Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Kiszivárogtatások, belháború az MSZP-ben

2017. november 17. - Európa Kávézó

zoom.hu reggel terjedelmes vezető cikkben számolt be a DK-MSZP tárgyalások állítólagos állásáról. Az írás egyetlen érdemi eleme sem igaz – értesült az Európa Kávézó DK-s forrásokból. Azóta az MSZP elnöke is cáfolta a kavarást. Azért mégis akadnak tanulságok. A legfontosabb: szocialista forrásaink szerint Mesterházy Attila kavar a háttérből...

 szocikk.jpg

Szinte csak hamis állítás van az írásban, amely azt állította, megegyezett a DK és az MSZP. Úgy tűnik, hogy valaki, vagy valakik az MSZP hivatalos tárgyaló delegációja mögött politikaalakító szándékkal léptek fel. A cél egyértelmű: megnehezíteni a szükséges kompromisszumok elérését, az MSZP-ben elégedetlenek élére állni, ellehetetleníteni a végső megállapodást, végül pedig legkésőbb a 2018-as választások után leváltani Molnár Gyulát.

Ismerve az MSZP-s politikusok mozgását, úgy látjuk, hogy az MSZP elnökével szembeni szálakat Mesterházy Attila szövi - ezt többi szocialista forrásunk is megerősítette. Az ezekben az órákban kijött Závecz Research kutatás szerint az MSZP támogatása a biztos szavazók között 12, a DK-é 10 százalék. Az MSZP ezzel  tovább csökkent, a DK tovább nőtt. Az MSZP az elmúlt egy évben elveszített 400 ezer szavazót, a DK ezzel egy időben közel 200 ezret gyűjtött.

Az arányok és a trendek az elmúlt időszakban gyökeresen átalakultak. Érthető, hogy az MSZP korábban vitathatatlan dominanciájának elvesztését nehezen viseli, és bölcs belátás és alkalmazkodás helyett részben bűnbakot gyárt, részben politikusai egy része a személyes túlélésre játszik. Ez utóbbiaknak sem saját pártjuk, sem az ellenzék győzelme nem fontos.

A DK nem lehet érdekelt az MSZP rossz szereplésében mert az ellehetetleníti az ellenzék győzelmét. Ugyanakkor  utalva arra is, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a Közös Ország Mozgalom szervezésében megállapodtak egy új választójogi törvényről, melynek alapelve az arányosság, azaz hogy a választói akarat csorbítatlanul jelenjen meg az országgyűlési képviselői helyek számában, a DK elvi alapon ragaszkodhat ahhoz, hogy ez a fajta arányosság legyen a rendező elv a DK és az MSZP megállapodásban is. Mitagadás, a fenti támogatottsági adatokra utalva megállapíthatjuk, hogy az MSZP elvesztette 2014-es dominanciáját, és tisztességes megállapodásra csak alapvetően új feltételek mellett juthat. Pusztán Budapestre utalva megjegyezzük, hogy csodálkoznánk, ha a DK elfogadhatná, hogy a fővárosban az MSZP többször annyi mandátumhoz jusson, mint a Demokratikus Koalíció. Aki ilyen megállapodásról beszél, az figyelmen kívül hagyja a realitásokat és kizárólag az MSZP belső világának próbál megnyugtató, a Molnár Gyula által vezetett delegációval szembeni ellenérzést szervező híreket terjeszteni.

Az Együtt-Párbeszéd nem lehet függeléke egy megállapodásnak, senkit nem lehet megalázni azzal, hogy úgymond majd őket valaki beviszi a saját hátán. Ez távol van attól a demokratikus kultúrától, amire az ellenzéknek és az országnak szüksége van. Aki így láttatja szövetségeseit, az nem alkalmas az ország egyesítésére, erős, demokratikus kormányban való részvételre.

Az egyetlen, amit a kormányváltást akarók akarhatnak, hogy a bajkeverők helyett  a hivatalos tárgyalást vezetők találjanak értelmes, időnként lehet hogy fájó de működő kompromisszumot egy erős alternatíva megszervezésére. Ehhez pedig nem megalapozatlan hírek, hanem további eltökélt tárgyalások visznek közelebb.

Európa nekiáll a menekültügynek - Orbán tovább szívatja a magyarokat

Fontos nap a mai. Az Európai Parlament ma nagy többséggel, a jobb- és baloldali frakciók közötti egyetértéssel elfogadta az új közös európai menekültpolitikáról szóló javaslatot. Mindazok, akik szeretnék ezt a problémát megoldani, igennel szavaztak, akiknek ez szimpla felelőtlen és uszító kampány, a fideszesek, nemmel szavaztak.

unios_zaszlo_uj.jpg

A mai döntés szerint többé nem kizárólag a tagállamokra hárul a menekültügy megoldásának felelőssége. Ráadásul ezt az Unió pénzéből, az Unió irányítása mellett kell megoldani. Az EU ezzel nemcsak a menekültválság megoldása felé tett nagy lépést, hanem kényszerhelyzetbe hozta Orbánt. A magyar miniszterelnök úgy döntött, továbbra is a magyar adófizetőkkel fizetteti a gyűlöletkeltés számláját, ugyanis a menekültügy kezelésének elutasításával Magyarországra terhelik annak össze problémáját.

Orbán ezzel szembe megy a magyarok több, mint kétharmadával is. Az Eurobarométer közvéleménykutatása szerint a magyarok több mint kétharmada európai és nem tagállami megoldást szeretne menekültügyben. Erről szavazott meggyőző többséggel az Európai Parlament.

Orbán és a Fidesz megint szembement a magyarok akaratával, hogy folytathassa a nemlétező menekültek elleni háborút. Riogatás, hergelés. Ez Orbán politikája. Az Unió pedig nem kért ebből.

 

 

 

 

Zsidózik a kétszínű Jobbik

Még mielőtt bárki benézné a Jobbik cukiskodását, és elkezdene érvelni amellett, hogy a demokrata pártok fogjanak össze Vona Gábor alakulatával, ismét előkerült egy jó kis szaftos zsidózás. Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője egy most felbukkant rádiófelvételen azt mondta, hogy "a Jobbikon kívül az összes párt a zsidóknak asszisztál." Ez sincs rendben, de a párt szóvivője még meg is védte a társát.

naci_jobbik.jpg

Hónapok óta meg az erőlködés - szégyenszemre liberális körökből indulva -, hogy a kormányváltás érdekében a demokrata pártok az ördöggel is cimboráljanak, vagyis fogjanak össze a Jobbikkal. Túl azon, hogy ezt a Jobbik kapásból elutasítja, érthetetlen, miért akarnak nácikkal együttműködni egyesek, még azokat a szavazatokat is kockáztatva, amelyeket a demokrata pártok megszerezhetnek.

A Jobbikkal való bratyizást joggal elutasítók újabb muníciót kaphattak. Az Apáti képviselőről most előkerült zsidózás teljesen hiteltelenné teszi Apáti mostanában a megosztottságot kárhoztató szólamait. Ráadásul Mirkóczki szóvivő szánalmas magyarázkodásba kezdett, hogy nem úgy, nem akkor, de ha azt mondta, akkor igaza volt, de most már máshogy gondolják - és így tovább.

Jó, ha mindenki tudja: ez a Jobbik igazi arca. Európa-ellenesség, iszlámimádat, rasszizmus, antiszemitizmus. Nincs velük együttműködés. Aki ezt vállalja, bukni fog.

Orbán: nem szorulunk senki pénzére, de felvesszük az orosz hitelt

Gyorsan bukott le Orbán újabb hazugsága. Most éppen azzal kábította a magyarokat, hogy olyan erős a gazdaság, hogy már nem szorulunk senki pénzére. Nehezen hihető, hogy ne emlékezne arra, hogy most hívták le Paks 2-ért az orosz hitel első részletét, eladósítva ezzel minden magyart 300 ezer forinttal.

orban_putyin.jpg

Az az ordas hazugság is pont annyira igaz, hogy nem kell nekünk a külföld pénze, amint amikor Orbán korábban azt mondta, nem akar állampolgárságot se, nemhogy szavazati jogot a határon túli magyaroknak. A magyar gazdaság az Európai Unió pénze nélkül csődben lenne. Orbán idején egyetlen nagy befektető nem jött az országba. Az utolsót még a Gyurcsány-kormány hozta, az volt a kecskeméti Mercedes. 

A valóság az, hogy nőtt az államadósság, a forint gyengébb, mint az MSZP-SZDSZ-kormányok idején. Drágább a benzin, a magyarok a világ legmagasabb áfáját fizetik. Azt lassan megszokjuk, hogy a szlovákok vernek minket, de most már a románok is. A klientúra, a hatalmi pozíciók elfoglalása, a mi 80 milliárdos adóbefizetéseinkből fenntartott, közmédiának hazudott Fidesz-híradók, a fideszes politikusok ellen kezdeményezett büntetőügyek ki nem vizsgálása tartja hatalomban ezt a bagázst.

Elment közel hatszázezer ember. Különbséget tesznek nekik kedves magyarok, és a miattuk elmenekülő magyarok között. Nincs már iparos, orvos, ápoló az országban, több, mint három millióan tartoznak a szegények közé.

És most azt állítja Orbán, hogy nem kell a külföld pénze, miközben ezekből tartja fenn a fideszes céghálót. Az orosz hitel viszont tényleg nem kell. Kár, hogy felvette, 30 évre eladósítva minden magyart Putyinnak. Orbán atomra költ a róla túl sokat tudó oroszoknak, miközben a világ szél- és napenergiát használ.

Sokba van nekünk Orbán. Egyre többe.

Semjén lehazaárulózta magyarok millióit

A nemlétező KDNP elnöke, Semjén Zsolt hazaárulónak nevezte mindazokat, akik csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a DK indított el a határon túli magyarok szavazati jogának megvonásáért. Ha belegondolunk abba, hogy egy kutatás szerint a magyarok kétharmada és a fideszesek több mint fele egyetért Gyurcsány Ferenc javaslatával, akkor Semjénnek sikerült több millió magyar hazaárulónak nevezni.

semjen_zs.jpeg

Sosem az eszéért szerette, aki szerette Semjén Zsoltot. A mérhetetlen támogatottságú KDNP elnöke nemes egyszerűséggel hazaárulónak nevezte mindazokat, akik csatlakoztak a Demokratikus Koalíció javaslatához: a határon túli magyaroknak legyen magyar állampolgársága, de ne szavazhassanak a magyar választásokon, hiszen döntésük következményeit nem vállalják.

A DK eddig közel hetvenezer aláírásról számolt be. Olyanok is sorban állnak a támogató ívek előtt, akik amúgy soha sehol, semmit nem szoktak aláírni. Ismeretes a Publicus Intézet felmérése, amely szerint az emberek háromnegyede ért egyet a DK-val, a bizonytalanoknak 63 százaléka, sőt, még a fideszesek több, mint fele is. Semjén tehát arra vetemedett, hogy magyar honfitársait, az ő urizálását, országlását finanszírozó polgárokat rekesztett ki a nemzetből. - több millió magyart. Tette ezt csak azért, mert fel merik emelni a szavukat egy igazságtalanság ellen. 

Valóban nem helyes, hogy a kormány az itteni magyarok milliárdjaiért szavazatokat vásárol Erdélyben vagy a Délvidéken, miközben az összegyűjtött voksok számát, és hogy kire adták le, még ellenőrizni sem lehet. Eközben a külföldön dolgozó magyarok nem voksolhatnak ugyanolyan feltételekkel, mint a határon túli magyarok.

Semjén gyalázatos megszólalása pontosan mutatja az Orbán-kormány igazi arcát. Az magyar, aki velük van. Aki nem, az hazaáruló. Ez nem nemzetpolitika, hanem a nemzet megosztása, magyar magyar elleni kijátszása. Legyen Semjén szégyenletes mondata hívószó. Ezért kell aláírni a határon túli magyarok szavazati jogának megvonását célzó kezdeményezést.

Orbán idején rosszabbul élnek a nyugdíjasok

Ezekben a napokban az Orbán-kormány azt a látszatot próbálja kelteni, mintha dőlnek a pénz a nyugdíjasokhoz, eljött a Kánaán az idős embereknek. A valóság azonban zord és kegyetlen. Ma rosszabb nyugdíjasnak lenni, mint Gyurcsányék idején.

 szegenyseg.png

Az infláció nyugdíjasokra átszámított része 2,4 százalékos, januárban pedig csak 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, a különbséget novemberben, egy összegben fizetik ki. A szabály az, hogy ha a különbség 1 százalékpontnál kisebb, egyösszegű nyugdíjkiegészítés jár. Még mielőtt bárki meghatódik, eláruljuk, hogy évek óta egyre rosszabbul élnek a nyugdíjasok.

A KSH nyári adatai szerint egy év alatt, vagyis a tavalyihoz képest legnagyobb mértékben a dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak 7, illetve 3,1 százalékkal. A dohánytermékek árát a jövedéki adó emelkedése befolyásolta. Az élelmiszereken belül jelentősebben nőtt a sertéshús és a cukor ára, a baromfihúsnál viszont látszik az általános forgalmi adó (áfa) év eleji csökkentésének hatása. A sertéshús ára 15,7, a cukoré 10,7 százalékkal, a sajt ára 9,2, a párizsié, kolbászé 7,9, a kenyéré 4,8 százalékkal nőtt. A friss gyümölcsök 10,2 százalékkal kerültek többe, a zöldségek 2,5 százalékkal drágultak.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy sok idős ember ma is levelezik és nem csetel, akkor még rosszabb a helyzet. Az elsőbbségi szabványlevél 7 százalékkal, az aznapi utalvánnyal történő fizetés ára közel 5 százalékkal, a postacsomagok alapdíja majdnem 14 százalékkal nőtt idén januártól, a háznál felvétel díja 100 százalékkal emelkedett, csakúgy, mint a terjedelmes vagy törékeny csomagok esetében felszámított különdíj.

És még nem számoltuk fel a romló egészségügyet. Nagyon sok helyen rossz körülmények között, kórházi fertőzéstől rettegve próbálnak gyógyulni. Lassan egész régiókban nincs elég háziorvos, így számos idős ember nem is jut hozzá a neki szükséges gyógyszerhez.

Többek között mindezekért kell kormányt váltania az országnak jövőre. Hogy ismét megbecsüljék az idős embereket, és törődjenek velük.

Be kéne fejezni a miniszterelnök-jelölti kasztingot

A Magyar Szocialista Párt egy év alatt háromszor ültette be a hintába kéretlenül a kormányváltást akaró polgárokat. Botka László, Lattmann Tamás és Balázs Péter nevét is ők dobták be, de más-más körülmények között mindegyikük gyorsan kiszállt vagy kirepült a ringlispílből.
casting.jpg
Lattmannt informálisan, nem nyilvánosan ajánlották. Botkát nem is akarták, de ő mégis jelentkezett, erre mégis akarták. Kilenc hónap előnyt kapott a Fidesz a szegedi polgármester ámokfutása miatt. Legutóbb Bajnai külügyminiszterét dobták be anélkül, hogy vele bárki egyeztetett volna. Három ember, három kaszting, három kudarc. Tanulni kellene 2013 tapasztalataiból, amikor szintén kaszting volt, és fideszes kétharmad lett a vége.
Azt javasolnánk, hogy az MSZP ezt hagyja végre abba. Az LMP már döntött Szél Bernadett jelöléséről. Külön indul a Momentum, és az újra egymásra találó Együtt és Párbeszéd sem akar közös miniszterelnök jelöltet. Ők várhatóan Karácsony Gergelyre teszik a tétjeiket. A DK is döntött: náluk listavezető lesz, Gyurcsány Ferenc személyében. Akit tehát az MSZP javasol, legfeljebb az MSZP jelöltje lehet, más párté aligha. 
Az MSZP-ben nem filmprducerek és színházigazgatók ülnek, hogy kasztingoljanak. Ez az egész annyira ciki. Rosszat tesz annak, akinek feldobják a nevét. Rosszat tesz az MSZP-nek és rosszat tesz az egész ellenzéknek. Arról nem is beszélve, hogy hervasztólag hat mindazokra, akik kormányváltást szeretnének.

Meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd megállapodás

Felesleges a görcsölés és cinikus rosszakarás: meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd együttműködés a 2018-as választásra. A 106 egyéni körzetben ezek a pártok egyetlen jelöltet ajánlanak majd a választók figyelmébe. A kormányváltás az LMP és a Momentum miatt hiúsulhat meg. Ez a két párt Orbán Viktor hatalomban maradásáért dolgozik.

 kilepes.jpg

Az elmúlt 48 órában megjelent néhány írás, amely körbehuhogta az ellenzéki pártokat. Sorjáztak a sok "ezek bénák", "nem is akarnak kormányváltást", "csak egyik ki akarja szorítani a másikat", és más, ehhez hasonló ostobaságok. Érdemes tehát újra tisztázni, a pártok közötti viták, konfliktusok teljesen normálisak. Ez a többpártrendszer, a verseny része, az pártok vezetői, tagjai, támogatói nem véletlenül vannak külön szervezetekben. 

Botka kilenc hónapos ámokfutása után most az a legjobb hír, hogy akiket a bukott miniszterelnök-jelölt megpróbált végleg összeveszíteni, végre egy asztalhoz ülhettek és tárgyalhatnak. A 106 egyéni jelöltben kell megállapodnia a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Párbeszéd delegációinak. Hogy e pártok külön listáikon még kikkel tudnak és/vagy akarnak együttműködni, az az ő dolguk. Itt a Kávézóban biztosak vagyunk abban, hogy ez a négy párt felelősen gondolkodik, és tudják, mi a tétje a jövő évi választásnak.

Akik a teljes összeborulást hiányolják, azokat emlékeztetnénk arra, hogy 2010-ben és 2014-ben ez már megtörtént, és a közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös jelöltek koncepciója kétszer megbukott. Nem érdemes megpróbálni ugyanabba a folyóba harmadszor is belelépni. A külön listák tisztán megmutatják a pártok kínálata közti különbséget. A közös miniszterelnök-jelölt ügyében pedig azért nem érdemes erőlködni, mert az eltelt hét és fél év (!) nem termelt ki senkit a civil világból, aki a politikától érintetlenül, de annak szabályait, útvesztőit ismerve oda merne állni Orbán elé, vállalva a Fidesz azonnali gyűlöletkampányának áldozati szerepét. Egyetlen párt pártpolitikusát pedig a többiek nem fogadják el. Ez az esély az elmúlt 9 hónapban a jelölt hibájából elveszett...

 A választási győzelem az LMP és a Momentum makacsságán múlhat. E két párt önálló jelöltállítása akár tucatnyi olyan mandátumot juttathat a Fidesznek, amelyet az ő együttműködésükkel a demokratikus oldal szerezhetne meg. Ez bűnös kollaboráció, ez árt az ország nemzeti érdekeinek is. Szél Bernadettnek és Fekete-Győr Andrásnak dönteni kell. Korszakot akarnak váltani 2018-ban, vagy kormányt. Ha így folytatják, lesz korszakváltás: Orbán kilépteti az országot az Európai Unióból és a Fidesz folytathatja a nemzet pusztítását és a lopást.

Ebből a korszakból pedig nem kérünk...

Meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd megállapodás

Felesleges a görcsölés és cinikus rosszakarás: meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd együttműködés a 2018-as választásra. A 106 egyéni körzetben ezek a pártok egyetlen jelöltet ajánlanak majd a választók figyelmébe. A kormányváltás az LMP és a Momentum miatt hiúsulhat meg. Ez a két párt Orbán Viktor hatalomban maradásáért dolgozik.

 hozza.jpg

Az elmúlt 48 órában megjelent néhány írás, amely körbehuhogta az ellenzéki pártokat. Sorjáztak a sok "ezek bénák", "nem is akarnak kormányváltást", "csak egyik ki akarja szorítani a másikat", és más, ehhez hasonló ostobaságok. Érdemes tehát újra tisztázni, a pártok közötti viták, konfliktusok teljesen normálisak. Ez a többpártrendszer, a verseny része, az pártok vezetői, tagjai, támogatói nem véletlenül vannak külön szervezetekben. 

Botka kilenc hónapos ámokfutása után most az a legjobb hír, hogy akiket a bukott miniszterelnök-jelölt megpróbált végleg összeveszíteni, végre egy asztalhoz ülhettek és tárgyalhatnak. A 106 egyéni jelöltben kell megállapodnia a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Párbeszéd delegációinak. Hogy e pártok külön listáikon még kikkel tudnak és/vagy akarnak együttműködni, az az ő dolguk. Itt a Kávézóban biztosak vagyunk abban, hogy ez a négy párt felelősen gondolkodik, és tudják, mi a tétje a jövő évi választásnak.

Akik a teljes összeborulást hiányolják, azokat emlékeztetnénk arra, hogy 2010-ben és 2014-ben ez már megtörtént, és a közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös jelöltek koncepciója kétszer megbukott. Nem érdemes megpróbálni ugyanabba a folyóba harmadszor is belelépni. A külön listák tisztán megmutatják a pártok kínálata közti különbséget. A közös miniszterelnök-jelölt ügyében pedig azért nem érdemes erőlködni, mert az eltelt hét és fél év (!) nem termelt ki senkit a civil világból, aki a politikától érintetlenül, de annak szabályait, útvesztőit ismerve oda merne állni Orbán elé, vállalva a Fidesz azonnali gyűlöletkampányának áldozati szerepét. Egyetlen párt pártpolitikusát pedig a többiek nem fogadják el. Ez az esély az elmúlt 9 hónapban a jelölt hibájából elveszett...

 A választási győzelem az LMP és a Momentum makacsságán múlhat. E két párt önálló jelöltállítása akár tucatnyi olyan mandátumot juttathat a Fidesznek, amelyet az ő együttműködésükkel a demokratikus oldal szerezhetne meg. Ez bűnös kollaboráció, ez árt az ország nemzeti érdekeinek is. Szél Bernadettnek és Fekete-Győr Andrásnak dönteni kell. Korszakot akarnak váltani 2018-ban, vagy kormányt. Ha így folytatják, lesz korszakváltás: Orbán kilépteti az országot az Európai Unióból és a Fidesz folytathatja a nemzet pusztítását és a lopást.

Meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd megállapodás

Felesleges a görcsölés és cinikus rosszakarás: meglesz a DK-MSZP-Együtt-Párbeszéd együttműködés a 2018-as választásra. A 106 egyéni körzetben ezek a pártok egyetlen jelöltet ajánlanak majd a választók figyelmébe. A kormányváltás az LMP és a Momentum miatt hiúsulhat meg. Ez a két párt Orbán Viktor hatalomban maradásáért dolgozik.

 hozza.jpg

Az elmúlt 48 órában megjelent néhány írás, amely körbehuhogta az ellenzéki pártokat. Sorjáztak a sok "ezek bénák", "nem is akarnak kormányváltást", "csak egyik ki akarja szorítani a másikat", és más, ehhez hasonló ostobaságok. Érdemes tehát újra tisztázni, a pártok közötti viták, konfliktusok teljesen normálisak. Ez a többpártrendszer, a verseny része, az pártok vezetői, tagjai, támogatói nem véletlenül vannak külön szervezetekben. 

Botka kilenc hónapos ámokfutása után most az a legjobb hír, hogy akiket a bukott miniszterelnök-jelölt megpróbált végleg összeveszíteni, végre egy asztalhoz ülhettek és tárgyalhatnak. A 106 egyéni jelöltben kell megállapodnia a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Párbeszéd delegációinak. Hogy e pártok külön listáikon még kikkel tudnak és/vagy akarnak együttműködni, az az ő dolguk. Itt a Kávézóban biztosak vagyunk abban, hogy ez a négy párt felelősen gondolkodik, és tudják, mi a tétje a jövő évi választásnak.

Akik a teljes összeborulást hiányolják, azokat emlékeztetnénk arra, hogy 2010-ben és 2014-ben ez már megtörtént, és a közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös jelöltek koncepciója kétszer megbukott. Nem érdemes megpróbálni ugyanabba a folyóba harmadszor is belelépni. A külön listák tisztán megmutatják a pártok kínálata közti különbséget. A közös miniszterelnök-jelölt ügyében pedig azért nem érdemes erőlködni, mert az eltelt hét és fél év (!) nem termelt ki senkit a civil világból, aki a politikától érintetlenül, de annak szabályait, útvesztőit ismerve oda merne állni Orbán elé, vállalva a Fidesz azonnali gyűlöletkampányának áldozati szerepét. Egyetlen párt pártpolitikusát pedig a többiek nem fogadják el. Ez az esély az elmúlt 9 hónapban a jelölt hibájából elveszett...

 A választási győzelem az LMP és a Momentum makacsságán múlhat. E két párt önálló jelöltállítása akár tucatnyi olyan mandátumot juttathat a Fidesznek, amelyet az ő együttműködésükkel a demokratikus oldal szerezhetne meg. Ez bűnös kollaboráció, ez árt az ország nemzeti érdekeinek is. Szél Bernadettnek és Fekete-Győr Andrásnak dönteni kell. Korszakot akarnak váltani 2018-ban, vagy kormányt. Ha így folytatják, lesz korszakváltás: Orbán kilépteti az országot az Európai Unióból és a Fidesz folytathatja a nemzet pusztítását és a lopást.

Ebből a korszakból pedig nem kérünk...