Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Szabad-e tüntetni a miniszterelnök házánál?

2015. április 15. - Európa Kávézó

Szabad, de nem elegáns dolog, ráadásul legitimálja Orbán rendszerét.

„Az nem demokrácia, ahol nem lehet a miniszterelnök háza előtt tüntetni.” Ezt állítja Juhász Péter, aki a TEK tiltása ellenére Orbán háza elé szervezett „tüntetést”.

Mi ezzel a probléma?

A világ bármilyen fejlett demokratikus országában ilyen tiltás esetén súlyos intézkedéssel távolították volna el őket. Emlékeztetőül: ez az alig létező csoportosulás (Együtt) tavaly az elnöki rezidenciára mászott föl, ahol szintén semmi bajuk nem esett, miközben Angliában vagy Németországban ezt nem úszták volna meg büntetlenül.

Érthető, ha az Együtt, amely önnön létezését ma már leginkább a média által biztosított szereplésnek köszönheti, erős gesztusokkal kívánja felhívni magára a figyelmet. Szerezhet vele némi szimpátiát radikális ellenzékiek körében, azonban a normális menetű kormányváltásban érdekelteket inkább megriasztja a privát szféra teljes negligálása. Az Európa Kávézó közönsége szerint a "saját lábon" álló gyerekek, a korrupcióban úszó kormányfő szinte bármilyen típusú tiltakozást megérdemel. Ugyanakkor korábban Gyurcsány Ferenc házánál is voltak tüntetések, sőt, ott hónapokon keresztül állomásoztak kisebb-nagyobb csoportok. Ott akasztást ordibáltak, odabent pedig gyerekek hallgatták az üvöltözést arról, hogy édesapujukat a Dunába akarják lőni. Tisztességes emberek számára az sem volt vállalható. Illetve: az aztán végképp nem. Ez a mostani annak lájtosabb kiadása.

A médiapolitizálás, a létezés szimulációja jegyében ez az akció inkább áleseménynek tekinthető. Ahol diktatúrát kiált a miniszterelnök háza előtt tüntető, épp a ház előtt tüntetés megtartásával legitimálja a szerinte diktatórikus rendszert. Ahol a kormányfő háza előtt tüntetni lehet, ott nyilván demokrácia van. Tüntetnek és hazamennek. Figyelemfelkeltésnek egynapos hír, forradalomnak kevés. Nem a szűk utcák dolga a politika irányának módosítása, vannak erre közterek. Kétségtelen, több tízezer embert nehéz kivinni az utcára, pedig akkor jöhetne a változás...

Kár legitimálni az Orbán-rendszert ilyen akciókkal még akkor is, ha kiagyalói a létező és egyre mélyebb korrupcióra akarták felhívni a figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr67370970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adam hyl 2015.04.15. 19:54:18

Így van! Arról nem is beszélve, h a képeken a Füvészen kívül 4-en láthatóak, a híradások összesen 7 tüntetőről számoltak be. Ez tüntetés?!

Bárdos Lilla 2015.04.15. 21:39:12

Mintha a médiában agyonhallgatott Tuareg már hetekkelmezelőtt szervezett volna egy ilyen médiában akkor agyonhallhpgatott tüntetést.
Kérdezem, hogy vajon a nagyjából a kormánynak behódolt média vajon miért csinál hírt ebből?

Azt értem, hogy Együtt, a kérdés csak az, kivel??

Toportyán Zsóti 2015.04.16. 05:30:28

Azért én megnézném mekkorára dagadt fel a csuti pocakmutyi bucija?Mintha fordítva ülnél a lovon ?!

Arthur Bloch 2015.04.16. 06:29:40

Mint mindennek legalább két oldala van, sőt néha 3 is! - ad 1/ lehet mondani lekezelően, hogy pici párt=picurka tünti... - ad 2/ az is igaz,hogy egy politikai akció helye nem a magánszférába való...Csakhogy: az is kérdés,hogy milyen alapon tiltott hely egy miniszterelnök utcája ?!
Az pedig már érdekesebb kérdés,hogy egy ilyen apró tüntetéssel "mi módon legitimilálták" az Orbán rendszert ????- túlzottan " Kávézó"-i stílus! Glaszékesztyűs...érv.Azaz finomkodunk egy KECÓ-val szemben?

adam hyl 2015.04.16. 10:25:53

@ Bárdos Lilla: "Azt értem, hogy Együtt, a kérdés csak az, kivel??" - jó kérdés. :) Teljesen nyilvánvaló, hogy nem tudják fenntartani magukat, az állami támogatásból nem tudják még azt a hitelt se fedezni, amit a tavaszi és őszi kampány közt felvettek (Szigetvári-interjú az MNO-n, a PM kilépése előtt egy nappal!) Tuaregre: ő és Juhász egy kutya, mindketten a nyilvánosságban menekülnek előre (felhasználva ezzel az ellenzéket), hogy megússzák a rájuk váró büntetéseket. Az ellenzék meg hagyja! Vagy tehetetlen.

adam hyl 2015.04.16. 10:29:22

@Toportyán Zsóti: nem csak ott duzzadtak a dolgok. Ha olvasnál újságot, pontosan tudnád, hogy Juhász a biciklijét a legnagyobb Volvora cserélte, megnőtt a lakása, méghozzá gumiszerűen, ahogy ő mondaná, csak ha neki nő, azért nő, mert gyerekeivannak (hivatkozása szerint), ha másnak nő, akkor tolvaj. Kiderült továbbá, hogy 2 vidéki ingatlana is "lett", amit természetesen örökölt. Mi más, ha nem öröklés, hiszen ellenzékben "nem" lehet lopni, ugye?

adam hyl 2015.04.16. 10:32:50

@Arthur Bloch: lehet minősíteni a Kávézó érvrendszerét, de ez csak minősítés. Ha nem érvelsz, ugyanolyan hiteltelen vagy, mint akiket védesz, vagy legalábbis próbálsz, mert érvek nélkül ez lehetetlenség. Neked feltűnt, hogy nem egy párt az Együtt? Neked feltűnt, hogy annak az embernek se kell, aki alapította? Méghozzá: elég régen, majd egy éve kiszállt a "vállalkozásból" az alapító atya.

program készítő 2015.04.16. 14:13:29

Lakik valaki abban a házban?emberre gondolok.

Arthur Bloch 2015.04.16. 17:01:43

@ adam hyl: Előszöris senkit sem védtem,sőt nem is akarom védeni az "Együtt" nevű mini pártot.Ugyanis elfogadom alapnak Kopátsy adomáját - "Az okos és becsületes embereket pénzzel .az ostobákat és aljasokat rangokkal,állásokkal lehet ambicionálni.." - s erre a pártocskára ugyanúgy mint az LMP-re is - sajnos jellemző lehet ez az adoma...Az is igaz hogy az alapítóatya a megelőző tapasztalatai miatt távoltartja magát a magyar "politikától." Lelke rajta! - Ettől függetlenül a lekezelést,ami kisüt az írásból igenis stílustalannak tartom=azaz ez egy vélemény, amit felesleges lenne stílustanulmányban indokolni!- Summa: a fő kérdés az volt számomra,hogy egy ilyen tünti mennyiben "legitimálja" az amúgy sajna legitim O.V.rendszert...Nagyjából ennyi a reakcióm - passz...

Ms Diane Choksondik 2015.04.16. 18:32:28

@Bárdos Lilla:
2015.04.15. 21:39:12

tuareg, lol, az már valami

von Putri 2015.04.16. 23:53:48

Egy adóelkerülésben jeleskedő totál-immorál füves, meg pár hasonszőrű lumpen akciója önmagában nem hír. A hír az. hogy a miniszterelnök házánál tüntetnek. Saját senki voltukról állítják ki a bizonyítványt ezzel

Netuddki. 2015.04.17. 08:20:53

Ostobenkó blogger! Nem az a probléma, hogy lehet-e tüntetni az orbán házánál, vagy nem-e lehet. A probléma, hogy minden ok meglenne ott tüntetni! Ezzel foglalkoznál te balfasz!
Mellesleg nem elegáns és európai a lámpavasas megoldás, de roppant hatékony...

nu pagagyí 2015.04.17. 08:26:31

Azért kíváncsi lennék a posztíró egyéb ötleteire, ha már ez sem tetszik. Azzal, hogy Orbánt szembesítik a bűneivel, szerintem nem legitimálnak semmit, a demonstráció egy kulturált kifejezése ez az "Orbán takarodj!"-nak.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.17. 08:30:34

Megint 10-fős balliba gágogás volt? Most már biztos, hogy a hét végéig megdől a cigány Orbán diktatúrája!

nu pagagyí 2015.04.17. 08:34:19

@adam hyl: Azért te sem gondolod komolyan, hogy ellenzékből pár hónap alatt vagyonokat lehet összelopkodni a közpénzből. Nyilván hazudsz vagy félre tájékoztattak.

Jobban jársz, ha a lényegre koncentrálsz és azzal foglalkozol, aki öt évig teljhatalommal felruházva lopta szét saját kerületét és jelenleg országos szinten tolvajkodik. Az illető ugyanis, téged is meglop.

Netuddki. 2015.04.17. 08:35:25

@maxval bircaman szerkesztő: Még mindig béget ez az ürü a blogokon? Szerintem a blog.hu beépített hozzászólásgenerátora. Különben már régen kibaszták volna...

Netuddki. 2015.04.17. 08:37:09

@nu pagagyí: Mindig azzal kell éppen foglalkozni aki éppen lop. A többi csak terelés.
Mellesleg ha a maszoposok loptak akkor miért nem ülnek még sitten? Miért nem volt vizsgálat, vádemelés? Ez is csak az orbán sara...

nu pagagyí 2015.04.17. 08:37:36

@maxval bircaman szerkesztő: Együgyűkém! Orbán már megbukott, jelenleg a menekülési utakat fixírozza a vizenyős szemeivel és az a bánata, hogy oda van csirizelve a székébe. Magát ragasztotta bele és most jött rá, hogy így nehéz lesz futni.

Trackers 2015.04.17. 08:40:44

Hogyan lehet legitimálni egy demokratikusan választott kormányt, mikor az legitim.

Értem hogy Orbán azt szajkózta az MSZP kormány idején, hogy az baromira illegitim, és most viszont, de ettől ez még egy irdatlan baromság.

A válsztott kormány minden esetben legitim volt ezidáig Magyrországon, és legitim is lesz, amíg az nyer, akire többen szavaznak.

A többi csak IQ mínuszosoknak szóló demagóg propaganda.

Trackers 2015.04.17. 08:43:17

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Ez nem így van.

Mivel eddig mindig csak azzal foglalkoztunk aki éppen lop, így mindig egy másik tolvajt választottunk. Hol 4 hol 8 évente.
Juhosz is éppen egy olyan formációt hozna vissza (MSZP + GYurcsány), akik köztudotttan lopnak.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 09:10:41

Már megint a liberális pofátlanság.

Az Orbán rendszert legitimitása nem tőletek libernyákoktól függ, hanem tőlünk választóktól. Mi mondjuk meg, hogy ki illegitim és mi 2014-ben azt mondtuk, hogy ti vagytok azok.

2018-ban megint megmondjuk kit tartunk illegitimnek.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 09:11:18

@nu pagagyí: Ja, jövő kedden fog megbukni. A népharag fogja elsöpörni.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 09:18:26

@von Putri: Ja, szerencsétlenek ahogy egyre kevesebben vannak olyan mértékben kell egyre keményebben provokálniuk. Várták a nagy verést, hogy telekürtölhessék vele a külföldi médiát, erre még a személyijüket sem kérték el.

Az pedig külön röhej, ahogy kb. 13% együttes népszerűségükkel megmondják ki legitim.

MAC-Ka 2015.04.17. 09:35:31

"Az Orbán rendszert legitimitása nem tőletek libernyákoktól függ, hanem tőlünk választóktól."
:))))))))))
Na kb ennyi egy fidesz-kommentelő értelme... mert a "libernyákok" azok nem választó ugye :)

"2018-ban megint megmondjuk kit tartunk illegitimnek. "
Totális zavar van a fejedben a "legitimitás" fogalmát illetően :)))
De nem csodálkozom sok hozzád hasonló van és a szavazatod pont annyit ér mint egy gondolkodó emberé....
Persze azért szórakoztató olvasni, ahogy mindeféle fórumokon , ahol politikának köze sincs, benyomsz valami libsizést....

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 09:42:02

@MAC-Ka: Okoska, a legitim azt jelenti, hogy a kormányzó pártot, pártokat a VÁLASZTÓK többség a kiírt választásokon megválasztotta. Nem te mint választó, hanem a választók TÖBBSÉGE. Érted ugye?

A te fejedben van zavar, mert alapfogalmakkal nem vagy tisztában, de azért okoskodsz. Még az sem zavar, hogy ha a választók TÖBBSÉGE tartaná Orbánékat illegitimnek, akkor nem huszonhatan, hanem huszonhat ezren tüntetnének Orbánék házánál.

MAC-Ka 2015.04.17. 09:53:39

Látom nem tudod mit írtál :) :
"2018-ban megint megmondjuk kit tartunk illegitimnek. "
"Mi mondjuk meg, hogy ki illegitim és mi 2014-ben azt mondtuk, hogy ti vagytok azok. "

Hogy lehet "illegitim" az, aki nincs is az adott pozícióban ami illegitim lehetne?
Ha most átvennék erővel a hatalmat, akkor mondhatnád... :)))
Mondom, hogy nem érted a fogalmat se :)
Egyébként a választóknak a többsége már nem tartja orbánékat elfogadhatónak. Az illegitimitás persze megint más kérdés :)

ex-dr. vuk 2015.04.17. 10:07:57

"Angliában vagy Németországban ezt nem úszták volna meg büntetlenül."

Emlitett helyeken nem nagyon fordulhatna elo, hogy kozteruletre szervezett tiltakozast betiltanak vagy akadalyoznak. No errol ennyit.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 10:11:35

@MAC-Ka: Ne kínlódjál, sajnos verbálisan újra és újra vissza kell vágni benneteket a kukába, mert néhányatok azt hiszi, Orbánék az illegitim, nekik kellene lenni, merthogy ti gondoljátok azt, ti vagytok a legitimek.

Nem kellene úgy csinálnod, mint aki nem érti, elég jellemző ez rátok libernyákokra.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 10:14:21

@ex-dr. vuk: Na azért nagyon pórul járhatsz, ha bemászol a Fehér Ház kertjébe és a többi helyen is elhiheted, olyan okosan választják meg a közterületet, hogy néha még az épületet sem igen látod.

MAC-Ka 2015.04.17. 10:21:20

Kiscsicska, ÉN nem mondtam orbánról, hogy illegitim, csak azon röhögtem és röhögök most is, hogy szerinted az együtt...sőt ÉN vagyok illegitim :))))))
...és még nem is érzed mekkora baromságot írsz :))))))

És még te osztod az észt, miközben csak minden mondatoddal megerősíted, hogy nem érted a szó jelentését... én vagyok illegitim.... milyen értelemben is?

Elég jellemző ez rátok fizetett bérkommentelőkre... hasonlóan ahogy pelikán et. mondta...csak annyit tudtok hogy "a ....... ütni kell" :))) igaz pelikán fasiszta nyilast mondta ti most a libsit teszitek. :))) pont olyanok vagytok mint a komcsi agitproposok annak idején :)))

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 10:28:17

@MAC-Ka: Látom, már "kiscsicska" és "fizetett bérkommentelő", ezek szerint fogynak az érveid és személyeskedsz. Nem rólad beszéltem, téged nem kell vissza vágni a kukába, hiszen amennyi eszed van, eleve ki sem jöhettél belőle.

Vonatkoztass el magadtól, liberálisokról, nem pedig magadfajta ostobákról van szó.

Kis beképzelt:))))

MAC-Ka 2015.04.17. 10:42:42

Mit kell itt érvelni? Nem ismered a legitim és az illegitim szavak jelentését. Nem lehet illegitim az "együtt kormány" ha nincs is olyan... na felfogod már? Szerintem egyébként igen, csak igaz fideszesként hibát sosem ismertek el, az gyengítene, ugye? :))))
Egyébként a "TI " személyes névmás jelentést se ismered, ha most azt mondod, nem rám értetted: "ti vagytok a legitimek" :))))))
Vagy azt is magyarázzam meg? :)))))))
Általános iskola hányadik osztály is? :)

A bérkommentelő meg eléggé nyilvánvaló szerintem mindenkinek aki ismeri a "munkásságodat", szóval nem személyeskedés :)

A többi amit írtál szintén szórakoztat, mert ugye ahogy a közmondás mondja "bolond lukból bolond szél fúj"... :))))

Lehet, hogy beképzelt vagyok, de (most) veled szemben legalább van mire :))))

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.17. 10:43:12

Azért akartok Orbán háza előtt tüntetni egy szűk utcában, hogy ne lássák, hogy már csak pártucat ember mozdul, ha a szockók és szatelitjeik ki akarják vinni a szimpatizánsaikat az utcára :DDD

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 10:53:25

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Igen, ott húsz ember is tömegnek tűnik. Amúgy is gondolom, olyasmit reméltek, hogy Orbánék jól megverik őket és akkor benne lesznek a lapokban, mint mártírok. Jól rábasztak, megint az jött le, hogy ezek a libernyákok már megint csak húszan vannak.

ex-dr. vuk 2015.04.17. 10:59:36

@♔bаtyu♔: a feher haz kertje nem kozterulet. Orban Viktor haza ELOTTi resz viszont az.
De meglepne, ha a feher haz ELOTT ne lehetne tuntetni (a keritesen kivul).

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 11:32:48

@ex-dr. vuk: Nem nagyon értem, miért csinálsz úgy, mint aki nem érti. Ha kevés számú ember tüntet Orbánék előtt a szűk közterületen nyilván nincs jelentősége, mert akár egyenként benne tudnak lenni a távcsöves célkeresztjében.

Viszont ha sokan vannak, akkor bárki bebaszhat akár egy kézigránátot, vagy belőhet.

Ezért a tüntetések szempontjából maga a közterület is dinamikus. A Fehér ház előtt a kerítésen kívül lehet tüntetni, mert megfelel annak a biztonságnak amit az elnök személye megkíván. Még ez is dinamikus, hiszen Orbánnak nincs szükséges arra a biztosításra, amire pld. Merkelnek, vagy Obamának. Merkel háza előtt tutira nem tüntethetne még húsz fő sem, legfeljebb ha több száz méteres a kert és jól belátható a megfigyelési pontokról az utca.

Ez nem is a demokrácia kérdése, hiszen ebből a szempontból nem az a lényeg, hogy Orbán, vagy Merkel kertjében szabad e tüntetni, hanem az, hogy általában szabad tüntetni.

MAC-Ka 2015.04.17. 11:33:56

@ex-dr. vuk: Dehogynem, szoktak is elég sűrűn. Az nem "műveleti terület", ott nem fontos a "személy és vagyon biztonság", mint itt :)
Pedig orbán anno sk bontott kordont ilyen "műveleti" területnél, milyen szánalmas, hogy most ugyanúgy amögé bújik. Persze a Kossuth teret is jól lezárta évekig csak nem műveleti, hanem építési terület lett :) Persze ha csak ez a köpönyeg fordult volna rajtuk, senki se bánná...

ex-dr. vuk 2015.04.17. 12:51:12

@♔bаtyu♔: senki nem akart Orban kertjeBEN tuntetni.
Akkor is, lezarni az egesz utcajat AZERT, hogy ne tuntetHESSEN senki, az konkretan alkotmanyellenes (gyulekezesi jog). Kozterulet, tehat nem tilthatjak a tuntetest. Plane nem az egesz utcaban.

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 13:52:52

@ex-dr. vuk: Miért, az ott nem Orbánék kerítése?

ex-dr. vuk 2015.04.17. 14:01:47

@♔bаtyu♔: nem tudom. az? A TEK alszik? nem is ertem

♔bаtyu♔ 2015.04.17. 14:13:43

@ex-dr. vuk: Inkább olyan kevesen voltak, hogy ekkora létszám nem érdekelte őket.

adam hyl 2015.04.17. 15:15:08

@nu pagagyí: Ha nem érted, hogy éppen a demokráciát legitimálja az, hogy egy erős tiltás ellenére meg lehetett ott tartani a tüntetést, akkor semmit nem értesz! Remélem, szavazni se jársz.

adam hyl 2015.04.17. 15:15:57

@batyu: AZ egész Együtt ott volt:) Ennyi a létszámuk.:)

adam hyl 2015.04.17. 15:19:43

@nu pagagyí 2015.04.17. 08:34:19
"Azért te sem gondolod komolyan, hogy ellenzékből pár hónap alatt vagyonokat lehet összelopkodni a közpénzből. Nyilván hazudsz vagy félre tájékoztattak." jságot néha olvasol? Úgy nagy a pofád? mandiner.hu/cikk/20150416_nol_szexbiznisz_nyomaba_eredt_juhasz_peter
Juhász gyerekei Gucciben járnak, maga állítja! Egy tolvaj gengszter! Milliárdos a drog bizniszekből.

adam hyl 2015.04.17. 15:23:26

@Trackers: szó nem volt a bejegyzésben a KORMÁNY legitimációjáról. Esetleg olvasd el és utána kommentelhetsz.:) IQ mínusz: erről kérdezd meg Juhász Pétert, akinek 27 évesen sikerült érettségiznie:)

adam hyl 2015.04.17. 15:27:16

@ex-dr. vuk:

"Emlitett helyeken nem nagyon fordulhatna elo, hogy kozteruletre szervezett tiltakozast betiltanak vagy akadalyoznak. No errol ennyit."

A tudásod egy nulla, a pofád óriási. Ha ide írod, hogy a közterületnek milyen minősítései vannak biztonsági szempontból, akkor még kommentelhetsz! :) De elárulom neked, hogy ezt a Google nem fogja kidobni. :D

ex-dr. vuk 2015.04.17. 15:46:13

@adam hyl: na meselj, hatha tanulok ujat. Persze linkekkel alatamasztva, legyszi, mert csak azert mert te mondod nem lesz hiteles.
Koszi elore is!

Toportyán Zsóti 2015.04.25. 18:37:36

@adam hyl: Hányadik nickeddel tolod a kretént?
süti beállítások módosítása