Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

A szegedi civil politizál

2015. július 21. - Európa Kávézó

Hirtelen sok minden világossá vált. Az ilyen esetek miatt dől hátra Orbán, kér még egy koktélt, és tesz meg bármit bárkivel, legfőképpen az országgal. Egy Szalai Balázs nevű civil, aki amúgy - helyesen - pártoktól kapott épületet a tevékenységéhez - eldönti, hogy egy szír éhes, szomjas, piszkos menekült elfogadhat-.e egy párttól vizet, szendvicset, tisztítószert.

Súlyos beteg ez az ország. Orbán gyűlöletkampánya révbe ért. Az úgynevezett demokratikus oldal egymást öli azon, hogy a Demokratikus Koalíció szegedi szervezete összegyűjthette-e négy megyéből csoportjai adományait és átadhatja-e egy sajtótájékoztató keretében. Amikor az MSZP vizet osztott a bevándorlóknak Budapesten, nem hisztizett senki. Amikor az MSZP felajánlotta kiürült székháza egy részét a menekültekkel foglalkozó civil szervezeteknek, akkor sem mondta senki, hogy rátelepednek a történetre, fényezik önmagukat. Amikor az LMP, az Együtt és a PM - már csak létszámhiány okán is - ugyanebben a témában nem csinál semmit, a baloldali ember nem szól. Nem is hiányolja a jelenlétet, Mindenki azt teheti, amit jónak lát.

Az egyik baloldali értelmiségi azt hiányolja a Facebook-oldalán, hogy a pártok miért nem cselekednek, nem olvas egy árva sort sem a sajtóban a jótékonykodásukról, a másik pedig azt mondja, minek az adományokról sajtótájékoztatót tartani. Elég szép csendben dolgozni, úgy is híre megy majd. Igaz, a másik éppen azért nem olvasott róla a sajtóban, mert eddig csendben, pártjelvény nélkül segítettek. Skizofrénia.

A Szegedre vitt, a DK által odaszállított víz pont olyan jólesik a szomjasnak, mint a szocialista, a civil, de akár a fideszes vagy jobbikos ajándék. Nincs az a civil, aki elbírálhatja, ki segítsen és hogyan? Főleg, ha a civil szervezet korábban levélben kért segítséget a párttól...

Ha már víz, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Amíg a civil - az is, aki népszavazást kezdeményezés, az is, aki tüntet, az is, aki adományokat gyűjt -, nem érti meg, hogy egymasra utaltak a pártokkal, addig Orbán biztosan maradni fog. Nem lehet elkergetni pártok jelvényeit demonstrációkról, mert antidemokratikus és ostoba gesztus. Nem lehet népszavazást hirdetni pártokkal való egyeztetés nélkül, utána pedig a pártok segítségét kérni, mert antidemokratikus és ostoba. És nem lehet adományokat sem elhajtani pártoktól, mert antidemokratikus és ostoba. 

Egy pártnak - bármelyiknek - az a célja, hogy tevékenységéről minél többen értesüljenek. Ilyen a világ. Ezért tartanak sajtótájékoztatót a szakszervezetek, a színházak, a könyvkiadók, filmrendezők, a gyáralapítók, a kőfaragók és a balettáncosok. Aki ezt nem érti, az nem érti a többpártrendszert sem. A versengés, a minél több szavazó megszólítása - lehetőleg jó ügy érdekében - a demokrácia mozgatórugója.

A szomorú esetből az következik, hogy a DK - és más párt se - ne pótcselekedjen azzal, hogy civilekhez viszi az adományait. Ha akarja vigye oda, de oszthatja egyedül is, büszkén, felemelt fejjel. Ki kell tenni a pártlogót, beszélni róla ország-világnak. A szomjasnak az a víz is jól fog esni és aki gyűjtötte és adja, abban sem marad keserű szárazság.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr147643628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Nelli 2015.07.21. 11:29:30

És az miért baj, ha a pártok segítenek?
Tisztára hülyék vagytok ezzel a civilkedéssel. Lassan ez is olyan lesz, mintha párttagok lennétek: aki nem határolódik el, az nem eleg civil. Ez rosszabb, mint a "pártfegyelem"!

Katalin Kovácsné Földesi 2015.07.21. 12:11:00

@Tóth Nelli: Teljesen egyetértek... A hülyeség magasfoka amit a szegedi civileg műveltek. És szégyen, hogy ezt még külön nyilatkozat formájában ki is nyilvánít egy ember... Mert, hogy nem az egész segítő gárda nyilatkozata az biztos.... Valaki sütögeti a pecsenyéjét..... csak az a zsír az alján... ami kell ,

svedomie 2015.07.21. 16:01:39

A Pm nem csinál semmit ebben a témában? Csak vizet és élelmiszert visz és Toy-toy vécét bérel és stb. Csak nincs a kezükbe a PM zászló..mert hát a civilek nem szeretik a pártokat. Ez rendben is volna, Csak hát ne mondjuk akkor azt,hogy a baloldali pártok semmit nem csinálnak. Dehogynem. Civilként. Ha felvállalják a párttagságukat az a baj, ha nem akkor meg azt mondják nincsenek sehol,semmit nem tesznek.
Ha van sapka az a baj,ha nincs sapka az a baj

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.21. 19:48:23

Addig nincs baj, amíg egymással civakodtok. :)

Csatos Bambi 2015.07.21. 19:49:46

"minek az adományokról sajtótájékoztatót tartani. Elég szép csendben dolgozni, úgy is híre megy majd"

„Ezért amikor irgalmas adományokat adsz, ne kürtölj magad előtt, mint ahogy a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony mondom nektek, megkapták már teljes jutalmukat.” (Máté 6,2)

nyünyüge 2015.07.21. 19:57:51

Nem a civileket kellene szidni, hanem azokat a pártokat, pártaktivistákat, akik képtelenek a pártjuk fényezése nélkül egyszerűen RÉSZTVENNI egy ilyen akcióban,
Szerintem azért képtelenek rá, mert minden pillanatban fontosabb nekik a pártjuk ügye, mint az adott ügy.
A civilek szempontjából meg jogos önvédelem ez a kínos elhatárolódás, hiszen miközben ők a feladatra koncentrálnak, pillanatok alatt bármibe bekeveri őket a sajtó, a politika érdek.

Jolka40 2015.07.21. 20:22:55

Új párt van alakulóban: Magyar Civilek Pártja.

a 17 éves Parker Schnabel 2015.07.21. 20:35:47

A pártot fényezni kell, különben nem tudja senki, hogy milyen álláspontja van menekültügyben.

Ha a fidesz 70 centiméteres pengéket szán a menekültek és a gyerekek ellen , az is egy párt népszerűsítése,

és ha a DK adományt visz a rászorulóknak, az is a párt fényezése.

A fidesz sok hívet szerzett az idegenellenes kampányával.

Ha összekaszabolt gyerekek, nők és vadmalacok meg őzek lesznek fönnakadva a kerítésen, akkor még több hívet szerez a lányverő börtőnőrök közül.

A DK nem szerez sokat, ha adományoz, legfeljebb nem fogják ezért is rugdosni, hogy nem adott.

BitPork 2015.07.21. 20:35:50

@Atlasz vagyok: Meg pl tőlem, amit személyesen vittem ki a párommal a munka helyett. Mi több felajánlottam, hogy erőmből telően megoldanál hogy több zsák zöldséget eljuttatok hozzájuk. A hírt olvasva meggondoltam magam.

Éhbérkommentelő 2015.07.21. 22:30:09

Vihar egy pohár vízben

Tényleg, ez most komoly? Egy csilliárdos oligarcha néhány palack vizet kioszt a menekültek között hatalmas adományként? Tízszer annyiba kerül a propaganda, amit körítenek hozzá

Ezzel együtt kétlem, hogy a menekültek (akik az illegális határátlépőknek csak egy szegmensét képviselik) hátán fel lehet kapaszkodni a hatalomba '18-ban

Éhbérkommentelő 2015.07.21. 22:34:10

@svedomie:
"Toy-toy vécét bérel "

Na ez is egy óriási segítség azoknak, akik életükben nem láttak hasonlót

Legközelebb télikabátot kell majd küldeni a négereknek Afrikába

ejropalepke 2015.07.22. 06:07:22

Pécsett elég sok DK-s kapcsolódott be a MigSzol munkájába, akiket nagyon szívesen látunk, mi több, mi az MSZP-s sátrat és az általuk felkínált raktározási lehetőséget is elfogadtuk. Azonban azt is meg kell mondanom, hogy a DK-sok magánemberként voltak/vannak jelen. Mondjuk engem nem zavarna az ellenkezője sem, de tudom, hogy vannak, akik szóvá tennék. (A MSZP-s sátor is befelé fordítva van, hogy ne látsszon a pártlogó.)
Amellett, hogy nem értek egyet a szegedi MigSzolnak ezzel a döntésével, azért ne essünk már a másik oldalra a tekintetben, hogy milyen hatalmas munkát végeznek a migránsokkal! Nem kellene Szalai Balázst vadul ekézni, bizonyára megvannak a saját szempontjai a pártpolitikával szemben. Meglátásom szerint tévedett, ám magam részéről abszolút respektálom az ő és a csoportja munkáját. Ők adtak nekünk pécsieknek példát.

ejropalepke 2015.07.22. 06:11:26

Ja, amúgy egyáltalán nem tesz szert népszerűségre az orbáni Magyarországon az, aki a migránsokat segíti, ugyanis beérett a gyűlöletkampány. Van, aki csak suttogva meri elmondani nyilvános helyen, hogy mivel is tölti a délelőttjeit. A legkevésbé sem gondolom, hogy a DK vagy bármelyik párt fel tudja használni kampánycélokra a programban való részvételét, ellenkezőleg. A többség migránsellenes, nyugodjatok meg. Vagy kezdjetek el aggódni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.22. 06:59:27

@ejropalepke:

"egyáltalán nem tesz szert népszerűségre az orbáni Magyarországon az, aki a migránsokat segíti, ugyanis beérett a gyűlöletkampány. "

Szóval beérett az orbáni gyűlöletkampány. Sőt olyan sikeres lett, hogy Németországban is ennek hatására gyújtottak fel egy menekülttábort.

Ami egyben azt az érveteket is hazavágja, hogy a magyar feliratú táblákat csak a magyarok értik. Lám, a németek is megértették, hiszen hatott rájuk Orbán gyűlöletkampánya.

adam hyl 2015.07.24. 12:38:35

@Atlasz vagyok: "A szegedi civilek az önkormányzattól kaptak eszközöket a munkájukhoz, nem a pártoktól." köszönjük a beismerést, hogy fideszesek vagytok.
süti beállítások módosítása