Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

A 3-as metrón Orbán is elbukhat

2017. június 23. - Európa Kávézó

Most már az ajtót kellett feszegetni. Legutóbb az ajtók a másik oldalon nyíltak ki, mint ahol az utasok várták. Még jó, hogy nem zuhant ki senki a sínekre. Napi félmillió utas életével szórakozik Orbán és Tarlós. Ha ők elfordulnak a Fidesztől, Orbán az egész választást elbukhatja.

metro.jpg

Itt a Kávézóban a biztonságos, európai színvonalú utazást támogatjuk. Ami Budapesten történik, az nem az. Emberek ezrei úgy szállnak metróra a fővárosban, hogy nem lehetnek biztosak abban, hogy időben oda is érnek a célállomásra. Utasok tódulnak szitkozódva a felszínre, várva a metrópótló buszt, amelynek megjelenése az autósokat bosszantja, hiszen lassítják a közlekedést.

Régi közhely Magyarországon, hogy aki Budapesten nyer, az megnyeri a választást. Aki Budapesten veszít, az az országos voksolást is elveszíti. Orbánnak és helytartóinak (Seszták miniszter és Tarlós főpolgármester) 8 éve volt, hogy javítsanak a helyzeten. Ehhez képest meg-megáll a 2-es metró, a 3-as pedig konkrétan életveszélyes. Most poénkodhatnánk, hogy ez a város akart olimpiát rendezni? Mégsem tesszük. A helyzet komoly. A metrófelújítás nem történt meg, bár Orbánék ígérték. Ehelyett inkább az oroszokkal mutyiztak, és roncsokat hoztak szegény budapestiekre.

Most már csak azért kell drukkolni, hogy egyrészt nem haljon meg senki, ne legyen baleset. Ez a legfontosabb. De az is fontos, hogy az emberek ne felejtsék el ezt a gyalázatot a Fidesznek és jövő tavasszal vonják meg tőlük a bizalmat. Ha a dühös és elégedetlen Budapest üzen, abból az ország is érteni fog.

Botka tudott a Fidesz-MSZP plakátmutyiról

Bár a fél nap azzal telt el, hogy az MSZP megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy Botka László, testi épsége kockáztatásával, hősiesen megakadályozta a Fidesszel kötendő plakátmutyit, jobb, ha mindenki tudja: a párt miniszterelnök-jelöltje tisztában volt a paktummal, sőt, áldását is adta rá. Erre két bizonyíték is van...

 botka-molnar.jpg

Teljesen kizárt, hogy az MSZP frakció, saját miniszterelnök-jelöltje tudta és beleegyezése nélkül kezdett bele az alkudozásba Kósa Lajossal (vagyis Orbán Viktorral.) A párt nevében nem akárkik, hanem Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető tartott sajtótájékoztatót az MSZP plakátügyi javaslatairól. lehetetlen, hogy ők ketten, akik amúgy Botka közvetlen stábjának tagjai, Botka jóváhagyása nélkül, és vele nem egyeztetett tartalommal álltak ki a nyilvánosság elé. Ez az első bizonyíték...
A másik bizonyíték, hogy a pártelnök és a frakcióvezető sajtótájékoztatóját már az új kommunikációs főnök, Kerényi György szervezte, aki szintén Botka legbelső köréhez tartozik, egyenesen ő igazolta le a szocialistákhoz. Kerényi ne mondta volna Botkának, hogy főnök, erről és erről tartunk sajtótájékoztatót?
Tehát vitathatatlan tény, hogy Botka közvetlen beosztottjai szervezték és tartották meg a sajtótájékoztatót, amivel az MSZP felajánlotta szolgálatait a Fidesznek.
De akkor mégis, mi történhetett, hogy Botka kihátrált?
Nyilván semmi más, és ennyit mi itt, a Kávézóban is érzékeltünk, hogy elemi felháborodást váltott ki, hogy az MSZP lefekszik a Fidesznek. Botka, mint immár egyszemélyi vezető és felelős, érzékelte a rázúduló gyűlöletet és megvetést, ezért gyorsan lépett. Úgy tett, mintha megakadályozna egy paktumot. Mintha ő lenne, aki éppen rendet vág a Fidesszel kollaboráló társai között. Csak hogy ezzel az elhatárolódó gesztussal elárulta és cserben hagyta a sajtótájékoztatóra kiálló Molnár Gyulát és Tóth Bertalant. Egyúttal Kerényi György is megérezhette, milyen világ az, amit Botka képvisel.
Leginkább olyat, amiben bárki hátába bevágható a kés, ha éppen olyan a helyzet. Bele lehet rúgni Bajnaiba, szóra sem méltatandó Tátrai Miklós és Császy Zsolt, sőt, saját ügyvédje, Czeglédy Csaba is megalázható, ha neki úgy van kedve.
Nem lennénk most MSZP-s politikusok. A belháború elkezdődött.

Botka kettős mércéje - Czeglédy-dosszié

Czeglédy Csabától elhatárolódott Botka László. Saját, most előzetesbe vetett ügyvédjével szemben az MSZP-n belül etikai vizsgálatot indított, a párttal kötött szerződéseit felbontotta. Azonban a szegedi parkolóperben saját, ugyancsak MSZP-tag alpolgármestere ellen semmilyen szankciót nem indított, pedig ő már vádlottként ül a bíróság előtt.

mszp_uj.jpg

Úgy látszik, Botka Lászlónál kettős mérce érvényesül, amikor a párton belüli rendről van szó, a példa statuálása a cél. Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s önkormányzati képviselő ellen büntető eljárás indult. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje azonnal elhatárolódott tőle. Ez az eljárás kiverte a biztosítékot a szocialista frakcióban, és több vidéki szervezet is számon kérte az új főnöktől a szolidaritás hiányát.

Ugyanez a szigor nem érvényesül, amikor Botka közvetlen szegedi környezete kerül szembe a hatósággal. Az ismert szegedi parkolóperben már vádlott az MSZP miniszterelnök-jelöltjének szegedi alpolgármestere, kabinetfőnöke és jegyzője.  Az alpolgármester ráadásul tagja is a Magyar Szocialista Pártnak. Botka egyiküket sem bocsátotta el, sőt, a helyükön maradtak. A vádlott alpolgármester ráadásul első a három alpolgármester közül, ő a polgármester első számú helyettese, Vele szemben, bár tagja az MSZP-nek, etikai eljárásról sincs hír.

Mi itt a Kávézóban nem értjük, miért ez a megkülönböztetés? Czeglédy miért ér kevesebbet, mint Solymos László, vagy ha úgy tetszik, mitől van több bizalom a hűtlen kezeléssel vádolt Solymos Lászlóban, mint Czeglédyben, aki számos pert nyert meg Botka Lászlónak?

Ha valaki komolyan veszi, hogy ha nem is a demokratikus ellenzék, de az MSZP miniszterelnök-jelöltje, annak ügyelnie illene az efféle fontos részletekre, mert a saját pártja belé vetett bizalma is elillan. 

A Czeglédy-dosszié avagy az MSZP árulása?

Őrizetbe vették Czeglédy Csabát, az MSZP tagját. Olyan emberről van szó, aki a szocialisták belső köreihez tartozik, ráadásul önkormányzati képviselő Szombathelyen. Ahogy Tállai adóhivatala elővette, Botka László elhatárolódott tőle. Nem jó precedens.

czegledy_csaba.jpg

Innen a Kávézóból különös az a gyorsaság, ahogy Botka László elhatárolódott saját pártja megtámadott tagjától, városatyájától. Alig vitték be Czeglédy Csabát, máris kiadott egy személyesen jegyzett közleményt - eddig ez a gesztus nem volt jellemző az MSZP miniszterelnök-jelöltjére -, és egy politikai tiszteletkör után azonnal közölte, hogy máris felmondja a párt a Czeglédyvel kötött összes szerződést. Vagyis az MSZP mai első embere pár órán belül kivetette a közösségből azt az embert, aki amúgy Botka megbízásából lát el jogi feladatokat a Magyar Szocialista Pártban. Botka gesztusa úgy pláne nehezen értelmezhető, hogy a pártelnök, Molnár Gyula viszont egyértelműen kiállt Czeglédy mellett. Érdemes vigyázni egymásra, muszáj szolidaritást vállalni, mert például Czeglédyt amiatt is támadhatják, hogy korábban eredményeket mutatott fel a Fidesz ellen akár a tárgyalóteremben, akár amikor a kábítószeres fideszeseket lebuktatta...
Rendben van ez? Mivel az ügyészség és az adóhivatal is erős fideszes kötelékben működik, lehet, hogy érdemes lett volna várni ezzel az elhatárolódással. Juhász Ferenc vagy Hiszékeny Dezső "bűnügye" esetében az MSZP azonnal felháborodott, tiltakozott, kikérte magának az eljárást.
Czeglédyre, aki pedig Botka László személyes jogi ügyeit is intézte, mintha más szabályok vonatkoznának. Lehet, hogy kiderül, hogy az ellene indított vizsgálat jogos, de amíg erről nincs jogerős ítélet, talán kaphatott volna annyi bizalmat, hogy a megbízásai felmondásával nem keltik előre rossz hírét? Vagy eddig jól dolgozott, de Tállai nem hisz neki, akkor kiderül, hogy a párt sem bízhat benne? Hogyan lehetne elvárni az MSZP-től a kormányzással járó erős szolidaritást, akár lehetséges koalíciós partnerekkel, ha a párt egyik fontos emberének azonnal elengedik a kezét?

Hadházy visszatért a Fideszbe

Csak a vak nem látja, mi folyik itt. Tíz hónappal a választás előtt egy nyolc évvel ezelőtt indított történetben olyan ítéletet hoztak, amelyben nem számított, hogy korábban a vádlottakat jogerősen - bűncselekmény hiányában - felmentették. Hogy a Fidesz hörögve ujjong, azt értjük, de hogy az LMP is itt próbáljon hullarablóként lakmározni, az mindennek az alja.

hadhazy_uj.jpg

Ma még nem tudható, hogyan hat majd az emberek jogbiztonságára, hogy ha fideszest jelentenek fel, akkor nyomozás sincs, nem hogy gyanú, vagy vád, pláne, ítélet. Polt Péter, korábbi fideszes képviselőjelölt védőszárnyai alatt még egy ideig könnyű a fideszesnek viháncolni. Tőlük nem is vár semmi jót a civilizált, tisztességes ember.

Azonban Hadházy Ákosból is kibuggyant a feljelentő schiffer. Üdvözölte, sőt kevesellte, hogy ártatlan embereket börtönre ítéltek. Nincsenek csodák: Hadházy még vígan Fidesz-tag volt, amikor Orbánék 2010 után lebontották a jogállamot, ellopták a magánnyugdíjat és megkezdték az uniós pénzek lenyúlását. Aztán átment az LMP-be, előszedett több fideszes korrupciós ügyet. némelyeket meggyőzőtt átállása hitelességéről. 

Most azonban kibújt a szög a zsákból: Hadházy felmondta a Fidesz szövegét. Nem számít, hogy felháborodott a szocialista Gőgös Zoltán, vagy a szabadelvű Wittinghoff Tamás. Az LMP-s Hadházy Ákos a Fideszből indult és most visszatért a Fideszbe.

Az emberek szavaztak: inkább Gyurcsány, mint Botka

Két nap alatt két szavazás is volt arról, hogy Botkának igaza van-e, amikor azt állítja, Gyurcsány inkább akadály, mint előny, és lehet-e vele együttműködni. Mindkét voksolás Gyurcsány fölényes diadalát hozta. 

meg_gyf_botka.jpg

(A képen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester együtt avatja az M5-ös autópályát.)

Mi is tudjuk, hogy ezek a szavazósdik nem reprezentatívak. Igaz, azt is tudjuk, hogy az úgynevezett hivatásos kutatók egy része pedig nem független, megrendelőjük az MSZP, vagy az Orbán-kormány, tehát adataik hitelessége is vitatható.

Mégis érdemes megemlékezni az atv.hu és a Klubrádió friss kezdeményezéséről. Előbbi A nap híre című műsorban szavaztatta a nézőket, hogy igaza van-e Botka László, hogy Gyurcsány Ferenccel nem akar együttműködni. Mint a műsorban elhangzott, minden idők második legtöbb szavazata érkezett - több, mint nyolcezer -, és 68 százalékuk nem értett egyet az MSZP miniszterelnök-jelöltjével.

A Klubrádió pedig arra volt kíváncsi, igaza van-e Botka Lászlónak, hogy Gyurcsány Ferenc gátja a kormányváltásnak? 85 százalék szerint Botkának nincs igaza. 

Nincs ezen mit szépíteni: amikor szavazni kell, a válasz egyértelmű: inkább Gyurcsány, mint Botka. De az biztos, hogy az MSZP jelöltjének erőszakos letakarítási akcióját egyértelműen elutasítják az emberek. Együttműködést akarnak és nem perlekedést, széthúzást. Megvan a lesújtó véleményük a másik megsemmisítésére tett szánalmas erőlködésről. 

Botka szerint Bajnai egyenlő Rákosival, Horthyval

Botka László vagy Orbánt segíti, vagy elment a józan esze. Több lehetőség nincs. Eddig azt hihette bárki, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje simán az unalmas gyurcsányozásban éli ki magát, de most már Bajnait is megtagadta. Sőt.

botka_bajnai.jpg

Botka az atv.hu című portálnak beszélt. Most több részlettel nem is hozakodunk elő, az újságíróval szembeni arroganciára sem térünk ki. Elég egy rövid részlet, hogy mindenki számára világossá váljon: Botka számára mindenki megtagadható, akit ő korábban támogatott, és aki annak a nyolc évnek - igaz, vele együtt -, de részese volt. 

Íme a szó szerint részlet...

Atv: Bajnai Gordont rátenné a listára?
Botka: Bajnai Gordonnál könnyű a helyzet, mert hiszen ő kivonult a politikából.
Atv: Rajta lehetne a listán?
Botka: Semmilyen körülmények között nem tenném se Bajnai Gordont, sem Kádár Jánost, se Rákosi Mátyást és Horthy Miklóst se a listára.

Elszaladnánk egy borogatásért, de úgy látjuk, hogy felesleges. Botka Lászlónak senki és semmi nem számít. Ha kell, bárkin átgázol, bárkit megaláz. Ami pedig Bajnait illeti, meg kell védenünk Botkával szemben. Bajnai Gordont Gyurcsány Ferenc tette politikussá, többszörös miniszterré, neki adta át a kormányzást 2009-ben. Bajnai - Gyurcsány után - tisztességesen vitte tovább a válságkezelő kormányzást. Demokrata politikus volt, akit bármilyen diktátorral összehasonlítani tisztességtelen és aljas húzás. Mondhatni, ugyanolyan aljas, mint Gyurcsányt és Orbánt ugyanolyannak nevezni.

Ilyen ember, mármint Botka, jobb, ha nem lesz Magyarország miniszterelnöke. Bár, ahogy elnézzük, ez a veszély már nem is fenyegeti.

Orbán lezúzta az egészségügyet - tények, adatok

Ma a magyar egészségügy sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2010 előtt. A szakemberek szerint ha nem lesz változás, öt év múlva nem lesz, aki operáljon, és ágytálat cseréljen.

 korterem.jpg

Nézzünk néhány adatot:

- az Orbán-kormány kevesebbet költ egészségügyre, mint az "átkos" nyolc évben Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai

- hosszabbak lettek a műtéti várólisták

- naponta 3 orvos és 2 ápoló hagyja el az országot

- vannak kórházak, ahol egész osztályokat kellett bezárni orvoshiány miatt

- sürgősségi osztályokon szakorvosok helyett olykor pályakezdő rezidensek ügyelnek

- már az a gyalázatos szégyen is előállt, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

- vannak olyan térségei az országnak, ahol 50 kilométeres körzetben nincs háziorvos. Így az az idős ember, akinek csak a szívgyógyszere felírása miatt kellene eljutnia a doktorhoz, ezt meg sem próbálja. Nincs pénze útiköltségre, olykor magára a gyógyszerre sem. Így százezrek maradnak ellátatlanul.

- az időpontra rendelt betegek is olykor órákon át várakoznak

- alacsonyak a bérek, a fiatal orvosok előtt nincs karrierlehetőség

- új szuperkórházakat ígérnek, de közben más gyógyintézményekben embertelen állapotok uralkodnak

- van, ahol a kötszer, vagy a vérnyomásmérőbe szükséges ceruzaelem is hiánycikk

- akinek van pénze, gyógyulni tud a magánpraxisban, akinek nincs, olykor életmentő vizsgálatokra is hónapokat várakozhat

És ezek csak az egészségügy problémái. Már ennyi is elég lenne, hogy Orbánékat örökre elzavarja az ország. Reméljük, jövőre meg is teszik...

Többen akarják Gyurcsányt, mint Botkát

A kísérlet már megbukott azelőtt, hogy az MSZP Kongresszusa áldását adta volna rá. Botka László megosztó személyiség, akinek immár hitelességi problémái is vannak. Ráadásul a felmérések szerint Gyurcsány Ferencet - aki nem is miniszterelnök-jelölt - többen szeretnék kormányfőnek -, mint a szocialisták hamarosan hivatalos jelöltjét.

botka_mszp_uj.jpg

Még nem tudni, mi lesz a vége annak az ámokfutásnak, amibe Botka László kezdett, de öt hónap már elég hosszú idő, hogy számot vessünk: meddig jutott a kormányfői posztra önjelölt szegedi polgármester. Amióta Botka László bejelentkezett:

1. Megálltak az addig biztatóan haladó ellenzéki tárgyalások

2. Abból az ígéretből, hogy márciusra ő lesz a közös ellenzéki lista vezetője, nem lett semmi

3. Orbánnal kezet rázott Szegeden, de egyetlen szóval nem bírálta a mellette álló diktátort

4. Az MSZP mögött nincs egyetlen szövetséges (elhajtotta az LMP, a Momentum, az Együttel tervezett tárgyalást maga Botka mondta vissza, a DK-ba pedig páros lábbal szállt bele...)

5. Az ígért egymillió új szavazóból egy sem érkezett, sőt, a debreceni időközi választáson 5 százalék alá zuhant az MSZP támogatottsága

6. A Fizessenek a gazdagok szlogen sikertelen és igazságtalan. Ha az X-faktor zsűrijében ülnénk, most azt mondanánk: nem jött át. De akinek mégis, azt inkább taszítja ez a szlogen, amelyet az ötvenes években Rákosi Mátyás használt

7. Kiderült, hogy Botka elképesztő luxusutakon élvezi a búvárkodást, letagadta a több milliós Rolex órát és hamis vagyonnyilatkozatot adott be, amelyen nem tüntette fel ingatlanának gyarapodását

8. A közvetlen politikai környezete egy parkolási ügyben és a Szeviép történetében áll bíróság előtt

9. És most itt a legfrissebb: ő, a párt régi veteránja akarja megmondani, ki lehet az MSZP listáján, kik indulhatnak egyéniben. Gyakorlatilag teljhatalmat akar egy eddig demokratikusan működő pártban, így akarva leszámolni belső ellenfeleivel, akár tisztességesen dolgozó politikus társaival is

10. Bojkottot hirdetett a fideszes sajtó ellen, pedig tudhatná, ettől még mindent meg fognak írni, akár igaz, akár nem, csak éppen nem lesz mellette az MSZP reakciója

Mindez már látszik a felméréseken. Amikor a közvéleménykutatók azt kérdezik, ki legyen Orbán kihívója, Gyurcsány Ferenc rendre megveri Botkát, legutóbb a Gyurcsány iránti imádattal nem vádolható fideszes Nézőpont Intézet is ezt hozta ki. Ám ugyanez az eredmény akkor is, ha internetes portálok teszi fel ugyanezt a kérdést. A DK elnökének előretörése azért is tanulságos, mert Gyurcsány nem miniszterelnök-jelölt.

Botka Lászlót miniszterelnök-jelöltté választja május 27-én az MSZP Kongresszusa. Nem könnyű idők jönnek most az MSZP-re. A Botka által megnyitott belharcok 11 hónappal a választás előtt nem csak a szocialisták, de az egész ellenzék győzelmi esélyeit rontják.

Pedig Orbán leváltásánál nem lehet semmi fontosabb.