Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

A 106 egyéni körzeten múlik a választás

2017. október 11. - Európa Kávézó

Végre tárgyalnak. Tök feleslegesen elment 9 hónap, ezt majd Botkával megbeszélik, akiknek ez dolga. Mostantól tessék megtalálni azt a 106 demokrata jelöltet, aki a frászt hozza Orbánra. Ez a feladat.

mszp-dk.jpg
Ellenzéki együttműködés nélkül nincs kormányváltás. Ezért üdvözlendő, hogy a DK és az MSZP megnyitotta a tárgyalást. Remélhetőleg ezzel a gyurcsányozásnak is vége, és megnyílhat az út a 106 egyéni körzetben indítandó jelölt megtalálásához. A recept egyszerű: ha az egyéni körzetekben egy jelölt indul a Fidesz és a Jobbik ellen, akkor megnyílik az esély a kormányváltásra. Ebben egyetért a DK, az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd és a MoMa is.
Nem érdemes már feszegetni a közös miniszterelnök-jelölt és a közös lista kérdését, mivel egyik sem lesz. A DK Gyurcsány Ferencet indítja listavezetőnek, az MSZP-t a választásig bizonyosan Molnár Gyula vezeti. Az Együtt és a P közös jelöltje Karácsony Gergely lehet, az LMP-t Szél Bernadettre teszi a tétjeit, a Momentum még nem nevezett meg éllovast, de várhatóan ez is megtörténik. Érdemes tiszteletben tartani, hogy a pártok különbözőek, a versengő listák vonzhatják a választókat.
Most az a legfontosabb, hogy a tárgyalás végre elkezdődött. reméljük, eredményesen is zárul majd, és mindazok, akik ma aggódnak, bizonytalanok, ismét erőre kapnak, és szavazatukkal hozzájárulnak Orbán bukásához.
Aki otthon marad, Orbánt segíti. Ez ilyen egyszerű.

Kilépés az Unióból? - Igazat mond a DK kisfilmje

Két nap alatt több, mint kétszázezren nézték meg azt a kisfilmet, amelyet Gyurcsány Ferenc posztolt a Facebook-oldalán. Akadtak olyanok, akik túlzásnak tartották, ami ott elhangzik, hogy mekkora lesz a baj, ha Orbán kilépteti az országot az Európai Unióból, és elveszítjük az uniós forrásokat. Nem tudjuk, jó, vagy rossz hír-e, de a DK kisfilmje igazat mond. Íme a tények és vélemények.

kilepes.jpg

Urbán László, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere nyilatkozta, hogy "ha az érdeke úgy hozza, Orbán Viktor kivezeti az országot az unióból." Ő csak tudja, alapító Fidesz-tag volt...

De nézzük a magyar gazdaság adatait. Az Állami Számvevőszék adatai szerint a 2007-2013 közötti fejlesztési keretből a hazai hozzájárulások mértéke 17 százalék. Tehát az Uniós ehhez 83 százalékot ad. A magyar gazdaság olyan erős függésben van az uniós támogatásoktól, hogy ha Orbán kilépteti az országot a világ legerősebb gazdasági közösségéből a következő bajok várnak ránk:

- bezuhanó állami beruházások, munkahelyek tízezreinek elvesztése

- a nemzeti össztermék erőteljes megtorpanása

- kereskedelmi akadályok nehezítenék az exportot és az importot

- az uniós piacra gyártó cégek kivonulása, áttelepülése a környező országokba

- a befektetői bizalom csökkenése tőkemeneküléshez vezet

- élelmiszerárak növekedése

- szükségszerű adóemelés

- a forint árfolyamának zuhanása

- tőzsdepánik

- államadósság növekedése

- további kivándorlás

- családok elszegényedése, a bűnözés növekedése

Egy ilyen helyzetben Inotai András, az MTV Világgazdasági Intézetének volt főigazgatója így figyelmeztet: "Miután ezeket a veszteségeket a társadalmak érzik és érzékelik, jöhet egy populista politikus, aki fogja magyarázni, hogy azért megy nekünk most rosszabbul, mert a háttérhatalmak meg a szomszédok, meg a multinacionális vállalatok sanyargatnak minket, következésképpen a szabadságharcot immár fegyverrel is folytatni kell, különösen a szomszédokkal."

Itt az Kávézóban is arra figyelmeztetünk mindenkit, vegyék komolyan a veszélyt. Mindenki legyintett, amikor Orbán elvette maga alá gyűrte az Alkotmánybíróságot, vagy amikor elkezdték ellopni közös vagyonunkat, hogy ezt vagy azt úgysem teszi meg. Mindent megtett, és meg is fog.

Jövőre Orbánnak mennie kell - lehetőleg börtönbe is.

 

A film itt megtekinthető:

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/videos/1734590846573370/

A választás itthon dől el, csak menj el szavazni

A kormányváltók vannak többségben. Szerintünk pedig még annál is kevesebben szavaznának a Fideszre, mint amennyit mérnek nekik. Nem érdemes udvarolni a határon túli magyaroknak, a választás itthon dől el, csak el kell vinni az urnákhoz mindazokat, akik Orbán bukását akarják.

valasztas_uj.jpg

A határon túli magyaroknak adott szavazati joggal Orbán durván átverte a magyarokat. 2001-ben, az első Orbán-kormány idején Martonyi János külügyminiszter levelet írt az Unió Velencei Bizottságának, hogy nem tervezik az állampolgárság megadását a magyaroknak.

Aztán jött 2004-ben az új miniszterelnök, és Gyurcsány Ferenccel erősödni kezdett a reménytelenségből az MSZP. Orbán beszállt egy népszavazásba, de akkor is hazudott. Csak állampolgárságról beszélt, szavazati jogot még mindig nem akart adni.

2006-ban, a választás előtt felbukkant Mikola István, a Fidesz akkori második embere, aki belengette, hogy megadják a szavazati jogot, és hosszú távra berendezkednek. Azóta nem csak szavazati jogot kaptak, hanem a 2014-es választáson a határon túli voksokkal lett meg a kétharmad - amelyik szerencsére azóta megszűnt.

A határon túliaknak adott szavazati jog mélyen igazságtalan. Aki Kassán, vagy Kolozsváron, vagy Rio de Janeiróban él, ne dönthessen arról, hogy itt milyen adórendszer legyen, hogyan formálják a törvényeket. Aki nem itt él, nem vállalja a választás végeredményének következményeit. Csak az szavazhasson, aki itt él, vagy élt, és most például munkavállalóként külföldön dolgozik.

A 2018.as választás kampányában nem érdemes udvarolni Erdélyben vagy a Délvidéken. Orbán sem tud ott annyi voksot felhajtani, ígérhet bármit, hogy a választás ne itthon dőljön el. A demokratikus ellenzék feladata az együttműködés a 106 egyéni körzetben, és megtalálni mindazokat, aki a Fidesz bukását akarják. 

Lehet győzni 2018-ban, aki mást állít, az vagy hazudik, vagy a Fideszt segíti. Itthon kell mozgósítani, és a többség elküldheti ezt a bandát.

 

Vona nem lesz miniszterelnök

Az ebben reménykedőknek és az ettől rettegőknek is üzenjük: Vona Gábor nem lesz Magyarország miniszterelnöke. Ez politikailag sem lehetséges, de az is kizárt, hogy a Jobbik 50-60 egyéni körzetet megnyerjen. Budapesten pláne nem lesz esélye.

vona_uj.jpg

Manapság sokan mérlegelik, hogy mik az esélyei a Jobbiknak, amely korábbi önmagát meghazudtoló demokrata pózban nyomul. Talán abból indulnak ki, hogy ha a liberális Fidesznek sikerült elfoglalnia a jobboldalt a nemigen létező közepétől a széléig, akkor a köpönyegforgatás nekik is sikerülhet.

A baloldali szavazók figyelmébe ajánljuk, hogy a Jobbik égetett és dobott ki a Parlament ablakán uniós zászlót. Ez volt az a párt, amely listázni akarta a zsidókat, és általában is el akarja dönteni, ki az igazi magyar, és ki nem az. A Jobbik képviselője köpött bele a rakparti cipőkre, amelyek a holokausztra emlékeztetnek. Ennek a pártnak az alelnöke mondta még pár nappal ezelőtt is, hogy most is elgondolkodna Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc megölésén...

A Jobbik, ma az iszlám vallású menekültek ellen kampányoló elnöke nyilatkozta alig pár éve, hogy az emberiség jövője az iszlám vallás. A Jobbik európai parlamenti képviselője keveredett abba a gyanúba, hogy az orosz titkosszolgálat embere. A Jobbik az Európai Parlamentben annyira szélsőséges, hogy még az unió szélsőjobboldali frakciójába se fogadják be.

Lehet mondani, hogy mindez csak az elv, és mennyit jöttek be a politikai középre, meg hogy korábbi baloldali szavazók is csatlakoztak hozzájuk. Csak éppen lesz egy választás, amelyet az a formáció, tömörülés tud megnyerni, amelyik az egyéni körzetek többségét elhozza. Ha lesz ellenzéki koordináció (DK, MSZP, Együtt, Párbeszéd) és indul a Fidesz, a Jobbik, az LMP és a Momentum, gyakorlatilag képtelenség, hogy a Jobbik egyáltalán egyéni körzetet nyerjen. Lehet olyan régió az elmúlt nyolc évben leszakadó vidékeken, ahol erre lesz reményük. Lehet, hogy egy-két egyéni körzetet az elaprózott ellenzéki szavazatok miatt begyűjthetnek, de ezzel nem lehet választást nyerni. Budapesten pedig teljesen esélytelenek valamennyi körzetben.

És akkor még nem vettük számba a Jobbikon belüli belső feszültségeket, a Fidesz várható aknamunkáját, esetleg új, a jobbszél felől Vonát támadni készülő új párt létrejöttét.

Itt a Kávézóban úgy gondoljuk, nem kizárt, hogy a Jobbik a maga szempontjából jól fog szerepelni, de ahhoz, hogy valaki miniszterelnök legyen, választást kell nyerni. 2018-ban Vona Gábornak erre nincs esélye. A baloldal feladata pedig az lesz a következő fél évben, hogy mindazokat, akik 2002-ben és 2006-ban még az MSZP.-re, és ma éppen a Jobbik környékén tapogatóznak, megpróbálják visszahódítani. Erre a két utolsó sikeres baloldali kampányban főszereplő Gyurcsány Ferencnek lehet esélye.

2018 után pedig kinyílhat a vita a Jobbikban is, hogy újabb négy év veszik el, és még mindig nem kerültek kormányra. Ebben pedig felvethetik Vona felelősségét is.

A DK bölcs döntéssel vágta át a gordiuszi csomót

A Demokratikus Koalíció mai bejelentése kifejezetten okos megoldás. Az ellenzék számos problémáját feloldja, egyúttal szűkíti az eldöntendő kérdések körét. Tényleg Gyurcsánynak van itt a a legtöbb esze.

gyf_listavezeto.jpeg

A DK ma bejelentette, hogy továbbra is nyitottak arra, hogy az ellenzék egyezzen meg a 106 egyéni körzetben, vagyis, mindenhol egy demokrata jelölt induljon harcba a Fidesz és a Jobbik ellen. Egyúttal önálló listát indít Gyurcsány Ferenc vezetésével a 2018-as választáson.
Vegyük sorra a döntés számos előnyét.
1.  Végre összpontosíthatunk a legfontosabb kérdésre, az egyéni körzetekre, ott dől el minden. Gyurcsány ebben is következetes: egy az egy ellen kell indulni. Ha egy demokrata indul a Fidesz és a Jobbik ellen, az emberek látni fogják, hogy megszületett az együttműködés, a "fogjanak már össze" parancsa teljesült.
2. Megszűnik az áldatlan vita a közös miniszterelnök-jelöltről. Botka Lászlót csak az MSZP fogadta el, senki más - ők is egyre nehezebben.Most eldőlt, hogy több miniszterelnök-jelölt és/vagy listavezető száll ringbe Orbán ellen. A Fidesz médiahengere kénytelen több jelöltre lőni. Amelyik lista a legjobban szerepel a választáson - ha van demokrata győzelem - az a listavezető lesz a miniszterelnök. A Botka-probléma ezzel kiszerelve.
3. Megszűnik az áldatlan vita a közös listáról. Egyetlen párt sem akart közös listát. Az LMP és a Momentum többször bejelentette, hogy önállóan indulnak. Az Együtt és a Párbeszéd csak a közös egyéni jelöltekről akart tárgyalni, Botka ajánlata pedig számító volt, inkorrekt és tisztességtelen. A DK nyitott lett volna a közös listára, de Botka ezt a lehetőséget - Gyurcsány negligálásával - elpackázta. 2014-ben volt már közös lista, és mégsem hozott több szavazatot, a Fidesznek kétharmada lett. Ideje ezen is változtatni.
4. Az ellenzék választási esélyei szempontjából mindegy, hogy van-e közös miniszterelnök-jelölt és van-e közös lista. A meccs a 106 egyéni körzetben dől el, ott kell egy jelöltet állítani a Fidesz és a Jobbik ellen. Ebben minden párt egyetért. A DK ma ismét deklarálta, hogy ebben meg akar egyezni. Ugyanezt képviseli az Együtt és a Párbeszéd és a MoMa is. A DK mai döntése belekényszerítheti az MSZP-t is a méltányos együttműködésbe és megállapodásba.
5. Mostantól eldőlt, hogy több lista versenyez, így a választóknak és a pártoknak nem kell kényszer házasságot kötni, nem kell orrot befogva szavazni. Kiderülhet, hogy melyik párt mit képvisel, a különbözőségek segíteni fogják a tájékozódást. Akinek a szocik tetszenek, vihetik Botkát, a Gyurcsányt kedvelőknek ott lesz a DK listája, és majd kiderül, lesz-e új pólus LMP-vel, anélkül, plusz Momentum.
6. A listák változatlanul nyitottak, hiszen Fodor már beajánlkozott az MSZP-nek, Gyurcsány pedig Bokrossal tárgyal, tehát a listák összetétele politikai alapon még formálódhat. Ez is gyümölcsöző fordulat lehet.
7. Illúzió azt hinni, hogy jöhetett volna valaki kívülről, egy, a politikában eddig meg sem mártózott értelmiségi, aki majd egyesíti az erőket. Ha hét és fél év alatt nem akadt ilyen, az utolsó fél évben már az is reménytelen lett volna, hogy megismerje az ország. A többpártrendszer az többpártrendszer. 
A kormányváltáshoz szükséges megállapodáshoz közelebb vitte az országot a DK döntése. Immár nincs akadálya annak,hogy a pártok egy asztalhoz üljenek és kitalálják a 106 egyéni jelöltet.
Aztán lássuk a kampányt, és Orbán húzzon a francba.

Botka megalázta táblájával az ellenzéket

Úgy látszik, az MSZP miniszterelnök-jelöltje tényleg Orbán tanítványa. Tegnapi táblája, amellyel magának tartja fenn a jogot, hogy eldöntse, ki akar kormányváltást, és ki nem, egész egyszerűen vérlázító. Sikerült minden, elvileg szövetségre hívott pártot vérig sérteni és megalázni.

botka_tablaja.jpeg

Azon kívül, hogy Botka László vállalhatatlan ajánlatot tett a többi demokratikus ellenzéki pártnak, volt egy különösen kínos intermezzo.
A szegedi polgármester bemutatott egy kétosztatú táblát, amelyben egyik oldalon a Botka mögött álló kormányváltók, a másik oldalon a Botkával esetleg nem együttműködő, tehát a Fidesz szekerét toló kollaboránsok állnának. Biztonság kedvéért kitették a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Momentum és a Liberálisok logóit, hogy majd ők, mármint a szocialisták - eldöntsék, ki a kormányváltó és ki a demokrata.
Tényleg úgy gondolja az MSZP, hogy megkérdőjelezheti Szabó Tímea küzdelmét például a Pető Intézet megmentéséért? Az MSZP akarja eldönteni, hogy hiteles-e Szél Bernadett szópárbaja Kósa Lajossal? Az MSZP fogja elbírálni, hogy eléggé ellenzéki-e, amikor a DK elnökségi tagja, Földi Judit felszólal a felcsúti kisvasút, vagy az Orbán család egy környezetszennyező beruházása ellen? Az MSZP mérlegelheti, hogy Juhász Péter leleplező munkája Rogán Antal ellen, az elég hiteles-e?
Honnan veszi a bátorságot az MSZP, hogy eldöntse, melyik párt hiteles, és melyik akar kormányváltást? Nincs erre felhatalmazva sem Botka László, sem az MSZP. Arról nem is beszélve, hogy sokan, még az ellenzéki oldalon is inkább amiatt aggódnak, hogy a szocialisták akarnak-e kormányváltást...
Ez az otromba gesztus azt mutatja, hogy Botka ugyanúgy jókra és gonoszokra akarja osztani az országot, mint Orbán. Aki vele tart, az jó, aki nem ért vele egyet, az rossz. Így diktátorok beszélnek, így Orbán Viktor beszél.
Ideje elgondolkozni azon, valójában kinek az érdekét szolgálja Botka? Eddig minden lépése Orbánt segítette...

A liberálisozó Botka új barátja: Fodor Gábor

Kevés kínosabb pillanat lehet annál, mint amikor Botka László és Fodor Gábor összefog. Az egészről ordít a megújulás, és a szakítás a múlttal. Nem számít, hogy Botka eddig érdektelen liberális kispártokról beszélt, most meg mindenki által elutálva már a mindenki által megvetett volt (?) fideszessel, a pár főt számláló liberális kispárttal bútorozik össze.

fodor.jpg

Botka múlt szombaton arról beszélt, hogy le kell számolni az elmúlt tizenhat évvel. Nyilván ennek jegyében ő, mint aki 2002 és 2010 között a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány minden törvényét megszavazta, hiteles lesz Fodor Gáborral, aki a Gyurcsány-kormány környezetvédelmi minisztere volt. A hitelességet erősíti, hogy az MSZP-Liberálisok együttműködésben az a Szent-Iványi István képviseli majd Fodort, aki a menekültellenes orbáni népszavazáson - az MSZP-vel is szembemenve - a részvételre buzdított, segítve ezzel Orbánt, hátha érvényes lesz a népszavazás. Ez a Szent-Iványi 2010 és 2015 között Orbán mindenkivel összevesző, Európát megtagadó külpolitikájának képviselője volt, mint szlovéniai nagykövet.

De a legpikánsabb mégis az, hogy Fodor alig pár napja jelentette be, hogy kezdeményezik a könnyű drogok szabad hozzáférhetőségét. Látjuk magunk előtt, hogy Botka László után az MSZP helyi szervezetei és szavazói is felemelik szavukat, hogy marihuánát is lehessen kapni a Nemzeti Dohányboltokban. 

 Végül még egy tanulság: Hiller, Gőgös és Fodor beemelésével Botka a Gyurcsány-kormány két miniszterét és egy államtitkárát hozta vissza az általa megtagadott időszakból. Eddig...

Hillert azzal mentette fel, hogy 2014-ben egyéni körzetet nyert, így kvázi a választók rehabilitálták. (Igaz, Hiller a DK jelöltje is volt...) Kíváncsiak vagyunk, Fodorra mi lesz a magyarázat?

Botka hatalmasat hazudott Kálmán Olgának

Úgy látszik, tovább égeti magát, és a hidakat lehetséges szövetségesei között az MSZP miniszterelnök.-jelöltje. Most a Hír TV-ben hazudott egy orbitálisat a választáson lehetséges koordinált indulásról.

Botka a végét járja. Most már arra vetemedett, hogy félrevezette a nézőket, a kormányváltásban reménykedőket. A szocialisták senki által nem támogatott aspiránsa, arról győzködte az Egyenesen című műsorban Kálmán Olgát, hogy ha nincs közös lista, akkor a pártok nem tudnak együttműködni az egyéni körzetekben sem, ráadásul gyalázatos módon hozzátette, hogy ilyen a törvény.
botka_szemuveg.jpg
(fotó: Index)
 
Botka hazudik, ugyanis Gyurcsány Ferenc és Juhász Péter arról a törvény adta lehetőségről beszél, hogy külön lista esetén ne közös, hanem koordinált jelöltek induljanak. Botka közös, többpárti jelöltekről hadovál, a DK és az Együtt pedig azt mondja, a 106 körzetben egy párt indítson jelöltet (egyikben az MSZP, a másikban a DK, a harmadikban az Együtt vagy a Párbeszéd és így tovább.) Ezek - Botka hazugságával ellentétben - jogilag nem, de politikailag közös jelöltek, hiszen az adott párt jelöltjei, de más nem indulna ellenük, és mindenki más támogatná őket. A törvény így szabaddá teszi a Botkának fájó, de mindenki másnak tetsző külön listás indulást, és megvalósulna az ellenzéki együttműködés.
Botka pontosan tudja, mit javasol a DK, az Együtt vagy a Párbeszéd.
Az MSZP jelöltjén kívül senki nem akar közös jelölteket, csak koordinált jelölteket, Botka mégis összemossa a közös és a koordinált jelölés közti különbséget, riogatva a Hír TV kormányváltást akaró nézőit.
 
A Botkán kívüli világ javaslata elég világos: akár legyen külön lista, legalább nem kell rossz kompromisszumokat hozni. De legyen a 106 körzetben egy jelölt, akit egy párt jelöl, de mindenki más segít. Ez a győzelem záloga.
 
Értjük mi, hogy a sarokba szorult és rettegő Botka hazugságokkal próbálja kivágni magát nehéz helyzetéből, és megmagyarázni, hogy senki nem hajlandó vele közös listára, de ez már mindennek az alja.
Hülyének néz mindenkit, és ha már Gyurcsány Ferencet, Juhász Pétert és Karácsony Gergelyt nem sikerül átverni, akkor megpróbálja a választókat.
 
Most már értjük, miért menekült el tőle a Momentum és az LMP. Ha így folytatja, így jár a többiekkel is.

Botka szorult sarokba Szél Bernadett indulásával

Az LMP-s miniszterelnök-jelölt megnevezésével végképp eldőlt, hogy Botka László stratégiája megbukott: nem tudta közös listára vinni a demokratikus ellenzéket és az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem lesz közös miniszterelnök-jelölt se.

botka_leg.jpeg

Lehetne élcelődni, hogy minél kisebb egy párt Magyarországon, annál nagyobb az esélye annak, hogy miniszterelnök-jelöltet állít, de az LMP jelölése mégis csak új fejezetet nyit. Szél Bernadett jelöltségével felsorakozott Karácsony Gergely és Vona Gábor mellé, és most azt a vitát nem nyitnánk ki, hogy nyilván egyikük sem lesz kormányfő, és ezt mindannyian tudják is.
Az LMP társelnökének bejelentkezése Botka Lászlót hozta lassan korrigálhatatlanul nehéz helyzetbe. A hitelét vesztett szegedi polgármester 9 (!) hónapja azt ígérte, ő lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és mögötte közös listán szerepelnek majd az ellenzéki pártok. Ígért még Botka egymillió új szavazót is, de amióta színre lépett ,a szocialisták 200 ezer támogatót veszítettek. Tehát egyik ígéret sem valósult meg - és már nem is fog.
Botka személyes kudarca - és rántja magával egész pártját is -, hogy senkivel nem tudott megállapodni. A Momentum és az LMP már biztosan nem áll be az MSZP-s jelölt mögé. A DK Gyurcsány Ferenc nélkül biztosan nem fog, de lehet, hogy már akkor sem, ha Botka bocsánatot kér Gyurcsánytól, és szépen megkéri, hogy lécci, induljunk együtt, drága, Feri barátom. A DK-val tárgyaló Bokros Lajosról is nehezen elképzelhető, hogy az MSZP-vel akarna szóba állni. Marad Fodor Gábor, de épp Botka tett azért az utolsó hónapokban, hogy a liberális szitokszó legyen az MSZP-sek számára. És ott van még az Együtt és a Párbeszéd. Ők egymással tárgyalnak, mitől lenne vonzó számukra egy amúgy is süllyedő hajó MSZP-felirattal? Az Együtt és a Párbeszéd amúgy helyesen gondolkodik: az egyéni körzetekben akarnak megállapodást.
Botka előtt nem sok lehetőség maradt. Az egyik, hogy végig megy ezen az úton és pusztulásba viszi a pártját. A másik, hogy stratégiát vált, ami viszont a párton belül arcvesztéshez vezet. Eddig azt mondta ugyanis, hogy 96 százalékos felhatalmazással utálta el a 2002 és 2010 közötti időszakot és Gyurcsányt. Ha mégis leül vele, hogyan fogja ezt belül elmagyarázni? De lehet az is út, hogy tudomásul veszi, hogy több lista indul, de tevékeny részt vállalhat abban, hogy a 106 egyéni körzetben egy jelölt induljon a Fidesz és a Jobbik ellen.
Az idő viszont megy. Hét hónap van a választásig. Az MSZP-nek döntenie kell, hogy elbírja-e a párt a felelősséget kudarcért, hogy Orbán marad.

Gyurcsány és Bokros mutatja az irányt az ellenzéknek

Végre elindult valami. Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos bejelentette, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Demokratikus Koalíció és a Modern Magyarország a 2018-as ellenzéki győzelem érdekében. Ez a helyes irány a kormányváltáshoz. Reméljük, a többiekre is pozitívan hat ez a váratlanul jött, de örömteli közeledés.

gyurcsany_bokros.jpg

A választójogi törvény megváltoztatása érdekében hívott életre nagygyűlést a Közös Magyarország nevű mozgalom. Ott voltak egy színpadon a pártvezetők - ez kétségkívül Gulyás Márton szervező érdeme. Látszott, hogy a pártok többféleképpen gondolkodnak a magyar választási rendszerről, annak torzításairól és aránytalanságairól.

Mi itt a Kávézóban úgy gondoljuk, hogy semmi ok a csüggedésre azért, mert ilyen a választási rendszer: szavazni még lehet, és a választók - ha látják a győzelmi esélyt - ki is fogják rúgni Orbánékat. Ezt mutatják a kutatások is: az emberek többsége kormányváltást akar. Ezért is volt üdítő, hogy tegnap Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos pártjaik kezdődő együttműködését jelentették be.

Amíg mindenki Botkára várt - 9 hónap telt el önjelölése óta -, és nem történt semmi, addig most végre két párt megtörte a jeget. A kezdeményezés azért is figyelemreméltó, mert a DK és a MoMa programjának több pontja igen távol áll egymástól. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Gyurcsányék Sokak Magyarországa programja alapvetően szociáldemokrata, Bokrosé konzervatív-liberális. Ennek ellenére képesek lesznek az egyeztetésre, és ha úgy alakul, akkor az együttműködésre. A két felelős politikus tudja, mi a legfontosabb cél: Orbán rendszerének megbuktatása, az új Köztársaság megalapítása.

Reméljük, a többi párt is megérti, hogy ha külön listán is indulnak - ezt mi támogatjuk is -, akkor legalább az egyéni körzetekben meg kell állapodniuk, hogy egy jelölt induljon az ellenzéki győzelem érdekében. 

Erre lehet ösztönző Gyurcsány és Bokros, a hazáért tett vállalása.