Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Íme a bizonyíték: a DK-MSZP-közös lista szavazatveszteséget hozna

2018. január 28. - Európa Kávézó

Karácsony Gergely, aki másfél hónappal ezelőtt Juhász Péter oldalán még az önálló listákban hitt, az MSZP oldalán már a közös listában hisz. Most éppen arról beszélt, hogy egy közös listán Gyurcsány Ferenc 3. lehetne. Azonnal megindult az MSZP-sek egy részének gyalázkodása korábbi elnökük és miniszterelnökük ellen. Nyilván az érzés kölcsönös: DK-sok sem akarnak az MSZP-listájára és Karácsonyra szavazni. Nem is kéne erőltetni.

trio.jpeg

Azt most nem elemezzük, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke miért változtatta meg a véleményét egyik pillanatról a másikra az ellenzéki listaállítás módjáról és hasznosságáról. E poszt most csak arról szól, hogy miért nem érdemes összeerőltetni a Demokratikus Koalíciót és a Magyar Szocialista Pártot. 
Karácsony új Facebook-posztja azzal próbálkozik, hogy egy közös ellenzéki listán Gyurcsány Ferenc lehetne a harmadik. Érdemes megnézni a kommenteket, hogy az MSZP hívei milyen köpködésbe kezdtek. Volt, aki azzal fenyegetőzött, hogy azonnal kilép a pártból. Az sem kétséges, hogy a DK táborának döntő része sem akar a szocialistákkal közösködni, nehezen viselve a gyurcsányozást azoktól, akik pár éve még Gyurcsányt éltették.
Jó lenne, ha mindenki megértené: nem véletlen, hogy a DK és az MSZP nem egy párt, hanem kettő. Más a politikai kultúrájuk, ízlésük, értékrendjük, a Fideszhez való viszonyuk. Abba kéne hagyni, hogy bárki megpróbálja őket összemosni.
A DK és az MSZP közös listára terelése szavazatveszteséget jelentene. DK-sok nem szavaznának az MSZP miatt és viszont. Engedjük már meg ennek a baloldali közösségnek, hogy azt támogassa a pártlistán, akit jó szívvel tud. Lásd még: Unicum...
Ha volna ez ügyben dolga Karácsony Gergelynek, az az lenne, hogy az egyéni körzetekben az MSZP és a DK jelöltjei ne csak ne induljanak egymás ellen, hanem segítsék is a koordinált jelölteket. 
És végül szögezzük le: Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula bölcsen döntött, amikor az egyéni körzetekről állapodtak meg. Ott van a demokrata győzelem esélye, Orbán bukásának reménye. Az ellenzék két legfontosabb pártja, ahol kellett, képes volt együttműködésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2513610001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tegnaptuska 2018.01.28. 11:22:32

Ez pontosan így van, Grécziék annyira megutáltatták már velem a dk-t, hogy minimum egy veszteséget okozna a közös lista. És még hazudozó Ferencről nem is beszéltünk. Közös listáról komoly embereknek kellene beszélgetni, nem idiótáknak.

a nagy hohoohooo 2018.01.28. 11:27:14

Néha furdal a kíváncsiság, honnan a francból szalajtották ezeket?? Nem mondja nekik a környezetükben senki, mekkora barmok?
Mutatom a tökéletes folyamatábrát.
78.media.tumblr.com/3f12fb2241248a8ed834676997cc1ed5/tumblr_oz33u2UdwK1vkzuj9o1_400.gif

Aki listáról beszél, az a vereségről beszél.
Lehet több külön lista,kettő,legfeljebb három,akárki akármit mit mond a DK és az MSZP a kormányváltók "kemény magja"!

(Győztesek) Egyéni választókerületben – egy fordulóban – az lesz a győztes, aki a legtöbb szavazatot kapta (relatív többség: a győztes mindent visz). Győztesek száma 106.

Ha egy egyéni választókerületben sok jelölt indul, akkor a szavazatok szétszóródnak, ezért már 20–30 százaléknyi szavazat elegendő lehet a győzelemhez. Ezért engedi meg a jelenlegi kormánypárt a törvényben és a gyakorlatban, hogy álpártok és áljelöltek is induljanak.

Az országos listán – egy fordulóban – a pártok a rájuk közvetlenül leadott szavazatok, továbbá az egyéni választókerületben vesztes töredékszavazatok, valamint az egyéni választókerület győztese és 2. helyezettje közötti prémium töredékszavazatok és a határon túli országos listás szavazatok összesített arányában, a D’Hont mátrix alapján kapnak szavazatot, feltéve, ha meghaladták az 5, 10, 15 százalékos parlamenti küszöböt. Győztesek száma 93.
Ha sok országos lista indul, akkor a szavaztok, a töredékszavazatok, a prémium töredékszavazatok szétszóródnak, így elveszik a sok szavazat halmozódó (kumulatív) hatása. Jelenleg egyedül a Fidesz–KDNP indít közös listát, így élvezi a választási matematika inkorrekt előnyeit.
Ha kispártok közös listát indítanak, és nem érik el a szavaztok 15 százalékát, akkor egyetlen mandátumot sem kapnak. A kispártoknak nincs esélyük egyéni választókerületi győzelemre sem.
www.es.hu/cikk/2017-11-17/toth-zoltan/kis-valasztasi-trakta.html
ÖSSZEFOGÁS NÉLKÜL MINDENNEK VÉGE?
Nem, semminek sincs vége!
2014-ben többen szavaztak az ellenzéki pártokra és jelöltekre, mint a Fideszre, mégis a Fidesznek lett kétharmada. Miért? Mert az ellenzéki szavazatok több ellenzéki párt és főként több helyi ellenzéki jelölt között oszlottak meg. A Fidesz így nemcsak pártlistán győzött, de az egyéni választókerületek túlnyomó többségét is elvitte.
Bár a szavazók egy része összefogást szeretne, akár közös listával és közös jelöltekkel, ez várhatóan nem fog megvalósulni. Hogy ez a pártok, a rendszer vagy bármi más hibája, az most mellékes. Túl sokat foglalkozunk ezzel, miközben nem az a lényeg, hogyan indulnak a pártok. Hanem az, hogy elegen szavaznak-e egy-egy jelöltre. Ez pedig rajtunk, választókon múlik.
Listán szavazhatunk a legszimpatikusabb pártra, egyéniben viszont akkor hasznosul legjobban a szavazatunk, ha a legerősebb, legesélyesebb helyi jelöltre adjuk.
Ha a pártok megosztottak, mi azt a saját választókerületünkben korrigálhatjuk. Ha helyben az erősebb, esélyesebb ellenzéki jelöltre szavazunk, legyőzhetjük a kormánypárt jelöltjét. És minél többen szavazunk így, annál több körzetet veszíthet a Fidesz. Ezzel megakadályozhatjuk az újabb kétharmadot, sőt jobb esetben a Fidesz egyszerű többségét is.
A lényeg, hogy ellenzéki összefogás nélkül sincs vége mindennek. Akkor van vége, ha nem megyünk el szavazni.
A győztesek egyéni körzetekben gondolkodnak. A lista azoknak kell, akik másként nem tudnak bejutni a tutiba.
A Fideszt egyéni körzetek elnyerésével lehet megszorítani vagy kisebbségbe szorítani, másképpen nem. Ehhez a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell helyben szavazni, és az esélyes jelölteket Magyarországon többnyire a pártok állítják. Vagyis szavazni kell, és pártok jelöltjeire kell szavazni. Aki azt mondja, hogy inkább nem szavaz, azzal nem az ellenzéknek üzen elsősorban, hanem a Fidesz hatalomban maradását segíti. Ha sikerül legyőzni a Fideszt, csak így sikerülhet, és ha nem is sikerül, akkor sem mindegy, hogy mennyivel győz, kétharmaddal vagy szűk többséggel. Az utóbbi esetben marad lehetőség új ellenzéki építkezésre, ha viszont megint kétharmad lesz, akkor nemcsak a régi ellenzéknek van vége, de új se lesz.
Szavazni kel!Ne a fideszre, viszont olyanra, akinek esélye is van!Az esélyesebb jelöltre szavazással felülírhatjuk a pártok érdekeit. Az pedig, hogy ki indít jelöltet, nem dönt el mindent; a kérdés az, mennyire áll mögé a kampányban. A forráshiányos ellenzék az esélyesebb jelöltjeire fog koncentrálni, erre is tudnak majd támaszkodni a tudatos választók,a lényeg az, hogy a választókon múlik! Ha nincs ellenzéki összefogás, akkor is szavazhatunk az esélyesebb ellenzéki jelöltekre az egyéni választókerületekben..A lényeg pont az, hogy még ha nem is léptetik vissza az ellenzéki pártok a saját egyéni jelöltjüket az esélyesebb javára, a választó kezében van a döntés. Így végül is a végeredmény majdnem ugyanaz lesz, mintha visszalépett volna.A legerősebb jelöltre szavazok.Ha nem megy el, akkor saját maga okozza, hogy a fidesz továbbra is hatalmon maradjon.

a nagy hohoohooo 2018.01.28. 12:08:10

@tegnaptuska: Távol áll tőlem ,nem akarom senkinek beajánlani,de Gréczy....hát nna...

a nagy hohoohooo 2018.01.28. 13:02:30

@tegnaptuska: Közben belédkukkantottam,fővilágosítalak erről a mi pénzünkön élősködő romániai magyar megélhetési migráncsról... :
tegnaptuska
2017.12.23. 08:49:35
@libsi nóta bárki unja: Te egy beteg állat vagy. Azt szeretném kérni, hogy kerüljük el egymást. Undorodom a magadfajtától. Persze dobálhatod még ide az őrült képzelgéseidet, meg, hogy megmondtad, de én ilyen f@szt csak kormányzati pozícióban, meg vezető fideszesben láttam. Na szevasz. "
Tök igazad van,ez a szellemi nyomoronc valójában Gábor Farkaslaki Hints,keress rá,már több ismerősöm és jómagam is letiltott mert kinyomoztuk valójában egy a blogszférában trollkodó troll,én nem látom ,de az unokáját akit mi pénzelünk igen íme.

Ez a romániából itt menedéket kapott erdélyi gyógyszertáros,a Hints,aki a mi pénzünkön,a drága gyógyszereken hízott meg,még rozzant dácián menekült,ma meg Ausztriába teniszezteti a marosvásárhelyi unokáját,
www.facebook.com/hejasibolya?fref=pb&hc_location=ufi

Lilla50 2018.01.28. 13:33:15

A közös lista szavazó vesztést jelentene. Sem a dk-t támogatók sem az mszp-t támogatók nem tudnak már jó szemmel egymásra nézni. Egyik a dk-t szektázza , a másik a szektázókat gyurcsányozószektázóknak tartja. Ez reménytelen! Ennek kialakulása az mszp-n múlott . Már létrejött. Nem érdemes 72 nappal a választás előtt változtatni.

Minden más szó felesleges! nem kell egymást tovább lejáratni.

ulpius66 2018.01.28. 16:36:09

Most már csak az a kérdés, hogy ilyen előzmények után, az MSZP-szimpatizánsok hajlandóak-e az egyéniben a DK-s jelöltre szavazni, és viszont?

Ha a közös listára nem szavaznának teszem azt azért, mert a Gyurcsány rajta van, akkor a gyurcsányista DK-s jelöltre ugyan mért szavazna??????
(mint már több tucat blogíró megírta, az MSZP a minél gyengébb DK-ban érdekelt....és viszont)

Egyebekben meg, már csak 69 nap van a választásokig.... amiből az utolsó 50 nap a tényleges kampány, addig van még 19 napunk!

Lajos Csánó 2018.01.28. 18:05:08

Szeretném hinni,hogy eljutnak addig a pontig amikor csak max 2 évre kérik a választók bizalmát! Sok gondot megoldana,és sokkal többen akár befogott orral is de rájuk szavaznának!

BAZINGA2 2018.01.28. 18:17:28

Úgy néz ki, hogy marad Orbán. Az elnöki székből fog kihalni. A félelem nagy úr. Van aki az egzisztenciáját félti, van aki a családját. Minden marad a régiben.

Scagnetti 2018.01.29. 10:13:18

Azért nem kell közös lista, mert a legutóbbi mérések alapján már nincs szükségetek a szocikra, hogy harmadszor is bevigyenek titeket a Parlamentbe. A többi süket duma. Akár külön indultok, akár együtt, a Fidesznek több szavazója van, így nyerni nem tudtok ellene. Ahhoz kellene még egy minimum akkora szavazótábor, mint a jobbikos.
süti beállítások módosítása