Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Bokros elutasította a DK-t

2018. január 12. - Európa Kávézó

Ezért tényleg kár volt. Bokros Lajos arról beszél, hogy őt, és pártját elutasította a DK: A valóság ezzel szemben az, hogy Gyurcsány Ferenc - ahogy a Szolidaritásnak is - felajánlotta neki a szövetséget, a DK listás és egyéni helyeit, befutó helyeket is. Bokros azonban ezt elutasította. Lehet, hogy nem volt véletlen Pusztai Erzsébet lemondása a MoMa elnökségi tagságáról...

Innen, a Kávézóból is jól látszik, hogy Bokros Lajos nincs könnyű helyzetben. Gyurcsány Ferenc az általa vezetett MoMa-nak és a Szolidaritásnak ajánlott szövetséget, együttműködést. Az ajánlatban a DK-listáján való szereplés lehetősége és egyéni jelöltek indítása szerepelt. A Szolidaritás ezt elfogadta, Bokros viszont nem.
Nézzük meg közelebbről, mi motiválhatta Bokrost, és miért bukott el a DK-MoMa együttműködés.
Bokrosnak mindenképpen muszáj MoMa néven indulni, ugyanis a párttörvény szerint amelyik párt kétszer nem indul választáson, törlik a nyilvántartásból. A MoMa 2014-ben nem indult, tehát most meg kell méretnie magát.
moma.jpg
Csak olyan pártnak érdemes vagy szabad elindulnia egyéni körzetben, amely vagy önállóan, vagy egy másik párttal szövetségben megugorja az 5 százalékot. Bokros esetében ez reménytelen vállalkozás. A MoMa nem mérhető, még annyira sem, mint ahogy Fodor liberálisai vagy a kétfarkúak... Tehát, amelyik körzetben a MoMa jelöltet állít, az bizonyosan veszít, és mivel a MoMa nem éri el az 5 százalékot, a töredékszavazatok elvesznek a demokratikus ellenzék számára.
Nem véletlen, hogy Pusztai Erzsébet lemondott a MoMa elnökségi tagságáról és tegnap a Facebook-on már azt kommentelte, hogy csak olyan pártra szabad szavazni, amelyik eléri az 5 százalékot. Nyilván nem Bokros formációjára gondolt.
Bokros esélye az lett volna, ha a DK listáján szerepel és jelöltjei a DK színeiben indulnak. Ő ezt elutasította. Bokros Lajos előtt most az a lehetőség áll, hogy vagy félrevezeti a közvéleményt, és másra keni a felelősséget, hogy az ő mérhetetlen, ugyanakkor indulni kényszerülő, márkanévként egyedül őt felmutatni képes pártja nem hajlandó szövetségkötésre. 
Egy másik lehetőség, hogy a MoMa megpróbál jelölteket és listát állítani. Ebben az esetben legalább 27 helyen az ellenzék koordinált jelöltje ellen kell indulnia, akaratlanul is a Fideszt segítve. Ha nem érik el az 1 százalékot, a kampánytámogatást vissza kell fizetni.
Harmadik opció, hogy belátja, hogy közéleti szereplőként, szavazásra buzdítva segítheti a kormányváltást, de a pártépítési, pártpolitikai küzdelmet, amelyben nem volt sikeres, azt feladja.
Gyurcsány momentán az a politikus, aki már kötött szövetséget - Szolidaritás - és még az MSZP által kidobott Együttel is tárgyal a koordinációról. Az esély Bokrosnak is megvolt. Kár, hogy nem élt vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr9713568727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2018.01.12. 13:37:06

Bokrost, tisztelem, becsülöm, de most nagyon meg kell gondolnia, mit lép, mi számára a fontosabb.

Báthory Ödönke 2018.01.12. 13:54:20

Volna egy negyedik megoldás is, pártszövetségként indulnak. Igaz, hogy akkor 10% kell, de az még mindig sanszosabb, mint egyedül az öt.

Okos Tóbiás 2018.01.12. 14:02:19

Ki lehetne választani 27 erősen fideSS-es körzetet. Ott indíthatna minden párt jelöltet, lehetne külön listájuk, megkapnák az induló pénzt a kampányhoz. Viszont a többi körzetben, kőkeményen meg kellene állapodniuk, és beleadni anyait-apait.

Zsuzsanna Heltai 2018.01.12. 14:34:34

Sajnos ez van. Bokrosnak be kell látnia, nem is mérik a támogatottságát a MoMának. A DK listán szívesen látnám. Viszont nagyon nem tetszik, az a nyilatkozata, h Gyurcsány becsapta... Indulni kell 27 nagyon fideszes körzetben és kész.

2018.01.12. 15:15:58

Ha valóban le akarják váltani a bűnözőket és börtönbe juttatni az összes gazembert, akkor össze kellene fogni mindenkinek a Jobbikkal is. Különben nem lesz gengszterváltás, aztán mehet tovább a szabadrablás. Nem mintha a magyar nép ezt nem érdemelte volna ki magának ezerrel...

mortullus 2018.01.12. 15:23:24

@kutyás majmok népe: Jah persze a Jobbikkal is! Nem féltek, hogy rátok hull a barna eső? :)
Vagy az már nem is olyan barna?

Andy73 2018.01.12. 15:48:36

Most megméretheti magát csomagosztó Lajos. Persze az is szürreális, hogy a böszme még mindig a parlamentben csücsül, és állítólag erre még április után is van esélye. Majd meglátjuk.

2018.01.12. 16:12:19

@mortullus: Nem kell egyetértened, de nincs is rád szükség. Arról beszéltem, hogy ha börtönbe akarjuk juttatni a magyarok országát kifosztó bűnözőket, akkor mindenkinek össze kell fogni a Jobbikkal is. A maszop és a dk elvek mentén politizál, tehát nem akar kúrmányváltást. Hát akkor nem is lesz.
Nem tudom milyen barna esőről beszélsz, de nem is érdekel. Szóval, neked az a jó, ha ezek tovább lopnak? Mert ha igen, akkor te is lopsz.

Májking 2018.01.12. 19:01:58

Fontos kérdés, hogy kár-e Bokrosért?

ulpius66 2018.01.12. 20:12:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Bármit is lép, mindegy. Összesen van 80 szavazója."

Birka!

Mán megint túlzásokba estél!

Jó, ha tíz, azaz tíz szavazatot kapnának!

Egyebekben az a helyzet, hogy a Bokros "jól fekszik" a zsidóknál.

Bojár Gábor a "magyar fő-dísz-zsidó" kijelentette, hogy két TISZTESSÉGES MAGYAR POLITIKUS VAN, AKIT HAJLANDÓ TÍZMILLÁKKAL TÁMOGATNI:
A BOKROS ÉS A FÜVES JUHÁSZ!!
(és hát ugye a zsidók nyomatják a pénzt a ballibsiknek....)

Gábor Widder 2018.01.13. 11:51:12

@kutyás majmok népe: Nemcsak az elvi alapon való politizálás miatt lehetetlen a Jobbikkak való együttműködés. A Jobbik a Fidesszel lazán együtt fog működni a z új parlamentben, mert saját elveik nem különböznek, sőt, ha a Jobbik nyerne, Fidesz támogatással alapíthatna kormányt. Kinek kell ez?
süti beállítások módosítása