Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Harc idején gyenge dolog a civil árnyékkormány

2018. március 12. - Európa Kávézó

Megmondjuk őszintén, itt a Kávézóban nem repestünk, amikor megnéztük a Karácsony Gergely árnyékkormányáról szóló híradásokat. Ez a névsor, bár tisztességes emberek gyülekezete, harmatgyenge lesz, amikor Orbánnal kell háborúzni a forró politikai ősz hónapjaiban. Ráadásul, hol van még a győzelem...?

arnyek.jpeg
A politikusok nélküli politika ostobaság, főleg harc idején. Ki gondolhatja komolyan, hogy amikor Orbán, Lázár, Rogán, Deutsch, Kövér, Semjén, Bayer és más fekete öves gazemberek állnak a túloldalon, akkor egy demokrata győzelem esetén Hegyesiné Orsós Éva áll a túloldalon. Karácsony Gergely el van tévedve, ha azt hiszi, hogy a Fidesz esetleges veresége utáni kemény meccsek idején Andor László lesz képes ellensúlyt képezni.
Arra a küzdelemre, ami jön, ha veszít a Fidesz, ketrecharcosok kellenek, akik mögött kőkemény politikai és párttámogatás van a parlamentben. Olyan hölgyekre és urakra van szükség, akik nem ijednek meg semmitől. Nem széplelkek kellenek ide, hanem ütközni tudó harcosok. Ez nem a széplelkek terepe, hanem a küzdőké. Ha esetleg a Párbeszéd társelnöke az MSZP-ben gondolkodna, Korózs, Hiller, Kunhalmi vagy Gőgös erősebb bázisnak tűnik. Ráadásul ha Mellár Tamás veszítene egyéniben, az nem tenne jót a reputációjának, márpedig sem a Jobbik, sem az LMP nem áll be mögé. Ezért is kár volt őt megnevezni, hiszen egyéniben indul, nem kockázatmentesen. Ha ugyanis veszít, ő még képviselő sem lesz, mert független jelölt.
Érdemes lett volna megfontolni, hogy szabad-e árnyékkormányt megnevezni. Karácsony a kormányzóképesség látszatát akarta kelteni, de úgy tűnik, hogy pártok, vagyis szavazóbázis nélküli emberekre támaszkodik, ami politikai hiba. Öngól. Pontosan ez a mentalitás volt az oka többek között annak, hogy a Párbeszédet 0,3 százalékra mérték. Nincs egy ilyen koncepció mögött érdemi szavazóbázis.
Ha Karácsony komolyan veszi a kormányzás felelősségét - amelytől egyelőre meglehetősen távol áll -, akkor tudná, hogy minden miniszterről a pártok koalíciós tárgyalásain döntenek. Nincs előre bemondott, vagyis védett név, azoknak pedig, akik majd megszavazzák a kormány leendő döntéseit, azoknak a maradék jut. A koalíciós pártok mögött parlamenti szavazatok, és a többség biztosítása áll, ehhez pedig főleg pártpolitikusok kellenek.
Úgy látjuk tehát, hogy ez a kezdeményezés rossz ötlet volt. Nem tesz jót egy leendő kormány hitelességének a posztok előre osztogatása, és nehezíti a remélt győzelem utáni koalíciós tárgyalásokat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6213733226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.