Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Keményedik az orbáni diktatúra

2018. június 24. - Európa Kávézó

Stop Soros, támadás a civilek ellen. Támadás az akadémikusok ellen. Támadás a színházak művészi szabadsága ellen. Megkezdte működését a harmadik orbáni kétharmad. Keményedik a diktatúra.

orban-drukkol.jpg

Ebből baj lesz. Igazi nemzeti tragédia. A Szabad Nép megírja, hogy melyik színházi előadással van baj, erre a főigazgató letiltja. Hiába tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, kutatóit és intézményét megfosztják szabadságuktól. Nemzetközi szervezetek tiltakoznak - hiába.

Fut a gyűlölet szekere. A Liberális Internacionálé egykori alelnöke az illiberalizmusban utazik. Közben nő az államadósság, gyengül a forint, emelkedik a benzin ára. Márpedig ha az emelkedik, akkor drágább a kenyér, a tej, a hús, a tojás - és minden. 

Egy friss felmérés szerint egymillió magyar hagyta el az országot, és keres menedéket, szabadságot, megélhetést az Orbán szerint halódó Nyugaton. Magyarországon börtönbe kerülhet Orbán felesége is, aki egy menekülttáborba vitt tisztálkodó szereket. 

Csak egy dolog nem áll meg: a lopás. A fideszesek és haverjaik elvisznek mindent, ami mozdítható. 

"Készülj, a hosszú télre, kedvesem, a tűzre szükség lesz, én úgy hiszem..."

Bródy János: Ne várd a májust

 

Még rosszabb miniszterek jönnek

Az új Orbán-kormány minisztereinek meghallgatása csalódást okozott. Már akinek ez a színvonal még csalódás tud lenni. Persze, mindenre rámondható, hogy a csalással elért kétharmad mindent igazol, de akkor sem normális, hogy migránsok által szendvicsre hivatkozzon az egyik, a másiknak ne számítson, hogy elmennek a fiatalok, egy harmadiknak pedig mindenről a keresztény értékek jussanak az eszébe. A DK és a Jobbik keménykedett, az egyik bizottságban máris szétszavazott az MSZP-Párbeszéd szövetség.
uj_kormany.jpg
Fotó: HVG
Ilyen az, ha nincs kormányprogram. Az ellenzék majd' minden pártja fabrikált egyet, mégis a Fidesz alakít kormányt. A félelem, a megfélemlítés, a falvak népének kiszolgáltatottsága, az ellenzék szabdaltsága Orbánnak segített.
Maradt az EMMI nevű szörnyszülött, amelyről a távozó Balog Zoltán is elmondta, hogy használhatatlan. Kásler Miklósnak mindenről a nemzeti hagyományok és a keresztény értékek jutnak eszébe, az oktatás és a sport ügyeiről láthatóan nem tudott felkészülni. Érdemi választ nem kapott, pedig a DK faggatta a drámai tandíjakról. A Jobbik a fiatalok tömeges távozásáról érdeklődött, semmi válasz. Kásler helyett fideszes képviselők bizonygatták, hogy milyen jó, ha szétszakadnak a családok. Semjén Zsolttal szemben is a DK mutatta, hogy harcias pozíciót foglalnak majd el, a KDNP elnöke valamit hablatyolt is svédországi vadászatáról. Varga Mihály rutinosan tért ki a nehéz kérdések elől, de az új agrárminiszter rögtön ki bírta mondani: egy migráncs által eldobott szendvics miatt van fertőzés. Hogy ezt honnan veszi, azt senki nem tudja, de a fideszes szavazó ezt a baromságot is beveszi. Gulyás Gergely szerint itt az ellenzéknek már nincs is esélye semmire, gyakorlatilag soha többé. A mellény hatalmas...
A gazdasági és kulturális bizottság ülésén már az is megesett, hogy Palkovics László miniszterjelöltre a Párbeszéd nemet mondott, az MSZP tartózkodott. A DK, a Jobbik és az LMP nemmel szavazott.
Sok jót nem ígér az új ciklus. Jön a Stop Soros, az új, a Fideszhez lojális bírók kinevezése, a nyáron elfogadandó költségvetés.
Innen indulunk. Az utca már elcsüggedt, de őszre az utcának és a parlamenti ellenzéknek valamit muszáj lesz kitalálni. Csak egymást támogatva lehetséges a tovább kiépülő diktatúra megfékezése. 
Legalább is, meg kéne próbálni.

Még mindig gyurcsányozol? 

Azt hihetné az ember, hogy ha egy párt, amely 63 !) helyen visszalép, és így is képes frakciót alakítani, annak elnöke besöpörheti az elismeréseket. De néhányan még besétálnak tévékbe, ostoba cikkeket írnak, hogy "na de Gyurcsány." Akkor nézzük a tényeket!

leg_gyf.jpg

 

Az EBESZ megállapította, hogy a választás nem volt tisztességes. Ilyenre nem volt példa az Európai Unió történetében. A Kúria néhány helyen csalást állapított meg. Ilyen sem volt az Európai Unió történetében. Mi lett volna, ha valóban minden körzetet megvizsgáltak volna? Ne csináljunk már úgy, kedves megmondó emberek, mintha egy sima választás zajlott volna, normális médiaviszonyok között! Győzött a Fidesz, tessék hazamenni? Nincs itt semmi látnivaló?
És akkor amit látunk az újra feltörő, de egyre szánalmasabb gyurcsányozás mögött:
gyf_listavezeto.jpeg
1. Gyurcsány a hibás, mert az agyon ajnározott, mindenféle szavazási útmutatókban kedvezményezett Jobbik egyetlen egyéni körzetet nyert és megbukott a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje?
2. Gyurcsány a hibás, mert az LMP kevesebb szavazatot kapott, mint 2010-ben, amikor először jutottak az országgyűlésbe, pedig 101 helyen indultak? 
3. Gyurcsány a hibás, hogy az LMP nem viszonozta a DK visszalépését az LMP javára, és Szél Bernadett a teljes ellenzék által támogatva sem tudott nyerni?
4. Gyurcsány a hibás, mert a 2010-es LMP-frakcióból ma már senki sem ül az új frakcióban?
5. Gyurcsány a hibás, mert az MSZP minden idők leggyengébb eredményét produkálta?
6. Gyurcsány a hibás, mert az MSZP 2014-es 29 képviselőjéből 20 maradt egy immár közös listáról, importált miniszterelnök-jelölttel, és a 20-ból 5 azonnal új frakciót alapított? Tehát 29 helyett maradt 15... A fele a 2014-es eredménynek...
7. Gyurcsány a hibás, hogy az MSZP Gyurcsány távozása óta most készül ötödik elnököt választani, és közben volt három miniszterelnök-jelöltjük, akik közül senki sem nyert, sőt az egyik a választásig sem jutott el?
8. Gyurcsány a hibás, hogy az Együtt, amelynek elnökét két éve még az ellenzék vezérének kiáltották ki, az 1 százalékot sem érte el?
9. Gyurcsány a hibás, hogy a Momentum, amelynek ugyanúgy két éve volt generációs alapon szervezett pártként bejutnia a Parlamentbe, mint anno a Fidesznek, de nekik ez nem sikerült?
A DK nyilván nem elégedett a választási eredményével, az önvizsgálatot ők sem úszhatják meg. De jelezzük: 63 helyen visszalépve, és vállalva, hogy 63 körzetben a két szavazólap egyikén a DK egyáltalán nem szerepel, szinte csoda, hogy bejutottak. Eddig 4 képviselőjük volt frakció nélkül. Most 9 van, frakcióval. Ez lenne a bukás?
Ha szabad kicsit cinikusnak lenni: Gyurcsánynál csak Karácsony Gergely volt ügyesebb, aki egy nulla százalékos pártból frakciót tudott csinálni az MSZP hátán. Igaz, a zuglói polgármesterre is szükség volt, hogy az MSZP egyáltalán így szerepeljen a Botka után itt hagyott romokon.
Summa summarum: a gyurcsányozás nem vezet sehova. A korlátoltak, és saját politikai bukásaikat elfedni akarók ócska játszótere. Akik ezt folytatják, mind Orbánt szolgálják akkor is, ha nem ez a céljuk.

Ellenzéki tájkép - csata után

Lemondások, belső balhék, tisztújítások. Itt tart az ellenzék 72 órával az elborzasztó választási eredmény után.

v_18.jpg

Függetlenül attól, hogy történt-e csalás - szerintünk valamennyi biztosan történt -, az ellenzéki oldalt alaposan megrázta a számukra nem várt eredmény. Az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje már vissza is vonult Zugló élére. Nyomában ma nem tudni, hogy a Párbeszéd képes lesz-e önálló frakciót alakítani, vagy az MSZP-vel közösen alkotnak szövetségben képviselőcsoportot. A szocialistáknál megint tisztújítás lesz. Gyurcsány Ferenc 2009-es távozása óta volt már elnök Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József, Molnár Gyula. Most ismét elnököt keresnek, közben akadt néhány miniszterelnök-jelöltjük is, Mesterházy, Botka, végül kívülről Karácsony. A régi nagyágyúk közül Gőgös Zoltán vonult vissza.
A Jobbikban is elnököt keresnek. Az elbukott Vona Gábor nem csak az elnöki posztról, hanem parlamenti mandátumáról is lemondott. A frakciót még ő rakta össze, amelyben inkább a középre tartó csapat tűnik erősebbnek, de nem lehet nem észrevenni a hungarista vonal ébredését sem Toroczkai alelnökkel az élen. Nagy kérdés, hogy kitartanak-e egy mérsékelt irány mellett, vagy Orbántól próbálják visszaszerezni a radikális tábort.
A DK-t is letaglózta az eredmény, kemény kudarcként élték meg a választást de ők legalább megduplázták képviselőik számát. Az első választáson, amelyen önállóan elindultak, frakciót alapíthattak. Ám Gyurcsány köreiben is erős a gyanú, hogy szavazataik veszhettek el csalás útján. A párt azonban egységes maradt.
Az LMP akár szakadhat is. Hadházy társelnök lemondott. A nyilvánosságra került Schiffer-Hadházy konfliktus, a párton belül indult fegyelmik egész sora mély belső válságot jelez. Szél Bernadett próbál kívül helyezkedni ezeken, a szövetséges Gémesi György feltűnően eltűnt a nyilvánosságból.
A Momentumnál tisztújítás lesz, az Együtt feloszlik. Az utóbbi évek, évtizedek állandó arcai közül nem csak Vona és Gőgös tűnik el. Fodor Gábor, Juhász Péter, Szigetvári Viktor, Bokros Lajos is legfeljebb külső szereplőként bukkanhat fel televíziós stúdiók környékén. 
Hogy merre indul el az ellenzék, ma még nem tudható. Új módszerekre, az együttműködés, a pártépítés új formáira lesz szükség. Akik pedig utálják ezeket a pártokat, próbálják megszokni, hogy folytonos ekézésük a Fidesznek segít. Lehetett volna újat, jobbat, erősebbet csinálni, de senkinek sem sikerült. 

Gyurcsány maradt a placcon egyedül - rá szavazunk!

A mai bejegyzés nem lesz túl hosszú, viszont egyértelmű. Innen a Kávézóból úgy látjuk, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióra érdemes szavazni.

kampanyzaro.jpg


Láttuk a kínálatot, a helyzet egyértelmű. 


Maradt Gyurcsány Ferenc. Ez az ember megharcolt az igazáért, bebizonyította, hogy a legádázabb ellenfele Orbánnak és bűnös rendszerének. Kormányzati, politikai, diplomáciai és partszervezői tapasztalata messze a többiek fölé sorolja. Egyedül Gyurcsány szájából hiteles az elszámoltatás ígérete.

Tehát innen a Kávézóból azt javasoljuk, hogy egyéniben a baloldal (DK, MSZP-P) koordinált jelöltjeire szavazzanak: ne a Fideszre, ne a Jobbikra. Listán pedig a Gyurcsány vezette DK-listát, a 3-as listat ajánljuk.

Jöjjön vegre a kormányváltás!

Gyurcsány nyerte a jelölti vitát

Tanulságos volt a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltjeinek és listavezetőinek vitája. Gyurcsány nyert, Szél Bernadettet többször kinevették, sőt, kitapsolták. A kormányzati tapasztalat, a kommunikációs rutin a DK elnökét erősítette. Jól szerepelt Szigetvári Viktor (Együtt), közepesen Karácsony Gergely (MSZP-P), Fekete-Győr Andráson még lötyög ez a kabát. Szél Bernadett viszont kínosan leszerepelt.
Jellemző a magyarországi médiaviszonyokra, hogy az öt jelölt vitáját - Orbán és Vona nem vállalta - egyetlen tévécsatorna sem közvetítette. Szerencsére, a neten több fórumon is láthatták az érdeklődők. Egészségügy, oktatás, szociális ügyek, elszámoltatás, az általános közállapotok szerepeltek a témák között. Mindenki két percet kapott. Kiderült, hogy az oktatás, az egészségügy területén sok a közös pont, a számonkérésben is hasonló volt az álláspont. Kiderült azonban, hogy négy párt (DK, MSZP, Momentum, Együtt) képes lenne közösen kormányozni, akár koalícióban, az LMP azonban ettől elhatárolódott. 
v18.jpg
Fekete-Győr és Szigetvári bírálta Karácsonyt a betarthatatlan 13. havi nyugdíj ígéretéért. Csendes, de nem támogató derű futott át a termen, amikor Karácsony arról beszélt, hogy egy leendő kormányt neki kell vezetnie. Gyurcsány a kormányzati tapasztalat birtokában sorolt számokat, adatokat, figyelmeztetve a többieket a felelőtlen költekezés veszélyeire. Abban mindenki egyetértett, hogy a családi pótlékot emelni kell. 
Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Gyurcsány kaphatná a legmagasabb pontszámot. A többiek mellett tényleg úgy beszélt, mint egy sokat látott és tapasztalt miniszterelnök. Ügyesen elegyítve az ígéreteket, adatokat a szenvedéllyel. A második helyen az ugyancsak felelősen ígérő Együtt jelöltje, Szigetvári Viktor végzett, aki utolsó felszólalásként élesen bírálta a visszalépésekre nem hajlandó LMP-t. A harmadik helyre Karácsony Gergelyt tesszük, aki nemigen mondott maradandót, és nehézkesen próbálta menteni a 13. havi nyugdíj ígéretét. A negyedik Fekete-Győr András lett, aki túl sok idegen kifejezést használt és próbálta egybemosni az elmúlt 28 év össze kormányának hibáit, tévedéseit. Ezzel a jelenlevők között nem aratott nagy sikert. A sort Szél Bernadett zárja, aki összekeverte az erőt az agresszivitással. Ismét kiderült, hogy képtelen kilépni a saját árnyékából, ráadásul a többieket sértegetve ismét elutasított minden együttműködést. Többször kinevették, kitapsolták.
A vita, amelyet a V18 csoport szervezett, inkább bizakodó hangulatú volt. Szél nem ragaszkodott a győzelem utáni kormányzáshoz. Ezzel sem Gyurcsány, sem Karácsony, sem Szigetvári nem értett egyet. Ők úgy gondolták: ha nyer a demokratikus ellenzék, erősen és keményen kell megragadni a kormányrudat.

A Jobbik nem lép vissza - Orbán és Vona összejátszik

Itt a Kávézóban nem értjük, miért van az, hogy a "közvélemény" és a "megmondók" számon kérik az ellenzéki pártokon a kölcsönös visszalépést, de ugyanezt nem várják el a Jobbiktól. Miért lenne természetes, hogy Vona Gábor pártja 106 körzetben induljon, a többiek pedig vonják vissza jelöltjeiket.
vona_orban.jpg
A vízcsapból is folyik, hogy a Jobbik így meg úgy, meg a mitudjukigazankiazesely.hu, mondjukatutifrankot.hu és az ezekhez hasonló "hiteles felmérések" ontják, hogy melyik körzetben melyik jelöltre szavaznának legszívesebben, főleg ha az átszavazási hajlandóság eléri az x százalékot. Hogy ezek így vannak-e, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy a Jobbik 106 körzetben indul. Nem lépnek vissza senki javára. Márpedig amelyik párt nem lép vissza, nem együttműködő, az a Fidesznek segít.
Tekintettel arra, hogy a Jobbik az összes országpusztító fideszes törvényt megszavazta, benne a kétharmadosokat is, erős a gyanú, hogy Orbán és Vona összejátszik. A 106 jobbikos meccsben tartása a Jobbikon kívül csak Orbánnak jó.
Lám, Vona mégis csak Orbán polgári köréből indult. Az alma nem esik messze a fájától.

A Jobbik nem lép vissza sehol - Orbánt segítik

Folyamatosan megy ez a "játék", hogy melyik körzetben melyik párt adja az esélyes ellenzéki jelöltet, kinek van reménye a Fidesz legyőzésére. Csak éppen a Jobbik nem lép vissza sehol, ezzel pedig Orbánt segítik, ahogy amúgy az egész ciklusban tették.

orban_vona_uj.jpg

Se szeri, se száma az ilyen olyan oldalaknak, amelyek megmondják a tutit, hogy kire kell szavazni az egyéni körzetekben. Egyfolytában számon kérik a demokratikus ellenzéki pártokon, hogy nem lépnek vissza egymás javára. Eközben egy szó sem esik a Jobbikról, amely mind a 106 körzetben indul, és sehol nem óhajt visszalépni. Még ott sem, ahol totálisan esélytelenek - például egész Budapesten.
Az ország több pontján jobbikos politikusok keresik fel a többi párt jelöltjét, ajánlatot téve, hogy lépjenek vissza a javukra. Valamilyen nekik kedvező kutatásra hivatkoznak, eközben a pártjuk ott sem mozdul, ahol visszalépésük segítene az ellenzéken.
Nem érdemes megbízni egy olyan pártban, amelynek elnöke Orbán polgári köréből jött, amelyik minden fontos orbáni törvényt megszavazott az országgyűlésben. 
A demokratikus pártok koordinált jelöltjeire érdemes szavazni. A Jobbikot, amelyről még simán kiderülhet, hogy báránybőrbe bújt farkas, jobb elkerülni.

Erdélyi videó: Gyurcsány bemutatja,  miért menj el szavazni

Kár nyavalyogni, hogy nahát, ez a Gyurcsány riogat a határon túli magyarokkal. Nem riogat, bemutatja a valóságot.
tusvany.jpg
Muszáj kimondani: Orbán nem azért szórja számolatlanul a magyar adófizetők pénzét a határon túlra, főleg Erdélybe, hogy segítse az ott élő magyarokat. Ehhez nem kellene haveri erdélyi vállalkozókat támogatni, futballcsapatokat venni, templomokat építeni. Épp elég lenne színházakat, iskolákat, könyvtárakat, az anyanyelv megőrzését, a magyar kultúrát segíteni.
Anno Mikola István megmondta, mi a cél: szavazati jogot adni és ezzel húsz évre bebetonozni Orbán hatalmát. Tehát aki most megint gyurcsányozik, látva, hogy a DK videóján minden megszólított kolozsvári a Fideszre szavaz, az vagy nem érti a helyzetet, vagy ha érti, és mégis nyűgösködik, annál rosszabb. Tetszik vagy nem tetszik, az a kisfilm pőrén bemutatja, hogy az anyaországi százmilliárdok tarthatják hatalomban az országot tönkretevő diktátort.
Mi tehát a feladat? Kedves anyaországi magyar: menj el szavazni, hogy kompenzálni lehessen a kintről Orbánra leadott voksokat. Erről szól Gyurcsány Ferenc filmje. Nincs benne gyűlöletkeltés, csupán voksolásra buzdít.
Ha valaki összeugrasztotta az anyaországi és a határon túli magyarokat, az csakis Orbán, aki hatalmi céljainak rendelte alá nemzeti érzéseinket.

Az LMP Orbán oldalára állt?

Nem tárgyalnak senkivel. Ha mégis, akkor teljesíthetetlen feltételeket szabnak. Szél Bernadettel sem lett más a politika. Maradtak a Fidesz segédcsapata.

lmp.jpg
Már-már azt hihette Szél Bernadett és Hadházy Ákos, hogy a meccs megint kihúzható 0-0-val. A "nem állunk szóba sem a Fidesszel, sem a 2010 előttiekkel" taktika megint majdnem bevált. Most a 87. percig tartott a taktikázás. Ekkor azonban valaki átlőtte a falat és az eredmény 0-1. Mindegy, hogy ez most éppen Gyurcsány Ferenc volt, vagy bárki más. Amúgy Gyurcsány, mégpedig azzal, hogy egyoldalúan visszahívta a DK jelöltjét Szél Bernadett javára, majd tárgyalásra hívta az LMP-t is. 
Innentől az LMP-ben kitört a pánik. Elmentek az egyeztetésre, amelyen a DK és az MSZP vett részt rajtuk kívül, de közös sajtótájékoztatót már nem tartottak. Vágó Gábor sértegetni kezdte a vendéglátóit, majd bocsánatot kért. Gyorsan elszaladtak a Jobbikhoz, ahol azonban kosarat kaptak, sőt, Toroczkai alelnök a fizikai viszolygásról beszélt az LMP politikusai láttán. 
szel_kosa.jpg
Mire bejelentették a sajtótájékoztatón, hogy senki javára nem lépnek vissza, egyik jelöltjük már vissza is lépett Kunhalmi Ágnes javára. Este már egy veszprémi jobbikos támogatása is előkerült.
A 87. percben kapott gól meglehetősen szétzilálta az LMP taktikáját. Szél Bernadett pártja konferenciáján már Polt Péter hivatalban tartásáról beszélt.
A meccs elúszni látszik. A se ide se oda függetlenségről lejött a festék. Maradt a Fidesz szolgálata. Az LMP a teljes különállásával 2014-ben 11 mandátumot adott a Fidesznek, most lehet, hogy még többet.
A többi a választók dolga. Az LMP most, a 89. percben még egyenlíthet, ha megkezdi a koordinációs tárgyalásokat az MSZP-vel és a DK-val, utóbbiaknak sűrűn megköszönve Szél támogatását. Ha nem így lesz, akkor a második gólt a választók rúgják be és már nem lesz idő felállni 0-2-ről..