Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

A debreceni menekülttábor és a fideszes balhé

2015. július 02. - Európa Kávézó

Ami Debrecenben történik, gyakorlatilag tarthatatlan. A városban a 800 fő befogadására alkalmas menekülttáborban 1900-an zsúfolódtak össze. A hangulat pattanásig feszült Magyarország második legnagyobb városában. A Fidesz és a Jobbik tüntet a városban mászkáló, lepukkant idegenek ellen, mintha nem a Fidesz vezette kormány dolga lenne a helyzet kezelése. Ennek emberhalál lehet a vége - és mintha a Fidesz épp erre várna.

A tábor sem mosdásra, sem salakanyag ürítésére nem alkalmas már. Tulajdonképpen alvásra sem. A Fidesz arra használja ki a debreceni helyzetet, hogy menekültellenes hangulatot teremtsen. A helyiek szerint különös, hogy legutóbb, amint kitört a balhé, pár perc alatt több száz, állig felfegyverzett rendőr került elő valahonnan. Mintha előre tudták volna, mi fog történni. Debreceniek szerint összesen nincs annyi rendőr a városban, ahányan azonnal a menekültek visszaszorítására odaérkeztek.

Innentől a történet már nem csak emberi jogi kérdés. Varga Zoltán, a DK elnökségi tagja és Szelényi Zsuzsa, az Együtt országgyűlési képviselője is azt mondta: ezt a helyet így nem lehet tovább fenntartani. Még mielőtt bárki e két pártra rásütné a gyűlölködés bélyegét, muszáj leszögeznünk: ők ketten a saját szemükkel látták az áldatlan állapotokat. A két ellenzéki politikus egyike sem rasszista, nem akarja szögesdróttal körbevenni az országot.

Szelényi szerint ideiglenes, új táborokra lenne szükség, Varga pedig úgy látja, Debrecentől nem mesze vannak szabad, épülettel is rendelkező vasóti területek, ahol egy tisztességesen berendezett, méltó körülményeket biztosító tábort létre lehetne hozni.

Attól lehet tartani, hogy előbb-utóbb elpattan a húr. Valaki ölni fog, esetleg bezúz egy kirakatot, vagy valamilyen erőszakos cselekmény történik, amelyet a Fidesz kihasználhat az idegengyűlölet erősítésére. A demokratikus ellenzék akkor cselekszik a legjobban, ha egyszerre segít e nyomorultakon, de megértést mutat, esetleg javaslatokat is tesz a helyzet normalizálására. Szegeden - lám, baloldali a vezetés - segítenek, élelmiszert gyűjtenek, mobilvécéket állítanak fel, egyelőre nyugalom van, míg a fideszes Debrecen a balhétól visszhangos.

Ne kövesse el az ellenzék azt a hibát, hogy az egész menekültügy mögött csak emberi jogi kérdést lát. Magyarok aggódnak a biztonságukért és a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy panaszuk az egekig érjen. Érdemes lenne elmondani - akár az érkezők nyelvén készített szórólapkkal -, hogy tartsák tiszteletben a magyar törvényeket, egyúttal megerősítve, hogy számíthatnank ránk, magyarokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr957591304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viharsarki 2015.07.02. 18:56:46

Valamit nem értek ebben a debreceni ügyben.ÖregasSzony vagyok, magyarázza hát el valaki.Hallgattam a debreceni rendőrség szóvivőjének rövid kivonatát:a tábor két lakója, kétféle felekezetű- gondolom az egyik siita a másik szunnita- összevitatkozott a koránon, mire az egyik bevitte az épűletke a Korán kötetet és megtaposta. Erre kitört a verekedés s mint az szokás beavatkozott egy sor másik ember is.Igy kezdödnek a tömegverekedések a magyar kocsmákban is. Mit tesz erre a helyi rendfenntartó erő, közbeavatkozik, szétválasztja öket - ugy hirlett gázsprével is. Eddig a dolog egyik része, számomra érthető Nagy AZ ÖSSZEZÁRTSÁG, EZ MÁR ÖNMAGÁBAN HORDJA A KONFLIKTUST de. MI LETT TOVÁBB. mIÉRT MENTEK KI A KÖRBEZÁRT TÁBORBÓL BOTOKKAL FELFEGYVERKEZETT EMBEREK A KÖZUTRA ÉS KEZDTÉK EL EL ZAKLATNI AZ ARRA MENŐ AUTÓSOKAT? HÁT AZOK AZ AUTÓSOK BIZONYÁRA NEM ÁLLTAK MEG! s MIT CSINÁLTAK KÖZBEN A HIIRTELEN ODAVEZÉNYELT RENDFENNTARTÓ KÖZEGEK éS HOGYAN KERÜLTEK ODA HIRTELEN FELKÉSZÜLVE.uGYE ÉRTIK MIRE GONDOLOK. ? nEM IS MEREM FELTÉTELEZNI PROVOKÁCIÓRÓL LEHET SZÓ!

Attila Kovácsi 2015.07.02. 19:56:09

"pár perc alatt több száz, állig felfegyverzett rendőr került elő "
itt kezdődik a hazudozás meg a szokásos szennyblog féle csúsztatás
Imádom az ilyen név nélkül írt hazug libsi blogokat csak a fidesz köpködése semmi más-

Arthur Bloch 2015.07.03. 06:45:05

@viharsarki: - "...nem is merem feltételezni provokációról lehet szó..." - Sajnálattal,de egyet kell érteni a feltételezéssel... - Az átvándorlókkal kapcsolatban egy kis emlékeztető: A/A miniszterelnök a Debreceni közelmulti látogatásakor bejelentette: fel kell számolni a menekülttábort!.., - B/ A kérdőívvel és a Dublini egyezményt felmondó,majd visszavonó szövegekkel megtörtént a "hívők" és a "nemzethy" oldal - beoltása! - C/ A kedvenc Zsótika "Allah akbar" címmel/Magyar Hirlap - egy meglehetősen célzatos írásával kitagadta a mások ú.m. "kultúráját..." az EU-ból.- D/ A túlzsúfolt Debreceni táborban két iszlám-hívő összekülönbözik keményen,-ebből és a felpaprikázott "belső rend" miatt a táborlakók egy része a kerítéshez tolult, - a naplo.hu tájékoztatása szerint egy 20 év körüli "magyar" vascsővel hadonászva provokálta a benntieket...- ekkor szabadult el a pokol: a felpaprikázott tömeg kijött a kapun és felgyújtott egy kukát, a közlekedő kocsikat husángokkal ütötte, - a tomboló tömeg csillapítására nagyhirtelen megjelentek a pirossapkások jó százötvenen!!? - Megjegyzés: néhány "suttyó" a táborlakók kinti ténykedését a telefonjukon felvették,harsány alpári szövegelés közben.../You Tube ...- Ha valaki ezeket a történéseket értelmezi,akkor sokféle következtetésre juthat: egy biztos,hogy ha a kazánban van gyúlékony anyag és van aki lehetőséget ad rá,akkor csak idő kérdése: lesz aki begyújtja...hajrá magyarok!!!

Ktinka 35 2015.07.03. 07:12:19

Nem bűnözők.
Menekültek napja 2015. június 20.:

youtu.be/WNc5DLyaKlU

kublerek · www.vasalobolt.hu 2015.07.03. 13:15:35

@viharsarki: Szerintem ez a menekült ügy is és a mostani Debreceni zavargások is a FIDESZ gerjesztette szemét ugyanúgy ahogy azt 2006- ban a TV székháza ellen csináltak. Igy igazolják a keritést is amit a "haver" épit meg vastag közpénzen. Gátlástalan banda!!!

kublerek · www.vasalobolt.hu 2015.07.03. 13:16:25

@Arthur Bloch: @Attila Kovácsi: Szerintem ez a menekült ügy is és a mostani Debreceni zavargások is a FIDESZ gerjesztette szemét ugyanúgy ahogy azt 2006- ban a TV székháza ellen csináltak. Igy igazolják a keritést is amit a "haver" épit meg vastag közpénzen. Gátlástalan banda!!!

SEHERIKE23 2015.07.03. 17:21:34

@viharsarki: - Jól látod! Direkt gerjesztik, a balhét...ha másképp nem megy akkor provokációval. Szégyen ami itt folyik. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy kinek a zsebébe fog landolni az EU -s pénz, amit a menekültügy rendezésére kapnak???

legeslegujabbkor 2015.07.03. 20:04:01

@SEHERIKE23:
Hát az eddig tapasztalt megoldásaik szerint az egész játékuk az EU-tól lenyúlható még több pénz megszerzésére megy.
süti beállítások módosítása