Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Harc idején gyenge dolog a civil árnyékkormány

2018. március 12. - Európa Kávézó

Megmondjuk őszintén, itt a Kávézóban nem repestünk, amikor megnéztük a Karácsony Gergely árnyékkormányáról szóló híradásokat. Ez a névsor, bár tisztességes emberek gyülekezete, harmatgyenge lesz, amikor Orbánnal kell háborúzni a forró politikai ősz hónapjaiban. Ráadásul, hol van még a győzelem...?

arnyek.jpeg
A politikusok nélküli politika ostobaság, főleg harc idején. Ki gondolhatja komolyan, hogy amikor Orbán, Lázár, Rogán, Deutsch, Kövér, Semjén, Bayer és más fekete öves gazemberek állnak a túloldalon, akkor egy demokrata győzelem esetén Hegyesiné Orsós Éva áll a túloldalon. Karácsony Gergely el van tévedve, ha azt hiszi, hogy a Fidesz esetleges veresége utáni kemény meccsek idején Andor László lesz képes ellensúlyt képezni.
Arra a küzdelemre, ami jön, ha veszít a Fidesz, ketrecharcosok kellenek, akik mögött kőkemény politikai és párttámogatás van a parlamentben. Olyan hölgyekre és urakra van szükség, akik nem ijednek meg semmitől. Nem széplelkek kellenek ide, hanem ütközni tudó harcosok. Ez nem a széplelkek terepe, hanem a küzdőké. Ha esetleg a Párbeszéd társelnöke az MSZP-ben gondolkodna, Korózs, Hiller, Kunhalmi vagy Gőgös erősebb bázisnak tűnik. Ráadásul ha Mellár Tamás veszítene egyéniben, az nem tenne jót a reputációjának, márpedig sem a Jobbik, sem az LMP nem áll be mögé. Ezért is kár volt őt megnevezni, hiszen egyéniben indul, nem kockázatmentesen. Ha ugyanis veszít, ő még képviselő sem lesz, mert független jelölt.
Érdemes lett volna megfontolni, hogy szabad-e árnyékkormányt megnevezni. Karácsony a kormányzóképesség látszatát akarta kelteni, de úgy tűnik, hogy pártok, vagyis szavazóbázis nélküli emberekre támaszkodik, ami politikai hiba. Öngól. Pontosan ez a mentalitás volt az oka többek között annak, hogy a Párbeszédet 0,3 százalékra mérték. Nincs egy ilyen koncepció mögött érdemi szavazóbázis.
Ha Karácsony komolyan veszi a kormányzás felelősségét - amelytől egyelőre meglehetősen távol áll -, akkor tudná, hogy minden miniszterről a pártok koalíciós tárgyalásain döntenek. Nincs előre bemondott, vagyis védett név, azoknak pedig, akik majd megszavazzák a kormány leendő döntéseit, azoknak a maradék jut. A koalíciós pártok mögött parlamenti szavazatok, és a többség biztosítása áll, ehhez pedig főleg pártpolitikusok kellenek.
Úgy látjuk tehát, hogy ez a kezdeményezés rossz ötlet volt. Nem tesz jót egy leendő kormány hitelességének a posztok előre osztogatása, és nehezíti a remélt győzelem utáni koalíciós tárgyalásokat is.

Kamupártok - keresd mögötte a Fideszt

Micsoda véletlen! - rettenetes mennyiségű kamupárt bukkant fel a 2018-as választásra. Ez is csak az Orbán-kormány idején fordulhat elő.  Nagy valószínűséggel a Fidesz hozta őket létre ezeket.

kamupart.jpeg

Lesznek olyan szavazólapok, ahol, harminc-negyven, vagy még annál is több kamupárt neve szerepel majd. Mögöttük néhány pénzleső ügyeskedőn kívül nincs senki más. Ezek a "pártok" az elmúlt négy évben egyszer sem szólaltak meg, soha, semmiről nem volt véleményük. Íme csak néhány példa: A Haza Pártja, A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, A Mi Pártunk, Alternatív Magyar Néppárt, Aquila Párt, Origó Párt, Családok Pártja, Dolgozók Magyarországi Pártja stb. stb.

Ezek a nemlétező csoportok felnyalják az állami támogatást, aztán eltűnnek. Akik létrehozzák, akik megbízzák őket, bűnt követnek el. És láss csodát, mindez egyetlen párt érdekét szolgálja, a Fideszét. Ki másnak lehet hasznos, ha az ellenzéki szavazó összezavarodik, miközben egy WC-papír méretű slejfnivel vonul be a függöny mögé, hogy szavazzon? Csak Orbánnak és a Fidesznek.
Nincs még egy ország, ahol ez mehet. Orbán, hazugságra épülő Magyarországán immár természetes jelenség. Ezeknek is börtönben a helyük. A kamupártok, gyakran köztartozást is felhalmozó figurái ellen a törvény szigorával kell fellépni.
A recept pedig egyszerű: csak olyan párt listájára és csak olyan egyéni jelöltre szabad szavazni, amely és aki biztosan bejut, vagy esélyes a győzelemre.
Kukába a kamupártokkal!

Czeglédy-ügy: Orbán ma is Gyurcsánytól retteg

Brutális képet rajzolt a mai Magyarországról a börtönből egyelőre szabaduló Czeglédy Csaba. Az ügyvéd egy újabb koncepciós per áldozata lehet, akinek ráadásul felajánlották: ha Gyurcsány Ferencre vall, hamar térhet haza a családjához.

czegledy.jpg

A történet egyszerű: van egy ügyvéd, aki amúgy az MSZP tagja. Számos ügyben tört borsot a Fidesz orra alá. Emellett a szocialistáknak, külön Botka Lászlónak, valamint a DK-nak, és külön Gyurcsány Ferencnek visz peres ügyeket. Ezek döntő többségét meg is nyeri a fideszes politikusok és lakájmédiájuk ellen.
Czeglédy Csabát, aki üzletember is, letartóztatják, meggyanúsítják, de állítása szerint az ellene felhozott vádak gyakorlatilag már megdőltek. Az állítólagos károsultak pedig egyelőre nemigen bukkannak fel.
De vajon hogyan, milyen törvényességi alapon működhet a magyar ügyészség, ahol egy előzetesben ülő embernek szabadságot ajánlanak, ha Orbán legfőbb, sőt, gyakorlatilag egyetlen ellenfelére hazudik valamit.
Mi járhat azon ügyészek fejében, akik úgy gondolják, hogy ez mehet, hogy ez soha nem fog kiderülni? És mi járhat Orbán fejében, aki pontosan tudja, hogy egyetlen ellenfele van, és azt börtönbe akarja dugni?
Magyarország ma diktatúra. Orbán és embereinek bűnei pedig még annál is számosabbak és durvábbak, mint amit eddig erről gondolhatott a magyar.

Vásárhely után: az LMP tarthatja hatalomban Orbánt

Pedig azt mondta mindenki: a Fidesz egyik fővárosában, ahol minden és mindenki Lázár Jánostól függ, ott csak a Fidesz nyerhet. Ehhez képest egy pár hete még ismeretlen civil rommá verte Orbán emberét. Tanulság: a Fidesz legyőzhető.

marki.jpg

Itt a Kávézóban abban bízunk, hogy végre leáll az az ostoba szöveg, hogy bojkottálni kell a választást. Épp ellenkezőleg: el kell menni szavazni. Vásárhely megmutatta, hogy ha az Orbán-rezsimmel szembeni elégedetlenek az urnákhoz járulnak, nincs az a körzet, ahol a Fidesz nem lenne legyőzhető.

Nyilván nem tévedünk el. Ez egy polgármester választás volt, és gyakorlatilag egyetlen jelölt indult a diktatúra jelöltjével szemben. Az országgyűlési választáson több jelölt lesz, hiszen a pártoknak nem csak az egyéni mandátumra, hanem a listán kapható töredékszavazatokra is szüksége van. Ez érthető is, persze csak azon pártok esetében, amelyek bejutnak: MSZP-P, DK, LMP. A kicsik és a kamupártok indulása Orbánt támogatja.

Most szólunk előre: a Jobbik senkivel nem fog szóba állni, hiába reménykedik ebben a demokrata szavazók egy része is. Vona nem csak a Fideszt, hanem a demokrata baloldalt is le akarja győzni. A fő felelősség az LMP-re hárul. Ha nem csatlakoznak a DK, az MSZP, a Szolidaritás és a Párbeszéd együttműködéséhez, akkor újra kétharmadhoz segíthetik Orbánt. Márpedig ez történelmi bűn.

Szél Bernadett a tűzzel játszik. Ha minden körzetben elindul a demokrata jelölttel szemben, azzal Orbánt segíti. Szavazók fordulhatnak el tőlük és beeshetnek 5 százalék alá. Ha együttműködnek, akkor részesei lehetnek akár Orbán bukásának is.

A tét hatalmas. Márki-Zay Péter, és mögötte megvalósuló együttműködés reményt csiholt, az embereknek millióinak pedig nem kellene csalódást okozni.

Orbánnak mennie kell.

Köztéri reklám: az MSZP és az LMP lefeküdt a Fidesznek

Szomorú látni, hogy a szocik és az állítólag korszakváltó zöldek a diktatúra fogaskerekei lettek. Ezzel nagyjából hiteltelenítették is saját kormányváltónak szánt üzeneteiket. A hír rövid, de mellbevágó: Karácsony Gergely és Szél Bernadett pártja Orbán haverjától, Garancsi Istvántól, valamint egy másik fideszes cégtől vesz reklámfelületet. Óriásplakát és villanyoszlop helyeket. A piaci ár alatt..

 kari_szel.jpg

Szégyenletes dolog ez. Hirtelen minden megvilágosodik: miért mondta Botka László, hogy az MSZP-ben ott a Fidesz. Hogy az LMP és a Fidesz között van együttműködés, az eddig is világos volt. Pedig tudják mindkét pártban, hogy Garancsitól, Orbán felcsúti díszpáholyának tagjától reklámhelyet venni, az a rendszer elleni szembenállás elárulása. 
Értjük mi, hogy kevés a hely, ahol az ellenzék látható, de ilyen áron tilos reklámozni. Ráadásul a piaci ár töredékéért. Ez azt jelenti, hogy Orbán jóváhagyásával és akarata szerint Karácsony és Szél boltol a Fidesszel.
Gyurcsány bezzeg nemet mondott nekik...
Már csak az a kérdés, hogy az Állami Számvevőszék - amely szintén Orbán irányítása alatt áll -, elindítja-e a vizsgálatot Garancsi ellen, aki áron alul adja a helyeket.
Az erkölcsi bukás azonban az MSZP-Párbeszéd és az LMP osztályrésze marad.

Senki nem kampányol olyan erővel, mint Gyurcsány

Lehet fanyalogni, egyrészt-másrészt szöveget nyomni, de a szombati DK-kampánynyitó megmutatta, hogy ellenfeleinek miért nem sikerül Gyurcsány Ferencet eltüntetni. Egyetlen ellenzéki párt sem tudna ma a DK-n kívül sportcsarnokot megtölteni. Nekik ez is sikerült, és az üzeneteik is világosak és egyértelműek.

lufi.jpg

Gyurcsány Ferenc ismét bejelentkezett. Amit tesz, ráadásul hiteles. Ki más harcolhatna a Orbán ellen a legkeményebben, mint éppen ő, akit Orbán 1989 óta a legnagyobb vetélytársának tart. Gyurcsány vagyonán nincs mit keresgélni - a Fidesz korrupt figuráinak különösen nincs. Ha valaki mondhatja, hogy nincs alku, és hogy harc van, az megint csak Gyurcsány. A Bálványoson sorosozó Szél ebben hiteltelen, az Orbánnal egy polgári körből kinövő Vona szintén az. 

A DK elnöke abban is látványosat dobott, hogy nem kér 100 napot, meg 500 napot a cselekvésre: az első napon meghozhatja egy új kormány a legfontosabb döntéseket. Polt menesztése, független ügyészi testület a lopások kivizsgálására, a minimálbér és a létminimum szinkronba hozása, a kórházak, az orvosok, az ápolók, és általában is a bérek felzárkóztatása, a legszegényebbek azonnal megsegítése vonzó javaslatok, nagy részük nem kerül semmibe, vagy átcsoportosításokkal megoldhatók. Erős baloldali és igazságtételi program, amellyel a DK előrukkolt.

Gyurcsánynak minden más ellenzéki vezetővel szemben előnyt jelent, hogy pártja semmilyen szinten nem hozható összefüggésbe a Fidesszel. Egységes, és nem széthúzó csapat áll mögötte, szónoki képességeit ellenfelei sem vitatják. Van benne hit, és főleg a kampányolás képessége.

A DK kongresszusán Kuncze Gábor is üzent, elvégre ők voltak a 2006-os, máig utolsó győztesek Orbán ellen. 

Gyurcsány messzebbre repítheti a DK-t április 8-án, mint azt ma sokan gondolják.

 

Pálfordulás: hét éve az LMP sem támogatta a határon túliak szavazati jogát

Kincseket lehet találni az interneten. Itt a bizonyíték, hogy korábban az LMP sem támogatta a határon túli magyarok szavazati jogát. Nem tudni, miért csicskultak be a Fidesznek ebben a témában. Lehet, hogy ezért szavazták meg Orbán alkotmánybíróit.

szel_had.jpg

Az uh.ro című portál számol a Kárpát.-medencei Magyar Képviselők Fóruma üléséről 2011. január 20-án. Ezen Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta a tanácskozáson, hogy az "az LMP továbbra sem támogatja a határon túli magyarok szavazati jogát.
Dorosz közölte:  "sem elméletben, sem gyakorlatban nem támogatják a határon túli magyarság szavazati jogát. Az az álláspontjuk, hogy a szavazati jog területhez és lakóhelyhez kötődik, s azokba a döntésekbe, amelyek az itt élőket érintik, csak azok szólhassanak bele, akik itt is laknak. Akiket nem érint a szavazatuk következménye, ne vonják bele a szavazásba."
 
A helyzet egyértelmű. Áder és a Fidesz 1993-ban gondolta úgy, hogy a határon túliaknak nem jár szavazati jog. Most az LMP bukott le a pálfordulással. 
 
Lehet, hogy van összefüggés abban, hogy az LMP-hez az utolsó pillanatban befújt a szél egy raklapnyi ajánlószelvényt és a korábbi nézet elárulása között? Talán az sem véletlen, hogy Szél Bernadett vígan sorosozott Kósa Lajossal Orbán erdélyi "szabadegyetemén." Az LMP már megszavazta Orbán alkotmánybíróságának kibővítését is. 
 
Mi lehet az ára annak, hogy egy párt simán szembefordul önmagával?

Polt Péter nem fél a börtöntől?

Úgy látszik, Polt Péter még nem érti, mi a tétje annak, hogy Orbán vejét bűnszervezetben elkövetett lopással gyanúsítja az Európai Unió Csalásügyi Hivatala. A tét már nem csak Tiborcz István (Orbán Viktor, Lázár János és a többiek) feje. Itt már róla is szó van.polt.jpg

Az elmúlt nyolc évben egyetlen vezető fideszessel szemben nem indul eljárás. Egyetlen egy ellen sem. Hiába jelentette fel szakmányban az ellenzék Orbánt, Rogánt, Lázárt, Matolcsyt, Farkas Flóriánt, Mészáros Lőrincet, és jószerivel a teljes kormányt és Fidesz-frakciót, mégsem történt semmi. Még nyomozás sem, nemhogy vád, majd ítélet.

Koncepciós perben ugyanakkor elítéltek ártatlanokat.

Ez mind Polt Péter, korábbi fideszes képviselőjelölt munkássága. Elhiszi bárki, hogy ha fideszes politikusról volt/van szó, akkor sosem állt meg egyetlen ügy sem? Mindig minden tiszta volt, becsületes és korrekt? Képviselői fizetésekből lettek hízlaldák, paloták, magánalapítványok, gyerekek nevére írt ingatlanok, házhoz vezető bekötő utak, belső medencés villák, szántőföldek?

Az Elios-botrány még ezeknél is több: a miniszterelnök családja lopott. Ráadásul a kancellária miniszter beismeri, hogy együtt találták ki az egészet.

Ha Polt Péter nem lép, és éveken át tartóm nyomozásra hivatkozik, immár végképp bajba kerül. Az eddig ki nem vizsgált ügyek mellett Orbán vejének sztorija is rá fog zúdulni, és immár az ú szabadságáról van szó.

Ennyit nem érhet a Fidesz, ennyit nem érhet Orbán. Ennyi nem érhet az sem, ha sokak szerint Orbán fogja őt valamivel...

Egy következő kormány - alakuljon bármikor is, persze lehetőleg idén tavasszal - muszáj, hogy az elszámoltatással kezdjen. Ez lesz kormányzásának krédója. Ha nem így lenne, fél év alatt megbukna. Egyik első lépésük Polt menesztése lesz - akkor is, ha hivatali idejére hivatkozik. Onnan pedig bármi megtörténhet.

OLAF: Orbán veje szervezetten lophatott

Kiszivárgott az Európai Unió Csalásügyi Hivatalának (OLAF) jelentése a Tiborcz-féle LED-világítási projektről. Az derült ki, hogy lophattak, nem is keveset. Ráadásul szervezetten. Azt már mi tesszük hozzá: kizárt, hogy erről az após, Orbán, semmi nem tudott volna...

tiborc.jpg

Az Európai Unió csalás elleni hivatala 35 uniós finanszírozású közvilágítási projektet vizsgált 2009 és 2014 között, melyeket az Elios nyert meg. Mindegyikben felmerült a visszaélés gyanúja, ezért az OLAF 13 milliárd forint megvonását javasolta. Az esetek felében, 17 pályázatnál az OLAF úgy találta, hogy Orbán veje és csapata szervezett csalási mechanizmust épített ki.

Machináltak a lámpák élettartamával, a megtérüléssel, gyakorlatilag mindennel.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, ha bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el, 5 évtől akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ez várhat Orbán vejére, ha lesz eljárás. Ha Polt ezt is elsikálja, előbb-utóbb ő is mehet a börtönbe. 

Itt a Kávézóban úgy látjuk, hogy a kampány egyik legfontosabb eleme lehet ez a botrány. Orbán családjáról mondta ki egy hivatalos nyomozás, hogy gazemberség, törvénytelenség történt. Ennél kevesebbe is belebuktak már politikusok. Orbán se legyen kivétel.

Íme a bizonyíték: a DK-MSZP-közös lista szavazatveszteséget hozna

Karácsony Gergely, aki másfél hónappal ezelőtt Juhász Péter oldalán még az önálló listákban hitt, az MSZP oldalán már a közös listában hisz. Most éppen arról beszélt, hogy egy közös listán Gyurcsány Ferenc 3. lehetne. Azonnal megindult az MSZP-sek egy részének gyalázkodása korábbi elnökük és miniszterelnökük ellen. Nyilván az érzés kölcsönös: DK-sok sem akarnak az MSZP-listájára és Karácsonyra szavazni. Nem is kéne erőltetni.

trio.jpeg

Azt most nem elemezzük, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke miért változtatta meg a véleményét egyik pillanatról a másikra az ellenzéki listaállítás módjáról és hasznosságáról. E poszt most csak arról szól, hogy miért nem érdemes összeerőltetni a Demokratikus Koalíciót és a Magyar Szocialista Pártot. 
Karácsony új Facebook-posztja azzal próbálkozik, hogy egy közös ellenzéki listán Gyurcsány Ferenc lehetne a harmadik. Érdemes megnézni a kommenteket, hogy az MSZP hívei milyen köpködésbe kezdtek. Volt, aki azzal fenyegetőzött, hogy azonnal kilép a pártból. Az sem kétséges, hogy a DK táborának döntő része sem akar a szocialistákkal közösködni, nehezen viselve a gyurcsányozást azoktól, akik pár éve még Gyurcsányt éltették.
Jó lenne, ha mindenki megértené: nem véletlen, hogy a DK és az MSZP nem egy párt, hanem kettő. Más a politikai kultúrájuk, ízlésük, értékrendjük, a Fideszhez való viszonyuk. Abba kéne hagyni, hogy bárki megpróbálja őket összemosni.
A DK és az MSZP közös listára terelése szavazatveszteséget jelentene. DK-sok nem szavaznának az MSZP miatt és viszont. Engedjük már meg ennek a baloldali közösségnek, hogy azt támogassa a pártlistán, akit jó szívvel tud. Lásd még: Unicum...
Ha volna ez ügyben dolga Karácsony Gergelynek, az az lenne, hogy az egyéni körzetekben az MSZP és a DK jelöltjei ne csak ne induljanak egymás ellen, hanem segítsék is a koordinált jelölteket. 
És végül szögezzük le: Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula bölcsen döntött, amikor az egyéni körzetekről állapodtak meg. Ott van a demokrata győzelem esélye, Orbán bukásának reménye. Az ellenzék két legfontosabb pártja, ahol kellett, képes volt együttműködésre.