Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

A liberálisozó Botka új barátja: Fodor Gábor

2017. szeptember 20. - Európa Kávézó

Kevés kínosabb pillanat lehet annál, mint amikor Botka László és Fodor Gábor összefog. Az egészről ordít a megújulás, és a szakítás a múlttal. Nem számít, hogy Botka eddig érdektelen liberális kispártokról beszélt, most meg mindenki által elutálva már a mindenki által megvetett volt (?) fideszessel, a pár főt számláló liberális kispárttal bútorozik össze.

fodor.jpg

Botka múlt szombaton arról beszélt, hogy le kell számolni az elmúlt tizenhat évvel. Nyilván ennek jegyében ő, mint aki 2002 és 2010 között a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány minden törvényét megszavazta, hiteles lesz Fodor Gáborral, aki a Gyurcsány-kormány környezetvédelmi minisztere volt. A hitelességet erősíti, hogy az MSZP-Liberálisok együttműködésben az a Szent-Iványi István képviseli majd Fodort, aki a menekültellenes orbáni népszavazáson - az MSZP-vel is szembemenve - a részvételre buzdított, segítve ezzel Orbánt, hátha érvényes lesz a népszavazás. Ez a Szent-Iványi 2010 és 2015 között Orbán mindenkivel összevesző, Európát megtagadó külpolitikájának képviselője volt, mint szlovéniai nagykövet.

De a legpikánsabb mégis az, hogy Fodor alig pár napja jelentette be, hogy kezdeményezik a könnyű drogok szabad hozzáférhetőségét. Látjuk magunk előtt, hogy Botka László után az MSZP helyi szervezetei és szavazói is felemelik szavukat, hogy marihuánát is lehessen kapni a Nemzeti Dohányboltokban. 

 Végül még egy tanulság: Hiller, Gőgös és Fodor beemelésével Botka a Gyurcsány-kormány két miniszterét és egy államtitkárát hozta vissza az általa megtagadott időszakból. Eddig...

Hillert azzal mentette fel, hogy 2014-ben egyéni körzetet nyert, így kvázi a választók rehabilitálták. (Igaz, Hiller a DK jelöltje is volt...) Kíváncsiak vagyunk, Fodorra mi lesz a magyarázat?

Botka hatalmasat hazudott Kálmán Olgának

Úgy látszik, tovább égeti magát, és a hidakat lehetséges szövetségesei között az MSZP miniszterelnök.-jelöltje. Most a Hír TV-ben hazudott egy orbitálisat a választáson lehetséges koordinált indulásról.

Botka a végét járja. Most már arra vetemedett, hogy félrevezette a nézőket, a kormányváltásban reménykedőket. A szocialisták senki által nem támogatott aspiránsa, arról győzködte az Egyenesen című műsorban Kálmán Olgát, hogy ha nincs közös lista, akkor a pártok nem tudnak együttműködni az egyéni körzetekben sem, ráadásul gyalázatos módon hozzátette, hogy ilyen a törvény.
botka_szemuveg.jpg
(fotó: Index)
 
Botka hazudik, ugyanis Gyurcsány Ferenc és Juhász Péter arról a törvény adta lehetőségről beszél, hogy külön lista esetén ne közös, hanem koordinált jelöltek induljanak. Botka közös, többpárti jelöltekről hadovál, a DK és az Együtt pedig azt mondja, a 106 körzetben egy párt indítson jelöltet (egyikben az MSZP, a másikban a DK, a harmadikban az Együtt vagy a Párbeszéd és így tovább.) Ezek - Botka hazugságával ellentétben - jogilag nem, de politikailag közös jelöltek, hiszen az adott párt jelöltjei, de más nem indulna ellenük, és mindenki más támogatná őket. A törvény így szabaddá teszi a Botkának fájó, de mindenki másnak tetsző külön listás indulást, és megvalósulna az ellenzéki együttműködés.
Botka pontosan tudja, mit javasol a DK, az Együtt vagy a Párbeszéd.
Az MSZP jelöltjén kívül senki nem akar közös jelölteket, csak koordinált jelölteket, Botka mégis összemossa a közös és a koordinált jelölés közti különbséget, riogatva a Hír TV kormányváltást akaró nézőit.
 
A Botkán kívüli világ javaslata elég világos: akár legyen külön lista, legalább nem kell rossz kompromisszumokat hozni. De legyen a 106 körzetben egy jelölt, akit egy párt jelöl, de mindenki más segít. Ez a győzelem záloga.
 
Értjük mi, hogy a sarokba szorult és rettegő Botka hazugságokkal próbálja kivágni magát nehéz helyzetéből, és megmagyarázni, hogy senki nem hajlandó vele közös listára, de ez már mindennek az alja.
Hülyének néz mindenkit, és ha már Gyurcsány Ferencet, Juhász Pétert és Karácsony Gergelyt nem sikerül átverni, akkor megpróbálja a választókat.
 
Most már értjük, miért menekült el tőle a Momentum és az LMP. Ha így folytatja, így jár a többiekkel is.

Botka szorult sarokba Szél Bernadett indulásával

Az LMP-s miniszterelnök-jelölt megnevezésével végképp eldőlt, hogy Botka László stratégiája megbukott: nem tudta közös listára vinni a demokratikus ellenzéket és az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem lesz közös miniszterelnök-jelölt se.

botka_leg.jpeg

Lehetne élcelődni, hogy minél kisebb egy párt Magyarországon, annál nagyobb az esélye annak, hogy miniszterelnök-jelöltet állít, de az LMP jelölése mégis csak új fejezetet nyit. Szél Bernadett jelöltségével felsorakozott Karácsony Gergely és Vona Gábor mellé, és most azt a vitát nem nyitnánk ki, hogy nyilván egyikük sem lesz kormányfő, és ezt mindannyian tudják is.
Az LMP társelnökének bejelentkezése Botka Lászlót hozta lassan korrigálhatatlanul nehéz helyzetbe. A hitelét vesztett szegedi polgármester 9 (!) hónapja azt ígérte, ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és mögötte közös listán szerepelnek majd az ellenzéki pártok. Ígért még Botka egymillió új szavazót is, de amióta színre lépett ,a szocialisták 200 ezer támogatót veszítettek. Tehát egyik ígéret sem valósult meg - és már nem is fog.
Botka személyes kudarca - és rántja magával egész pártját is -, hogy senkivel nem tudott megállapodni. A Momentum és az LMP már biztosan nem áll be az MSZP-s jelölt mögé. A DK Gyurcsány Ferenc nélkül biztosan nem fog, de lehet, hogy már akkor sem, ha Botka bocsánatot kér Gyurcsánytól, és szépen megkéri, hogy lécci, induljunk együtt, drága, Feri barátom. A DK-val tárgyaló Bokros Lajosról is nehezen elképzelhető, hogy az MSZP-vel akarna szóba állni. Marad Fodor Gábor, de épp Botka tett azért az utolsó hónapokban, hogy a liberális szitokszó legyen az MSZP-sek számára. És ott van még az Együtt és a Párbeszéd. Ők egymással tárgyalnak, mitől lenne vonzó számukra egy amúgy is süllyedő hajó MSZP-felirattal? Az Együtt és a Párbeszéd amúgy helyesen gondolkodik: az egyéni körzetekben akarnak megállapodást.
Botka előtt nem sok lehetőség maradt. Az egyik, hogy végig megy ezen az úton és pusztulásba viszi a pártját. A másik, hogy stratégiát vált, ami viszont a párton belül arcvesztéshez vezet. Eddig azt mondta ugyanis, hogy 96 százalékos felhatalmazással utálta el a 2002 és 2010 közötti időszakot és Gyurcsányt. Ha mégis leül vele, hogyan fogja ezt belül elmagyarázni? De lehet az is út, hogy tudomásul veszi, hogy több lista indul, de tevékeny részt vállalhat abban, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik ellen.
Az idő viszont megy. Hét hónap van a választásig. Az MSZP-nek döntenie kell, hogy elbírja-e a párt a felelősséget kudarcért, hogy Orbán marad.

Gyurcsány és Bokros mutatja az irányt az ellenzéknek

Végre elindult valami. Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos bejelentette, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Demokratikus Koalíció és a Modern Magyarország a 2018-as ellenzéki győzelem érdekében. Ez a helyes irány a kormányváltáshoz. Reméljük, a többiekre is pozitívan hat ez a váratlanul jött, de örömteli közeledés.

gyurcsany_bokros.jpg

A választójogi törvény megváltoztatása érdekében hívott életre nagygyűlést a Közös Magyarország nevű mozgalom. Ott voltak egy színpadon a pártvezetők - ez kétségkívül Gulyás Márton szervező érdeme. Látszott, hogy a pártok többféleképpen gondolkodnak a magyar választási rendszerről, annak torzításairól és aránytalanságairól.

Mi itt a Kávézóban úgy gondoljuk, hogy semmi ok a csüggedésre azért, mert ilyen a választási rendszer: szavazni még lehet, és a választók - ha látják a győzelmi esélyt - ki is fogják rúgni Orbánékat. Ezt mutatják a kutatások is: az emberek többsége kormányváltást akar. Ezért is volt üdítő, hogy tegnap Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos pártjaik kezdődő együttműködését jelentették be.

Amíg mindenki Botkára várt - 9 hónap telt el önjelölése óta -, és nem történt semmi, addig most végre két párt megtörte a jeget. A kezdeményezés azért is figyelemreméltó, mert a DK és a MoMa programjának több pontja igen távol áll egymástól. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Gyurcsányék Sokak Magyarországa programja alapvetően szociáldemokrata, Bokrosé konzervatív-liberális. Ennek ellenére képesek lesznek az egyeztetésre, és ha úgy alakul, akkor az együttműködésre. A két felelős politikus tudja, mi a legfontosabb cél: Orbán rendszerének megbuktatása, az új Köztársaság megalapítása.

Reméljük, a többi párt is megérti, hogy ha külön listán is indulnak - ezt mi támogatjuk is -, akkor legalább az egyéni körzetekben meg kell állapodniuk, hogy egy jelölt induljon az ellenzéki győzelem érdekében. 

Erre lehet ösztönző Gyurcsány és Bokros, a hazáért tett vállalása.

Botka a Gyurcsány-kormánnyal újítja meg a baloldalt

Egy hír: Botka László a Gyurcsány-kormány kulturális és oktatási miniszterét szeretné saját kormánya miniszterének. Ez amúgy rendben lenne, ha nem folyamatosan azt mondaná, hogy a 2010 előttii világ nem térhet vissza, és hogy az emberek már elutasító véleményt mondtak arról a nyolc évről. Tanulság 1. Gyurcsány Ferenc mégis jól kormányzott. Tanulság 2. Gyurcsány Botka szerint rosszul kormányzott, de bezzeg a miniszterei. (Ne tessék röhögni.) 3. Az egész Gyurcsány-kormány rossz volt, kivéve Hillert. 4. Az MSZP belső meccsei értek újabb fordulathoz.

Izgalmas fordulatként Pogátsa Zoltán, Botka gazdasági embere kiposztolta, hogy neki Botka azt mondta, nem is mondott ilyen ajánlatot Hillerről...

 

 Botka azt mondta, hogy a baloldal mai bajaiért Schröder, Blair és Gyurcsány a hibás A képen Hiller, Gyurcsány és Blair az MSZP utolsó győztes választási kampányában 2006-ban. 

Botka lopja Gyurcsány szlogenjét

Úgy tűnik, egyelőre nincs meg a kellő kreativitás Botka László stábjában. Elkezdték szó szerint lenyúlni a DK szlogenjét, miszerint a jövő évi választás tétje: Orbán vagy Európa?

gyf_botka_avat.jpg

(Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester közösen avatja a Kecskemét-Szeged közötti autópálya-szakaszt.)

Aki nagyon figyeli a demokratikus ellenzék napi mozgásait, tegnap érdekes jelenségre figyelhetett fel. A holland affér kapcsán az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, jövőre Orbán vagy Európa közül kell választani. Ez eddig rendben is lenne, elvégre sokan gondolják ezt így. A gond az, hogy a Demokratikus Koalíció pontosan ugyanezt a szlogent használja. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője augusztus 13-án jelentette be, hogy Orbán vagy Európa? - Válassz! címmel indítja kampányát a DK. Ugyanez a címe a szeptember 2-ai, 16 órára, a Nyugati térre szervezett DK-nagygyűlésnek is. A Facebook tanúsága szerint Gyurcsány Ferenc augusztus 18-én tette ki a rendezvény meghívóját cover fotónak...

Erre most Botka is felfedezi, hogy nahát, Orbán a végén kivezeti az országot az Európai Unióból. Ezt hívják lenyúlásnak, lopásnak. Erről jut eszünkbe itt a Kávézóban, hogy ugyanez a Botka azt mondta Orbán uniós biztosáról, Navracsics Tiborról, hogy "végre egy igazi európai demokrata fideszes"... 

Akkor nézzük, Orbán Navracsicsának bűnlajstromát: médiatörvény-módosítás, alkotmánybírósági jogkörök, új alkotmány, egyházügyi törvény módosítása, igazságszolgáltatási reform, új választási törvény, jegybanktörvény, a legfőbb ügyész és az Országos Bírói Hivatal elnöke mandátumának megváltoztatása, a választókerületek átszabása, a nemzetiségi törvény. A baltás gyilkos kiadásáról pedig azt mondta, hogy tiszta a lelkiismerete...

Lehet, hogy Gyurcsány És Botka mégsem ugyanarról beszél, amikor az a kérdés, hogy Orbán vagy Európa?

Orbán és a holland-affér: ki Európából!

Két eset lehetséges. Vagy Orbán elmebeteg, és nem tudja, mit tesz ezzel a holland konfliktussal, vagy Macronnak üzen, hogy ha negligálja őt, további károkat okozhatunk. Esetleg tudja már, hogy Putyin várja a Magyar SZSZK-t a Szovjetunióban.

holland.jpg

(A kép a 8-1-es holland győzelemmel véget ért válogatott labdarúgó mérkőzésen készült)

Érdekes a láncolat. Először a szlovák Fico hagyja faképnél a visegrádi együttműködést, amire Orbán feltette az utolsó zsetonjait. Aztán a cseh Sobotka tette ugyanezt. Macron francia elnök már a románokkal és a bolgárokkal tárgyal. A két kretén, a lengyel és a magyar miniszterelnök kimarad. Újabb hír: Putyin megint Pestre jön, ezúttal cselgáncsozni. Orbánon mutat be újabb ippont. A távozó holland nagykövet szerint szélsőséges módon gerjeszt gyűlöletet az Orbán-kormány. Erre Szijjártó, vagyis Orbán bedob egy műhisztit, hogy leterroristázták a magyarokat. Szijjártó, vagyis Orbán visszahívja a hollandiai magyar nagykövetet. Deutsch Tamásnak erről is az orális szex jut az eszébe, a holland külügyminiszter nem határolódik el a nagykövetétől. Várjuk Bayer Zsolt útmutatását, aki szerint a Gullit, van Basten, Rijkaard hármasból ketten migráncsok, tehát Európa ellenségei.

Orbánt elnézve, az sem kizárt, hogy Putyin pincsijeként felvételét kéri a Szovjetunióba, de azt tartjuk a legvalószínűbbnek, hogy Orbán, aki nem a magyarokat, csak hazaáruló bandáját képviseli, Macronnak (és ezáltal Merkelnek) akart üzenni, hogy képes lesz ő itt vihart kavarni Közép-Európában, ha őt kihagyják valamiből.

Attól tartunk, hogy ez a meccs eldőlt. Ha Orbán jövőre marad, nekünk, akik hiszünk Európában, annak értékeiben, befellegzett. Orbántól most már sürgősen meg kell szabadulni, mert nem lesz itt pénz, nem lesz még ennyi szabadság sem, még ennyi demokrácia sem.

Orbán pusztulást hagy maga után. Reméljük, hogy a holland affér a végjáték kezdete.

 

Botka mélypontra vitte az MSZP-t - már nem hisz a kutatásoknak

Szánalmas magyarázkodásba kezdett Botka László, miután szembesült azzal, hogy a baloldaltól nem távoli Závecz Research mélypontot mért a szocialistáknak attól kezdve, hogy Botka színre lépett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, nem hisz a kutatásokban. Érdekes, amíg kezdetben személye körül pozitív várakozás volt, addig hitt ugyanezen felmérésekben.

botka_bukik.jpg

Nagy a baj, és Botka László úgy tesz, mintha nem értené a számokat. A Závecz Research friss kutatása szerint az MSZP a teljes népességben 10 százalékon áll. A szegedi polgármester egymillió új szavazók vizionált háromnegyed évvel ezelőtt, ehhez képest minden hónapban tízezrek hagyják faképnél az általa vezetett Magyar Szocialista Pártot. 

Ennél is különösebb volt a mentegetőzés, amivel Szeged első embere próbálkozott tegnap este az ATV-ben. Azt mondta, hogy nem hisz a kutatásokban, neki más tapasztalatai vannak, és ő a győzelem programját tette le az asztalra. Amikor színre lépése körül várakozás alakult ki, akkor még a felmérésekben gyarapodó MSZP-t látott maga előtt.
(Amikor Botka a győzelem programjáról beszél, itt a Kávézóban sosem tudjuk, milyen programra gondol? Eddig egy kétmondatos szlogent láttunk az igazságosságról, meg arról, hogy fizessenek a gazdagok. Ide vehetjük még az azóta mélyen elhallgatott 13. havi nyugdíjat. De kész program? Hát, az sehol.)
Ha a most közölt számokhoz hozzá vesszük a milliós nyaralások, a Rolex óra, a hamis vagyonnyilatkozat sztoriját, a szegedi parkolóbotrányt, az ugyancsak szegedi, Mars-téri törvénytelen bontásokat, a kibontakozó Szeviép-ügyet, akkor itt a gondok csak halmozódni fognak. 
Botka, és hosszabb távon az MSZP miatt az ellenzék elveszítheti esélyét a választási győzelemre. Márpedig ezt a szavazók büntetni fogják. A számok szerint a felelőst lassan elkezdik megtalálni.
Lépni kell.

Orbán ma megalázta a nemzeti ünnepet

Teljesen mindegy, hogy Orbán szabadságon van, vagy gyógykezelésen. Az a kötelessége, hogy augusztus 20-án ott legyen az ünnepélyes zászlófelvonáson. Az állítólag nagy magyar Orbán azonban nem volt ott, ezzel megalázta a magyarokat és a magyarok nemzeti ünnepét.

ader.jpg

Kínos és szánalmas eseménnyel kezdődött az augusztus 20-ai nemzeti ünnep. A három fideszes közjogi "méltóság" közül csak a pártkatona köztársasági elnök volt jelen a Kossuth téri zászlófelvonáson. Nem tisztelte meg az eseményt Kövér házelnök, aki valószínűleg egy-két nappal korábban letudta a protokollt, amikor közölte, hogy szerinte az Európai Unió széteshet, megszűnhet.

Ennél is kellemetlenebb Orbán hiányzása. Ha valaki ennyire döngeti a mellét a magyarságával, államközpontú irányítási elveivel, akkor pláne kutya kötelessége ott lenni a zászlófelvonáson. Nem lehet indok sem szabadság, sem a gyógykezelés - mert Orbán esetében bizony, ezzel is számolnunk kell. Ha csak simán unta volna az álldogálást és a Himnusz meghallgatását, akkor pedig távozzon.

Mindenesetre rögzítsük: Orbán megalázta a magyarokat, megalázta Szent István emlékét, megalázta nemzeti ünnepünket.

Botka csak az MSZP jelöltjeiről dönthet, más pártéról nem

Miután megjelent, hogy Botka arra kérte az angyalföldi polgármestert, hogy minden budapesti kerületben találja meg a legjobb jelöltet, nem árt valamit gyorsan tisztázni: sem Botkának, sem Tóth Józsefnek nincs ilyen jogosultsága, és nem is lesz. Ha így gondolják, akkor nem értik a többpártrendszert.

mszp_2.jpg

 

Most abba bele sem megyünk, milyen elképesztő, és az egész ellenzék kormányváltó terveit aláásó háború zajlik a Magyar Szocialista Pártban. Elég elolvasni a tegnapi híreket, hogy most akkor Tóth József elhatárolódott saját miniszterelnök-jelöltjétől, vagyis... izé... mégsem...


Azért érdekes hír is előkerült a szocik belső kardcsörtetése közben. Ez úgy szól, hogy Botka Tóth Józsefet azzal bízta meg, hogy minden kerületben találja meg a legjobb ellenzéki jelöltet. 

itt valami tévedés van. Tényleg azt gondolja akár Botka László, akár Tóth József, hogy ők majd eldöntik, ki a legjobb jelölt egy budapesti választókörzetben? Jobb, ha most szólunk, hogy ez megint tévút. Botka, vagy Tóth legfeljebb abban dönthet, hogy az adott kerületben melyik a legjobb szocialista jelölt - és ennyi. Ha a demokratikus pártok által közösen jelölt személyről beszélünk, akkor abban az MSZP nem dönt, ahhoz már a többi párt javaslata és egyetértése is szükséges. Megállapodás híján pedig minden párt indíthat saját jelöltet, elvégre a mandátum 2018 áprilisában lejár, előjogok nincsenek, a többi pedig a választók dolga. Majd ők eldöntik, melyik jelölt mennyit ért. Hogy ki a jó jelölt, arról a választó dönt, és nem Botka és nem Tóth.

Ha Botka azt hiszi, hogy ellenzéki jelöltállító feladattal bízhat meg egy szocialista politikust, akkor nem érti a többpártrendszert. Még egyszerűbben: az MSZP az MSZP-jelöltekről dönt, semmi másról. Oszt jó napot.

Ezt üzennénk az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, mielőtt megint megfeledkezik magáról, és nem értené, hogy cselekvési hatóköre korlátos. Egyre inkább.