Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Gyurcsány visszaszól: Orbán nem fog tudni megszökni

2018. november 16. - Európa Kávézó

Kovács Zoltán, Soros-ösztöndíjas kormányszóvivő szerint a Gruevszki nevű elítélt macedón miniszterelnök-bűnözőnek azért járt a különleges menekültügyi elbánás, mert miniszterelnök volt. Orbán ennyire tisztelné a kormányfői múltat? Akkor miért gyurcsányozik ma is? Hol a különleges elbánás? Ráadásul Gyurcsányt hiába üldözi, nem követett el semmit, ha csak azt nem, hogy Orbán ellen harcol.

gruevszki.jpg

Sok zavaros baromságot mondott már felváltva a Fidesz és az Orbán-kormány arról, hogy egy elítélt bűnözőt, Putyin-ölebét, a bukott macedón kormányfőt átmentette Magyarországra. Túl azon, hogy ez mekkora nemzetközi botrány, és túl azon, hogy az Európai Néppárt újra összedobhat egy válságtanácskozást Orbán miatt, leginkább a gyurcsányozás miatt megható a rezsim pártsajtójának szánalmas erőlködése.

Gyurcsány 2006-ban találkozott Gruevszkivel, aki akkor nem volt elítélt bűnöző. Orbán meg most szöktette meg, amikor az. Ez jelentős különbség. Kovács szóvivő ugyanakkor azzal próbálta kimagyarázni, hogy a VIP-migráns nem a határon vesztegel a tranzitzónában, hogy miniszterelnök volt a szökevény, és jár neki a megkülönböztetés.

Orbán annyira tiszteli amúgy mindazokat, akik ezt a pozíciót viselték, hogy ma is Gyurcsányt üldözteti a házi ügyészségével. Próbálkozott már mindennel - sikertelenül. Úgy látszik, csak akkor jár a megkülönböztetés, ha valaki kormányfőként bűnöző és haver, akkor pedig nem, ha az illető miniszterelnök - vagyis Gyurcsány Ferenc - az egyetlen ellenfél. Aki ráadásul le is győzte.

Így hitelteleníti az amúgy sem komolyan vehető Kovács szóvivő a saját főnökét.

Gyurcsánynak pedig legyen igaza, amikor azt írta ki a Facebook-ra, hogy Orbánnak esélye nem lesz majd a szökésre. 

Balog Zoltán Orbánra vallott

Igaz, hogy egy blognak, de Balog Zoltán megkezdte a vezeklést. Elismerte, hogy a kormánynak nem dolga, sőt, a gőg jele, ha meg akarja védeni a kereszténységet. Ma már úgy látja, hogy a migránsozást is túltolták... Lehet, hogy Isten megbocsátja bűneit, mi itt a Kávézóban nem vagyunk ilyen engedékenyek.

balog_orban_varkert_fbook.jpg

Három csomópont köré csoportosítható a korábbi EMMI-miniszter vallomása.

1. Ma már tudja, hogy képtelenség egy tárca alá tolni az oktatást, az egészségügyet, a sportot, a kultúrát, de hiába győzködte Orbánt.

2. Merev és durva leegyszerűsítésnek tartja, hogy a kormány megvédi a kereszténységet, emögött gőgöt érzékel. 

3. Ma már soknak tartja a migránsozást, egyúttal azt kifogásolja, hogy azt a véleményét, hogy a migráns is ember, és Isten teremtménye, az a csúnya ellenzéki sajtó elhallgatta.

Értjük mi, hogy a politikusból lelkésszé visszavedlő Balog elkezdett kompenzálni. Még el is hihetnénk, hogy mostani óvatos gyónását komolyan gondolja. De csak akkor hinnénk el, ha teljes egészében hajlandó lenne feltárni az Orbán-rezsim, a diktatúra működését. Ha felnyitná a gennyes sebet, amely rohasztja, teszi tönkre Magyarországot, és amelynek ő is tevékeny részese volt.

Ha nem üti el egy autó addig, akkor lenne még mit mondania. Az azonban biztos, hogy a számára kijelölt damaszkuszi út sokkal hosszabb annál, mint gondolná. Örök bűne lesz, hogy kiszolgálta Orbánt, az egész rendszer embertelenségét, pedig ő volt az emberminiszter.

2006 ősz: a Fidesz éles lőszerrel lövetett volna - itt a bizonyíték

Változnak az idők, ezért egy már-már elfeledett dokumentummal bizonyítjuk, hogy a Fidesz 2006 őszének forró napjaiban még a rendőrség mellett állt, sőt, Nyítray András, fideszes képviselő azt kérte számon egy országgyűlési bizottsági ülésen, hogy a rendőrök miért nem használtak éles lőszert!

 2006.jpg

Már évek óta feloldották a titkosítását annak a dokumentumnak, amely súlyos terhelő bizonyíték a Fideszre nézve. A hírhedt mondatok, amely szerint Orbán azt akarta, hogy halálos áldozatok is legyenek (?), Nyitray Andrástól származnak.

Nyitray azt az utasítást kérte számon a Honvédelmi és Rendészeti, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság összevont ülésén megjelent két miniszteren, hogy a rendőrök nem használhattak fegyvert. Nyitray azt firtatta, hogy ez egy külön extra utasítás volt-e az adott helyen, az adott napon. „Mert egyébként ez egy képtelenség. A szolgálatban lévő rendőr az egyik olyan, aki egyébként, ha az ő életét és testi épségét fenyegető veszéllyel találja magát szemben, minden külön engedély nélkül használhatja a fegyverét” - fejtegette Nyitray.
Majd még hozzátette, hogy „isteni szerencse, hogy ott nem halt meg egy-két rendőr, meg egy-két nem rendőr is, hozzáteszem, mert ott össze-vissza hajigálták a köveket. Ha ez nem elég jog arra, hogy valaki használja a fegyverét, akkor itt nagy baj van.”

Most, amikor október 23-a apropóján ismét fellángolnak a viták és az értelmezések, ennyivel tartoztunk az igazságnak. Az Orbán vezette Fidesz képviselője a tömegbe akart lövetni, azt kifogásolta tehát, hogy miért nem voltak halálos áldozatok...

A "szemkilövetős Gyurcsány és a rendőrterror" teóriája csak később született meg. Most már azonban bárki láthatja, Orbánnak, és a Fidesznek mi volt a célja. Akár a rendőrök védelmében. Tiszta szerencse, hogy Gyurcsány akkor sem hallgatott Orbánra.

XV. kerület: újabb pofon a gyurcsányozásnak

Szép győzelmet aratott a demokratikus ellenzék a XV. kerületben. A Fidesz mindent megpróbált, ezerrel ment a gyurcsányozás, de ez sem hatott. Legyen ez tanulság a Fidesz, de főleg az ellenzéki pártok részére.

angela.jpg

A Fidesz emelte "Gyurcsány vagy Orbán?" kérdéssé a XV. kerületi polgármester-választást. A voksolás előtti utolsó éjszaka telefirkálták Németh Angéla plakátjait, ráfújva, hogy DK. A KDNP szóvivője, Nacsa Lőrinc egyenesen úgy fogalmazott, hogy "az ellenzéki jelölt mögött Gyurcsány Ferenc áll."

Pedig Németh Angéla klasszikus értelemben egységesen ellenzéki jelölt volt. Egy helyi, rászorulókat támogató civil szervezet, és a DK-val szövetséges Szolidaritás jelölte hivatalosan. De a DK mellett rendkívül sokat tett a sikerért az MSZP, támogatta a Párbeszéd is, a Liberálisok is. Felbukkant Márki-Zay Péter, és Szél Bernadett is vállalt egy videózenetet, holott pártja, az LMP nem támogatta Németh Angélát. 

Mi ebből a tanulság? 

A Fidesz ma már elfelejtett reagálni arra, hogy az általuk megemelt tét szerint Gyurcsány legyőzte a Fideszt, vagyis Orbánt. Akad azonban másik tanulság is: az ellenzéki pártok és/vagy civilek befejeznék a gyurcsányozást, meg a múlt, meg a jövő pártjai című hülyeséget. Újpalota, Rákospalota és Pestújhely nekik is üzent.

A Jobbik útja Simicskától Mészáros Lőrincig

Lehet, hogy a Jobbik is elindult a teljes elhülyülés útján. Nyíltan arról beszélgetnek a ravatalon családi szexet vizionáló LMP-vel, hogy szorosabban is együttműködhetne a két párt. Pedig ez azt jelenti, hogy Simicska karjaiból - Ungár Péteren keresztül - átsétálnak Mészáros Lőrinchez. Vagyis Orbánhoz. Márpedig ott vége a sztorinak.

jobbik.jpg

Innen a Kávézóból érthető, ha a Jobbik háza táján erős az aggodalom. Nincs olyan felmérés, amely szerint az elmúlt hónapokban ne vesztettek volna több százezer szavazót. Korábbi alelnökük, a 2006-os őszi, a Fidesz által kirobbantott zavargás egyik figurája, új pártot alapított. Több szervezetük megszűnt, számos önkormányzati képviselőjük igazolt át a náci eszméket hirdető új párthoz. Ráadásul ezt projektet a Fidesz teljes sajtója felkarolta.

Ettől még nem kéne teljesen meghülyülni. Aki az LMP-vel összefog, az nem ellenzéki párt. A Jobbik össze-vissza szavazása a Sargentini-jelentés kapcsán így is komoly károkat okozott a párt hitelességében. 

Az LMP viszont egyértelműen Fidesz-szatelit. Ungár Péter ma már büszkén vállalja, hogy édesanyjával közös vállalkozásaiba Mészáros Lőrinc is bevásárolta magát. Márpedig aki Mészárossal, vagyis Orbánnal boltol, a kormánypárti. Vagyis fideszes.

A Jobbiknak már így is komoly károkat okozott egy másik NER-lovag, Simicska Lajos közelsége, de Mészáros üzlettársának, így az LMP felvállalása végzetes lépés lehet.

Az LMP ma a magyar politika szánalmas képződménye, de károkozásra még képesek. (A most iparkodó, korábbi társelnök Hadházynak sincs megbocsátva a Fidesz áprilisi kétharmada...)

Nekünk a Jobbik sem a szívünk csücske - ez a minimum -, de ha ezzel a zöldre maszkírozott narancssárga brigáddal összebútoroznak, akkor tényleg végük van.

Gyurcsány tudatos lépésekkel tért vissza

Nem lehet nem észrevenni, hogy Gyurcsány Ferenc tudatos, előre megtervezett lépésekkel tért vissza a nyári szünet után. Amíg a többi párt a sebeit nyalogatta és kirugdalta, lemondatta a vezetőit, addig a DK folytatja az építkezést.

Azzal kezdődött a visszatérés, hogy szombaton a DK elnöke évadnyitó beszédet mondott, amelyben az Orbánnal szembeni világkép megrajzolására tett kísérletet. Arról beszélt, hogy Orbán nem a fősodor Európában. Nem az Unió egyik vezetője, ahogy baloldali elemzők is gyakran láttatják tévesen, hanem egy lúzer, aki perfiériára szorult. Egyúttal meghirdette a parlamenti munka melletti nemzeti ellenállás tervét.

Másnap, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös tüntetésén, amelynek apropója a Sargentini-jelentés elfogadása volt, már újabb konkrét lépéseket jelentett be. Holnap 5 órától várja a rendszer ellenfeleit a Kossuth téren, és a tervek szerint maradnak is.

gyf.jpg

Érzékelhető, hogy Gyurcsány látja a parlamenti képviselet előnyeit - napirend előtti felszólalások, interpellációk, kérdések lehetősége, képviselők információszerzési lehetősége közintézményeknél -, de látja, hogy az utca, ha úgy tetszik, a nép nélkül Orbán nem lesz elmozdítható.

Semelyik más párttól nem látszik tudatos stratégia. Mind bele nyugodni látszik abba, hogy Orbán tartósan az ország nyakán marad. Egyedül a DK csinál valamit, és láthatóan alaposan megtervezték az elmúlt hónapokban.

Jól teszi a DK elnöke, ha rá sem hederít a fanyalgókra - miért most, miért pont ő, kifullad-e a tüntetéssorozat... Ha az Európai Parlament - benne Orbán korábbi szövetségesei - megtették, hogy szembe fordultak a magyar diktátorral, akkor kormányváltást akaró magyaroknak is lépnie kell. Ha ezt egy párt indítja, akkor is.

Itt tartunk most. Jó lenne, ha más pártok és civilek is ébrednének.

 

 

 

Semelyik más párttól nem látszik tudatos stratégia. Mind belenyugidni látszanak abba, hogy Orbán tartósan az ország nyakán marad. Egyedül a DK csinál valamit és láthatóan alaposan megtervezték az elmúlt hónapokban.

Az LMP Orbán csicskája

A szög újra kibújt a zsákból. Az LMP Orbán seggéből lesi a világot. Nem szavaznak a Sargentini-jelentésről, ezzel az uniós pénzeket és az adóforintjainkat ellopó, az emberi jogokat lábbal tipró Fidesz mellé álltak. Tanulságos látni, hogy epp ezen a napon boltol Ungár Péter és Mészáros Lőrinc, és válik még undorítóbbá Schiffer András.

 lmp_uj.jpg

Ha van párt, amelyre semmi szükség, az az LMP. Nem zöld ez a brigád, hanem a zöld és a narancssárga keveréke: nagyjából barna. Sikerült olyan frakcióvezetőt választaniuk Keresztes László Lóránt személyében, aki inkább fideszesnek látszik, mint bármi másnak. Ott ül a frakcióban a Schmidt Máriával egyeztető volt KISZ-titkár Schmuck Erzsébet, a Mészáros Lőrinc mutyizó Ungár Péter.

Aztán ott van Demeter Márta, aki azért hagyta el az MSZP-t, mert szerinte ott sok a kollaboráns, hogy gyakorlatilag átüljön a Fidesz segédcsapatához. És persze, ott ül Szabó Szabolcs, aki most okoz mély sebeket mindazoknak, akik más pártoktól őt támogatták, azokban, akik visszaléptek a javára. Jogos a kérdés, hogy meddig ül még a hazai jogsértéseket mentegető LMP frakciójában valaki, aki önmagát tisztességes demokratának, a rendszer ellenfelének tekinti?

És ott van még a szégyentelen gazember, Schiffer András, aki még most is Orbánt védi.

Érdekes, hogy az áprilisi fideszes kétharmadért súlyos felelősséget viselő Hadházy Ákos és Szél Bernadett, a két társelnök, azóta megtérni látszik. Most már nagy a szájuk, hogy csalódtak az LMP-ben, meg hogy meg kellene szavazni a Sargentini-jelentést.

Az ország nekik sem fogja megbocsátani, hogy kétharmadhoz segítették Orbánt, elősegítve ezzel a diktatúra kiépítését.

Karácsony már ne legyen közös listavezető

Megjött az óvatos cáfolat, hogy Karácsony Gergely nem mondta, hogy vállalná egy közös baloldali lista vezetését az európai parlamenti választáson. Csak annyit mondott, hogy "bármilyen szinten" tudna képviselni egy baloldali programot. Tehát a szokásos kétfedelű szöveg: igenis, meg nem is. Be is mondta, hogy igen, meg nem is. Mi itt a kávézóban a pártok önálló listáját támogatjuk. Karácsony áprilisi szereplése sem igazolja, hogy mindenkinek be kéne állni mögé.
karacsony_gergely_mti_top_story_lead.jpg
Az MSZP, amely egy alig mérhető pártnak adta oda a miniszterelnök-jelölti pozíciót, végül az elmúlt huszonöt év legrosszabb eredményét érte el. Csak az 1990-es első, az MSZMP-től utódpárti szintén is megszabadulást akaró választáson szerepeltek ennél is rosszabbul.
Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége tehát bukás.
És ugyan lehet, hogy most mégsem akarna egy közös ellenzéki, lehetőleg baloldali listát vezetni a jövő májusi EP-választáson, de azért jobb, ha jelezzük, hogy később se akarjon. A tisztán listás választán ugyanis meg tudja mutatni, melyik párt hogy áll, ráadásul külön indulva több mandátum szerezhető, mint egy közös listán. Nem véletlen, hogy az MSZP-s Szanyi Tibor is azonnal elutasította a közös listát, benne Karácsony esetleges ajánlkozásával.
Nem sűrűn fordul elő, de ebben egyetértünk vele.

Lehet Más a Pusztulás

LMP-s politikusok előszeretettel nyilatkozgatták, hogy az ő pártjuk XXI. századi párt, vagyis maga a jövő. Az új kikristályosodási pont. Ha ez lenne az, abból nem kérünk. Az ötvenes évek kommunista hagyománya elevenedik meg a szemünk előtt. Nem véletlen, amit látunk: Lehet Más a Pusztulás.

lmp_1.jpg

Az április 8-ai Nemzeti Tragédia után az LMP lebukott, ez az igazság. Tudatosan, előre megfontolt szándékkal kétharmadhoz juttatták Orbánt. Az ország kormányváltást akaró része - ez a nagyobb rész - a leesett tantuszt keresi a földön. És meg is találta. A senkivel nem egyezkedő, de mindenkit lenéző LMP a vissza nem lépésekkel bűnrészes a Stop Soros létrehozásában, a gyülekezési törvény szigorításában, a cafeteria eltörlésében, az otthonápolók megalázásában, a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetésében, és minden bűnben, amely az elmúlt három hónapban Orbánék nevéhez fűződik.

Ez akkor is így van, ha feles törvények is rombolják az országot. Az LMP felelőssége a korlátlan hatalom ajándékozásában nem megkerülhető.

Ami pedig azóta előkerült a szőnyeg alól, abban már csak orra esni lehet.

1. Megütik Hadházy társelnököt. Van róla kép- és hangfelvétel. Az egyik tag szerint volt fizikai kontaktus, a másik szerint nem. Mindketten ott voltak, amikor megtörtént.

2. Hadházy, aki szintén végig asszisztálta a Fidesz kiszolgálását, eltűnik az országgyűlésből. Be sem jár, a fizetését felveszi. 

3. Ungár Péter beismeri, hogy átverték Ron Werbert, ő nem is szerződhetett volna a kampányguruval.

4. Lassan mindenkit kizárnak, bezárnak, eltiltanak, például Szél Bernadett társelnököt, aki négy hónapja még Szél-kormányról vizionált. Nem úszta meg Schmuck Erzsébet kampányfőnök sem, aki mellesleg a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára volt.

5. Gémesi György Új Kezdet nevű, a mikronnál is kisebb formációja már el is hagyta a süllyedő szövetségesi hajót.

6. Szél Bernadett nem cáfolja érdemben, hogy Orbán hivatásos történelemhamisítója, Ungár édesanyja, Schmidt Mária kézivezérelte a kampány során.

7. Az MSZP-ből érkezett Demeter Márta odáig nem jut el, hogy felvegyék a pártba. Mandátumtolvajnak tartják.

És akkor Schiffer Kiebrudalt András machinációi még szóba sem kerültek.

Az LMP valamikor erkölcsi fölényével alapozta meg politikai jelenlétét. A tiszták, akiknek se Orbán, se a régi MSZP-SZDSZ világ nem kell. Valami zöld. Fenntartható fejlődés, biciklik, gyalogosok. Ilyesmi. A szerintük meglevő erkölcsi fölény megsemmisült. Az LMP ma ciki.

Ebből maradt egy már önmagával is harcban álló, leginkább a bolsevikokra emlékeztető hatalmi technikákba fulladt párt. Ez a pusztulás forgatókönyve.

Csak az a baj, hogy megítélésük, szánalmas belső viharaik mindenki másra kihathatnak. Márpedig jön az európai parlamenti, majd az önkormányzati választás. Nem lenne jó, ha mindenkit magukkal rántanának.

És nem látszik, hogy mi jön ki ebből?

A Fidesz további szolgálata, a középen állás megőrzött hazugsága, vagy végre a partnerség, a mások elismerése.

De az is lehet, hogy új erő lesz egyszer, régiből, újból, amely tényleg megpróbálkozna azzal, hogy más lehessen a politika.

Ez a gagyi, ráadásul romlott középszer, ami az LMP, nem segít az országon, az biztos.

 

 

Keményedik az orbáni diktatúra

Stop Soros, támadás a civilek ellen. Támadás az akadémikusok ellen. Támadás a színházak művészi szabadsága ellen. Megkezdte működését a harmadik orbáni kétharmad. Keményedik a diktatúra.

orban-drukkol.jpg

Ebből baj lesz. Igazi nemzeti tragédia. A Szabad Nép megírja, hogy melyik színházi előadással van baj, erre a főigazgató letiltja. Hiába tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kutatóit és intézményét megfosztják szabadságuktól. Nemzetközi szervezetek tiltakoznak - hiába.

Fut a gyűlölet szekere. A Liberális Internacionálé egykori alelnöke az illiberalizmusban utazik. Közben nő az államadósság, gyengül a forint, emelkedik a benzin ára. Márpedig ha az emelkedik, akkor drágább a kenyér, a tej, a hús, a tojás - és minden. 

Egy friss felmérés szerint egymillió magyar hagyta el az országot, és keres menedéket, szabadságot, megélhetést az Orbán szerint halódó Nyugaton. Magyarországon börtönbe kerülhet Orbán felesége is, aki egy menekülttáborba vitt tisztálkodó szereket. 

Csak egy dolog nem áll meg: a lopás. A fideszesek és haverjaik elvisznek mindent, ami mozdítható. 

"Készülj, a hosszú télre, kedvesem, a tűzre szükség lesz, én úgy hiszem..."

Bródy János: Ne várd a májust