Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Ellenzéki tájkép - csata után

2018. április 12. - Európa Kávézó

Lemondások, belső balhék, tisztújítások. Itt tart az ellenzék 72 órával az elborzasztó választási eredmény után.

v_18.jpg

Függetlenül attól, hogy történt-e csalás - szerintünk valamennyi biztosan történt -, az ellenzéki oldalt alaposan megrázta a számukra nem várt eredmény. Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje már vissza is vonult Zugló élére. Nyomában ma nem tudni, hogy a Párbeszéd képes lesz-e önálló frakciót alakítani, vagy az MSZP-vel közösen alkotnak szövetségben képviselőcsoportot. A szocialistáknál megint tisztújítás lesz. Gyurcsány Ferenc 2009-es távozása óta volt már elnök Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József, Molnár Gyula. Most ismét elnököt keresnek, közben akadt néhány miniszterelnök-jelöltjük is, Mesterházy, Botka, végül kívülről Karácsony. A régi nagyágyúk közül Gőgös Zoltán vonult vissza.
A Jobbikban is elnököt keresnek. Az elbukott Vona Gábor nem csak az elnöki posztról, hanem parlamenti mandátumáról is lemondott. A frakciót még ő rakta össze, amelyben inkább a középre tartó csapat tűnik erősebbnek, de nem lehet nem észrevenni a hungarista vonal ébredését sem Toroczkai alelnökkel az élen. Nagy kérdés, hogy kitartanak-e egy mérsékelt irány mellett, vagy Orbántól próbálják visszaszerezni a radikális tábort.
A DK-t is letaglózta az eredmény, kemény kudarcként élték meg a választást de ők legalább megduplázták képviselőik számát. Az első választáson, amelyen önállóan elindultak, frakciót alapíthattak. Ám Gyurcsány köreiben is erős a gyanú, hogy szavazataik veszhettek el csalás útján. A párt azonban egységes maradt.
Az LMP akár szakadhat is. Hadházy társelnök lemondott. A nyilvánosságra került Schiffer-Hadházy konfliktus, a párton belül indult fegyelmik egész sora mély belső válságot jelez. Szél Bernadett próbál kívül helyezkedni ezeken, a szövetséges Gémesi György feltűnően eltűnt a nyilvánosságból.
A Momentumnál tisztújítás lesz, az Együtt feloszlik. Az utóbbi évek, évtizedek állandó arcai közül nem csak Vona és Gőgös tűnik el. Fodor Gábor, Juhász Péter, Szigetvári Viktor, Bokros Lajos is legfeljebb külső szereplőként bukkanhat fel televíziós stúdiók környékén. 
Hogy merre indul el az ellenzék, ma még nem tudható. Új módszerekre, az együttműködés, a pártépítés új formáira lesz szükség. Akik pedig utálják ezeket a pártokat, próbálják megszokni, hogy folytonos ekézésük a Fidesznek segít. Lehetett volna újat, jobbat, erősebbet csinálni, de senkinek sem sikerült. 

Gyurcsány maradt a placcon egyedül - rá szavazunk!

A mai bejegyzés nem lesz túl hosszú, viszont egyértelmű. Innen a Kávézóból úgy látjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióra érdemes szavazni.

kampanyzaro.jpg


Láttuk a kínálatot, a helyzet egyértelmű. 


Maradt Gyurcsány Ferenc. Ez az ember megharcolt az igazáért, bebizonyította, hogy a legádázabb ellenfele Orbánnak és bűnös rendszerének. Kormányzati, politikai, diplomáciai és partszervezői tapasztalata messze a többiek fölé sorolja. Egyedül Gyurcsány szájából hiteles az elszámoltatás ígérete.

Tehát innen a Kávézóból azt javasoljuk, hogy egyéniben a baloldal (DK, MSZP-P) koordinált jelöltjeire szavazzanak: ne a Fideszre, ne a Jobbikra. Listán pedig a Gyurcsány vezette DK-listát, a 3-as listat ajánljuk.

Jöjjön vegre a kormányváltás!

Gyurcsány nyerte a jelölti vitát

Tanulságos volt a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjeinek és listavezetőinek vitája. Gyurcsány nyert, Szél Bernadettet többször kinevették, sőt, kitapsolták. A kormányzati tapasztalat, a kommunikációs rutin a DK elnökét erősítette. Jól szerepelt Szigetvári Viktor (Együtt), közepesen Karácsony Gergely (MSZP-P), Fekete-Győr Andráson még lötyög ez a kabát. Szél Bernadett viszont kínosan leszerepelt.
Jellemző a magyarországi médiaviszonyokra, hogy az öt jelölt vitáját - Orbán és Vona nem vállalta - egyetlen tévécsatorna sem közvetítette. Szerencsére, a neten több fórumon is láthatták az érdeklődők. Egészségügy, oktatás, szociális ügyek, elszámoltatás, az általános közállapotok szerepeltek a témák között. Mindenki két percet kapott. Kiderült, hogy az oktatás, az egészségügy területén sok a közös pont, a számonkérésben is hasonló volt az álláspont. Kiderült azonban, hogy négy párt (DK, MSZP, Momentum, Együtt) képes lenne közösen kormányozni, akár koalícióban, az LMP azonban ettől elhatárolódott. 
v18.jpg
Fekete-Győr és Szigetvári bírálta Karácsonyt a betarthatatlan 13. havi nyugdíj ígéretéért. Csendes, de nem támogató derű futott át a termen, amikor Karácsony arról beszélt, hogy egy leendő kormányt neki kell vezetnie. Gyurcsány a kormányzati tapasztalat birtokában sorolt számokat, adatokat, figyelmeztetve a többieket a felelőtlen költekezés veszélyeire. Abban mindenki egyetértett, hogy a családi pótlékot emelni kell. 
Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Gyurcsány kaphatná a legmagasabb pontszámot. A többiek mellett tényleg úgy beszélt, mint egy sokat látott és tapasztalt miniszterelnök. Ügyesen elegyítve az ígéreteket, adatokat a szenvedéllyel. A második helyen az ugyancsak felelősen ígérő Együtt jelöltje, Szigetvári Viktor végzett, aki utolsó felszólalásként élesen bírálta a visszalépésekre nem hajlandó LMP-t. A harmadik helyre Karácsony Gergelyt tesszük, aki nemigen mondott maradandót, és nehézkesen próbálta menteni a 13. havi nyugdíj ígéretét. A negyedik Fekete-Győr András lett, aki túl sok idegen kifejezést használt és próbálta egybemosni az elmúlt 28 év össze kormányának hibáit, tévedéseit. Ezzel a jelenlevők között nem aratott nagy sikert. A sort Szél Bernadett zárja, aki összekeverte az erőt az agresszivitással. Ismét kiderült, hogy képtelen kilépni a saját árnyékából, ráadásul a többieket sértegetve ismét elutasított minden együttműködést. Többször kinevették, kitapsolták.
A vita, amelyet a V18 csoport szervezett, inkább bizakodó hangulatú volt. Szél nem ragaszkodott a győzelem utáni kormányzáshoz. Ezzel sem Gyurcsány, sem Karácsony, sem Szigetvári nem értett egyet. Ők úgy gondolták: ha nyer a demokratikus ellenzék, erősen és keményen kell megragadni a kormányrudat.

A Jobbik nem lép vissza - Orbán és Vona összejátszik

Itt a Kávézóban nem értjük, miért van az, hogy a "közvélemény" és a "megmondók" számon kérik az ellenzéki pártokon a kölcsönös visszalépést, de ugyanezt nem várják el a Jobbiktól. Miért lenne természetes, hogy Vona Gábor pártja 106 körzetben induljon, a többiek pedig vonják vissza jelöltjeiket.
vona_orban.jpg
A vízcsapból is folyik, hogy a Jobbik így meg úgy, meg a mitudjukigazankiazesely.hu, mondjukatutifrankot.hu és az ezekhez hasonló "hiteles felmérések" ontják, hogy melyik körzetben melyik jelöltre szavaznának legszívesebben, főleg ha az átszavazási hajlandóság eléri az x százalékot. Hogy ezek így vannak-e, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a Jobbik 106 körzetben indul. Nem lépnek vissza senki javára. Márpedig amelyik párt nem lép vissza, nem együttműködő, az a Fidesznek segít.
Tekintettel arra, hogy a Jobbik az összes országpusztító fideszes törvényt megszavazta, benne a kétharmadosokat is, erős a gyanú, hogy Orbán és Vona összejátszik. A 106 jobbikos meccsben tartása a Jobbikon kívül csak Orbánnak jó.
Lám, Vona mégis csak Orbán polgári köréből indult. Az alma nem esik messze a fájától.

A Jobbik nem lép vissza sehol - Orbánt segítik

Folyamatosan megy ez a "játék", hogy melyik körzetben melyik párt adja az esélyes ellenzéki jelöltet, kinek van reménye a Fidesz legyőzésére. Csak éppen a Jobbik nem lép vissza sehol, ezzel pedig Orbánt segítik, ahogy amúgy az egész ciklusban tették.

orban_vona_uj.jpg

Se szeri, se száma az ilyen olyan oldalaknak, amelyek megmondják a tutit, hogy kire kell szavazni az egyéni körzetekben. Egyfolytában számon kérik a demokratikus ellenzéki pártokon, hogy nem lépnek vissza egymás javára. Eközben egy szó sem esik a Jobbikról, amely mind a 106 körzetben indul, és sehol nem óhajt visszalépni. Még ott sem, ahol totálisan esélytelenek - például egész Budapesten.
Az ország több pontján jobbikos politikusok keresik fel a többi párt jelöltjét, ajánlatot téve, hogy lépjenek vissza a javukra. Valamilyen nekik kedvező kutatásra hivatkoznak, eközben a pártjuk ott sem mozdul, ahol visszalépésük segítene az ellenzéken.
Nem érdemes megbízni egy olyan pártban, amelynek elnöke Orbán polgári köréből jött, amelyik minden fontos orbáni törvényt megszavazott az országgyűlésben. 
A demokratikus pártok koordinált jelöltjeire érdemes szavazni. A Jobbikot, amelyről még simán kiderülhet, hogy báránybőrbe bújt farkas, jobb elkerülni.

Erdélyi videó: Gyurcsány bemutatja,  miért menj el szavazni

Kár nyavalyogni, hogy nahát, ez a Gyurcsány riogat a határon túli magyarokkal. Nem riogat, bemutatja a valóságot.
tusvany.jpg
Muszáj kimondani: Orbán nem azért szórja számolatlanul a magyar adófizetők pénzét a határon túlra, főleg Erdélybe, hogy segítse az ott élő magyarokat. Ehhez nem kellene haveri erdélyi vállalkozókat támogatni, futballcsapatokat venni, templomokat építeni. Épp elég lenne színházakat, iskolákat, könyvtárakat, az anyanyelv megőrzését, a magyar kultúrát segíteni.
Anno Mikola István megmondta, mi a cél: szavazati jogot adni és ezzel húsz évre bebetonozni Orbán hatalmát. Tehát aki most megint gyurcsányozik, látva, hogy a DK videóján minden megszólított kolozsvári a Fideszre szavaz, az vagy nem érti a helyzetet, vagy ha érti, és mégis nyűgösködik, annál rosszabb. Tetszik vagy nem tetszik, az a kisfilm pőrén bemutatja, hogy az anyaországi százmilliárdok tarthatják hatalomban az országot tönkretevő diktátort.
Mi tehát a feladat? Kedves anyaországi magyar: menj el szavazni, hogy kompenzálni lehessen a kintről Orbánra leadott voksokat. Erről szól Gyurcsány Ferenc filmje. Nincs benne gyűlöletkeltés, csupán voksolásra buzdít.
Ha valaki összeugrasztotta az anyaországi és a határon túli magyarokat, az csakis Orbán, aki hatalmi céljainak rendelte alá nemzeti érzéseinket.

Az LMP Orbán oldalára állt?

Nem tárgyalnak senkivel. Ha mégis, akkor teljesíthetetlen feltételeket szabnak. Szél Bernadettel sem lett más a politika. Maradtak a Fidesz segédcsapata.

lmp.jpg
Már-már azt hihette Szél Bernadett és Hadházy Ákos, hogy a meccs megint kihúzható 0-0-val. A "nem állunk szóba sem a Fidesszel, sem a 2010 előttiekkel" taktika megint majdnem bevált. Most a 87. percig tartott a taktikázás. Ekkor azonban valaki átlőtte a falat és az eredmény 0-1. Mindegy, hogy ez most éppen Gyurcsány Ferenc volt, vagy bárki más. Amúgy Gyurcsány, mégpedig azzal, hogy egyoldalúan visszahívta a DK jelöltjét Szél Bernadett javára, majd tárgyalásra hívta az LMP-t is. 
Innentől az LMP-ben kitört a pánik. Elmentek az egyeztetésre, amelyen a DK és az MSZP vett részt rajtuk kívül, de közös sajtótájékoztatót már nem tartottak. Vágó Gábor sértegetni kezdte a vendéglátóit, majd bocsánatot kért. Gyorsan elszaladtak a Jobbikhoz, ahol azonban kosarat kaptak, sőt, Toroczkai alelnök a fizikai viszolygásról beszélt az LMP politikusai láttán. 
szel_kosa.jpg
Mire bejelentették a sajtótájékoztatón, hogy senki javára nem lépnek vissza, egyik jelöltjük már vissza is lépett Kunhalmi Ágnes javára. Este már egy veszprémi jobbikos támogatása is előkerült.
A 87. percben kapott gól meglehetősen szétzilálta az LMP taktikáját. Szél Bernadett pártja konferenciáján már Polt Péter hivatalban tartásáról beszélt.
A meccs elúszni látszik. A se ide se oda függetlenségről lejött a festék. Maradt a Fidesz szolgálata. Az LMP a teljes különállásával 2014-ben 11 mandátumot adott a Fidesznek, most lehet, hogy még többet.
A többi a választók dolga. Az LMP most, a 89. percben még egyenlíthet, ha megkezdi a koordinációs tárgyalásokat az MSZP-vel és a DK-val, utóbbiaknak sűrűn megköszönve Szél támogatását. Ha nem így lesz, akkor a második gólt a választók rúgják be és már nem lesz idő felállni 0-2-ről..

Harc idején gyenge dolog a civil árnyékkormány

Megmondjuk őszintén, itt a Kávézóban nem repestünk, amikor megnéztük a Karácsony Gergely árnyékkormányáról szóló híradásokat. Ez a névsor, bár tisztességes emberek gyülekezete, harmatgyenge lesz, amikor Orbánnal kell háborúzni a forró politikai ősz hónapjaiban. Ráadásul, hol van még a győzelem...?

arnyek.jpeg
A politikusok nélküli politika ostobaság, főleg harc idején. Ki gondolhatja komolyan, hogy amikor Orbán, Lázár, Rogán, Deutsch, Kövér, Semjén, Bayer és más fekete öves gazemberek állnak a túloldalon, akkor egy demokrata győzelem esetén Hegyesiné Orsós Éva áll a túloldalon. Karácsony Gergely el van tévedve, ha azt hiszi, hogy a Fidesz esetleges veresége utáni kemény meccsek idején Andor László lesz képes ellensúlyt képezni.
Arra a küzdelemre, ami jön, ha veszít a Fidesz, ketrecharcosok kellenek, akik mögött kőkemény politikai és párttámogatás van a parlamentben. Olyan hölgyekre és urakra van szükség, akik nem ijednek meg semmitől. Nem széplelkek kellenek ide, hanem ütközni tudó harcosok. Ez nem a széplelkek terepe, hanem a küzdőké. Ha esetleg a Párbeszéd társelnöke az MSZP-ben gondolkodna, Korózs, Hiller, Kunhalmi vagy Gőgös erősebb bázisnak tűnik. Ráadásul ha Mellár Tamás veszítene egyéniben, az nem tenne jót a reputációjának, márpedig sem a Jobbik, sem az LMP nem áll be mögé. Ezért is kár volt őt megnevezni, hiszen egyéniben indul, nem kockázatmentesen. Ha ugyanis veszít, ő még képviselő sem lesz, mert független jelölt.
Érdemes lett volna megfontolni, hogy szabad-e árnyékkormányt megnevezni. Karácsony a kormányzóképesség látszatát akarta kelteni, de úgy tűnik, hogy pártok, vagyis szavazóbázis nélküli emberekre támaszkodik, ami politikai hiba. Öngól. Pontosan ez a mentalitás volt az oka többek között annak, hogy a Párbeszédet 0,3 százalékra mérték. Nincs egy ilyen koncepció mögött érdemi szavazóbázis.
Ha Karácsony komolyan veszi a kormányzás felelősségét - amelytől egyelőre meglehetősen távol áll -, akkor tudná, hogy minden miniszterről a pártok koalíciós tárgyalásain döntenek. Nincs előre bemondott, vagyis védett név, azoknak pedig, akik majd megszavazzák a kormány leendő döntéseit, azoknak a maradék jut. A koalíciós pártok mögött parlamenti szavazatok, és a többség biztosítása áll, ehhez pedig főleg pártpolitikusok kellenek.
Úgy látjuk tehát, hogy ez a kezdeményezés rossz ötlet volt. Nem tesz jót egy leendő kormány hitelességének a posztok előre osztogatása, és nehezíti a remélt győzelem utáni koalíciós tárgyalásokat is.

Kamupártok - keresd mögötte a Fideszt

Micsoda véletlen! - rettenetes mennyiségű kamupárt bukkant fel a 2018-as választásra. Ez is csak az Orbán-kormány idején fordulhat elő.  Nagy valószínűséggel a Fidesz hozta őket létre ezeket.

kamupart.jpeg

Lesznek olyan szavazólapok, ahol, harminc-negyven, vagy még annál is több kamupárt neve szerepel majd. Mögöttük néhány pénzleső ügyeskedőn kívül nincs senki más. Ezek a "pártok" az elmúlt négy évben egyszer sem szólaltak meg, soha, semmiről nem volt véleményük. Íme csak néhány példa: A Haza Pártja, A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, A Mi Pártunk, Alternatív Magyar Néppárt, Aquila Párt, Origó Párt, Családok Pártja, Dolgozók Magyarországi Pártja stb. stb.

Ezek a nemlétező csoportok felnyalják az állami támogatást, aztán eltűnnek. Akik létrehozzák, akik megbízzák őket, bűnt követnek el. És láss csodát, mindez egyetlen párt érdekét szolgálja, a Fideszét. Ki másnak lehet hasznos, ha az ellenzéki szavazó összezavarodik, miközben egy WC-papír méretű slejfnivel vonul be a függöny mögé, hogy szavazzon? Csak Orbánnak és a Fidesznek.
Nincs még egy ország, ahol ez mehet. Orbán, hazugságra épülő Magyarországán immár természetes jelenség. Ezeknek is börtönben a helyük. A kamupártok, gyakran köztartozást is felhalmozó figurái ellen a törvény szigorával kell fellépni.
A recept pedig egyszerű: csak olyan párt listájára és csak olyan egyéni jelöltre szabad szavazni, amely és aki biztosan bejut, vagy esélyes a győzelemre.
Kukába a kamupártokkal!

Czeglédy-ügy: Orbán ma is Gyurcsánytól retteg

Brutális képet rajzolt a mai Magyarországról a börtönből egyelőre szabaduló Czeglédy Csaba. Az ügyvéd egy újabb koncepciós per áldozata lehet, akinek ráadásul felajánlották: ha Gyurcsány Ferencre vall, hamar térhet haza a családjához.

czegledy.jpg

A történet egyszerű: van egy ügyvéd, aki amúgy az MSZP tagja. Számos ügyben tört borsot a Fidesz orra alá. Emellett a szocialistáknak, külön Botka Lászlónak, valamint a DK-nak, és külön Gyurcsány Ferencnek visz peres ügyeket. Ezek döntő többségét meg is nyeri a fideszes politikusok és lakájmédiájuk ellen.
Czeglédy Csabát, aki üzletember is, letartóztatják, meggyanúsítják, de állítása szerint az ellene felhozott vádak gyakorlatilag már megdőltek. Az állítólagos károsultak pedig egyelőre nemigen bukkannak fel.
De vajon hogyan, milyen törvényességi alapon működhet a magyar ügyészség, ahol egy előzetesben ülő embernek szabadságot ajánlanak, ha Orbán legfőbb, sőt, gyakorlatilag egyetlen ellenfelére hazudik valamit.
Mi járhat azon ügyészek fejében, akik úgy gondolják, hogy ez mehet, hogy ez soha nem fog kiderülni? És mi járhat Orbán fejében, aki pontosan tudja, hogy egyetlen ellenfele van, és azt börtönbe akarja dugni?
Magyarország ma diktatúra. Orbán és embereinek bűnei pedig még annál is számosabbak és durvábbak, mint amit eddig erről gondolhatott a magyar.