Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Szanyi szembe megy Botkával - és igaza van

2017. augusztus 14. - Európa Kávézó

Hasznos interjút adott Szanyi Tibor. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta a Hír TV-nek, nem kell közös lista, csak a 106 egyéni körzetben legyen ellenzéki megállapodás. Ezzel ugyan felrúgja a Botka-doktrínát, de amit javasol, az jogos és ésszerű - mi, a Kávézóban is így látjuk. Végre egy értelmes konfliktus.

szanyi_botka.jpg

Botka monomániásan három dologban köti az ebet a karóhoz, és mindegyikbe beleégett már. Az egyik, hogy ő akar lenni a közös miniszterelnök-jelölt, a másik, hogy legyen közös ellenzéki lista, a harmadik, hogy legyen a 106 körzetben egy demokrata jelölt. Az más kérdés, hogy hogyan akar valaki közös jelölt és közös lista vezetője lenni, ha közben önmaga, egyedül, senkivel nem egyeztetve nevez meg képviselőjelölteket és árnyékkormány-tagokat. Ilyen magatartással senki nem lehet semmilyen együttműködés vezére, motorja.

De nézzük, a három fontos pontot. Az első szándéka megbukott. Botka László nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, ma a Momentum és az LMP adta újra tudtára, hogy nem kérnek belőle. Elbukott a második próbálkozása is, hogy legyen közös ellenzéki lista. Ma már tudjuk, hogy ilyen sem lesz. Viszont a külön listában Szanyi jól gondolkodik.  "Az egyéni jelöltekről beszélek, az valószínűleg hát nem fényezi a győzelemnek az árnyalatait, hogyha külön listákon indulnak a pártok, de ez egy elviselhető kockázat ahhoz mérten, hogy van-e megállapodás a 106 egyéni körzetben vagy nincs. Ha van, hurrá, nagyjából azt gondolom, hogy már ma matematikailag kimondható az, hogy ledönthető a Fidesz. Az, hogy külön listán indulnak a pártok, erre azt mondom, hogy hát szépséghiba" - mondá Szanyi Tibor.

És ugyan nem könnyű kimondani, de igaza van. Nem a közös lista a fontos, mérje meg magát mindenki, lássuk, ki, mennyit ér. A választási győzelem az egyéni körzeteken múlik. Ha ott van megállapodás, akkor lehet választási győzelem is, Orbán megbuktatható. Ez a lényeg. Ne féljen az MSZP sem önálló megmérettetéstől.

Csak remélni merjük, hogy Szanyi ezt az okosságot megosztja Botkával is, aki végre tisztába kerül a személyes és a pártközi realitásokkal is. Ha jól értjük Szanyit, akkor azt javasolja pártja jelöltjének, hogy hagyja a listákat a fenébe, összpontosítson az egyéni körzetekben elengedhetetlen megegyezésre.. (Amúgy ezt képviseli a DK, az Együtt és a Párbeszéd is...) 

Mi is ezt tudjuk neki javasolni, reméljük, van még értelme.

 

Csalt a Fidesz, érvénytelen az alaptörvény

Nem is értjük, miért nem dörömböl erősebben az ellenzék. Kiderült a Fideszről, hogy csalt a 2010-es választáson. Tehát Orbán korszakos szánt, kőbe vésett alaptörvénye is érvénytelen.

csalas.jpg

Simicska felnyomta a korábbi haverjait és közzétette a rendszerváltás óta történt legnagyobb botrányt. A Fidesz csalt a 2010-es választáson. Óriásplakát kampányáért nem fizetett egy fillért sem. Ez azt jelenti, hogy nem fizettek be semmilyen adót, tehát az adócsalás bűntette is megáll. 

A korábbi fideszes képviselőjelölt, jelenleg számvevőszéki elnök nem indít vizsgálatot, a korábbi fideszes képviselőjelölt legfőbb ügyész szintén kussol.

Az ellenzék számára ez a sztori ziccer. Ha 2018 után sikerülne nyernie egyszerűbb lesz illegitimnek, érvénytelennek tekinteni Orbán alaptörvényét. Ez pedig megnyithat egy új alkotmányozási folyamatot, egy új, demokratikus kormányzást.

Molnár Gyula könnyűnek találtatott

Jól indult az elnöki posztért, aztán Botka megette reggelire. Megvolt az esélye, hogy karakteres MSZP-vezető legyen, de az esélyt eljátszotta. Belement az ellenzék szétverésébe, Gyurcsány nemtelen támadását is magára vállalta. Az MSZP sem lesz neki hálás érte, a demokraták közössége pedig végképp nem.

 

gyula_es_feri.jpg

Sodródó, meggyötört ember lett Molnár Gyula. Sikeres újbudai polgármester volt, a rá bízott kerület épült, szépült, fejlődött. Az ellene indított pert túlélte, az MSZP elnöke lehetett. Üzenete az volt, hogy együttműködés kell. A vasárnapi asztalhoz akarta ültetni a vitatkozókat, ott lehetett volna megbeszélni közös dolgaikat.

Bármilyen furcsa, de Botka felbukkanása és ámokfutása történelmi esélyt kínált számára. Ha képes lett volna Botkával szembe menni, visszatéríteni a pártot az MSZP-tagok által is kívánatosnak tartott együttműködési irányba, felnőhetett volna a legkarakteresebb és legsikeresebb MSZP-elnökök, vezetők, Horn Gyula, Kovács László és Gyurcsány Ferenc mellé. Ha választási győzelem talán nem is fűződött volna a nevéhez, de a józan hang szószólójaként, tisztességes politikusként őrizhette volna meg az emlékezet. 

Sodródása messzire vitte a vasárnapi ebéd asztalától. Legutóbbi mondata, miszerint az MSZP mindenkivel kész együttműködni, kivéve Gyurcsány Ferenccel és a Jobbikkal, már egy durva szint a mélység felé vezető úton. Molnár Gyula pályafutása legsikeresebb időszaka arra a Botka által megtagadott 8 évre tehető. Gyurcsánynak például Budapest-megbízottja volt. Így aztán ha MSZP-elnökként egy kalap alá veszi Gyurcsányt és a Jobbikot, ott mindennek vége van. 

Sokan fűztek reményt ahhoz, hogy pártelnök lett. Sajnos, nem élt és nem él pártelnöki jogkörével. Bólogató Gyula lett a baloldal Orbánja mögött. Pedig amikor kimegy egy tévéstúdióból, nyilván tudja, hogy amit mondott, ciki, kínos, vállalhatatlan, és a rá bízott szocialisták sem ezt akarják. Tudja, hogy aki a feszültséget szítja - mindegy, hogy Botka szorításában, vagy anélkül -, az Orbán kottájából játszik. Így válik cinkosává a rothadt rendszernek.

És mégis megteszi. Egyszer, kétszer, tizenötször. Arcán látszik, hogy maga is tudja, ez az út nem jó. Amit mond és tesz, az újabb Orbán-kormányt jelent jövőre. Persze, az sem kizárt, hogy ennek így kell lennie. Most már ez az MSZP útja. Hátha a Fidesz majd segít rajtuk.

Molnár Gyulát elárulják a tekintete, a mozdulatai.  Pontosan tudja, hogy az MSZP-nek nincs Gyurcsány-fóbiája, csak Botkának van. Azt is látja, hogy Botka nem csak a DK-val, de egyetlen más párttal sem tudott semmiben megegyezni. Egyedül vannak immár. És mégsem tesz ellene semmit. Ez több, mint bűn, ez hiba.

Azonban még mindig lenne kiút. Az elnök mégis csak az elnök. Még mindig ébredhet úgy valamelyik reggel, hogy ő ehhez nem adja a nevét, és változtat az irányon. Bátorság kellene hozzá. Pár hét és kiderül, hogy volt-e. 

Ha nem, akkor az MSZP elindul a megsemmisülés felé.

Botka szerint Molnár Zsolt mégsem áruló?

Siralmas, egyúttal borzasztó távlatokkal kecsegtető MSZP-s belháború zajlik, amelynek során a miniszterelnök-jelölt árulónak nevezi az MSZP elnökségi tagját. Majd ahelyett, hogy ezt bizonyítaná és kivágná a pártból az illetőt, szakpolitikai feladatokkal bízza meg azt, akit árulónak nevezett. Akkor most áruló vagy sem? 

uj_mszp.jpg

Gyötrelmes dolog látni, hogy a szocialisták hogyan teszik tönkre a kormányváltás esélyét. Pár hónappal a választás előtt ott tartanak, hogy Botka László a legsúlyosabb váddal illette Molnár Zsoltot, az MSZP elnökségi tagját - árulónak és Fidesz-ügynöknek nevezte -, majd ahelyett, hogy kizáratta volna a pártból, a helyén hagyta, és szakpolitikai feladatokkal bízta meg.
Ezzel Botka maga bizonyította Molnár Zsolt ártatlanságát. Ha lett volna bizonyítéka az árulásra, nyilván bemutatta volna. Akkor pedig a megvádolt nemhogy szakpolitikai feladatokat nem végezhetne, hanem ki kellett volna rúgni.
Mindez sok mindent megmutat az MSZP mai belső viszonyaiból, Botka vezetési stílusából. Csak akkor ez az ember hogyan fog kormányozni koalícióban, ha saját párttársaival ezt műveli?
Persze, nincs illúziónk: Botka László sosem lesz miniszterelnök. Látva, amit művel, jobb is, hogy így van. 

Botka kínos levélben magyarázkodik a szociknak

Megjelent egy úgynevezett heti levél, amit állítólag Botka László jegyez. A szövege azonban annyira gáz, hogy igyekszünk jóhiszeműek lenni. Ezt Botka nem írhatta, legfeljebb a fideszes kötődésű kommunikációs igazgatója.

botka_villamos.jpg

Íme a levél...
Kedves Barátaim!
Nekem egy célom van: leváltani a Fideszt.
Azt a Fideszt, amely nem csak az országot teszi tönkre, de, ahogy már látom, a pártunkba is befészkelte magát, és minden erővel igyekszik megakadályozni, hogy erős kihívójává váljunk. Én a párton belül is a Fidesszel harcolok.
Azok, akik a Fidesszel kollaborálnak, és az ő forgatókönyvét hajtják végre, árulók. A pártunk és az ország érdekei ellen cselekszenek saját túlélésük miatt.
Kérdezem: hogyan lehetne úgy eredményt elérni, erősödő pályára állítani az MSZP-t, ha a saját pártomból nyilvánosan kérdőjelezik meg azt az irányt, melyet a kongresszus száz százalékos szavazati aránnyal elfogadott?
Programom alapja az összefogás a demokratikus pártok között: egy lista, közös jelöltek, egy miniszterelnök-jelölt. Azért van erre szükség, hogy megvalósulhasson célunk: a Fidesz leváltása. Ennek kell mindent alárendelni.
Én nem plakátarcnak jöttem, hanem Orbán Viktort leváltani.
Ehhez kérem a Ti, és sok százezer - ma még - pártválasztásában bizonytalan magyar ember segítségét.
Botka László miniszterelnök-jelölt
És akkor lássuk., miért ciki ez a kínos mentegetőzés, magyarázkodás? 
1. Azt írja Botka - de reméljük, hogy inkább nem ő -, hogy ő csak a Fideszt akarja leváltani. Akkor miért nem szólt be legalább Orbánnak, amikor közösen bazsalyogtak a szegedi sajtótájékoztatón? És ha csak Orbánt akarja leváltani, akkor miért nevezi árulónak saját párttagjait, akiket nyilván szintén le akar váltani?
2. Azt is írja, hogy a párton belül is a Fidesszel harcol... Nem értjük... Most tudta meg, hogy vannak a pártban olyanok, akik esetleg együttműködnek Orbánnal? Könyörgünk... Hol élt eddig? 18 éves kora óta párttag. Volt megyei elnök, választmányi elnök, 1994-2014 között országgyűlési képviselő. Most, a választás előtt nyolc hónappal talált rá a belső ellenségekre?
3. "Azok, akik a Fidesszel kollaborálnak, és az ő forgatókönyvét hajtják végre, árulók. A pártunk és az ország érdekei ellen cselekszenek saját túlélésük miatt." Ezt - csakúgy, mint a "fizessenek a gazdagok" szlogent, kimásolhatta volna egy 1951-es Rákosi-brosúrából, a Fidesz helyére bármi behelyettesíthető, legyen, mondjuk kulák, vagy bankár, vagy imperialisták...
 
4. Hogy a fenébe jött ki, hogy már az MSZP-kongresszus száz százaléka támogatta őt? Eddig 96 volt, de azóta kiderült, hogy az a szavazás tisztességtelen volt. A HVG leplezte le, hogy nem volt toll a szavazófülkékben, aki tollat kért volna, azonnal lebukott volna, hogy át akarja húzni Botka nevét... Ez lenne a demokratikus választás?
 
5. Azt írja, hogy közös miniszterelnök-jelölt, közös lista és közös jelöltek kellenek. Nos, ez már elbukott. Botka László nem lesz sem közös miniszterelnök-jelölt, de közös lista sem lesz. Már csak abban lehet bízni, hogy egy egyéni jelölt indul majd az egyéni körzetekben. A többi terve kudarcot vallott.
 
Mivel ez a levél, amivel az MSZP jelöltje győzködni próbálja a tőle és az MSZP-től egyre inkább elfordulókat, hemzseg a pontatlanságoktól és Gerő Ernőre emlékeztető mondatoktól, ezért inkább abban bízunk, hogy ezt a levelet nem a szabadságát töltő szegedi polgármester, hanem valaki más követhette el. Nem tudunk másra gondolni, mint az új kommunikációs főgurura, akiről éppen azt olvastuk, hogy Orbán egyik emberével, Schmidt Máriával írt közös könyvet a Terror Házáról.
 
Ehhez már nehéz bármit is hozzáfűzni.

Botka a Gyurcsány-kormányból épít árnyékkormányt

Megjelent egy hír, amit nem cáfolt az MSZP: Botka László árnyékkormánya tele van a Gyurcsány-kormány minisztereivel és államtitkáraival. Most akkor mégsem akkora baj mindaz, ami 2010 előtt történt?

botkaek.jpg

Itt valami nem stimmel... Botka László azzal kezdte miniszterelnök-jelölti bemutatkozását, hogy meg kell mutatni a választóknak, hogy nem térhet vissza a 2010 előtti világ, Gyurcsány Ferenc pedig pláne nemkívánatos személy. Ő aztán lépjen vissza, de gyorsan, mert akadályozza a kormányváltást.

Ehhez képest most megjelent egy lista - igaz, a Habony-médiában -, de egy teljes nap alatt nem cáfolta a névsor hitelességét a Magyar Szocialista Párt. Végül elkezdett csordogálni, hogy nem is így, hanem valamilyen Tanács alakul. Ez pedig azért kínos, mert Botka már ígérte az árnyékkormányt. Ennek ellenére vegyük komolyan...

Ha Botka megtagadja a 2010 előtti kormányzást - amikor amúgy képviselő és megyei elnök is volt -, akkor hogyan lehet nála árnyékkormány miniszterjelöltje Hiller István, Ujhelyi István, Korózs Lajos és Gőgös Zoltán? Hiller oktatási miniszter volt, Ujhelyi területfejlesztési államtitkár, Korózs a szociális, Gőgös az agrárügyek államtitkára volt - mindannyian a Gyurcsány-kormány tisztségviselői. 

Ha 2010 előtt minden rossz volt - ahogy Botka állította -, akkor ezek az emberek nem számíthatnának árnyékkormányos megtiszteltetésre. Ha viszont jól dolgoztak - mi a Kávézóban ezt így gondoljuk -, akkor mi baja van Botkának a felsoroltak korábbi főnökével, Gyurcsány Ferenccel, illetve az általa vezetett kormány teljesítményével? 

Lám, nem lehet össze-vissza beszélni, mert az ember gyorsan lebukik. A világ vicce lenne, ha Botka hivatalosan bejelentené ezt a névsort, hiszen az általa megtagadott Gyurcsány-kormányra támaszkodna - és nagyon hamar kinevetnék újabb következetlenségéért...

Utóirat: Nagyon népfrontosra nem sikeredett az árnyékkormány, mert az egyetlen nem szocialista, az az Együtt egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán. Igaz, ő már cáfolta, hogy megkeresték...

TGM már nem akar többpártrendszert?

Tamás Gáspár Miklós azon morfondírozott egy mai írásában, hogy az egész ellenzékből csak az MSZP induljon 2018-ban, mindenki más álljon be mögé, vagy tegye el magát a 2018 utáni időkre. Itt a Kávézóban arra gondoltunk, hogy 2018-ig már csak egyvalaki írjon politikai publicisztikát, a többiek tegyék félre magukat 2018 utáni időkre.

mszp_megint.jpg
Néha van az úgy, hogy muszájból gondolkodunk el egy felvetésen. TGM dolgozatának javaslata is ezek közé tartozik, de mivel írása némileg kárt okoz, esetleg szavazók töredékét, de elbizonytalaníthatja, ezért megpróbáljuk végiggondolni, hova vezetne, amit kitalált.
Abba most bele sem megyünk, hogy TGM az "ellenzék válságáról" beszél. Tőle ez azért furcsa, mert két párt alapítása körül is bábáskodott. Az SZDSZ egyik meghatározó politikusa volt, és ez a párt már meg is szűnt. Később létrehozta a Zöld Baloldal nevű szervezetet, amelynek alapító elnöke lett. Nem tudjuk, mi történt ezzel a formációval, de ha jól emlékszünk, soha nem volt mérhető támogatottsága. Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt, ezer gonddal küszködő, de mégis csak létező pártokat elparentálni.
Az ötlet, hogy az MSZP induljon egyedül 2018-ban, azért is különös, mert a többpártrendszer lényege a demokratikus versengés. Mi legyen azokkal a választókkal, akik nem értenek egyet a szocialisták politikájával, esetleg nem Botka Lászlóban, hanem más politikusokban hisznek? Az nem jut TGM eszébe, hogy esetleg otthon maradnának mindazok, akik nem az MSZP-vel képzelik a jövőt, márpedig ez Orbán négyötödös győzelméhez vezetne?
És ha már itt tartunk, mi lenne, ha nem csupán arra lenne szabály, hogy csak az MSZP, vagyis egy párt induljon az ellenzéki oldalon, hanem arra is, hogy csak egy ember írjon politikai publicisztikát? Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi. Minek ez a nagy összevisszaság? Írjon csak az egyik, a többi tegye el magát 2018 utáni időkre. Úgysem jönnek be a jóslataik, akkor meg minek? Melyiknek higgyünk ugyanis? Amelyik közös listát akar? Amelyik külön listát? Amelyik az egyéni körzetekben akar csak összefogást? Amelyik szerint nem kell miniszterelnök-jelölt, elég, ha listavezetők versengenek? Amelyik szerint már győzött a Fidesz, vagy amelyik szerint nyílt a verseny?
Lehet, hogy TGM nem szereti már a többpártrendszert? Különben ezt a cikket nem írta volna meg. De lehet, hogy csak feltűnőt akart írni. Még nem tudjuk, melyik a rosszabb. 
Az nem lehet, hogy induljon minden párt, írjanak a publicisták kéket-zöldet, a többit a választók eldönti? Ma azok vannak többen, akik Orbán bukását akarják. Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. Nem inkább ezen lenne érdemes gondolkodni?

Gyurcsány 2006=Merkel 2017?

Rettenetes, riasztó képek érkeznek Hamburgból. A világ vezetőinek csúcstalálkozóját zavargások kísérik, rendőrök sérülnek meg. Kirakatokat törnek be, autók égnek. Ugye ismerős? 2006 őszén ugyanez történt, csak Németországban senki nem kiált szemkilövető rendőrt, nem támadják az erővel rendet rakó hatóságot és nem vizsgáltatják méltatlan körülmények között Angela Merkel felelősségét...

Ugyanaz a helyzet lenne? 2006-ban először a Fidesz azt kifogásolta, hogy a rendőrség miért nem használt éleslőszert a rendbontók ellen, mert látták, milyen megrökönyödést váltott ki az általuk szervezett és hergelt csőcselék ámokfutása. Aztán váltottak, és kitalálták a rendőrséget utasító, szemkilövető miniszterelnök, és az agresszív rendőrök kontra békés tiltakozók ócska hazugságát. Addig sem kellett arról beszélni, hogy mi a felelősségük 2006 őszének zavargásaiban.

hamburg.jpg Hamburg 2017

Most akkor Angela Merkel lenne, aki utasítja a rendőrséget, ő lenne a szemkilövető Mutti, aki hatalma megtartása érdekében rendőrterrorral némítja el az elégedetlen tömegeket? Ugyan, mi szüksége lenne erre Merkelnek pár hónappal a választás előtt, amikor ráadásul nyerésre áll? Nem arról van szó, hogy ahogy 2006-ban Budapesten, úgy 2017-ben Hamburgban is teszi a dolgát a rendőrség? Olykor jól és hatékonyan, máskor pedig keményen, erőt alkalmazva, és talán az ellencsapás is erősebb is olykor a szükségesnél? Főleg, ha a rendőr az életét menti?Sérültek ártatlanok 2006-ban, és 2017-ben is. Nagyjából ugyanannyi rendőr sérült meg 2006-ban Budapesten, mint most eddig Hamburgban...és ugyanazt vetik be a német rendőrök, mint a magyarok (spray, vízágyú, gumilövedék...)

2006_bp.jpg

2006 Budapest

Gyurcsány Ferencről jogerősen minden bíróság kimondta, hogy semmire, törvénytelenségre végképp nem utasította a rendőrséget. 2006 őszétől kezdve a rendőrök is jobban felkészültek, hasonló atrocitás nem is történt többet.  A különbség annyi, hogy Merkelt senki nem akarja és nem is fogja majd meghurcolni. A magyar miniszterelnök 2006-ban, a német kancellár 2017-ben érez fájdalmat, hogy emberek sérülnek, értékek zúzódnak porrá és égnek el, de tudták és tudják, hogy rendnek kell lennie.

 

Gyurcsány és Merkel a rendőrök szakértelmében bízhatott, a politikai ellenfelek korrektségében azonban csak a kancellár asszony.

 

 

Így játszik össze az MSZP-s Móricz Eszter a Fidesszel

Csak időlegesen nyugodhatnak meg a tisztesség és a becsület barátai. A DK-s Hajdu László egyelőre maradhat a XV. kerület polgármestere, de az MSZP-s Móricz Eszter bármikor újra beállhat a Fidesz mellé. Hogy együttműködik Orbánékkal, az egyértelmű: a Facebook-on saját oldalán felmondta a ma reggeli Magyar Idők hazugságát.


hajdugyoz.jpeg

A fotó a 2015-ös önkormányzati választás estéjén készült - Hajdu László (DK) újra győzött...

A közgyűlés napjára szervezett DK-s tiltakozás elérte célját: a Fidesz és csatlósai egyelőre meghátráltak. Az óvodafelújítás mögé bújtatott lopás nem valósult meg, az erre szervezett Fidesz-Jobbik-MSZP-koalíció nem érte el célját.

Az MSZP-s Móricz Eszter azonban nem nyugszik, és tekintettel arra, hogy később is rajta áll vagy bukik egy, a polgármester munkáját felfüggesztő határozat megszavazása, Hajdu László, és a kerület lakói még nem lehetnek nyugodtak. Móricz volt annyira ostoba, hogy önmagát leplezte le saját közösségi oldalán. A mára tervezett hercehurca elbukása után képes volt kiírni az oldalára, hogy megkezdődött annak előkészítése, hogy jövőre a választáson ebben a körzetben Gyurcsány Ferenc induljon. Minő meglepetés, ma reggel ugyanezt írta a habonymédia. A Magyar Idők ezzel a hazugsággal hangolt a mai kerületi önkormányzati ülésre. Ezek szerint Móricz elhiszi, amit Orbán emberei diktálnak ennek a férclapnak. De az is lehet, hogy Móricz és a Fidesz ezt is egyeztette, hogy a közös kudarcuk oka nyilván Gyurcsány legyen - ki más? Nehezen hihető,hogy egy MSZP-s a Magyar Idők cikkét mondja fel, de most már ez a szégyen is megtörtént. Ráadásul ugyanez a Móricz Eszter jobb, ha csendben van, 2014-ben ő volt a közös jelölt ebben a biztosan nyerhető körzetben, mégis sikerült megbuknia... És hogy teljes legyen a kép: Gyurcsány Ferenc már korábban bejelentette, hogy a XV. kerületben a Demokratikus Koalíció 2018-ban Hajdu Lászlót, a feddhetetlen és sikeres polgármestert indítja majd - tehát Móricz még hazudik is.

Botka László már ígért etikai eljárást a Fidesszel kollaboráló Móricz ellen. El kéne indítani az eljárást, amíg nem késő, és amíg nem okoz jóvátehetetlen bajt a XV. kerület Szili Katalinja...

 

Él még a remény - a Hajdu-ügy és ami mögötte van

Végül is, nagyszerű történet kerekedett ki abból, hogy Hajdu László, XV. kerületi DK-s polgármester megakadályozott egy korrupciós ügyet, majd megtámadták, végül egy nap alatt a botrány elsimult. Egyelőre legalább is a tisztesség és becsület győzött.

hajdu_laszlo.jpg
Akik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói, egyetértenek abban, hogy Hajdu László tisztességes ember. Nem véletlen, hogy emberöltő óta irányítja a XV. kerületet. A most előkerült történetben egy felújítási munkánál talált túlszámlázásra utaló adatot, magyarán: valakik lopni akartak. A DK-s polgármester erre nem volt hajlandó, neki is ugrott egy tarka koalíció: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP. Gyorsan bizottságot rittyentettek, hogy felfüggesszék állásából Hajdut.
Innentől gyorsan peregtek az események. A Demokratikus Koalíció kiállt a polgármester mellett, Gyurcsány Ferenc ezt egy külön Facebook-posztban is megerősítette. Majd jött az Együtt nevében Szigetvári Viktor, aki szolidaritásáról biztosította a polgármestert. Nem sokkal később az MSZP-s Horváth Csaba mutatott példát kollegialitásból, felszólítva az összeesküvésben részt vevő párttársát, Móricz Esztert, hogy hagyja békén Hajdut, mert az MSZP-nek nem a DK- hanem a Fidesz az ellenfele...Kisvártatva jött a szocialisták hivatalos közleménye, hogy a Fidesszel együttműködő Móricz ellen fegyelmit indítanak. Erre Móricz is megszólalt, először beszólva a polgármesternek, végül azonban visszakozva. A kör a jobbikos összeesküvő hátralépésével zárult... Az LMP hitvány módon megpróbálta az ügyet arra felhasználni, hogy ellehetetlenítse a kerület teljes vezetését, de ez a felelőtlenség tőlük már megszokott.
Mi ebből a tanulság? 
Hajdu László csatát nyert - nem biztos, hogy háborút is. Ha egy ilyen ügyben nekimentek, megtörténhet ez máskor is. Kiderült azonban, hogy érdemes becsületesnek lenni. Még egy erős alkalmi koalíció támadása is visszaverhető egy tisztességes életúttal. Öröm, hogy az MSZP gyorsan és korrekten reagált, felismerve a sztoriban rejlő politikai veszélyeket. Lám, a jobbikos kerületatya is rájött, hogy nem érdemes szembe menni a kerület megbecsült vezetőjével. A Fidesz magára maradt.
Ettől függetlenül civilek és a DK szervez egy, vagy akár kettő szolidaritási tüntetést, biztos, ami biztos. 
Ez a poszt mégis csak az öröm posztja. Elbukott egy lopási akció, kiderült, hogy tényleg tilos a Fidesszel boltolni, a polgármester pedig délután egy Facebook-közleményben jelenthette be, ne aggódjanak érte, folytatja a munkát.
Legyen ez a demokraták mintája 2018-ra!