Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

A DK bölcs döntéssel vágta át a gordiuszi csomót

2017. szeptember 30. - Európa Kávézó

A Demokratikus Koalíció mai bejelentése kifejezetten okos megoldás. Az ellenzék számos problémáját feloldja, egyúttal szűkíti az eldöntendő kérdések körét. Tényleg Gyurcsánynak van itt a a legtöbb esze.

gyf_listavezeto.jpeg

A DK ma bejelentette, hogy továbbra is nyitottak arra, hogy az ellenzék egyezzen meg a 106 egyéni körzetben, vagyis, mindenhol egy demokrata jelölt induljon harcba a Fidesz és a Jobbik ellen. Egyúttal önálló listát indít Gyurcsány Ferenc vezetésével a 2018-as választáson.
Vegyük sorra a döntés számos előnyét.
1.  Végre összpontosíthatunk a legfontosabb kérdésre, az egyéni körzetekre, ott dől el minden. Gyurcsány ebben is következetes: egy az egy ellen kell indulni. Ha egy demokrata indul a Fidesz és a Jobbik ellen, az emberek látni fogják, hogy megszületett az együttműködés, a "fogjanak már össze" parancsa teljesült.
2. Megszűnik az áldatlan vita a közös miniszterelnök-jelöltről. Botka Lászlót csak az MSZP fogadta el, senki más - ők is egyre nehezebben.Most eldőlt, hogy több miniszterelnök-jelölt és/vagy listavezető száll ringbe Orbán ellen. A Fidesz médiahengere kénytelen több jelöltre lőni. Amelyik lista a legjobban szerepel a választáson - ha van demokrata győzelem - az a listavezető lesz a miniszterelnök. A Botka-probléma ezzel kiszerelve.
3. Megszűnik az áldatlan vita a közös listáról. Egyetlen párt sem akart közös listát. Az LMP és a Momentum többször bejelentette, hogy önállóan indulnak. Az Együtt és a Párbeszéd csak a közös egyéni jelöltekről akart tárgyalni, Botka ajánlata pedig számító volt, inkorrekt és tisztességtelen. A DK nyitott lett volna a közös listára, de Botka ezt a lehetőséget - Gyurcsány negligálásával - elpackázta. 2014-ben volt már közös lista, és mégsem hozott több szavazatot, a Fidesznek kétharmada lett. Ideje ezen is változtatni.
4. Az ellenzék választási esélyei szempontjából mindegy, hogy van-e közös miniszterelnök-jelölt és van-e közös lista. A meccs a 106 egyéni körzetben dől el, ott kell egy jelöltet állítani a Fidesz és a Jobbik ellen. Ebben minden párt egyetért. A DK ma ismét deklarálta, hogy ebben meg akar egyezni. Ugyanezt képviseli az Együtt és a Párbeszéd és a MoMa is. A DK mai döntése belekényszerítheti az MSZP-t is a méltányos együttműködésbe és megállapodásba.
5. Mostantól eldőlt, hogy több lista versenyez, így a választóknak és a pártoknak nem kell kényszer házasságot kötni, nem kell orrot befogva szavazni. Kiderülhet, hogy melyik párt mit képvisel, a különbözőségek segíteni fogják a tájékozódást. Akinek a szocik tetszenek, vihetik Botkát, a Gyurcsányt kedvelőknek ott lesz a DK listája, és majd kiderül, lesz-e új pólus LMP-vel, anélkül, plusz Momentum.
6. A listák változatlanul nyitottak, hiszen Fodor már beajánlkozott az MSZP-nek, Gyurcsány pedig Bokrossal tárgyal, tehát a listák összetétele politikai alapon még formálódhat. Ez is gyümölcsöző fordulat lehet.
7. Illúzió azt hinni, hogy jöhetett volna valaki kívülről, egy, a politikában eddig meg sem mártózott értelmiségi, aki majd egyesíti az erőket. Ha hét és fél év alatt nem akadt ilyen, az utolsó fél évben már az is reménytelen lett volna, hogy megismerje az ország. A többpártrendszer az többpártrendszer. 
A kormányváltáshoz szükséges megállapodáshoz közelebb vitte az országot a DK döntése. Immár nincs akadálya annak,hogy a pártok egy asztalhoz üljenek és kitalálják a 106 egyéni jelöltet.
Aztán lássuk a kampányt, és Orbán húzzon a francba.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr9312913431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2017.09.30. 12:53:34

Hajrá dk! Hajrá kormányváltás!
Nem volt más megoldás , az mszp nem hagyott mást!

Conqvistador 2017.09.30. 13:44:52

8és fél hónapot késtetek de azért hajrá...

tegnaptuska 2017.09.30. 14:46:10

Hajrá! Azt azért tegyük hozzá, hogy minden listát állító pártnak legalább 27 egyéni jelölttel kell rendelkeznie, és ennek a 27-nek a területi elosztása is szabályozva van. Tehát a listás helyek osztogatása és a listára kéredzkedés a továbbiakban is folytatódni fog, csak ebben a pillanatban nem Botka, hanem Gyurcsány a felajánló.

mojszipupi 2017.09.30. 16:07:19

Az a legjobb a döntésben, hogy elhárul Botka fejfájása Gyurcsány nem lesz a közös listán, és így még látványosabb lesz, hogy más se fog csatlakozni (na jó Fodor :D) És végre mindenkinek világos lesz, hogy nem Gyurcsány miatt nem haladt semmit előre az ellenzéki oldal, hanem Botka miatt. A választásokig fel kell őrölni az mszp t. Ebben a dk és az lmp jó úton halad

NemodaBuda 2017.09.30. 16:13:03

A nyavalyás 27-ew szabály miatt mostantól az is feladat, hogy minden szavazókörben világos legsen majd, hogy a papíron szereplő sok jeleölt ellenére van, (lesz addigra) közös, támogatandó jelölt ! Ez nem könnyű feladat, és az ellenfél nyiván kekeckedni is fog ez ügyben ! De hát, csinálni kell !

BAZINGA2 2017.09.30. 17:23:39

Jól döntött Gyurcsány! Ma meghallgattam Szél Bernadett beszédét. Szuper volt. Nem papírból olvasta, mint a kedves vezető. Mindenesetre nagyon jól beszélt, le a kalappal előtte! Amit felvázolt, hogy mit akarnak tenni, jó lenne az egész országnak!

Okos Tóbiás 2017.09.30. 18:31:30

Azt azért vegyük figyelembe, hogy az LMP-t a csüngőhasú alapíttatta nyalonc andrissal. Szél is ugyan azon a csöcsön politizálódott. Sztem nem fog az MSzP-vel, a DK-val és a többi párttal megegyezni a 106 egyéniről, hanem mindenhol indítanak saját jelöltet. Ezt kapta ukázba a csüngőhasútól. Ha mégse lenne igazam, megkövetem.

Pattaya 2017.09.30. 19:14:24

@Okos Tóbiás: Szerintem is Orbán parancsára cselekszik széllelfútt Bernike.

ulpius66 2017.09.30. 19:25:20

A női miniszterelnök-jelölt az tök jó megoldás!!!!

Bejött a náciknak is immáron negyedszer!!
(és persze női miniszterelnök van mind e mellett az angoloknál és a lengyeleknél is.... és majdnem az USÁ-ban is......)

babbaba 2017.09.30. 19:40:56

Ha egy párt néhány tagja, elhagyja a pártot, mi a faszé akar állandóan összeállni a régi pártjával, Csek nem a biztosabb parlamenti helyek miatt? Szar önérdekemberek.

babbaba 2017.09.30. 19:47:51

@tegnaptuska: Mind a három-négy százalékával. Nagy eséllyel egyetlen DK-s se jut be. Én biztosan nem állnék velük semmilyen módon össze.

ulpius66 2017.09.30. 19:49:25

Én nyilvánvalóan nagyívben szarok erre az egész ballibsi hacacáréra......

De, ha mégis csak a Botka, Vona, és Széll Bernike közül választhatnék, akkor még mindig a legértelmesebb a Bernike......

babbaba 2017.09.30. 19:58:13

@ulpius66: Én nem közülük választanék, hanem egyértelműen a Vonát választom. A Fidesz is tőle fél a legjobban. A bolsi pártokat le se szarja, a többi meg vagy bejut vagy nem. Még, hogy miniszterelnök jelöltek, egy-öt százalékkal????

ulpius66 2017.09.30. 20:10:47

@babbaba:

Jól van, na!!

Egyebekben hová tűnt a Démon Hill!........ akarom mondani a Karácsony Gergely Szilveszter?????
(ő legalább egy 0,1%-os támogatottságú párt miniszterelnök-jelöltje....)

ulpius66 2017.09.30. 20:16:12

Karácsony szülei jópofik voltak, amikor a fiuknak a Karácsony vezetéknév után, a Szilveszter keresztnevet adták!
(mondjuk közte ott van a Gergely.......)

Rafael Balázs 2017.09.30. 21:16:26

@ulpius66: Hát, Éva tán mégse... Habár azóta, hogy ilyet hallottam: Kovács Anikó Házikó - megtéptem magam.

Mi ez a hülye betűtípus?!

tireless treehugger 2017.10.01. 00:28:52

Bölcs döntés a lófaszt!!!, a többiek kihátráltak a szövetségből és nem akartatok az mszp-vel összeragadni.
Attól még teljesen elfogadható.

És akkor most ti is beszálltok a választási rendszer arányosításába?, vagy marad az orosz rulett????

Andráska8 2017.10.01. 01:59:29

Szerintem jó a pártonkívüli közös jelölt.

s.g.l. 2017.10.01. 03:38:04

legnagyobb problema, Fletó a legokosabb ezek közül, de absz alkalmatlan politikusnak!
bizonyította 2006 után, nem tudja kezelni a karaktergyilkosságot, nem képes visszalapátolni a szart a fideszbe.

babbaba 2017.10.01. 08:30:32

@ulpius66: Annyira felesleges még bekerülésre is csak némi reményt nyújtó pártban miniszterelnök jelöltet állítani.

youkamp 2017.10.03. 10:30:35

Gyurcsányban nem lehet megbízni. Mindenkit előbb utóbb kinyír és béna kacsaként viselkedik a hatalomban. Imádja a feszültséget. Ha nincs akkor csinál. Egyetlen erőssége van, hogy jó a kommunikációja, amivel tömegeket tud maga mellé állítani, de semmi több. Egy tipikus KISZ-titkári szerep, amit képes eljátszani. Ez viszont édeskevés egy ország vezetéséhez. Különösen manapság, amikor ennyire sok előre ki nem számítható külső-belső tényező befolyásolja a politikát.

Kicsilulu 2017.10.04. 08:50:05

Nocsak nocsak!
Ezek szerint a Fletó mégiscsak a hatalmat szeretné és szó nincs itt a választók helyzetének javításáról.
Ha az MSZP szétesik, akkor azzal a Fletó csak nyerhet, mert az MSZP szavazók egy része biztosan hozzá csapódik. Így legalább biztos lesz a parlamentbe jutása, tovább mérgezheti a politikai közéletet a rohadék komcsija.

viharsarki 2017.10.05. 12:55:19

Normálisan gondolkodó baloldali vagy balközépen álló ember egyáltalán nem örülne az MSZP eltünésének.Jelenleg valóban Gyurcsány ötlete a legéletképesebb, a legfontosabb most annak a lo6 embernek a megnevezése, akiket szavazó körzetükben a pártok és a civilek egyaránt elfogadnak. 106 ilyen ember biztos hogy van, a pártokon és a civil csoportokon mulik, hogy félretéve ellenérzésüket meg is egyezzenek. Nem könnyü, de nem is lehetetlen. És főleg ez a győzelem alapfeltétele. A külön lista állitása problémásabb, de szintén nem lehetetlen. Csak egyetlen vezérelv kell :megegyezni!Félretenni minden személyeskedést, mert kormány, cserét akar az ország többsége a NER megszüntetését, mert az csak a nevében együttmüködés az egész országgal. Az csupán Orbán hatalmának kiteljesitését szolgálja. Az idő most már sürget. A tetteken a sor!

2017.10.06. 03:48:50

@Lilla50: Normális ember nem "ódali" ugyanazon gazemberek jobb/bal ódala mitől jobb? Vónától?

Vasvári Sándor 2017.11.18. 13:14:16

@babbaba:
Te igen szerény képességű!
A képlet az,hogy inkább veled nem állna össze senki.Ha ilyen 'szerény képességed"@Kicsilulu: 'van sehol nem kellesz igazán!
süti beállítások módosítása