Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Gyurcsány tudatos lépésekkel tért vissza

2018. szeptember 17. - Európa Kávézó

Nem lehet nem észrevenni, hogy Gyurcsány Ferenc tudatos, előre megtervezett lépésekkel tért vissza a nyári szünet után. Amíg a többi párt a sebeit nyalogatta és kirugdalta, lemondatta a vezetőit, addig a DK folytatja az építkezést.

Azzal kezdődött a visszatérés, hogy szombaton a DK elnöke évadnyitó beszédet mondott, amelyben az Orbánnal szembeni világkép megrajzolására tett kísérletet. Arról beszélt, hogy Orbán nem a fősodor Európában. Nem az Unió egyik vezetője, ahogy baloldali elemzők is gyakran láttatják tévesen, hanem egy lúzer, aki perfiériára szorult. Egyúttal meghirdette a parlamenti munka melletti nemzeti ellenállás tervét.

Másnap, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös tüntetésén, amelynek apropója a Sargentini-jelentés elfogadása volt, már újabb konkrét lépéseket jelentett be. Holnap 5 órától várja a rendszer ellenfeleit a Kossuth téren, és a tervek szerint maradnak is.

gyf.jpg

Érzékelhető, hogy Gyurcsány látja a parlamenti képviselet előnyeit - napirend előtti felszólalások, interpellációk, kérdések lehetősége, képviselők információszerzési lehetősége közintézményeknél -, de látja, hogy az utca, ha úgy tetszik, a nép nélkül Orbán nem lesz elmozdítható.

Semelyik más párttól nem látszik tudatos stratégia. Mind bele nyugodni látszik abba, hogy Orbán tartósan az ország nyakán marad. Egyedül a DK csinál valamit, és láthatóan alaposan megtervezték az elmúlt hónapokban.

Jól teszi a DK elnöke, ha rá sem hederít a fanyalgókra - miért most, miért pont ő, kifullad-e a tüntetéssorozat... Ha az Európai Parlament - benne Orbán korábbi szövetségesei - megtették, hogy szembe fordultak a magyar diktátorral, akkor kormányváltást akaró magyaroknak is lépnie kell. Ha ezt egy párt indítja, akkor is.

Itt tartunk most. Jó lenne, ha más pártok és civilek is ébrednének.

 

 

 

Semelyik más párttól nem látszik tudatos stratégia. Mind belenyugidni látszanak abba, hogy Orbán tartósan az ország nyakán marad. Egyedül a DK csinál valamit és láthatóan alaposan megtervezték az elmúlt hónapokban.

Az LMP Orbán csicskája

A szög újra kibújt a zsákból. Az LMP Orbán seggéből lesi a világot. Nem szavaznak a Sargentini-jelentésről, ezzel az uniós pénzeket és az adóforintjainkat ellopó, az emberi jogokat lábbal tipró Fidesz mellé álltak. Tanulságos látni, hogy epp ezen a napon boltol Ungár Péter és Mészáros Lőrinc, és válik még undorítóbbá Schiffer András.

 lmp_uj.jpg

Ha van párt, amelyre semmi szükség, az az LMP. Nem zöld ez a brigád, hanem a zöld és a narancssárga keveréke: nagyjából barna. Sikerült olyan frakcióvezetőt választaniuk Keresztes László Lóránt személyében, aki inkább fideszesnek látszik, mint bármi másnak. Ott ül a frakcióban a Schmidt Máriával egyeztető volt KISZ-titkár Schmuck Erzsébet, a Mészáros Lőrinc mutyizó Ungár Péter.

Aztán ott van Demeter Márta, aki azért hagyta el az MSZP-t, mert szerinte ott sok a kollaboráns, hogy gyakorlatilag átüljön a Fidesz segédcsapatához. És persze, ott ül Szabó Szabolcs, aki most okoz mély sebeket mindazoknak, akik más pártoktól őt támogatták, azokban, akik visszaléptek a javára. Jogos a kérdés, hogy meddig ül még a hazai jogsértéseket mentegető LMP frakciójában valaki, aki önmagát tisztességes demokratának, a rendszer ellenfelének tekinti?

És ott van még a szégyentelen gazember, Schiffer András, aki még most is Orbánt védi.

Érdekes, hogy az áprilisi fideszes kétharmadért súlyos felelősséget viselő Hadházy Ákos és Szél Bernadett, a két társelnök, azóta megtérni látszik. Most már nagy a szájuk, hogy csalódtak az LMP-ben, meg hogy meg kellene szavazni a Sargentini-jelentést.

Az ország nekik sem fogja megbocsátani, hogy kétharmadhoz segítették Orbánt, elősegítve ezzel a diktatúra kiépítését.

Karácsony már ne legyen közös listavezető

Megjött az óvatos cáfolat, hogy Karácsony Gergely nem mondta, hogy vállalná egy közös baloldali lista vezetését az európai parlamenti választáson. Csak annyit mondott, hogy "bármilyen szinten" tudna képviselni egy baloldali programot. Tehát a szokásos kétfedelű szöveg: igenis, meg nem is. Be is mondta, hogy igen, meg nem is. Mi itt a kávézóban a pártok önálló listáját támogatjuk. Karácsony áprilisi szereplése sem igazolja, hogy mindenkinek be kéne állni mögé.
karacsony_gergely_mti_top_story_lead.jpg
Az MSZP, amely egy alig mérhető pártnak adta oda a miniszterelnök-jelölti pozíciót, végül az elmúlt huszonöt év legrosszabb eredményét érte el. Csak az 1990-es első, az MSZMP-től utódpárti szintén is megszabadulást akaró választáson szerepeltek ennél is rosszabbul.
Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége tehát bukás.
És ugyan lehet, hogy most mégsem akarna egy közös ellenzéki, lehetőleg baloldali listát vezetni a jövő májusi EP-választáson, de azért jobb, ha jelezzük, hogy később se akarjon. A tisztán listás választán ugyanis meg tudja mutatni, melyik párt hogy áll, ráadásul külön indulva több mandátum szerezhető, mint egy közös listán. Nem véletlen, hogy az MSZP-s Szanyi Tibor is azonnal elutasította a közös listát, benne Karácsony esetleges ajánlkozásával.
Nem sűrűn fordul elő, de ebben egyetértünk vele.

Lehet Más a Pusztulás

LMP-s politikusok előszeretettel nyilatkozgatták, hogy az ő pártjuk XXI. századi párt, vagyis maga a jövő. Az új kikristályosodási pont. Ha ez lenne az, abból nem kérünk. Az ötvenes évek kommunista hagyománya elevenedik meg a szemünk előtt. Nem véletlen, amit látunk: Lehet Más a Pusztulás.

lmp_1.jpg

Az április 8-ai Nemzeti Tragédia után az LMP lebukott, ez az igazság. Tudatosan, előre megfontolt szándékkal kétharmadhoz juttatták Orbánt. Az ország kormányváltást akaró része - ez a nagyobb rész - a leesett tantuszt keresi a földön. És meg is találta. A senkivel nem egyezkedő, de mindenkit lenéző LMP a vissza nem lépésekkel bűnrészes a Stop Soros létrehozásában, a gyülekezési törvény szigorításában, a cafeteria eltörlésében, az otthonápolók megalázásában, a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetésében, és minden bűnben, amely az elmúlt három hónapban Orbánék nevéhez fűződik.

Ez akkor is így van, ha feles törvények is rombolják az országot. Az LMP felelőssége a korlátlan hatalom ajándékozásában nem megkerülhető.

Ami pedig azóta előkerült a szőnyeg alól, abban már csak orra esni lehet.

1. Megütik Hadházy társelnököt. Van róla kép- és hangfelvétel. Az egyik tag szerint volt fizikai kontaktus, a másik szerint nem. Mindketten ott voltak, amikor megtörtént.

2. Hadházy, aki szintén végig asszisztálta a Fidesz kiszolgálását, eltűnik az országgyűlésből. Be sem jár, a fizetését felveszi. 

3. Ungár Péter beismeri, hogy átverték Ron Werbert, ő nem is szerződhetett volna a kampányguruval.

4. Lassan mindenkit kizárnak, bezárnak, eltiltanak, például Szél Bernadett társelnököt, aki négy hónapja még Szél-kormányról vizionált. Nem úszta meg Schmuck Erzsébet kampányfőnök sem, aki mellesleg a Medgyessy-kormány helyettes államtitkára volt.

5. Gémesi György Új Kezdet nevű, a mikronnál is kisebb formációja már el is hagyta a süllyedő szövetségesi hajót.

6. Szél Bernadett nem cáfolja érdemben, hogy Orbán hivatásos történelemhamisítója, Ungár édesanyja, Schmidt Mária kézivezérelte a kampány során.

7. Az MSZP-ből érkezett Demeter Márta odáig nem jut el, hogy felvegyék a pártba. Mandátumtolvajnak tartják.

És akkor Schiffer Kiebrudalt András machinációi még szóba sem kerültek.

Az LMP valamikor erkölcsi fölényével alapozta meg politikai jelenlétét. A tiszták, akiknek se Orbán, se a régi MSZP-SZDSZ világ nem kell. Valami zöld. Fenntartható fejlődés, biciklik, gyalogosok. Ilyesmi. A szerintük meglevő erkölcsi fölény megsemmisült. Az LMP ma ciki.

Ebből maradt egy már önmagával is harcban álló, leginkább a bolsevikokra emlékeztető hatalmi technikákba fulladt párt. Ez a pusztulás forgatókönyve.

Csak az a baj, hogy megítélésük, szánalmas belső viharaik mindenki másra kihathatnak. Márpedig jön az európai parlamenti, majd az önkormányzati választás. Nem lenne jó, ha mindenkit magukkal rántanának.

És nem látszik, hogy mi jön ki ebből?

A Fidesz további szolgálata, a középen állás megőrzött hazugsága, vagy végre a partnerség, a mások elismerése.

De az is lehet, hogy új erő lesz egyszer, régiből, újból, amely tényleg megpróbálkozna azzal, hogy más lehessen a politika.

Ez a gagyi, ráadásul romlott középszer, ami az LMP, nem segít az országon, az biztos.

 

 

Keményedik az orbáni diktatúra

Stop Soros, támadás a civilek ellen. Támadás az akadémikusok ellen. Támadás a színházak művészi szabadsága ellen. Megkezdte működését a harmadik orbáni kétharmad. Keményedik a diktatúra.

orban-drukkol.jpg

Ebből baj lesz. Igazi nemzeti tragédia. A Szabad Nép megírja, hogy melyik színházi előadással van baj, erre a főigazgató letiltja. Hiába tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kutatóit és intézményét megfosztják szabadságuktól. Nemzetközi szervezetek tiltakoznak - hiába.

Fut a gyűlölet szekere. A Liberális Internacionálé egykori alelnöke az illiberalizmusban utazik. Közben nő az államadósság, gyengül a forint, emelkedik a benzin ára. Márpedig ha az emelkedik, akkor drágább a kenyér, a tej, a hús, a tojás - és minden. 

Egy friss felmérés szerint egymillió magyar hagyta el az országot, és keres menedéket, szabadságot, megélhetést az Orbán szerint halódó Nyugaton. Magyarországon börtönbe kerülhet Orbán felesége is, aki egy menekülttáborba vitt tisztálkodó szereket. 

Csak egy dolog nem áll meg: a lopás. A fideszesek és haverjaik elvisznek mindent, ami mozdítható. 

"Készülj, a hosszú télre, kedvesem, a tűzre szükség lesz, én úgy hiszem..."

Bródy János: Ne várd a májust

 

Még rosszabb miniszterek jönnek

Az új Orbán-kormány minisztereinek meghallgatása csalódást okozott. Már akinek ez a színvonal még csalódás tud lenni. Persze, mindenre rámondható, hogy a csalással elért kétharmad mindent igazol, de akkor sem normális, hogy migránsok által szendvicsre hivatkozzon az egyik, a másiknak ne számítson, hogy elmennek a fiatalok, egy harmadiknak pedig mindenről a keresztény értékek jussanak az eszébe. A DK és a Jobbik keménykedett, az egyik bizottságban máris szétszavazott az MSZP-Párbeszéd szövetség.
uj_kormany.jpg
Fotó: HVG
Ilyen az, ha nincs kormányprogram. Az ellenzék majd' minden pártja fabrikált egyet, mégis a Fidesz alakít kormányt. A félelem, a megfélemlítés, a falvak népének kiszolgáltatottsága, az ellenzék szabdaltsága Orbánnak segített.
Maradt az EMMI nevű szörnyszülött, amelyről a távozó Balog Zoltán is elmondta, hogy használhatatlan. Kásler Miklósnak mindenről a nemzeti hagyományok és a keresztény értékek jutnak eszébe, az oktatás és a sport ügyeiről láthatóan nem tudott felkészülni. Érdemi választ nem kapott, pedig a DK faggatta a drámai tandíjakról. A Jobbik a fiatalok tömeges távozásáról érdeklődött, semmi válasz. Kásler helyett fideszes képviselők bizonygatták, hogy milyen jó, ha szétszakadnak a családok. Semjén Zsolttal szemben is a DK mutatta, hogy harcias pozíciót foglalnak majd el, a KDNP elnöke valamit hablatyolt is svédországi vadászatáról. Varga Mihály rutinosan tért ki a nehéz kérdések elől, de az új agrárminiszter rögtön ki bírta mondani: egy migráncs által eldobott szendvics miatt van fertőzés. Hogy ezt honnan veszi, azt senki nem tudja, de a fideszes szavazó ezt a baromságot is beveszi. Gulyás Gergely szerint itt az ellenzéknek már nincs is esélye semmire, gyakorlatilag soha többé. A mellény hatalmas...
A gazdasági és kulturális bizottság ülésén már az is megesett, hogy Palkovics László miniszterjelöltre a Párbeszéd nemet mondott, az MSZP tartózkodott. A DK, a Jobbik és az LMP nemmel szavazott.
Sok jót nem ígér az új ciklus. Jön a Stop Soros, az új, a Fideszhez lojális bírók kinevezése, a nyáron elfogadandó költségvetés.
Innen indulunk. Az utca már elcsüggedt, de őszre az utcának és a parlamenti ellenzéknek valamit muszáj lesz kitalálni. Csak egymást támogatva lehetséges a tovább kiépülő diktatúra megfékezése. 
Legalább is, meg kéne próbálni.

Még mindig gyurcsányozol? 

Azt hihetné az ember, hogy ha egy párt, amely 63 !) helyen visszalép, és így is képes frakciót alakítani, annak elnöke besöpörheti az elismeréseket. De néhányan még besétálnak tévékbe, ostoba cikkeket írnak, hogy "na de Gyurcsány." Akkor nézzük a tényeket!

leg_gyf.jpg

 

Az EBESZ megállapította, hogy a választás nem volt tisztességes. Ilyenre nem volt példa az Európai Unió történetében. A Kúria néhány helyen csalást állapított meg. Ilyen sem volt az Európai Unió történetében. Mi lett volna, ha valóban minden körzetet megvizsgáltak volna? Ne csináljunk már úgy, kedves megmondó emberek, mintha egy sima választás zajlott volna, normális médiaviszonyok között! Győzött a Fidesz, tessék hazamenni? Nincs itt semmi látnivaló?
És akkor amit látunk az újra feltörő, de egyre szánalmasabb gyurcsányozás mögött:
gyf_listavezeto.jpeg
1. Gyurcsány a hibás, mert az agyon ajnározott, mindenféle szavazási útmutatókban kedvezményezett Jobbik egyetlen egyéni körzetet nyert és megbukott a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje?
2. Gyurcsány a hibás, mert az LMP kevesebb szavazatot kapott, mint 2010-ben, amikor először jutottak az országgyűlésbe, pedig 101 helyen indultak? 
3. Gyurcsány a hibás, hogy az LMP nem viszonozta a DK visszalépését az LMP javára, és Szél Bernadett a teljes ellenzék által támogatva sem tudott nyerni?
4. Gyurcsány a hibás, mert a 2010-es LMP-frakcióból ma már senki sem ül az új frakcióban?
5. Gyurcsány a hibás, mert az MSZP minden idők leggyengébb eredményét produkálta?
6. Gyurcsány a hibás, mert az MSZP 2014-es 29 képviselőjéből 20 maradt egy immár közös listáról, importált miniszterelnök-jelölttel, és a 20-ból 5 azonnal új frakciót alapított? Tehát 29 helyett maradt 15... A fele a 2014-es eredménynek...
7. Gyurcsány a hibás, hogy az MSZP Gyurcsány távozása óta most készül ötödik elnököt választani, és közben volt három miniszterelnök-jelöltjük, akik közül senki sem nyert, sőt az egyik a választásig sem jutott el?
8. Gyurcsány a hibás, hogy az Együtt, amelynek elnökét két éve még az ellenzék vezérének kiáltották ki, az 1 százalékot sem érte el?
9. Gyurcsány a hibás, hogy a Momentum, amelynek ugyanúgy két éve volt generációs alapon szervezett pártként bejutnia a Parlamentbe, mint anno a Fidesznek, de nekik ez nem sikerült?
A DK nyilván nem elégedett a választási eredményével, az önvizsgálatot ők sem úszhatják meg. De jelezzük: 63 helyen visszalépve, és vállalva, hogy 63 körzetben a két szavazólap egyikén a DK egyáltalán nem szerepel, szinte csoda, hogy bejutottak. Eddig 4 képviselőjük volt frakció nélkül. Most 9 van, frakcióval. Ez lenne a bukás?
Ha szabad kicsit cinikusnak lenni: Gyurcsánynál csak Karácsony Gergely volt ügyesebb, aki egy nulla százalékos pártból frakciót tudott csinálni az MSZP hátán. Igaz, a zuglói polgármesterre is szükség volt, hogy az MSZP egyáltalán így szerepeljen a Botka után itt hagyott romokon.
Summa summarum: a gyurcsányozás nem vezet sehova. A korlátoltak, és saját politikai bukásaikat elfedni akarók ócska játszótere. Akik ezt folytatják, mind Orbánt szolgálják akkor is, ha nem ez a céljuk.

Ellenzéki tájkép - csata után

Lemondások, belső balhék, tisztújítások. Itt tart az ellenzék 72 órával az elborzasztó választási eredmény után.

v_18.jpg

Függetlenül attól, hogy történt-e csalás - szerintünk valamennyi biztosan történt -, az ellenzéki oldalt alaposan megrázta a számukra nem várt eredmény. Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje már vissza is vonult Zugló élére. Nyomában ma nem tudni, hogy a Párbeszéd képes lesz-e önálló frakciót alakítani, vagy az MSZP-vel közösen alkotnak szövetségben képviselőcsoportot. A szocialistáknál megint tisztújítás lesz. Gyurcsány Ferenc 2009-es távozása óta volt már elnök Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József, Molnár Gyula. Most ismét elnököt keresnek, közben akadt néhány miniszterelnök-jelöltjük is, Mesterházy, Botka, végül kívülről Karácsony. A régi nagyágyúk közül Gőgös Zoltán vonult vissza.
A Jobbikban is elnököt keresnek. Az elbukott Vona Gábor nem csak az elnöki posztról, hanem parlamenti mandátumáról is lemondott. A frakciót még ő rakta össze, amelyben inkább a középre tartó csapat tűnik erősebbnek, de nem lehet nem észrevenni a hungarista vonal ébredését sem Toroczkai alelnökkel az élen. Nagy kérdés, hogy kitartanak-e egy mérsékelt irány mellett, vagy Orbántól próbálják visszaszerezni a radikális tábort.
A DK-t is letaglózta az eredmény, kemény kudarcként élték meg a választást de ők legalább megduplázták képviselőik számát. Az első választáson, amelyen önállóan elindultak, frakciót alapíthattak. Ám Gyurcsány köreiben is erős a gyanú, hogy szavazataik veszhettek el csalás útján. A párt azonban egységes maradt.
Az LMP akár szakadhat is. Hadházy társelnök lemondott. A nyilvánosságra került Schiffer-Hadházy konfliktus, a párton belül indult fegyelmik egész sora mély belső válságot jelez. Szél Bernadett próbál kívül helyezkedni ezeken, a szövetséges Gémesi György feltűnően eltűnt a nyilvánosságból.
A Momentumnál tisztújítás lesz, az Együtt feloszlik. Az utóbbi évek, évtizedek állandó arcai közül nem csak Vona és Gőgös tűnik el. Fodor Gábor, Juhász Péter, Szigetvári Viktor, Bokros Lajos is legfeljebb külső szereplőként bukkanhat fel televíziós stúdiók környékén. 
Hogy merre indul el az ellenzék, ma még nem tudható. Új módszerekre, az együttműködés, a pártépítés új formáira lesz szükség. Akik pedig utálják ezeket a pártokat, próbálják megszokni, hogy folytonos ekézésük a Fidesznek segít. Lehetett volna újat, jobbat, erősebbet csinálni, de senkinek sem sikerült. 

Gyurcsány maradt a placcon egyedül - rá szavazunk!

A mai bejegyzés nem lesz túl hosszú, viszont egyértelmű. Innen a Kávézóból úgy látjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióra érdemes szavazni.

kampanyzaro.jpg


Láttuk a kínálatot, a helyzet egyértelmű. 


Maradt Gyurcsány Ferenc. Ez az ember megharcolt az igazáért, bebizonyította, hogy a legádázabb ellenfele Orbánnak és bűnös rendszerének. Kormányzati, politikai, diplomáciai és partszervezői tapasztalata messze a többiek fölé sorolja. Egyedül Gyurcsány szájából hiteles az elszámoltatás ígérete.

Tehát innen a Kávézóból azt javasoljuk, hogy egyéniben a baloldal (DK, MSZP-P) koordinált jelöltjeire szavazzanak: ne a Fideszre, ne a Jobbikra. Listán pedig a Gyurcsány vezette DK-listát, a 3-as listat ajánljuk.

Jöjjön vegre a kormányváltás!

Gyurcsány nyerte a jelölti vitát

Tanulságos volt a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjeinek és listavezetőinek vitája. Gyurcsány nyert, Szél Bernadettet többször kinevették, sőt, kitapsolták. A kormányzati tapasztalat, a kommunikációs rutin a DK elnökét erősítette. Jól szerepelt Szigetvári Viktor (Együtt), közepesen Karácsony Gergely (MSZP-P), Fekete-Győr Andráson még lötyög ez a kabát. Szél Bernadett viszont kínosan leszerepelt.
Jellemző a magyarországi médiaviszonyokra, hogy az öt jelölt vitáját - Orbán és Vona nem vállalta - egyetlen tévécsatorna sem közvetítette. Szerencsére, a neten több fórumon is láthatták az érdeklődők. Egészségügy, oktatás, szociális ügyek, elszámoltatás, az általános közállapotok szerepeltek a témák között. Mindenki két percet kapott. Kiderült, hogy az oktatás, az egészségügy területén sok a közös pont, a számonkérésben is hasonló volt az álláspont. Kiderült azonban, hogy négy párt (DK, MSZP, Momentum, Együtt) képes lenne közösen kormányozni, akár koalícióban, az LMP azonban ettől elhatárolódott. 
v18.jpg
Fekete-Győr és Szigetvári bírálta Karácsonyt a betarthatatlan 13. havi nyugdíj ígéretéért. Csendes, de nem támogató derű futott át a termen, amikor Karácsony arról beszélt, hogy egy leendő kormányt neki kell vezetnie. Gyurcsány a kormányzati tapasztalat birtokában sorolt számokat, adatokat, figyelmeztetve a többieket a felelőtlen költekezés veszélyeire. Abban mindenki egyetértett, hogy a családi pótlékot emelni kell. 
Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Gyurcsány kaphatná a legmagasabb pontszámot. A többiek mellett tényleg úgy beszélt, mint egy sokat látott és tapasztalt miniszterelnök. Ügyesen elegyítve az ígéreteket, adatokat a szenvedéllyel. A második helyen az ugyancsak felelősen ígérő Együtt jelöltje, Szigetvári Viktor végzett, aki utolsó felszólalásként élesen bírálta a visszalépésekre nem hajlandó LMP-t. A harmadik helyre Karácsony Gergelyt tesszük, aki nemigen mondott maradandót, és nehézkesen próbálta menteni a 13. havi nyugdíj ígéretét. A negyedik Fekete-Győr András lett, aki túl sok idegen kifejezést használt és próbálta egybemosni az elmúlt 28 év össze kormányának hibáit, tévedéseit. Ezzel a jelenlevők között nem aratott nagy sikert. A sort Szél Bernadett zárja, aki összekeverte az erőt az agresszivitással. Ismét kiderült, hogy képtelen kilépni a saját árnyékából, ráadásul a többieket sértegetve ismét elutasított minden együttműködést. Többször kinevették, kitapsolták.
A vita, amelyet a V18 csoport szervezett, inkább bizakodó hangulatú volt. Szél nem ragaszkodott a győzelem utáni kormányzáshoz. Ezzel sem Gyurcsány, sem Karácsony, sem Szigetvári nem értett egyet. Ők úgy gondolták: ha nyer a demokratikus ellenzék, erősen és keményen kell megragadni a kormányrudat.