig érdekelhetné, mert mi ENGEDJÜK nekik hogy döntéseket hozhassanak.

Egyébként lehet, hogy tényleg csak jót tenne az országnak, ha fegyvert adnának annak a 70-80%nyi lakosságnak a kezébe, akik nem támogatják a Fideszt. Lehet, hogy hamar megoldódna a probléma...

István Tamasi 2016.01.18. 13:43:28

@werecke: Na és azokra a mesebeli, soha nem hallott, M zárolt készlet fegyverek kezelésére mennyi idő alatt lehet betanítani, kiképezni sorállományt??

mrbateman 2016.01.18. 13:45:36

Na a sok politikailag túlfejlett fotelszakértő ma éppen hadászati kérdésekben nyilvánul meg, holnap az informatikához fog érteni, szerdán Nobel-díjas közgazdásszá változik.

Személyes kedvencem a kismajom, aki szerint a vadászgép nem tudja elérni maximális sebességét mer kicsi neki e rántotthús alakú ország...hehe...állítólag már a kifutópályán be kell állítani a repülési irányt, mert odafönt már úgysem tud majd megfordulni.

A sorállományúságnak egyik legfontosabb hozadéka az lenne, hogy megtanulná a lakosság (akár a nők is) hogyan kell egy lőfegyverrel, AK-val bánni, hogyan kell vele mozogni, célozni, lőni, karbantartani...továbbá, hogyan kell egy kibaszott analóg, papír alapú térképet olvasni, hogyan kell a terepen mozogni....mit kell tenni, ha a civilizáció bizonytalan ideig szünetel és nincs sem net, sem facebook.

Nem a navy seal feltartóztatása a feladat, hanem a harcászatilag pusztán 4-5 leckével előrébb járó, de a legaljasabb szándékú arkan tigrisei szintű vademberekkel szemben kifejtett önvédelmi képesség megszerzése.

István Tamasi 2016.01.18. 13:46:18

@camilló:
Ugyan miben és mikor értek el sikereket katonáink lőszer nélkül? Netán a lőfegyverek korszaka előtt? Vagy későbbiekben sikeresek voltak mint golyófogó fal?

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:46:51

@Exploiter: Elég pici szelete a Földnek Magyarország ahhoz, hogy ne legyen hová menni. Nagymamának sajnos tényleg teljesen mindegy már, anyámék meg még mobilizálhatók lennének. Barátok így is lassan szétszóródnak a világ minden tájára, kapcsolat viszont megmarad, mert eléggé 21. század van már másfél évtizede ahhoz, hogy ez ne jelentsen problémát.

És ahogy nézem, harcolni meg őrültek, fanatikusok teszik önként, a többi meg azért, mert nincs más választása (akár mert sorozott, akár mert amcsi gettónigger, és ez az egyetlen kitörési lehetősége)

kvadrillio 2016.01.18. 13:47:10

...egybként kövér bácsi nem tudja, hogy MINKET MEGVÉD A NATO-ERNYŐJEHHH ???????
Minek ide bármilyen had...sereg ????? Mikor kinyitják ezt az ernyőt, occt csak alájahhh köll állni ?????:)

chepunk 2016.01.18. 13:50:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Igen először is a vállalt 2%-ot kéne hadügyre fordítani, de az sem akaródzik, ezért utópia, hogy majd Kovács elvtárs előkapja a kalapból a sorkatonaságot mint bűvész a nyuszit, nem véletlenül oltotta le a nagyvezér még mielőtt tobzódik tovább az ökörség!

Ráadásul egyenlőre annak pár ezer fős harcoló létszámnak ami van sincs még rendes ruhája sem, nemhogy modern megfelelő fegyverrendszere. Ráadásul sorkatonaság helyett előbb kellene egy csomó nagyon nem olcsó fegyvernem ami tokkal vonóval hiányzik a magyar honvédségből. A teljessség hiányával: tüzérség, rakéta tüzérség, páncélosok, csapatlégvédelem, gépesített lövészek megfelelő IFV-vel, harci helikopterek, stb. Ez mind sokkal fontosabb mint a sorkatonaság, és nem igazán működnek már sorkatonával, mert komoly többéves képzés kell rájuk, a gyakorlatról nem is beszélve (egy tüzér képzése még a vonatott D-20-asok idejében is mnimum 2 év volt, egy jó tüzéré több...). Ezek hiányában bármelyik szomszédos haderő egy esetleges hadi helyzetben a dugós puskás, pukkancsos sorkatonáinkat tüzérséggel kásává lövetné, hogy legyen miben gázolnia a páncélosoknak... Persze az is egy lehetőség, hogy a bolsevikok megint feltüzelnék a szerencsétlen, nyomoronc, magyar sorkatonát eldalolnák nekik, hogy "Hát küldd a pokolba a tisztjeidet, Fordítsd rájuk a puska csövét!" aztán jöhet is Kovács elvtársékra egy kis új Őszirózsás forradalom. Végül is elvtársakat másik elvtársak tudnak igazán jól felkötögetni, mint tudjuk :-)! Ezek mostani kegyelmes, tekintetes, elvtársak meg úgyis szeretnék újrajátszani a történelmet, nagyon rajta vannak...

István Tamasi 2016.01.18. 13:50:57

@mrbateman:
Bizony volt rá példa amikor a fiatalságot tanították papíralapú térképet olvasni, terepen mozogni, mit kell tenni ha a civilizáció bizonytalan ideig szünetel és azt úgy hívták, hogy cserkész mozgalom. Egyébként pedig a cserkészetet a kitalálója - Baden Powel /ha további részletek érdekelnek róla csak szólj/- a nagy háború közeledtével pontosan azért találta ki, hogy előképzést adjon a leendő ágyútöltelékeknek.

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:52:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, csak ha nem tűnt volna fel, Svájc egy kibaszott nagy hegy, mi meg egy nagy büdös lapály vagyunk. Amíg Svájcban minimális mennyiségű katona megvédi a járható hágókat, addig rajtunk lassítás nélkül veretnek keresztül a tankok.

De persze, hasonlítgatsd a két ország hadászati adottságait agy nélkül, annak sok értelme lesz!

Faszerkezet 2016.01.18. 13:52:30

@Bobby Newmark:

"Pedig érdekelhetné, mert mi ENGEDJÜK nekik hogy döntéseket hozhassanak."

Ezzel szemben.:

"en biztos nem mennek"

"Egyreszt engem nem erdekel, ...."

Jó gyorsan átcsaptál E/1 -ből T/1-be. ;)

"Egyébként lehet, hogy tényleg csak jót tenne az országnak, ha fegyvert adnának annak a 70-80%nyi lakosságnak a kezébe, akik nem támogatják a Fideszt. Lehet, hogy hamar megoldódna a probléma..."

Tehát az a gond, hogy nincs fegyver a kézben? 70-80%-al elég lenne a kapanyél is. Sőt lássuk be 70-80%-al nem is kell/kellene semmi erőszak.

Vagy mégsincs 70-80% az a 70-80%?

Bobby Newmark 2016.01.18. 13:55:09

@mrbateman: Hát akkor hajrá, menj TE katonának, meg küldd a gyerekeidet, ha neked ez a honvédelem ilyen kurva nagy prioritás, de ne más faszával verd a csalánt, rambókám!

chepunk 2016.01.18. 13:58:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Na azért svájcot pont nem hoznám fel... Egyrészt teljesen más a népesség hozzáállása egymáshoz, főként a vezetés hozzáállása a polgárokhoz... Van egy megvédésre méltó és alkalmas országuk, plussz a fegyverkezelési kultúra némileg magasabb! A gyereke már nyári táborokban megtanulnak fegyvert kezelni és lőni, nem szokatlan egyes falvakban, hogy fiatalok puskával a hátukon bicajoznak a lőttére, itthon meg sokan sikító frásztkapnak a polgári fegyvertartástól, pedig az lenne az alap elvégre a polgár lesz a katona is. Aztán ezt a sorkatonaságot nagyon nem szívják mellre azoknál akik nem lesznek hivatásosak, vagy a szakmájuk nem nagyon beleillő bizonyos fegyvernemekbe. Van Zürich ben született rokon onnan a forrás. Ja hozzátéve, hogy Svájc GDP-je hányszorosa is a magyarnak?

nu pagagyí 2016.01.18. 14:01:19

Szüljetek ágyúgolyó-töltelékeket! Ez lenne a Fidesz "népesedéspolitikája". Kövér csak kifecsegte a titkot.

Khonsu 2016.01.18. 14:03:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez a függetlenség ára. Most, hogy körülveszi őket a NATO, már nekik sincs rá különösebben szükségük, inkább csak hagyományból ragaszkodnak hozzá, mint az osztrákok. Ausztriában is meg akarták szüntetni, mert megállapították, hogy nincs értelme, de leszavazták a tervet, így aztán megmaradt.

Továbbra sem értem, hogy mi haszna lenne az országnak ebből.

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:03:56

@Faszerkezet: Talán azért más a személyes névmás, mert más a téma, zsenikém? A politikusoknak hogy mit engedünk, az mint teljes ország lakosságára vonatkozott, és tényközlés volt. Amikor meg a saját véleményem fejtem ki, akkor nyilván E/1ben írok.

Mindenféle, lakáj közvélemény-kutató szerint sincs több támogatottsága országosan a Fidesznek, mint 30-35%. Ami arra elég, hogy lejtős pályán és ellenzék hiányában választást nyerjenek, de polgárháborúban picit kevés lenne.

A számháborúról meg annyit, hogy engem meg szoktak találni telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatások, amiken következetesen és rendszeresen az aktuális kormánypárt javára hazudok. Azért, hogy ne legyenek pontosak a begyűjtött adatok, és a hatalmon lévők elbízzák magukat. Ezt állampolgári kötelességemnek tekintem, és kb 15 éve tartom hozzá magam.

Pan Modry 2016.01.18. 14:05:25

@Faszerkezet:

pedig kellene hogy erdekelje oket hogy van e kedvem elmenni...

en nem vagok motivalt arra hogy besorozzanak, haboruzni meg aztan foleg nem, motivalatlan munkaerore meg kinek van szuksege?

Ugy ertem ha valaki nem motivalt arra hogy katonaskodjon, annak a kikepzese ugyis felesleges penzkidobas meg az allam reszerol is. (persze logikat a szarfasz allamtol ne varjunk)

mrbateman 2016.01.18. 14:13:03

@Bobby Newmark: Nem prioritás.

Ha otthon eltömődik a szartól a lefolyó akkor a maximum, hogy kihívod a vízvezetékszerelőt, ha gebasz van, nincs vízvezetékszerelő...magadnak kell csinálni hiába undorodsz, borzongsz.

Ez van.
Ha ezt nem látod be, arra nem érv a hisztid, hogy akkor csináld te, mert neked elveid vannak és téged ez nem érdekel.

Anyádat, én sem jókedvemben csinálom!

chepunk 2016.01.18. 14:14:12

@Khonsu:

Ausztriában a sorozottak fele vagy több mint fele polgári szolgálatos. Mentősként például össze lehet futni velük... Utóbbiak miatt nem szavazták le, nem a katonai szükség miatt...

Faszerkezet 2016.01.18. 14:19:16

@Pan Modry:

Hát most nézd...

Nekem kurvára nincs kedvem adóbevallást készítteni.... Személyi igazoilványt magamnál hordani.... lejárt iratokat megújíttani stbstb...

De baromira leszarják.... Pedig rossz kedvem van ettől, de ezek pártállástól függetlenül leszarják.

az élet igazságtalan...

Faszerkezet 2016.01.18. 14:20:44

@Bobby Newmark:

A többi humbuk, ha nem érted, nem baj...

De ez egy gyöngyszem.:

"A számháborúról meg annyit, hogy engem meg szoktak találni telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatások, amiken következetesen és rendszeresen az aktuális kormánypárt javára hazudok. Azért, hogy ne legyenek pontosak a begyűjtött adatok, és a hatalmon lévők elbízzák magukat. Ezt állampolgári kötelességemnek tekintem, és kb 15 éve tartom hozzá magam."

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:22:07

@mrbateman: Igen, kihívom a VÍZVEZETÉKSZERELŐT. Nem a szomszédot, nem a péket, meg nem az anyámat, mert mindegyikük egyszer már legalább látott budit, hanem azt, akinek EZ A SZAKMÁJA és EZZEL FOGLALKOZIK.
És nem, én nem állok neki, egyrészt mert kibaszott 21. század van és VAN szakember a munkára, másrészt meg az én időm ennél százszorosan többet ér, tehát inkább kifizetem.
És pláne nem a fiamat küldöm egyéves szarpumpászói gyorstalpalóra.

Bambano 2016.01.18. 14:23:29

"Megdőlt egy újabb, fideszes hazugság 2004-ből, amikor ennek még az ellenkezőjét támogatták.": tévedés, kivételesen nem dőlt meg hazugság, 2004-ben sem támogatták a sorkatonaság eltörlését.

McZozo 2016.01.18. 14:28:58

A sok nagy Magyar, meg bitangozo kommentelonek mondanam, hogy pl a donnal latszott mire jo egy sorkatonasag, pedig akkor meg letszamugyileg nem is voltunk rosszak annyira. Az egesz Magyar sorkatonasag max agyutolteleknek volt jo. Voltak anno katona ismeroseim megmondtak hogy az atkosban a Magyar hadsereg feladata annyi volt hogy az ellenseget fel kelett tartsa addig amig az orosz hadsereg keszenletbe helyezi magat azaz ilyen 20-40 percre kellett volna lassitanunk az ellent.
Sorkatonak semmire nem jok, profi hadsereg mar annal inkabb, lasd a tortenelemmel peldalozoknak Matyas fekete serege (ami akkor zsoldos sereg volt) ami par tizezer fovel a tobb szazezres torok hadakat kergette.
Ettol fuggetlenul ma ma rsajnos egy zsoldos sereg is cask akokr utokepes ha megfelelo felszerelese eszkoze van, es akkor is cask szamahoz merten limitaltan, tehat hogy ertheto legyen egy jo zsoldos sereggel mondjuk remekulk felvehetnenk a versenyt mondjuk szlovakia seregevel de mar mondjuk nemetek angook oroszok akkor is bedaralnanak minket mar cask a szamtani folenyek miatt is. Egyeszeruen a jelenlegi Magyar gazdasag nem birna meg plusszba el egy jol felszerelt rendes sereget.
Igy en bar osztom azt hogy egy allam cask akkor allam ha rendes serege van de jelen korulmenyek kozott teljesen folosleges milliardokat onteni bele mert meg egy jol felszerelt Magyar zsoldos seregnek se lenne semi eselye mondjuk oroszokkal vagy kinaval szemben. Mint tobbenis irjak inkabb cask belso dolgokra hasznalhatnak oket sikerrel mintsem nemzetkozi konfliktusra.
Visszaterve a sorkatonakra akinek pelda kell nezze meg ukrajnat. Kb azonos felszereltsegu sereguk volt cask joval tobb szamban mint a mienk, aztan nem birnak leverni par lazado egyseget se akiket az oroszok tamogatnak, de meg igy se messze nem magarol az orosz hadseregrol beszelunk, cask kisebb jol szervezett jol ellatott egysegekrol. Igy egy Magyar sorhadsereg ugyanerre lenne jo hogy max par nap alatt lemeszarolnak oket. Ha erre akarjuk a fiatalokat bealdozni akokr cask legyen.

mrbateman 2016.01.18. 14:30:30

@Bobby Newmark: Nézd, ha nem akarod megérteni, akkor ne értsd meg. Nekem nem küldetés, hogy meggyőzzelek!

Gyerekes vagy a naivitásoddal és a hisztiddel!
Mindenesetre őszintén remélem, hogy ez az egész probléma csupán elméleti és sosem lesz szükség gyakorlati megoldásokra! /ha neadj isten mégis...nos kurva sok vízvezetékszerelő lesz ám majd aki a te problémd megoldására vár/

fifibá55 2016.01.18. 14:30:58

@Khonsu: Ha a helyzet ilyen ütemben romlik, lesz delikvens bőven. Senkit se fog izgatni, az ember olcsó fogyóeszköz.

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:31:17

@Faszerkezet: Ezzel a hozzászólással mondani is akartál valamit, vagy csak tetszett az enyém? Mert nagyon nem jött át, mit akarsz mondani, de még csak az sem, hogy szerinted mi a lényeg meg mi a többi.

Örülök hogy tetszik, azért írtam. Hogy idemásolnod mi értelme volt, azt nem teljesen értem, én tudom mit írtam, köszi. Más meg el tudja olvasni az én hozzászólásomban is.

csak egy néző 2016.01.18. 14:32:47

@Bambano:
"Megdőlt egy újabb, fideszes hazugság 2004-ből, amikor ennek még az ellenkezőjét támogatták.": tévedés, kivételesen nem dőlt meg hazugság, 2004-ben sem támogatták a sorkatonaság eltörlését."

És tényleg nem hazudtak. DDD

"Nagy öröm, hogy a sorkatonaság általunk már 2000-ben kezdeményezett eltörlését sikerült alkotmányos módon rendezni. (Magyar Nemzet, 2004. november 20.) OV"

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:40:50

@mrbateman: Véleményekről beszélünk, nincs mit "megérteni". A te véleményed nem egy természeti törvény, amit megérteni kell, hanem csak a te véleményed, amihez nincsenek érveid nincsenek alátámasztani, ezért csak sulykolsz, meg próbálsz személyeskedni. Illetve olyan érveid vannak, amik engem támasztanak alá, lásd vízvezeték-szerelő.

Naív?! Én? Azigen, baszdmeg, tudod egyáltalán mit jelent az a szó? Jellemzően azt a kritikát szoktam kapni, hogy egy önző cinikus faszparaszt vagyok, a naivitás áll tőlem a legtávolabb.

Egyelőre te gondolod azt, hogy a sorkatonaság bármit is ér, meg hogy majd én sorkatonaként megvédelek, ha megtámadják az országot! Eszem(-faszom) megáll, hogy még ezek után rám fogod azt, ami NEKED a legnagyobb jellemhibád!

Arról meg nem tehetek, hogy belegabalyodtál az analógiádra, és most azt vizionálod, hogy az országban nincs már vízvezeték-szerelő, ami meg ugye azért nyilvánvaló faszság.

Pan Modry 2016.01.18. 14:41:54

@Faszerkezet:

ez nem ugyanaz, attol hogy adobevallast keszitesz, igazolvanyt hordasz magaddal, attol nem fogsz a munkahelyeden rosszabbul teljesiteni vagy hianyozni a csaladodnak.

Ha nekem el kell mennem katonasdi jatszani akkor peldaul megkapnam a civil fizetesemet? \nem hiszem...
Jo katona lennek??? Nem hiszem, sot biztos hogy nem, ahhoz hogy egy munkat jol vegezzek, ahhoz az kell hogy a feladat erdekeljen es legyek erte rendesen megfizetve... Nos, a katonasdi eseten egyik feltetel sem teljesulne, ergo hulyeseg lenne engem besorozni

sas70 2016.01.18. 14:42:18

@mrbateman: Egy csomó hasznos dolgot fel lehetne még sorolni amit tudnia kéne az embereknek, de 98%-uk nem tudja. Pl. hogy hogyan kell izzót cserélni a modern autókban vagy,hogy egy pálcával meg lehet határozni a pontos időt, meg az égtájakat stb. De egyrészt van rá szakember, másrészt van karóránk, okos telefonunk, GPS-ünk stb. Pedig milyen jó volt logarléccel számolni, múzeumokban, meg a mérnöknagypapa fiókjában még biztosan van az is.
Szóval 21-század van, a hadviselésben is, bízzuk már szakemberekre!

sas70 2016.01.18. 14:45:42

@Pan Modry: Én amúgy szívesen elmennék katonásdit játszani, ha megkapnám a mostani fizetésem, zéró felelősséggel, idegeskedéssel, körletben henyéléssel stb. csak közben garantálják, hogy megfelelően elvégzi addig valaki a munkámat!

CyberPunK 2016.01.18. 14:46:19

@Pan Modry: De abban érdekelt lennél, hogy ne kerülj futkosóra. Ahhoz azért értenek, hogy megtörjék az embert, főleg az akadékoskodókat. ;)

Amúgy az is hülye aki azt hiszi, hogy külső ellenségre készítenék fel a lakosságot. Kell az ingyenmunka katasztrófahelyzet esetén. Meg majd a polgárháborúban.

Remélhetőleg nem leszek az országban mire ide eljut Európa.

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:46:50

Egyébként meg ha fikciókról meg lehetetlen szituációkról beszélünk, akkor azt kéne bevezetni, hogy:
Iskolakötelezettség: 10 éves korig, írás, olvasás, alapszintű matek.
Onnantól az oktatás opcionális, lehet helyette a katonaságot választani, illetve aki kicsúszik az oktatás keretei közül tanulmányi eredmények vagy hiányzás okán, az automatikusan a katonasághoz kerül.
Mondjuk 20 éves korig.

Egyszerre oldódna meg a cigány probléma, a katonaság problémája, meg a szakképzettségé is(mrt épeszű ember el akarná ezt kerülni, motiválná őket mint Billt és Tedet.). Azt mondjuk nem tudom, mi lenne amikor az első adag, kiképzett, fegyvert használni tudó de semmi máshoz nem értő cigó leszerelne...

Bobby Newmark 2016.01.18. 14:48:37

@CyberPunK: Nem akadékoskodni kell, hanem kétbalkezes hülyének látszani.

Polgárháborúban szerintem tömegesen állnának át egész hadtestek... Ezért a szarfaszú kormányért szerintem még a mai hivatásosok sem veszélyeztetnék a testi épségüket...

CyberPunK 2016.01.18. 14:52:19

@Bobby Newmark: Attól még elzavarnak polgári szolgálatra, az meg ha jól tudom több idő is.

Polgárháborúban nem a kormányért küzdesz, hanem az életedért, esetleg a szűkebb lakóközösségedért. Ja, abban ne reménykedj, hogy időben lelépsz.

mrbateman 2016.01.18. 14:53:40

@Bobby Newmark: Ne hisztizz, nem áll jól!

Te nyertél, neked van igazad! Különösen az volt bravúros, ahogy nem értetted meg a vízvezetékszerelős példámat (lásd még:párhuzam) na azzal bemattoltál, utána még próbálkoztam, de csak szánalmas vergődés volt.

/Remélem jók vagyunk így/

petivagyok innen 2016.01.18. 14:59:22

A sorkatonaság több országban sikeres. Pl Izraelben, ahol szinte mindenkit besoroznak olyan pluszt kapnak a fiatalok, amit máshol nem szerezhetnének meg.
A sorkatonaság hasznos a társadalom számára:
- Csökken az egymással szembeni előítéletesség. Sok olyan emberel kerül kapcsolatba a katona, akikkel egyébként nem találkoznak. Megismerik egymás gondolkodását, szokásait félelmeit. A különböző társadalmi rétegek tagjai találkoznak egymással. A romák a nem romákkal, a gazdag a szegénnyel, a diplomás az írástudatlannal. Mindenki önbecsülését növeli.
- Megtanul a katona együttműködni másokkal, figyelni a másikra. Ez akár egy tömött buszon, akár egy balesetnél vagy természeti katasztrófánál fontos lehet.
- A katona fegyelmezettséget tanul. A tartós munkanélküliek nagy része, azért nem tud munkába állni, mert képtelen időben, munkaképes állapotban megjelenni a munkahelyen és ott eltölteni 8 órát ital, drog vagy cigi nélkül.
- A katona fizikuma jobb, mint az átlagemberé. A katonaság hozzászoktatja a fiatalokat a rendszeres testmozgáshoz.
- A néhány 10000 fős sorkatonai állomány könnyen mozgósítható katasztrófa védelmi, logisztikai feladatok ellátására. Árvízben, hóban, tűzvészben. De jó szolgálatott tehett volna a déli határt védő rendőrök, hivatásos katonák ellátásban.

Nyílván a múltszázadi megoldások nem biztos, hogy egy az egyben alkalmazhatók, újakat kell kitalálni. Pl . Egyetemisták, főiskolások tantárgyként felvehetnének 3 hónap katonáskodást. A lányok részére is lehetne találni egyenértékű kiképzést, gyerek- , idősápolást, gépjármű vezetést, vészhelyzet kezelést.

A sorkatonaság sohasem volt alkalmas az ország megvédésére, ezért azt a funkcióját felesleges eröltetni. Magyarország gyakorlatilag már évek óta nem létezik. Nem is lenne mit megvédeni. A mai háborúkat íróasztaloknál és tárgyalótermekben vívják. A fő fegyver a pénz. Az egyes országok elpusztítása nem fegyverrel történik, hanem annak az elpusztításával, ami az országot jellemezte. A megtámadott országokban elusztul a nyelv, a kultúra a hagyomány. Az őshonos lakosság elvándorol, nem szaporodik, idegen népek települnek a helyükre. A korábban alacsony számban élő népcsoportok dominánssá válnak. A mai világban így történik egy ország elfoglalása. Ez ellen semmilyen katonaság, fegyver nem képes felvenni a harcot.

Az un. sorkatonaságot megfelelően szervezve a társadalom szerkezetébe beágyazva, egy az ország számára hasznos szervezet hozható létre.

Bambano 2016.01.18. 15:03:53

még annyit: a sorkatonaság "eltörlése" nem a Gyurcsány, hanem a Medgyessy kormány törvényjavaslata volt.

mrbateman 2016.01.18. 15:08:04

@sas70: Nagyon jó ez a 21. sz. hadviselés című mantra, de a civil lakosságot nem ilyen szofisztikált módon szokták kinyírni (lásd délszláv háború).
Valóban sebészi pontossággal kiiktatják a hidakat, közlekedési csomópontokat, reptereket, pályaudvarokat (ha nem kell a felvonuláshoz, mert ez sem egyértelmű) olajfinomítókat, főbb üzemeket, erőműveket. Aztán ha hosszadalmas a dolog, akkor mindig ugyanaz a vége, a férfiakat 15 felett általában kinyírják, a nőket jó esetben csak megerőszakolják.

Sajnos ez nem egy stratégiai játék, ahol harcosok küzdenek kizárólag egymás ellen, majd akinek fejlettebb a haditechnikája az rövid úton győz és akkor eredményt hirdetnek és vége.
Közben a civil lakosság élvezi a civilizáció és jogrend vívmányait, mert őneki ehhez aztán semmi köze, ő a kis nyugodt életét szeretné élni, menjenek máshova puffogtatni. Legfeljebb szóljanak, hogy ki nyert és akkor holnaptól oda utalom az ÁFA-t meg az SZJA-t.

Bobby Newmark 2016.01.18. 15:11:15

@mrbateman: Arra a vízvezeték-szerelős példára gondolsz, amiben bemutattad, hogy az emberek egy adott problémára szakembert hívnak, nem pedig az egész lakosságot kiképezzük vízvezeték szerelésre, tehát nekifutásból szúrtad tökön magad és az álláspontodat, amire a párhuzamot hoztad?

Tehát, hogy a szádba rágjam: nem sorkatonaság a megoldás az országvédelemre, hanem hivatásos hadsereg?

Hisztizek? TE akarsz ENGEM besorozni, én csak leírom, hogy miért nem fog menni.

Bobby Newmark 2016.01.18. 15:16:05

@CyberPunK: Nem, oda akkor mész, ha alkalmatlan vagy katonának, vagy nyilatkozol, hogy humanitárius szempontokból nem vagy hajlandó fegyveres szolgálatra.

Ha már ott vagy, csak éppen kiesik a kezedből hátra, a tiszt orra elé a gyakorlógránát, azért nem. Sőt, még igazán megbüntetni sem lehet érte hivatalosan, max szivatni.

mrbateman 2016.01.18. 15:16:23

@Bobby Newmark: A vízvezetékszerelős példa esetében nem a foglalkozás a lényeg...

,,,próbáld már meg megfejteni bazdmeg, ennyire nem lehetsz autista!

Bambano 2016.01.18. 15:16:25

@petivagyok innen: neked standupolni kellene, annyira jó a szöveg, amit írtál. úgy értem: nagyon vicces és lehet rajta jól röhögni.

ilyen remek mondatok, hogy csökken az egymással szembeni előítéletesség, komolyan hiszem, hogy ezt tapasztalja minden katona (nem). például:
- bekerül az egyetemi előfelvett a seregbe, összezárják több, emberölésért, egyéb súlyos bűncselekményért börtönbüntetését letöltött emberrel. ezeket fogja úgymond megtanulni tolerálni, a nézőpontjukat megismerni
- ugyanez az előfelvett azt látja, hogy a parancsnok által meghozott, katonatársára kedvezőtlen döntés esetén ez utóbbi felkapja a kést és dühöngve elindul az iroda felé
- egy olyan tiszt hoz ítéletet a katona teljesítménye fölött, akinek köze nincs az egészhez. például az elméleti képzéseken nyújtott teljesítményt osztályozza egy tiszt vagy tiszthelyettes, aki közben esti gimnáziumba jár és érettségiért küzd, és az előfelvett katonák korrepetálják minden tárgyból
- a leltározási problémákat úgy oldják meg, hogy egyik katona lop a másiktól.
- a tisztek szemétkednek legjobban a cigányokkal, még akkor is, ha azok sokkal értékesebbek, mint a tisztek. /konkrét példa: elte jogi karra felvételt nyert cigányt szivattak mindig a tisztek, tiszti iskolások. pedig az, aki bejutott az elte jogi karára, arról nemigen lehet semmi rosszat elmondani/

ezek mind-mind olyan hasznos tapasztalatok, ami nélkül nem is lehet igazi magyar ember egy ember.

a katona sok mindent tanul, fegyelmezettséget konkrétan nem, csak azt, hogy észérveket hogyan lehet tévesen értelmezett tekintéllyel lesöpörni az asztalról, hogyan lehet sunnyogni, stb. emellett a hozzáértőből lett sorállomány rendkívül jól szórakozik azon, hogy a gépek nem indulnak be vagy lerobbannak, a felszerelés már a don kanyarban is ciki lett volna, stb.

a katona fizikuma lósz.. fizikumot nem lehet olyan ellátmánnyal teremteni, mint ami ott van. azt a moslékot még a disznók se ennék meg.

az állítás, hogy a sorállomány könnyen mozgósítható lenne természeti katasztrófákhoz, kivételesen igaz. csak értelme nulla, miután törvény másik testületet jelölt ki ennek végrehajtására, ahova már besorozták a tagokat. a sorállománnyal egyébként ebben a tekintetben az a baj, hogy egy-két helyen van most laktanya, ahova el lehetne helyezni. a jogszabály ezzel szemben minden városra helyi erők sorozását írja elő, ami hatékonyabb a védekezésben.

fentiek miatt akik szerint a sorozás bármi másra is jó, mint erős kitolás, az nem ismeri, amiről beszél.

Bobby Newmark 2016.01.18. 15:18:41

@petivagyok innen: Aha, ezek az elvek. Ezért lenne jó a sorkatonaság, ha ezt bárhol, bármikor a történelem során sikerült volna elérni. És azért szar az egész, mert még nem sikerült. Ez olyan, mint az utópisztikus kommunizmus, papíron szépen hangzik, meg el lehet költeni istentelen sok erőforrást rá, hogy aztán az emberi tényező keresztülhúzza az egészet.

Faszerkezet 2016.01.18. 15:23:12

@Pan Modry:

a honvédség szempontjából ez irreleváns. Mivel megvan az eszkozparkjuk, hogy te elvegezd a munkat. Vagy így vagy úgy. Lehet széllel szemben pisálni csak kérdés, hogy érdemes -e.

És nékik tökmindegy, hogy te jókedvűen es kiegyensúlyozottan pucolos-e a krumplit vagy mosod gel a padlót avagy duzzogva. Hidd el a padló megfelelően fel lesz mosva általad.

Persze tudom, hogy minden faluban legalabb öten vannak akik 8 sör után felpofoztak a laktanyát a tisztestől a századosig...

Pan Modry 2016.01.18. 15:24:30

@CyberPunK:

Nekem csak eletidegen hogy valaki az akaratom ellenere kosson velem egy munkaszerzodest.
Nekem lenyegeben a katonasdi egy kvazi munkahely lenne, es kb. annyi kedvem es szakertelmem van a katonasdihoz mint mondjuk aranyeret muteni, egyikhez sem ertek, es nincs is kedvem hozza.

Mi az a futkoso?????
Ha az valami szivatas, akkor garantaltan az elete vegeig nyogne az illeto azt a pert amit a nyakaba tolnek vmi diszkriminativ viselkedes miatt.

Bambano 2016.01.18. 15:26:25

@csak egy néző: nem kell url, elég idős voltam már akkor, hogy emlékezzek rá. a sorozási kvóta csökkentéséről szavaztak az országgyűlésben és a fidesz nem szavazta meg. majd pár nap múlva, miután a háttérembereik rájuk szóltak, hogy ez rossz ötlet volt a szavazóbázis szerint, benyújtották csendben újra a javaslatot és akkor már megszavazta a fidesz is.

Pan Modry 2016.01.18. 15:27:02

@Faszerkezet:

a hadsereg gondolom a munkaadom lenne, es mint munkavallalonak nem kell feltetlen becsicskulnom, ha nem tetszik a munkam, ki lehet rugni...

ha szivatnak, akkor meg birosagra megyek...

igaz meg nem voltam katona, de probalkoztak paran azzal hogy megtornek, de ilyen esetben olyan ignprativ tudok lenni, hogy inkabb feladjak a dolgot :)

Bambano 2016.01.18. 15:27:29

@Pan Modry: futkosónak a katonai börtönt hívták anno. súlyosabb esetben büntető században eltöltött szolgálati idő, gyengébb esetben fogda.

Faszerkezet 2016.01.18. 15:31:33

@Pan Modry:

Es ezt hany ember gondolta magáról.

Tudod a honvédségnél nincs demokrácia és nem megkérnek hanem parancsba adnak. Parancsot meg lehet tagadni, csak kérdés érdemes-e.

De a boriben lesz idő elgondolkodni rajta.

Főleg ha annyira lengeted az alkapcsodat, hogy miattad megfenyitik a szakaszodat...

önhordó 2016.01.18. 15:32:52

Istenem ki írta ezt a cikket?

sas70 2016.01.18. 15:33:10

@mrbateman: Magyarországnak az elkövetkezendő években totális háborútól kell tartani vagy ennek veszélyétől, hogy sorozott haderőre lenne szükség? Kitől is kéne ilyen módon megvédeni magunkat?
Védjük meg magunkat!? Kitől, mitől bazdmeg? A hülye Kövértől leginkább, aki hülyeségeket beszél és felbassza a vérnyomásom! Meg az olyanoktól, mint itt egy páran, hogy szajkóznak valami eszement hülyeséget, amiről fogalmuk sincs!
Leírhatnám vagy 100 oldalban, hogy egy korszerű, hatékony haderőnek, fegyvernemenként milyennek kellene lennie, de ebben a sorozott civileknek semmi szerepük nincs, egyrészről, másrészről meg a jelenlegi hadseregünk sincs olyan szinten, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljen. Szóval ha valaki nagyon aggódik a biztonsága miatt, akkor ezzel kellene foglalkozni először és aztán majd jöhetnek a remek ötletek! Az élőerős szuronyrohamokat meg hagyjuk meg a történelem könyvek lapjainak és felejtsük el végre a modern korban.
Aki meg katonáskodni akar annak itt van ez link többedjére!
www.honvedelem.hu/container/files/attachments/8663/hogyan_lehetek_szerzodeses_katona.pdf

Bambano 2016.01.18. 15:33:56

@Faszerkezet: kérdés, mire megy egy parancsnok egy olyan századdal, ahol 100 emberből 85 megtagadja a parancsot. meg mire mennek egy olyan katonasággal, amiről azért tudható, hogy őrültség fegyvert adni a kezükbe. az ő szempontjukból a legjobb eset, ha fejbelövi magát a katona.

Pan Modry 2016.01.18. 15:34:34

@Faszerkezet:

egy munkahelyen sincs demokracia, ami a szerzodesemben benne van, azt meg is csinalom, ami meg nincs, azt vagy megcsinalom vagy nem...

Ha katonai szerzodest kotnek, nyilvan megneznem hogy mik a szerzodes feltetelei, es aszerint eldontenem hogy megyek-e vagy sem...

Nyilvan nem jutnek el addig hogy leszerzodjek a hadsereggel, mert a sorkatonakat szarul fizetik, meg kedvem se lenne ahhoz a munkahoz...

CyberPunK 2016.01.18. 15:36:38

@Pan Modry: Te tényleg ennyire sötét vagy? Katonákra nem igazán a polgárjogi törvények vonatkoznak. Jó hír, hogy eskü letételéig nem vagy az. Rossz hír, hogy adott helyzetben lelőnek, mint egy kutyát, ha nem teszed le. Nem véletlenül találták ki azt a bizonyos szükségállapotot. ;)

CyberPunK 2016.01.18. 15:38:21

@Bambano: A szovjetek megoldották a komiszárokkal a dolgot.

petivagyok innen 2016.01.18. 15:48:57

@Bamabano: Az előítéletesség biztosan csökken. Tapasztalat lesz belőle. És ez fontos a későbbiekben bizonyos döntések meghozatalakor. Az előítéleteket mindenféle külső források alakítják ki. De ha első kézből tudod meg, hogy milyen egy cigány, egy tirpák, egy borsodi, egy pesti, stb, akkor sokkal bővebb lesz a világképed.

A csillagokat nem feltétlenül az arra való alkalmasság alapján osztják. Technikumommal délután 4-től én voltam a laktanya legmagasabb végzettséggel rendelkező katonája, tudom, hogy milyen képességű tiszthelyettesek vannak (voltak). A szemétkedés mindenütt ott van. Az iskolában, a munkahelyeken, mindenütt, ahol 1-nél több ember van. Azt hogy éppen kit cikiznek az a "demokratikus" többség dönti el egy "bölcs" vezető segítségével.

Nekem anno nem volt panaszom a kajára. Kicsit unalmas volt a r*zses-h*s, de tápanyagforrásnak megfelelő volt. Sohasem voltam beteg vagy alultáplált. Anyuci főztje nem kíséri az embert végig egész életében.

A katasztrófák elhárítására hozott szervezeteket kényszerből hozták létre, mert a sorkatonaság megszűnt. Viszont "furcsa" egybeesés, hogy pl engem , mint volt sorkatonát és a hozzám hasonlókat soroztak be ebbe a szervezetbe. Talán köze van a kettőnek egymáshoz.

petivagyok innen 2016.01.18. 15:50:26

@Bambano: Az előítéletesség biztosan csökken. Tapasztalat lesz belőle. És ez fontos a későbbiekben bizonyos döntések meghozatalakor. Az előítéleteket mindenféle külső források alakítják ki. De ha első kézből tudod meg, hogy milyen egy cigány, egy tirpák, egy borsodi, egy pesti, stb, akkor sokkal bővebb lesz a világképed.

A csillagokat nem feltétlenül az arra való alkalmasság alapján osztják. Technikumommal délután 4-től én voltam a laktanya legmagasabb végzettséggel rendelkező katonája, tudom, hogy milyen képességű tiszthelyettesek vannak (voltak). A szemétkedés mindenütt ott van. Az iskolában, a munkahelyeken, mindenütt, ahol 1-nél több ember van. Azt hogy éppen kit cikiznek az a "demokratikus" többség dönti el egy "bölcs" vezető segítségével.

Nekem anno nem volt panaszom a kajára. Kicsit unalmas volt a r*zses-h*s, de tápanyagforrásnak megfelelő volt. Sohasem voltam beteg vagy alultáplált. Anyuci főztje nem kíséri az embert végig egész életében.

A katasztrófák elhárítására hozott szervezeteket kényszerből hozták létre, mert a sorkatonaság megszűnt. Viszont "furcsa" egybeesés, hogy pl engem , mint volt sorkatonát és a hozzám hasonlókat soroztak be ebbe a szervezetbe. Talán köze van a kettőnek egymáshoz.

Faszerkezet 2016.01.18. 15:52:19

@Bambano: Hmmm 85%os parancsmegtagadás.

Mint az orszagban 70-80% Orbán ellen van. Persze kérdés, hogy miert nincsenek meg szarbamartott bottal elkergetve.

Mint a fórumokon mindenki erosjozsi, es vascsovel torol meg minden sérelmet. Persze a való életben erre elvetve van pelda...

Stbstb.

mrbateman 2016.01.18. 15:56:01

@sas70: Szépen elbeszélünk egymás mellett. Éppen ezért nem is látom szükségét, hogy elmélyedjünk olyan részletekben, mint miért egyenlő a sorkatonaság az "élőerős szuronyrohamokkal", miért egymást kizáró alternatíva a professzionális hadsereg a sorkötelezettséggel?

Nem emlékszem, hogy ilyeneket bárki állított volna (a magam nevében nyilatkozva én biztos nem) holott ezek és egyéb vélelmezett állítások ellen érveltek szenvedélyesen. Így egy kicsit nehéz érdemben beszélgetni.

Én a magam részéről annyit tartok kívánatosnak, hogy a túléléshez, az alapszintű egyéni és csoportos szervezett ön -és területvédelemhez szükséges ismeretek elsajátítása fontos és szükséges. Elsősegély nyújtás, polgári védelem, tájékozódás, terepen mozgás, alapvető harcászati ismeretek, taktikai alapvetések és lőfegyverekkel kapcsolatos ismeretek, képességek. Talán ezek lennének a legfontosabb pontok. De természetesen a részletek és a hogyanra adott válaszok kidolgozása és megvalósításán múlik szinte minden.

Nem gondolnám, hogy ott kellene folytatni, ahol 2000 környékén abbahagytuk, hogy BTR-t meg T-72-t kellene vezetni a sorállománynak, ez egy külön szakma, ez valóban a profik dolga.

De azt, hogy egy kibaszott AK-t ne tudjon a 40 év alatti korosztály kibiztosítani az abszurd. És mindezt Közép-Európában, ilyen történelemmel a hátunk mögött!

petivagyok innen 2016.01.18. 15:56:57

@Bobby Newmark: Nem volt jó a kommunizmus, mégis mindenki kommunista ideológiára épülő vívmányokért tüntet: nyugdíj, kórházak, iskolák, szociális ellátás. Pedig a kapitalizmus eszmerendszere alapján. nyugdíj: abból, amit félre tettél, kórház: ha ki tudod fizetni, Iskola: ha van rá pénzed, szocális ellátás: felesleges költség.

mrbateman 2016.01.18. 16:01:50

@Pan Modry: Alkotmányban rögzített kötelezettséged a sorállományú katonai szolgálat. Ha alkalmas vagy bevonultatnak. Ott meg 3 nap után nem fogsz okoskodni, felesleges azt gondolnod, hogy zseni vagy és olyan eszköztárad van amibe beletörik a bicskájuk. Nem te lennél az első próbálkozó, aki Svejket adaptál.

Milyen szerződésről vízionálsz? Ez nem egy polgári jogviszony!

CyberPunK 2016.01.18. 16:03:36

@mrbateman: Felteszem még egyszer a kérdést: Mire jó az, ha kitudod biztosítani a kalát, ha nincs elég kala a jelenlegi hivatásosokra se? Kicsit keverve vannak az ok-okozati összefüggések. Arról nem is beszélve, hogy egy kalának a kezelését 10 perc alatt megtanulja egy 10 éves szomáliai is. Ha ennyire felakarjuk fegyverezni és kiképezni a lakosságot, akkor tegyék elérhetővé a fegyverviselést, és a sok hülye majd megveszi a maroklőfegyverét lőszerrel együtt, az engedélyhez meg úgyis kell vizsga.

mrbateman 2016.01.18. 16:14:22

@CyberPunK: Azt megtanulja 10 perc alatt.
Azt viszont gyakorolgatni kell, ha 5 fő mozog AK-val, hogyan kell egy épületbe bemenni, hogyan kell egy autót megállítani, hogyan kell egy vagy több főt igazoltatni, stb.

Nem tudom mennyi fegyver van a Mh-nál, nem is tudhatom. Azért írtam AK-t, mert ez a szimbóluma az olcsó, egyszerű, könnyen beszerezhető nagy tűzerejű fegyvernek.
Ha a szándék megvan - mert jelenleg ott tartunk, hogy azon vitatkozunk egyáltalán van-e probléma - akkor ez olcsó és gyors megoldás tud lenni.

CyberPunK 2016.01.18. 16:22:22

@mrbateman: Nem érted. Jelenleg nincs fölös AK, nincs fölös lőszer, nincs fölös kincstári felszerelés, nincs kiképző, nincs laktanya. Basszus, szerintem a HM összeomlana, ha csak a behívókat akarnák körbeküldeni. Mondok jobbat, nincs orvos az eü alkalmasságira se. Hova a f*szomba akar így bárki sorozni?

Bobby Newmark 2016.01.18. 16:23:26

@petivagyok innen: Kicsit szerintem képezd még magad az ideológiák nüanszaiból, mert elég nagy baromságokat sikerült leírnod, kevered a szezont a fazonnal.

Ezek ugyanis szocialista dolgok, nem kommunisták. A kommunista "vívmányok" a tervgazdálkodás meg az államosítás volt. Szocialista vonások meg a legvadkapitalistább USAban is vannak, mert anélkül manapság kissé elképzelhetetlen egy modern állam.

CyberPunK 2016.01.18. 16:26:56

@mrbateman: Kiegészítés: ezekre nem lehet EU-s pénzeket költeni.

CyberPunK 2016.01.18. 16:28:06

Ne már b+, hogy kimoderáljátok a f*szomba kifejezést... :(

Faszerkezet 2016.01.18. 16:41:02

@Pan Modry:

"Ha katonai szerzodest kotnek, nyilvan megneznem hogy mik a szerzodes feltetelei, es aszerint eldontenem hogy megyek-e vagy sem..."

Nem. Ők döntik el, hogy mész-e avagy nem. Amennyiben nem mész és megfognak, akkor meg a böribe mász. És ott egy hangyányit rosszabb a társaság.:) Annyiban viszont mindenképpen hasonlatos, hogy mindkét helyen magasról szarnak arra, hogy mit akarsz, szeretnél stbstb.

Bobby Newmark 2016.01.18. 16:47:27

@Faszerkezet: Azt meg én döntöm el szerencsére, hogy itt maradok-e az országban.

Ha az ember szerez valahogyan másik állampolgárságot, akkor le lehet mondani a magyarról, aztán a magyar állam szophat lovat.

camilló 2016.01.18. 17:03:39

@István Tamasi: Abban nincs vita közöttünk, hogy ennyire lezüllesztett hadseregre nincs forrás. Azért tudjad, hogy a szocialista kormányok is megtették a magukét a hadsereg leépítése terén!
Sajnálom, hogy a történelmi ismereteid erősen hiányosak! 500 évről beszélsz akkor nézzük egy kicsit a teljesség igénye nélkül. 1516-ot írunk 10 év van a Mohácsi csta vesztésig. Csatavesztésről beszélnek a történészek, mert a késő középkorban és még utána is a mai értelembe vett háborúk nem zajlottak. Az 1500-as évek közepén volt pár csata amit megnyertünk, de a háborúban vesztésre álltunk, köszönhetően a Habsburg házi királyainknak. Bármilyen furcsán is hangzik a végbeli élet ekkor virágzott igazán. Erről olvashatsz bővebben a Bajvívó magyarok című könyvben. A háborút még nem veszítettük el, és ekkor éltek olyan hősök, mint Berenhidai Huszár Péter, Thury György, Nádasdy Ferenc és társaik. Eljött a török kiűzésének ideje. Bizony, ha háborúról beszélünk, akkor e törökkel vívott háborúk ezután értek véget. A "felszabadító" (nem véletlen az idézőjel, mert olyan károkat okoztak az országnak, amik ami szemmel is félelmetesek) sereg túlnyomó részt idegen zsoldosokból állt, de a döntő ütközetek idején, a döntő momentumokban a magyar katonaság játszotta a főszerepet, még ha ezt, kevesen is tudják. (Buda visszavétele, stb.)Eljön egy olyan időszak az országban, amikor a a magyar főnemességet szó szerint lefejezik. (Lipót kora) Kihagyom a Thököly féle szabadságharcot, bár ez is szép példája a magyar katona virtusnak. Gondolom Rákóczi féle harcokról Te is tanultál, így nem firtatom, legfeljebb annyit emelek ki, hogy a hazájáért harcoló katonák olyan harcokat vívtak meg, ami a mai szemmel is csodálatot váltanak ki! Említettem, hogy nem törekszem a teljességre, így Simonyi ezredes harcait említem, és a Napóleoni háborúk más magyar katonai helytállásait, ami bár nehezen hihető, de nagyban hozzájárultak a végső győzelemhez. A 48-as szabadságharchoz szerintem nem kell semmit hozzáfűzni, legfeljebb annyit, hogy Komárom város jelmondatának nézz utána! Az Első Világháború (a kor szerint Nagy Háború) harcaiban újra meg lehet említeni a magyar katonák helytállását Przemysl védelmétől a Bruszilov offenzíva feltartásán át, a Caporettói áttörésig! Elérkeztünk a lőszer nélküliséghez! Családom szemnélyesen is érintett az emlékezetes Salgótarjáni csatában. Bizony (nem az én dolgom megítélni, de állítólag a szocdemek árulása miatt) lőszer nélkül szuronyrohammal űzték el a betörő Cseh intervenciósokat a Vörös Hadsereg katonái! Hogy ne vádolj egyoldalúsággal, megemlékezhetünk itt Balassagyarmatról (biztos tudod, milyen címet nyert el a város a helytállásáért!:)) Sopronról, de akár a Rongyos Gárdáról is! A Doni harcok során a Szovjet katonai vezetés is megemlékezik a magyar katonák helytállásáról, ezért különösen fájdalmas az emlékezetes Jány féle parancs. (csak emlékeztetőül: A Magyar Hadsereg elvesztette a becsültét....) Ugye ezekkel Te mind tisztában vagy, hogy ilyen kijelentéseket teszel!:) Egy személyes találkozó alkalmával, ah akarod bővebben is kifejthetem a magyar katonai hagyományokat!:)

camilló 2016.01.18. 17:07:06

@chrisred: A témát tekintve majdnem mindegy, de ha nem kell Szabadságharcot vívni, akkor is sor került volna egy Nemzeti Hadsereg felállítására, és ezt másként mint a sorozás nehezen tudták volna megoldani!

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.01.18. 17:15:48

@chepunk: 2016.01.18. 13:26:46

mivan cica a saját emlékeidből szemezgettél? gyere sírj a vállamon

camilló 2016.01.18. 17:22:33

@Bobby Newmark: Látom nem olvastad Szun Ce művét, mert akkor nem írnál ekkora ostobaságot. A mű azzal kezdődik, hogy a császárnak az ágyasain keresztül mutatja be a hadsereg vezetésének az elvét!
Felhívom a figyelmed, hogy én mindenkinek megadom a tiszteletet, ezt viszont is elvárom, és a vitapartnereimre nem használok szidalmazó szavakat: Az előző bekezdésben valóban van minősítés, de komolyan mondom ekkora sületlenséget régen olvastam! A múlt hibája a sorkatonaság megszüntetése volt. Erről szól a vita, amiben érveket eddig nem sorakoztattál fel, de olvasom tovább a nekem szánt bejegyzéseid, hátha...
Elrettentő erő! Megint látszik, hogy keveset tudsz a témáról ezért ajánlok némi szakirodalmat. Haditechnika című újság. Nem én, hanem komoly tudósok katonák állítják, hogy a Magyar Néphadsereg komoly potenciállal rendelkezett, amit sikeresen szétvertek a rendszerváltás után. Csak pár számot, és ismét nem törekszem a teljességre. A teljes létszám béke esetén 120 ezer fő, amiből a harcoló alakulatok létszáma súrolta a 80 ezret. "M" esetben a hadsereg létszáma 250 ezer fő (a tartalékosok rendelkezésére állt a felszerelés, és meghatározott időnként behívásokkal tartották szinten a ki képzettséget) a DHCs egységeivel Jugoszlávián és Ausztrián keresztül kellet volna Olaszország irányába csapást mérni (ehhez rendelkezésre állt volna taktikai atomfegyver is, úgy rakéta, mint csöves tüzérségi), majd megszálló feladatok ellátás a Észak Olaszország területén. Egy ilyen létszámú a kor színvonalán felszerelt hadsereg legfeljebb Nálad nem elrettentő erő. A NATO tervezői komolyan számoltak vele!:)
Igazad van ami a politikusainkat illeti, ide legfeljebb azt a megjegyzést fűzöm, hogy az igazi primitív ember onnan ismérszik meg, hogy a jogai maximumához, és a kötelességei minimumához ragaszkodik!:) Akinek nem inge...
Szóval kedves blogbejegyzést tévő társam, amiről nem tudsz, még nem biztos, hogy nem létezik!

Bambano 2016.01.18. 17:47:15

@CyberPunK: azért ma már nem úgy működik a világ, hogy csak úgy lelövöldözhetnek bárkit büntetlenül. a sorozás békeidőben történik, ha valaki megtagadja a katonai eskü letételét, az ellen csak polgári bíróság ítélkezhet, mert nem katona. ha semmi módon nem tudják rávenni, hogy letegye az esküt, akár a civil börtönt is megjárja emiatt, akkor nem katona, nem vonatkoznak rá a rendkívüli helyzetre szóló katonai szabályok, tehát jogszerűen nem lőheti le senki csak úgy.

@petivagyok innen: "Az előítéletesség biztosan csökken.": annak az esélye, hogy az előítéletesség csökkenjen, miközben azok a tisztek mutatják a legrosszabb példát, akikről azt hiszed, majd nevelik a sorállományt, nagyjából nulla.

"De ha első kézből tudod meg, hogy milyen egy cigány, egy tirpák, egy borsodi, egy pesti, stb, akkor sokkal bővebb lesz a világképed.": miután én borsodi vagyok, így még a tököm is első kézből tudja, hogy milyen egy borsodi :P :P :P pestit is ismerek, cigány kollégám is van, szóval nehezen hiszem, hogy a sereg nekem újat tudna mutatni. Sőt, én azt is tudom, miután voltam katona, hogy milyen sittesekkel, kidobó ember stílusú pszichopatákkal, atom részeg, kőostoba tisztekkel, síkhülye hallgató tisztekkel egy seregben totálisan értelmetlen és hasznavehetetlen feladatokat végrehajtani.

néhány példa: ki vagyok képezve harckocsik elleni pusztakezes harcra. azt mondta valamelyik országházból szökött barom, hogy a seregben tanultakat majd haszonnal forgathatjuk a mindennapi életben. 27 éve szereltem le, azóta egyszer sem jött szembe az utcán megvadult harckocsi, ami ellen eséllyel pusztakezes harcot kellene vívni. de legalább a fülem tönkrement a lövészeteken, úgyhogy nekem kb. 3 éve egyhuzamban cseng a telefon.

a szemétkedésről meg annyit, hogy egyrészt munkahelyet saját óhajtásomból választok, nyilván olyat, ahol kevés a sittes meg a minidúcse. másrészt onnan akkor jövök el, amikor akarok. harmadrészt az életben eddig minden esetben elég volt megállni az okoskodó hülye előtt és sokatmondóan lenézni rá, soha nem fajult komolyabb szóváltásig se egy vita sem, nemhogy verekedésig. ugyanez a seregben a hatalomtól megborult agyú férgek között nem működik. se az, hogy észérveket mondok, se az, hogy csúnyán nézek rá, se az, hogy otthagyom őket a pébe.
következmény: azzal összevetni, hogy a munkahelyen is vannak hülyék, nem objektív.

a kajáról annyit, hogy mifelénk gyakran volt ehetetlen, a levest szinte soha nem ettük meg. de nem is az éhezés volt a jellemző, hanem az elhízás a kaja rossz minősége miatt. ilyen kaján valóban nem halsz éhen, de hogy jó fizikumod nem lesz, amit emlegettél, az biztos. a jó fizikumhoz normális kaja is kell.

Bambano 2016.01.18. 17:55:32

@Faszerkezet: azért ugye te is érzed, hogy a kettő között van hajszálnyi különbség? az, hogy valaki orbánellenes-e vagy sem, nagyon nem ugyanaz a kategória, mint az, hogy valaki katonaság-ellenes-e. teljesen más az, hogy négyévente egyszer x-elsz egyet és akkor orbánellenes vagy vagy orbánpárti, meg néha szájkaratézol egyet ócska portálok lerobbant fórumában, mint az, hogy elvisznek, mint egy börtönbe, ott életveszélyes parancsokat ugatnak és elvárják, hogy teljesítsd.

abban is biztos vagyok, hogy a mai ifjúság képes lenne pártfüggetlenül egységesen utálni a katonaságot. aki nem utálja, az már felszerelt. ha bemennék egy gimibe, hogy mindenkit visznek katonának, valószínűleg csendesen morognának, mert nem tudják, mi az. de ha hozzátenném, hogy nincs mamahotel, nincs facebook, nincs nike cipő, akkor egységes üvöltés és harag lenne a jutalmam.

ráadásul a mostani helyzetben azt sem hiszem, hogy valakit egyértelműen meg lehet ítélni. simán el tudom képzelni, hogy egy csomó embernek tetszik, amit orbán a menekültekkel művelt, miközben más döntéseik nem annyira tetszenek. és ugyanezen emberek közül nem kevés sugárban hányna a sorozás ötletétől is.

úgyhogy ha én lennék orbán, ezt az ötletet és ennek minden lehetséges verzióját kiirtanám a fideszből, mert ez egy olyan téma, ami komoly népszerűségvesztést okozhat még a fanatikus hívek között is. nincs olyan ember ma Magyarországon, aki a gyerekét szívesen adja ágyútölteléknek. Orbán mondta egyébként, hogy sorozás nem lesz, mint ahogy Kövér is emlegetett hasonlót, de azt egyik se zárta le egyértelműen, hogy más sem lesz, pl. nemzeti gárda sem lesz. pedig ezen a kérdésen szerintem választást lehet bukni, mert ez mindenki számára egyértelmű és kézzelfogható, szemben a többi intézkedéssel.

ráadásul azon is el kellene gondolkodnia az ilyen kövérféléknek, hogy tényleg töltött fegyvert akarnak-e adni ilyen fiatalok kezébe? én nem tenném.

Bambano 2016.01.18. 18:02:58

@mrbateman: alapvető polgárvédelmi kiképzésre lenne szükség. hogy hogy néznek ki a biológiai fegyverek, a taposóakna, az ird, mit csinálj, ha ilyennel találkozol, stb. ilyen kiképzésre lenne szükség mindenkinek. a magam részéről azt gondolom, hogy az érettségik miatt kiürített iskolákban ezt a szükséges képzést meg lehetne tartani, mondjuk második és harmadik év végén, 2x3 napban, plusz egy egynapos hatásbemutató, oszt jónapot.

"Alkotmányban rögzített kötelezettséged a sorállományú katonai szolgálat.": na ez egy olyan mondat volt, ami igaz is, meg nem is. Az alkotmányban tényleg benne van a sorkatonai szolgálat. Csak az alkotmányt hatályon kívül helyezte az alaptörvény, amiben viszont explicite benne van, hogy a honvédelem önkéntes professzionális haderő feladata. tehát a most érvényes "alkotmányban" nincs benne a sorkatonai szolgálat. tessék olvasgatni.

"Milyen szerződésről vízionálsz? Ez nem egy polgári jogviszony! ": de bizony, tekinthetsz rá így is. A katona esküt tesz, és azt írásban megerősíti. Tehát formailag és nagyon szigorúan véve nem szerződés, de minden további nélkül tekinthetsz rá úgy, hogy alá kell írnod egy papírt. És amíg meg nem teszed, addig de, polgári jogviszonyról van szó.

camilló 2016.01.18. 18:06:12

@Bobby Newmark: Látom sikerült megszóllítanod a kommunizmus vs szocializmus témában egy bejegyzést tévű embert. Ki kell ábrándítsalak! Ehhez sem értesz! A kommunizmus az államnélküliség lenne. ha akarod hívd anarchizmusnak, ahogy az anarchisták is CSAK magukat tartják kommunistának, mindenki más legfeljebb, bolsevik, rosszabb esetben Sztálinista, esetleg szocdem. A kommunizmusban nincs állam, mivel eredendően elnyomónak tartja az államot így az útjában áll az emberi szabadságjogoknak! talán nem ártana Lenint, meg Marxot olvasgatnod, mielőtt ilyen témában állást foglalsz!:) Pár szó a szocializmusról, ill. az állam szerepéről Lenin értelmezésében. (abban ugye megállapodhatunk, hogy Lenin a leg autentikusabb ebben a kérdésben?) Lenin az állam szerepét csak az un. "átmenet" idején ismeri el, és azt vizionálja, hogy az emberiség öntudatának, és a gazdaság fejlődésének köszönhetően, az állam el hal, mert az egyének ráeszmélnek arra, hogy a közösségi érdek, megyezik a személyes érdekükkel!. Amiről Te írsz, az általam és mások által is "létezett szocializmusnak" nevezett politikai államberendezkedés, inkább államkapitalizmusnak tekinthető!:)@petivagyok innen: Vedd talán válasznak ezt és ha érdekel a téma, az irodalma szinte végtelen!:)

camilló 2016.01.18. 18:09:39

@Bambano: A mai kor kihívásainak az Általad felvázolt, honvédelmi oktatás, a pont semmi kategória! Korábban már írtam, de leírom újra. Az a nép amelyik nem képes eltartani a saját hadseregét, az arra kényszerül, hogy más nép hadseregét tartsa el. Ennek tekintsük a folyományának: A háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni!

Bobby Newmark 2016.01.18. 18:16:19

@camilló: Nem tudom, te mit olvastál, de Szun Ce Háború Művészete c. "könyve" néhány oldal hosszúságú, és eléggé pontokba szedett, szabálykönyv jellegű ahhoz, hogy semmiféle narratíva ne tartozzon hozzá.

Itt olvashatod angolul:
classics.mit.edu/Tzu/artwar.html
Ez az 1910-es fordítás, van sokkal frissebb is.
Hol látsz te ebben ágyast?

Ja, a magyar Haditechnika újság az biztosan hiteles értékelést ad a magyar hadseregről, persze. Igen, mi vagyunk igazából a világ urai, a hadseregünk meg verhetetlen, kivéve ha ezt az ellenség éppen nem tudja. Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket! A szovjetek szerint meg maximum percekben mérhető, ameddig Magyarország katonai ereje lassítani tudta volna az esetleges NATO offenzívát. Első körben ronggyá bombáztak volna, aztán meg átrongyoltak volna rajtunk tankkal, negyedmilliós gyalogság ide vagy oda. MÉG MOST IS T-55-öseink vannak raktáron háború esetére, az meg már a hidegháború derekán hadrendbe állított T-72 illetve M-60 Patton ellen is csak vicces bádog játéktank.

Apám lokátoros volt légvédelemnél, 3 év alatt _egyszer sem_ találták el a célt. Amikor oroszok voltak náluk bemutatón, akkor először kiröhögték a magyarokat, hogy a tőlük leselejtezett II. világháborús légvédelmi ágyúkat használjuk, aztán izzásig hevítve lőtték a célt, aztán ellőtték a drótkötelet, amivel a repülő húzta. Elrettentő, az. Maximum lokálisan, a szomszédok ellen, de még az is kérdéses.

A haditervek meg ritkán élik túl az első találkozást az ellenséggel. (Ha már híres katonai vezetőkkel dobálózunk, akkor nesze, Moltke)

Ilyen gyáván szerintem még senki sem inzultált interneten, engedd meg, hogy gratuláljak.

A kötelességeimről meg annyit, hogy most perpill nem kötelességem a sorkatonai szolgálat, úgyhogy nem igazán arról van szó, hogy itt meglévő kötelességet akarnék elkerülni. De engedd meg, hogy a halál faszára küldjem azt, aki az amúgy VILÁGSZINTEN durva állampolgári terhek mellett MÉG PLUSZBAN kötelességeket akar nekem kitalálni! Erre szokták azt mondani, hogy "hát még a kis faszom nem kéne, kurvaanyád"?!

Egyébként az egész engem már nem érint, 34 éves vagyok, egyetem miatt pont skippeltem a sorkatonaságot, aztán eltörölték. Túlkoros vagyok, alapkiképzésre behívni engem már soha nem fognak. Ezen felül meg diploma miatt tiszthelyettes(vagy rögtön tiszt?) lennék alapból, mérnök végzettség és tapasztalat miatt meg nagyjából a seggemet is kinyalnák, mert külön katonai képzés nélkül is tudom hogyan kell felépíteni meg felrobbantani egy hidat, többek közt.

Nem tettem blogbejegyzést, hozzászólást írtam.

Bambano 2016.01.18. 18:17:20

@camilló: hát ja, a magyar néphadsereg, mint komoly csapásmérő erő... rotfl.
nekünk volt 9 bmp-nk a 9 rajnak, plusz egy fegyverzettechnikusi "bika" + a századparancsnoki gép a híradóssal és a századparancsnok személyes testőrével. na ez a 11 gép két sorban parkolt a telephelyen. soha nem fordult elő egyszer sem, amíg én katona voltam, hogy mindegyik magától beinduljon egy riadó alkalmával. az volt a szerencsénk, hogy a két sorban álló gépek közül mindig volt kettő (egy-egy), amelyik beindult és ezekről be tudták bikázni a többit is.

a vegyvédelmi felszerelésünket már akkor megette a moly, amikor én még meg se születtem. a fegyveremmel lehet, még a don kanyarban is lőttek a 40-es években. ha kiszakadt a surranóm, mástól levetett ócska surranót kaptam helyette. az egy év alatt nagyjából egyszer sem tudtak ruhacserekor rám való méretű ruhát adni. volt, hogy a sapkámat három zászlóalj törzstiszt akarta egyszerre helyes irányba húzni, de nem lehetett, mert vagy 16 számmal kisebb volt, mint a megfelelő méret.

egy katonatársam azért halt meg, mert nem a beosztásának megfelelő ruházatot kapott.

az ellátmányunkban nem ritkán előfordult 56-os gyártású konzerv, és 20-30 éves lőszer, kézigránát. Az 56-os konzerv szintjének érzékeltetéséhez megismétlem, hogy 87-től 88-ig voltam katona.

a kiképzésünk fele elmaradt, mert nem volt rá pénz. mondjuk én rohadtul örültem neki, hogy nem kellett hegyi kiképzésre menni, de pl. ha az olaszokat kellett volna meggyakni, tudtommal arrafelé nem az alföldön át vezet az út.

voltak olyan helikopterek, amik úgy mentek gyakorlatra, hogy felszálltak kicsit, akkor teletankolták őket annyira, hogy ne huppanjanak le a földre, és akkor mehettek gyakorlatra.

a szakaszparancsnokom annyira buta volt, hogy akkor próbálta estin elvégezni a gimnáziumot, és még ez se ment neki magától, korrepetálnunk kellett. képzeld el azt a morált, hogy este alapszintű matekot magyarázol az őrmesternek, másnap délelőtt meg ő pattog neked a gyaktéren. a laktanya olyan jólszervezett volt, hogy az írnokok simán megzsarolták a parancsnokokat és elérték, amit akartak.

na ilyen volt a mi "ütőképes" hadseregünk a 80-as évek második felében.

Bambano 2016.01.18. 18:23:15

@Bobby Newmark: +sok

emlékszem, az összes hadgyakorlatunk úgy zajlott, hogy hetekkel előtte kimentünk felverni a sátortábort, majd amikor megjött a komplett zászlóalj, akkor szintén hetekig túrtuk a földet, ástuk a lövészárkokat, szedtük a gyeptéglát, és minden rendesebb megmozdulás után napokig ment a sikamika, mert a fegyerolaj olcsó volt, így a géppityu tisztogatása hosszú időre lekötötte a katona idejét.

és amikor kész lett a gyaktér, akkor legalább két hétig ment a gyakorlás, a rohamozás meg a többi marhaság. és volt éles főpróba is!

tehát ha minket megtámadtak volna az osztrák határvadászok, akkor mi megkértük volna őket kedvesen, hogy talán ha volnának szívesek vagy hat hetet jódlizni itt, amíg mi felkészülünk a váratlan támadásuk elhárítására. komoly helyzetben nyilván megvárták volna...

Bobby Newmark 2016.01.18. 18:27:10

@camilló: Látom, fel tudod mondani, amit beseggeltél, csak annyi eszed már nincs, hogy fel is fogd.

A _nemzetállamokat_ akarta Lenin megszüntetni, és Világkommunizmust létrehozni. Tehát egy _világkormányt_, teljes központosítással, és nyilván moszkvai központtal, természetesen.

Éppen konkrétan homlokegyenest az ellentéte az anarchizmusnak.
Az, hogy történelmileg ez a két politikai irányzat kicsit összedörgölőzött azért, mert a cárizmus és a kapitalizmus közös ellenségük volt, az nem jelenti azt, hogy bármi köze lenne a két ideológiának egymáshoz.

Jó, ez kettőből kettő kurvanagy ostobaság volt, látom, egy igazi idióta vagy. Szerintem hagyjuk, mert már így is elég nagy hülyét csináltál magadból, ne folytasd...

Bambano 2016.01.18. 18:34:15

@camilló: tiszteletet nem lehet elvárni, azt ki kell érdemelni.
"A mai kor kihívásainak az Általad felvázolt, honvédelmi oktatás, a pont semmi kategória!": valószínűleg azért nulla honvédelmi oktatásnak, mert nem honvédelmi oktatásról beszéltem, hanem polgári védelmiről.

"Az a nép amelyik nem képes eltartani a saját hadseregét, az arra kényszerül, hogy más nép hadseregét tartsa el." nem tökmindegy, milyen hadseregről van szó? a hazám egy részét kisajátította az a csürhe, így én bizonyos szempontból inkább vagyok piréz... a másik részét meg úgyse bírja elvinni senki, hiába próbál ide telepedni. és minél több intézkedést látok ettől a kormánytól, annál jobban nő az esélye, hogy egy idegen kormány értelmesebb lenne a leigázott népekkel, mint ez.

camilló 2016.01.18. 18:47:29

@Bobby Newmark: 1996-os kiadású Szun Ce kötet van meg. nem resteltem levenni a polcról és mindjárt az előszóban olvashatod az általam írt részt! Az előszót a fordító írta, így nyilván az 1910-es kiadásban nem találhatod! Egy szóval sem állítottam, hogy mi vagyunk a világ urai, főleg nem a hadsereg mai állapotát tekintve. Én a Magyar Néphadseregben voltam katona. Lehet, hogy Te nem tekinted mértékadónak a Haditechnikát, de ez nem változtat a tényeken! A 80-as évek végére érte el a hadsereg a legmodernebb és legfelszereltebb formáját. valóban voltak akkor még rendszerben T-55-ös harckocsik, de nem ők alkották az első vonalat, hanem a korábban beszerzett T-72-esek, amik az M1Abrams, és a német Leopard harckocsiknak, már nem voltak ellenfeleik. A T-55-ős harckocsik esetében történtek modernizációs törekvések, de mivel az alap annyira korszerűtlen volt, így ezek csődöt mondottak így kivonták a rendszerből. (Iljics szemöldöke, francia tűzvezető rendszer stb.) A VSZ stratégiája a túlterheléses támadásra épült, nem fejtem ki nézz utána ha érdekel. Csöves légvédelem, max csapat légvédelemnél volt rendszerben, de az igazán ütőképes harckocsi alvázra szerelt egységeket a drága üzemeltetés végett kivonták a rendszerből és KUB-okkal váltottak ki! Az ország légvédelmét a rakétás egységek alkották Dvina, Volhov rakétákkal. Ezeket az ország ipari és politikai központjai köré telepítették. A teljesség igénye nélkül: Tardona, Cserépfalu, Pingyom. Budapest környkén a Pilsben és a város körül voltak telepítve ezek az egységek. A kivont csöves tüzérségről talán annyit, hogy a Kis Jugoszlávia elleni háborúban is sikeresen használták elrettentő erőként, és bizony az általad elavult rendszerrel lőtte ki Dani ezredes az F.117-est
Ez nem inzultáció, csak látszik, hogy keveset tudsz a témáról! Már nyilvánosak azok a tervek, amik a MN hadműveleti tervei voltak, és teljesen nyilvánosak a hadsereg fegyverzeti adatai. Mit, mikor vontak ki. Azt nem írták, hogy miért, mert számomra érthetetlen, hogy a frissen felújított SzU-22-eseket miért vonták ki. (illetve ha a hadsereg visszafejlesztését és a rendelkezésre álló forrásokat nézem akkor nem érthetetlen)
Az, hogy hogyan kell felrobbantani egy házat még nem jelent katonai tudást. Sokkal összetettebb még egy alapkiképzés is, ahol csak az alap alaki kiképzés, harcászkodás, stb. van benne. Az alapkiképzés után kezdődik a szakkiképzés, ami egyes fegyvernemeknél. bizony hosszú időt is igénybe vehet. A készségszintű elsajátítás, ugyan csak időt vesz igénybe. Valószínű, hogy tiszti rangot kapnál, de ha hiányzik a kellő felkészültséged, bizony a beosztottaid nem sokba néznének. mi egy főtörzsőrmestert néztünk sokra. A zászlóalj összes technikáját (ki merem jelenteni) mester szinten tudta kezelni, a kézi fegyvereket robbanóanyagokat úgy ismerte, mintha a bölcsőben is azzal játszadozott volna, és ami legfontosabb, hogy erre a tudására nem vágott fel, és mindig kiállt a beosztotta mellett. Volt olyan tiszt akinek a tudását elismertük, de az emberi gyarlósága miatt nem sokra becsültük! Szóval egy tiszt, nem a csillagok miatt kapja azt a tiszteletet amit kap!
A kötelességekről azt írtam, hogy akinek inge...Akinek meg nem az...

camilló 2016.01.18. 19:03:05

@Bobby Newmark: Leinizmust nem Tőled fogok tanulni. nem seggeltem be semmit, mert nem jártam Marxistára, ellenben érdekel maga az eszme. Komolyan mondom nem akarózik a hivatkozott részeket pontosan megnevezni, de az úgy van ahyog írtam. Én elég sűrűn beszélgetek anarchistákkal így van némi fogalmam a világlátásukról.Lenin írta azt is, hogy szitkokkal azok érvelnek, akiknek nincsenek érveik! Lenin egy szót sem szólt a nemzetállamok megszüntetéséről. sőt hangsúlyozta, hogy az eszmék nem dogmák és mindig figyelembe kell venni az adott népet! Még egyszer leírom, a kommunizmus tagadja az állam létét! Leírom már szó szerint aztán próbáld meg értelmezni:"A marxizmus abban különbözik az anarchizmustól, hogy elismeri az állam és az államhatalom szükségességét a forradalmi korszakban általában, a kapitalizmusból a szocializmusba való átmenet korszakában különösen." A proletariátus feladatai a forradalomban (1917) LÖM 31.köt.162.old. No és a folytatás, ami bizonyítja, hogy a kommunizmusban nincs állam: A burzsoá államot a proletár állam nem válthatja fel erőszakos forradalom nélkül.(itt megjegyzem hogy Marx másként képzelte el) A proletárállam megszűnése, azaz mindenféle állam megszűnése, nem mehet végbe másképp, csak "elhalás" útján." Állam és forradalom (1917) LÖM 33.köt.20.old.
Én nem minősítelek, de gondolkodj el az idézeteken, no és akkor alkoss ellentmondást nem tűrő véleményt, ha azt esetleg alá is tudod támasztani!

camilló 2016.01.18. 19:17:44

@Bambano: Én kicsivel korábban vonultam be. ha jól gondolom, Te lövészeknél voltál valamelyik előfelvett alegységben. Nálunk is adtak lejárt szav idejű konzervet, de 56-osra nem emlékszem. Olyan volt, hogy vagy 5 éve lejárt a szav ideje, de ha utána nézel ez nem jelenti azt, hogy romlott! Egyszer volt baj, amikor valóban romlott volt a káposzta, pont az általad emlegetett hegyi kiképzésen. Le is fenyítették a hadtáp tisztet. Nálunk olyan nem fordulhatott elő, hogy a katona rongyos lett volna, mert a dandár pol tiszt ezt nagyon szigorúan vette. A laktanyában rendszeresen megkóstolta az elénk rakott ételt, és ha nem felelt meg kiöntette, és adatott mást. (konzerv) Olyan sem fordulhatott elő, hogy akár csak technikai riadó esetén nem indult be a technika, mert az a harckészültség veszélyeztetése volt és minimum fogda járt érte! A helikopterek állapota sem lehetett ilyen abban az időben az említett oknál fogva. Most valóban előfordul ilyesmi. Ha érdekel a katonai repülés, akkor több forrás is a rendelkezésedre áll, hogy a helikopterek tankolásáról és bevethetőségéről ne írj ilyen blődlit.
Te nyilván szívesen tartasz el egy megszálló hadsereget, azért mondod, hogy neked mindegy melyiket tartod el!:) Az, hogy ez a kormány van hatalmon köszönhető a népbutító, liberálisoknak! Én nem leszek sem piréz, sem más, magyar vagyok, és nem megyek el innen akkor sem, ha olyan körülményeket teremtenek az uralkodó elitek. "Inkább állva meghalni, mint térden csúszva élni!" ha minden ember úgy gondolkodott volna, hogy bántanak akkor futok, nem lett volna Budai Nagy Antal, Dózsa György, Kossuth és folytathatnám a sort.

csak egy néző 2016.01.18. 19:46:27

@camilló:
"Olyan sem fordulhatott elő, hogy akár csak technikai riadó esetén nem indult be a technika, mert az a harckészültség veszélyeztetése volt és minimum fogda járt érte"

Megkérdeznélek, hogy te mikor voltál katona? DDD

csak egy néző 2016.01.18. 20:06:31

@camilló:
Én 70-73 Székesfehérvár Münnich Ferenc laktanyába vonultam be, mint gépkocsivezető és kopasz létemre azonnal kaptam 2 db 350-es Csepel tgk-t. Az egyik egy ponyvás, pótkocsis a másik egy vízszállító tartálykocsi volt. Riadónál először az aksikat lekapni a töltőről és berakni az egyikbe és kiállni vele a laktanya elé, majd futás vissza és ugyanezt eljátszani a másik autóval is. 10 riadóból kb 5X még így sem sikerült beindítani a technikának kb 30%-át, mert olyan szarok voltak az aksik és nem volt új akku. Ha abban az időben valaki megtámadta volna az országot, akkor azt hiszem lett volna nem kis szar.

camilló 2016.01.18. 20:29:31

@csak egy néző: Gondolom a technikád, csapat zárolt volt. Ez azt jelenti, hogy a kiképzésen nem vesz részt, csak ha riadó van, akkor kell beindítani, és a kijelölt helyre elvinni. Az ilyen és az "M" gépek akkumulátorai csepptöltésre voltak téve. Valószínű, hogy a töltő kezelő nem állt a helyzet magaslatán. Amúgy éles esetben, nem lett volna gatyázás, és berántottátok volna, és mentél volna akksi nélkül:) Télen technikai riadónál volt csapatkiképző gépeknél, ez az eljárás, mert meg volt határozva, hogy milyen külső hőmérséklet esetén kell feltenni az akksikat csepptöltésre. Így is voltak olyan gépek, amiből nem került kiszerelésre az akksi, hanem a műhelyesek az állóhelyeken építették ki a gépjárműben történő töltés lehetőségét. Szóval:) Édesapám a Rákosi katonája volt, és Ő mesélte, hogy volt olyan riadó, amikor még azokat a gépeket is kivitték, amiben motor sem volt, Ilyen esetekben azt sem nézték, hogy van-e jogsi, vagy nincs. Ülj be és vidd! a Néphadseregnek valójában egy komolyabb eseményen kellett részt venni. Ez az emlékezetes Csehszlovák megszállás volt. Amiket én olvastam visszaemlékezéseket, abban komolyabb műszaki hibákról nem szóltak. Ez nem zárja ki, hogy nem voltak, de én nem tudok róla. Amúgy komoly felkészülés előzte meg és megválogatták a kiküldött csapatokat, figyelve arra is, hogy egy várható nyugati beavatkozás esetén is megfelelően tudjon reagálni a hadsereg. nyilván a szovjet csapatokkal karöltve!:)

Bambano 2016.01.18. 20:38:27

@camilló: valószínűleg sokkal előrébb lennénk most, ha anno nincs Kossuth...
Szegeden voltál katona? az elég nyugdíjas hely lehetett..
én első lépcsős lövészdandárban voltam.

csak egy néző 2016.01.18. 20:45:18

@camilló:
Csak jelzem, hogy a Münnich Laktanya első osztálybeli, vagy, hogy a fenébe hívták, már nem emlékszem de nem "M" zárolt technika volt, mert bizony, 3 hónapig míg ott voltam addig bizony szinte hetente volt riadónk, ebből havonta egy éles volt, amikor kivonult az egész laktanya és többnyire a ponyvás Csepel maradt a laktanyába és a vizes Csepellel kellett mennem. Rohangáltam annyit, hogy a szél kikezdte a mellem, ahogy Hofi mondta. 3 hónap után, sikerült "elintézni", hogy felkerültem Pestre a Hidász utcába. No onnantól kezdődött az aranyélet. Soha olyan jó dolgom azóta sem volt.

camilló 2016.01.18. 20:57:46

@Bambano: Az általad leírtakból tudtam, mivel felületesen tisztában vagyok a MN milyen egységei, hol diszlokáltak. Csak annyira volt nyugdíjas, mint a többi. A mi feladatunk más volt, mint a gépesített lövészeké. Azért, ha szereted a hadtörténetet, nézz bátran utána, hogy a műszaki katonák milyen munkát végeznek háborúban. Csak, hogy egyet mondjak, mi nyitottunk volna Nektek átjárót az aknazáron. Szóval megtanultunk aknát lerakni, felszedni, állást, erődítést építeni (a mi zászlóaljunk több tábornoki figyelőt is csinált a Bakonyban, amik nem gödör számba mentek) hadi hidat építeni (nem keverendő össze a ponton hidakkal, mert arra Ercsi, Győr stb) és sokan lenézik, (de ha belegondolsz nagyon fontos) de még a hadosztályok vízellátását is mi csináltunk volna. A K.u.K hadsereg a víztisztításban a világon élen járt, tehát még ilyen hagyományaink is vannak, és már az új rendszerben is előfordult, hogy víztisztító alakulatok külhoni szolgálatot teljesítettek! Amúgy csak csendesen megjegyzem, csak a köztudatban volt olyan, hogy első lépcsős alakulat. Aki nem harcoló, vagy harctámogató volt, az a hátországvédelemhez tartozott, ebből világos, hogy a Te fogalmaid szerint mi is első lépcsősök voltunk. Amúgy a felvázolt taktika szerint Ti az első csapással elpusztultatok volna, és csak addig kellett volna (a szovjet csapatokkal együtt) tartani magatokat, amíg be nem érkeznek a Kárpáton túli területekről a szovjet csapatok. Akia mi harckocsi csapatainkkal Trieszt és Gráz irányba, valamint Salzburg Brenner irányba mértek volna csapást. de ennek, ha akarsz után a nézhetsz. Ezért az a hadsereg tömeghadsereg volt, ami sok mindent megmagyaráz, de ez már megint egy hosszú téma!:) A nyugdíjas évekről csak annyit, hogy a Bakonyban gyakorlaton 3x voltunk, 2x tábornoki figyelőt építeni. Hegyi kiképzés, tartalékosok átképzése, és volt vagy két "kiskihelyezés". Szóval volt, hogy unatkoztunk, de nem ez volt a jellemző:) Jah, az újonc kiképzésről meg sem emlékeztem:)

Bambano 2016.01.18. 21:04:52

@camilló: az, hogy hanyadik lépcsős laktanya voltatok, eldől abból, hogy hány perc alatt kellett riadó esetén elhagyni a laktanyát felcuccolva.

csak háromszor voltatok a bakonyban? mondom én, hogy szanatórium :P

camilló 2016.01.18. 21:10:29

@csak egy néző: No oktatás, és nem kioktatási szándékkal. A technikák 3 részre vannak osztva. Csapatkiképző, csapat zárolt, "M" zárolt. A csapatkiképző gépek (tgk, szgk, hk., stb) meghatározott kilométert, üzemórát működhetnek, időszakonként, erre a költség számítások miatt van szükség. Az én Csepelem, 5 ezer kilométer mehetett, de voltak olyan gépek, amik sokkal kevesebbet. A vízszűrő kocsinknak 500km volt engedélyezve. A csapat zárolt gépek csak nagygyakorlatok alkalmával mozoghattak, esetleges riadóknál is lehetett velük mozdulni. Ezek a gépek nem voltak tartós tárolásra lerakva. Jellemzően a technika kímélése érdekében rotálták a kiképző és a zárolt gépeket. Az "M" gépek konzerválva vártak a mozgósításra, ill. volt egy szabály, amit előszeretettel leszartak. Ezeket a gépeket félévente ki kellett volna konzerválni és elvinni 50 km útra ill, megfelelő üzemórát kellett volna velük megtenni. No ez macerás volt, és ember sem igen lett volna rá. A Te esetedben azt valószínűsítem, hogy összekovácsolási gyakorlatnak voltál a részese. Ezt új állomány bevonulása után rövid idő belül megcsinálták. Egészen addig kellett ismételni, amíg a szintidőt nem tudtátok hozni. Ilyen összekovácsolás lehetett akkor is, amikor új szervezés került bevezetésre. Pl. nálunk átszervezték a dandárt és az egyik zászlóaljból ezred lett. Így természetesen megváltozott a mozgósítás rendje. Mit mondjak nem egy riadónk, és harci riadónk volt. (ugye emlékszel még a különbségre?:)) Folytassam még, vagy eleged van belőlem??:)

camilló 2016.01.18. 21:17:17

@Bambano: Nem attól függ, hány perc alatt kell elhagyni. Amúgy, ha emlékeim nem csalnak 50 perc volt a szintidő. Kiértesítőknek 10 percen belül. Ha mi a Bakonyba mentünk, akkor ugye vagonírozva. Reziben találkoztunk Lenti lövészekkel, akik láncon jöttek. A 3 csak a nagygyakorlat volt. Az utolsó 88 januárban. Sokan onnan szereltünk le. jah Hadsereg Szemléről még meg sem emlékeztem, pedig utazással együtt (5 nap marha vagonban:) több mint két hét volt. 87 tele rémlik? A telephelyen Sándorfalván kis kihelyezésen -36 fokot mértünk, abból is jutott nekem 2 hét:) No valami ilyen egy szanatórium!:)

csak egy néző 2016.01.18. 21:26:22

@camilló:
Azt hiszem elegem van, én már háború esetén úgyis csak túsz lehetnék. DDD

camilló 2016.01.18. 21:29:12

@Bambano: Még egy apróság a BMP-1 indításáról. (ez mondjuk sok szovjet harcjárműre vonatkozik) Alapvetően nem akksiról indul, hanem sűrített levegős palackról, ha jól emlékszem a palack helye valahol a parancsnok munkahelye körül van.:)

camilló 2016.01.18. 21:29:48

@csak egy néző: Sokat kérhetnének Érted??:)

kvadrillio 2016.01.18. 21:57:55

SUMMA-SUMMÁRUMMM.......AZÉRT NEM ÁRTANA, HA A FIATALOK MEGTANULNÁK A FEGYVERFORGATÁST.........MERT..., HA TÉLLEG BEÜTNE VALAMI ECCER...NETÁÁÁÁN, AZT SEM TUDNÁK, HOGYAN KÖLLLL BETÁRAZNI....UGYEHHH...:)

de..hát....mint tuggyuk, MINKET MEGVÉD A NATO-ERNYŐŐŐŐŐ....:)

gtri 2016.01.18. 23:47:35

Voltam sorkatona. Lövész azaz "bokorugró". Elmondanám, hogy milyen volt a kiképzés:

Az emberek besorolása különféle "pozíciókba" a következőképpen történt:
Megérkeztünk a laktanyába. Sorba álltunk egy teremben. A sor előtt egy asztal, az asztalnál már nem emlékszem milyen rangú tisztes vagy tiszt ült, aki ránézett az emberre és közölte:

Géppityus vagy géppuskás vagy RPG-s vagy mesterlövész vagy PSZ töronylövész pozícióba kerül az illető.

Nem tudom hogyan állapította meg 3-6 másodperc alatt, hogy valaki jó lesz mesterlövésznek, de megállapította. :) Egy ilyen szervezetet ami így osztja be az embereket komolyan lehet venni?
Így sikerült a szakaszunk egyik rajában olyan embert megtenni mesterlövésznek, aki a jobb vállához szorította a fegyvert, de a bal szemével célzott. A "kiválasztási metodika" meghozta gyümölcsét. A tisztek szerencsére egy idő után észrevették és megtiltották, hogy fegyver legyen nála.

Az alapkiképzésen 1 hónap alatt 6 db gépkarabélylőszert lőttünk el. Kérdés: Jelenleg mennyi lőszert lőnek el a katonák havonta "kiképzés" címén fejenként? Csak hogy képben legyünk a mostani kiképzés értékével. A géppuskások, az RPG-sek mennyi lőszert lőnek el jelenleg havonta? Ha vannak még tankjaink, akkor azok mennyit lőnek el? Csak hogy képben legyünk a jelenlegi kiképzés értékével.

Kézigránátdobásra egyszer került sor. Támadó kézigránát volt. Nagy repeszhatású védekező kézigránátot nem dobtunk egyáltalán. Kérdés: Jelenleg mennyi kézigránátot dobnak el a katonák havonta "kiképzés" címén fejenként? Csak hogy képben legyünk a mostani kiképzés értékével.

Gyutacsos robbanóanyag-robbantásra az egész katonai időszakom alatt kétszer került sor. Kérdés: Jelenleg mennyi robbantásos feladatot hajtanak végre katonáink havonta "kiképzés" címén fejenként? Csak hogy képben legyünk a mostani kiképzés értékével.

Első lépcsős laktanyában voltam. Századunk 11 PSZH-jából 8-ban pár lövés után elakadt a toronygéppuska. Jelenleg hány olyan PSZH van hadseregünkben amelynek géppuskája képes elakadásmentesen tüzelni?

Első lépcsős laktanyában voltam. Századunk 11 PSZH-jából egy kivonulás során 2 PSZH motorhibával pár kilométer után leállt (földúton, nem igazi terepen). Pedig az állítólag "előre nem bejelentett" gyakorlat előtt a PSZH vezetők már töb napja minden nap a PSZH-kon dolgoztak, hogy ne 3 méter után rohadjanak le. :) Jelenleg hány olyan PSZH van hadseregünkben amely motorhiba nélkül képes mondjuk 60-80 kilométert vonulni?

Milyen most az a szuper kiképzés, amit profi hadseregünk jelenleg folytat? Csak hogy képben legyünk a jelenlegi kiképzés értékével.

Szokásos ilyenkor elmondani a jelenlegi rohamlövész kiképzést. Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mondjuk 150 embernek képes Magyarország biztosítani egy kemény kiképzést. Természetesen ezt is elmodhatják a sorkatonaságot védők. De tegyék mellé a számokat valahogy így, ha van ilyen adatuk:

X fő részesül level1 kiképzésben (alapkiképzés) ami ezt meg azt tartalmazza.
Y fő részesül level2 kiképzésben ami ezt meg azt tartalmazza.
Z fő részesül level3 kiképzésben ami ezt meg azt tartalmazza.
stb.

A felszerelés. Nagy kedvencem volt a gyalogsági ásó. Rendszeresen elgörbült/eltört annyira silány anyagból volt. Külön gratula az azt engedélyező embernek/embereknek. Ma milyen pl. a gyalogsági ásó? Be tudnák velük ásni magukat a sorkatonák? Vagy szépen hullanának mint a legyek egy kicsit erősebb tűzben és utólag konstatálná a kiváló hadvezetés, hogy alkalmatlan eszközökkel próbálták magukat beásni? Csak hogy képben legyünk a jelenlegi kiképzés értékével.

Nekünk még a kihajtható válltámaszú gépkarabélyaink voltak. Több emberünknél is eltört a válltámasz. Egy ilyen "fegyverrel" éles helyzetben biztosan sokra menne egy sorkatona. :) Milyen most a "profi" hadsereg ellátottsága? Megbízhatóak legalább a kézifegyverek: gépkarabélyok, géppuskák, mesterlövész fegyverek, RPG-k, pisztolyok? Egy X fegvertípusból Y darab van X éve szolgálatban táblázat sok mindent elmondana a csodás hadseregünkről. Gondolom "hadititok" mint minden adat, ami feltárná a siralmas állapotokat.

A taktikánál főleg azt sulykolták, hog szálljuk ki a PSZH-ból és 10 métereknént állva egymástól csatárláncban menjünk előre. Meg persze kússzunk ha lőnek. :) Térképes, iránytűs tájékozódás: egyszer-kétszer beszéltek róla, de természetesen nem volt se iránytű, se térkép. Az pénzbe került volna.

Légi szállítás gyakorlása: A földre egy bottal belekarcolták egy helikopter körvonalát és ezen a "modellen" gyakorultuk a beszállást és kiszállást. :)

Ismerve a magyar államot azt javaslom, hogy viseltessen mindenki egészséges bizalmatlansággal a magyar állammal szemben amikor "kiképzés" meg hasonló szavakat emleget. Gondolom semmire sincs pénz, mert drága. :) De nyugodtan cáfoljanak meg a sorkatonaságot pártolók számadatokkal meg a magyar kiképzés minőségét bemutató válaszokkal.

Kiképzés? :) A magyar állam tudja pl. garantálni hogy mondjuk 100 db lőszert el lehet lőni 1 hónap alatt fejenként? Mert ha nem, az nem kiképzés.

Voyager10 2016.01.18. 23:56:08

@miszlik: Nem tudom, mi a problémád velem, de én nem minősítettelek se faszfejnek se másnak az biztos. Kellett volna? Szeretnéd? Akkor vonulj be sorkatonának. Ott ezt bőven megkaphatod, ha erre áll a cerka...
A kérdésedre a válasz: sok mindent lehet tenni. Én már meg is tettem!

miszlik 2016.01.19. 08:00:07

@Voyager10: Elnézést. Elragadtadtam magam

Faszerkezet 2016.01.19. 09:18:34

@Bambano:

Na most csusztatsz kissé.

Én csak arra akartam rávilágítanni, hogy pl itt az index blogokban kétnaponta akasztják fel a fideszeseket, és mindenki elintézni vascsővel a haragosát.... Persze te is és én is tudjuk, hogy ez nem így van.

Namost azt tökéletesen elhiszem neked, hogy a gimiben a tízóraiszünetben rengeteg (akár 80%-a) is az ecsethajúaknak verné az asztalt, kiabálna, tiltakozna....

Én azt vonom kétségbe, hogy ugyanez a halmaz a laktanya folyosóján is olyan keményen hangot adna nemtetszésének, miután végignézik, hogy mondjuk 2 társukat, hogy viszik el egy pár hónap gondolkodási időre parancsmegtagadásért.

Ez a mondatod viszont megfogott.:

" nincs olyan ember ma Magyarországon, aki a gyerekét szívesen adja ágyútölteléknek. "

El kell keserítselek. Ágyútöltelék akkor lesz valaki, ha van valami reális esély a háborúra. Mert azt remélem te sem akarod elődadni, hogy a Magyar honvédségben a honvédek "ágyutöltelékként élik mindennapjaikat.

Namost. Amennyiben Mo-ot bármilyen veszély fenyegetné, úgy abban az esetben a mai napig visszaállítható a sorozás, és gyermekeink mennek katonának. (vagy épp mi magunk)

Tehát ha ettől félsz, vagy ettől fél valaki, akkor akár már most lehet utcára vonulni, lázadni stbstb, mert ágyugolyótölteléknek lenni most ebben a pillanatban is ugyanannyi esélyed van, mint ha lenne sorozás. /Ugyanis ezt a kiskaput bennhagyták a 2004-es törvényben/

Bobby Newmark 2016.01.19. 10:06:36

@camilló: Az azért ugye megvan, hogy nekünk a csúcstechnikánk volt a T-72, abban az időben, mikor már bőven T-80 és M1A1 volt a varsói szerződés és a NATO tankja, és hogy Irakban nagyjából veszteség nélkül lőtték halomba a T-72ket? Még az M3 Bradley-k is szanaszét lőtték őket, nemhogy az Abramsok... Majdnemhogy több vesztesége volt a koalíciónak baráti tűzből, mint ellenségestől.
Összesen 360 koalíciós katona esett áldozatul, amiből csak 190 ellenséges tűztől! Eközben körülbelül 20,000 iraki katona halt meg.
Ennyit ért a "csúcstechnikánk", csak nekünk Irakkal szemben még kevés is volt belőle.
Komolyan röhejes, amit elrettentésről próbálsz erőltetni.

Meg remélem az is feltűnt, hogy amit a csöves légvédelemről írsz, az egészen gyönyörűen megmutatja, hogy mennyire lófaszt nem ért a sorállomány? Igen, rakétás légvédelmünk volt, de akkor _mi a retkes lófasz értelme volt sorkatonákat csöves légvédelemre kiképezni_? Ráadásul úgy, hogy egészen pontosan _nulla_ hatékonysággal lőttek? Mondom megint, 3 év alatt _egyszer_sem_ találták el a célt.
Mi értelme volt ennek? Miért lenne jó ezt a rakás szerencsétlenséget visszaállítani?
Azért, mert neked nosztalgikus élményeid vannak? Ahhoz kicsit drága, baszkikám!

Egyébként meg nyilván eszem ágában sincs katonai karriert befutni, úgyhogy pont a legkevésbé sem érdekel, mennyire tisztelnének, vagy hogy mennyire nem vagyok kiképezve.
Azt is csak azért írtam, hogy tudom hogyan kell felrobbantani egy hidat vagy épületet, hogy mutassam, hogy egészen biztosan nem harcoló alakulathoz osztanának be háború esetén sem, hanem valami tűzszerész vagy műszaki alakulathoz. Értékesebb lennék én annál, hogy beküldjenek a tűzvonalba.
És ezt az egészet csak azért hoztam fel, hogy mutassam, hogy engem a sorkatonaság már biztosan nem érintene, és még háború esetén sem lennék túl nagy szarban, úgyhogy nem magam miatt ellenzem az ötletet. Hanem mert felesleges, drága, és semmit nem ér.

István Tamasi 2016.01.19. 10:56:14

@camilló:
Nem CSATA vesztésről vagy nyerésről írtam hanem HÁBORÚról amit fél évezrede nem nyertünk. A török kiűzése nem tisztán magyar győzelem volt és a hátrányairól - hogy cxsak egyet említsek: Habsburg gyarmatztá váltunk- könyvtárakat lehetne teleírni. Sajnos sem a Thököly sem a Rákóczi szabadságharc, sem a 48-49-es sazbadságharc nem volt sikeres /mindegyikről szintén könyvtárakat lehet teleírni/.
De mindez a múlt. Ne a múlton merengjünk köldöknéztegetéssel egybekötve hanem tekintsünk a jelenebe. Korábban írtam pár sort a mai magyar "honvédelem" állapotáról és talán abbból meg a hovédelem hátterét alkotó gazdaság állapotából kellene kiindulni.

camilló 2016.01.19. 16:31:17

@Bobby Newmark: Ha már a harckocsikról, és harcjárművekről akarsz vitatkozni, ám legyen. Az MN átfegyverzését a 70-es évek végén kezdték meg T-72-es harckocsikra. Ahogy az lenni szokott, először egy nagyobb mennyiséget akartak venni, de a gazdasági körülmények miatt ez nem valósult meg, így csak Tatán fegyvereztek át egy ezredet. Ez minőségi ugrást jelentett, mert képességei tekintetében majd 20 év fejlesztése mutatkozott meg. Később mégis több ezred megkapta a T-72-es harckocsikat, és ezzel párhuzamosan a régebbi technikák selejtezésre, eladásra, esetleg tartós tárolásra kerültek. Csak Te hiszed, hogy a T-72-es veszélytelen ellenfele az amerikai M1A1-nek. Azt kell, hogy mondjam, hogy az akkor már elavult T-55-ös is méltó ellenfele lehetett az amerikaiaknak, és bizony a visszaemlékezéseket, és a mostanában, vagy pár éve nyilvánosságra került, kerülő anyagokat olvasgatva, rájöhet az olvasó, hogy nem mindegy ki kezeli az adott technikát! Egy Bradley lövészpáncélos nem lehet ellenfele egy harckocsinak, még akkor sem, ha modernebb a tűzvezető rendszere, és más tulajdonságokban is felülmúlhatja (figyelem feltételes mód!) az ellenfél harckocsiját. Alapvetően más feladatra készült, és lőttek is ki vele, úgy 72-est, mint 55-öst ez korántsem jelenti azt, hogy felülmúlná azokat. Egy párhuzamos példát had említsek. Az első Iraki háborúban értek el légi győzelmet bombával! Megvilágította a célmegjelölővel, és az "okos bombának egy Mi-24 es esett áldozatul. Ez a gép járt hazánkban is az egyik Kecskeméti Repülőnapon. Azért azt nem árt ha tudod, hogy az Általad "ajnározott" M1 rögtön átalakításra szorult mert egész egyszerűen nem bírta a sivatagi körülményeket. Ezért késett a Sivatagi Vihar. Az áldozatok tekintetében sem akarok számháborúba bocsátkozni, mert az akkor propagandaként feltüntetett könnyű győzelem egyáltalán nem volt igaz. Tudom, hogy neked nem forrás a Haditechnika (gondolom) még akkor sem, ha átvett cikket közöl, aminek a végén forrás megjelölések vannak. Nem a Blikk, akármennyire is hihetetlen!:)
A VSZ stratégiája arra épült, hogy a minőségi fölényt mennyiségivel ellensúlyozzuk! Ez a doktrína a mai napig is jelen van néhány ország stratégiájában. Ilyen pl. Észak Korea, vagy Kína, bár Kína esetében már kezd minőségi irányba elmenni a dolog, Komoly irodalma van ennek is. Az a lényeg,hogy egész egyszerűen túlterheled az ellenséged. Nem tud annyi embert technikát megsemmisíteni, mint amennyivel a támadó rendelkezik. Ez a szemlélet megmutatkozik a szovjet harcjárművek, repülőgépek tervezésénél, és a kivitelezésénél is!
Hamis liberális szólam, az, hogy egy profi hadsereg olcsóbb. Vannak olyan szakmák, ahová hivatásos, szerződéses állomány kell, és van olyan ahol jobb a sorozott. Egy repülőgép vezető, repülésirányító, felderítő, ejtőernyős, esetében (nem célom a teljes lista leírása), jobb a hivatásos állomány. De egy bokorugró (gépesített lövész) egyszerűbb harcjárművek kezelői, tüzér, és még sok más esetében egyszerűen nincs szükség profi katonára. Olcsóbb egy sorállományú, mint egy profi, ezt bizony már némi fügefalevéllel takargatva, de még a volt SzDSz vezetői is elismerték.
Ha édesapádék ilyen eredménytelenek voltak, valószínűsítem, hogy túl sokat nem kellett elhagyni a laktanya területét. Az én személyes tapasztalatom az volt, hogy addig sulykolták, az elsajátítandó technika, harceljárás kezelését , ismeretét, amíg az készség szintjén nem ment. Igazán nem akarom feltúrni a könyvtáram, hogy pontos évszámot mondjak, mikor vonták ki a csöves légvédelmet, de valamikor a 80-as évek elején. A Jugók, használták a Délszláv háború során és bizony okoztak fejfájást a NATO tervezőinek. Amúgy A Magyar Népköztársaság légvédelme két lábon állt. A felsorol Volhov, Dvina rakéták és a légierő, ami nem 14 db gépből állt mint manapság. A Szovjetek a 60-as évek közepén adták át teljes egészében a légtér védelmét a MN megfelelő alakulatainak!
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a műszakiak nem harcoló alakulatok:) Szerinted, kik szedik fel az aknazárat, nyitnak átjárót, építenek hadi hidat (nem ponton), ásnak az első vonalban is fedezéket, stb.?:) Túl értékes??? Ha csak nem tudsz olyan harceszközt tervezni, mint amilyen a maga idejében a T-34-es vagy az Ak volt, akkor kb. annyit érsz mint a többi katona!:) Megteszed amit parancsolnak, de hidd el, csak érted nem fognak feláldozni egy rajt sem!
Végezetül! Nincs azzal semmi baj, ha az a véleményed, hogy nem kell a sorkatonaság, de akkor mond azt, hogy pacifista vagy, ellenzed, hogy bárki is fegyvert fogjon. Pont! Ha így gondolkodsz, szíved joga, de akkor ne gyere olyan indokkal, amihez nincs meg a kellő információd! azzal sincs baj, hogy nem olvasol a hadtörténetet, nem érdekel a katonaság, de akkor ne állítsd be úgy magad, mintha értenél hozzá! Én annyi idej foglalkozok harcművészettel, mint ami a Te életkorod, és jó 20 éve, hogy megértettem, mit is jelent ez. Nos ezért olvasom Szun Ce-t, és társait, ezért érdekel a hadtörténet, hadtudomány.

Bobby Newmark 2016.01.19. 16:33:01

@István Tamasi: Abban mondjuk van valami, hogy az elmúlt 500 évben a háborúk kicsit kinőtték ezt az országot. Magunkban nem nagyon volt esélyünk győzni akárhogy is, az meg már nem a hadsereg, hanem a politika hibája, hogy sikerül mindig és rendszeresen a szopó oldalra állni...

camilló 2016.01.19. 16:55:53

@István Tamasi: 500 évvel ezelőtt mást jelentett egy háború, mint manapság. erre céloztam, de látom nem értetted meg. Akkoriban egy csata megnyerése, vagy elvesztése eldöntötte egy ország sorsát. Lásd Mohács, és ne kelljen felsorolnom a többi csatát, csak ami hazánkban volt, és akkor nem beszélek az akkori ismert világ csatáiról, vagy akár a maják csatáiról, ahol bizony kultúrák létét döntötte el egy csata. (lásd Maja papok titkai című művet)A Habsburg uralom sokkal korábban eldőlt, és bizony ha nem a Habsburgok adják a királyainkat, akkor nyilván másként nézne ki a politikai határokat ábrázoló térkép! De a történelemben, nincs olyan, hogy ha!!. ha e fentebb leírt nézőpontból vizsgálod a háborúkat, akkor bizony nem is egyet nyertünk, de mondom, teljesen más volt akkor és más most!
Lehet jobban tisztában vagyok, és a rálátásom is jobb a honvédség állapotára, mint Neked. A világon, mindenhol, politikai akarat kérdése, hogy mennyit áldoznak a hadseregre, ez nálunk sincs másként. A politikai döntéshozóinkat pont nem érdekli, hogy velünk mi lesz. Nekik minden körülmények között biztosítva van a megélhetésük, biztonságuk. A mai hadsereg a pont semmi kategória. Nem a katonákkal van a baj, hanem azokkal akik döntenek Róluk. A beszerzéseket keresztül-kasul átjárja a korrupció, és hozzá nemértés. Ezen is kell változtatni. A mai hadsereg valós létszáma kisebb, mint a Trianoni diktátum után volt. Az a hadsereg sem volt alkalmas a haza védelmére, és ez sem az. Egy valóban jól működő hadsereg elengedhetetlen része a sorállomány. A fiatalok nevelésének is a része, és sorolhatnám, hogy milyen előnyökkel jár. Volt ebben a témában szakmai vita is. Azon a blogon olyan emberek írnak, akik valóban értenek a katonasághoz, és nem csak az érzelmek motiválják a véleményeket. A többség ott is a vegyes hadsereg mellett érvel, és sok mai fiatalnak lenne igénye a katonaságra. Szerződésesnek nem vonul be, mert ugyan a nettó alap 105 ezer lett, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy akár motiváló, tényező legyen, akár kalandvágyból bevonuljon. A múltból tanulni kell. " Az a nép amelyik nem ismeri a történelmét...."

Bobby Newmark 2016.01.19. 17:14:09

@camilló: Én csak azt nem értem, hogy hogyan írhatja felül nálad a rózsaszín ködben álmodozás a konkrét, kézzelfogható tényeket.

Nem kell ELKÉPZELNI, hogy mennyire hatékony a T-72 az M1A1 ellen, mert ott a VALÓS példa feketén-fehéren. Irak pontosan ezt a "mennyiség a minőség felett" módszert akarta alkalmazni, és úgy elpicsázták őket, hogy azt már kicsit rossz volt nézni. Ott a gyakorlati példa, hogy ez a túlterheléses támadás nem működik. Sok hulladék tank gyakorlatilag semmit nem tudott kezdeni a kis számú de modern harckocsik ellen. Persze, hogy számított a lézerirányítású bomba, meg a GPS, hogy a picsába ne számított volna? Éppen ez a lényeg, hogy a modern haditechnika sokszorosan hatékonyabb az elavulthoz képest, és nekünk SOHA nem volt csúcstechnikánk! Szovjet levedlett szarjaink voltak és vannak a mai napig, amiket ők kiszórtak a szemétbe, mert elavult egy évtizede, azokat kaptuk meg!

Nem ajnározom én egy picit sem az M1A1-et, tudom, hogy megvannak a maga bajai. De egy évtizednyi fejlesztés benne van a T-72höz képest. A szovjet/orosz megfelelője a T-80 illetve később a T-90, de pont arra próbálnám felhívni a figyelmet, hogy nekünk olyan SOHA NEM VOLT, és elvileg néhány T-72vel kellett volna megállítanunk őket. Hozzátéve, hogy nem sivatagi körülmények közt.

Simán, akadály nélkül gurultak volna rajtunk keresztül, mint Irakon, elpusztítva minden létező hadi felszerelésünket, te meg itt olasz invázióról álmodozol... Komolyan, húzd már ki a fejed a seggedből! Elhiszem én, hogy beléd verték anno, meg olyan kellemes gondolat, hogy a magyar katona 100 Rambóval is felér, meg hogy micsoda kiváló felszerelésünk van, csak vedd már észre, hogy ennek SEMMI köze a valósághoz!

És akármennyi elméleti köldökbambulást is hozol, van gyakorlati példa, ami ezt mind egyetlen mozdulattal húzza keresztbe. Onnantól kezdve meg ez nem elmélet, hanem álmodozás.

Apám a hetvenes években volt katona, 2 évet sorállományban, plusz egyet még maradt hivatásosként (vagy minek hívták ezt akkor). Kezelni tudták a felszerelést, csak a hatékonyságuk volt vele nulla.
De egyébként nagybátyám is hasonlókat mesélt, ő harckocsizó volt, és egyszer belőttek gyakorlólőszerrel egy alföldi libafarmra, mert _elfelejtették_ bekapcsolni a stabilizátort, és jött egy bucka...

A mai modern gyalogság meg már régen nem egy baka, egy puska, meg egy marék lószer. Kicsit nézz már körül, hogy mikkel aggatják tele az amcsik a gyalogságukat, kérlek! Vagy mondjuk a Spetznaz, ha amcsifóbiád van.

Azt már másodszor hozod fel, hogy a jugók lelőtték az F117-et. Az egyszeri alkalom volt, és szinte teljesen egyedi. Csodájára is jár a világ, de pont azért, mert ezt így megoldani bravúr. Azt azért nem árt hozzátenni, hogy az elképzeléseddel ellentétben légvédelmi rakétával lőtték le azt a gépet. Ja, és nehogy azt hidd, hogy újat mondtál vele, régóta ismerem az esetet.

Ja, pontosan. Mivel így civilben hidakat tervezek, gondolom valami hídverő bandához osztanának be. De mondom, épületet, hidat is le tudnék bontani, ha adnak megfelelő mennyiségű robbanóanyagot. Úgy értem, hogy éppen eleget, mert nyilván túl sok robbanóanyaggal bárki lebont bármit...

Egy picit sem vagyok pacifista, a hullaadék kiképzésű, használhatatlan, golyófogó sorállománynak nem látom semmi értelmét. Meg pláne annak, hogy 20 évvel a kiképzés után aztán visszahívjuk a két emelet lépcsőtől majd megdöglő, pocakos, dohányzó, enyhén alkoholista, infarktusveszélyes civileket.

Én meg azért olvastam Szun Ce-t, hogy internetes számítógépes csapatjátékhoz taktikákat dolgozzak ki, amikkel aztán végigvertük Európát. Én legalább használtam is valamire, és működött. :P :D

camilló 2016.01.19. 18:01:56

@Bobby Newmark: Nincs rózsaszín köd! Én folyamatosan olvasom a szaksajtót, amit el lehet érni magyar nyelven, olyan emberek társaságát keresem, akiket ugyan úgy érdekel ez a téma, mint engem. Leírtam, de valószínűleg felületesen olvastad e, amit írtam, az Iraki Háborúval kapcsolatban. Minden háborúnak vannak titkai, és el kell telni bizonyos időnek, hogy nyilvánosságra kerüljenek ezek a titkok. Mostanában kerülnek napfényre a valós veszteségi adatok. Az a háború, élő egyenesbe ment az amerikaiaknál, Az amerikaiak nehezen tolerálják a veszteségeket, amik élő erőben keletkeznek. Ezért írták, mondták azt, hogy sétagalopp volt. valójában nagyon kemény harcokat vívtak, főleg a Köztársasági Gárda alakulataival! Az Iraki Hadsereg nem készült egy USA-val megvívandó háborúra. Nem is a szovjet stratégia volt az elfogadott náluk. Nincs kedvem feltúrni, az újságokat, hogy megtaláljam azt, amiben az amerikai veszteségekről írtak. Legyen elég annyi, hogy nem az első híradásoknak megfelelően, alakultak a veszteségek, és bármennyire is úgy próbálják az ismeretterjesztő csatornák úgy beállítani az M1A'-et, hogy sebezhetetlen, ez koránt sincs így. Ebből a szempontból (is) jobb az Izraeli harckocsi. (Az Izraeliek, még annyi veszteséget sem engedhetnek meg maguknak, mint az USA, más okból ugyan.) A neten nem egy. nem két kép van kilőtt Abrams hk.-ról Győzetek az amerikaiak? Igen! Nem is lehetett másként, és ezt Szun Ce is alátámasztja!:)
Azért nem árt ha tudod, hogy a műszaki aknazárakat órák alatt tudtunk volna telepíteni, hogy az első csapást meg tudjuk állítani. Honnan veszel olyan hülyeséget, hogy szar leselejtezett technikát kaptunk az oroszoktól? Nyilván nem a legújabb fejlesztéseket adták el nekünk, de elemi érdekük volt, hogy használható fegyvereket, fegyverrendszereket adjanak el. Ugyan ne gondold már, hogy az USA a csúcsot adja el a szövetségeseknek! Még a legközelebbinek számító Izrael sem kap meg mindent. Csak mélázz el azon, hogy pl. a németeknél, az F-4 fantom még akkor is rendszerben volt, és nem is volt jobb, amikor az oroszok, már MiG-29-essel repültek. De ha kívánod akkor a szárazföldi fegyverekről is tudok példákat sorolni. Mivel nincs kellő információd, a fegyverek, fegyverzetrendszerek minőségéről, felhasználásáról stb. elég meddő a vita. Egy szóval sem állítottam, hogy a magyar katona 100 másikkal ér fel. Azt viszont határozottan állítom, hogy az MN képes volt a kor kihívásainak megfelelni! Csak pár szó, az Általad selejtnek nevezett technikákról. Akácija, Gvozgyika, D-20, BMP-1 (bár ez kicsit későn lett rendszeresítve, de a 80-as évek végén ütőképes technikának számított, oly annyira, hogy érdemes volt modernizálni is) BRDM (bár maga aplatform elavultnak tűnik a rászerelt technika nagyon nem az) MiG-21 BiSz. MiG-23 (ez számított a csúcs elfogónak és egy volt pilóta érdekes cikksorozatot írt az Aranysasban) Szu-22 (ez annyira elavult, hogy a lengyeleknél a mai napig rendszerben áll,és még jó pár évig repülni fog, dacára annak, hogy ezt a szerepkört az F-16-os is elláthatná) Konkursz, Maljutka. (a hatékonyságról az izraeli páncélosok tudnak neked mesélni)Dvina, Volhov, Nyeva Kub. (a mai napig vannak rendszerben ezekből a technikákból.) A híres hírhedt rakéta ami alkalmas volt atomtöltet hordozására, Tapolcán rendszerben állt, és a töltetek Magyarország területén voltak, amit a megfelelő időpontban átadásra kerültek volna. Szóval....
Tökéletesen tisztában vagyok egy gyalogos katona felszerelésével, oly annyira, hogy az én birtokomban olyan felszerelés van, ami a mai magyar hadseregnek sincs. Természetesen fegyverem nincs, de a ruházaton át, a málháig, fektető eszköz stb, minden:) Nem a Spetznaz, nem a Navy Seal dönti el a háborúkat! (bár a szovjet hadsereg Afganisztánban kis beszivárgó egységekkel operált eredményesen, és a sors fintora, hogy mire megtalálták a "gyógyszert a mudzshedek ellen kivonultak. Erről film, könyv és ezer szakirodalom van.) A jól kiképzett motivált katona az aki eldönti a háború sorsát, no és a hátország kellő támogatása. (Montecuccolival: pénz, pénz, pénz) Egy hazáját védő katona motiváltságát nem lehet űberelni!
Az F-117-essel kapcsolatban nem állítottam, hogy csöves tüzérséggel lőtték le. Dani ezredes a Halál 3 ujja közül indított két rakétát, és az egyik volt eredményes. A csöves tüzérség csapatlégvédelem. ha nincs ilyen, akkor sokkal olcsóbban tudtak volna kárt okozni, mert nem kellett volna drága bomba, de ez is egy hosszú téma. Én sok évvel ezelőtt voltam katona, de pontosan emlékszem a kiképzésemre, és némi ismeret anyag felújítás után ugyan úgy tudnám ellátni a feladatom.
Az én civil szakmám is kapcsolódik a hidakhoz, mert építettem már párat, de nekem még az sem kellene, hogy adjanak robbanóanyagot, mert a seregben azt is megtanultuk miként lehet csinálni. Amúgy némi kémiai ismerettel nem nagy kunszt! Az általad hídverőknek nevezett alakulat a legveszélyesebb helyen dolgozik. A nyulak, majd azon a hídon mennek át, amit Te és a bandád csinál:)

István Tamasi 2016.01.20. 10:08:44

@camilló:
A mai magyar "hadsereggel az a problémám amit a párbeszéd elején leírtam: 18ezres vízfej és kb 5ezres valamennyire hadrafogható csapat hogy a többit ne is ismételjem.

telkoe 2016.01.20. 11:13:18

@GQ: Maradjunk abban, hogy a halado baloldali ertelmiseg probal ugy tenni, mintha valami felsobbrendu ertelme lenne a szokasos hulyegyerekpicsogasnak. Akinek ertelmes ervei nincsenek, az legalabb vonyitson szep hangosan.

camilló 2016.01.20. 16:15:31

@Bobby Newmark: No, lapozgattam egy kicsit az újságokat. (nem Blikk!:)) Sajnos nincs meg minden szám, azokból a folyóiratokból amik az engem érdeklő témákban megjelennek, mert időnként Hazán kívül tartózkodom. Fejemhez verted a Patton harckocsit. Szíves figyelmedbe ajánlom, a Haditechnika 2012/6 számát, ahol mindjárt az elején megtalálod azt a cikket ami a Patton hk-ra vonatkozik. A végén természetesen a forrásmegjelöléssel. (nem Blikk:)) Én annyit fűznék még hozzá, hogy az M1A1 nehéz harckocsi, amivel az oroszok nem rendelkeztek, mivel stratégia váltás kapcsán fölöslegesnek ítélték a nehéz harckocsik fejlesztését, amiben egyébként élen jártak. Ebben a témában ajánlom Turcsányi Károly Nehéz harckocsik című művét! Hidd el napokig tudok beszélni hadtörténelemről, harceszközökről, akár forrás megjelöléssel is!

camilló 2016.01.20. 16:18:59

@István Tamasi: A mai honvádség több sebből vérzik. Az Általad említett csak az egyik, ezenkívül sokkal súlyosabbak vannak. Nem fontossági sorrendben, és nem a teljesség igényével: nincs motiváció, elavult fegyverzet, hiányos nem megfelelő egyéni felszerelés, erősen hiányos kiképzés, alacsony létszám, stb. A megoldás a forrásbevonás, korrupció kizárása, vegyes hadsereg kialakítása. (sor, ht. és szerződéses állomány)

chrisred 2016.01.21. 05:10:43

@camilló: Mennyiben növelné a motiváció szintjét, ha olyanoknak is be kellene vonulnia katonának, akik egyáltalán nem akarnak? Amúgy mihez képest alacsony a létszám?

István Tamasi 2016.01.21. 10:58:17

@camilló:
Egyetértek. A megoldások közé felvenném a vízfej lecsökkentését.

camilló 2016.01.21. 16:05:20

@chrisred: Mindenkiben él a hazaszeretet. Aki nem így gondolja, az talán elmélázhat azon, hogy mit is keres az országban. Nyilván nem voltál katona, ezért nehezen tudom elmagyarázni, milyen az, amikor a kiképzés során morogsz, meg káromkodsz, meg az édesanyjába kívánod aki kitalálta, aztán jön az eskü, és vigyázzmenetben vonulsz el a szeretteid, és a parancsnokaid előtt. Kivisznek valamilyen munkára a civilek közé, és árad feléd a szeretet a megbecsülés. Elmégy egy gyakorlatra (visznek természetesen:)) és gyerekkori játékaid valósulnak meg, sokkal komolyabb formában. Mondom, nem igazán találom, hogy is érzékeltessem . Egy szűz lánynak nehéz elmagyarázni, milyen a nemi élet!:) Hidd el pesti vagány srácok cselekedtek úgy, adott helyzetben amire gondolni sem mertél volna. Ha elmarad a honvédelmi nevelés, bizony sokan mondják azt, hogy nem mennek be. Normális esetben melyik fiú (férfi) nem szeret lövöldözni, stb.?
Mihez képest? A világban ránk váró esetleges kihívásokhoz képest. Gondolom nem olvastad végig, minden hozzászólásom. A háborúra azért kell készülni, hogy ne kelljen háborúzni. Te nyilván simán elvárod, hogy mások garantálják a Te és a közösséged biztonságát. Én valahogy nem így vagyok vele. Igenis, felelősséggel tartozom a közösségért, amiben élek. Természetesen nem csak ebben az esetben!
süti beállítások módosítása