Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Gyurcsány leleplezte Orbánt: ne fizessük az ukránok nyugdíját

2018. január 14. - Európa Kávézó

A DK elnökének évnyitó beszédében két kiemelten fontos mozzanatot találtunk. Az egyik, hogy Orbán rendszerét diktatúrának nevezte, amely nyilván alapjaiban határozza majd meg a DK kampányát. A másik, hogy harcot indított egy súlyos igazságtalanság ellen. A magyar adófizetők már több tízezer idetelepülő ukrán nyugdíját fizetik.

gyf_uj.jpg
A felmérések szerint az emberek 70 százaléka Gyurcsány Ferenccel ért egyet, vagyis a fideszesek jelentős része is. A tényleg botrányos ügy felkarolása több szempontból is fontos.
Egyrészt rávilágít egy igazságtalanságra. Tényleg felháborító, hogy csak azért, hogy a Fideszre szavazzanak, az Orbán-kormány nem csak hagyja, hanem támogatja is, hogy ukrán állampolgárokat magyar lakcímekre jegyezzenek be, gyakran kamu papírokkal munkás évtizedeket igazoljanak, majd az ukrán nyugdíjaknál sokkal nagyobb, akár 300 ezer forintos magyar nyugdíjat szabjanak ki a fideszes hatóságok,
Másrészt lelepleződik egy szavazatvásárlásra szakosított nagyüzem. Így akarja Orbán megőrizni a hatalmát.
Magyar nyugdíjasok százezrei még csak nem is reménykedhetnek abban, hogy valaha ennyi nyugdíjuk lesz, de az általuk is befizetett adót ukránoktól vett szavazatokra költik.
Gyurcsány ezzel leleplezi Orbán "nemzeti érzését", amely nem a nemzet egyesítéséről, hanem a tudatos megosztásról, a magyar választások erkölcstelen befolyásolásáról szól. 
Reméljük, hogy az anyaországi magyarok szavazási hajlandóságára jótékonyan hat, hogy Gyurcsány leleplezte Orbánt. Ha elmegyünk Orbán ellen szavazni, nem tud a Fidesz kintről annyi voksot importálni, amivel a helyén maradhatna. 

Bokros elutasította a DK-t

Ezért tényleg kár volt. Bokros Lajos arról beszél, hogy őt, és pártját elutasította a DK: A valóság ezzel szemben az, hogy Gyurcsány Ferenc - ahogy a Szolidaritásnak is - felajánlotta neki a szövetséget, a DK listás és egyéni helyeit, befutó helyeket is. Bokros azonban ezt elutasította. Lehet, hogy nem volt véletlen Pusztai Erzsébet lemondása a MoMa elnökségi tagságáról...

Innen, a Kávézóból is jól látszik, hogy Bokros Lajos nincs könnyű helyzetben. Gyurcsány Ferenc az általa vezetett MoMa-nak és a Szolidaritásnak ajánlott szövetséget, együttműködést. Az ajánlatban a DK-listáján való szereplés lehetősége és egyéni jelöltek indítása szerepelt. A Szolidaritás ezt elfogadta, Bokros viszont nem.
Nézzük meg közelebbről, mi motiválhatta Bokrost, és miért bukott el a DK-MoMa együttműködés.
Bokrosnak mindenképpen muszáj MoMa néven indulni, ugyanis a párttörvény szerint amelyik párt kétszer nem indul választáson, törlik a nyilvántartásból. A MoMa 2014-ben nem indult, tehát most meg kell méretnie magát.
moma.jpg
Csak olyan pártnak érdemes vagy szabad elindulnia egyéni körzetben, amely vagy önállóan, vagy egy másik párttal szövetségben megugorja az 5 százalékot. Bokros esetében ez reménytelen vállalkozás. A MoMa nem mérhető, még annyira sem, mint ahogy Fodor liberálisai vagy a kétfarkúak... Tehát, amelyik körzetben a MoMa jelöltet állít, az bizonyosan veszít, és mivel a MoMa nem éri el az 5 százalékot, a töredékszavazatok elvesznek a demokratikus ellenzék számára.
Nem véletlen, hogy Pusztai Erzsébet lemondott a MoMa elnökségi tagságáról és tegnap a Facebook-on már azt kommentelte, hogy csak olyan pártra szabad szavazni, amelyik eléri az 5 százalékot. Nyilván nem Bokros formációjára gondolt.
Bokros esélye az lett volna, ha a DK listáján szerepel és jelöltjei a DK színeiben indulnak. Ő ezt elutasította. Bokros Lajos előtt most az a lehetőség áll, hogy vagy félrevezeti a közvéleményt, és másra keni a felelősséget, hogy az ő mérhetetlen, ugyanakkor indulni kényszerülő, márkanévként egyedül őt felmutatni képes pártja nem hajlandó szövetségkötésre. 
Egy másik lehetőség, hogy a MoMa megpróbál jelölteket és listát állítani. Ebben az esetben legalább 27 helyen az ellenzék koordinált jelöltje ellen kell indulnia, akaratlanul is a Fideszt segítve. Ha nem érik el az 1 százalékot, a kampánytámogatást vissza kell fizetni.
Harmadik opció, hogy belátja, hogy közéleti szereplőként, szavazásra buzdítva segítheti a kormányváltást, de a pártépítési, pártpolitikai küzdelmet, amelyben nem volt sikeres, azt feladja.
Gyurcsány momentán az a politikus, aki már kötött szövetséget - Szolidaritás - és még az MSZP által kidobott Együttel is tárgyal a koordinációról. Az esély Bokrosnak is megvolt. Kár, hogy nem élt vele.

MSZP-Együtt-vita - legyen béke

Nem tesz jót a kormányváltást akaró szavazók lelkének az MSZP és az Együtt között kialakult háború. Gyors megegyezésre lenne szükség, hogy végre mindenki a kampányra összpontosíthasson.

mgy-jp.jpg

Nem szeretik a választók, ha az ellenzéki oldalon vita van. A DK és az MSZP megállapodása az egyéni körzetekről megteremtette a kormányváltás esélyét. Nagy lépés volt előre, amikor a két legnagyobb demokratikus párt vezetői egymás tenyerébe csaptak. Ugyanis csak így van esély arra, hogy egyetlen demokrata induljon a Fidesz és a Jobbik ellen. 
Az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs legyőzte a fideszes Németh Szilárdot 2014-ben, így logikus lenne, ha ismét ő mérné össze magát a Fidesz alelnöki poszton működő ogréjával. Az MSZP Bangóné Borbély Ildikót szánja ugyanide, Csepelre. Márpedig ha mindketten indulnak, akkor egyikük annyi szavazatot biztos elvesz a másiktól, hogy a Fidesz elvigye a mandátumot.
Nem áll olyan jól az ellenzék, hogy ez megtörténjen. Itt, a Kávézóban abban bízunk, hogy ez a veszekedés gyorsan lezárul. Végre azzal kéne foglalkozni, ami az embereket érdekli: a bűnösök elszámoltatása, az egészségügy, az oktatás, a kivándorlás problémája.
Kevesebb, mint három hónap van hátra a választásig. Háború helyett legyen béke és együttműködés a demokraták háza táján.

ÁSZ-botrány: az ellenzék keményen ellenáll

Orbán ezt benézte: azt hitte, hogy ha bírsággal sújtja a "szabálytalanul gazdálkodó pártokat", akkor azok fizetnek, behajolnak. Orbán tévedett, ő volt kénytelen meghátrálni. Már jön a részletfizetés, mint ajánlat, az is a választás után - de a DK és az Együtt még erre sem hajlandó.

asz.jpg

Domokos László "független" ÁSZ-elnök az övéi között
Nem tudni, Orbán magától ekkora barom, vagy valamelyik habonya javasolta neki ezt a hülyeséget, hogy próbálja ellehetetleníteni a pártokat, mondván, hat forinttal kevesebbet fizettek Nyékládházán egy négyzetméterért, mint amennyit szerintük kellett volna. Ráadásul ezt egy olyan erkölcstelen figurával mondatja ki, mint Domokos Pártkatona László, aki fideszes képviselőként a lakhatásra felvett 15 milliós támogatást nem lakhatásra költötte. Magyarán erős a gyanú, hogy lopott...
Az ellenzék ebben a helyzetben keményen ellenállt, és jól tették. Bejelentette hopgy nem fizet a DK, az LMP és az Együtt - és a Jobbik is. Ez volt az egyetlen racionális válasz. Ha a hatalom úgy gondolja, vegye le a pénzt a számlákról, ezzel is beismerve: Orbán valójában retteg a választástól, és korántsem olyan magabiztos, mint amilyennek mutatja magát. A DK - bölcsen - még az európai testületek figyelmét is felhívja az újabb diktatórikus lépésre.
Úgy tűnik, ez már Orbánnak is sok volt. A kormány szervei már halasztásról, részletfizetésről hebegnek. Mi a Kávézóban úgy gondoljuk, ha Orbán bukik, vagy csak feles többsége marad, az egész sztori megy a kukába.
Orbán öngólt lőtt. A hatalmi mámor és téboly már annyira elvakította, hogy a saját kapujába juttatta a labdát. Az ország előtt újra lelepleződött a diktátor, az emberek pedig látják, hogy a pártok ellenállása meg tudja állítani a mentális gondokkal küszködő vezért.

Gyurcsány-Karácsony-Molnár: nem háború, hanem béke

Noha a DK-MSZP-megállapodás az egyéni jelöltekről jelentős előrelépés, továbbra sem csendesül a vita a listákról, jelöltekről. Itt, a Kávézóban úgy gondoljuk, érdemes összefoglalni, hogy mi a helyzet. Hogy mindenki értse. Az is, aki eddig is értette, meg az is, aki úgy tesz, mintha nem értené.

trio.jpeg

1. A közös listát 2014-ben kipróbálta a demokratikus ellenzék - fideszes kétharmad lett a vége. Ezért sem lesz most közös lista.
2. Az MSZP, Gyurcsány Ferenc 2009-es (!) lemondása óta folyamatos párt- és listavezető keresése gyulladásban tartja nem csak a szocialistákat, de az egész demokratikus ellenzéki oldalt. Volt elnök az elmúlt 9 évben Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Tóbiás József, Molnár Gyula, miniszterelnök-jelölt hivatalosan és/vagy hosszabb-rövidebb időre támogatva Mesterházy, Lattmann Tamás, Botka László, Balázs Péter, Karácsony Gergely). Ez a belső MSZP-s útkeresés két ciklus óta tart már és nem tud nyugvópontra jutni. Ez okozza a legtöbb problémát a demokratikus oldalon. 2009 óta önálló identitású új pártok alakultak. Ezek egyike és legjelentősebb ereje a DK, amely önálló, egységes párt. Nélkülözhetetlen a kormányváltáshoz, és 2018-ban erős frakcióval szeretne a kormányzó többség részese lenni. Ez legitim igény.
3. Pár hónapja az volt a baja az MSZP-nek, hogy a DK nem tagadja meg a szegedi polgármester kérésére Gyurcsány Ferencet. Tárgyalni sem voltak hajlandóak velük. Most meg az a bajuk, hogy Botka bukása után a más párttól igazolt listavezetőjük miatt a DK nem akarja feladni önállóságát, identitását. Mindkét módszer a DK, MSZP általi megtörését célozza. Ahogy elnézzük, ez nem fog sikerülni.
4. A DK a Botka idején elszenvedett durva támadások ellenére elfogadja, hogy az MSZP - történetében először - egy másik, ráadásul mérhetetlen támogatottságú párt aspiránsát javasolja miniszterelnök-jelöltnek. De az ő választásuk nem kötelező jellegű más pártokra, így a DK-ra nézve sem. Az MSZP-n kívül ma egyetlen párt sem támogatja Karácsony jelölését. Most abba bele sem megyünk, hogy egy hangfelvétel szerint ezt ő maga sem ambicionálja...
5. Az Együttel való szövetséget, és ezzel az önálló listák elvét váratlanul elhagyó Karácsony Gergely így is lehetett volna pártok feletti közös MSZP-DK miniszterelnök-jelölt - a DK erre nyitott volt - de Karácsony az MSZP listáján indul. Az Együtt melletti nagy valószínűséggel várható kiesés helyett a szocialisták befutó helyet jelentő pozícióját választotta. A többi hablaty.
6. A DK, amely megalkotta saját programját (Sokak Magyarországa), létrehozta önálló listáját, van saját listavezetője, nyilvánvalóan nem támogathatja egy másik párt listavezető miniszterelnök-jelöltjét. Ha így lenne, hogyan kampányolna a DK a Gyurcsány Ferenc vezette önálló lista és program mellett, amelyet kongresszus, belső pártszavazás és elnökségi döntés hitelesít?
7. Hogy nem lesz közös ellenzéki lista, az nem a DK "bűne." Nem akar közös listát az Együtt, az LMP, a Momentum és a MoMa sem. Gyakorlatilag senki. Két héttel ezelőttig Karácsony Gergely sem akart...
8. Az MSZP és Karácsony a közös lista erőltetéséből folyton kihagyják az összes többi pártot. Valamiért csak a DK-t próbálják kényszeríteni. Ez egyrészt gyanús, mintha a DK erejét, egységét akarnák megbontani, másrészt inkorrekt. Miért nem mondják el minden nap a többi pártnak is, hogy egy közös listához, vagyis hozzájuk kéne csatlakozni? Pedig nyilván megvan az oka, hogy senki nem akar az MSZP-vel közös listát. Ha a szocialisták és Karácsony elfogadják, hogy az LMP listáját Szél Bernadett vezeti, miért nem fogadják el, hogy a DK listáját Gyurcsány Ferenc vezeti?
9. Az egyéni jelöltek eddig felosztása (MSZP 58, DK 46, Együtt - Szabó Szabolcs 1, független, Kész Zoltán 1) jó kiindulópont más pártok, esetleg civil szervezetek bevonására. Erre kellene összpontosítani.
10. A választás az egyéni körzetek múlik. Ha ott megvan a 106 demokrata jelölt, Orbán elbukhat jövő áprilisban.

A "cuki" Jobbik összefogott a Fidesszel a "Soros-terv" ellen

Csókoltatjuk mindazokat, akik szerint a demokratikus ellenzéknek össze kellene fognia a Jobbikkal. E helyről is üdvözöljük Heller Ágnest, Konrád Györgyöt, és mindazokat, akik szerint Orbán ellen még Vonával is együtt kell működni. Épp most szavazta meg a Fidesz és a Jobbik a Soros-tervet elítélő határozatot. Az sem számított, hogy Soros-terv nem létezik.

orbanvona.jpg

Alig várjuk, hogy néhány ön- és közveszélyes liberális még elhívja a 64 Vármegye vagy a Magyar Gárda néhány frontemberét a zsinagógába egy kis eszmecserére, a Spinoza Házat már úgy is elfoglalták a nácik. Ők azok, akik nem veszik észre, hogy a Jobbik demokrata dumája ordas hazugság, átverés.
Nekik szól ez a rövid üzenet: az Országgyűlés a Fidesz és a Jobbik voksaival elfogadta a Soros-tervet elítélő határozatot. Három független képviselő nemmel szavazott. A DK, az MSZP és az LMP tiltakozásként távol maradt ettől a gyalázattól.
Az antiszemita, unióellenes tengely ismét összeállt, ha valaki nem értené. Még a végén az is kiderülhet, hogy azért büntette meg az Állami Számvevőszék a Jobbikot, hogy adományokat gyűjtve tisztára lehessen mosni a ki tudja honnan oda befolyó korábbi összegeket?
Mindenesetre aki tisztességes, és elege van ebből a mocskos fideszjobbik világból, az ezekkel nem fog össze, nem működik együtt.
Akkor sem, ha néhányan ezt szeretnék, ezzel téve érthetővé a liberalizmus értékrendjének magyarországi inflációját.

Hiába magyarázkodik, Karácsony lebuktatta önmagát

Elindult a szerecsenmosdatás. Karácsony Gergely úgy próbálja magyarázni a faszozós hangfelvételt, mintha a beszélő áldozatot hozna a kormányváltásért. Valójában leleplezte önmagát: kiderült, hogy egy cinikus mandátumvadász.

karigeri.jpeg
Ha valaki veszi a fáradságot és meghallgatja az MSZP-P miniszterelnök-jelöltjének önvallomását, akkor annak lényege három pontban összefoglalható.
„Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” (...) „annyi hatása volt, hogy a PM felment nulla százalékról egyre, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk.”
1. Ez azt jelenti, hogy Karácsony Gergely nem akar miniszterelnök-jelölt lenni. Saját teljesítményéről sincs túlságosan jó véleménnyel.
Utána arról beszél, hogy van főállása, „ami önmagában egy kib…ott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok."
2. Még a zuglói önkormányzat irányítása is felőrli a képességeit, ő is tudja, hogy nagy rá a felpróbált kabát.
"Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok.” 
3. Ezzel elismeri, hogy semmi mást nem csinál, mint alibizik. Úgy tesz, mintha politizálna, de valójában cinikusan bemondja, hogy a kormányváltásért végzett munkája látszattevékenység.
Az elhangzottak dekódolása sima szövegértési feladat. Értjük, persze, hogy Karácsony próbálja menteni a menthetetlent, de ettől még kiderült, hogy az új miniszterelnök-jelölt mit gondol a politikáról, saját valós szerepéről és képességeiről. Vége a helyeskedésnek, a szimpatikus fiú imázsának. 
És persze,az is világos, hogy Karácsony Gergely sosem lesz az ország miniszterelnöke.
És ez jól is van így...

Az MSZP egy hét alatt leváltotta Kunhalmit

Nehéz követni mindazt, ami az MSZP-ben zajlik. Molnár Gyula pártelnök december 1-jén bejelentette, hogy a kampányban Kunhalmi Ágnes lesz a szocialisták "arca", tegnap meg már azt javasolta, fogadják el Karácsony Gergely ajánlkozását a miniszterelnök-jelölti posztra.

kunhalmi.jpg

Az MSZP olyanra készül, amire még soha. Egy másik párt elnökét kívánja miniszterelnök-jelöltként indítani. Volt a szocialistáknak listavezetője (nem miniszterelnök-jelöltje) a pártelnök Horn Gyula. Volt már olyan is, hogy a párton kívüli, de a párthoz kötődő Medgyessy Pétert indították. Aztán olyan is, hogy az MSZP-tag Gyurcsány Ferenc volt a jelölt - ő még tudott győzni -, aztán kétszer Mesterházy Attila következett, aki másodjára éppen elnöke volt a pártnak. De hogy egy másik - ráadásul mérhetetlen támogatottságú - párt társelnöke legyen az MSZP jelöltje, ilyen váratlan fordulat még sosem állt elő.

Pedig amikor a budapesti elnököt, Kunhalmi Ágnest javasolta Molnár Gyula az MSZP arcának, úgy tűnt, a szocik megértették, hogy nem Lattmannok, Balázs Péterek kellenek a pártnak, a szavazóiknak. Nem egy külsős arc, egy "zsoldos", hanem aki ezer szállal kötődik az MSZP-hez. Kunhalmi ilyen hölgy, de belső népszerűsége sem volt elég. Alig egy hét alatt leváltották a külsős Karácsony Gergelyre. Sok szoci bánkódik vagy dühős emiatt joggal, és nem csak azért, mert ma még nem tudja a párt, Karácsony mit kér cserébe a csatlakozásért.

Kár, hogy nem Kunhalmi mellett döntött az MSZP. Hitelesebb lett volna a szocialisták kampányában, mint az MSZP-től három nappal ezelőttig erős távolságot tartó, a pálfordulást meg sem magyarázó zuglói polgármester. Most aztán kereshetik az új munkamegosztást Karácsony miniszterelnök-jelölt, Kunhalmi programismertető arc és Molnár pártelnök között. Mintha így egy kicsit sokan lennének.

A "morálbajnok" Karácsony Gergely pálfordulása - idézetgyűjtemény

Még hüledezik az ország, de ami történt, megtörtént. A P társelnöke, Karácsony Gergely egyik pillanatról a másikra megváltoztatta a véleményét. Eddig a külön pártlistákban hitt és undorodva tartotta magát távol az MSZP-től. Most azonban az MSZP-től elnyerhető parlamenti mandátum reményében felfedezte magában a közös lista előnyeit - és a szocialistát. Szépen fognak kinézni: az MSZP-ellenes LMP-ből induló Karácsony, amint az MSZP listáján szerepel. Összegyűjtöttük, mit mondott Karácsony az ellenzéki sokszínűség fontosságáról, mielőtt nem feküdt le a "visszautasíthatatlan ajánlatnak, és mielőtt nem akarta tönkretenni az Együtt és a Párbeszéd szövetségét."

karacsony_juhasz.jpg

Mindenki eldöntheti, hogy Karácsony Gergely valóban az a helyes, kedves fiú, aminek mutatja magát, vagy egy közönséges megélhetési politikus?

2017.10.14.
A párt közleménye szerint az a legjobb megoldás, ha a választáson Minden egyéni
választókerületben egy-egy jelölt indul a fidesszel szemben , és ha a „régebbi illetve az újabb
pártok „ külön listát állítanak.
http://fuhu.hu/parbeszed-jobbikon- kivul-mindenkivel- targyalna/

2017. 10. 14.
Karácsony Gergely üzent azoknak, akik csak 2022-ben gondolkoznak
Karácsony Gergely szólt arról is, az ellenzéki oldalon két stratégia van: az egyik szerint feltétel
nélküli összefogás kell, a másik szerint pedig együttműködés nélkül új alapokra kell építeni a
politikát. Szerinte mindkettőben van igazság, de a legjobb megoldás szerinte, ha megmarad a
sokszínűség, de együttműködnek a pártok.
http://hvg.hu/itthon/20171014_Karacsony_Gergely_uzent_azoknak_akik_csak_2022ben_gond
olkoznak
http://gepnarancs.hu/2017/10/karacsony-gergely- a-parbeszed- minden-demokratikus- parttal-
egyuttmukodik-az- egyeni-valasztokeruletekben/


2017.10.18.
Abban is biztos, hogy 2018-ban az emberek sokkal nagyobb mértékben fogják
megosztani az egyéni és listás szavazataikat, mint 2014-ben, ugyanis a politikai
rendszernek is van egy tanulási folyamata, vagyis egyéniben előfordulhat, hogy az
esélyesebb jelöltet fogják támogatni a jelenlegi kormánypárttal ellen, nem azt, aki a
pártlistán behúzott csoport színeiben indul.  „Az ellenzék az elmúlt időszak csetlés-
botlásaival egyszerűen elvette a saját táborának is a kedvét attól, hogy bemondják, hogy kire
szavaznának, vagy akár azt tudják ígérni, hogy elmennének szavazni. De ez könnyen
megfordulhat.” Ha az ellenzék legalább a biztosan nyerhető körzetekben előállna a
jelöltekkel, az szerinte visszaadná a hitet.
Ha most kiírnák a választást, és a baloldali pártok nagy része a legfontosabb körzetekben
megállapodna, akkor már most minimum 30 körzetet megnyerne az ellenzék. És ha a kampányt
jól csináljuk, akkor ebből lehet 50 körzet is, és akkor már kormányváltás van.

http://hvg.hu/itthon/20171018_Karacsony_Gergely_szerint_levalthato_a_Fidesz


2017.10.18.
Az ellenzék baloldali része várhatóan nem fog egy nagy közös listába rendeződni, de a szavazók
fejében az egyéni jelöltek esetében ki fog termelődni az az induló, akit a Fidesz kihívójának
tekintenek majd. Ezért szerintem sokkal több egyéni helyet meg fog tudni nyerni az ellenzék,
mint korábban.
https://tldr.444.hu/2017/10/18/karacsony-gergely- ma-mar- vagyok-akkora- jatekos-ami- a-
politikaban-elvarhato

2017.10.23.

A Párbeszéd és az Együtt azt a politikát képviselik, hogy az ellenzék a két rossz út közül a „helyes
utat, a középutat” válassza – emelte ki Karácsony Gergely.

Kifejtette: az egyik rossz irány, hogy képtelenek együttműködni, és ezzel hatalmon tartják azokat,
akik nem méltók a hatalomra. A másik rossz irány, hogy megpróbálják az ellenzéket a maga
sokszínűségében tönkretenni, és megpróbálják a nagyon különböző politikai világnézeteket
valamilyen egységes alakzatba összesöpörni, ezáltal kioltva azt az erőt, ami épp a
sokszínűségében van – magyarázta.

https://mno.hu/belfold/sokszinu-56- rol-beszelt- karacsony-gergely- a-parbeszed-
megemlekezesen-2422958


2017.10.24.
Mivel a DK is deklarálta azt, hogy külön listán akar indulni, mert be szeretné mutatni azt a sajátos
politikát, amit képvisel, ami egyébként más mint a miénk ezért azt gondolom, hogy kell egy közös
erkölcsi alap, kell hogy legyenek közös dolgaink , de éppen arról is beszéltem ma, hogy az
ellenzék sokszínűségét azt ne egy tehertételként éljük meg. Ne úgy éljük meg azt, hogy az Orbán
kormánynak van egy sokszínű demokratikus ellenfele, hogy az egy probléma, mert akkor nem
tudunk egy nagy falanszban menetelni OV-ral szemben. Hanem éljük meg úgy, hogy egy sokszínű
országot akarunk építeni és ez az ellenzéken is meglátszódik, és ha ezt tudjuk kezelni azzal, hogy
az egyéni választókerületekben fel tudunk sorakozni egy jelölt mögé, aki ott helyben képes

integrálni ezt a nagyon sokféle szavazót és hagyjuk, hogy a pártok egyébként elmondják a
programjaikat a saját jelöltjeikkel és a listával tudjanak kampányolni és támogatottságot szerezni
akkor szerintem ez ideális kombináció, ami hagyja hogy az ellenzék megújuljon és
sokszínű legyen, de azért erőt tudjon mutatni a választókerületeknek.
http://www.atv.hu/belfold/20171023-karacsony

A gerinctelen Karácsony útja a megsemmisülésbe

Nehéz eldönteni, hogy kínos-e vagy szánalmas, amikor egy nulla százalékos párt társelnöke akar parlamenti helyeket kialkudni magának, és nemlétező szervezete még pár tagjának. Karácsony Gergely, aki gerincét vesztve kódorog az ellenzéki térfélen, erre tett kísérletet. 

karacsony_molnar.jpg

Karácsony Gergely olyat tett, ami nem megbocsátható. Átverte politikai szövetségesét, az Együttet. Előtte kuncsorgott az általa korábban elhagyott LMP-nél, majd rátalált az MSZP-re. Arra a pártra, amelyről korábban azt állította, hogy jobban utálja, mint a Fideszt. 

Karácsony kaméleon volt, aki mindenkinek szimpatikus akart lenni, végül mindenki szimpátiáját elvesztette. Pár fős pártja nem érdekel senkit, a szövetségesi hűséget nem ismeri, képtelen tartani a szavát. Az MSZP listáján remél most befutó helyet, hátha ott még befogadják. Ha megteszik a szocik, lelkük rajta. Ez a sztori arról szól, hogy nem lehet más a politika. A megélhetés, a pályán maradás reménye felülírja az erkölcsöt, a tisztességet, összeroppantja a gerincet. Még pár napja is a külön pártlisták mellett érvel, most pedig hirtelen a közös listában látja a jövőt. Mi ez a pálfordulás? El lehet árulni a szövetségest pár mandátumért? Nem az ilyen embert hívják megélhetési politikusnak?

Karácsony azt mondta a tévében, hogy ő milyen népszerű és ő ezt hozná a közösbe. Kár, hogy nem szavazatot ígért. Arra nagyobb szükség lett volna. A népszerűség egy dolog, a politikai képesség és teljesítmény egy másik kategória. Eddig hiányzott a teljesítmény, mostantól oda a népszerűség is.