Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Miért jobb az önálló pártlista, mint a közös?

2017. december 05. - Európa Kávézó
Parttalannak látszó vita nyílt ki arról a kérdésről, hogy mi a jobb az ellenzéknek? Két lehetőség van. Az egyik, hogy közös listán közös jelöltekkel indulnak a pártok, a másik, hogy önálló pártlistákon, de közösen egyeztetett és támogatott egyéni jelöltekkel indulnak harcba a 106 egyéni körzetben. Mindkét megoldás ellenzéki együttműködést jelent, kérdés, melyik segíti jobban a kormányváltást. Mi, a Kávézóban azt mondjuk, a második variáció lehet a sikeresebb, és vezethet el a kormányváltáshoz. Önálló pártlisták és közösen megnevezett és közösen támogatott egyéni jelöltek.
valasztas_megint.jpg
Öt pontban fogjuk elmagyarázni, miért...

1. Mesterházy Attila mögött már volt teljes összeborulás, teljesen közös lista 2014-ben. Az eredmény ismert, fideszes kétharmad lett a vége. A közös lista kudarcot vallott. Ebbe a hibába a demokratikus ellenzék pártjainak még egyszer nem volna szabad beleesniük. A közös lista nem működött.

2. Amikor a demokratikus pártok úgy döntenek, hogy egy az egy ellen állnak ki a Fidesz és a Jobbik ellen, más szóval koordinált egyéni jelöltet állítanak, az már eredményre vezetett például az az önkormányzati választáson. Így tudott nyerni a DK-s Hajdu László a XV., és az Együtt-PM színeiben Karácsony Gergely a XIV. kerületben. A polgárok ki tudták választani a demokrata jelöltet, és a Fidesz vereséget szenvedett. A közösen támogatott egyéni jelölés tehát működőképes.
3. Több felmérés is azt mutatja, hogy a pártok elkötelezett szavazói nem feltétlenül és nem egyöntetűen szavaznának egy közös listára. A DK-sok mintegy harmada nem akar az MSZP-re szavazni, és közel ennyi szocialista nem támogatná a DK listáját.  Ha összeerőltetnék a DK-t és az MSZP-t, előfordulhat, hogy szavazók százezrei maradnának otthon, mert nem támogatnák a két párt listás összeborulását. Márpedig egyetlen szavazatról sem lehet lemondani, nemhogy annyiról, amennyin a kormányváltás múlhat.
4. Ha önálló listán indulnak a pártok, akkor láthatóvá válik egy kampányban, hogy melyik párt mit képvisel. Valós alternatíva jelenik meg a választók előtt, és mindenki tényleg azt a pártot (programot, miniszterelnök-jelöltet, listavezetőt) támogathatja, amelyik hozzá a legközelebb áll. Nem kell "orrot befogni" vagy "unicumot inni" mondván, hogy a nem kívánt másik pártot is támogatni kell.
5. Azért sem érdemes a közös listát erőltetni, mert csak az MSZP akarja, teljes ellenzéki közös lista már biztosan nem lesz. Az LMP már be is mutatta a saját listáját, de önálló pártlistával készül a DK, a Momentum és erről beszélt eddig az Együtt-P is. Ha ebben lehetne is bármiféle átrendeződés, az már bizonyos, hogy egy listán nem fog szerepelni a teljes ellenzék.
Mindent összevetve, több szavazata lesz az ellenzéknek, ha önálló listákkal és közösen megtalált, a Fidesszel és a Jobbikkal szemben egyetlen demokrata egyéni jelölttel indulnak a választáson. Ez a modell a leghatékonyabb, és maximálja a szavazatokat. Ha megvan a 106 egyéni jelöltje az ellenzéknek, akár 60-70 körzet is elhozható, és akkor Orbán csomagolhat.
Érdemes tehát a közös lista ügyét elengedni. Abban kell megállapodni, amit a lehető legtöbben akarnak: a 106 egyéni körzetben egy demokrata induljon a Fidesz és a Jobbik ellen. Listákon pedig hadd válasszon szabadon a polgár. 
Ezt javasoljuk a Tisztelt Ellenzéki Pártoknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2713439393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2017.12.05. 17:14:45

A külön listás indulás hátulütője, hogy 27 körzetről eleve le kell mondani az országos listák kedvéért (hiszen 3-nál több lista lenne), és a nagyobb állami támogatásért. A többi érv megállja a helyét. Sztem.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.12.06. 06:17:36

Vagy azért mert a túlélésre játszanak és nem a Fidesz leváltása a tét számukra?

Selax 2017.12.06. 11:11:39

2 körzetről kell lemondani még négy párt esetén is. (Egyébként kb. 20-25 evk szinte még alapból is nyerhetetlennek tűnik az ellenzék számára.)
DK, Mszp, Együtt-PM, LMP mindegyike 26-26 helyen állít ellenjelölt nélküli egyeztetett, azaz koordinált jelöltet, 2 helyen pedig mindenki elindul. Mindenkinek a szükséges 27 helyett 28 (26+2) jelöltje lesz (azaz még egy evk tartalék is lenne a rendszerben) és saját listát állíthat a 4 formáció.
Előbb tessék gondolkodni, aztán írni.

egyjózsi 2017.12.06. 12:08:16

A szavazás a választók részéről nem egyszerű matematika! Elkötelezettség, hit, adott esetben elutasítottság, sokszor gyűlölet is van benne, amikor valaki valaki mellett, avagy valaki ellen voksol. Az a lehetőség, hogy a körzetek egy részében, ahol az esély reális, legyen megállapodás a közös jelöltekben, ezt a szavazók elfogadják, s tolerálják! S mozgósíthatók lesznek. Azonban ha arra kényszerítjük őket, hogy a közös listán olyan névsorra adják a voksukat, amelyen nekik nem szimpatikus politikusok az első sorokban szerepelnek, hát ez nem éppen lelkesítő. Sőt! Adjuk meg a lehetőségét annak, hogy mindenki adhassa szavazatát a számára szimpatikus formációra is. Ez elviszi akkor is a szavazófülkéhez, ha semmi esélyét nem látja az adott helyen a Fidesz jelölt legyőzésének. Ráadásul ott még az is motiválja, hogy kedvelt pártja egyéni jelöltje mellett annak listájára is szavazni tud. Ne matekozzunk a szavazókkal, hanem értsük meg őket. Emberek, s nem számok rideg képződményei!

anyadmajma 2017.12.06. 12:27:15

az ellenzéknek az tenne a legjobbat, ha szépen gyorsan eltűnne a fenébe.
A világ legtöketlenebb bandája hiába erőlködik, szarból nem lehet várat építeni.
Sajnos ez van. Aztán talán az új kialakuló ellenzék már használható lesz. (a mostaniak teljes hiányával kell felállnia, persze.) igaz, ez valószínű nem hónapokban mérhető.
De már attól a ponttól sincs messze az ország, ahonnan nincs kiút. Akkor meg sajnos minél előbb a gödör aljára kell menni, hogy el lehessen újra indulni.

Drednaught 2017.12.06. 12:58:26

Én az tértem, hogy matematikailag kijöhet, de a dolog kulcskérdéséről kevés szó esik: majd minden vélelmezett győzelemnél annak kell történnie, hogy egy LMP-s, aki gyűlöli Gyurcsányt, mégis rá szavazzon, vagy egy DK-s, aki gyűlöli az MSZP-t, vagy egy Momemntumos, akik a létükért küzdenek és gyűlölik Gyurcsányt, vállaélhatatlannak tartják az MSZP-t, mégis ezekre szavazzanak.

Őszintén szólve nem értem ezt az elbizakodottságot. Miért gondolják ezek a pártok, hogy egyetlen dolog, Orbán leváltásának szent igénye, elég volna ahhoz, hogy együtt kormányozzanak?
És a fenti képletbe be se vettem a Jobbikot...
Ha már ennyire nagy a hatalomvágy, sokkal inkább tudom elképzelni, hogy a Fidesz a Jobbikkal, a Fidesz az MSZP-vel, a Fidesz az LMP-vel lépjen koalícióra, ugyanis ott, azokban a tárgyalásokban csak egyetlen párttal kéne dűlőre jutni és kész is, ott vannak a hatalomban.
Ha neadjisten sikerülne a Jobbik-MSZP-LMP-DK-Együtt-féle Szent ligának elérni, hogy Orbán csak 49%-on legyen, a kormányalakítás helyett mindegyik szaros kis párt azonnal el fogja árulni új testvéreit és titkos egyességet köt a Fidesszel.

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 13:08:26

Miért, jobb az önálló pártlista mint a közös?

Sexual Harassment Panda 2017.12.06. 13:10:26

@Drednaught: és természetesen 2/3 nélkül a mostani ellenzék kormányon semmit sem tudna tenni.

Drednaught 2017.12.06. 13:28:37

@Sexual Harassment Panda: Na jó, de akkor most TFH én vagy Mr. Momentum vagy Ms.LMP és összejön a 19-re lap. Mi a szart kezdek?
A magyar Jamaika-koalíció még a németnél is abszurdabb gondolat.
Ha belemennek, akkor a saját identitásukat köpik le, hisze mennyivel jobb egy Jobbiknak lefeküdni, mnt egy Fidesz kormány alatt hiteles ellenzékként működni?
Sőt, objektíven nézve kinek a kormányzása lehet karakteres, működőképes, döntésképes, egy Fidesz- vagy egy hiperjamaika-koalícióé?
Szóval összességében mennyire érdeke valóban az országnak egy ennyire abszurd kormány?

Én azt mondom, hogy oké, váltsák le a Fideszt, de akkor olyan párt/koalíció tegye, amelyik
- hiteles
- számszakilag is támogatott(ne csupa 2-5%-os pártból legyne összetákolva)
- legyen programja
- a programja térjen el a Fideszétől
- szakpolitikai tervekkel bírjon, ne pedig csak "arcai" legyenek

Netuddki. 2017.12.06. 13:37:23

"Parttalannak látszó vita nyílt ki arról a kérdésről"

Cseszdmeg, töröld már a KI-t! Egy vita nem kinyitnak, hanem csak nyitnak. Az ablak nyílik ki, meg a virág.

Netuddki. 2017.12.06. 13:40:46

A kérdés meg rosszul van feltéve megint. Nem a közös lista a lényeg, hanem, hogy a tolvaj fideszt eltakarítsák! Ez nem opció, hanem az ellenzék KÖTELESSÉGE ennek érdekében összefogni. Aztán ha kivakarták ezt a rákos daganatot a nemzet testéből, utána úgy indulnak a következő választáson ahogy akarnak, természetesen a tolvaj fidesz nélkül.

illaim 2017.12.06. 14:01:02

@anyadmajma: Ez úgy marhaság, ahogy leírtad! Aztán mégis mit képzelsz? A névtelenségből, egy kormánypárt által bitorolt közszolgálati médiából fogja megismerni az ország az új messiást? LOL
Talán a lényegre kellene koncentrálni! Az egyéni kerületekben az egyeztetett közös jelölt indítása és támogatása! Azon túl, hogy itt fröcsögsz, te mit tettél egy hatékony ellenzék felépítéséért? Szerintem még a programjukat se olvastad!
Jó nickket választottál! te tényleg anyád majma vagy! LOL

Han Solo. 2017.12.06. 14:11:25

Lehet akármilyen lista az 54% sokkal több, mint a 15%.

Bafana 2017.12.06. 14:34:59

Én élvezkedve szürcsölöm a kávémat a tévé előtt, amikor meghallok egy-egy meghívott balfasz nyilatkozót, hogy programok hiányában beszél listákról, közös jelöltekről, összefogásról. Meg elosztja a még meg sem szerzett helyeket. Ilyenkor a Jobbik képzeletbeli szavazó számlálója pittyeg egyet-egyet.
Köszi Balfaszok! Ne hagyjátok abba!!!

chrisred 2017.12.06. 14:47:31

Azok a politikai erők, amelyek az egyéni jelölteknél előre lemondanak azoknak a szavazatairól, akik a pártlistán a Jobbikot támogatják, a Fidesz kétharmadot készítik elő.

DFK 2017.12.06. 14:55:25

Azt hiszem, mindegy milyen lista.

valakik megkezdték a baloldal átszervezését:
pestisracok.hu/barandy-gergely-atlephet-az-lmp-harom-mszp-s-tarsa-tavozast-fontolgatja/

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.12.06. 15:44:32

@Okos Tóbiás: És szerinted nincs az országban 27 olyan körzet, ahol akkor is a FIDESZ nyerne, ha egy plüssmackót indítana, tehát amúgy is fölösleges erőket odakoncentrálni?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.12.06. 15:45:35

@Han Solo.: Csak hogy nem csak a listás szavazatok döntik el választást (sőt), hanem az egyéniek.

barli 2017.12.06. 16:14:36

Azért az 5 százalékos küszöböt ne tessék kihagyni a számításból!!
Mondjuk a qrcsánynak jó, ha a "baloldal "kétharmada kiesik a parlamentből

Scagnetti 2017.12.06. 23:29:51

Matekból nem vagytok túl jók.
süti beállítások módosítása