Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

2010 óta romlott el az oktatás - tények, adatok

2016. február 05. - Európa Kávézó

Erőfeszítéseket tesz a Fidesz és persze a kormány, hogy megpróbálja a 2010 előtti kormányokra kenni, de legalább is megosztani a közoktatás mostani válságának okait. Elolvastuk a tanárok követeléseit és kiderült: minden számonkért bűnt 2010 után követtek el, abban a nyolc évben ellenben számos előremutató változás történt, amelyet ez a rezsim visszafordított.

iskola.jpg

 A tüntetések sikere kapcsán is egyre bátrabb tanárok követelései cáfolják Orbánék kommunikációját. Nézzük a tényeket: 

1. Túlzott központosítás:

A tiltakozók követelik: az iskolák kapják vissza önálló gazdálkodási jogukat, szűnjön meg a KLIK, Kistérségi társulások, önkormányzatok kapják vissza fenntartási jogosultságukat.

Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Önálló gazdálkodás, tantestületi autonómia, az iskolaigazgatók széles körű szakmai és felügyeleti jogköre, egységes, önkormányzati fenntartás

Orbán-korszak: Teljes állami centralizáció, az iskolai autonómia megszüntetése, igazgatók végrehajtóvá való lefokozása

 

2. Egymással nem koherens változtatások (érettségi):

A tiltakozók követelik: A jövőben csak olyan oktatással-neveléssel kapcsolatos reform léphessen életbe –kizárólag felmenő rendszerben, gyakorló pedagógusok bevonásával, szakemberek által kidolgozva –,amelyet kellő alapossággal megterveztek, előkészítettek, hatásait tesztelték. A érettségi vizsgák változásai nem érinthetik a tanulókat hátrányosan, nem érinthetik a már 2 évvel ezelőtt befejezett tantárgyak követelményeit -– mindenkinek legyen joga a tanultak alapján letenni az érettségi vizsgát!

A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Minden változást - komoly szakmai vitákkal - szigorúan felmenőrendszerben, hosszú felkészülési idővel vezettek be. A kétszintű érettségi viszgaszabályzata 8 (!), a vizsgák követelményrendszere 4 évvel az első ilyen típusú vizsgák előtt jelent meg, amit egy évvel el is halasztottak a megfelelő felkészülési idő érdekében.

Orbán-korszak: Az új érettségi szabályok 2016. január 23-án jelentek meg, és már az 2016-os érettségire is vonatkoznak. A mindennapos testnevelést is egyeztetés és felkészülési lehetőség nélkül indították be.

 

3. Nemzeti Alaptanterv

A tiltakozók követelik: A NAT túl sok lexikális adatot tartalmaz, a diákok heti óraszámát csökkenteni kell - ma többet dolgoznak, mint a felnőttek munkaideje. A tankötelezettséget emeljék vissza 18 évre. Legyen újra szabad tankönyvválasztás. 

Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Kompetenciaalapú NAT-ot vezettek be, csökkentették a gyerekek kötelező óraszámát, 18 éves korig tartott a tankötelezettség, szabad tankönyvválasztás működőtt

Orbán-korszak: Magas kötelező óraszámok, kötelező délutáni benntartózkodás, 16 éves korig tartó tankötelezettség, a szakiskola lerövidítése. Megszüntette a szabad tankönyvválasztást , rosszminőségű állami tankönyveket erőltet az iskolákra.

 

4. Adminisztráció kontra tanítás

A tiltakozók követelik: A pedagógus nem adminisztrátor. A megnövekedett bürokrácia, a minősítési rendszer hibás bevezetése és eltúlzott feladatrendszere nem eredményez jobb minőséget az oktatásban, teremt viszont szakmai ésbérfeszültséget, elvonja a pedagógus erejét és figyelmét az oktató-nevelő munkától (és nem mellékesen sajátcsaládjától is). Nincs lehetőség továbbképzésre.

A Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Jelentős összegeket költött uniós és hazai forrásokból a pedagógusoktovábbképzésére. Ugyanakkor 2010-ben a Bajnai kormány - a világválság miatt - ideiglenesen felfüggesztette apedagógusok továbbképzési normatíváját. A pedagógusok a végzettség és a szolgálati idő alapján, kiszámíthatóan, a közalkalmazotti bértábla alapján kapták a fizetésemelést. A minőségi bérezésre 2008 után nem volt forrás.

Az Orbán-korszak: Az új életpálya modell sokszorosára növelte a pedagógusok adminisztratív terheit. A szakmai jellegű továbbképzések lényegében megszűntek. Évtizedek óta kiválóan és eredményesen oktató, szűkebb-tágabb környezetükben elismert tanárokat Pedagógus 1-be sorolt be. Az úgynevezett mestertanárok gyakorlatilag eltávolodnak saját diákjaiktól.

5. Pedagógusbér:

A tiltakozók követelik: Nem valósult meg a több lépcsőben ígért béremelés. Az iskolákban vannak nem pedagógus alkalmazottak is: Kérik, hogy az oktatást segítő dolgozók bérét azonnali hatállyal rendezzék! A bizalmatlanságot sugalló „kötelező benttartózkodási időt” és a túlórák ingyenességét el kell törölni!

Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak:  2002-ben egy lépésben átlagosan 50%-al nőtt a pedagógusok bére. 2008-ig a pedagógus bérek az inflációval emelkedtek. A 13. havi bért a Bajnai-kabinet vette el a világválság miatt. A kötelező óraszámokat nem emelte jelentősen a kormányzat.

Orbán-korszak: Az új törvény megemelte a kötelező óraszámokat, és emellett elrendelte a teljes munkaidő iskolában való töltését, és ennek az időkeretnek felatatokkal való kitöltését. Az órákra való felkészülés és atöbbletadminisztáció jó része a pedagógusok szabadidejében történik. A nem pedagógus alkalmazottak bére eljelentéktelenedett.

 

6. Egyeztetés hiánya

A tiltakozók követelik: Nincs terepe a vitáknak, nincs oktatási kerekasztal. Minden döntés a fejük felett történik.

Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Folyamatosan működött a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács és az Országos Köznevelési Tanács , ahol részt vettek a különböző szakmai szervezetek, szakszervezetek, diák és szülői szervezetek és a fenntartók képviselői. 

Orbán-korszak: A kormány felszámolta az érdemi szociális párbeszédet, csak az általa kiválasztott szervezettekkel egyeztet.

 

Ez tehát a valóság. Csak hogy mindenki értse és ne hagyja magát félrevezetni.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr128362382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nagy hohoohooo 2016.02.05. 13:17:04

Orbán már megint olyasmivel provokál, ami senkinek a fejében meg nem fordult. Az ellenzéknek is az volt a célja 2010 előtt, hogy megreformálja az oktatást és egészségügyet. Ezt fúrta meg a Fidesz folyamatos áskálódása, hazug és álságos népszavazása, ami csakis az emberek megtévesztését és ennek segítségével a hatalomrakerülésüket szolgálta. Erre bizonyíték, hogy az "emútthatévben" sem tettek semmit a reformokért, illetve tettek, de ellenkező előjellel. AQ pénzeket kivonták, amit lehetett felszámoltak, elrontottak a központosítással és még mélyebbre süllyesztették az oktatást és egészségügyet.
Lehet, hogy 2010 előtti oktatási rendszer nem volt tökéletes, de legalább működött. Egyébként a "köznevelés" szót nem tudom értelmezni, ez is valamelyik idióta fideszes fejéből pattanhatott ki. Miért kellett a közöktatás szót elvonni. A nevelés elsősorban a szülők feladata.
Itt az a bűnös aki forrást von ki a rendszerből, illetve aki ráültet egy KLIK-et a maga pazarló, átláthatatlanul gazdálkodó és teljesen felesleges voltában, aminek eredménye, hogy a csökkenő forrásból még kevesebb került az intézményekhez, illetve nem érv arra, hogy szakmaiatlan, felesleges átalakításokat csináljanak, kötelezővé tegyék a használhatatlan tankkönyveket... viktor, az, hogy átalakításokat csináltatok az nem jelenti, hogy jobb lett, amihez ti hozzányúltok, az szar lesz, ez az utóbbi 6 év egyértelmű tapasztalata, csak lopni és tönkretenni tudtok, meg hazudozni. a tiltakozó tanárok nem magukat, hanem a diákokat és az oktatási rendszert helyezik a középpontba, nektek, mint politikusoknak kellene megkérdezni tőlük, hogy miként kellene a rendszert átalakítani, nem elnyomni, fenyegetni/terrorizálni őket, szalámizni, megosztani, felesleges adminisztrációval szívatni őket. és nem, te patkány, nem jó az irány, pont ellentétesen haladtok, mint kellene, nem értetek hozzá, mert csak a szervilis férgek, a hozzá nem értő senkik állnak mellettetek...

midnight coder 2016.02.05. 19:31:10

@a nagy hohoohooo: A népszavazás már akkor sem ért egy rakás kutyagumit sem. Az, hogy buktak, csak annyit jelentett hogy az MSZP-nek volt egy jó ürügye hogy kihátráljon a dologból. Az egészségügyi reformot az SZDSZ erőltette, és ha létrejön az csak annyit jelentett volna, hogy pár száz milliárdot kivonnak a rendszerből és átcsoportosítanak liberós pénzügyi köröknek.

ursus artos 2016.02.05. 19:39:10

Ez úgy, ahogy van baromság.

Afrika steht an der Elbe 2016.02.05. 19:43:44

A közoktatást az SZDSZ vitte padlóra. Méghozzá előre megfontolt szándékkal.

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.05. 19:49:31

1. Túlzott központosítás:

Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-korszak: Tömeges iskolabezárások, leépítések, kirugások, forrás megvonások.
Eladósodás.
A folyamat következménye a központosítás, mert az önkormányzatok már nem bírták fizetni az adósságokat, amiket a kedvenc elkúróid alatt felhalmoztak.

2. Egymással nem koherens változtatások :
Soha nem volt a kedvenc elkúróid alatt egyeztetés. A kritizált tankönyvek 90%-a a Gyurcsányék alatt került az oktatási csomagba, vagy már elötte is benne volt.
A 4-6-8 osztályos gimis káosz, az osztályzás eltörlése, buktatás megtiltása, tanárok jogainak eltörlése, tanárverések.

3. Nemzeti Alaptanterv:
Gyurcsányék eltörölték, tanárok többsége igényt tartott rá. Lehet jobban körültekintőbben kell összeállítani, de eltörölni öngyilkosság.

4. Adminisztráció kontra tanítás
Új áletpályamodellt szintúgy, Tanáro kérték, van benne ráció, lehet jobban csinálni, és okosabban.
Eltörlése a középorba repít vissza.

5. Pedagógusbér:
Gyurcsányék alatt csökkent a tanárok reálbére, Orbánék alatt jelentősen nőtt.
A többi csak duma.

6. Egyeztetés hiánya
Tanárok vannak a Klikkben is. A tanárokat vizsgáztatók is mind aktív tanárok.
Gyurcsányék soha nem egyzetettek egy tanárral se.

Szóval ez a szar Gyurcsnyista hazugsághalmaz rohadt uncsi.

Ballib Cenzúrázók Réme 2016.02.05. 19:52:27

@Afrika steht an der Elbe:

Ez pontosan így van.

A ballibek által szajkózott PISA tesztet utoljára 2012-ben mérték.

Ezeket a tezsteket olyan diákok írták, akik a Magyar Bálint féle reformok (buktatás tiltás, osztályzat eltörlés, tanárok jogainak megnyirbálása, rendszeres tanárverések) első áldozatai.

Ezen diákok tanulmányaik első 7 évét ebben a káoszban töltötték, ahol az apapkészségeket sem sajátították el.
2 évet 2010-2012 között a Fidesz kormány alatt is tanultak, ahol már a nem létező alapokra való építkezés se ment, nyilvánvalóan.

midnight coder 2016.02.05. 19:53:43

Egyébként pedig az oktatás nem a fenti tanárok követeléseitől jó vagy rossz. Attól jó vagy rossz, hogy az átlagpolgár aki kijön az oktatási rendszerből hülye lesz-e vagy nem. Ebből a szempontból pedig Kádárék óta folyamatosan egyre rosszabb lett a helyzet - és ezen Orbánék sem igazán tudtak rontani.

1. A központosítás az átlag tanárnak sok szempontból jó. Pl. ha az egyik iskola megszűnik, akkor simán átkerül a másikba, nem szűnik meg a melóhelye. Az sem igazán hátrány, hogy a fejkvóta kedvéért nem próbáják meg az iskolák a gyereket mindenképp ott tartani - akár azon az áron is, hogy jobb jegyet kap mint amit érdemel,

3. A szar oktatás egyik oka egyes helyeken a deszegregáció. Azaz olyan gyerekeket ültettek be a normálisak közé, akiknek nem volt meg az ehhez szükséges hátterük, és akik eddig kisegítő iskolákban voltak. Ez mindenki számára szívás: egyrészt persze a többi gyerek szívta meg, aztán persze maguk az oda helyezett gyerekek is, mivel esélyük sincs a többi gyerekkel lépés tartani. Arra pedig, hogy esetleg a saját igényeinek megfelelő oktatást kapjon, amivel ki lehet hozni az ilyen gyerekből a maximumot amit ki lehet, esélye sincs. Az pedig, hogy ezeket a szerencsétleneket 18 éves korukig benn tartják az iskolarendszerben nyilván sokat lendít a többi gyerek oktatásának színvonalán.

5. Megyóék egyszeri béremelésén túl egyedül Orbánék csináltak nagyobb mértékű béremelést az infláció követésén túl.

Pipas 2016.02.05. 20:04:01

"és kiderült: minden számonkért bűnt 2010 után követtek el,"

Emlékszem amikor végighallgattam a panaszait egy általános iskolai tanárnak a Gyurcsány ideje alatt. Baromira ki voltak akadva abban az időben az oktatási reformokon, igen sok volt a panasz.

Most is van, most nem a tíz évvel ezelőtti változásokra panaszkodnak, ezt a blog szerzője nem igazán érti. Vagy csak nem akarja.

"2010 óta romlott el az oktatás"

Aha! Még jó, hogy előtte minde frankó volt, ugye? Hogy e csodába lehet cikket írni az oktatásról úgy, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk azt a több évtizedes hörgést, amit az oktatási rendszerben érintettek nyomnak? Ennyire nem lehet elvakult valaki, ez nyilván direkt van.

DFK 2016.02.05. 20:24:07

DK-ás hazugságot olvashattunk.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.05. 20:30:54

húha, nem egész félóra alatt minedegyik közismert fidióta netes fidesz birka ugott, hogy beírja a messze földön ismert baromságait.

Hogy megy ez ti idóták? Együtt buzultok egymással egy ródszaszínü szobában, aztán ha jön a párt telefon akkkor gyorsan egy félórára abbahagyjátok egymás nyaldosását, és gyorsan beütögetitek a szokásos troll formuláitokat? Áruljátok már el, hogy ti tényleg homokos fideszesek vagytok,, akik mindenhova együtt járnak?

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.02.05. 20:33:14

@DFK:

Hát te meg csak most ébredtél? Ezért majd levonják a troll pótlékod 50%-át! Még egy ilyen lazsálás és repülsz a fidesz netes troll brigádjából, mehetsz majd vissza a tanyátokra klözmunkásnak.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2016.02.05. 20:50:11

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: féltékeny vagy? veled még a homárok se mennek el annyira ocsmány pronyó vagy?

Girhes Joe 2016.02.05. 22:04:09

Na ja. 100%-ban vissza 2010-be, mert akkor még milyen tökéletes volt minden. Igazán hiteles.

Ha arra jönne javaslat, hogy ne így, hanem inkább úgy változtassunk, még meghallgatni is érdemes lenne. De ez így kb. semmi más, mint a korábbi elit picsogása, hogy az ő álláspontjuk már nem egyeduralkodó. Ezt az integrációs baromságot is körömszakadtáig védik, pedig a választópolgárok már tökéletesen tudják, hogy köszönik, nem kérnek belőle.

Pipas 2016.02.05. 22:31:40

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: "fidióta netes fidesz birka ugott"

Persze, mert aki azt mondja, hogy 2010 előtt is gáz volt a magyar oktatási rendszerrel, az mind birka. A gondolkodó, elfogulatlan értelmiségi pontosan tudja, hogy 2010 előtt nagyon frankó oktatás volt nálunk, senkinek egy szava sem lehetett rá.

"aztán ha jön a párt telefon akkkor gyorsan egy félórára"
Eddig igazából még csak az MSZP bukott le azzal, hogy az indexen blogokat nyomtak megrendelt tartalommal. Napjainkban is tele van ilyen elborult cikkekkel az index, de mindegy... tudod mit? Aki nem azt gondolja amit te, az mind hazdik, pénzért írkál meg elmebeteg. :)

Csak te és a hozzád hasonlóak az értelmes, őszinte, megvesztegethetetlen hozzászólók. Úgy is mondhatnánk, hogy "mindenki szembe jön" :)

Pipas 2016.02.05. 22:33:11

@Girhes Joe: "Ezt az integrációs baromságot is körömszakadtáig védik"

Ott tartunk, hogy Kölnben új viselkedési szabályokat javasolnak nőknek: egyedül ne menjenek rendezvényekre. Már integrálják az aurópaiakat az afrikaiakhoz... kölnben. :D

jet set 2016.02.05. 22:43:20

El is felejtettem, hogy 2010-ig kánanán volt Magyarorszáh minden szempontból, csak a geci orbán ezt elkúrta. A ballibsik nem unják ezt a süketelést?

pamut 2016.02.05. 23:20:03

Sok mindent lehet magyarázni azzal, hogy a fidesz az oktatás területén is totálisan dilettáns, hogy jobban érdekli Orbánt a foci mint a magyarok.
Az, hogy egy bárgyú lúzerre, Baloghra bízta az ország egyik legfontosabb területét Orbán, ezzel önmagában megalázta az országot, és ezen belül a teljes oktatási ágazatot.

De az hogy a végtelen dilettantizmus mellé még durván csökkentették is a teljes nemzeti közoktatásra fordított pénzt, magyarul folyamatos megszorításban, sokkterápiában, kivéreztetésben az ágazat, na ez már nem magyarázható csupán a a butasággal, a közönnyel és a hozzá nem értéssel. Ez már szándékos. Ez egyszerűen egy támadás a magyarok ellen. Ez egyszerűen elveszi az esélyt a mai gyerekektől, hogy értékes, használható tudást kapjanak az iskolákban. Egyben aláássa az ország jövőjét is, mert már most is munkaerőhiány van a képzett emberekből (is), az oktatás szétverésének hála ez csak fokozódni fog. Ez színtiszta magyarellenesség, ez az egyik legfontosabb nemzetstratégiai ágazat tudatos szétverése.

DFK 2016.02.06. 05:02:19

@Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra!: valójában én fizetek, hogy trollkodhassak. És azért késtem, mert a orvosokból egy földárverésre tartottam.:-):-)

DFK 2016.02.06. 05:03:31

@DFK: nem orvosokból, hanem a trafikomból