Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Botka a Gyurcsány-kormányból épít árnyékkormányt

2017. július 14. - Európa Kávézó

Megjelent egy hír, amit nem cáfolt az MSZP: Botka László árnyékkormánya tele van a Gyurcsány-kormány minisztereivel és államtitkáraival. Most akkor mégsem akkora baj mindaz, ami 2010 előtt történt?

botkaek.jpg

Itt valami nem stimmel... Botka László azzal kezdte miniszterelnök-jelölti bemutatkozását, hogy meg kell mutatni a választóknak, hogy nem térhet vissza a 2010 előtti világ, Gyurcsány Ferenc pedig pláne nemkívánatos személy. Ő aztán lépjen vissza, de gyorsan, mert akadályozza a kormányváltást.

Ehhez képest most megjelent egy lista - igaz, a Habony-médiában -, de egy teljes nap alatt nem cáfolta a névsor hitelességét a Magyar Szocialista Párt. Végül elkezdett csordogálni, hogy nem is így, hanem valamilyen Tanács alakul. Ez pedig azért kínos, mert Botka már ígérte az árnyékkormányt. Ennek ellenére vegyük komolyan...

Ha Botka megtagadja a 2010 előtti kormányzást - amikor amúgy képviselő és megyei elnök is volt -, akkor hogyan lehet nála árnyékkormány miniszterjelöltje Hiller István, Ujhelyi István, Korózs Lajos és Gőgös Zoltán? Hiller oktatási miniszter volt, Ujhelyi területfejlesztési államtitkár, Korózs a szociális, Gőgös az agrárügyek államtitkára volt - mindannyian a Gyurcsány-kormány tisztségviselői. 

Ha 2010 előtt minden rossz volt - ahogy Botka állította -, akkor ezek az emberek nem számíthatnának árnyékkormányos megtiszteltetésre. Ha viszont jól dolgoztak - mi a Kávézóban ezt így gondoljuk -, akkor mi baja van Botkának a felsoroltak korábbi főnökével, Gyurcsány Ferenccel, illetve az általa vezetett kormány teljesítményével? 

Lám, nem lehet össze-vissza beszélni, mert az ember gyorsan lebukik. A világ vicce lenne, ha Botka hivatalosan bejelentené ezt a névsort, hiszen az általa megtagadott Gyurcsány-kormányra támaszkodna - és nagyon hamar kinevetnék újabb következetlenségéért...

Utóirat: Nagyon népfrontosra nem sikeredett az árnyékkormány, mert az egyetlen nem szocialista, az az Együtt egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán. Igaz, ő már cáfolta, hogy megkeresték...

TGM már nem akar többpártrendszert?

Tamás Gáspár Miklós azon morfondírozott egy mai írásában, hogy az egész ellenzékből csak az MSZP induljon 2018-ban, mindenki más álljon be mögé, vagy tegye el magát a 2018 utáni időkre. Itt a Kávézóban arra gondoltunk, hogy 2018-ig már csak egyvalaki írjon politikai publicisztikát, a többiek tegyék félre magukat 2018 utáni időkre.

mszp_megint.jpg
Néha van az úgy, hogy muszájból gondolkodunk el egy felvetésen. TGM dolgozatának javaslata is ezek közé tartozik, de mivel írása némileg kárt okoz, esetleg szavazók töredékét, de elbizonytalaníthatja, ezért megpróbáljuk végiggondolni, hova vezetne, amit kitalált.
Abba most bele sem megyünk, hogy TGM az "ellenzék válságáról" beszél. Tőle ez azért furcsa, mert két párt alapítása körül is bábáskodott. Az SZDSZ egyik meghatározó politikusa volt, és ez a párt már meg is szűnt. Később létrehozta a Zöld Baloldal nevű szervezetet, amelynek alapító elnöke lett. Nem tudjuk, mi történt ezzel a formációval, de ha jól emlékszünk, soha nem volt mérhető támogatottsága. Többszörösen elvérzett pártpolitikusként nem szerencsés és nem elegáns az állva maradt, ezer gonddal küszködő, de mégis csak létező pártokat elparentálni.
Az ötlet, hogy az MSZP induljon egyedül 2018-ban, azért is különös, mert a többpártrendszer lényege a demokratikus versengés. Mi legyen azokkal a választókkal, akik nem értenek egyet a szocialisták politikájával, esetleg nem Botka Lászlóban, hanem más politikusokban hisznek? Az nem jut TGM eszébe, hogy esetleg otthon maradnának mindazok, akik nem az MSZP-vel képzelik a jövőt, márpedig ez Orbán négyötödös győzelméhez vezetne?
És ha már itt tartunk, mi lenne, ha nem csupán arra lenne szabály, hogy csak az MSZP, vagyis egy párt induljon az ellenzéki oldalon, hanem arra is, hogy csak egy ember írjon politikai publicisztikát? Össze-vissza fecseg a TGM, a Kéri, a Lengyel, a Pogátsa, a Lakner, az Uj, a Tóta meg a többi. Minek ez a nagy összevisszaság? Írjon csak az egyik, a többi tegye el magát 2018 utáni időkre. Úgysem jönnek be a jóslataik, akkor meg minek? Melyiknek higgyünk ugyanis? Amelyik közös listát akar? Amelyik külön listát? Amelyik az egyéni körzetekben akar csak összefogást? Amelyik szerint nem kell miniszterelnök-jelölt, elég, ha listavezetők versengenek? Amelyik szerint már győzött a Fidesz, vagy amelyik szerint nyílt a verseny?
Lehet, hogy TGM nem szereti már a többpártrendszert? Különben ezt a cikket nem írta volna meg. De lehet, hogy csak feltűnőt akart írni. Még nem tudjuk, melyik a rosszabb. 
Az nem lehet, hogy induljon minden párt, írjanak a publicisták kéket-zöldet, a többit a választók eldönti? Ma azok vannak többen, akik Orbán bukását akarják. Ha ők mind elmennek szavazni, akkor Orbán bukni fog. Nem inkább ezen lenne érdemes gondolkodni?

Gyurcsány 2006=Merkel 2017?

Rettenetes, riasztó képek érkeznek Hamburgból. A világ vezetőinek csúcstalálkozóját zavargások kísérik, rendőrök sérülnek meg. Kirakatokat törnek be, autók égnek. Ugye ismerős? 2006 őszén ugyanez történt, csak Németországban senki nem kiált szemkilövető rendőrt, nem támadják az erővel rendet rakó hatóságot és nem vizsgáltatják méltatlan körülmények között Angela Merkel felelősségét...

Ugyanaz a helyzet lenne? 2006-ban először a Fidesz azt kifogásolta, hogy a rendőrség miért nem használt éleslőszert a rendbontók ellen, mert látták, milyen megrökönyödést váltott ki az általuk szervezett és hergelt csőcselék ámokfutása. Aztán váltottak, és kitalálták a rendőrséget utasító, szemkilövető miniszterelnök, és az agresszív rendőrök kontra békés tiltakozók ócska hazugságát. Addig sem kellett arról beszélni, hogy mi a felelősségük 2006 őszének zavargásaiban.

hamburg.jpg Hamburg 2017

Most akkor Angela Merkel lenne, aki utasítja a rendőrséget, ő lenne a szemkilövető Mutti, aki hatalma megtartása érdekében rendőrterrorral némítja el az elégedetlen tömegeket? Ugyan, mi szüksége lenne erre Merkelnek pár hónappal a választás előtt, amikor ráadásul nyerésre áll? Nem arról van szó, hogy ahogy 2006-ban Budapesten, úgy 2017-ben Hamburgban is teszi a dolgát a rendőrség? Olykor jól és hatékonyan, máskor pedig keményen, erőt alkalmazva, és talán az ellencsapás is erősebb is olykor a szükségesnél? Főleg, ha a rendőr az életét menti?Sérültek ártatlanok 2006-ban, és 2017-ben is. Nagyjából ugyanannyi rendőr sérült meg 2006-ban Budapesten, mint most eddig Hamburgban...és ugyanazt vetik be a német rendőrök, mint a magyarok (spray, vízágyú, gumilövedék...)

2006_bp.jpg

2006 Budapest

Gyurcsány Ferencről jogerősen minden bíróság kimondta, hogy semmire, törvénytelenségre végképp nem utasította a rendőrséget. 2006 őszétől kezdve a rendőrök is jobban felkészültek, hasonló atrocitás nem is történt többet.  A különbség annyi, hogy Merkelt senki nem akarja és nem is fogja majd meghurcolni. A magyar miniszterelnök 2006-ban, a német kancellár 2017-ben érez fájdalmat, hogy emberek sérülnek, értékek zúzódnak porrá és égnek el, de tudták és tudják, hogy rendnek kell lennie.

 

Gyurcsány és Merkel a rendőrök szakértelmében bízhatott, a politikai ellenfelek korrektségében azonban csak a kancellár asszony.

 

 

Így játszik össze az MSZP-s Móricz Eszter a Fidesszel

Csak időlegesen nyugodhatnak meg a tisztesség és a becsület barátai. A DK-s Hajdu László egyelőre maradhat a XV. kerület polgármestere, de az MSZP-s Móricz Eszter bármikor újra beállhat a Fidesz mellé. Hogy együttműködik Orbánékkal, az egyértelmű: a Facebook-on saját oldalán felmondta a ma reggeli Magyar Idők hazugságát.


hajdugyoz.jpeg

A fotó a 2015-ös önkormányzati választás estéjén készült - Hajdu László (DK) újra győzött...

A közgyűlés napjára szervezett DK-s tiltakozás elérte célját: a Fidesz és csatlósai egyelőre meghátráltak. Az óvodafelújítás mögé bújtatott lopás nem valósult meg, az erre szervezett Fidesz-Jobbik-MSZP-koalíció nem érte el célját.

Az MSZP-s Móricz Eszter azonban nem nyugszik, és tekintettel arra, hogy később is rajta áll vagy bukik egy, a polgármester munkáját felfüggesztő határozat megszavazása, Hajdu László, és a kerület lakói még nem lehetnek nyugodtak. Móricz volt annyira ostoba, hogy önmagát leplezte le saját közösségi oldalán. A mára tervezett hercehurca elbukása után képes volt kiírni az oldalára, hogy megkezdődött annak előkészítése, hogy jövőre a választáson ebben a körzetben Gyurcsány Ferenc induljon. Minő meglepetés, ma reggel ugyanezt írta a habonymédia. A Magyar Idők ezzel a hazugsággal hangolt a mai kerületi önkormányzati ülésre. Ezek szerint Móricz elhiszi, amit Orbán emberei diktálnak ennek a férclapnak. De az is lehet, hogy Móricz és a Fidesz ezt is egyeztette, hogy a közös kudarcuk oka nyilván Gyurcsány legyen - ki más? Nehezen hihető,hogy egy MSZP-s a Magyar Idők cikkét mondja fel, de most már ez a szégyen is megtörtént. Ráadásul ugyanez a Móricz Eszter jobb, ha csendben van, 2014-ben ő volt a közös jelölt ebben a biztosan nyerhető körzetben, mégis sikerült megbuknia... És hogy teljes legyen a kép: Gyurcsány Ferenc már korábban bejelentette, hogy a XV. kerületben a Demokratikus Koalíció 2018-ban Hajdu Lászlót, a feddhetetlen és sikeres polgármestert indítja majd - tehát Móricz még hazudik is.

Botka László már ígért etikai eljárást a Fidesszel kollaboráló Móricz ellen. El kéne indítani az eljárást, amíg nem késő, és amíg nem okoz jóvátehetetlen bajt a XV. kerület Szili Katalinja...

 

Él még a remény - a Hajdu-ügy és ami mögötte van

Végül is, nagyszerű történet kerekedett ki abból, hogy Hajdu László, XV. kerületi DK-s polgármester megakadályozott egy korrupciós ügyet, majd megtámadták, végül egy nap alatt a botrány elsimult. Egyelőre legalább is a tisztesség és becsület győzött.

hajdu_laszlo.jpg
Akik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakói, egyetértenek abban, hogy Hajdu László tisztességes ember. Nem véletlen, hogy emberöltő óta irányítja a XV. kerületet. A most előkerült történetben egy felújítási munkánál talált túlszámlázásra utaló adatot, magyarán: valakik lopni akartak. A DK-s polgármester erre nem volt hajlandó, neki is ugrott egy tarka koalíció: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP. Gyorsan bizottságot rittyentettek, hogy felfüggesszék állásából Hajdut.
Innentől gyorsan peregtek az események. A Demokratikus Koalíció kiállt a polgármester mellett, Gyurcsány Ferenc ezt egy külön Facebook-posztban is megerősítette. Majd jött az Együtt nevében Szigetvári Viktor, aki szolidaritásáról biztosította a polgármestert. Nem sokkal később az MSZP-s Horváth Csaba mutatott példát kollegialitásból, felszólítva az összeesküvésben részt vevő párttársát, Móricz Esztert, hogy hagyja békén Hajdut, mert az MSZP-nek nem a DK- hanem a Fidesz az ellenfele...Kisvártatva jött a szocialisták hivatalos közleménye, hogy a Fidesszel együttműködő Móricz ellen fegyelmit indítanak. Erre Móricz is megszólalt, először beszólva a polgármesternek, végül azonban visszakozva. A kör a jobbikos összeesküvő hátralépésével zárult... Az LMP hitvány módon megpróbálta az ügyet arra felhasználni, hogy ellehetetlenítse a kerület teljes vezetését, de ez a felelőtlenség tőlük már megszokott.
Mi ebből a tanulság? 
Hajdu László csatát nyert - nem biztos, hogy háborút is. Ha egy ilyen ügyben nekimentek, megtörténhet ez máskor is. Kiderült azonban, hogy érdemes becsületesnek lenni. Még egy erős alkalmi koalíció támadása is visszaverhető egy tisztességes életúttal. Öröm, hogy az MSZP gyorsan és korrekten reagált, felismerve a sztoriban rejlő politikai veszélyeket. Lám, a jobbikos kerületatya is rájött, hogy nem érdemes szembe menni a kerület megbecsült vezetőjével. A Fidesz magára maradt.
Ettől függetlenül civilek és a DK szervez egy, vagy akár kettő szolidaritási tüntetést, biztos, ami biztos. 
Ez a poszt mégis csak az öröm posztja. Elbukott egy lopási akció, kiderült, hogy tényleg tilos a Fidesszel boltolni, a polgármester pedig délután egy Facebook-közleményben jelenthette be, ne aggódjanak érte, folytatja a munkát.
Legyen ez a demokraták mintája 2018-ra!

A 3-as metrón Orbán is elbukhat

Most már az ajtót kellett feszegetni. Legutóbb az ajtók a másik oldalon nyíltak ki, mint ahol az utasok várták. Még jó, hogy nem zuhant ki senki a sínekre. Napi félmillió utas életével szórakozik Orbán és Tarlós. Ha ők elfordulnak a Fidesztől, Orbán az egész választást elbukhatja.

metro.jpg

Itt a Kávézóban a biztonságos, európai színvonalú utazást támogatjuk. Ami Budapesten történik, az nem az. Emberek ezrei úgy szállnak metróra a fővárosban, hogy nem lehetnek biztosak abban, hogy időben oda is érnek a célállomásra. Utasok tódulnak szitkozódva a felszínre, várva a metrópótló buszt, amelynek megjelenése az autósokat bosszantja, hiszen lassítják a közlekedést.

Régi közhely Magyarországon, hogy aki Budapesten nyer, az megnyeri a választást. Aki Budapesten veszít, az az országos voksolást is elveszíti. Orbánnak és helytartóinak (Seszták miniszter és Tarlós főpolgármester) 8 éve volt, hogy javítsanak a helyzeten. Ehhez képest meg-megáll a 2-es metró, a 3-as pedig konkrétan életveszélyes. Most poénkodhatnánk, hogy ez a város akart olimpiát rendezni? Mégsem tesszük. A helyzet komoly. A metrófelújítás nem történt meg, bár Orbánék ígérték. Ehelyett inkább az oroszokkal mutyiztak, és roncsokat hoztak szegény budapestiekre.

Most már csak azért kell drukkolni, hogy egyrészt nem haljon meg senki, ne legyen baleset. Ez a legfontosabb. De az is fontos, hogy az emberek ne felejtsék el ezt a gyalázatot a Fidesznek és jövő tavasszal vonják meg tőlük a bizalmat. Ha a dühös és elégedetlen Budapest üzen, abból az ország is érteni fog.

Botka tudott a Fidesz-MSZP plakátmutyiról

Bár a fél nap azzal telt el, hogy az MSZP megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy Botka László, testi épsége kockáztatásával, hősiesen megakadályozta a Fidesszel kötendő plakátmutyit, jobb, ha mindenki tudja: a párt miniszterelnök-jelöltje tisztában volt a paktummal, sőt, áldását is adta rá. Erre két bizonyíték is van...

 botka-molnar.jpg

Teljesen kizárt, hogy az MSZP frakció, saját miniszterelnök-jelöltje tudta és beleegyezése nélkül kezdett bele az alkudozásba Kósa Lajossal (vagyis Orbán Viktorral.) A párt nevében nem akárkik, hanem Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető tartott sajtótájékoztatót az MSZP plakátügyi javaslatairól. lehetetlen, hogy ők ketten, akik amúgy Botka közvetlen stábjának tagjai, Botka jóváhagyása nélkül, és vele nem egyeztetett tartalommal álltak ki a nyilvánosság elé. Ez az első bizonyíték...
A másik bizonyíték, hogy a pártelnök és a frakcióvezető sajtótájékoztatóját már az új kommunikációs főnök, Kerényi György szervezte, aki szintén Botka legbelső köréhez tartozik, egyenesen ő igazolta le a szocialistákhoz. Kerényi ne mondta volna Botkának, hogy főnök, erről és erről tartunk sajtótájékoztatót?
Tehát vitathatatlan tény, hogy Botka közvetlen beosztottjai szervezték és tartották meg a sajtótájékoztatót, amivel az MSZP felajánlotta szolgálatait a Fidesznek.
De akkor mégis, mi történhetett, hogy Botka kihátrált?
Nyilván semmi más, és ennyit mi itt, a Kávézóban is érzékeltünk, hogy elemi felháborodást váltott ki, hogy az MSZP lefekszik a Fidesznek. Botka, mint immár egyszemélyi vezető és felelős, érzékelte a rázúduló gyűlöletet és megvetést, ezért gyorsan lépett. Úgy tett, mintha megakadályozna egy paktumot. Mintha ő lenne, aki éppen rendet vág a Fidesszel kollaboráló társai között. Csak hogy ezzel az elhatárolódó gesztussal elárulta és cserben hagyta a sajtótájékoztatóra kiálló Molnár Gyulát és Tóth Bertalant. Egyúttal Kerényi György is megérezhette, milyen világ az, amit Botka képvisel.
Leginkább olyat, amiben bárki hátába bevágható a kés, ha éppen olyan a helyzet. Bele lehet rúgni Bajnaiba, szóra sem méltatandó Tátrai Miklós és Császy Zsolt, sőt, saját ügyvédje, Czeglédy Csaba is megalázható, ha neki úgy van kedve.
Nem lennénk most MSZP-s politikusok. A belháború elkezdődött.

Botka kettős mércéje - Czeglédy-dosszié

Czeglédy Csabától elhatárolódott Botka László. Saját, most előzetesbe vetett ügyvédjével szemben az MSZP-n belül etikai vizsgálatot indított, a párttal kötött szerződéseit felbontotta. Azonban a szegedi parkolóperben saját, ugyancsak MSZP-tag alpolgármestere ellen semmilyen szankciót nem indított, pedig ő már vádlottként ül a bíróság előtt.

mszp_uj.jpg

Úgy látszik, Botka Lászlónál kettős mérce érvényesül, amikor a párton belüli rendről van szó, a példa statuálása a cél. Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s önkormányzati képviselő ellen büntető eljárás indult. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje azonnal elhatárolódott tőle. Ez az eljárás kiverte a biztosítékot a szocialista frakcióban, és több vidéki szervezet is számon kérte az új főnöktől a szolidaritás hiányát.

Ugyanez a szigor nem érvényesül, amikor Botka közvetlen szegedi környezete kerül szembe a hatósággal. Az ismert szegedi parkolóperben már vádlott az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szegedi alpolgármestere, kabinetfőnöke és jegyzője.  Az alpolgármester ráadásul tagja is a Magyar Szocialista Pártnak. Botka egyiküket sem bocsátotta el, sőt, a helyükön maradtak. A vádlott alpolgármester ráadásul első a három alpolgármester közül, ő a polgármester első számú helyettese, Vele szemben, bár tagja az MSZP-nek, etikai eljárásról sincs hír.

Mi itt a Kávézóban nem értjük, miért ez a megkülönböztetés? Czeglédy miért ér kevesebbet, mint Solymos László, vagy ha úgy tetszik, mitől van több bizalom a hűtlen kezeléssel vádolt Solymos Lászlóban, mint Czeglédyben, aki számos pert nyert meg Botka Lászlónak?

Ha valaki komolyan veszi, hogy ha nem is a demokratikus ellenzék, de az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annak ügyelnie illene az efféle fontos részletekre, mert a saját pártja belé vetett bizalma is elillan. 

A Czeglédy-dosszié avagy az MSZP árulása?

Őrizetbe vették Czeglédy Csabát, az MSZP tagját. Olyan emberről van szó, aki a szocialisták belső köreihez tartozik, ráadásul önkormányzati képviselő Szombathelyen. Ahogy Tállai adóhivatala elővette, Botka László elhatárolódott tőle. Nem jó precedens.

czegledy_csaba.jpg

Innen a Kávézóból különös az a gyorsaság, ahogy Botka László elhatárolódott saját pártja megtámadott tagjától, városatyájától. Alig vitték be Czeglédy Csabát, máris kiadott egy személyesen jegyzett közleményt - eddig ez a gesztus nem volt jellemző az MSZP miniszterelnök-jelöltjére -, és egy politikai tiszteletkör után azonnal közölte, hogy máris felmondja a párt a Czeglédyvel kötött összes szerződést. Vagyis az MSZP mai első embere pár órán belül kivetette a közösségből azt az embert, aki amúgy Botka megbízásából lát el jogi feladatokat a Magyar Szocialista Pártban. Botka gesztusa úgy pláne nehezen értelmezhető, hogy a pártelnök, Molnár Gyula viszont egyértelműen kiállt Czeglédy mellett. Érdemes vigyázni egymásra, muszáj szolidaritást vállalni, mert például Czeglédyt amiatt is támadhatják, hogy korábban eredményeket mutatott fel a Fidesz ellen akár a tárgyalóteremben, akár amikor a kábítószeres fideszeseket lebuktatta...
Rendben van ez? Mivel az ügyészség és az adóhivatal is erős fideszes kötelékben működik, lehet, hogy érdemes lett volna várni ezzel az elhatárolódással. Juhász Ferenc vagy Hiszékeny Dezső "bűnügye" esetében az MSZP azonnal felháborodott, tiltakozott, kikérte magának az eljárást.
Czeglédyre, aki pedig Botka László személyes jogi ügyeit is intézte, mintha más szabályok vonatkoznának. Lehet, hogy kiderül, hogy az ellene indított vizsgálat jogos, de amíg erről nincs jogerős ítélet, talán kaphatott volna annyi bizalmat, hogy a megbízásai felmondásával nem keltik előre rossz hírét? Vagy eddig jól dolgozott, de Tállai nem hisz neki, akkor kiderül, hogy a párt sem bízhat benne? Hogyan lehetne elvárni az MSZP-től a kormányzással járó erős szolidaritást, akár lehetséges koalíciós partnerekkel, ha a párt egyik fontos emberének azonnal elengedik a kezét?