Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Szigetvári és Külön nevű párt

2016. július 20. - Európa Kávézó

Nem lehet könnyű az alig mérhető politikai teljesítményt mások vélt vagy valós hibáival leplezni. Szigetvári Viktor megpróbálta a saját sikertelenségét másokra kirótt bűnökkel eltakarni. Politikusként  ő vallott kudarcot, és már előre megpróbálja másokra kenni az esetleges 2018-as vereséget.

szigetvari.jpg

A hvg.hu közölt interjút az Együtt elnökével. Szinte érthetetlen, hogy ha egy alig mérhető formáció vezetője ekkora felületet kap a megszólalásra, akkor annak nagyobb részét miért más pártok (DK, MSZP) ekézésére használja fel? Miért nem beszél az Együtt programjáról, pártszervezési sikereiről? Talán mert azok nincsenek...

Szigetvári Viktor különös figurája a magyar politikai életnek. Szárnyait az MSZP-ben bontogatta. Baja Ferenc fedezte fel, majd Szekeres Imre és Puch László támogatásával eljutott Medgyessy Péterig. Onnan az út Gyurcsány Ferenchez vezetett, majd tőle is távozott. A következő kiszemelt Bajnai Gordon lett, míg végül pártelnöki pozícióra választották. Szigetvári tehát mindenkit kiszolgált (elárult?), aki éppen előrelépést jelentett a karrierjében. Sokan tartják politikai kalandornak, aki, miközben az MSZP-ben sokmilliót keresve csinált kampányokat, saját cégével szerződésben állt a Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzattal. Lehet erre azt mondani, hogy egy dolog a politikai nézet és egy dolog a tanácsadói üzlet, de ez szánalmas magyarázkodás lenne. Nem hiteles egy olyan ember mondata a Fidesszel együttműködő, nyerni nem is akaró szocialistákról, aki egyszerre dolgozott az MSZP-nek és a fideszes vezetésű városnak. 

Szigetvári egy időre be is lépett az MSZP-be, hogy aztán gyors fordulattal az akkor még párton kívüli Bajnait próbálja a csúcsra emelni. Ehhez lenyúlták az amúgy is furcsa Millát, szétverték az LMP-t. Az Együtt, amely ma már nyugodtan hívhatná magát Különnek - még Bajnaival az élen - az MSZP és a DK mögé szorult az európai parlamenti választáson. Az önkormányzati választáson alig szerzett pozíciókat, nem jutott be például egyetlen megyei közgyűlésbe sem. A PM és a Szolidaritás kivált a pártból, előbbi miatt az Együtt elvesztette európai parlamenti képviseletét is. Szigetvári javasolta Falus Ferencet főolgármester-jelöltnek. Láttuk, mi lett a vége... Ráadásul egyetlen olyan cég sincs, amely bármelyik kategóriában 5 százalék fölé mérné őket. Pedig bőséges amerikai pénzekből finanszíroztak kampányokat és mindennapi létezést...

Most pedig az Együtt elnöke válogat a többi ellenzéki párt szereplői közül. Gőgös, Kunhalmi jöhet, Hiller gyanús. A DK is jöhet, csak ne Gyurcsánnyal. Botkát siratja, akit a saját pártja is leszavazott. Most képzeljük el, ha Gyurcsány Ferenc, vagy Molnár Gyula azt mondaná, hogy ők csak egy Szigetvári nélküli Együttel tudnának közösen politizálni? Bizony, nem lenne elegáns gesztus. A kritika, a bírálat joga jár mindenkinek,ez a pártküzdelem része, de a leválogatás, főleg ha valaki tagja volt a pártnak, nem illendő. 

Szigetvári szerint az MSZP nem is akar győzni, és a DK is csak arra hajt, hogy nagyobb legyen, mint az MSZP. A szocialistákra nézve ez súlyos állítás. Azzal pedig, hogy a DK nagyobb akar lenni, mint az MSZP, mi a baj? Az Együtt meg nyilván nagyobb akar lenni, mint a DK. Sőt, Gyurcsány nyilván nagyobb pártot szeretne a Fidesznél is. A pártok versenyeznek. Álljon az Együtt is 10-15 százalékon, és máris közelebb kerülünk a kormányváltáshoz.

Rossz lehet így politizálni. Van egy belső meggyőződés, hogy zseni vagyok, mindent jól látok és jól csinálok, még sincs eredmény. Abból nem lesz több szavazó, hogy alig látható erőként valaki megpróbál kiiktatni másokat a versenyből. Másokat, akik mögött több százezres tábor áll.

Az Együttnek nagyjából egy éve van arra, hogy megduplázza jelenlegi támogatottságát, és ezzel elérje az 5 százalékos küszöböt. Ha ez nem fog menni, akkor marad nekik a DK és az MSZP. Vagy megpróbálják újra összeragasztani magukat az egy százalékos PM-mel. Netán próbálkoznak civil frontokon, annak minden kockázatával. Ezen az úton már jártak, és nem hozott sikert. Esetleges új változatukban sem nyújt egyik sem garanciát arra, hogy az Együtt 2018 után lábon maradjon.

Az aggódást leplező indulat tehát érthető, csak nem biztos, hogy helyes irány.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr788902326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2016.07.20. 09:58:29

"A Fidesznek 1990-től, 15 éves kora óta volt tagja. Rövid ideig a KÖSZ (a Fidesz ifjúsági partnerszervezete) tisztségviselője. Előbb a párt Erzsébetvárosi Szervezetének alelnöke, majd 1995-től 2001-ig elnöke. A Budapesti Választmánynak 1994-től 2001-ig, az Országos Választmánynak 2001-től tagja. Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette.

Az aktív Fidesz-politikusok közül 2003-ban elsőként bírálta a Fidesz és az ezoterikus jobboldali értelmiség kapcsolatát, majd 2005-től Orbán Viktor vezetési módszereit.[1] 2007 márciusában kizárták a pártból.[2] Az aktív politizálástól ezután visszavonult.A Fidesznek 1990-től, 15 éves kora óta volt tagja. Rövid ideig a KÖSZ (a Fidesz ifjúsági partnerszervezete) tisztségviselője. Előbb a párt Erzsébetvárosi Szervezetének alelnöke, majd 1995-től 2001-ig elnöke. A Budapesti Választmánynak 1994-től 2001-ig, az Országos Választmánynak 2001-től tagja. Az 1994. és az 1998. évi országgyűlési választásokon Deutsch Tamás, 2002-ben Rockenbauer Zoltán kampányát vezette.

Az aktív Fidesz-politikusok közül 2003-ban elsőként bírálta a Fidesz és az ezoterikus jobboldali értelmiség kapcsolatát, majd 2005-től Orbán Viktor vezetési módszereit.[1] 2007 márciusában kizárták a pártból.[2] Az aktív politizálástól ezután visszavonult." == Hont András
" Politikaelmélet szakon „Tony Blair és az Új Munkáspárt” című szakdolgozatával szerzett diplomát, konzulense Navracsics Tibor volt.2001-ben került az Magyar Szocialista Párt (MSZP) közelébe , 2004 júniusában Medgyessy Péter kommunikációs vezetőjévé és a kormányzati hirdetések kezelőjévé nevezték ki, a Miniszterelnöki Kabinet Nyilvános Kapcsolatok Titkárságának helyettes államtitkáraként, 2011-ben a Bajnai Gordon által alapított Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány kuratóriumának lett a tagja. 2012 októberében az akkor alapított Haza és Haladás Egyesület ügyvezető alelnöke lett.[4] 2013 januárjában kilépett az MSZP-ből.[5] Egy évvel később, 2013. március 8-tól a Együtt 2014 Választói Szövetség Párt egyik társelnökeként,[6] 2014 nyaráig már a bejegyzett, Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnökeként tevékenykedett. 2015 február 14-től a párt elnöki tisztségét tölti be.[7"= Szigetvári

hvg.hu/.../20160719_politikai_vallasokbol_nem_epul...

Szigetvárinak viszont óriási hiátusa van!
Gyurcsány 2005-ben leírta már azt, hogy mihez fogja magát tartani! mek.oszk.hu/03400/03484/03484.pdf "Nem tudjuk legyôzni egymást.
A tôke a munkát, a munkás a tôkést, a vidék a várost, vagy
megfordítva. Nincs erôs gazdaság összetartó társadalom nélkül.
E két pillérre épülhet a sikeres Magyarország. Van, ami fontosabb
a politikai küzdelemnél, annál, hogy ki kit gyôz le, hogy ki nyeri
meg a következô választást. Meg kell tanulnunk: egységes nemzeti
céljaink csak sokféleségünk türelmes elfogadásán és demokratikus összevetésén
nyugodhatnak.
Együttmûködésre, felelôs partnerségre vagyunk ítélve. Ez a sorsunk.
Ha ezt megértjük, akkor gyôzhetünk.
Akkor egész Magyarország gyôzni fog"

A dk szociáldemokrata utat választott: a bad godesbergi elv szerint. Az mszp meg nem! Az Együtt meg nem tudjuk, hogy miféle baloldali, ha már az . Ezért aztán mind megújult már, Aki meg azt mondja, hogy nem az bizony a fideszt támogatja!

Domoka1 2016.07.20. 10:32:51

Szigetvári egy nagy nulla, mint a nem létező pártja.

luis5 2016.07.20. 15:42:43

Ha az Egyutt megduplazza szavazoi szamat mar 10-en lesznek :-))) most őszintén: ismer barki elo Egyutt szavazot???

Eldoron 2016.07.22. 10:19:35

A Gyurcsányos cikknél még normálisnak tűnt az oldal, de ez....
süti beállítások módosítása