Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Orbán elbukott: rekordon az államadósság

2015. július 16. - Európa Kávézó

Csendes kis hírecske a pengés kerítést építő pengés focista napi hőzöngései között. Soha nem látott magasságba szökött az államdósság. Pedig 2010-ben a régi-új miniszterelnök harcot hirdetett ellene. És a 3000 milliárdos magánnyugdíj megtakarítás is odaveszett már.

Könnyű most élcelődni, bár semmi más nem történt, mint hogy Orbán 2010-ben is - mint folyamatosan - hazudott a választóknak. Korábban a 300 forintos benzinár esetén akart a Fidesz miniszterelnököt lemondatni, azóta jóval 400 felett is megszoktuk. Azt is mondta, hogy akinek kormányzása idején 300 forint fölé megy az euró értéke, az is távozzon. Azóta övé lett minden idők legrosszabb forint/euró árfolyama is,

Hasonló történt az államadóssággal. A tegnapi hír szerint a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 25 258,1 milliárd forintot tett ki június 10-én – olvasható az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szokásos jelentésében. Ilyen magas szinten még soha nem járt az adósság, 25 ezer milliárd forint fölé nem került még a tartozások állománya. Az adósság március és május között is 400 milliárd forinttal emelkedett, júniusban az előzetes (heti) adatközlés szerint további 200-300 milliárddal nőtt,

Jön majd az ellenérv, hogy "abban a nyolc évben" nagyobb mértékben nőtt, mint 2010 óta. Ezzel a magyarázattal azonban több dolog is hibádzik. Például az, hogy 2010 előtt - jelentős részben az adósságból - de milliók életszínvonala nőtt. Béremelés, nyugdíjemelés történt, de épültek kórházak, autópályák, egyetemek is. 2010 óta se béremelés, se beruházás, és milliók életszínvonala csökken. Az adósság mégis nő. Rekordra. Hol a lé, kérdezhetné a magyar?

Bizony, ha megvizsgáljuk, hogy volt-e látszata akkor az emberek mindennapjaiban a közös adósság növekedésének, akkor a jobb élet, legalább is némi gyógyír. Az emberek mindig a jelenben élnek és a jelenben akarnak jobban élni, az államadósság pedig szinte elvont fogalom, értelmezhetetlenül sok nullával. Ezt közgazdászok hajlamosak elfelejteni. Az sem normális, hog egy országnak folyamatosan azt magyarázzák, hogy a következő pár év megint nehéz lesz, összeébb kell húzni a nadrágszíjat, miközben ezekkel a következő pár évekkel lepereg az egész életük...

Persze, Medgyessy kétszer száznapos programja túlzás volt, négy évre elosztva némileg talán reálisabb lehetett volna. (Itt jegyezzük meg, ha nincs az a 2002-es egészségügyi béremelés, ma már nem lenne orvos az országban...) A politika nem csak közgazdaságtan. Egy négyfős többségű MSZP-SZDSZ-kormány, amely szembesült a ma már potomságnak látszó újraszámlálással és hídlezárással, gyorsan akart konszolidálni. A Medgyessy-csomagot a Fidesz és Orbán Viktor is megszavazta. Négy év múlva a Fidesz örökös vezetője 14. havi nyugdíjat is ígért, nem is értem, hogy hívei miért nem követelik az ígéret beváltását, hiszen olyan szavatartó ember?...

A történetnek a világválság vetett véget, amelynek során Bajnai Gordon elvette a 13. havi nyugdíjat. Nem volt más választása, meg nem is bírta el az ország. A válságkezelés - a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánynak köszönhetően - sikeres volt. A költségvetési fegyelem, a hiánycsökkentés fontos. A 2006 és 2010 közötti időszak erről is szólt.

De most nem nő az életszínvonal, ha csak nem vagy fideszes, vagy valamiféle csókos. Az államadósság mégis rekordra nőtt. Orbán ezt a háborút - ő hívta annak - elbukta rendesen. És lett közben négymillió szegény, meg több, mint félmillió kivándorló. Az végképp nem megy, hogy nő az adósság és még rosszabbul is élünk.

És azt sem tudjuk, hova tűnhetett el az a temérdek pénz? Reméljük, egyszer kiderül...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr847631624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Csánó 2015.07.16. 08:55:57

A sok milliárdos tudna mesélni hol is van az a pénz! Főleg akik külföldre mentették a vagyon nagy részét!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.07.16. 09:34:23

Imádom, amikor a kormány és a Fideszesek Bajnait ekézik a . havi nyugdíj elvételéért. Ők már ötödik éve vannak kormányon, mennyibe telt volna nekik, ha nem folyamatosan a saját magok részére történő folyamatos lopás mellett, mintegy pótcselekvésként visszaállítják a 13. havi nyugdíjat és bevezetik a 14. havit is. És akkor legalább jó helyre menne az államadósság. Akkor legalább a nyugdíjasok kapnák, és nem a Fideszes oligarchák.

István Tamasi 2015.07.16. 10:29:13

A formailag 25ezer milliárd gyakorlatilag 28ezer milliárd! Logikusan ugyanis hozzá kell adni az elrabolt magánnyugdíj vagyont is hisz annak tulajdonosainak a 75% helyett 100% nyugdíjat kell majd fizetni azaz egy összegben elvett 3000 milliárdot részletekben vissza kell adni ez pedig tipikus hitel illetve adósság.

belav1.0 2015.07.16. 11:09:30

Minden évben 3%-os hiányra tervezik a költségvetést. Miután nincs saját pénznyomdánk, hitelből kell ezt az összeget előteremteni. Mitől ne nőne évről évre kb. 1000 milliárd forinttal a hiány? Tök mindegy, ki kormányoz.
Más kérdés, hogy abból, amit ezek a takonygerincűek elb@sznak unortodox módon, meg elosztogatnak egymás között... De ez már ezer helyen lerágott csont.

viktorputyin 2015.07.16. 11:19:49

Mindenki nyugodjon le a picsába!
Az igénytelen segghülye magyar szavazó ma is gond nélkül a hatalomba rakná a csúti patkányt, talán a kétharmada nem lenne meg.
Megérdemeljük hogy miután kilopták a szemünket, vigyorogva a pofánkba szarjanak. Ez a rühes hazaáruló banda magától nem fog eltakarodni.

a nagy hohoohooo 2015.07.16. 12:02:30

@belav1.0: Ez nem egészen így van ,Orbán kizavarta az IMF-et ,merthogy ne szóljon bele az unortodox elbaltázásba ,helyette jött a drágább dollárkötvénymizéria,pedig a gonosz ájemef csak annyit akart ,hogy normális fejlődő,tervezhető,megbízható jogi környezetű gazdaság legyen és ne ragacsos kezek nyúlkáljanak az adókba,azaz közpénzekbe.
Ha maradt volna Bajnai irány,mellesleg Gyurcsány kezdte el a kiigazításokat,csak az MSZP kifarolt mögüle,nem kellettek volna az államkötvényekkel való eladósítás,amiben még az hab a tortán ,hogy bóvli brókerek vásárolják fel a lakosság nevében.

T.Jani 2015.07.16. 12:38:40

Mát hogy bukott volna el?
2011-ben 2/3-os törvényben rögzítették hogy 2014-re az államadósság max 50% lehet!
Vagy azt csak akkor kell betartani, ha véletlen más győzött volna??

H3rold 2015.07.16. 12:40:30

Ez a betűtípus nagyon szar. Olvashatatlan.

belav1.0 2015.07.16. 12:42:34

@a nagy hohoohooo:
Ez így van, nem akarta a kis g, hogy belelássanak a lapjaiba, a mutyi hegyek egyből nyilvánvalók legyenek ország világ előtt. És ezért semmi sem drága, az ócska kölcsönök terheit nem ő és bandája kell nyögje. De ha hiányra terveznek egy költségvetést, a hiányt pótolni kell... Az elmúlt x+1 évben még egyszer sem volt olyan, hogy ne hiányra terveztek volna, mindegy, ki kormányzott. Bár nem vagyok közgazdász, de ha a család egy hónapban többet akar költeni, mint amennyi a bevétele, kölcsön kell kérni.

szarfaszú kommentelő 2015.07.16. 18:29:52

Számolja meg már valaki, hogy 2010 óta hányszor írta le ez a ballibes újságírói banda, hogy "orbán megbukott, rekordon az államadósság" ?!
Ütődött ballibes, meleg bunkók !

Arthur Bloch 2015.07.16. 18:53:17

Ez aztán a kultúra !!! - Ám ha jobban meggondolja az ember teljesen odaillő: "sz..f--szú" ez a kommentelő...Kérdés: miért kell ennyire reklámoznia önmagát ???

desw 2015.07.16. 19:33:15

@belav1.0:

"Minden évben 3%-os hiányra tervezik a költségvetést. "

Nem kötelező ám évről évre többet költeni a bevételeknél!

Persze akkor a nép háborogna, ha ezt az évi 2-3%-nyi összeget is beszednék adóként vagy esetleg ennyivel megvágnák a kötlségvetés kiadási oldalát és valamit az állampolgároknak kellene zsebből fizetni.

Brix 2015.07.16. 19:49:28

Előbb-utóbb mindenki ráébred, hogy a Csútinak és kormányának nulla a teljesítménye! Az életszínvonal stagnál a válság óta, 2008-óta nem emelkedik az euróban számított órabér, az államadósság- magánnyugdíjvagyon államosítása után is csúcson, a külfüldi befektetések teljesen visszaszorultak, 500 ezer honfitársunk külfüldön, az egészségügy és az oktatás romokban. A rossz pénzpolitika következtében, az elképeszően gyenge forint, olcsó bérű munkások összeszeerelő-üzemcsarnok országát hozta létre és előidézte devizahitel-válságot.
Ha igy haladunk tovább: elodázott béremelések, gyenge forint, szociális válság kiterjedése, igazságtalan adórendszer, állami monopóiumok további elterjedése, stb, akkor hamarosan az Eu legszegényebb országa leszünk!

Kalmár 2015.07.16. 19:53:55

Ezt mindig megpróbálják megetetni a balosokkal.
Úgy látom nyelitek is szépen....
Az államadósságot nem mérjük év közben kedveseim!
Amikor kedvező a piaci helyzet, az állam betáraz a lejáró hitelekre. Jó árfolyam pl vagy várható pénzhiány mondjuk a Görögök mentése miatt
Vagy állampapírt bocsájt ki, vagy valamilyen hitelt vesz föl.
Mindaddig, amíg nem törleszti azt a hitelt, amire fölvette az újat, magasabb lesz az adósság!
Nyugi rekord magasból, rekord alacsony lesz!
Akkor majd várlak vissza benneteket, lelkendezni!

Khonsu 2015.07.16. 20:04:41

@Kalmár: Az életszínvonal már rekord alacsony, azt mikor tervezik emelni?

6.Lenin 2015.07.16. 20:17:59

@szarfaszú kommentelő:

Éhes disznó "makkal" álmodik.
Kis öröm is öröm.

röf 2015.07.16. 20:28:48

@viktorputyin:
"Mindenki nyugodjon le a picsába!
Az igénytelen segghülye magyar szavazó ma is gond nélkül a hatalomba rakná a csúti patkányt, talán a kétharmada nem lenne meg...."
Jááj micsoda csodaduma... a nulla százalékos tököm tudja milyen micsoda lehülyézi az összes többit...
Bazzeg elfértek egy platón az Andrássy úton., mit jajgatsz itt...?

Brix 2015.07.16. 20:30:05

@Kalmár: " Nyugi rekord magasból, rekord alacsony lesz! " Nyugi, soha nem lesz alacsony az államadósság! Főleg úgy, ha elkezdik Paks 2 építeni, akkor jutunk olyan szinte, amikor már valóban kezelhetetlen lesz.

6.Lenin 2015.07.16. 20:36:27

" Miután mind az Alaptörvény, mind pedig az Európai Unió egyetlen pillanatot, a december 31-i számot figyeli, évek óta megszokott a bruttó adósság év végi csökkentése. "

www.atv.hu/gazdasag/20150715-soha-nem-latott-magassagban-az-allamadossag

Sir Galahad 2015.07.16. 20:56:25

Már megijedtem, hogy ma még egy blogon sem bukott meg Orbán.

szárny 2015.07.16. 21:22:01

Sir Galahad: Ők is észrevették, látod... :-D a szerencsétlen droidok.

sanyix 2015.07.16. 21:34:11

@The Ghost Wolf: abban a 13. havi nyugdíjban az a szép, hogy néha azt is mondják hogy az és a 100. napos program miatt nőtt meg annyira az államadósság, és fúj milyen rosszak voltak ezek. És ezzel szemben a bajnait ezzel ócsárolták, hogy miért szüntette meg. Hab a tortán, hogy a 100 napos programot, és a 13. havi nyugdíjat a fütyisz is megszavazta, sőt többet követeltek, a 14. havit is :D

6.Lenin 2015.07.16. 21:39:46

@sanyix:

Én is megszavaztam volna, akár a 20. havit i is. Ja, hogy nem tudták hozzá a fedezetet előteremteni?
Az miért az én hibám lenne?

Ba BalKat 2015.07.16. 22:07:07

Természetes, hogy hazudik, minden politikus azt teszi. de, az már régóta bosszantó, hogy a szócsövei -tv, rádió- óránként köpködik a nem létező hazug számokat, statisztikákat. Ennyire bolondnak nézi a népet? Az is tíszta űgy, hogy a politika dőzsölése nem állt le. Mindenféle hírekkel sötétitenek. Az állam adósság soha nem lesz letörlesztve amíg a fityesz van kormányon. Az uniós semmit tevők is gondoskodnak róla.

Ba BalKat 2015.07.16. 22:10:07

A 13. nyugdíjat csak azért nem helyeslem, mert vannak olyan nyugis ismerőseim, akik életükben nem dolgoztak, csak a munka könyvüket leigazolta anno 1 maszek 10 évről, és élete végéig van pénze, jó, nem sok az semm. De, vannak olyanok, akik nyugdíj után meghaltak, és sokat dolgoztak, tehát ez nem igazságos.

program készítő 2015.07.16. 22:12:46

A fidesz most munkaerő közvetítéssel foglalkozik másodállásban a kerítések építése mellett..Páran jól járnak vele,de az adóhatóság nem.

6.Lenin 2015.07.16. 22:18:18

@Ba BalKat:

"Az állam adósság soha nem lesz letörlesztve amíg a fityesz van kormányon. "
A ballib kormányoknak már 1x majdnem sikerült, de kiderült, hogy az növelés inkább amit csináltak eddig.
A Jobbik meg soha nem lesz Mo-on kormányon.
Más meg nem látható a széles horizonton.

Hát ez nem éppen biztató jövőkép.

Nevoeiro66 2015.07.16. 22:19:17

Úristen, Orbán megint megbukott??? :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Tomone 2015.07.16. 22:22:07

Igen ez mind nagyon szep es igy is van, de arrol valahogy elfelejtettunk beszelni, hogy azt a mutatot is megkene vizsgalni, ami a GDP aranyos allamadosagrol kozol infot!

Gyurcsany hol a francba konszolidalt amikor a koltsegvetesi hianyt tartosan nem tudta 3% kozelebe SE vinni...

Ennyike!!!

hanta boy 2015.07.16. 22:24:56

Kedves Európai kávézó és cigiző!

"Orbán elbukott: rekordon az államadósság"

Orbán a héten épp harmadszor bukott el...2010 óta pedig már 2536-szor megbukott...

Kár, hogy a Fidesz, és Orbán még mindig magasan vezeti a támogatottsági listát....

Egyébként meg az államadósságot sosem abszolút értékben mérik, hanem a GDP-hez viszonyítva!

Mán az EUSTAT szerint.

Bár lehet, hogy ezt is - mint mindent - jobban tudják a ballibsi bloggerek.

kedves Európai kávézó, te nagyon okoskodó okostojás!

Akkor írd mán meg, hogy mekkora magyar államadósság kell pl. az euró bevezetéséhez?

csak, hogy tudjuk!

Mert szerintem az euró bevezetésének feltétele az EUSTAT szerint, államadósság kevesebb legyen mint a GDP 60%-a!!

Azaz tök mindegy mennyi az államadósság!

A LÉNYEG: A GDP ARÁNYOS ÁLLAMADÓSSÁG!!

Nemfajtalan srác 2015.07.16. 22:33:03

Orbán ezen a héten is elbukott?

Hálistennek, mert kezdett már hiányérzetem leeni, hogy közeleg a hétvége és még semmi bukás

hanta boy 2015.07.16. 22:43:32

@Nemfajtalan srác:

Orbán a héten eddig elbukott a kerítés építés, a görög dráma, és az államadósság miatt....

Viszont, hála a Magasságos Jó Istennek a ballibsi totál hülye bloggerek sohasem buknak el!

Ők a "hasznos idióták" akik a blogjaikkal még 10-20 évig hatalmon tartják Orbánt!

Örök igazság: Magyarországon a ballibsi politikusoknál csak a ballibsi bloggerek a hülyébbek!

Bernard 01 2015.07.16. 22:49:09

@Brix: Kisfiam te akkora hülye vagy, hogy párodat csak itt a baloldali hozzászólók között lehet megtalálni. Ti mindannyian balfaszok vagytok, és hazudtok. Az, hogy a ti életszínvonalatok nem nőtt, csak annak tudható be, hogy tehetségtelenek vagytok.
Akinek nincsenek ötletei, és bátorsága azok megvalósítására, az bizony csak vegetál. Aki nem mer vállalkozni, de jó szakmunkás az midíg megél. A jókat nem küldik el. Ha benneteket kielégít, hogy itt egymást hergelitek, és hazudtok itt az életszínvonal csökkenéséről, ami a társadalom egészét tekintve egyáltalán nem igaz, csak csináljátok tovább. A kutya ugat, a karaván halad. A cikk amihez hozzászóltok, is egy ostoba hazugság halmaz, és egyre inkább meggyőződésem, hogy igaz az a közmondás, hogy: "A baloldali elnevezés, a balfasz szó szinonimája." Most már tudjátok, hogy hova tartoztok.

a nagy hohoohooo 2015.07.16. 23:08:19

@hanta boy: Látod, látod, te is igazolod, hogy sokat kell előbb olvasni ahhoz, hogy írásra vetemedjen valaki...
Aki le van szarva, az ne ugráljon! Nem kell különösebben fantáziadúsnak lenni ahhoz, hogy erre a viccre asszociáljon az ember, amikor az ilyen buta nemzetthynácik megszólalnak.....,nem kéne azt a gondolkodást erőltetni,lássuk be nem megy az neked sem,mindig szarul,szarosan jössz ki belőle,hogyis mondá az Úr?.....ne csinálj magadból faragott képet.....

Így trükközik Orbán a statisztikai adatokkal!
vanholnap.hu/igy-trukkozik-orban-a-statisztikai-adatokkal-reszletes-bemutatas/
GDP revízió miatt nagyot csökkent a magyar államadósság.

www.mfor.hu/cikkek/GDP_revizio_miatt_nagyot_csokkent_a_magyar_allamadossag.html
www.napi.hu/magyar_gazdasag/tortenelmi_csucson_a_koltsegvetes_adossaga_.600250.html

a nagy hohoohooo 2015.07.16. 23:15:24

@Bernard 01: Ugye nem ismered-az általam nagyra becsült-Hofi Géza művész mondását a tájékozódási futásról?Van az vicc :egy újszülöttnek minden vicc új,mint szellemi pelenkásnak idézem:"előbb tájékozódni ,s aztán futni"Ha tájékozódtál volna és nem a csontig szopogatott FideSS mantrát fújná,elkerülhetetted volna,hogy hülyének nézesd önmagad,a többi FideSS jobbikuSS birkával együtt.

Évek óta nem javul a magyar életszínvonal .
2014. jún. 18.
www.mfor.hu/cikkek/Fogyasztasban_is_hatul_kullogunk.html

Életszínvonal: Mexikó és Magyarország a két sereghajtó ...
www.mfor.hu/.../Eletszinvonal__Mexiko_es_Magyarorszag_a_ket_sereg...
2015. ápr. 15. -
www.mfor.hu/cikkek/Eletszinvonal__Mexiko_es_Magyarorszag_a_ket_sereghajto.html

Most megnézheti, hogyan maradt le Magyarország.
www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140429-tiz-eve-leptunk-be-az-europai-uioba-tiz-abra-hogy-hova-jutottunk.html

Az EU legszegényebbjei vagyunk egy újabb életszínvonal ..

penzcsinalok.transindex.ro/globalis/20130624-az-eu-legszegenyebbjei-vagyunk-egy-ujabb-eletszinvonal-mutato-szerint

a nagy hohoohooo 2015.07.16. 23:20:08

@Tomone: Khmmm...khmm .már nem egyszer írtam,Kósának a FideSS rendkívüli és meghatalmazott közhülyéjének volt egy ostoba ötlete,a választásokon való részvételt kössék bizonyos értelmi képesség szinthez.
Már akkor felmerült mi lenne ha az újságokba regisztrálóknál is ez lenne,akkor lehülyéztük Kósát.....téged és több túlértelmes jobbert látva .....az Kósa nem annyira hülye....
Gyurcsány 2006 után megkezdte a gazdasági kiigazításokat, ami Orbán által feltüzelt embereknek nem tetszett. Orbáni ellenszélben, Bajnai miniszterségének a támogatásával is sikerült az államháztartási hiányt 10% felettiről levinni 4% alá 2008 végére, a világgazdasági válság kezdetére. A világgazdasági válság következményeként, a forint romlása jelentősen megnövelte az ország adósságát, és a befektetők államkötvény eladása miatt a MNB tartalékai jelentősen lecsökkentek. Amit a Gyurcsány egy gyors EU-IMF hitellel ellensúlyozott, kezelt sikeresen. A 20 milliárd euró hitelből a nagy kamatozású gyorsan lejáró hiteleket finanszírozták csökkentve, spórolva a pénzünkkel itt is, a másik részével az MNB-t tőkésítették fel, a megmaradó részt 500 milliárdot bent hagyták tartaléknak, és nem vették fel.

Az államadósság ma is ott van, vagy még rosszabb a 3 ezer magánnyugdíjas pénzének elverése, elköltése után, és további 3 ezer milliárd megszorítás után is rosszabbul élünk mint 2010 előtt a világgazdaság idején.. Orbánék azt mondták, hogy üres volt a kassza amikor átvették a kormányzást. Ezzel szemben ott volt a 3 ezer milliárd magánnyugdíjpénztár mint jelentős magyar tőke erő államkötvénybe is, részvényekben is támogatva hazánk gazdaságát, aztán ott volt a feltőkésített MNB, amit most próbálnak kirabolni, és ott volt az 500 milliárd IMF hitel is mint végső eszköz, amit fejlesztésre is, beruházásra is, versenyhelyzetünk javításra, szociális programra is lehetett volna fordítani!

Ehelyett mi történt? Orbán Mol, Rába részvényeken eltőzsdézte a jelentős részét az 500 milliárdnak, a másik részét oda adta a közgépes Simicskának, más csókosainak. Az egykulcsos adóval a gazdagok zsebébe még egyszer annyit tettek, mint 2010 előtt. A gyerekek utáni adójóváírás, a gazdag gyermekeket jutalmazza a szegényekkel szemben. A szegény gyerekek ma éheznek. Ilyen pofátlan föld, és trafik mutyik soha nem voltak, és saját törvényeik szerint is bűncselekmény, csak a baráti ügyészség mossa kezeit! Mit tettek a rokkantakkal, mit tettek a szociális rászorultakkal? Mit tettek a magyar gazdaság versenyképességéért?

Gondolkozz - már, ha van mivel - mielőtt baromságokat írsz!
Nem kéne osztani azt amiből az evolúció-oly bölcs előrelátással -semmit nem adott,butaságból mindent.

_Ne feledd 2015.07.16. 23:20:09

Az azért, remélem, megvan, hogy államadósságot általában nem abszolút értékében számolunk, hanem mondjuk GDP arányosan. Az államadósság nominális értéke ugyanis semmit nem mond, semmi összevetésre nem alkalmas. Gondold csak el, az Egyesült Államok államadóssága 16 ezer milliárd dollárnál is nagyobb (kb. 4 480 000 milliárd forint), amihez képest a 25 000 milliárd forintos magyar államadósság szinte érzékelhetetlen.

A fontos sokkal inkább az, hogy a GDP-hez mérten hogyan is alakult az államadósság (az EU is ezt veszi alapul az euró bevezetéséhez szükséges kritériumoknál). Ez pedig lényegében nem változott, illetve csökkent 2010-hez képest, ami itt Európában meglehetősen nagy eredmény (több országban többszörösére nőtt a GDP-hez viszonyított államadósság). Ráadásul Magyarországon az államadósság összetétele is kedvezően változott (árfolyamkitettség például).

Szóval ez a poszt most olyan öngól volt, amit rendszerint csak a jó magyar focisták követnek el. Mert fociban tényleg tragikusan állunk :D

tralalala 2015.07.16. 23:37:10

Ezen kívül a következő országoknak van még idén a történelmük során a legtöbb adósságuk (millió euróban kifejezve, tehát nem GDP arányosan) az idén:

Belgium
Bulgaria
Denmark
Germany
Estonia
Ireland
Spain
France
Croatia
Italy
Cyprus
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Hungary
Malta
Netherlands
Austria
Portugal
Romania
Slovenia
Slovakia
Finland
Sweden
United Kingdom

De nem kell aggódni, az épp összeomló Görögország nettó államadóssága csökkent, szóval az a jó út! :D

Forrás:
ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina225&language=en

Na most mi lesz, mégsem ilyen egyértelmű ez? :D

sanyix 2015.07.16. 23:45:55

@Tomone: "azt a mutatot is megkene vizsgalni, ami a GDP aranyos allamadosagrol kozol infot!"

A görögök is így voltak vele, aztán kicsit visszaesett a gdp, az azzal arányos államadósság kicsit megemelkedett.

"Gyurcsany hol a francba konszolidalt amikor a koltsegvetesi hianyt tartosan nem tudta 3% kozelebe SE vinni..."

ha a szart összehasonlítod a fossal attól még szar marad.

Ennyike kommerke :)

sanyix 2015.07.16. 23:49:02

@_Ne feledd: "Egyesült Államok államadóssága 16 ezer milliárd dollárnál is nagyobb (kb. 4 480 000 milliárd forint), amihez képest a 25 000 milliárd forintos magyar államadósság szinte érzékelhetetlen. "

Az egyesült állatokhoz képest a magyar ország is szinte érzékelhetetlen ;) méretben is, gazdasági teljesítményben is.

"A fontos sokkal inkább az, hogy a GDP-hez mérten hogyan is alakult az államadósság "

Tévedés, mindik az a szám fontos ami jól néz ki. Ami nem néz ki jól, annak mérését is meg kell szüntetni, lásd szegénység ;D

Killary Fucking Clingon 2015.07.17. 00:22:01

Anyád bukott el amikor a világra hozott..

Pop40 2015.07.17. 00:41:19

A geci Vitya ezt is elkúrta, igazából nincs ebben semmi újdonság.

Pop40 2015.07.17. 00:45:19

@Sir Galahad: Ne aggódj, Vityát, ha minden jól megy, még sokáig hatalomban tartják a tökkelütött, fogyatékos birka hívei.

Nincs ezzel semmi gond, az ország értelmesebbik fele kimegy külföldre, a sok hülye fideszes meg itt marad, és élvezi, hogy "Magyarország jobban teljesít". :-DD

Brix 2015.07.17. 00:58:52

@Bernard 01: Te hazug seggfej, nem volt itt semmilyen életszínvonal-növekedés, csak a Te fantáziádban!
"2008 és 2014 között az egy órára jutó munkaerőköltség (euróban kifejezve) 6%-kal csökkent Magyarországon. Nem vagyunk ezzel utolsók, hiszen a görögök esetében 13%-os esést közölt az Eurostat. Ugyanakkor ezen kívül csak a pénzügyi szektorára mért brutális csapást elszenvedő Ciprus esetében látunk visszaesést, a többi országban emelkedett a munkaerőköltség. A régióból még a csehek mutatnak visszafogottságot a 2%-os növekedéssel, a többi kelet-közép-európai országban legalább 10%-os volt a növekedés. "
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/egyre_olcsobban_dolgozik_a_magyar.1.213160.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
Magyorország az egyik legrosszabbul teljesítő ország, a bérek teintetében, már a román bérek is lassan felzárkóztak hozzánk...
A jó szakmunkások/kisvállalkozók is nehezen élnek meg, Sokan nyugatra menekültek, vagy szüneteltetik a vállalkozást és feketén dolgoznak, mert a járulákokat sem tudják maguk után kifizetni!

Peterpapo 2015.07.17. 00:58:58

Mindenki nyugodjon le a picsába! A harc nem bukott el. hiszen még nincs vége. Én azt szeretném látni, amikor a halál nyugodt, magabiztos fideszesek tágra nyílt szemmel pingvineznek pár év múlva.

" Hát ezt nem értem! Pedig Viktor azt mondta, hogy minden rendben és jó irányba megy az ország! Még Matolcsy is optimista volt! Valami Feri térről mesélt vagy mi? Most akkor mi van? Pedig 2015-ben is azt mondták, hogy ez jó lesz így! De azt miért nem mondták, hogy egy ország gazdasági élete nem csak öt év és hogy az igazi eredmények csak jóval később fognak látszani? De most meg hova tűntek? Most ki fogja megmondani, hogy mit kell gondolnunk erről ez egészről? Ezek felszívódtak. Eltűntek mint az aranyóra, mi meg itt maradtunk a szarban! Ezt most nem értem! Ilyen van?"

Ne mondjátok, hogy nem szóltam! ;)

Le Orme 2015.07.17. 01:27:22

Nos, az igazság a következő: jelenleg rekordalacsony az államadósság reálszintje és GDP-hez viszonyított szintje. Ez nálunk 76,7%, míg az EU-ban átlagosan 86,8% - ez irigylésre méltó sikertörténetté teszi az Orbán kormány elmúlt 5 éves gazdasági teljesítményét. Persze a sikerek nyomán megjelennek az irigyek, huhogók, gecik.

Reszelő Aladár 2015.07.17. 01:31:24

Ez egy 100% hangulatkeltő írás. Hangulatkeltésre a falusi diszkóban van szükség, nem a gazdaságpolitikában.
Lássuk miről nem volt szó.
Infláció.
Nagyjából a kamat ellentéte. Ettől ér kevesebbet ugyanaz az összeg majd jövőre meg az után. 3% infláció esetén a jövőbeli 103 Ft ér majd ma egy százast. Hogy értsd, ha évente 3% alatt nő, akkor már csökkent. Pont mint a fizetésed.

Betárazás.
Az állam hitelezése nem olyan mint amikor lakáshitelt veszel fel. Ilyet hosszú ideig csak egyszer teszel, majd törleszted sokáig. Az állam viszont folyamatosan vesz fel hitelt (azaz ad el állampapírt), és az ebből befolyó pénzből fizeti ki az épp lejárókat. Pont mint egy pilótajáték, csak ez fenntartható. Nagyon fontos, hogy mindig mindenkinek időben tudjon fizetni, ha nem az csődöt jelent, és piacok rosszul tűrik. Hogy ne legyen likviditási zavar, ezért előre szokott betárazni pénzt. Aztán amikor kell kifizeti, és hipp-hopp eltűnt egy csomó adósság.
Pl tartozol 10 millióval december 31-én. Évente egyszer augusztusban törlesztes 1 milliót. Hogy összejöjjön, felveszel 900ezer hitelt, a maradékot zsebből állod. Ha július 31-én írok egy ilyen posztot rólad, akkor az lenne benne, hogy 10,9 millió tartozásod van, vagyis egyre mélyebbre kerülsz. Majd te szépen kifizeted amit kell, és év végére marad 9,9 millió tartozás (a kamatoktól most tekintsünk el).

Kamat
Egy hitel kamata mnél alacsonyabb, annál jobb. Ha kifutnak olyan hitelek, amikre 6-8%-ot adtál, és helyette felveszel olyat amire 1,5% a kamat, akkor megint nyersz. Ezért kell a lakáshiteledet olcsóbbra cserélni: vagy kisebb lesz a törlesztőd a futamidő alatt, vagy marad a törlesződ, de hamarabb végzel. Németország negatív kamatot ad (levon a végéből), ilyen módon mennyire gáz ha nyakló nélkül vesz fel pénzt?

GDP arány.
A nemzetközi pénzügyekben egy kimondott összeg nem sokat mutat. Ezért szokás a nemzeti összetermék arányában meghatározni. A fenti példa szerint 10 millió az adósságod. Ha havi 100ezret keresel sok év mire visszaadod. Ha havi 2 milliót keresel, akkor korántsem ekkora a baj.

Esedékesség
25000 milliárd rengeteg, de ebből mennyit kell idén kifizetni? Egy jól menedzselt adósság hosszútávú, de elég alacsony, hogy ne legyen megterhelő. A gyerekeink is fizetni fogják? Persze, hogy igen. Csakhogy egy ország nem hal meg, nem kell sietnie.

Hitelező és valuta
Nem elhanyagolható, hogy kinek tartozik az állam. Külföldi intézményi befektetőnek devizában, vagy a magyar embereknek forintban. Előbbiben ott a kockázata az árfolyamnak (devizahitel óta tudjuk), és hogy adják-veszik a papírt a másodlagos piacon, ami a megítélést befolyásolja. Utóbbi esetben a lakosság türelmes, ha nem kell a pénz gyakran újra befektet. Jobb apádnak tartozni mint egy banknak.

A bűvös maastricti 60%-ot optimistán lőtték be anno. Elég kevés fejlett ország van, aki teljesíteni tudja. Bárki aki csökkenteni tud, anna riszpekt. Illetve született egy tanulmány, ami szerint az államadósság mégsem annyira veszélyes mint korábban állították.

Lényeg a lényegben: írj majd jövő januárban is egy posztot, hogy akkor mennyi volt az annyi. Meg figyeld majd '17-ben, '18-ban meg utána is. Lehet, hogy marad az összeg, de a GDP közben egyre magasabb lesz.

Le Orme 2015.07.17. 01:34:22

Ráadásul további jó hír, hogy nálunk az államadósság 46%-a (!!!) a hazai rezidens lakosság tulajdonában van. Míg mondjuk Finnországban ugyanez az arány mindössze 19%, Ausztriában 24%, Portugáliában 30%. Vagyis Portugáliának például több mint kétszer akkora a GDP arányos külső adóssága, mint Magyarországnak!! ÉS ezeket az eredményeket az elmúlt öt évnek köszönhetjük.

Le Orme 2015.07.17. 01:38:24

@Reszelő Aladár: Jól összefoglaltad a szempontokat, köszönöm.

Le Orme 2015.07.17. 01:53:02

@Reszelő Aladár: Ja, egy tényezőt hagytál ki, az árfolyamhatást. Ha csökken az euró árfolyama, akkor csökken a forintban meghatározott államadósság, ha nő, akkor nő. Ezért sem érdemes napi szinten nézegetni az alakulását.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 05:00:10

@röf: Ja, persze, te csak tudod. Te a másik platón voltál a Pride-on.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 05:05:54

Lehet dumálni fideszeskék! Ha 19300 milliárdról, 25200 milliárdra emelkedett az adósság, az azt jelenti hogy Vityka 3000 milliárd manyup eltapsikolása mellett sem fizetett vissza semmilyen adósságot, sőt a kamatokat sem fizette.
Ennyi. Ez elemi, harmadik osztályos matek.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 05:09:04

@Le Orme: Hmmm.. és ha annyira büszkék vagytok arra hogy kisebb a deviza része az adósságnak, a nagyobb forintban van, akkor mégis hogy nőtt ennyit?
19300-ról 25200-ra az 30 százalékos növekedés.

Cirmos Cica 2015.07.17. 06:40:23

Nagyon lényeglátó cikk. Ez a fő különbség a szocik és a Fidesz maffia között. Míg a Fideszesek saját klientúrájukat gazdagították, addig a szocik általánososságban hagyták élni és gyarapodni azemebereket. Ma csak az boldolgul aki beáll Fideszesnek,
Azok a boldog szoci idők!!

nu pagagyí 2015.07.17. 07:05:53

Ez a kormány is emeli a fizetéseket. Eddig a képviselőkét sikerült megemelni, most meg a rendőrökét úgy 30%-kal. Nyilván ezek azok a közpénzből fenntartott munkahelyek, ahol legnagyobb a hiány.

midnight coder 2015.07.17. 07:34:32

@Cirmos Cica: Nagyon ostoba cikk. A fő különbség a szocik és a fidesz között az, hogy a szocik amikor átvették a kormányzást mind a nominális mind a GDP arányos államadósság a béka segge alatt volt. Amikor pedig átadták, kb. a finanszírozhatóság határán egyensúlyozott az ország.

Ez két szempontból is szar. Az egyik az adósságszolgálat, ami nélkül még a szocik alatt is olyan 2-3% pluszban lett volna a költségvetés.
A másik ami miatt szar a helyzet, hogy magasabb államadósság = szarabb minősítés = drágább hitelek.

Leforítva egyszerűre: van egy proletár család havi 200 ezer forint jövedelemmel. Ez kb. elég a rezsire, kajára, ruhára, stb. Aztán jön apuka, és vesz egy egymilliós plazmatévét hitelre, mert fussa. Mindenki nagyon örül az új plazmatévének, de ez havi 50 ezer forintjába fáj a családnak. Amit meg nem tudnak kifizetni, ezért újabb hiteleket vesznek fel. Egyre gyorsabban nő az adósságuk, míg aztán apuka helyett anyuka veszi át a kasszát. Ő ügyesebben gazdálkodik, de így is nő az adósság, csak most jóval lassabban. Ezek után nyilván anyuka a hülye...

Az adósságspirál egy olyan folyamat volt, amibe nem lett volna szabad belemenni - ez a Megyóék és a Fletóék történelmi bűne. Ebben a két ciklusban (is) iszonyú sokat ártottak az országnak. Az ő kormányzásuk alatt kerültünk a térség egyik vezető gazdaságának a pozíciójából a sereghajtók közé, az ő idejükben húzott el mellettünk Szlovákia.

midnight coder 2015.07.17. 07:35:12

@nu pagagyí: Nézd meg, hogy alakultak a minimálbérek mielőtt hülyeségeket kommentelsz.

nu pagagyí 2015.07.17. 07:40:11

@Le Orme: Ez sem így igaz. 80% alá csak év végére megy le az államadósság, hála a kreatív könyvelésnek, ilyen tájban 85%-on szokott állni, ami több, mint amennyivel 2010 május-júniusban (öt éve) a Fidesz átvette a kormányzást. Az államadósság, a világválság előtti utolsó békeév végén egyébként 67% volt, az akkori GDP-t máig nem értük el és ezzel a tempóval évek kellenek még hozzá.

A forint leértékelés hatásáról is írtál. Eddig egyetlen tényleges hatása volt: az ország lecsúszott Európa szegényházába. A leértékelés tudatos döntés volt, az akciós árú dolgozók révén valamiféle gazdasági fellendülésben bízhattak, de ahogy elnézem a hozzánk hasonló országok (Szlovákia, Lengyelország, Románia, Csehország, balti országok) gazdasági fejlődését, úgy tűnik a projekt nem jött be.

A forint leértékelés tényleges következménye az lett, hogy a képzett munkaerő tömegesen menekül az országból. A külföldi tőke a jogbiztonság szétbarmolása és az elképesztő korrupció miatt viszont nem jön, sőt ami volt, az is távozik. Gyakorlatilag leálltak a jövőt megalapozó beruházások, ami volt/van, az nemhogy fejlődést generálna, hanem hosszabb távon csak vinni fogja a pénzt (stadionok, paks, szökőkutak).

Pásztor Miklós 2015.07.17. 07:41:24

@midnight coder: "Ő ügyesebben gazdálkodik, de így is nő az adósság, csak most jóval lassabban. Ezek után nyilván anyuka a hülye... "
Aha. A szocik 8 éve alatt 10000 milliárddal nőtt az adósság. ebből időarányosan 2000 milliárd a manyupba került, vagyis a szocik 1000 milliárd/évért felelnek.
2010 óta eltelt 5 év az adósság nőtt 6000 milliárddal és eltűnt 3000 manyup.
Aszongya az 1800 milliárd/év. Azért annyira nem ügyes az anyuka.
Me éjje kódolsz, azé még a kalkulátort mijé törlöd le a asztalról?

Pásztor Miklós 2015.07.17. 07:43:18

Mégeccer.
19300-ról 25200-ra az 30 százalékos növekedés. Szóval mit fizetett vissza Orbán? Nem látom a választ. Me úgy nézki mintha még a kamatokat sem fizette vóna.

nu pagagyí 2015.07.17. 07:44:04

@midnight coder: Nettóban szarabbul élünk, mint 5 éve. A vékonyka gazdag réteg, amely hajszálpontosan egybeesik a hűbéres réteggel, az természetesen jobban él, hiszen ez volt az orbáni "reformok" célja. A "reformok" működnek, a gazdagsághoz immár nem kell teljesítmény, elég segget nyalni..

midnight coder 2015.07.17. 07:49:53

@Pásztor Miklós: Ha megnézed, kb. ugyanazt a tendenciát látod:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga#/media/File:Hungarian_government_debt-1990-2014.png

A különbség csak az, hogy Megyóék idején jóval kisebb adósságszolgálat és jóval jobb minősítés mellett produkálták ugyanezt.

De ami a lényegesebb, az a GDP arányos államadósság:
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga#/media/File:Hungarian_government_debt_to_GDP_ratio_1995-.png

midnight coder 2015.07.17. 07:53:44

@nu pagagyí: Nettóban is elég sokat nőtt a minimálbér. Az infláció meg nem. Az állam csöcsén a szocik alatt is lógott egy rakás hűbéres, most is centire ugyanennyi lóg. De a polgárok nagy része állam bácsitól függetlenül keresi a pénzét. Én is jobban élek mint 5 éve, pedig semmi közöm állam bácsihoz, egy nyugat-európai multi hazai irodájában ütöm agyon a munkaidőt.

Netuddki. 2015.07.17. 07:56:53

@midnight coder: Ez tény balfasz. De azt se árt megnézni, hogy mennyi volt az államadósság euróban 1998-ban és mennyi amikor az I. gazdád átadta a kormányt.

Lefordítva egyszerűre: A fidesz és a maszop is csak az államadósságot növelte, növeli. Már e miatt pusztulniuk kell a magyar "politika" éléről. De a sok lopás miatt nem elég ha eltűntök, az ellopott javakat vissza kell szolgáltatni és le kell csukni a tolvajokat!

midnight coder 2015.07.17. 08:06:41

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ez reménytelen. Aki ilyen mértékben lop, az kellőképpen lepapírozza azt, és olyan ügyvédei vannak akik Hitlert is felmentetnék minden vád alól. Csak a nagyon piti tolvajokat kapják el minden oldalról. Sem az első FIDESZ kormány idején nem rázták ki az elvtársakat a gatyájukból a privatizélés kapcsán eltűnt milliárdok miatt, vagy épp az olajügyek kapcsán, vagy az eltűnt orosz államadósság miatt, de még Tocsik is megúszta, sem Kelleréknek nem sikerült leültetni senkit 2002 után, sem Orbánéknak 2010 után. A következő kormány - aki valószínűleg a Jobbik lesz - sem hiszem hogy szerencsésebb lesz e téren.

csoio csagasz 2015.07.17. 08:27:16

@midnight coder:

Agymosott barom. A rezsi az egyetlen ami csökkent. Az is csak látszólag, ha előveszed a számlákat, akkor kiderül, hogy az sem.
Kérdezd meg a Pécsieket erről, gondolom tapsikolnak majd a hazugságaidra.
Agyhalott barom, a jogsi orbán előtt 3000 forint körül volt a dokinál, most 7200.
Azt csak a teljesen agyhalott narancsos ködbe burkolódzott negatív IQ-val rendelkező fideSScsőcselék hiszi el, hogy hasít a gazdaság és minden jobb.

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 08:30:35

@midnight coder: Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, mondta a múlt század kilencvenes éveiben Simicska Lajos, és úgy fest, ez a jog a mai napig él,benned.
Szellemi vakoknak neked sem a szemedben van a hiba,hanem a mögötte lévő sötétség...brhüüüü....neked is a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,a link azé'van,mert abban van az információ,mint tojásban az élet,s nem mint a sötétség a fejedben
Kicsit számoljunk!
Ha megnézi az adósság növekedés 2001. III. negyedéve után indult el. www.origo.hu/itthon/20110119-orban-viktor-beszede-az-europai-parlamentben.html
Van egy grafikon, ami ábrázolja az adósság alakulását. Látható rajta, hogy 2001. III. negyedévig csökken, utána emelkedik. Így van?
Ki vezette az országot 2001. III. negyedévben és még utána egy kicsit? Ha jól emlékszem, akkor a Fidesz.
Tehát kinek az idején fordult át az adósságcsökkenés emelkedésbe? Ugye a Fidesz.Éppen a Fidesz küzd az államadósság ellen?
eszakonline.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3835:eppen-a-fidesz-kuezd-az-allamadossag-ellen&catid=65:ez-toertent&Itemid=105
És ehhez nem is kell nagyon előre gondolkodni, feltételezni valamit, csak rá kell nézni a grafikonra és elő kell venni egy választási naptárt
De a tények nagyon zavaró dolgok (főleg ha nem akarjuk figyelembe venni őket)

Ráadásul még azt is elég érdekes lenne állítani, hogy az előző (MSZP) kormány miatt indult el az adósság növekedés, mert akkor hogy lehet, hogy még vagy 3 évig csökkent, utána kezdett el növekedni.
Néhány gyöngyszem az államadóssághoz :

Államadósság 2002 április (MSZP hatalomátvétel): 8280 milliárd forint
Államadósság 2010 április (Fidesz hatalomátvétel) 19212 milliárd forint
Államadósság 2012 december (jelen állás): 20653 milliárd forint

Mindeközben az MNB devizatartaléka 2002-ben: 9,9 milliárd euró
Az MNB devizatartaléka 2010-ben: 36 milliárd euró

Linkeket most nem mellékelnék, hogy a blogmotor még szóba álljon velem, de ?you know I?m good for it?.
És közben vót egy kis világválság:informaciok.eu/index.php/bulvar/2008-2008-as-gazdasagi-valsag-hatasa-magyarorszagon
Végezzünk egy kis számolást. Az MSZP és az ?elmúltnyócév? ugye tehát 11.000 milliárd forinttal növelte az államadósságot, mindeközben ugyanakkor 26 milliárd euróval nőtt az MNB devizatartaléka. Jelen euróárfolyammal számolva az ugye 7670 milliárd forint. Vagyis a NETTÓ államadósság-növekedés 3400 milliárd forint. A kettő között igen szoros összefüggés van, már csak azért is, mert a sokat emlegetett IMF-hitel java részét pont az MNB devizatartalékainak növelésére vettük fel (hogy elkerüljük a 350 forint feletti euró árfolyamot).

Ezzel szemben a Fidesz 2 éve alatt egyrészt nőtt az államadósság abszolút értékben 1400 milliárd forinttal, de ne felejtsük el, hogy ehhez még besíbolták a 3000 milliárdos MANYUP-pénzeket is. No, ennek nem 100%-a lett oda, egy kis részét (kb. 1000 milliárd forintot) az MNB még ki tud mutatni, mint az állam tulajdonában lévő vagyoneszközt (értékpapírok, részvények, miegymás). Vagyis a Fidesz 1400+2000 milliárd forinttal növelte a nettó államadósságot, egyszerűen azzal a trükkel, hogy 2000 milliárd forintnyi, a magyar állammal szembeni pénzügyi kötelezettséget egyszerűen nem ismert el (technikailag ez azt jelenti, hogy 2010 óta a a magyar állam csődben van).

Summa summarum: a Fidesz KÉT ÉV alatt tüntetett el annyi pénzt, mint az MSZP 8 év alatt? és most ugye megy a rohadtgyurcsányozás meg a rohadtbajnaizás?

Ja, és még valami. Az MSZP által felvett IMF-hitel legalább megvan, ott csücsül a jegybanki tartalék formájában. Annak most ver a seggére Matolcsytok .A Fidesz által felvett 500 milliárdos IMF-hitelből viszont 200 milliárd már odavan, hiszen a MOL-részvények értéke azóta ennyivel csökkent.
A Fidesz és az államadósság :
kiszamolo.hu/a-fidesz-es-az-allamadossag/

Bónusz:Aha ,akkor biztos ettől nőtt a dzsídípí :

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elszallt_az_allamadossag_megis_trukkoztek_vargaek.593342.html

Ki a felelőtlenebb gazda?
Republic - Repül a bálna - 90 - Blog.hu
90es.blog.hu/2010/10/16/republic_repul_a_balna_1
2010. okt. 16. - Az évek során olyan remek közhelyekkel gazdagították a honi zenei palettát, mint az ?aki hülye, az is marad?, az ?ez a parancs, érik a narancs?

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 08:33:01

@midnight coder: N ,dalold szépen a Republiccal:"aki hülye az marad..."
A Fidesz és az államadósság | Kiszámoló - egy blog a ...

kiszamolo.hu/a-fidesz-es-az-allamadossag/
kiszamolo.hu/a-fidesz-es-az-allamadossag/
2012. aug. 23. - A miniszterelnök úr egyik vesszőparipája az államadósság, amelyet a FideSS az előző kormányzása alatt eredményesen csökkentett, az utána éppen a FideSS alatt elindult az emelkedés,ugyanis a Bokros csomag eredményeiből élt osztogatott a FideSS 98-2001 között ,de addigra elfogyott a pénz,akkor vezették be a lakásdevizahitelt amivel eladósították a jónépet,Járai MNB elnök tevékeny segítségével aki szándékosan magasan tartotta a kamatokat.

www.napi.hu/forumtopic/eves_csucsra_ugrott_az_allamadossag_itt_a_friss_adat.36664-8.html

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 08:36:36

@midnight coder: Namégegy kicsit nevetek ,jó nevetni az ilyen buta nácikon bocsi,tom,tom döglött oroszlánba nem illik belerúgni,de nem kéne osztani azt amiből az evolúció-oly bölcs előrelátással -semmit nem adott,butaságból mindent..brhüü...

Jahúgy ki adósította el az önkorikat?

Orbán Viktor az "Önkormányzatok az adósság csapdájában" konferencián a következőket jelentette be:
1. Az 5 ezer fő alatti települések adósságát teljes mértékben átvállalja a kormány (ez összesen 1700 falut jelent).
2. Az 5 ezer fő feletti településeken részleges és differenciált, átlagosan 40 százalékos mértékű adósságátvállalás lesz. A gazdag településeket kisebb, a szegényebbeket nagyobb mértékben fogják segíteni.

Vagyis a kormány összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át, mintegy 1900 önkormányzattól, ebből az 5 ezer fő feletti települések átvállalt adóssága 515 milliárd forint lesz.
Hogy honnan lesz erre pénze a kormánynak, azt nem árulta el Orbán Viktor,és tudjuk miért:
"Fideszes elszólás árulkodik az önkormányzati eladósodásról

Már 2008-ban mindenki tudta, hogy az önkormányzatok adósságát konszolidálni fogják – erről beszélt egy májusi testületi ülésen Esztergom korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, akinek vezetésével a város 26 milliárdos adósságot halmozott fel. Az általunk megkérdezett önkormányzati vezetők 2008-ban nem tudtak ilyen közelgő fordulatról, de Meggyes szavai – és az azóta történtek – igazolhatják, hogy Orbán Viktor a 2006-os választások után eladósodásra biztatta a fideszes településvezetőket.

„A hitelállományunk nem 26 milliárd, hanem az állami konszolidáció után már csak 13 körül van. Ezt a konszolidációt 2008-tól mindenki tudta, a mértékét és az időpontját pontosan nem ismerte. Erre szükség volt, 2004-től, 2005-től látszott. Ezzel normális ember tervezett, és annyi hitelt vett fel, amennyiről tudta, hogy csak a felét kell visszafizetni. (…) Ön adósságrendez, mi pedig működtettünk, és programot csináltunk az embereknek” – ezekkel a szavakkal zárt le egy vitát az esztergomi képviselő-testület május 3-i ülésén Meggyes Tamás, a város korábbi polgármestere. Esztergom városa valóban 26 milliárd forintnyi adósságot görget maga előtt, de minden bizonnyal a város is megköti a kormánnyal az adósság felének átvételéről szóló szerződést a tervezett határidőig, június 28-ig, és akkor már „csak” a maradék 13-al kell bajlódnia Tétényi Éva polgármesternek, és a város vezetésének."
hvg.hu/itthon/20130530_Meggyes_Esztergom_adossag_Fidesz

Pont ez lenne a lényeg: Az okosan gazdálkodó önkormányzatok most azt látják, hogy a súlyosan eladósodott szomszéd települések "jól járnak". Hányszor láttunk már ilyen adósságkonszolidálást? Konszolidálták már a MÁV adósságát, a BKV adósságát, a kórházak adósságát, de még az NB1-es klubok adósságát is. És mi történt a konszolidálás után? Az adósság szépen újratermelődött. Vajon most mi lesz a garancia, hogy az önkormányzatok nem fognak újra nyakig eladósodni? A Fidesz pompás önkormányzati törvénye? A dübörgő államosítás?

Nagyon jellemző két mondat:

- Bánjátok már, mi?

- Ja! Azon gondolkodom, mégiscsak fel kellett volna venni még kétmillárdot!

Így tréfálkozott egymással a HVG munkatársának füle hallatára több fideszes polgármester szombaton."
vastagbor.blog.hu/2012/10/29/atvallalja_az_allam_az_onkormanyzatok_adossagat

Brhüü szépen indul a nap ,csupa móka kacagás gyere máskor is ,jó röhögni az ilyen butákon....brhüü úgy tartják inkább szidjanak ,mint kiröhögjenek,,brhüü...

midnight coder 2015.07.17. 08:45:41

@csoio csagasz: A gazdaság legkiválóbb mérőszáma nyilván az, hogy mennyibe fáj a jogsi az orvosnál...

csoio csagasz 2015.07.17. 08:50:47

@midnight coder:

Agyhalottka, ez csak egy a sok közül.

Megpróbálom leírni úgy, hogy még te is felfogd. Rajzolni sajnos nem lehet, pedig nálad az lenne a megoldás.

Ha valaminek 100 egység az ára, és azt felemeli a csúti gané 150 egységre, majd a mellét döngetve benyögi a birkavezető rezsicsökkentés szót és leviszi 120 egységre, akkor csak a hozzád hasonló agyhalottak hiszik el azt, hogy a csökkentett 120 kevesebb mint a 100.
A valóságban 20 egységgel emelte. Így már érted miért vagy hülye?

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 08:56:08

@midnight coder: Aki le van szarva, az ne ugráljon! Nem kell különösebben fantáziadúsnak lenni ahhoz, hogy erre a viccre asszociáljon az ember, amikor az ilyen buta nemzetthynácik megszólalnak.... ,nem kéne azt a gondolkodást erőltetni,lássuk be nem megy az neked sem,mindig szarul,szarosan jössz ki belőle,hogyis mondá az Úr?.....ne csinálj magadból faragott képet.....

Korábban sosem volt tripla bóvli Magyarország.Sosem voltunk tripla bóvli - Medgyessy alatt álltunk a legjobban.
www.mfor.hu/cikkek/Korabban_sosem_volt_tripla_bovli_Magyarorszag.html

Mit látnak a Századvég,GFG szervilis szemei?
"Megfeledkezett" rólunk a Moody's - mfor.hu
A címmel probléma van.
Hazudnak:""Megfeledkezett" rólunk a Moody's"

Lószart mama!Felülvizsgálta csak az eredménye nem nem változott és nem az adósságot vizsgálta, hanem az államot ami ezeket az adósságokat kezeli. És az alapján dönti el hogy jó adósnak tekinthető vagy sem. Így értelemszerűen a spekulatív adósságnak sincs túl sok értelme.
Én is spekulatívnak minősítem ezt a zombihadsereget akik a gazdasági vezetést képviselik.
Semmit nem tettek a fenntartható fejlődés ügyében, bár az tény, hogy sokat tettek a fent (nem) tartható adóztatás, ügyében. Azt mondták, hogy a Ft már nem sérülékeny, és mi történt? A görög csőd hírére azonnal 4-5 Ft-ot gyengült a nemzeti valutánk az EUR-hoz képest.
"Nem változtatott Magyarország minősítésén a Moody's.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kifejtette: a háttérben az államadósság magas szintje mellett az áll, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságát kétségesnek tartják a szakértők. Szintén hozzájárulhatott a lépéshez, hogy jelentős a vállalati különadóra támaszkodó állami bevétel, amely versenyképességi szempontból kedvezőtlen."
privatbankar.hu/makro/m...

Már említettem volt a jogbizonytalanságot, mint számításba vehető, veendő tényezőt.
A "válságadók", szektorális adók, vállalatokra kivetett különadók hatását nem lehet figyelmen kívül hagyni.
És persze a róluk való folytonos hazudozást (határidők tekintetében.

privatbankar.hu/makro/mindenki-csalodott-miert-dontott-igy-a-moodys-283490
Mitől minősítenének fel? Magyarország egy banánköztársaság, ahol ahhoz, hogy reálnövekedés legyen, legalább másfél-2 százalékkal nagyobb növekedést kéne produkálni, mint a nyugatnak. Az amit felmutat az ország, az lószar, ráadásul 90%-ban az EUs forrásokból, 10%-ban a lopásból tevődik össze, de nem valódi, organikus termelésből és beruházásból. Ki az a hülye aki felminősít egy országot akkor, amikor ha azt levágják az EU köldökzsinórjáról, azonnal fizetésképtelenné válna? No meg attól, hogy a hülye magyar elhiszi, hogy Magyarország jobban teljesít, még akkor is, ha kevesebb jut kajára, nyaralni, rezsire (igen, rezsicsökkentés ide vagy oda), meg ruhára, kívülállóknak még nem kell ugyanezt elhinniük. Így sem minősítettek le tovább, amikor "negatív növekedés is növekedés" volt, pedig hát megtehették volna, akár ugyanezzel az üzenettel (csak a megnyugtatás végett). Bóvli országnak bóvli minősítés jár.
De nem az a legnagyobb poén, ahogyan a nagy keleti nyitásos, Putyinnak csontig benyaló, Nyugat és EU-ellenes szekta, akik mindennek lehordták a hitelminősítőket (na ez utóbbinak még volt is alapja), most úgy várják tőlük a felminősítést, mint Spongya Bob a télapót. Az igazán vérciki az az, hogy félreértik, amit a hitelminősítők mondanak.

Valójában azért nem javítanak az adóskockázati besorolásunkon, mert Mo.-on meglehetősen rosszak a növekedési kilátások. Azok meg, többek között, azért olyan nagyon rosszak, mert a bankadót körüllengő abszurditások és az átláthatatlanság miatt a bankok nem szívesen hiteleznek. Ez komoly probléma. A hitelminősítők megüzenték, hogy a bankadó ügyének rendezése jelentősen javíthatna a növekedési kilátásokon és akkor esély nyílna a felminősítésre.

A Matolcsy-Orbán-Varga közgazdasági zseniki baráti köre pedig a következőképpen dekódolta az üzenetet: a hitelminősítők zsarolják az országot, hogy Magyarországon vezessék ki a bankadót.

Na és most akkor képzeljük el, hogy miközben Vityáék úgy tartják, hogy a hitelminősítők zsarolják őket, aközben meg úgy lesik a lépéseiket, mint ahogy a négyévesek várják a télapót!

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen jött-ment hülyék vezetik az országot...
Pedig de!
Bárki bármit mond, én kedvelem Simicska Lajost, szívem együtt dobban az övével,ő mindig kitartott elvei mellett („mindenkinek jogában áll hülyének lenni”)
Konkrétabban fogalmazva Orbánék fosztogató tücsökként élnek, ráadásul elment -lopják a kisemberek adóját,sőt az EU támogatásokat is lenyúlják-a ritmusérzékük is – a korrekció pedig hosszú és fájdalmas lesz.

midnight coder 2015.07.17. 08:56:13

@a nagy hohoohooo: A gazdaság tényleg 2001-ig volt igazán jó pályán. Akkor jöttek a szocik azzal, hogy milyen szar már, hogy ilyen jók a makrogazdasági mutatók, de az átlagpolgár ebből nem vesz észre semmit. Elég komoly kampányt indítottak, ez volt a több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak. Erre kezdett el a FIDESZ osztogatni, minimálbér megduplázása, stb. Ami tényleg rontott a helyzeten, de korántsem annyit mint utána a jóléti rendszerváltás programja. Megyónak akkor és ott kellett volna behúznia a fékeket, ő viszont e helyett gázt adott, és elkezdődött az aranytojást tojó tyúk felzabálása. Ami eltartott úgy 2006-ig, akkor vallotta be szépen a Fletó, hogy ezt elkúrták. De igazából már akkor nagy volt a baj, amikor Fletó megpuccsolta Megyót, már akkor azt lehetett hallani minden mértékadó gazdasági elemzőtől hogy azonnal fel kell számolni az osztogatást. Ehelyett Fletó az újrázás kedvéért még rátett egy lapáttal, abban a reményben, hogy majd nyer és utána ő is megcsinálja a Bokros csomagját. Csak ahhoz, hogy valaki ilyet csináljon az MSZP élén, egy Horn kellett volna. Fletónak ehhez nem voltak meg az erőforrásai. Így aztán csak sodródott az árral egészen addig amíg tarthatatlanná nem vált a helyzet. Ekkor szépen eltűnt mint szürke szamár a ködben, az MSZP-ben meg kétségbeesetten keresték az utódját hetekig... Aztán amikor senki nem vállalta akkor jött Bajnai, aki az egyetlen a baloldalon akinek esze is van - nem is értem, mi a fenét keresett ott. Nyilván jó sokat... Hozzá aztán nem mert nyúlni senki sem jobbról sem balról, sem kintről sem bentről, mindenki azért imádkozott hogy valahogy húzza el a választásokig. Ez meg is történt.

walaki_aki 2015.07.17. 09:00:28

2002-ben a fidesz kb 50% nominális emelkedéssel 9xxxx milliárd forint adóssággal lépett le. + mellé kiszerveztek komoly pénzeket az MFB-be amit 2004-ben kellett belevenni az adósságba.. (mocsok szocik adósítanak...).
2010-ben kb 19 500 milliárddal adták át a szocik a kormányzást.
8 év alatt kb 10 000 milliárddal növelték minusz MFB. Ez alatt kb 2000 milliárd ment a MANYUP-ba ( a hiányzó pénzt fel kellett venni ez tény). 2008 őszétől a kormányváltásig 17 000 millió Euroval emelték a devizatartalékot. Ez 4 930 000 000 000) 290-es árfolyammal számolva.
index.hu/chart/2014/01/08/milliard_euroval_csokkent_a_devizatartalek/

Az 5 év alatt kb 6 000 milliárddal növekedett az adósság úgy, hogy elégették a 3000 milliárdnyi MANYUP vagyont. Azaz 5 év alatt 9 000 milliárd + forrás kellett a bevételeken felül. Szocik 8 év 10 000 milliárd fidesz 5 év 9000 milliárd..
Mindezeken felül a 300 Ft-ért hisztériázó hazaárulók évente 2-3000 milliárd Ft-al (A GDP kb 10%-a!!!!!!) több adót szednek be 2009-hez képest.

index.hu/gazdasag/2014/01/29/itt_a_kormany_nagy_trukkje/

Nem mellékes, hogy az évi 3-400 milliárdnyi nygdj befizetést sem kell hitelből fedezni hanem a költségvetés gazdálkodik vele.

A fenti irgalmatlan pénzügyi előnyök mellett az oktatás és az egészségügy folyamatosan romló képet mutat, ahogy az adósság is.
Erre lehet mondani, hogy gyenge kezdés után erős visszaesés.

midnight coder 2015.07.17. 09:00:58

@a nagy hohoohooo: A hitelminősítők elég érdekes egy csapat. Igazából nagyjából azért vannak, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek legyenek. Nekik kimondottan jó üzlet leminősíteni olyan országokat akik fizetnek mint a katonatiszt - elvégre így a befektetők ezeknek az állampapírjain jó nagyot kaszálhatnak. Ugyanakkor az igazán nagy gázt, az amcsi ingatlanlufit ami a legutóbbi válságot kirobbantotta nem tudták előrejelezni. És a következőt sem fogják, ami akárhonnan is fog jönni, nem a magyar gazdaság lesz az - de még csak nem is a görögök.

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 09:01:31

@midnight coder: Na tétellé tetted:
Egy komment a sok száz közül:
"Csak nyugi. Öt év alatt seggbe lettek toszva a rokkantak, a tanárok, az egyetemisták, a magánnyuggerek, a nyuggerek, a kiskeresetűek, a segélyezettek, a szegények, a rendőrök, a kisvállalkozók, az autósok. Azaz kb húszmillió a tízből. És mégis: minden választáskor az derül ki, hogy bárki szívesen leszopja vityát. Hát mit várok én egy ilyen ork néptől? Egy mekegő kecskének nagyobb az öntudata..."

csoio csagasz 2015.07.17. 09:01:59

@midnight coder:

Az utóbbi öt évvel foglalkozz. Ebből négy és fél év kétharmaddal ment le, jó dolog a visszamutogatás, de csak magadat nevetteted ki vele.
Sorold a gazdasági csodákat ebből az 5 évből.
Sorold a gazdasági haszonnal járó fejlesztéseket ebből az 5 évből.

Ja, bocs, ne sorold, legalább egyet mondj ha sikerül.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 09:04:51

A libsiknek eddig minden jóslatuk igaznak bizonyult. Görögországban. Ezek szerint bukik Cíprasz?

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 09:08:32

@midnight coder: Óóóóó te kedves Orbán csicska! Ugye elgondolkodtál azon, hogy hozzászólásod a fejedben lévő sötétség visszaigazolása? Igyekezz fiú! Ismertesd magad minél szélesebb körben! Ezzel az ésszel még a Kedves Vezető akár felfigyelhet rád, s nagy embert csinál belőled. Ő így szokta! Kiválasztja a hülyéket ahhoz, hogy saját akaratát érvényesítse!
Hány éves vagy, mi a legmagasabb befejezett iskolai végzettséged?
Ezt muszáj megkérdeznem, mert nem igazán tudom eldönteni, hogy az ifjonti hév miatt vagy képtelen megkülönböztetni a könyöködet a seggedtől, vagy épp az olvasatlanság okozta szűk keresztmetszet, vagy akár a bigott pártvallás (CÖF nyugdíjas szindróma) vezet téged ennyire félre.
Íme a valóság: brutális lemaradásban a magyar gazdaság
2015.05.07. 08:07 Ténytár

A javuló gazdasági környezet ellenére az emberek többsége még mindig nem érezheti a bőrén a javulást, miközben a régió többi országától való leszakadásunk sem csökken. Ennek igen egyszerű magyarázata az, hogy hiába a kedvező 2014-es év, ennek ellenére a magyar gazdaság teljesítménye még mindig nem érte el a válság előtti szintet. Ez természetesen nem csak a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitika eredménye, hiszen a gyurcsányi gazdaságpolitika ugyanúgy megbukott, amikor a magyar gazdaság 2009-ben az egyik legnagyobb visszaesést könyvelte el Európában.

A történetben viszont az a legaggasztóbb, hogy annak ellenére, hogy Magyarország egy felzárkózó ország, nemhogy nem sikerült a nyugat-európai szintet egy kicsit is megközelíteni, a régióban is egyre jobban leszakadtunk. Miközben a legtöbb régiós ország szisztematikusan közeledett az uniós átlaghoz, addig Magyarország 2005 óta az EU28 teljesítménye alatt teljesített. Az elmúlt 6 év szintén hozott hideget, meleget, összességében pedig csupán arra volt elegendő, hogy megközelítsük a válság előtti szintet.

A kétezres évek közepéig csak Csehországban volt magasabb az egy főre eső GDP a kelet-európai térségben, azóta sorra húznak el mellettünk a régiós országok. Jelenleg már nem is Csehországgal, Szlovákiával vagy Lengyelországgal versenyzünk, hanem Romániával és Bulgáriával.
tenytar.blog.hu/2015/05/07/ime_a_valosag_brutalis_lemaradasban_a_magyar_gazdasag

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 09:10:20

@midnight coder: Csak halkan szólok,hogy nehogy megijedj a szellemi sötétségben ami a szemed mögött van.
Háhúgyneheheeeee,besírock Derága Baro...neked is a tanáraid voltak a hülyék..brhüüüüüüü,a link azé'van,mert abban van az információ,mint tojásban az élet,s nem mint a sötétség a fejedben.

Naés a kilátásokról takonynácika , bárki bármit mond, én kedvelem Simicska Lajost, szívem együtt dobban az övével,ő mindig kitartott elvei mellett („mindenkinek jogában áll hülyének lenni”),de te már alaposan visszaélsz ezzel a lehetőséggel...

Most vagy lehajtott fejjel húzzatok a p-be, vagy kérjetek bocsánatot a hazudozásokért!!!

Meglepő bejelentést tett Varga Mihály 2015. febr. 13
A magyar gazdaság is túljutott végre a 2008 októberi szinten, vagyis a válságon.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_bejelentest_tett_varga_mihaly.593502.html

Basszátok meg az a 2008-as szint az általatok elátkozott Gyurcsány szintje.

Az oktatás szegregál, színvonala egyre rosszabb. A szegénység nő, a társadalom kasztosodik. Ma minden korábbinál jobban csak az számít, ki hova születik. A beruházások felpörgésében meghatározó volt az elmúlt időszakban az építőipar, többek között a stadionberuházásokkal, 4-es metró választások előtti átadásával. Mindebben jórészt EU-s finanszírozás állt.
GDP növekedéssel csak a válság előtti szintre kerül vissza a gazdaság, felzárkózó pályáról szó sincs. Ráadásul eladósodás mellett. Az eladósodás persze negyven éves probléma, kb 1973-tól küszködik ezzel az ország. Orbánék semmilyen fordulatot nem csináltak. Talán 96-2000 között volt felzárkózópályán utoljára az ország, előtte meg a hatvanas években.
De egy biztos: nem úgy tűnik, hogy a jövőbe fektetnének be. Az oktatásból egyre nagyobb pénzeket vonnak ki.
Majd 4-5 év múlva úgy is kiderül, hogy fenntartható-e a mai gazdasági szerkezet. A válasz erre sajnos nem, de fölösleges erről itt hitvitát folytatni. Stadionberuházásokból, szökőkutakból, Lego üzemből, Coca-cola palackozóból, gumigyárból nincs tartós fejlődés.
Ettől Orbán még bőven belebukhat és bele is bukik a félmillió létminimum alatt élőbe, a szétbarmolt oktatásba-egészségügybe stb.

Az, hogy a simicskák, mészárosok cégei jól teljesítettek, hogy félig átadták a Várbazárt - félig meg nem -, hogy befejezték a 4-es metrót végre, hogy minden létező közteret elkősivatagosítottak, az még nem jelenti azt, hogy ebben az országban érezhető jobblét lenne egy ránk rohadó almatermés miatt a GDP emelkedése.
Akkor még mindig messze vagyunk, nem? látszik már a béka segge?
Amúgy akkor komoly kérdés, hol tartunk most? és ha eme két ágazat nincs, akkor szar van a palacsintában...

......és a kkv hogy áll?
......és akkor köszönjük meg Gyurcsánynak és Bajnainak a jelenleés akkor köszönjük meg Gyurcsánynak és Bajnainak a jelenlegi húzó ágazat "betelepítését"
Osztjónapot.
"A magyar gazdaságot a leginkább az ipar, azon belül is a feldolgozóipar, azon belül is az autógyártás, és azon belül is két gyár, a győri Audi és a kecskeméti Mercedes húzza maga után. Az első negyedévben elég sokat hozzátett ehhez az építőipar is, a kiskereskedelmi forgalom körül viszont elég sok a statisztikai zűr mostanában."
index.hu/gazdasag/2014/08/14/gdp/
Nézzük csak ezt itt:

444.hu/2015/02/13/ket-abra-ami-helyreteszi-a-szuperjo-gazdasagi-adatainkat/

Nem szép dolog az embereket hülyének nézni!Annak böjtje lesz!

De egy dalt megérdemelsz,hamár így felvidítottál,úgy tartják inkább szidják az embert mint kiröhögjék,..brhühüühüüü....:
Republic - Repül a bálna - 90 - Blog.hu
90es.blog.hu/2010/10/16/republic_repul_a_balna_1
2010. okt. 16. - Az évek során olyan remek közhelyekkel gazdagították a honi zenei palettát, mint az „aki hülye, az is marad”, az „ez a parancs, érik a narancs"

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 09:15:06

Valaki elmagyarázhatná már a libsiknek, hogy a fikázás gyengíti a mondanivalót, nem erősíti.

midnight coder 2015.07.17. 09:16:12

@walaki_aki: Ebből olyan 1400 milliárd az adósságszolgálat, aminek a 90%-a kamatkiadás. Az egészségügy centire ennyire szar állapotban van 89 óta. Az oktatás pedig jó irányba mozdult - az önkormányzatokhoz rendelt iskolák koncepciója egy óriási baromság volt anno. Más kérdés, hogy a klik még nem igazán van a helyzet magaslatán.

Netuddki. 2015.07.17. 09:18:46

@midnight coder: A lopás az lopás. Lehet akármilyen jó ügyvéd, ebből már kimagyarázkodni nem lehet. Főleg ha majd a bíróság előtt is azzal védekeznek, hogy "de hát kírem szípen á mászopósok is lopták"...

Netuddki. 2015.07.17. 09:19:55

@Tudományos libsizmus: Magyarázd anyádnak! Az is libsi...

midnight coder 2015.07.17. 09:24:25

@a nagy hohoohooo: Na most, ha nem lennél egy teljesen agymosott vörösnáci, akkor tudnád hogy az iskolai deszegregáció egy akkora kudarc volt, hogy a fal adta a másikat. Az, ha beteszel egy iskolába 20 normális gyerek közé 10 szellemi fogyatékos lumpenproletárt aki odahaza azt sem tanulta meg, hogy a seggét ki kell törölni szarás után, és az is kihívás neki hogy befogja a száját 45 percig, akkor nem a 10 gyerek fog feljönni a 20 szintjére, hanem a 20-at fogja lehúzni a 10 fogyi. A szegregáció azt jelentette, hogy a normális gyerekeket (legyen cigány vagy nem cigány) elkülönítették a finoman szólva speciális nevelési igényű (többnyire, de nem kizárólag cigány) gyerekektől. Így az előbbiek normálisan tudtak tanulni az iskolában, az utóbbiak pedig eljutottak oda ahová egyébként a deszegregáció után is.
Persze az ezt kiagyaló politikusok gyerekei általában nem a szellemi fogyatékos lumpenekkel tanultak egy iskolában, és cigányt leginkább akkor láttak ha elmentek megnézni a százfogú cigányzenekart. Mert hogy a liberósok is leginkább csak a más farkával szeretik verni a csalánt.

midnight coder 2015.07.17. 09:28:11

@bértrollbosszantó_kovi1970: A lopás az lopás. De itt nem arról van szó, hogy Orbán vagy Fletó vagy Horn fogta az országházat és hazavitte, hanem különféle szerződésekről amik nem feltétlenül a legelőnyösebbek állam bácsinak. Pl. Gipsz Jakabka megvesz egy épületet 20 millió forintért, majd bérbeadja az eladónak 10 évre évi 2 millióért, amit az eladó előre kifizet.

walaki_aki 2015.07.17. 09:30:41

@midnight coder: Szuper tehát csak a + megszorításuk kétszeresen fedezi az adósságszolgálatot. Magyarázd meg miért nem szufficites a költségvetés ennyi lóvé bezsebelése mellett?
Esetleg azt is elmagyarázhatnád miért a szocik lettel tolvajozva, adósítással vádolva (nincsenek illúzióim, hogy ne loptak volna csal más a mérték ami nem több a mostaniaknál..) amikor a rájuk eső rész több mint 50% bizonyítható helyre került. Manyup és MNB. Nem mellesleg épült ez-az ami most nem igazán mondható el ha mégis 80-90%-ban EU pénzből..
Az önkormányzatnál lokálisan sokkal jobb helyen voltak az iskolák. Előrelépés semmi visszalépés nagy. Van rálátásom mert pedagógus feleségem. Agyrém ami megy.
EÜ-t inkább ne emlegesd a várólistákkal és személyzethiánnyal. Volt szerencsénk sajnos tapasztalni.

Netuddki. 2015.07.17. 09:41:07

@midnight coder: A példád pont egy bűnszövetkezetben elkövetett lopást ír le. Ami súlyosbító tényező szokott lenni. E mellé jön még a hivatali visszaélés is.
Az ne tévesszen meg, hogy az orbán rezsimben ezek az ügyek még a vádemelésig se jutnak el. Majd azok is mennek a dutyiba akik az igazságszolgáltatás kerékkötői voltak. Vagy esetleg egy vádalkuval megúszhatják. Úgy fognak dalolni mint a pacsirta.

De én sem vagyok naiv. Mindehhez valóban gyökeres változások kellenek a magyar "politikába". De ha ebben sem hiszünk, akkor valóban nincs már itt semmi keresnivalónk...

midnight coder 2015.07.17. 09:51:45

@walaki_aki: Nem mondtam hogy ezek kevesebbet loptak.

Az oktatás kimondottan rossz helyen volt az önkormányzatoknál. Egyrészt, az iskola fejlesztése eléggé esetleges volt, nagyban függött a polgármesterek érdekérvényesítési képességétől. Így aztán épült egy rakás olyan faluban vadiúj iskola, ahol van összesen vagy 9 gyerek egy osztályban. Ennél viszont egy nagyságrenddel nagyobb probléma volt az, hogy az iskolák harcoltak a gyerekekért. Ami oda vezetett, hogy sok helyen engedtek a színvonalból azért hogy a hülyegyerek ne menjen át a szomszéd faluba. Az én feleségem is pedagógus...
Az EÜ-ben a várólisták Fletó kormányzásának a végén jöttek létre. Akkor volt egy elég nagy kórházbezárási hullám, akkoriban zárták be az OPNI-t is, és akkorra datálható Kókának az a híres mondata az egészségügy kapcsán, hogy a békákat sem kérdezik meg mielőtt lecsapolják a mocsarat.

sanyix 2015.07.17. 09:55:44

@midnight coder: nézd meg hogy az adók hogy alakultak mielőtt hülyeséget beszélsz.

midnight coder 2015.07.17. 09:59:01

@bértrollbosszantó_kovi1970:

"A példád pont egy bűnszövetkezetben elkövetett lopást ír le."

Igen, szerintem is. archivum.magyarhirlap.hu/belfold/bukott_gyurcsany_az_oszodi_villan.html

midnight coder 2015.07.17. 09:59:36

@sanyix: Konkrétan milyen adóra gondolsz ?

walaki_aki 2015.07.17. 10:01:45

@midnight coder: Az, hogy az iskola harcol a gyerekért az jó dolog. Nem a lebutítással lehet harcolni hanem a több, jobb szolgáltatás nyújtásával. Ez nálunk érezhető is. Szélsőséges példát írtál ami re nem tudom van-e precedens. Kis falu nem fog ilyen iskolát építeni.. Nálunk az önkormányzat sokat beletett a suliba (teljes felújítás, geotermikus fűtés, új szárny, tanárok, tantermek komoly felszerelése stb). És nem 9 gyerek miatt.. Kényszerből beleszaladtak az egyháziasításba, hogy rohadjon meg aki kitalálta..
Kórházbezárási hullám? Férőhely a mai napig több van mint amit kihasználnak. Pénz és ellátó személyzet nincs ebben egyértelmű a visszalépés. Tapasztalat.
DE továbbra is kérdés: ennyi megszorítással és szocikhoz képest kiemelkedően jó helyzettel miért nem szufficites a költségvetés?? Máshogy kérdezve: Hol a lé????

sanyix 2015.07.17. 10:07:01

@midnight coder: pl a minimálbért sújtó jövedelemadóra, vagy a többi általános adóra (emelt áfa, bank és tranzakciós adó, telekom adó, stb).

midnight coder 2015.07.17. 10:14:16

@walaki_aki: "Az, hogy az iskola harcol a gyerekért az jó dolog."
Nem feltétlenül. A legtöbb szülőt két dolog érdekli: az hogy a gyerek jó jegyet kapjon (a mögötte lévő tudást leszarja), a másik hogy a gyereket legyen hova tenni, és ne otthon legyen láb alatt.

"Kis falu nem fog ilyen iskolát építeni."
Ahonnan jöttem több ilyen is van. Az egyikből Pl. közösségi ház lett.

"Nálunk az önkormányzat sokat beletett a suliba (teljes felújítás, geotermikus fűtés, új szárny, tanárok, tantermek komoly felszerelése stb)"
Van ahol igen, van ahol nem. Ezért mondtam, hogy ez roppant módon helyfüggővé tette a dolgot. Ahol a polgármester jól állt a kérdéshez ott volt fejlesztés, ahol nem érdekelte, ott nem.
" Pénz és ellátó személyzet nincs ebben egyértelmű a visszalépés. Tapasztalat."
Pénz az soha nem volt. De az igazi baj, a szervezeti felépítés. Az egészségügy az utolsó szocialista nagyvállalat.

A hol a lé jó kérdés. Engem ez a gengszterváltástól visszamenőleg érdekelne. Mert hogy eltűnt egy ország vagyona, és ehhez képest annyival nem jobb a helyzet mint 89-ben.

midnight coder 2015.07.17. 10:18:38

@sanyix: Nézd meg a minimálbér összegét 2002 és 2015 között. A nettó összeg is elég szépen emelkedett. Az ÁFA szép magas, de az ágazati adók valahol jogosak. Így legalább a bankok és a telkom cégek nem két talicska pénzt tolnak ki az országból, csak másfelet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.17. 10:21:41

OK, ma is elbukott Orbán és a Fidesz, ahogy az elmúlt 5 év során minden nap.

És holnap is el fog bukni, ahogy legalább 2022-ig minden nap el fog bukni.

Na és?

2015.07.17. 10:32:22

@midnight coder: Tényleg, mikortól kell fizetni a Paks 2 beruházás önrészét?

falazodesyka 2015.07.17. 10:46:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "OK, ma is elbukott Orbán és a Fidesz, ahogy az elmúlt 5 év során minden nap. "

Te hülye vagy. 5. éve 3 % alatt a hiány. GDP arányosan - ÍGY KELL MÉRNI AZ ADÓSSÁGOT NEM ABSZOLUT SZÁMOKBAN AHOGYAN AZT A NYOMORULT INDEXES KÖCSÖGÖK TESZIK - ill az államadósság IS CSÖKKENT KB 77 %-ra. NYOMORONC HAZUG, A FÉLIGAZSÁGOT HAZUGSÁGRA KIHASZNÁLÓ INDEX !!!!!
GYURCSÁNY IDEJÉN A HIÁNY 10 % VOLT BAZDMEG AKKOR HOL VOLTÁL BÉRTOLLNOK????

falazodesyka 2015.07.17. 10:52:22

NEMMELLESLEG IGAZA VOLT ITT VALAKINAK AKI ÍRTA, HOGY ÉV VÉGÉN KELL NÉZNI AZ ADATOT. EZ A KIUGRÁS FELTEHETŐEN SZEZONÁLIS KIUGRÁS VOLT ÉVES ÁTLAGBAN BIZTOS HOGY CSÖKKEN AZ ADÓSSÁG.
H A Z U G , H A N G U L A T K E L T Ő I N D E X !!!!!!!!!!!!!!!!

falazodesyka 2015.07.17. 10:59:38

GYURCSÁNY IDEJÉN - KONJUNKTÚRÁBAN - A HIÁNY 10 % VOLT ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG ABSZOLÚT ÁRTÉKBEN MEG KÉT ÉS FÉLSZEREZŐDÖTT ILL. GDP ARÁNYOSAN 52%-RÓL 82%- RA NŐTT !!

AKKOR HOL VOLT AZ INDEX ????

MINDEN NORMÁLIS EMBER TUDJA, HOGY BÁR VANNAK GONDOK A KORMÁNY EGYES INTÉZKEDÉSEIVEL MAKROSZINTEN ABSZOLÚT JÓ ÚTON JÁR AMI EGYETLEN BALOS KORMÉNYRÓL SEM VOLT ELMONDHATÓ SOHA.

sanyix 2015.07.17. 11:17:42

@midnight coder: aha, persze mert a telekomadót, és a bankadót ugye a bank fizeti meg, nem hárítják át 100%-ban az ügyfélre ugye? Na jólvan...

Blogger Géza 2015.07.17. 11:19:47

Ez annyira röhejes. :) A 2010 közepén lévő 85%-os eladósodottságról idénre elérhető lesz a 75%, erre" elbukott" :D. Tanuljátok meg végre, hogy aki ért hozzá, csak a GDP-hez viszonyított arányt nézi, az abszolút szám abszolút semmit nem mond, az EU-s kritérium is csak a százalékot nézi.

high up! 2015.07.17. 11:22:17

@falazodesyka:

Makroszinten abszolút jó úton jár az ország te idióta fideszbirka. Megvan az utolsó elötti 4-ik hely az EU 28-ak között. Tehát 3 országot is maga mögött hagyott Fosbán Vityka országa, ez aztán makroszinten abszolút jó út!

Ja, mikorszinten is jól mennek a dolgok. Simicska, Nyerges, a Mészáros-Flier-Garancsi, Tarsoly, Rogán, Szargyártó, Lázár maffia családoknak pölö remekül megy.

Igaz, olyan 80%-nyi Átlaghülyemagyar ebben a rendszerben sose fog tudni elörébb jutni a maga kis panelproli nívójáról. Max. ha elhúznak külföldre. Mert ugye a nömzöti kormány tesz arról, hogy akinek csak egy csöppnyi esze is van, az itt ne zavarja a magyar nömzöti Birkatelepet, inkább húzzon el Európába.

FOLYTASSUK!

sanyix 2015.07.17. 11:22:35

@falazodesyka: itt volt bunkóka: index.hu/gazdasag/magyar/noados080702/
Ez nem hangulatkeltő hazugság már ugye? Csak az amit az elvtársaid mutyijairól írnak :)

meg itt http://index.hu/24ora/?s=államadósság&tol=1999-01-01&ig=2008-07-31&profil=&rovat=&cimke=&word=1&pepe=1

fidesz szoponcs létetre eszed annyi mint egy marék molylepkéé... ja bocs, ez általános.

high up! 2015.07.17. 11:26:57

@Blogger Géza: " A 2010 közepén lévő 85%-os eladósodottságról"

2010 közepén már másfél hónapja a fideszmaffia kormányzott, te féleszü fidesz bolondja!

Még matRollcsi is olyan táblázatokkal haknizott 2010-ben a kormányváltás után, hogy az átvett 82%-os államádosságot 2014-re 65-70%-ra viszi majd le.

Na de mihez is ért ennek a debil hülye udari bolond? Csak ahhoz, hogy még azt is tönkretette, ami még 2010-ben még müködött.

FOLYTASSUK!

Wikus Van De Merwe 2015.07.17. 11:46:25

@high up!:

Miért van az,hogy ha minden olyan szar,minden olyan rosszul megy,semmi nem működik és nyomorog az ország...stb...tehát:
Miért nem zavarják el az emberek Orbánt?
Miért nem állnak az emberek az ellenzék mellé?
Mit rontott el az ellenzék annyira,hogy még ezt is elviselik az emberek,csak hogy ne ők jöjjenek vissza?
Létezhet az,hogy mégsem élnek olyan rosszul?
Vagy mihez képest nem?
Öszzegezve,...mert látom,hogy te egy okos, sokat tapasztalt,világlátott ember vagy:
Mi lesz 2018-ban?

bértrollbosszantó kovi1970 2015.07.17. 11:57:19

@Wikus Van De Merwe:
Felesleges nála próbálkozni. Kb. mint egy program, a hozzászólásai 90%-ban ugyanazt tartalmazzák szavak szintjén is.
Addig jó, amíg tolja, mert látszik a frusztrált gyűlölet.

A válasz a következő szavakból fog felépülni:
átlaghülyemagyar, fideszbirka, panelproli, külföld, hülye, mindenszar, fosabbik, fosbán.
És természetesen minden szar és mindenki hülye.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 12:05:05

OStoba MSZP csicskák..

Az államadósságot GDP arányosan mérik.

Az adott ország devizájában ugyanis minden ország adóssága nő, kivétel nélkül az EU-ban. (Kivéve a Németekét).

GDP arányos államadósság viszont nálunk csökken.
Az EU átlag nő.
A szocik alatt pedig nálunk nőtt a legjobban a GDP arányos államadósság, az elkúrás folyományaképpen.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2015.07.17. 12:05:42

@Bernard 01: A mi a bánatos lópimpilért mennek ki a fiatalok és egyre inkább a középkorúak is Nyugat Európába és szerteszét a világba? Mert Magyarországon már olyan magas az életszínvonal?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 12:07:49

@high up!:

A tény az, hogy az MSZP alatt 54%-ról 82% fölé nőtt az államadósság,
A gazdasági mutatók szerint pedig 2010-re a Görögökkel egy szintre zülleszették kedvenc elkúróid az országot.

Azóta nálunk csökkent 78% alá a GDP arányos államadósság, és az EU középmezőnyébe tartozunk versenyképességi mutatók tekintetében.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 12:09:01

@The Ghost Wolf:

Éppen azért mennek, amiért mennek a Csehek, Lengyelek, Románok, és minden Kelet-Európai ..

Semmivel se mennek tőlünk többen arányaiban, mint szomszédainknál.

Wikus Van De Merwe 2015.07.17. 12:12:01

@bértrollbosszantó kovi1970:

Te nem az igazi hülye kovi1970 vagy.
Elloptad a nevét te tolvaj!
Azonnal add vissza neki!

high up! 2015.07.17. 12:16:11

@Wikus Van De Merwe:

2018-ban 2018 lesz. Az emberek 35 évig habzsoltak a naponta lefele csúszó Kádár-rendszerben, nem akartak változást, nem hitték el, hogy minden egyes nappal csak a válság mértékét növelik.
Ez a magyar genetika, ez a válasz az összes kérdésedre.

FOLYTASSUK!

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 12:19:59

@Ballib Cenzúra: Na dalod szépen :"aki fütyiszjobber hülye az is marad.....
Ez tényleg egy unikum !
erre van az egyszeri vicc a veréb ,a tehénlepény és a macska között.
A veréb csipeget az úton. Arra jön a tehén és pont a veréb felett könnyít magán. A verebet ellepi a tehénlepény és, hogy lerázza magáról, ugrálni kezd.
Arra jár a macska és meglátja a verebet. Hamm! Bekapja!
Mi a tanulság? ---? Aki le van szarva, ne ugráljon!
"5 százalékhoz közeli negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 3 százalék helyett." - emmán igen! Ehhö mink is hozzájárulunk!

NER teljes boldogságérzettel tölt el a tudat, hogy verseny, sőt! életképes cégemnél kivehetem a részem a sok GDP termeléséből! A családom más tagjai sem tétlenkednek a GDP ügyében - van közöttük biztonsági őr az Incal Security-nél, vegyész a Teva-nál, biogazda a Búzakalász 66 Kft.-nél - egyszóval mindenki fenntartható módon fejlődik...a határ a csillagos ég!

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr vezetésével mindig lesz munkám, Mészáros gazda, Bonafarm gazda, GSD gazda, Mezort gazda (fujjj! az Simicskáé! ő már nem!) és tsaik pedig minden körülmények között meg fogják termelni a napi betevő élelmiszeremet!
Bizakodva, égnek, azaz Fidesznek emelt orral tekintek a jövőbe - őrkutya vagyok az Első Magyar Egyesült Taposóakna- és Művégtaggyárban...
És ennél nagyobb százalékban voltak áremelkedések. Minden nap járok boltba, tehát nem lehet letagadni, ismeretem és ismerem az árakat
A béka segge alá letornászott GDP felpörgetése oltári nagy teljesítmény, minden elismerésem a páviánoknak! egyébként elértük már nominálisan a 2007-es szintet?
Igen, emelkedik a GDP ezt senki sem kérdőjelezi meg. de bazmeg, honnan jön fel? hol kéne most lennie, ha nem egy egy gyakorló elmebeteg és páviánjai irányítanák a magyar gazdaságpolitikát? azért a 3 évért, amíg sikerült a régióban egyedülállóként csökkennünk, azért legyünk hálásak? mert onnan visszafordult?
Ez olyan, mint ha elindulnál egy hegyre, de míg a többiek mennek tovább, te lecsúszol az alaptáborba, és a lankákról hőzöngenél, hogy ja bazze, én egy óra latt 5 kilométert haladok a többi lúzer meg fent a csúcs közelében óránként csak métereket halad.
Új módszertant kell bevezetni.Három szempont:
- A gazdaság növekedése a befektetésektől függ. Ezek mértéke pedig nem alapozza meg a megfigyelt növekedési ütemet. Más kérdés, hogy a meglévő befektetések kihasználtsága egy adott időszakban kimagasló lehet, de ez nem bázis a következő év növekedéséhez. Ugyanezen mértékben csökkenhet is a GDP, ha a kihasználtság rosszabb lesz.
- A GDP megbecsülésekor általában figyelmen kívül hagyják a fekete gazdaságot. Egyszerűen azért, mert azt nem lehet megadóztatni. Ha tehát kifehérítjük valamelyest a fekete és szürke gazdaságot, akkor az a látszat keletkezik, mintha nőtt volna a gazdaság. Mivel voltak ilyen intézkedések (NAV-hoz bekötött kasszák, a mezőgazdasági termékek ÁFA-jának szigorúbb ellenőrzése, stb.), így az ebből eredő látszólagos növekedés az adóbevételeket ugyan növeli... de semmivel se növeli a valós gazdaságot.
- Elképesztő mennyiségű pénz áramlott be hozzánk az elmúlt időszakban. Nem kockázati tőke, hanem az EU pénze. Akkora összegről van szó, hogy csak ennek hatására 4-5%-os növekedést kellett volna produkálnunk. De mi van, ha elapad ez a pénz? Itt is fennáll a bázis kellemetlen kérdése: ha a most elért GDP-hez viszonyítjuk a következőt, akkor fennáll annak veszélye, hogy nem 3%-os növekedés lesz jövőre, hanem fordítva - vagyis 3%-os esés, a pénzek elapadása miatt. Ha nem megfelelően használjuk fel a belénk pumpált pénzt, akkor az egész csak arra jó, hogy ellopják.
Az egész kormányzati hókusz-pókusz csak arra jó, hogy a statisztikát javítsa. De közben a lakkozás alatt teljesen elrozsdásodik az egész rendszer. Aztán pillanatok alatt összedől az egész. Olyan ez, mintha az önindítóval hajtanánk a kocsit, mert a motor be van dögölve. Azt mondta egyszer az oktatóm, hogy rövid távon a kétségbeesés miatt ezt meg lehet tenni... például, ha vasúti sínen vagyok. De nem fogok tudni így eljutni a következő faluig sem. Hát, ez van! Nagy szarban vagyunk! Ha a foglalkoztatotti létszám adatokba beleszámítják a külföldön dolgozókat, akkor a GDP-be is be kell vonni a német, osztrák és brit GDP jelentős részét is.

sanyix 2015.07.17. 12:28:24

@Ballib Cenzúra: ostoba fütyiszmaki...

És a szegénységet miben mérik? :) És az egészségügy, oktatás állapotát, és a korrupciót? Deagyurcsánymegaballibésazsidógyíkemberek?

high up! 2015.07.17. 12:28:33

@Ballib Cenzúra:

Oszt ki le nem szarja a maszopot, meg hogy mit csinált 10 meg 50 éve? A szemed elött most már 5 éve a fideszmaffia rabolja le az országot, növeli évröl évre a lemaradást a világtól. Ez a probléma jelenleg, nem pedig a te unalomig ismert archeoógiai felfedézeseid a 2002-es eladósodási útról, amelynek az összes tételét a fideszmaffiád két kézzel szavazta meg!

Majd gondolod egyébként, hogy egy normális ember nem a jelen problémáival foglalkozik, nem a jelen visszásságait akarja felszámolni, hanem rendre visszamegy hisztériázni a 10-20-100 évvel ezelötti dolgokon? Miközben 2002-öt 2010-ben már leváltotta?

Ja, és a fideszmaffiád a GDP 20%-át szedte be 2010 óta államadósság csökkentési címszó alatt (10% manyup, 10% megszorítások), ennek ellenére egy kanyi államadósságot sem épített le (mert csak a GDP módszerváltás miatt lett 2-3%-nyi államadósság statisztikailag csökkente). Szóvalh ol a töletek lenyúlt 20%-nyi GDP lé eftársak?

FOLYTASSUK!

illaim 2015.07.17. 12:43:59

@Wikus Van De Merwe: high up soha nem állította magáról, hogy jós! Nézd meg a horoszkópod! lol

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 12:47:01

@Ballib Cenzúra:
Az adósságot a nemzeti jövedelemhez viszonyítani faszizmus, ha nem tudnád. Sőt: fidesznyik komcsi demagógia!

Wikus Van De Merwe 2015.07.17. 12:47:27

@high up!:

Azt akarod mondani,hogy az emberek most is habzsolnak(...ilyen jól élnek?...) a naponta lefele csúszó Orbán-rendszerben, nem akarnak változást(...ennyire jó ez nekik?... tudják hogy rosszabb jönne?...), nem hiszik el, hogy minden egyes nappal csak a válság mértékét növelik?

"Ez a magyar genetika, ez a válasz az összes kérdésedre."

Ha ez genetikailag kódolt,és ez megfelel a vizsgált egyedeknek,akkor az ő választásuk,pláne demokratikus választásuk,még akkor is ha 80% átlaghülyének tartod őket,tiszteletben tartandó,mert az övék,az ő döntésük. Ha nekik ez jó és ezt akarják,akkor neked,aki kisebbségben maradtál a véleményeddel,ezt el kell fogadnod. Egy demokratától így illik,egy demokratától ezt várjuk.

1ghost 2015.07.17. 13:23:20

@Wikus Van De Merwe:

Félreérted a storyt haver, noha nem tisztem high-up-ot védeni. Ugyanis ő egy büdös szót nem ejtett ki az ügyben, hogy valamit nem tartana tiszteletben. Úgyhogy demokrácia ügyében kioktatnod őt felesleges, viszont a Narancsos Portéka felé e tekintetben jól teszed ha szétnézel, nosza, csak bátran, van ám ott tennivaló bőven.

Egyébiránt pedig Széchényi is megírta azt, amit high-up a maga módján sugall, igaz más pillérekre támaszkodva:

"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel.
Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi! De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor a nemzet aljas vagy műveletlen."

Ez van.

sírjatok 2015.07.17. 13:26:49

@tralalala: Ezt megismétlem, hogy sokan lássák:

Ezen kívül a következő országoknak van még idén a történelmük során a legtöbb adósságuk (millió euróban kifejezve, tehát nem GDP arányosan):

Belgium
Bulgaria
Denmark
Germany
Estonia
Ireland
Spain
France
Croatia
Italy
Cyprus
Latvia
Lithuania
Luxembourg
Hungary
Malta
Netherlands
Austria
Portugal
Romania
Slovenia
Slovakia
Finland
Sweden
United Kingdom

De nem kell aggódni, az épp összeomló Görögország nettó államadóssága csökkent, szóval az a jó út! :D

Forrás:
ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina225&language=en

1ghost 2015.07.17. 13:27:41

@Blogger Géza: Te ócska, hazudozó narancspribék! Tényeket csak tényekkel vetünk össze, és nem pedig prognózisokkal. Stim? Ennyit még neked is illene tudnod.

sanyix 2015.07.17. 13:29:41

@sírjatok: náluk viszont nem veri magát évek óta a kormány az adósságcsökkentésre ;)

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 13:43:40

@high up!:

Ismétlem..

1. Minden ország adóssága nőtt az EU-ban kivéve a Németeket.
Mitöbb mindegyiknek rekord az adóssága.

2. GDP arányosan a miénk csökkent, az EU átlagá nőtt, azaz jobbak vagyunk az EU átlagtól jóval.

3. Az MSZP alatt az egész EU legszarabb hiányait produkáltuk éveken keresztül.
GDP arányosan is, és devizában illetve forintban is.

Majomarcú MSZP csicskákon kívül más nem kér az ELKÚRÓK-ból.

sírjatok 2015.07.17. 13:46:11

@sanyix: JAh csak náluk a nagy részének százalékosan is nő, nálunk százalékosan csökken, az azért mégse olyan nagy szar.

Inkább úgy látom, hogy ez már megint az ellendrukkerkedés, az akkorse, úgyse, csakazérse mentalitás, ami itt megy.

walaki_aki 2015.07.17. 13:47:08

@Ballib Cenzúra: Az 5 év alatt kb 6 000 milliárddal növekedett az adósság úgy, hogy elégették a 3000 milliárdnyi MANYUP vagyont. Azaz 5 év alatt 9 000 milliárd + forrás kellett a bevételeken felül. Szocik 8 év 10 000 milliárd fidesz 5 év 9000 milliárd..
Mindezeken felül a 300 Ft-ért hisztériázó hazaárulók évente 2-3000 milliárd Ft-al (A GDP kb 10%-a!!!!!!) több adót szednek be 2009-hez képest.

index.hu/gazdasag/2014/01/29/itt_a_kormany_nagy_trukkje

De lényeg a GDP arány (lófaszt csak az egy arányszám) aminek a számítása változik és lehet vele trükközni. Fizetni minden egyes felvett Ft, Eur stb után kell.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.07.17. 13:52:05

:0
Már megint?
és akkor most ki veszi át hétfőtől a hatalmat, melyik demokratikusan választott elnök, minden felsőbbrendű liberális értelmiségi példaképe?
Gyurcsány, vagy Dopeman?

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 13:59:59

@walaki_aki:

Parancsolj kedves MSZP-s haugságokat lökető ostoba bérblogger:

countryeconomy.com/national-debt/hungary

Államadósság Magyarország:

2002: 40.5171 Billion Eur
2010: 78.3691 Billion Eur

Azaz a kedvenc Elkúróid Euróban számolva is megduplázták az államadósságot.,
Ami egyedülálló teljesítmény amitől csak a görögök voltak szarabbak.

A Fidesz alatt pedig mind a GDP arányos, mind az Euróban mért államadósság csökkent ami szintén egyedülálló az EU-ban, csak pozitív értelemben.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 14:01:17

@walaki_aki:

Második ordító csúsztatásod, hogy a 3000 milliárdot ugyan beleszámolod, de azt már nem, hogy az MSZP eladott mindent ami mozgott, közművektől, cégeken keresztül, MOL részvényekig, aminek a nagy részét a Fidesz vásárolta vissza.

sírjatok 2015.07.17. 14:02:32

@walaki_aki: "De lényeg a GDP arány (lófaszt csak az egy arányszám) aminek a számítása változik és lehet vele trükközni."

De akkor mééééé az van a maastrichti kritériumokban, ha ennyire nem számít?

walaki_aki 2015.07.17. 14:05:28

@Ballib Cenzúra: Egy kisebb bázist könnyebb duplázni. Bravo feltaláltad a kereket.

walaki_aki 2015.07.17. 14:08:15

@Ballib Cenzúra: Mi csökkent EUR-ban?
19500-ról lecsökkent 25000 milliárd fölé? Ez a csökkenés? Mennyit csökkent írd már le.
akk.hu érdemes tanulmányozni. Beszédes.

walaki_aki 2015.07.17. 14:10:08

@Ballib Cenzúra: MInek vásárolta vissza? Hogy bukjunk a részvényeken (pl MOL)? Neked is akkor jó a biznic ha felére esik a részvény értéke? Írd már le a pénzkidobáson felül mennyi hasznuk lett a felvásárlásokból..

Le Orme 2015.07.17. 14:11:23

@Ballib Cenzúra: Közismert, hogy párszáz Soros György által fizetett bértollnok írja az ilyen agyhalott kommenteket; nekik és az agyhalottnak hiába magyarázod ezeket az elemi összefüggéseket. Ha a fidesz bevezetne egy különadót az államadósság csökkentésére, az lenne a bajuk; ha csökkenti az adót, akkor az a bajuk; ha erősödik a forint, az a bajuk; ha gyengül a forint, az a bajuk; ha kerítést épít a kormány, az a bajuk; ha nem épít kerítést a kormány, az a bajuk.

walaki_aki 2015.07.17. 14:13:04

@Le Orme: Tudod az a bajunk, hogy szarrá adóztatnak (link fent ebb lehet vitatkozni vele..) és közben nagyobb ütemben növekedett az adósság mint a szocik alatt. Soros féle pénzelés :) Nézni kel az akk.hu-t és látszik minden. Bár már eldugták rendesen az adatsort..

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 14:18:01

@walaki_aki:

Direkt odatettem neked a linket, te ostoba.
Csak rá kell nézni, és az EUR arányú grafikon felé odatartani a kurzort:

countryeconomy.com/national-debt/hungary

2002: 40.520 billion Eur
2010: 78.427 billion Eur
2014: 77,724 Billion Eur

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.17. 14:18:29

@Tudományos libsizmus: Ám a fidesz szerencsére soha nem fikáz. :-) Az emútnyócév sem erről szólt.

Hi-hi.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.17. 14:19:20

@midnight coder: Ma te vagy a "Batyu"? Tényleg, most pihentetitek azt a nicket, vagy a csávó elutazott Szocsiba szovjet barátainkhoz agitpropot tanulni?

Egéridomár 2015.07.17. 14:24:45

@wmiki: Picim, te inkább ülj le egy tál víz mellé, és találd ki, mitől párolog.
Aztán ha rájöttél gyere vissza, de most menj, útban vagy.

sanyix 2015.07.17. 14:47:20

@sírjatok: akkor se úgyse volt a görögöknél is. Nem volt nekik olyan nagy államadósságuk százalékban... csak egy kis gdp estéstől lett az :)

Mellesleg ennyi adóval nem csak %-osan kéne csökkennie, hiszen adókban rekordokat döntögetünk... Akkor mire megy el az a sok pénz?

walaki_aki 2015.07.17. 14:48:34

@Ballib Cenzúra:
www.akk.hu/hu/hirek/a-kozponti-koltsegvetes-adossaga-20150710-en-elozetes-adat

25 258 000 000 000,- Ft

2010-ben 19 300 környékén mozgott átadáskor. 6000 milliárd jnövekmény.. Vitatkozz az AKK-val ha akarsz.

sírjatok 2015.07.17. 14:49:50

@walaki_aki: "Mi csökkent EUR-ban?
19500-ról lecsökkent 25000 milliárd fölé? Ez a csökkenés? Mennyit csökkent írd már le."

... de azért te tudod, mit jelentenek ezek a rövidítések, hogy EUR meg HUF?

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 14:50:57

Libsik. Az adósság összege senkit nem érdekel. Az adósság összegének a jövedelmedhez mért aránya számít. Még az idióta EU is így számol, pupákok.

sírjatok 2015.07.17. 14:52:16

@sanyix: Tehát ha nulla lenne az adósság, az jobb lenne, mint ha nemnulla lenne, igen, valóban.

Ezt melyik párt vagy kormány fogja akkor megcsinálni szerinted? Ki a jobb alternatíva?

1ghost 2015.07.17. 14:54:31

@Ballib Cenzúra:

Na, megszólítalak te címeres marha, mert olyan hülye vagy a közgazdaságtanhoz, hogy az már felér egy intellektuális környezetszennyezéssel.

1. Az államadósság növekedése általában a válságkezelés velejárója. Ez standard makrogazdasági összefüggés. Mivel az aggregált kereslet válságban elégtelen, a kamatok pedig zéró alá nem csökkenhetnek, ezért a keresletnövelés - és ezáltal a foglalkoztatás növelés - egyetlen módja a deficites - átmenetileg államadósságot növelő - fiskális politika. Ahogyan azt J.M. Keynes kifejezte: The boom not the slump is the right time for austerity at the treasury.

2. Nálunk 3% feletti deficites költekezés hiányában - tehát stagnáló államadósság mellett is (hiszen csak az ellpott MNYP miatt kisebb) fenn lehetett tartani erőteljes fiskális stimulust, mivel horribilis nettó EU transzferben (éves átlagban a GDP több, mint 4%-a) részesültünk.

3. Az ellopott MNYP és a brutális EU támogatások ellenére a magyar gazdaság teljesítménye a térségben az egyik leggyengébb. Amióta a Narancsos Gengszterek kormányozzák a hont, azóta az évi GDP növekedés 1,3% körüli (2010-2014 átlagában). A lengyelek és szlovákok ezt kétszer körberöhögik.

Hmmmm.....? Stim?

sanyix 2015.07.17. 14:58:43

@sírjatok: a jobb alternatíva az a nemkomcsikból álló kormány, ami nem a korrupciós ügyeiről híres ;) -> rendszerváltás (igazi)

@Tudományos libsizmus: bolsi a gdp arányos államadósság sem volt érdekes 2010-2012 között, mert mínuszban ment. Azóta érdekes mióta pluszban megy.
Ez a nehezen érthető nekem, hogy mindig csak a pozitív számok érdekesek nektek, a negatívok annyira nem, hogy inkább nem is méritek :)
Bár rákosi és kádár elvtársatok is így nyomta, meg egy 1984 című könyvben is ilyesmikről írnak.

sírjatok 2015.07.17. 14:58:44

Tehát nem számít, hogy gyak. MINDEN eu-s országnak épp rekordon van az adóssága euróban kifejezve, azért Orbán bukott meg. Nem számít, hogy a GDP arányos adósságunk csökken, miközben szinte mindenkinek nő, Orbán megbukott. Kit érdekel, hogy az euróban kifejezett adósság hogy alakult, hogy milyen összetételű, milyen kamatra lehet felvenni, ezek mind kurvamindegyek, most találtunk egy számot, ezt a számot össze tudjuk hasonlítani egy másikkal, meg tudjuk állapítani, hogy melyik nagyobb, tehát közgazdászzsenik vagyunk, tehát Orbán megint megbukott, ezen a héten csak háromszor.

Sírjatok, gyerekek, sírjatok, mert bizony mást úgyse nagyon tehettek :)

sírjatok 2015.07.17. 14:59:39

@sanyix: "a jobb alternatíva az a nemkomcsikból álló kormány, ami nem a korrupciós ügyeiről híres"
Azok kik? Hol kell szavazni rájuk? Van pártjuk?

Vagy elég, ha a szavazólapra ráírom, hogy "szerintem legyen jól vezetve az ország", és akkor mindent megtettem?

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 15:00:40

Szétverik magukat a libsik az államadósságon, miközben az kis mértékben csökken. A libsibolsi kormány alatt 55%-ról szépen felment 85%-ra. Miközben eladtak mindent, ami nem volt lebetonozva, majd utána szépen eladtak mindent, ami le volt betonozva. Áááá, az nem számít. Mert a háromszoros áron épített autópályák áthúzódó jövedelemnövelő akcelerátornak a reciproka, ha nem tudnátok!

sanyix 2015.07.17. 15:03:29

@sírjatok: A normális hazát szerető magyar emberek. Szavazni rájuk úgy kell jelenleg, hogy nem valamelyik posztkommer pártra x-elsz (tehát nem a fütyiszre, maszopra, dk-ra, együtt-re).

Pártjuk majd akkor lesz ha a fenti pártok eltűnnek, és velük a média, és törvényhozási befolyásuk.

walaki_aki 2015.07.17. 15:06:49

@sírjatok: Remélem osztani még tudsz. Számológép segít..

sanyix 2015.07.17. 15:07:15

@Tudományos libsizmus: "Miközben eladtak mindent, ami nem volt lebetonozva, majd utána szépen eladtak mindent, ami le volt betonozva. Áááá, az nem számít. Mert a háromszoros áron épített autópályák"

Végre nyíltan bevallod! Nem csak úgy sunyiban véded meg a fütyiszt ahogy eladnak mindent ami nem volt lebetonozva, aztán azt is ami le volt (lásd most a földeket is el akarják adni a haverjaiknak), és annyira túlárazva akarnak autópályát építeni, most is leállt egy építés mert már az EU-nak is túl drága.

Miért emlegeted ennyire a kedvenceid mutyijait? Őszinteségi rohamod van?

walaki_aki 2015.07.17. 15:12:06

@Tudományos libsizmus: Növekedés 5 éve semmi szinte = évi kb 1% átlagban. Adósságnövekedés akk alapján kb 30% nominálisan.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 15:14:52

@sanyix:
Kedves @sanyix. Eladni mindent, hogy közben nem a felére csökken, hanem a másfélszeresére nő az adósság, azt jobb helyeken sikkasztásnak hívják.

Bízd egy vagyonkezelőre a vagyonodat. 4 vagy 8 év múlva közli veled az arc, hogy a vagyonod nagy részét eladta, majd megkínál egy kurva nagy adóssággal. A rendőrségre szaladnál, vagy az alvilágot bíznád meg a csávó likvidálásával?

sírjatok 2015.07.17. 15:15:50

@sanyix: De mondjad ki. Melyik az a párt, amelyik ilyen? Félsz leírni a nevét? Ez olyan, mint Voldemort?

sírjatok 2015.07.17. 15:17:48

@walaki_aki: Ugye ebből indultunk ki:
'Mi csökkent EUR-ban?
"

A magyar adósság - euróban kifejezve - csökkent 2010 óta. Lásd a korábbi linkeket, nem mintha a legcsekélyebb illúzióm is meglenne, hogy belátod, hogy tévedtél, de hátha mások, akik csak olvassák, látják ezt.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 15:25:04

@sírjatok:

Látja ő is.
Csak a szerencsétlen MSZP csicskák mégse írhatják le, hogy

- Mostmár hiszek a szememnek, és a grafikonoknak, a számoknak.

- belátom, hogy Gyurcsány és az MSZP-s elkúrók EUR-ban is megduplázták az államadósságot, miközben a Fidesz alatt EUR-ban csökkentette 2010 óta.
Ami az egész EU-ban rajtunk kívül csak a németeknek sikerült még.

Le Orme 2015.07.17. 15:28:08

@1ghost: "Az államadósság növekedése általában a válságkezelés velejárója. Ez standard makrogazdasági összefüggés."
De nem az. Az államadósság növekedése a válság oka, előidézője és nem következménye. Ajánlanád a görögöknek a további túlköltekezést, mint a sarlatán Pogátsa Zoltán?

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 15:28:52

@Ballib Cenzúra:
A libsik egy meseországban élnek, ahol nem az a valóság, ami őket körülveszi, hanem az, amit olvasnak az indexen.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 15:29:36

@1ghost:

Szerencsétlen MSZP csicska.
Kedvenc elkúróid alatt nem csak a válság idején, hanem 2004-től kezdve az egész EU legszarabb gazdasági mutaóit produkáltuk 2010-ig.
Azaz válság elött, alatt, és után is.

Nem véletlen, hogy amíg 2002-ben a Szlovákok elött voltunk, addig 2010-re az EU utolsói lettünk a Görögökkel egyszintre csúszva. Hála sz MSZP-nek.

A GÖrögök azóta csődben, mi pedig az EU középmezőnyébe.
Remélem soha a büdös életbve nem nyer az MSZP, mert a Görgöket ismét utolérjük, csak közben nekünk nem fognak segíteni.

A ballibek célja egyértelműen az ország romba döntése.
Akkor gazdaságilag tettek meg mindent az Elkúrók, ma a menekültek országra tukmálásval próbálkoznak.

Nem hagyjuk !

sanyix 2015.07.17. 15:31:32

@Tudományos libsizmus: Leírtad a fütyisz és a maszop működését. Rábízom a vagyonomat (mert elveszik), és a végén azt mondják hogy semmi nem lesz belőle, és látom a mutyit, ahogy szétlopják a pénzem.

Nem tudom miért vagy ilyen őszinte? Eddig csak védted a fütyiszes mutyikat, most meg folyamatosan azokat emlegeted.

@sírjatok: jelenleg nincs ilyen párt, mert az elvtársaid (fütyisz maszop) minden új próbálkozást ellehetetlenítenek (törvényekkel, és persze a médiafölényükkel). Maszopék szerint minden nem-posztkomcsi párt náczy, a fütyisz szerint meg gyurcsány, és már is elvesztették az összes potenciális szavazójukat.

Ezért mondom, hogy először rendszerváltás kell, el kell tűnnie a fütyisznek, maszopnak, és a többi posztkommernek. Amíg ez nem sikerül, marad ez a lecsúszás.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 15:34:42

@sanyix:

Ha ez valóban megvalósul, akkor én is a rendszerváltókra szavazok.
De amíg az MSZP1, MSZP2, és MSZP3 az alternaítva, addik mindent megteszek, hogy zeek a tetvek akik
- 82% fölé tornázták az államadósságot
- ingyen segélyeztek
- elvették a családi adókedvezményt-
- elvették a kedvezményes forint hitelt
- 140 bruttó felett második kulcsot vetettek ki
- beazonosíthatatlan karhatalmistákkal ellenzékieket verettek

soha ne térhessenek vissza.

sírjatok 2015.07.17. 15:37:32

@sanyix: Ja értem. Tehát te egy elképzelt, ideális szituációhoz hasonlítod a mostanit, és ahhoz képest ostorozod a fideszt meg mindent.

Ez egy ún. "nirvána-érv". Bármiről el lehet képzelni, hogy sokkal jobb is lehetne, de a valóságban meg csak a reális választások vannak.

Hogy jobban megértsed, ha én azt mondom, hogy a legjobb az lenne, ha megjelenne Gábriel arkangyal, és mindenkit széppé, okossá meg gazdaggá tenne, az ugye még a te elképzelt rendszerváltásodnál is sokkal jobb lenne, tehát én joggal nézhetlek hülyének téged, hogy rendszerváltást akarsz, mikor én meg Gábriel arkangyalt akarom.

Na ezért nincs értelme hipotetikus legjobb scenáriókat összehasonlítgatni reális lehetőségekkel.

Na remélem most már érted.
en.wikipedia.org/wiki/Nirvana_fallacy

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 15:37:57

@sanyix:
Látod @sanyix, már a magadfajta ÁVH-s poronty is löki itt az átlátszó maszop-ellenesnek álcázott süket rizsáját. Aztán azt hiszitek, ti tökkelütöttek, hogy be is vesszük nektek.

walaki_aki 2015.07.17. 15:40:50

@sírjatok: óbazdmeg osztani géppel tudsz? 20000 milliárd leosztva az akkori árfolyamon (270) a több vagy a 25000 milliárd ajelenlegin (310)? Segítek a mostani az árfolyamtrükkel is nagyobb. Értem én, hogy beszarsz az erőlködéstől, hogy kihozz valami kis eredményt de ez szimpla faszság főleg akkor amikor azon veritek a melletek, hogy növexik a Ft arány az adósságban.
Ide írjam a számokat (gyk: osztás eredménye) vagy fog menni magadnak?

sírjatok 2015.07.17. 15:45:35

@walaki_aki: Értem, hát ez esetben valaki hazudik. Vagy az eurostat, vagy az európa kávézó blog. Vagy esetleg nem megfelelő számokat hasonlítanak össze, lásd a fentebbi méréseket az év közbeni mérésről, stb.

Mindenesetre én tényleg azt látom, hogy akik öt éve azt mondogatják, hogy idén, vagy legkésőbb jövőre most már tényleg összedől az ország, egyre vadabbul kapnak bele mindenbe, és egyre elkeseredettebbek.

sanyix 2015.07.17. 15:48:33

@Ballib Cenzúra: és ezért teszel róla, hogy azok a tetvek akik:
-rekord magassága tolták az adókat
-meggazdagodtak az adófizető pénzén (milliárdos gázszerelők, saját lábán álló EU támogatásra szabott árakon dolgozó vezér vej stb)
-2 éves késéssel hozták össze az arányaiban a világ legdrágább vasútfelújítását
-4 milliárd/km áron akarnak autópályát építeni
-felújíttatják a metrószerelvényeket szar elavult technikával jó sok pénzért, a jobb ajánlatot adót pedig kizárják a keleti nyitás jegyében
-eladják a földeket egymásnak (majd nyilván tovább adják a külföldieknek)
-tönkreteszik az egészségügyet és az oktatást
-világhíres hungarikummá teszik a korrupciót
-audikat vásárolnak folyamatosan miközben megszorítgatnak
-összehoznak egy olyan közmunkarendszert ami többe kerül mint a kifizetett munkabér
-elloptak 3000 milliárd forintot magánvagyont
-legálissá tesznek mindenféle mutyit jogszabályokkal
-stb

ezek tovább maradjanak. Ez tényleg sokkal jobb mint amit felsoroltál :DD Fasza lesz ez így hiszen már az 1vh óta így megy, és akkora sikereket ért el vele Magyarország, hogy hihetetlen...

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 15:49:41

@walaki_aki:

Ismétlem újra te MSZP-s zombi..

1. Valóban több a forint adósság, igazad van.
De baromarcúkám: AZ EGÉSZ VILÁGON NAGYOBB a saját devizában az adósság, és mindenhol éppen az aktuális rekordot döngeti.

2. Ezért találták ki a GDP arányos államadósság fogalmát, amihez minden hitelminősítő és EU is, köti a kritériumait. Azokat a kritériomokat amiket az MSZP a 8 évben egyszer se tartott be, és amit a Fidesz ezidáig minden évben betartott, és ezokból megszüntették a kötelezettségszegési eljárást.

3. EUR-ban mérve pedig csak mi tudtunk adósságot csökkenteni 2010 óta, meg a Németek, szemben a kedvenc elkúróiddal akik 2002-2010 között az EUR-ban mért adósságot is megduplázták, ami a legbénább teljesítmény az egész EU-ban, a Görögök után.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 15:51:39

@sírjatok:
Nincs igazad. Hiszen bejött minden jóslatuk. Igaz, hogy Görögországban, de Visinszkij szerint nem az számít, hogy megölték-e Sztálin elvtársat, hanem az, hogy megölhették volna. Tehát bejöhettek volna a jóslataik Magyarországon is.

Ha így közelítjük meg a kérdést, márpedig a bolsevik akarom mondani liberális ideológia előírásai szerint mindig így kell megközelíteni a kérdést, azon nyomban kiderül, hogy milyen feneketlen bűnöket követ el ez a rohadt szemét kormány!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.07.17. 15:53:44

@sanyix:

Nem véletlenül írtam azt, hogy ezerszer inkább ezek, mint az MSZP.

Mert az MSZP külföldre pumpálta az EU-s pénzeket is, és uyganazzal a mocskos korrupt módszerekkel, elsősorban külföldi céegeket hoztak ki nyereteseknek, és a multikat bankokat tápolták.

A legjobb az lenne persze ha becsületes politikusaink lennének, de amíg az alternatíva egy olyan velejéig korrupt banda pont mint a Fidesz, azzal a különbséggel, hogy a pénzeket nem itthon, hanem külföldön osztják le, addig ezek a szarrágóak, akik a gazdaságot és hazavágták soha ne jöjjenek vissza.

A ballibekre csak a barmok szavaznak. Bárki jobb tőlük.

sanyix 2015.07.17. 15:55:40

@Tudományos libsizmus: Ne magadból indulj ki "elvtárs", én nem vagyok fideszes/maszopos, így a pártállami ősök sincsenek meg, ezért is utállak titeket, hiszen csak hátrányom származik belőletek vörhenyesekből. Azt tudom, hogy ti általában "jó családból" származtok, ahol sok ÁVH-s mszmp-s, KISZ-es, és munkásőr akad.

Tudom hogy ti nem hisztek semminek, csak a jó öreg rákosi elvtársatok által megfogalmazott "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség" filozófiának.

Nektek fidesz/maszop tagoknak, és szavazóknak, szoponcoknak az életetek értelme ez a pár dolog: lopás, csalás, hazudozás, és a haza árulása.
Fütyisz maszop két jó barát, együtt lopja a magyar vagyonát.

walaki_aki 2015.07.17. 15:57:35

@Ballib Cenzúra: Ót te narancstálib idióta: Nem csökkent EUR-ben sem az adósságunk.
25000 / 310 = 80,64 nullákat képzeld hozzá ha megy.
Máshol is emelkedett. Szuper csak máshol nem hogy a GDP tizedét kitevő lenyúlás és évente GDP tizednyi megszorítás nem volt hanem program indult a gazdaság felpörgetésére. Nekünk hatalmas megszorítással sikerült tartani az adósságnövelést. Bravó bazdmeg.

GDP arány egy mérőszám aminek az elszámolása is változik (ott..). Nem CSAK az számít hiába az az egy amivel tudsz villogni. Sőt. A lényeg, hogy mennyít kell(ene) visszafizetni az meg kibaxott ütemben növexik.
Szóval etesd a szarotokat a saját agyatlan zombijaid között.

sírjatok 2015.07.17. 16:03:11

@sanyix: Míg velük szemben te álmodozol, hogy fú milyen jó is lehetne, ha máshogy lennének a dolgok, mint ahogy vannak. Kire szavazol, ecsém? Senkire? Akkor mi alapján ostorozol bárkit?

Ha nem tudsz életképesebb, jobb valós alternatívát felmutatni, csak ilyen "teljes rendszerváltás kéne" jellegű ködevést, akkor elég kevés súlya van a szavaidnak...

@walaki_aki: biztos vagyok benne, hogy idén, vagy legkésőbb jövőre most már TÉNYLEG összeomlik az Orbán-rendszer, és akkor aztán végre eljön a jó világ.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.17. 16:03:35

@sírjatok:

"tehát Orbán megint megbukott, ezen a héten csak háromszor."

Fenét háromszor hetente: Minden nap megbukik - legalábbis a ballibsik álmaiban. :D

sanyix 2015.07.17. 16:05:28

@sírjatok: reális, mert hozzánk nagyon közel összejött ez a szerinted ideális helyzet, hogy a sógorokat ne is említsem, akkor ott van velünk hasonló utat bejárt szlovákia, csehország. Nekik valahogy sikerült az ami nekünk nem.

De ne kerülgessük a forró kását, értem én hogy miért mondod, ezeket a szövegeket, hogy nem lehet máshogy... nagyon is világos.

@Ballib Cenzúra: ellenben andy vajna nem külföldre, hanem külföldre pumpálja a pénzeket, mint ahogy baldauf papa is angliában hazafiaskodik a cba-ból jövő profittal, meg a többi elvtárs is hasonlóan jár el :)
A metrószerelvényeket is egy igazi ősmagyar cég újítja fel, a metrovagonmas, és persze az ősmagyar mercedes, és audi gyárak kapnak jelentős kedvezményeket :)

"A ballibekre csak a barmok szavaznak. Bárki jobb tőlük." egyetértek, csak még azzal egészíteném ki, hogy hazaárulók is.
Pont mint amilyenek a fidesz szavazók.
Aki ennyi "bizonyítás" után bármelyik MSZMP maradvány pártra (fidesz, maszop, dk, együtt) szavaz, az barom/hazaáruló, vagy ezek kombinációja.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:07:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A libsi az egy igen babonás népség. Számmisztika, kabbala, ilyesmi. Ennek ellenére nem ismerik a népi bölcsességet: akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni?

sanyix 2015.07.17. 16:10:01

@sírjatok: értem, tehát ha szart kapsz az étteremben, akkor kussolsz, nem reklamálsz ha te nem tudsz jobbat :)

Kire szavazok? 2014-ben az országgyüli választásokon az lmp-re és a jobbikra szavaztam. A lényeg ennyi volt: csökkentsem a posztkomcsi pártok arányát, jobb híján. Azóta a jobbik is kizárta magát nálam a fütyisz és a putyin felszopás miatt.
A maszop és társaira soha nem is szavaztam, a fütyiszre meg csak 2011-ig, aztán bekerült a "soha többé" dobozba a maszop és társai mellé...

sanyix 2015.07.17. 16:11:19

@Tudományos libsizmus: akkor a maszop sokáig fog élni? Mert mindig a halálhírét keltik. Vagy ez is olyan mint a komcsis témátok (a ti komcsitok jó komcsi, másé rossz)?

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:15:29

@sanyix:
Jól sejtem egy ideje, hogy teljesen hülye vagy?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.17. 16:16:01

@sanyix:

"értem, tehát ha szart kapsz az étteremben, akkor kussolsz, nem reklamálsz ha te nem tudsz jobbat :)"

Mondd, kicsim, te tényleg nem érted a Nirvana fallacy lényegét vagy csak tetteted, hogy ilyen hülye vagy?

sanyix 2015.07.17. 16:16:36

@Tudományos libsizmus: nem jól, hiszen nem tartozom közétek. De köszi a meghívást :D

sanyix 2015.07.17. 16:20:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja hogy, még most sem tudsz szöveget értelmezni. Fél éve se ment, szerintem jobb a feladod.

Nem írtam arról a nirvana faszságról semmit, csak most leírtam róla hogy faszság :)

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:29:03

@sanyix:
Kedves @sanyix.

Harmadik kedvenc országotok a megalapítása utáni 1-2-3 évtizedben telis-tele volt nácikkal.

Az NSZK titkosszolgálatának első főnöke az a Gehlen ezredes volt, aki a II. vh.-ban a Wehrmacht Főparancsnokság keleti idegen hadseregek osztályát vezette.

Az NSZK hadseregének első főparancsnoka kis híján a (libsik figyelem!) a Krimet elfoglaló Manstein tábornagy lett. Az amerikaiak léptek közbe, hogy ezt mégse.

A trockista ellenálló Willi Brandt volt az egykori náci párttag Kiesinger kancellár külügyminisztere 1966 és 1969 között. Gondolom, az arcukra fagyott a mosoly, ha egy kormányülés után szóba kerültek a régi szép idők.

Weizsäcker, aki a '80-as években az NSZK államfője volt, többek között arról híres, hogy az édesapja volt Ribbentrop első helyettese a náczi külügyminisztériumban.

Sok példát lehetne még mondani.

De visszamehetünk még az időben.

Napóleont a közben XVIII. Lajoshoz átállt saját egykori tábornoka igyekezett megállítani, miután Elba szigetéről megszökvén partra szállt Franciaországban. Szépen visszaállt Napóleon oldalára.

Az emberek elsöprő többsége hozzád hasonló opportunista szájhős. Velük kell összerakni egy országot. Épp innen ismerszik meg a rátermett vezető, hogy vajon képes-e erre.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:35:38

@sírjatok: vedd elő a kalkulátort.
19330/270=71,5 milliárd EUR
25200/310=81,3

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:37:02

@Tudományos libsizmus: " Az adósság összege senkit nem érdekel. Az adósság összegének a jövedelmedhez mért aránya számít. "
Akkor meg ne hazudozz hogy Orbán bármiféle adósságot is visszafizetett.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:38:51

@Pásztor Miklós:
Libsik. Az adósság összege senkit nem érdekel. Az adósság összegének a jövedelmedhez mért aránya számít. Még az idióta EU is így számol, pupákok.

walaki_aki 2015.07.17. 16:39:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ki mondta, hogy megbukott? Max le, amint hazudik napi szinten. Tönkrevág mindent viszont remekül eladja magát annak aki megeszi ezt a szart.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:39:49

@Ballib Cenzúra: Hehehe... szóval 700 millió euróval csökkent csak az adósság? Ami 210 milliárd forint? :-)) És hol a manyup 3000 milliárd? És hol a belső eladósodottság?

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:40:32

@Tudományos libsizmus: Ez jó duma, de ezekszerint te is elismered hogy Orbánék nem fizették vissza az adósságot.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:41:23

@wmiki: Szia miki! Párolog már a víz?

sírjatok 2015.07.17. 16:41:39

@sanyix: "értem, tehát ha szart kapsz az étteremben, akkor kussolsz, nem reklamálsz ha te nem tudsz jobbat :)"

De tudsz jobbat, mert megmondod, hogy nem szart kérsz, hanem tojásos nokedlit.

Viszont ha tojásos nokedlit hoznak ki, és csak vonogatod a vállad, hogy ez nem jó, hanem jobb étel kéne, akkor nirvána érvelsz. Ezt csinálod most.

Pásztor Miklós 2015.07.17. 16:43:08

@Blogger Géza: "A 2010 közepén lévő 85%-os eladósodottságról "
Te géza! Aszontad adósságot csak év végén illik számolni!

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:44:17

@Pásztor Miklós:
Nem mondtam, hogy "Orbánék visszafizették az adósságot". Ide kopizhatod, rosszul emlékszem esetleg. Mindössze ezt mondom:

Libsik. Az adósság összege senkit nem érdekel. Az adósság összegének a jövedelmedhez mért aránya számít. Még az idióta EU is így számol, pupákok.

Ezt sokszor el kell mondani türelmesen, mint az általános iskolában, mert nem akarjátok érteni.

sírjatok 2015.07.17. 16:45:56

@Pásztor Miklós: Mondom, valaki nyilván hazudik. Én az Eurostatnak hiszek, te meg az index.hu-nak.

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=mxmceRZ0A6bkASoR2qfNc1XB3AbBMsVzFaMlC_7FnVzV_xQUuoOT!-1797539252?tab=table&plugin=1&pcode=teina225&language=en

walaki_aki 2015.07.17. 16:46:40

@Tudományos libsizmus: Mainstein egy igazi zseni volt. A NATO alkalmazta a háború után. Nélküle a német hadsereg sokkal hamarabb összeomlott volna. Máig tanítják amit védekezés - visszavonulás címen csinált a keleti fronton. Hitler meg leváltotta...
Nem SS tag volt tudtommal hanem a hdsereg tisztje. Nem ugyan az a kettő.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 16:49:31

@walaki_aki:
Liberális felfogás szerint náczi volt. Punktum.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.17. 16:56:16

@sanyix:

"Nem írtam arról a nirvana faszságról semmit"

Nem írtál a Nirvána fallacyról, csak alkalmaztad. :)

"csak most leírtam róla hogy faszság :)"

Hát persze. Egy érvelési hibáról inkább azt mondod, hogy faszság, mintsem elismernéd, hogy hibásan érveltél.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.17. 16:57:00

@walaki_aki:

"Ki mondta, hogy megbukott? Max le, amint hazudik napi szinten."

Olvastad a poszt címét?

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 17:02:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kíváncsi lennék, vajon mi lehet a tudat alattija a libsik egyik tősgyökeres "érvelésének": szövegértelmezés. Ha olyasmit olvasnak, amit nem szeretnének, folyton ezzel jönnek. Mindenesetre mókás egy népség, az biztos.

falazodesyka 2015.07.17. 17:05:29

@sanyix: Te nagyon beteg vagy öreg. Már nincs olyan nemzetközi intézet amelyik az Orbánék makropályáját ne ismerte volna el és klasszifikálta volna pozitívként. Te majom: piacról finanszírozzul az országot. Te állat: tudod mit jelent az ? Te ökör: Nem tudod mi ? Leülhetsz baromarcú.

Tudományos libsizmus 2015.07.17. 17:12:34

@falazodesyka:
Nem vagy ideológiailag elég képzett.

Az IMF-et kihagyni az ország finanszírozásából nácizmus, antiszemitizmus és holokauszttagadás, ami önmagában bűntett.

Alapkamatot csökkenteni a Világegyetem egyik legnagyobb bűne. Ennél nagyobb eretnekség csak a multinacionális vállalatok megadóztatása. Arra pedig szavak sincsenek, micsoda ördögi tett a közvagyont nem eladni, hanem gyarapítani!

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 17:18:55

@Ballib Cenzúra: Namost vagy olyan vén vagy-agyilag-vagy még újszülött akinek minden új...az értelmi képessége leginkább......Hány éves vagy, mi a legmagasabb befejezett iskolai végzettséged?
Ezt muszáj megkérdeznem, mert nem igazán tudom eldönteni, hogy az ifjonti hév miatt vagy képtelen megkülönböztetni a könyöködet a seggedtől, vagy épp az olvasatlanság okozta szűk keresztmetszet, vagy akár a bigott pártvallás (nyugdíjas CÖR szindróma) vezet téged ennyire félre.

Ez tette az Orbán-kormány az országgal hat év alatt
Az államadósság elleni harc felemásan alakul, azt ugyan nem sikerült csökkenteni a jelentős 3000 milliárdos magánpénztári vagyon elköltése ellenére sem, ugyanakkor a GDP-arányos mutató, ami a legfontosabb, csökkenni kezdett. Igaz ennek a GDP nominális növekedése volt az egyetlen hajtóereje, ugyanis a forintban számolt államadósság tovább nőtt. Ennek fényében már nem olyan meglepő, hogy az államadósság finanszírozási költségei sem tudtak érdemben csökkenni. 2010-ben két évvel a 2008 pénzügyi összeomlás után évi 1146 milliárdot költött az állam az adósságfinanszírozásra. Azóta eltelt kvázi négy békeév, ám emelkedtek a költségek: 2015-ben 1196 milliárd forintot fordítanak erre a célra.
Süket fidesznyikek, ezt óhajtottátok? itt a táblázat!! (Államadósságkezelő központ)
Persze ti azt hogy tények nem ismeritek, a vezér szava isten szava.
www.napi.hu/forumtopic/ez_tette_orban-kormany_az_orszaggal_hat_ev_alatt_grafikonon_a_megdobbento_eredmenyek_.32675.html

Az államadósság alakulása a GDP-hez viszonyítva[1] Évek A GDP
százalékában Az államháztartás adóssága (1995?2013)
(millió euró 1999. január 1-től,
millió ECU 1998. december 31-ig)
1995 85,6 26760,9
1996 72,4 24541,7
1997 62,9 24335,6
1998 60,9 24793,8
1999 60,8 27337
2000 56,1 27696
2001 52,7 32438,6
2002 55,9 40517,1
2003 58,6 41835,6
2004 59,5 49990,7
2005 61,7 53713,4
2006 65,9 61977
2007 67 66036,6
2008 73 72627,9
2009 79,8 75645
2010 82,2 78369,1
2011 82,1 72153,8
2012 79,8 76609
2013 79,2 77659,5

Mi a lényeg? 2009-től lényegében 80% az adósság nem csökkent egy fikarcnyit se, ugy hogy elpocsékoltak 3000 milliárd manyupot, és nem építettek 1 km autópályát se, Feri legalább 800 km-t megépített.
Figyelj a következő tény számokra.Az adósság alakulása az első kormánytól kezdve kormányonként a kormány váltás évében.
1989-óta a legmagasabb adóssági ráta az 1993-as 90,7%
1989-ben 65,1%és nőtt 25,6%-ot 1993 ra 90,7 % ra
1997-re a BOKROS hatásra csökkent 26,5 %-al
2011-re csökkent a csomag lendület miatt 12,1%-al
2005-re nőtt a felelőtlen 50%-os béremelések és magas nyugdíjak miatt valmint a 13-ik havi nyugdíj és a MANYUP járulék kiesés miatt 9,7%-ot.
2009-re nőtt 17 %-ot de volt egy világ válság és a csőd elkerűlése miatt felvett IMF hitel miatt a deviza tartalék a MNB -nél a 2002-es 11 200 milliárd helyett 33 200 milliárd ft volt.
A 2013 év végi nominális adósság 19 438 milliárd ft a GDP 78.8 % ami a kormány váltásra 19 933 milliárdra változott a GDP 79,3%-ra.
2013 év végi 23 352 milliárdos adóssághoz hozzá kell adni a MANYUP hatást ,az egyszeri 3 000 milliárdot és a 3-évi járulékot 3X400 milliárdot .Összesen a nominális adósság 27 552 milliárd ft . Ilyen ütemben soha nem nőtt az adósság 1989 óta.
Már bocsi gyerekek.....??? Látott már valaki olyan fideszest, aki szégyellte magát.....???
Mert az olyan ritka, hogy ahhoz képest a fehér holló tömegnyomorban él a fákon.......

Le Orme 2015.07.17. 17:29:07

@a nagy hohoohooo: "Ilyen ütemben soha nem nőtt az adósság 1989 óta."
Hazudsz.

Le Orme 2015.07.17. 17:42:54

@a nagy hohoohooo: "Ilyen ütemben soha nem nőtt az adósság 1989 óta."
Hazudsz.

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 18:44:21

@Le OrmeÉn érvelek,számokkal ,tényekkel és "TE FASZ"!miért nem?
Mint Pistike :
Géza bácsi csodálkozva nézi Pistikét, aki a fa tövében guggol csukott szemmel.
- Mit csinálsz, Pistike?
- Szarok.
- Ahhoz előbb le kellene tolnod a nadrágod.
- Minek?
- Mert úgy szokás.
- Miért?
- Apád nem tanított meg rá?
- Mire?
- A higiéniára.
- Nem értem.
- Higiénia, tisztaság. Kapisgálod?
- Ne..e..em érte...m!
- Nem is érzed? Tisztasááág. Hm?
- Mi van vele?
- Ááá, reménytelen, hagyjuk.
- Na mi van Gézabá, elfogytak az érvek?

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 18:50:37

@Le Orme: Nem tudom, említettem-e már, te vagy itt a világ legtudatlanabb és legbutább nickje. Tőled bőven elég, ha csak ennyit mondasz: rohatt dzsipci-bibci nejolibernyalizmus! Így is értjük, mit akarsz közölni.

Újra történelmi csúcson az államadósság -

Kijelenthető tehát, hogy az Orbán-kormány továbbra is képtelen legyőzni a fő ellenséget, az államadósságot. Még akkor sem, ha ennek szöges ellentétét hazudja állítja a miniszterelnök a Wall Street Journalban. A kormányváltáskori 82 százalékot ezzel az Orbán-kormány messze lekörözte, hiszen nemcsak rontott a helyzetünkön, de elherdálták 13 év megtakarításait is a semmibe, miközben nulla GDP-növekedést sikerült felmutatniuk. Valóban unortodox gazdasági teljesítmény úgy elverni 3000 milliárd forintot, hogy közben „nem csináltak semmit”.

tenytar.blog.hu/2013/07/24/ujra_tortenelmi_csucson_az_allamadossag

Pistikéék dolgozatot írnak, címe: Hogyan kezdődik a napom?

Pistike a következőt írja:

Reggel fél hétkor anya felébreszt, sietek a fürdőszobába, megmosdok, fogat is mosok. Gyorsan megreggelizek, letörlöm a tefaszt, azután jókedvűen indulok az iskolába.

Tanító néni nem érti, meglátogatja Pistikééket. A kötelező kávé után megkérdi az anyukát:
- Kedves anyuka, Pistike ezt írta, és én sajnos nem tudom, mi az a tefasz.

- Jaj, drága tanító néni, ön nem is tudhatja! A férjem fidesz-jobbik szimpatizáns, és amióta ez kiderült róla, minden éjjel felfestik a kapunkra, hogy 'Te fasz!'"

Le Orme 2015.07.17. 19:24:19

@a nagy hohoohooo: Számítsd ki az adósság változására vonatkozó évenkénti láncindexeket 1989-től. Akkor abból látni fogod, hogy hazudtál, amikor ezt írtad: "Ilyen ütemben soha nem nőtt az adósság 1989 óta."

a nagy hohoohooo 2015.07.17. 21:27:04

@Le Orme: A fene se akart bárkit meggyőzni, tanuljanak,érveljenek,győzzék meg magukat , hogy mi a helyes, hibákkal és tévedésekkel bőségesen megvert embereket tévedhetetlenként nem kezelek.
Én nem vagyok hajlandó beállni abba a sorba, szeretem magam kialakítani a véleményemet, szeretem megosztani bárkivel, de gyűlölöm, ha valaki odaáll lebaxni azért, mert ő valamit máshogy gondol, persze a konkrétumokat mellőzve.
A pont ott kezdődik, hogy a nagyonmélymagyar mindig szerette a segget. Legyen az külföldi vagy belföldi... pont 2. Ha valaki jobb vagy okosabb ,vagy van véleménye, esetleg még el is mondja, az eleve hülye vagy rossz... pont 3. Annyira hagyta magát megvezetni és félni eme csodás nép, hogy Orbánnak irtó egyszerű dolga van ezzel meg azzal riogatni a népet....
„Itt igaz a mondás: az én hátamon szántani is lehet, csak nemzetiszínű legyen az eke.” És Orbán az élő isten képe legyen rajta.

Látom már, az itt megnyilvánulók közül mindenki okosabb, mint egy közgazdász egyetemi docens, az egész alanti poszt ugyanis Gazdag László professzor publicisztikáján alapul, itt a link (hülyék számára ,ahogy ezt már jeleztem is):

fn.hir24.hu/gazdasag/2011/03/02/tevhitek_magyar_allamadossagrol
Ha mindenki jártasabb a közgazdaságtanban, mint egy egyetemi professzor azt hiszem nincs mitől tartanunk, hipp-hopp kilábalunk a válságból ennyi kiművelt kútfővel, továbbmegyek: a válság és az eladósodás kizárólagos felelőse azelmúltnyócév egy személyben, mely eleddig nem engedte a szunnyadó makroökonómiai tehetségek kibontakozását. De szerencsére a fülkeforradalommal eljött ezen rejtett géniuszok ideje!
3 x-os bóvliban!Hála a fidesz mindent elsőprő gazdaságpolitikájának, jogbiztonságnak.

Minket irigyel EU!

MO jobban teljesít!

Eljutottunk az EU aljára, 27.-ek lettünk

Két ábra, ami helyreteszi a szuperjó gazdasági adatainkat:

Az utóbbi időben tényleg s-z-u-p-e-r-j-ó m-a-k-r-o-a-d-a-t-a-i-n-k voltak, mondhatja végre büszkén a kormány.
De ez valójában csak egyszeri tényezők hatása (EU-pénzek, növekedési hitelprogram, autógyárak), mondják a savanyú elemzők.
De mi az igazság?

Az igazság az, hogy annyira bénán szerepelt a magyar gazdaság az utóbbi években, hogy elég nagy lyuk keletkezett a lehetséges növekedés és a valós teljesítmény között, méretes lett a kibocsátási rés. Ne felejtsük el, hogy 2011 utolsó negyedéve és 2012 második negyedéve között, tehát mindössze fél év alatt 1,9 százalékot zuhant a magyar GDP, ahelyett, hogy növekedett volna. Ez a rés most viszonylag gyorsan zárulni kezdett, ami miatt átmenetileg gyorsabban bővül az ország, mint amire valójában képes lenne.

És tényleg, az éves (3,4 százalék) növekedés szempontjából mi voltunk az élen az egész EU-ban ebben a három hónapban, és a 0,9 százalékos negyedéves növekedésünknél is csak Észtország nőtt picit jobban. De továbbra is fontos dolog, hogy a növekedés egy változás, nem teljesítmény.

Ha 2008 elejétől nézzük, akkor így néz ki a reál (tehát infláció nélkül számolt) GDP változása Magyarországon, a régió néhány országában és az EU, illetve az eurózóna egészében:
444.hu/2015/02/13/ket-abra-ami-helyreteszi-a-szuperjo-gazdasagi-adatainkat/

Mit is mondott kedvenc íróm,amikor elcserélték a kalapját, és az illető sűrű elnézések közepette ezt mondta:
"Pardon uram, de kb. egyforma fejünk van.
-"Hát lehet uram, hogy kívül igen, de belül nem"!
Azt hiszem itt fordított a helyzet.

Le Orme 2015.07.17. 21:52:13

@a nagy hohoohooo: Gazdag László mióta professzor? Mellesleg én az vagyok, de nem kérkedem vele.

Egy ultrabaloldali antimagyar blogíró, jotunder így írt korábban Gazdag Lászlóról:

"Gazdag docens teljesen hibátlan bümbike, aki soha semmit nem ért, de mindig ír róla egy könyvet. Hol baloldali, hol jobboldali lapokban publikál, mikor kik vevők a bümbikeségeire.

Minap hallottam egy másik Gazdag Lászlóról, aki Relativitáselmélet és szuperfolyékony vákuum címmel közölt a bümbike lét határait feszegető művet. Megdöbbenésemre kiderült, a két Gazdag László ugyanaz a személy (a nyolcadik oldalt tessék nézni).

Gazdag docens egyik fontos gondolatát, aminél jóval kevesebbért is kapott ember már sajátos szabású ruhadarabot, szó szerint szeretném idézni:"

6.Lenin 2015.07.17. 21:58:23

@a nagy hohoohooo:

"A fene se akart bárkit meggyőzni, "

Aztán hosszan próbálod igazolni, hogy csak neked lehet igazad.

Reszelő Aladár 2015.07.18. 01:29:11

Csak a matek kedvéért. Legyen egy ember jövedelemarányos eladósottsága 80%. Vagyis évi 1 millió jövedelemre jusson 800ezer fortint tartozás. Vagyis tartozás/jövedelem=0,8 = 80%. Ez akkor is pont annyi, ha 2 millió a jövedelem és 1,6 a tartozás stb.
Mikor csökken az arány? Vagy ha csökken az adósság, vagy ha nő a jövedelem.

Miért került Görögország 180%-ra? Csak részben azért, mert sok hitelt vettek fel, részben meg azért mert egy jelentékteleln 25%(!)-ot zuhant a GDP-jük rövid idő alatt. Ekkor pedig jött a leminősítés, majd a leminősítettnek csak magasabb kamat mellett adnak pénzt. Sakk-matt.

Mi ezt az ördögi kört megúsztuk az utóbbi pár évben. Pedig nem álltunk sokkal jobban. Múlt héten nálunk épp Vona Gábor tartott volna népszavazást, hogy akkor elfogadjuk-e a megszorításokat.

Pop40 2015.07.18. 03:42:58

@sanyix: A másik hármat még értem.

De az Együtt, mint posztkommer? :-O
Ez hogy jött ki?

Pop40 2015.07.18. 04:02:52

@Tudományos libsizmus: "Arra pedig szavak sincsenek, micsoda ördögi tett a közvagyont nem eladni, hanem gyarapítani!"

Na ja. Ez a gond a fidesszel. Hogy annyira, de annyira gyarapítja a közvagyont. Mészárosostól, Simicskástól, .... , napestig lehetne sorolni.

Jó poén volt. Tényleg. Tudsz még ilyet?

Pop40 2015.07.18. 04:06:02

@falazodesyka: "Már nincs olyan nemzetközi intézet amelyik az Orbánék makropályáját ne ismerte volna el és klasszifikálta volna pozitívként. "

Hogyne. Ennek ékes jele, hogy az összes nemzetközi hitelminősítőnél bóvliban vagyunk, gyk ez az a szint, ahová még az amúgy szintén ritka tehetségtelen szoci társaságnak se sikerült levinni az országot.

De amúgy minket irigyel mindenki, csak hülyék, és nem tudnak róla. :-)

Pásztor Miklós 2015.07.18. 07:31:03

@a nagy hohoohooo: A tefasz nagyon régi, csak akkor még párttitkárral volt. Ja persze ez lassan ugyanaz.

Pásztor Miklós 2015.07.18. 07:33:52

@falazodesyka: " Már nincs olyan nemzetközi intézet amelyik az Orbánék makropályáját ne ismerte volna el és klasszifikálta volna pozitívként. "

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/06/a_fitch_is_leminositett/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 08:05:42

@Pop40:

Azokra a hitelminősítőkre gondolsz, amelyek értéktelen papírokat értékesnek minősítve óriási károkat okoztak a befektetőiknek, sőt a hitelválsághoz is hozzájárultak?

Például: hu.euronews.com/2015/02/03/millios-birsagot-fizet-a-standard-poor-s-a-teves-hitelminositesekert/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.18. 08:07:47

@6.Lenin:

Na de ő ezzel nem akart meggyőzni téged, csak biztos szellemi fölénye tudatában megállapította, hogy mindenki hülye, aki nem az ő véleményét osztja.

Pásztor Miklós 2015.07.18. 12:10:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Arról a minisztériumokról nem is beszélve akik értéktelen Questor papírokba tették az állam pénzét.

a nagy hohoohooo 2015.07.18. 17:02:09

@Le Orme: Látod, látod, te is igazolod, hogy sokat kell előbb olvasni ahhoz, hogy írásra vetemedjen valaki..Na akkor tanulj tinó,hogy szép nagy ökör legyen belőled,nagyobb mint a gazdád:
"
Tíz ábrában Orbánék négy éve.

Íme, az év legjobb grafikonjai
Tényleg minket majmol a világ?

Ez lett Orbánék 2010-es ígéreteiből
Kevesebbet eszünk, luxus az okostelefon

A magyar gazdaság nagyon rossz helyzetben indult 2010-ben, és azóta sem ment semerre. Közben a többiek a régióban még gyorsabban maguk mögött hagytak, a kevésbé tehetős magyarok pedig még szegényebbek lettek. Beszéljenek helyettünk a számok! Bemutatjuk az Orbán-kormány teljesítményét, első rész.

index.hu/chart/2014/03/26/orban_chart_1/

Így nem lettünk nagyhatalom.

Több szektorban is akart régiós központ és nagyhatalom lenni Magyarország, kormányokon átívelően. Volt már a tervek között logisztikai központ, a régió Svájca is kívánt lenni, a filmes és startupközpontról nem is beszélve. Részeredményeket elért ugyan az ország, ám átütő sikert egy elképzelés sem hozott.
hirdetés

Az okok között, hogy miért nem vált valóra egyik nagy ívű terv sem, szakmai és általános problémák is húzódnak. Magyarországon egyetlen dolog van, ami évtizedek óta kiszámítható: a kiszámíthatatlanság. A rendszeresen változó jogszabályi környezet pedig nemigen kedvez a befektetéseknek. Ahogy az sem, ha – miként ez az elmúlt öt-hat évben történt – a törvényhozás jó pár jogállami elven könnyedén átlép. Tipikusan ilyen a visszamenőleges hatályú jogalkotás.

Amikor az Orbán-kormány átvette a kétharmaddal járó hatalmat 2010 tavaszán, nem csak a kormánypárti politikusok bíztak abban, hogy valami fordulat következik a gazdaságban. Rá is fért volna némi növekedés az országra, amit akkor már évek óta megszorítások sorozata és a világgazdasági válság gyötört. Voltak, akik abban bíztak, hogy a válság után törvényszerű, hogy erőre kapjon a gazdaság, mások pedig abban reménykedtek, hogy nagy felhatalmazást kapott kormány meg tud csinálni fontos változtatásokat.

Ez nem jött be.

Legalább négy okból:

Nagyon lassú volt az európai növekedés. Nem bővültek azok a piacok sem, ahová az árut exportáltuk volna.
Kényszerből brutális eszközökkel ki kellett igazítani a költségvetést. Nem mehetett tovább a kétezres évekre jellemző pénzköltés.
A cégek és a háztartások is nagy lendülettel fizették vissza a hiteleket, ahelyett, hogy újakat vettek volna fel.
A kormány nem elhanyagolható méretű baklövéseket követett el.

De hogy ne csak hittételeken vitatkozzunk, lássuk a számokat. Először a gazdaság alapvető építőkockáit nézzük végig.

Amit mindenki megérezhetett a saját bőrén, az az, hogy nem keresünk sokkal többet. Ráadásul minél szegényebb háztartásban éltünk, általában annál rosszabbul jártunk Orbán Viktor kormányzásával.
nol.hu/gazdasag/igy-nem-lettunk-nagyhatalom-1550953

Nem kéne azt a gondolkodást erőltetni,lássuk be nem megy az neked sem,mindig szarul,szarosan jössz ki belőle,

6.Lenin 2015.07.18. 19:12:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"megállapította, hogy mindenki hülye, aki nem az ő véleményét osztja. "

Ez látszik, de a szellemi fölény?

Pop40 2015.07.19. 00:59:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja, volt ilyen.

Ettől függetlenül ezek azok a hitelminősítők, akikre a világ nagy befektetőinek döntő többsége hallgat (sőt, jó pár nagyobb befektetési alapnál szabály, hogy nem vásárolhatnak olyan ország papírjaiból, amelyik a 3 nagy hitelminősítő közül legalább 2-nél bóvli kategóriában van.)

És Mo ezeknél most bóvliban van. Míg a szocik alatt nem volt. Ez a nagy büdös helyzet.

Pop40 2015.07.19. 01:04:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Tökéletesen igaza volt.

Ő ugyanis nem érvként hozta, amit hozott, hanem arra célzott vele, hogy ti majd akkor kritizáljátok a hitelminősítőket, amikor a maffiátok nem csinál ennél sokkal durvább dolgokat befektetői pénzekkel, ráadásul közpénzből.

Addig ugyanis elég röhejes, mikor épp nektek habzik a szátok a befektetőket átverő és kihasználó szervezetekről. :-D

Le Orme 2015.07.19. 10:12:04

Az ipari termelés 2010 óta 25%-al növekedett 2014-ig. Idén további 6%-os a növekedés.
Az államadósság pedig kedvező pályát futott be, ami jól látszik @a nagy hohoohooo: korábban bemásolt idősorából.

_Ne feledd 2015.07.20. 23:01:12

@sanyix: Szerintem meg az a szám fontos, amit mindenki néz :P De most akkor, hogy egyszerű legyen. Ki a gazdagabb? Akinek 500 ezer forint adóssága van, és mondjuk havi nettó 100 ezer forintos jövedelme, vagy akinek 10 millió forint adóssága, és havi nettó 1 milliós jövedelme? :P

Hannibal ante portas 2015.07.22. 17:11:58

Lassan mondom, hátha megérted (ezt legalábbis, mert egyebekben buta demagóg szöveget nyomsz): szamár vagy, akárki is legyél. Vagy simán csak csicska ballibsi bértollnok. Ha jól megfizetnek érte, akkor talán mégsem szamár vagy, hanem csak simán jellemtelen.

Hannibal ante portas 2015.07.22. 17:13:24

@a nagy hohoohooo: kérlek szépen, te el is hiszed, amit írsz? Nem zavarnak a tények? Vagy lehet, hogy más országban élünk?

Hannibal ante portas 2015.07.22. 17:20:12

@Le Orme: @a nagy hohoohooo nem hazudik, csak nem tudja, miről beszél. De dől belőle a szamárság. Vicces figura. Mint az igazi nagy hohoohooo-
süti beállítások módosítása