Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Botka hatalmasat hazudott Kálmán Olgának

2017. szeptember 06. - Európa Kávézó

Úgy látszik, tovább égeti magát, és a hidakat lehetséges szövetségesei között az MSZP miniszterelnök.-jelöltje. Most a Hír TV-ben hazudott egy orbitálisat a választáson lehetséges koordinált indulásról.

Botka a végét járja. Most már arra vetemedett, hogy félrevezette a nézőket, a kormányváltásban reménykedőket. A szocialisták senki által nem támogatott aspiránsa, arról győzködte az Egyenesen című műsorban Kálmán Olgát, hogy ha nincs közös lista, akkor a pártok nem tudnak együttműködni az egyéni körzetekben sem, ráadásul gyalázatos módon hozzátette, hogy ilyen a törvény.
botka_szemuveg.jpg
(fotó: Index)
 
Botka hazudik, ugyanis Gyurcsány Ferenc és Juhász Péter arról a törvény adta lehetőségről beszél, hogy külön lista esetén ne közös, hanem koordinált jelöltek induljanak. Botka közös, többpárti jelöltekről hadovál, a DK és az Együtt pedig azt mondja, a 106 körzetben egy párt indítson jelöltet (egyikben az MSZP, a másikban a DK, a harmadikban az Együtt vagy a Párbeszéd és így tovább.) Ezek - Botka hazugságával ellentétben - jogilag nem, de politikailag közös jelöltek, hiszen az adott párt jelöltjei, de más nem indulna ellenük, és mindenki más támogatná őket. A törvény így szabaddá teszi a Botkának fájó, de mindenki másnak tetsző külön listás indulást, és megvalósulna az ellenzéki együttműködés.
Botka pontosan tudja, mit javasol a DK, az Együtt vagy a Párbeszéd.
Az MSZP jelöltjén kívül senki nem akar közös jelölteket, csak koordinált jelölteket, Botka mégis összemossa a közös és a koordinált jelölés közti különbséget, riogatva a Hír TV kormányváltást akaró nézőit.
 
A Botkán kívüli világ javaslata elég világos: akár legyen külön lista, legalább nem kell rossz kompromisszumokat hozni. De legyen a 106 körzetben egy jelölt, akit egy párt jelöl, de mindenki más segít. Ez a győzelem záloga.
 
Értjük mi, hogy a sarokba szorult és rettegő Botka hazugságokkal próbálja kivágni magát nehéz helyzetéből, és megmagyarázni, hogy senki nem hajlandó vele közös listára, de ez már mindennek az alja.
Hülyének néz mindenkit, és ha már Gyurcsány Ferencet, Juhász Pétert és Karácsony Gergelyt nem sikerül átverni, akkor megpróbálja a választókat.
 
Most már értjük, miért menekült el tőle a Momentum és az LMP. Ha így folytatja, így jár a többiekkel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr612807948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilaris 2017.09.06. 19:20:00

Az MSZP már két-három hónapja elvesztette a 2018 as választásokon adódó nyerési esélyét... Egyedül fognak maradni.. Már a 2014es választáskor is bizonyították,hogy nem akarnak /tudnak kormányzásra még csak készülni sem .

ulpius66 2017.09.06. 19:39:57

"Botka hatalmasat hazudott Kálmán Olgának"

Ebben mi a hír???????

Hírértékű az lenne, ha Botocska végre igazat mondana!

vrana 2017.09.06. 19:44:41

"Hülyének néz mindenkit" - esetedben jogosan, ennyi zagyvaság után.

werecke 2017.09.06. 19:55:04

@colly002: Az egész baller társaság olyan mint a varjak a fán. Ülnek , gubbasztanak , néha megtépik egymást egy-egy jó falatért. Ha közéjük hajítanak egy követ , károgva , méltatlankodva keringenek majd visszaszálldosnak a fára. Más-más ágra de ugyanarra fára. Megújult a varjúcsapat .Ennyi .

DZoli 2017.09.06. 23:19:28

Semmilyen hazugság nem történt. Botka elmondta, hogy külön listák esetén koordinált jelöltállítás lehetséges, ami azt jelentené, hogy a jelölt neve mellett csak egy párt (és nem a teljes pártszövetség) neve szerepelne. Vagyis az Együtt-szavazó pl. nem azt látná, hogy az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd jelöltje, hanem pl. csak az MSZP vagy csak a DK jelöltje, ami pedig nem azt üzenné a választónak, hogy ezek a pártok valóban támogatnák egymás jelöltjeit. Ez egy vélemény, amivel lehet persze vitatkozni, de hazugságról természetesen szó nincs.

LAM 2017.09.06. 23:46:13

@DZoli:

Ez nem egy nagy probléma, hiszen a kampány azért van, hogy a választókat tájékoztassák erről. Vagyis pontosan fogják tudni, hogy hiába csak az Együtt neve van a lapon, minden baloldali párt támogatja.

Viszont van más, valódi probléma. A választási törvény értelmében országos listát csak az a párt indíthat, amely legalább 27 egyéni választókerületben tud jelöltet indít. További megkötés, hogy ennek a 27 kerületnek legalább 9 megyéből plusz Budapestről kell összejönnie. Vagyis, ahhoz, hogy az Együttre vagy a Párbeszédre lehessen listán szavazni, legalább 27 jelöltjük kell, hogy legyen. Ez így már 54. Ha ez a négy párt koordináltan indul, akkor megoldás lenne, hogy MINDEGYIK 27 jelöltet indít és akkor a 106 egyéni kerületre csak 108 jelölt van, mindössze két olyan körzet van, ahol egynél több jelölt van.

De ez politikai képtelenség. Lehetetlen, hogy a mérhetetlen Együttnek és Párbeszédnek annyi jelöltje legyen - és ezáltal esetleg képviselője -, mint az MSZP-nek vagy akár a DK-nak. Gondolj bele, az MSZP csak 27 kerületben indítana jelöltet, ugyanúgy, ahogy az Együtt? Lenne egyáltalán ennyi jelöltje az Együttnek?

További probléma, hogy azokban a körzetekben, ahol valaki nem indít jelöltet, töredékszavazat sem keletkezik. És biztos, hogy a négy párt minden szavazója nem fog a másik párt jelöltjére szavazni. Így itt is lesz lemorzsolódás.

Vagyis egy ilyen koordinált indulás az MSZP durva visszaesését jelentené. Összességében ez egy tökéletes út a sima fideszes győzelemhez.

Zsoltbacsi 2017.09.06. 23:54:57

@LAM: Egyszerű, ez már 14ben is működött, illetve csak ez :)

A tuti bukó korzetekben (Debrecen, Hódmezővásárhely, Győr) mindenki indul

MsTaurus 2017.09.07. 00:46:28

Botka nem hazudott és abszolút igaza van. Inkább hazudik az Európa kávézó, vagy pedig elfelejtette a első tagozatos számtant.
Idemásolom a HírHugóból:
"Három dolog miatt áll elő ez a helyzet, ami valóban a választási törvényből következik.

1.) A listás különindulás azt jelenti, hogy 27 körzetben mindegyik pártnak kell jelöltet állítania. Tehát kapásból 27 körzetet már biztos elbukik a baloldal. Ez majdnem a körzetek 30 százaléka.

2.) A választási törvényben van egy olyan, hogy győzteskompenzáció. Ez extra listás mandátumokkal jutalmazza a nyertest. Minél jobban nyer egy párt egy körzetben, annál többel. Ugye tök logikus, hogy ebben a 27 körzetben a Fidesz brutális mértékben fog nyerni, így a győzteskompenzációval ez a 27 körzet megnyerése újabb 2-3 mandátumhoz juttatja.

3.) A listás mandátumokat különböző metódusok mentén lehet kiosztani. A világban a két leggyakrabban alkalmazott metódus közül az egyik (Sainte-Laguë-módszer)a kisebb pártokat juttatja több mandátumhoz a másik típusú metódus (D’Hondt-módszer) pedig az elsőt, tehát a győztest. Természetesen Magyarországon a másodikat alkalmazzák, tehát az első helyen végzett listának kedvez. Nos ha külön listák vannak, akkor a Fidesz lista lesz biztos a győztes. És a mandátumkiosztásnál- mivel az első helyen végzet listának kedvez, kb. 5-6 mandátummal is többet szerezhet csak emiatt a Fidesz.

Mindent összeadva a koordinált jelöltállítás, külön listás javaslattal a baloldal 35 mandátum hátrányból indul. Ha azt nézzük, hogy most összesen van 37 mandátumok, ez egy brutális mértékű hátrány. Tehát igaza van Botkának, hogy a választási törvényből a közös lista következik."
Jó volna, ha minden magát baloldalinak valló kívülről megtanulná a fentieket.

Hórukk 2017.09.07. 01:52:00

Mit ugrál ez, mikor a magyar nép nyilvánvalóan g.cit és korrupt/hü.ye birkáit szeretné újra felhatalmazni? Minek ide egyáltalán választás.? Legyen közfelkiáltás, aszongyahogy: beee (de csak lassan, hogy a hívek megércsék).

Cskádár Péter 2017.09.07. 06:31:13

Hatalmasaz hazudik az Európa kávézó megint. Gyurcsány kifejezetten közös jelöltről beszélt az interjúban.

Zionnépe 2017.09.07. 06:57:18

@DZoli: @MsTaurus: Nagy baromság ez a közös jelöltezés! Pont azért nem fognak elegen elmenni szavazni az ellenzéki jelöltekre, mert mindenhol lesznek olyanok, akik vagy a konkrét párttal, vagy magával a jelölttel nem szimpatizálnak.

Így vagy el sem mennek szavazni, vagy bosszúból a fideszes-kdnp-s jelöltre szavaznak.

Nagyon jó példa erre az utóbbi 2-4 már kipróbált közös jelöltezés, ahol brutálisat bukott minden esetben a közös jelölt, és a választási résztvétel is rekord alacsony lett!

Cskádár Péter 2017.09.07. 06:58:13

@LAM: Gyurcsány kizárta a kordinált jelöltállítást Budapesten. Azt mondta, nincs különalku. Akkor miről beszélünk?

legyetek 2017.09.07. 07:44:37

@ilaris: Az mszp 2006-ban vesztette el 2018-as nyerési esélyét, nem most tavasszal.
Ugyanakkor vesztette el a 2022-es és 2026-os nyerési esélyét is.

legyetek 2017.09.07. 07:48:38

@LAM: Kemény dolog a matek! Szép levezetés és azt hiszem mindent megmagyaráz.

VT Man 2017.09.07. 07:52:54

A poszt tartalma: hazudott egy politikus.

Errõl minek írni?

Következõ poszt: ma is felkelt a nap.

selek 2017.09.07. 08:45:29

Tehát az LMP-nek legyen 37 képviselő jelöltje 9 megyében + Bp, így lesz országos listája. Legyen a Gyurcsány szeretőknek 27 ugyanígy, lesz országos listája, A Botka slepp 42 pedig megint 9 megyéből+ Bp., lesz országos listája. Helyi közv. kut. alapján előre készítenek listát a tuti bukókról, birka narancstelepülésekről, azt arányosan elosztják. És akkor jöhet a megállapodás a 106 hová, melyik jelöltről. Aki ennél jobbat tud ne fojtsa magába.

ob.szerver 2017.09.07. 08:52:06

@MsTaurus:

Botka megpróbálta gyurcsányozással felépíteni magát, mellé bónuszként pedig fizessenekagazdagokozott és huszonharmadikhavinyugdíjazott egy kicsit. Nem működött, mert nem működhetett, mert akik el akarják zavarni a maffiát, azok az együttműködést törekszenek és nem a kirekesztésre téves prekoncepciók alapján. Botka megbukott, a pártja rosszabb helyzetben van, mint amikor kinevezte magát miniszterelnök jelöltnek. Minél hamarabb láp vissza, annál jobb, mert lassan kifutnak az időből.

zokogjatok 2017.09.07. 09:13:47

@Hórukk: Ez egy nagyon jó módszer, hogy hülyézed a fideszeseket, ez biztos sok szavazatot hoz és sok embert is elgondolkodásra késztet, ja és még a magyar közbeszéd minőségén is javít.

nick papagiorgo 2017.09.07. 09:17:13

Azért felesleges ezen rugózni, mert úgy se fognak tudni megállapodni se abban, hogy ki hány körzetben indítson jelöltet, se abban, hogy melyik körzetben ki indítson jelöltet.
Ennek csak egy baromi nagy összeveszés lesz a vége, ott fogják kezdeni, hogy "nekem több jár!" és ott fogják végezni, hogy "neked meg a k..a anyádat, és elmész a francba a törpepártoddal".

Én szóltam :)

Ráadásul mivel se a Jobbik, se az LMP, se a Momentum nem akar közösködni per pill. senkivel, így biztos lesz még legalább 3 riválisuk, tehát olyan sose lesz, hogy egy körzetben csak 2-en indulnak, egy Fideszes meg egy ellenzéki. Ennek az egésznek, ha össze is jön, a fent említett 3 párt fog leginkább örülni, mert ők kapnak töredékszavazatokat (mert mindenhol elindulnak), az "összefogók" meg nem. Kis pártok esetén ennek baromi nagy jelentősége lehet.

Judit Gőbel 2017.09.07. 10:39:51

Az MSZP még mindig nem látja, hogy egy ilyen senkivel mint ez a Botka sose nyerhet? Össze vissza hadovál. Amit tegnap állított azt másnap letagadja, vagy ami még rosszabb elkezdi magyarázni. Már azt is csodálom, hogy Szegeden elviselték meg istenítették! Ez az ember egy borzalom.

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.07. 10:48:04

Az a baj Botka ötletével, hogy közös listás indulás elképzelhetetlen a Jobbikkal együtt. Márpedig a Jobbik kihagyásával szinte biztos, hogy az egyéni helyeket teljesen elbukják, ha lesz legalább 2 ellenzéki jelölt (jobbik, baloldal). Míg egy koordinált indulásban talán meg lehetne egyezni a Jobbikkal is.

Gábor Pápay 2017.09.07. 10:56:02

@werecke: Ez a balliberális társaság 2002-ben alaposan elverte a magabiztos istenkirályt, majd 2006-ban ismét, miután Gyurcsány Ferenc felmosta vele a padlót a televíziós vitán. Két évig be sem járt a munkahelyére, és azóta sem állt ki vitázni.
2002-ben nem ő költözött a Sándor-palotába, és jövőre sem fog beköltözni a korábbi Karmelita kolostorba...

Hohó60 2017.09.07. 10:57:17

Megdöbbentő ez az írás. Ilyen baromságon rágódik, miközben ez teljesen mellékes.
Az alapkérdés az, hogy egyáltalán mi a bánatról hadoválnak a cikkben említett szerencsétlen flótások...
Az nem jut eszükbe, hogy mekkora pofátlanság az országot 2010-re romba döntő SZADESZMP részéről, hogy ismét lenne képük hatalomra kerülni? Hát ezek nem szégyellnek semmit?

Zsoltbacsi 2017.09.07. 10:57:56

@metal:

"Míg egy koordinált indulásban talán meg lehetne egyezni a Jobbikkal is."

Ez ok, csak azt magyarázd meg nekem légyszi, hogy mi ebben a buli a jobbiknak? Ha a szavazók demográfiai eloszlását nézzük, akkor az idő egyértelműen nekik dolgozik, szerintem ezt nem fogják eldobni azért, hogy összseboruljanak a bukott komcsikkal. A másik, hogy természetesen az összefogást Gyurcsány és a többi is természetesen úgy képzeli, hogy majd ők irányítanak, olyan szadeszes módszerekkel. Tulajdonképpen még kiváncsi is lennék, mit szólnának a balos minipártok, ha a jobbik rendesen megkérné az árát a koalícónak, mivel vitathatatlanul ők a legnagyobbak az ellenzékben...

Megoldó 2017.09.07. 11:05:59

A legnagyobb baj az, hogy még mindig van aki azt hiszi, hogy a választások tiszták lesznek.
A burzsoázia soha nem engedi ki a hatalmat a a kezéből magától. Ki kell csavarni a kezéből! Szerintem, és a történelem szerint is...
Ébresztő!!!

Hohó60 2017.09.07. 11:12:23

@Zsoltbacsi:

Ha a Jobbik odáig alacsonyodna, hogy választáson bizonyíthatóan összefog a SZADESZMP-sekkel, azzal felszámolja saját magát.

Zsoltbacsi 2017.09.07. 11:19:48

@Hohó60:

Ezt mondom én is! De ha véletlen mégis előfordulna, akkor se úgy, ahogy a "demokraták" álmodoznak :)

Ha én lennék Simicska/Vona, én se fognék össze, de ha mégis, akkor a következő ajánlatot tenném:

MSZP: megkapná a földművelést (ott relatív kevés kárt tudnak okozni)
DK: megkapná a környezetvédelmet (érv ugyanaz, mint a szociknál)
Együtt-PM: kapnának 1-1 bejutó helyet

Az összes többi jobbiké lenne.

Végülis Orbán is valami hasonlót csinált Torgyánnal 98ban...

nick papagiorgo 2017.09.07. 11:23:11

@metal:
többen írták már.
A választási törvény szerint legalább 27 körzetben (a 100-ból) kell jelöltet állítani (ennek legalább 9 megyéből kell összeállnia, de ez nekünk most mindegy).

Tehát ha pl. 2 párt koordinál, akkor 50-50 arányban indulnak, nem riválisai egymásnak, de (ez fontos!) elbukják azokat a töredékszavazatokat, amelyek a "másik" 50-ből jöttek volna össze.
Ha három párt koordinál, akkor mehetnek mondjuk 33-33-34 arányban.
Négy pártnál meg nem lehet koordináltan indulni, mert a negyediknek már nem fog összejönni, hogy meglegyen a 27 önálló körzete.

Erre mondták páran azt, hogy a "biztosan bukott" körzetekben ne koordináljanak, ott induljon mindenki, úgyis vesztenek. Kérdés, hogy hány "biztosan bukott" körzet van. Ha túl kevés, az nem sokat segít, ha meg túl sok, akkor nincs értelme az egész koordinációnak - az nem koordináció, hogy a körzetek pl. felében elindul mindenki.

Ezért hülyeség ez az egész koordinált elindulás, kb egy "választási matek csodafegyver", de igazából senkin nem segít. Ezt szerintem pl. a Jobbik is látja.

Hohó60 2017.09.07. 11:25:32

@Zsoltbacsi:

"DK: megkapná a környezetvédelmet (érv ugyanaz, mint a szociknál)"

Nem félted jó levegőt Gyurcsányéktól?

Zsoltbacsi 2017.09.07. 11:54:36

@Hohó60:

"Jóvanna" :D Elengedtem a fantáziám...

metal · http://electric.blog.hu 2017.09.07. 11:54:51

@nick papagiorgo: Ha van 15 olyan körzet, ami biztosan bukó, akkor az már elég, a többi körzetet kell jól elosztani (a törpe pártokkal nem kell foglalkozni, azokra úgyis minimális szavazat jön). Ez nem lehetetlen, de valóban az a legnagyobb kérdés, hogy a Jobbiknak megéri-e kockáztatni, vagy a biztos vereséggel, de stabil parlamentbejutással arra játszik-e, hogy idővel csak felőrlődik a többi ellenzéki, és ők lesznek az egyedüli kihívó.
@Zsoltbacsi: a Jobbiknak talán az lehet benne a buli, hogy nem látszik az a folyamat, ami alapján a baloldal teljesen eltűnik, és ők lesznek az egyedüli kihívók. 4 éve eléggé úgy nézett ki, hogy mostanra már ez megvalósul, de nem tudták bekebelezni a baloldal támogatóinak nagy részét.

GöTi 2017.09.07. 12:03:01

Ez a benga Botka elvtárs az ellopott rendszerváltás, a szétlopott Magyarország főganyéi között szerepelhet csupán.

"Tiéd az ország elvtárs, magadnak építed" - férgek! az én országom kié lett?

"Fizessenek a gazdagok!" - kiabálja Botka elvtárs.

És nem a semmiből jött, senkiházi újgazdag Gyurcsányokat, Simicskákat, Mészárosokat akrja megadóztatni, hanem a tanult, képzett sok-sok éjszakát tanulással, munkával töltő, az átlagnál magasabb munkajövedelműeket.

Velejéig becstelen rendszert kínál egy velejéig becstelen rendszer helyett.

nick papagiorgo 2017.09.07. 12:08:46

@metal:
ha a matek részét nézzük: van ugye az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és ki tudja még ki. Tehát már most vannak négyen, a Jobbik kb ötödiknek szállna be. Kérdés, hogy ki hány körzetet kapjon és melyiket (erre írtam korábban, hogy ezen tuti össze fognak veszni). Egy érdekes kérdés továbbá, hogy ha pl az Együtt és a PM belemegy ebbe a koordinált izébe, de listán nem kapják meg az 5%-ot (amire jó esélyük van), akkor tuti bukás a dolog, mert odaadják nekik pl. Hajdúsámsont, ahol (jó esetben) nyer is a jelöltjük, de a párt a parlamentbe nem jutott be, tehát ott üldögél majd egyedül, frakció nélkül, kvázi mint "független".

ha az érzelmi részét nézzük: a Jobbiknak le kellene nyomnia a választói torkán, hogy összefog az MSZP-vel, meg Gyurcsánnyal. A Jobbik-szavazók sokat láttak már, de szerintem (legalábbis jó részüknek) ez még nekik is sok. Vagy el se mennek szavazni, vagy elmennek és a Fideszre szavaznak.

Ahogy én sejtem, Vona célja nem az, hogy 2018-ban legyőzze a Fideszt "mindenáron" (tehát Gyurcsánnyal meg Botkával összefogva - mert egyedül lássuk be, nem képes rá), hanem ugyanaz, mint a Momentumnak: hogy megerősödjön, és ugyanakkor a baloldali kispártok (Együtt, PM, esetleg LMP is) elhulljanak, és 2022-re letisztuljon a kép.

BAZINGA2 2017.09.07. 12:25:17

Én, első perctől mondom, hogy Botkával nagyon mellé fogott az MSZP. Most lehet, hogy páran bejutnak a Parlamentbe és mint képviselők ott fognak ücsörögni, de a következő 4 évben már eltűnnek a süllyesztőben, pont mint a régi pártok. Úgy néz ki, hogy Botka nem is akar nyerni. Biztos ígérete kapott, hogyha szétveri az MSZP -t, meghagyják Szeged örökös polgármesterének.

nick papagiorgo 2017.09.07. 12:38:18

@BAZINGA2:
ez így van. Ahányan bejutnak Botkával, kb annyian bejutottak volna Molnár Gyulával vagy Kunhalmi Ágnessel is (mint főnökkel).

Botka erőteljesen megosztó "vezér" személyisége (én vagyok a vezéralak álljatok be alám és kuss) egy darab új szavazót nem hozott az MSZP-nek. Sőt, inkább vitt. Tekintve, hogy az MSZP nem fogja őt lecserélni, ez nem könnyíti meg az esetleges tárgyalásokat (koordinálás, miegyéb), tehát összességében inkább egy ballaszt, mint haszon.

Azt meg nem fogja tenni, hogy fordít egyet a köpenyén és átmegy mézesmázosba (tegnap még rugdostalak Ferikém, de ma már összefognék veled), de ha meg is tenné, azzal is csak még rosszabbat okozna (senki nem hinne neki, viszont látnák, hogy milyen alattomos).

Ezt hívják dilemmának: két út van, és mindkettő a pusztulásba visz, lehet választani :)

2017.09.07. 12:41:11

Botka a jelöléséig volt szimpatikus.
Sokat elmond a maszopról, hogy képtelenek az emberek 15-20 %-nak rokonszenves kádert indítani. Az, hogy ezek kúrmányt akarnak váltani, egy vicc!
Jó esetben szereznek 10-12 helyet, az elég lesz pár régi elvtársnak a levezetésre, aztán irány a nyugdíj!

Zsoltbacsi 2017.09.07. 12:56:49

@nick papagiorgo:

Már többször megírtam, hogy szerintem Botka (és mindenki más) már régen elengedte a 2018-at. Szerintem igaza van abban, hogy nem akarja a 2014es hibát még egyszer elkövetni, és rengeteg mikropártot a hátán bevinni a parlamentbe. Szerintem a célja, hogy egyedül ő legyen a bal oldalon, és ha 18 után valamit nagyon elbasz a fidesz, vagy lecsengenek az uniós támogatások, akkor ő egyedül söpörhesse be a protestszavazatokat, ő legyen a "kisebb rossz"
Szerintem van benne ráció.
Végülis ez a terv csak akkor tud nagyon csúfosan megbukni, ha a DK véletlen megelőzné az MSZPt, de ennek szinte semmi realitása. Amúgy meg, ha a DK kipottyan, akkor nyert ügye van, ha bejut, akkor meg gyakorlatilag semmi se történt

kvadrillio 2017.09.07. 13:36:55

NEM TŰRJÜK TOVÁBB, HOGY GYARMATKÉNT KEZELJENEK !!!!!!!!!!!
VONA, EGY OKOS FAZON !!! :)

2017. 09. 07. 07:39
#VonaGábor
#Kryninca
#GazdaságiFórum
#EurópaiBérunió
"""Ha egy lengyel, egy magyar, egy francia és egy német ugyanazokat a termékeket vásárolja meg egy szupermarketben, akkor a kasszánál többé-kevésbé ugyanazt az összeget fogják kifizetni.

Amikor a hónap végén megkapják a fizetésüket, akkor viszont

„a keleti régióban háromszor, négyszer kevesebb fizetés jár ugyanazért a munkáért.”

Ha a vásárlóerő-paritást tekintjük, a helyzet akkor sem jobb. A csatlakozás óta eltelt 13 évben az átlagbérek közötti szakadék nem csökkent a nyugati átlagbérekhez képest, sőt, nem egy tagállamban még nőtt is.""" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Vagy bérunió lesz és egységes Európa, vagy Európa szétesik"

A lengyelországi Krynica városában jelenleg is zajlik Kelet-Közép-Európa legrangosabb gazdasági fóruma, amit a keleti Davosként is szokás emlegetni. Immáron 27. alkalommal nyílik lehetősége Kelet-Európa politikai és gazdasági vezetőinek megvitatni a régió problémáit és meghatározni a világban betöltött szerepét

nick papagiorgo 2017.09.07. 14:06:42

@Zsoltbacsi:
erre már én is gondoltam, viszont a DK is be fog jutni vélhetőleg, tehát ez a terve így sose fog bejönni, max annyi, hogy a kispártok kiesnek.

És ugye a DK egy párt egy vezérrel (Gyurcsánnyal), akit a DK vélhetőleg nem fog leváltani, ha elbukják a választást, akkor se. Viszont az MSZP egy katyvasz, ott általában az a jellemző, hogy a pártvezér a bukott választások után lemond, vagy legalábbis erősen meggyengül. Még ciklus közben is váltogatják az elnökeiket, az utóbbi időben elég sűrűn.

Tehát lehet, hogy Botkának ez a terve, és lehet, hogy ez még részben be is jön, de hogy 2022-ben nem vele fog nekifutni az MSZP az akkori választásoknak, ez szinte biztos.

Béla Hoffmann 2017.09.07. 14:35:23

A cikk aljas módon hazudik. Botka azt mondta, hogy közös jelölt nem lehet, ami igaz, viszont lehet koordinált jelölt akinek a neve mellett viszont csak egy párt neve lehet feltüntetve, így a választó nem tudhatja, hogy mely pártok támogatják a jelöltet. Ez is IGAZ!
Az átlagbérekről: 2010-ben az osztrák átlagbér 30, most csak a 25%-a jut a magyar munkavállalóknak.

Zsoltbacsi 2017.09.07. 14:38:42

@nick papagiorgo:

Szerintem az, hogy a DK bejut-e nem rajtuk múlik elsősorban, hanem a részvételi arányon. Ahogy számolom most, kb 65 százalék fölött kezd necces lenni nekik a dolog.

A többivel egyetértek.

Még valami, ott bukhat még meg Botka matekja, hogy a Patásnak is érdeke, hogy a DK parlamentben legyen, szóval szerintem ha azon múlik, maga Orbán is a dkra fog szavazni :)

nick papagiorgo 2017.09.07. 14:47:46

@Zsoltbacsi:
ha engem kérdezel, a büdös életben nem lesz 65% felett a részvétel, jó ha fele (50%) elmegy.
Általában nem megy el az emberek kb harmada, most meg még rosszabb a helyzet, mert az ellenzék szerencsétlenkedése miatt rengetegen vannak olyanok, akik Orbánra nem akarnak szavazni, de másra se.

Botka meg egyébként amúgy is a DK-nak dolgozik, addig savazza őket, amíg az ilyen szoci elköteleződésű embereknek (akik az MSZP és a DK között ingadoznak) szimpatikusabb lesz a DK, mint az MSZP :)

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.07. 15:15:47

@nick papagiorgo:

A nem szavazók közötti pártpreferencia, szinte tized százalékra ugyanúgy oszlik meg arányaiban, mint a szavazóké.

Azt leszámítva, hogy annyival kevésbé prefereált a választásuk, hgy szarnak elmenni.

Azaz a nemszavazók bárhova sorolása csak parasztvakító demagógiának jó.
Emlékezzünk a 2014-es kampányra az MSZP részéről, amit többször elmondtak ballib politikusok, persze csak választások elött:
"Aki nem szavaz, az Orbánra szavaz !"

Netuddki. 2017.09.07. 15:23:57

A maszop ott baszott rá, amikor megnevezte a miniszterelnök jelöltjét.
Bazmeg, Magyarországon nem elnökválasztás van, hanem képviselőket választunk és pártra szavazunk. Akik majd választanak miniszterelnököt. Gyakorlatilag tök mindegynek kellene lenni ki a miniszterelnök jelölt. Tudjon nyelveket és ne egy kőbunkó legyen.
A tolvajfidesz annyiban kivétel, hogy az orbán a fidesz teljhatalmú ura, gyakorlatilag maga a fidesz orbán piktor. SOHA többet még egy ilyen mini diktátort Magyarország élére!

Zsoltbacsi 2017.09.07. 15:25:13

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Azért ez se teljesen igaz. Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor semmi jelentősége nem lenne a részvételi aránynak. Ezzel szemben az olyan pártoknak, akiknek rajongók a szavazói, azaz szektások elemi érdekük az alacsony részvétel.
DKnak van max 250K szavazója*, akármit csinál, kb ennyien fognak rászavazni. Ha 5 millió felett lesz a részvétel, akkor becsúszik 5% alá. Ilyen egyszerű a matek.
Az 5 millió meg 2014 és 1998 kivételével mindig megvolt.

*Felejtsük már el a mantrát, hogy 500k szavazójuk van. Eddig összesen 1x merték megméretni magukat, akkor (igaz alacsony reszvetel mellett) kaptak 226 ezer szavazatot- Kb ennyijük, illetve minimálisan több lehet nekik most.

nick papagiorgo 2017.09.07. 15:43:40

@Ballib cenzúrázók réme 25: @Zsoltbacsi:

mindkettőtöknek igazatok van.
A nemszavazók két táborra oszthatóak, akik leszarják ezt az egészet, és úgyse mennek el soha sehova (ők vannak többen), meg akik bizonytalankodnak. Ez utóbbiak max az Együtt és a PM ill az MSZP és a DK között bizonytalankodnak, vagy abban bizonytalanok, hogy elmenjenek-e vagy se (van-e más programjuk) nem azon, hogy Fidesz vagy ellenzék.

Az igaz, hogy ez a "tartalék" nagyjából egyenlően oszlik meg (@Ballib cenzúrázók réme), és nem áll ellentétben azzal sem, amit @Zsoltbacsi: ír, hogy van kb 250K szavazójuk, erre még rájöhet max 5% (12,500 fő) a bizonytalanok közül, és ennyi. Ezeket az embereket amúgy általában az MSZP-től szívják el, tehát amennyire nőnek ők, úgy csökken a másik (mondjuk Botka megint mond vlaami marhaságot, és akkor páran azt mondják, inkább a DK). De, ez az eredményen (kormányváltás!) nem változtat, illetve mivel ez is eloszlik kb az országban, ez azért nem túl sok.

Az a mantra, hogy milliók rejtőzködnek kormányváltó szándékkal, mert nem merik elmondani a véleményüket, már többször előjött, és mindannyiszor be is bizonyosodott, hogy egy hülyeség :)

DFK 2017.09.07. 16:05:54

Van 30 %, akiket soha nem lehet az urnák elé vinni.

Indriq 2017.09.07. 16:46:05

Lehet, hogy Botka hazudott, nem különösebben érdekel, de az hogy kósából miniszter lesz.... ha betesznem egy patkányt ( végülis kósa is az) szóval ha betesznek egy agyhalottat dönteni, az is jobban csinálná mint ez. Emlekszem deutch addig nem lehetett miniszter amíg le nem diplomázott,eszerint lejjebb adta ovi....

nemecsekerno_007 2017.09.07. 16:59:37

Monty Python - Brian élete

- Nem én vagyok a Megváltó!!!!

:)

- Jó, jó akkor én vagyok a Megváltó

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 17:20:22

@nick papagiorgo:

Ha gátlástalan lennék és csak a pénz érdekelne, beállnéki ballib szakértőnek, s megmondanám, hogy hol legyen a 27 körzet, ahol induljanak egymás ellen, mert ott úgysincs esélyük. Mondjuk ehhez nem is kell nagy szakértőség: van kb. 15 körzet, ahol SOHA nem nyert ballib, még az 1994-es szuper MSZP-szerepléskor se. Plusz hozzávenni azokat, ahol szinte mindig vesztettek. Meg is van a 27 körzet.

Szóval rákellene szánni fél napot.

Plusz van kb. 25 körzet, ahol aballibek mindig nyertek vagy mindig csak kevéssel vesztíttek. Na, itt NEM SZABAD egynél több ballibet indítani.

A többi kb. 55 körzetről meg lehet bátran vittakozni 2-3 hetet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.07. 17:31:58

@metal:

Az 1990-2010 közti 176 választókerület statisztikája:

- 9 választókerület: kőkeményen anti-ballib, ezekben a ballibek sose tudtak nyerni,

- 43 választókerület: erősen anti-ballib, a ballibek csak 1994-ben, csúcspontjukon tudtak nyerni, minden más alkalommal nem ballib erők nyertek,

- 12 választókerület: erősen ballib, mindig ballibek nyertek, kivéve 2010-et,

- 2 választókerület: kőkeményen ballib: mindig ők nyertek, még a Fidesz csak népszerűsége csúcsán, 2010-ben is,

- 110 választókerület: mindig más nyert.

Egy új választókerület kb. 1,66 réginek felel meg, így a fenti számokat be kell szorozni a mai helyzethez:
- kőkeményen anti-ballib: 5,
- kőkeményen ballib: 7.
- erősen anti-ballib: 26,
- erősen ballib: 1,
- váltakozó: 64.

Infamous 2017.09.07. 18:38:40

Kunhalmi Ágnes for president <3

elvis56 2017.09.07. 20:26:03

Botka egyre gyengébb.

nick papagiorgo 2017.09.07. 20:39:23

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"
Plusz van kb. 25 körzet, ahol aballibek mindig nyertek".... én úgy tudom, hogy pl. 2010-ben Szegeden nyertek egyet meg Pesten asszem Hiszékeny Dezső a 13-ban. Hol van a többi 23?

mh1973 2017.09.07. 20:58:46

Ki az a vakhangya aki ezt a hazug, félrevezető, gyalázatos bejegyzést írta?????

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:00:11

@DZoli: "-szavazó pl. nem azt látná, hogy az MSZP-DK-Együtt-Párbeszéd jelöltje, hanem pl. csak az MSZP vagy csak a DK jelöltje, ami pedig nem azt üzenné a választónak, hogy ezek a pártok valóban támogatnák egymás jelöltjeit. Ez egy vélemény, amivel lehet persze vitatkozni, de hazugságról természetesen szó nincs." De van. Felületes szavazók mindig is voltak - de azoknak szinte minden mindegy. Ha elterjedne hogy ki az igazi ellenzéki jelölt a Fidesz jelöltjével szemben - mert nyilván indulnak kamupártok is, 05,-1 százalékokért - lenne esély több egyéni mandátumra.

mh1973 2017.09.07. 21:01:37

@BAZINGA2: szegeden senki le nem győzi a büdös életben, lézer összes pénze is kevés volt, amikor bénagyot indították ellene, legutóbb meg a püspök homárjával felmosta a padlót!

mh1973 2017.09.07. 21:08:34

@Zsoltbacsi: gyakorlatilag az mszp nélkül minden kicsi kipottyan, ezért is diktál ő és próbálja igazgatni a baloldali szavazkat! Nagy pénzben fogadok, hogy a dk nem jut be és utána majd fröcsöghetnek a hurkák. Az lmp, pm, együtt dettó kívül marad...

kvadrillio 2017.09.07. 21:09:42

remélem, hogy egyetlen egy ember sem akad, aki orbánra savazzon, egyetlen egy ember sem akarja, hogy orbán tovább nyomorgassa a népet, egyetlen egy ember sem akarja, hogy tovább gazdagítsa mészárosokat és havarjait, egyeten egy ember sem akarja, hogy tovább haljanak ki a magyar falvakból a magyar emberek, akik nyomorognak, fáznak, éheznek, egyetlen egy ember sem akarja, hogy további milliók legyenek kénytelenek külföldre menni mun kát vállalni, egyetlen egy ember sem akarja, hogy tovább nyúlja le az uniós milliárdokat, hogy a zsidókra költse, a zsidó temetőkre költse (mikor a magyarokéra nem ad sem mit !!!), zsinagógákra köl,tse, zsidó kárpótlásokra költse, zsidó pályázókra költse, zsidók in gatlanhoz jutására, földekhez jutására, kiváló állásokba juttatásukra, pályáztatásukra költse a magyar népnek szánt EU-s milliárdokat !!! ha 1q ilyen emberrel is fogok találkozni, l
lelövöm az acélgolyós csúzlimmal ! orbánnak végleg el kell tűűnnie a hatalomból !!!
a legkártékonyabb ember a magyar emberek számára !!! BORZALMAS NÉPIRTÁST VÉGZETT A 30 ÉV ALATT MAGYARORSZÁGON EZ A FASZ ! Látni sem bírom a hájhas döbrögis hasát és az önelégült harácsoló pofáját !

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:19:44

@MsTaurus: "1.) A listás különindulás azt jelenti, hogy 27 körzetben mindegyik pártnak kell jelöltet állítania. Tehát kapásból 27 körzetet már biztos elbukik a baloldal. Ez majdnem a körzetek 30 százaléka.

2.) A választási törvényben van egy olyan, hogy győzteskompenzáció. Ez extra listás mandátumokkal jutalmazza a nyertest. Minél jobban nyer egy párt egy körzetben, annál többel. Ugye tök logikus, hogy ebben a 27 körzetben a Fidesz brutális mértékben fog nyerni, így a győzteskompenzációval ez a 27 körzet megnyerése újabb 2-3 mandátumhoz juttatja.

3.) A listás mandátumokat különböző metódusok mentén lehet kiosztani. A világban a két leggyakrabban alkalmazott metódus közül az egyik (Sainte-Laguë-módszer)a kisebb pártokat juttatja több mandátumhoz a másik típusú metódus (D’Hondt-módszer) pedig az elsőt, tehát a győztest. Természetesen Magyarországon a másodikat alkalmazzák, tehát az első helyen végzett listának kedvez. Nos ha külön listák vannak, akkor a Fidesz lista lesz biztos a győztes. És a mandátumkiosztásnál- mivel az első helyen végzet listának kedvez, kb. 5-6 mandátummal is többet szerezhet csak emiatt a Fidesz.

Mindent összeadva a koordinált jelöltállítás, külön listás javaslattal a baloldal 35 mandátum hátrányból indul. Ha azt nézzük, hogy most összesen van 37 mandátumok, ez egy brutális mértékű hátrány. Tehát igaza van Botkának, hogy a választási törvényből a közös lista következik."
Jó volna, ha minden magát baloldalinak valló kívülről megtanulná a fentieket."

Ebből szinte semmit sem értek. másképpen indexelek - mert másképpen számolok.

A) 199 képviselői hely van. Ha a koordinált indulással a 106 egyéni helynek a felét elnyerik az együttműködők - már több helyük van mint most. Ha ez reménytelen - teljesen mindegy hogy van-e együttműködés vagy nincs...

B) Az nyilvánvaló hogy nem mindegyik párt tud 27 helyen indulni - de a megválasztott egyéni képviselői ettől még képviselők lesznek.

C) Ha az összefogók közül csak négy párt a listájukon csak összesen 15 mandátumot szerez - a Fidesznek nincsen kétharmada.

D) Ehhez még hozzávehetjük az olyan, együttműködésben részt nem vállaló pártokat - Jobbik, LMP, esetleg más - akiknek minden egyes szavazatszerzésével a Fidesz frakciója tovább csökken.

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:23:21

@Cskádár Péter: Attól még lehet közös egy jelölt hogy csak egy párt nevét írják a szavazólapra.

kvadrillio 2017.09.07. 21:31:19

MENEKÜLTEK SZINTE MINDEN ORSZÁGBÓL UGYAN AZÉRT MENEKÜLNEK MINT MAGYARORSZÁGBÓL ! ÉS A GAZDAGOK MINDENHOL MÉG GAZDAGABBAK LESZNEK ÉS AZ ADÓPARADICSOMOKBAN PEDIG MÉG TÖBB ADÓMENTESEN KILOPOTT MILLIÁRD HALMOZÓDIK FEL !!!!!
Új menekülthullám indult el Koszovóból
szeptember 7. 10:36 - szerző: MTI
Több százan keltek útra.

A gazdasági nehézségek és a belpolitikai válság miatt elégedetlen koszovói albánok százai indultak útnak az utóbbi napokban, hogy az Európai Unió országaiban próbáljanak meg boldogulni. A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítója szerint szinte olyan tömegek vannak esténként a pristinai autóbusz-pályaudvaron, mint a két évvel ezelőtti kivándorláshullám idején.

A helyszíni riport szerint a koszovóiak először Belgrádba utaznak, és onnan folytatják útjukat Nyugat-Európába, főként Németországba és Svájcba.

Az egyik nyilatkozó szerint az elvándorlást a belpolitikai helyzet okozta, a fiataloknak ugyanis nincs jövőképük, és nincs reményük sem arra, hogy boldogulni tudjanak a balkáni országban. Egy másik utazó a kamerán keresztül egyenesen arra szólított fel mindenkit, hogy aki teheti, hagyja el az országot, ott ugyanis nem lehet megélni.

A jegyek már elővételben elfogytak, a későn érkezők elégedetlenek és türelmetlenek – írta a tudósító. Az utazásra várók között olyanok is vannak, akik egyszer már kijutottak külföldre, ám visszaküldték őket, mert a menedékjogi kérelmük nem bizonyult megalapozottnak.

A koszovói belügyminisztérium szerint nincs szó újabb kivándorlási hullámról, és a nyugat-európai országok sem jelentették, hogy megnövekedett volna a koszovói menedékkérők száma. A koszovói állampolgárok csak vízummal léphetnek be az Európai Unió területére, ezért azok, akik legálisan utaznak, hónapokkal ezelőtt kérelmezték már a beutazási engedélyt.

Két évvel ezelőtt a becslések szerint körülbelül ötvenezer koszovói hagyta el szülőföldjét a jobb élet reményében, akkor a legtöbben illegálisan, a szerb–magyar zöldhatáron keresztül jutottak el Nyugat-Európába.

A kivándorlási hullámot 2014 végén, illetve 2015 elején az a hír indította el, hogy Németországban több ezer munkahely vár betöltésre. A koszovóiak jelentős része illegálisan lépett az EU területére, sokuk menedékjogi kérelmét elutasították, és visszaküldték őket Koszovóba.

JAHHH...ÉS ABOTKA LE VAN SZARVA !!!

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:31:59

@Zionnépe:"Nagy baromság ez a közös jelöltezés! Pont azért nem fognak elegen elmenni szavazni az ellenzéki jelöltekre, mert mindenhol lesznek olyanok, akik vagy a konkrét párttal, vagy magával a jelölttel nem szimpatizálnak.

Így vagy el sem mennek szavazni, vagy bosszúból a fideszes-kdnp-s jelöltre szavaznak.

Nagyon jó példa erre az utóbbi 2-4 már kipróbált közös jelöltezés, ahol brutálisat bukott minden esetben a közös jelölt, és a választási résztvétel is rekord alacsony lett!"

Hát - kezdjük azzal, hogy elég furcsa szavazó az - aki az ellenzéki összefogás ténye miatt szavaz a Fidesz-re - miközben elégedetlen velük.

Folytassuk ott, hogy 2014-ben szinte az utolsó pillanatban állt össze valamilyen toldott-foldott összefogás - akkor a korábbi huzavona és nem az együttműködés hozta a gyenge eredményt.

Ha van olyan vaskalapos aki éppen az összefogás ellen durcáskodik - mit ér el akkor, ha a 10 ellenzéki jelölt közül leszavazhat a teljesen esélytelenné vált sajátjára? Debrecenben az önkormányzatot éppen emiatt tartja markában a Fidesz: Széles Diána például egyszer kevesebb, mint 10%-os eredménnyel jutott mandátumhoz.

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:42:58

@GöTi: "És nem a semmiből jött, senkiházi újgazdag Gyurcsányokat, Simicskákat, Mészárosokat akrja megadóztatni, hanem a tanult, képzett sok-sok éjszakát tanulással, munkával töltő, az átlagnál magasabb munkajövedelműeket. "

Ezt honnan vette?

Hegedűs_Imre 2017.09.07. 21:52:18

@kvadrillio: "Ha a vásárlóerő-paritást tekintjük, a helyzet akkor sem jobb. A csatlakozás óta eltelt 13 évben az átlagbérek közötti szakadék nem csökkent a nyugati átlagbérekhez képest, sőt, nem egy tagállamban még nőtt is.""" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Vagy bérunió lesz és egységes Európa, vagy Európa szétesik"

A lengyelországi Krynica városában jelenleg is zajlik Kelet-Közép-Európa legrangosabb gazdasági fóruma, amit a keleti Davosként is szokás emlegetni. Immáron 27. alkalommal nyílik lehetősége Kelet-Európa politikai és gazdasági vezetőinek megvitatni a régió problémáit és meghatározni a világban betöltött szerepét"

Attól hogy EU-s pénzen felcsúti vasutat, stadionokat építünk, elűzünk multikat (NOKIA...) és egyre hátrább csúszunk a versenyképességi listán - nem közelít a bér a nyugatihoz...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.07. 22:07:39

@BAZINGA2: Botkán kívül nincs alternatíva az Mszp számára,(nem a jövő évi választásokat illetően, az a hajó már elment).
Persze simán lehet, hogy így is kudarcot vallanak hosszabb távon, de Botkával meg van az esély, hogy 2022-re egy tisztességes, szocdem jellegű párttá váljon az Mszp, amely az alsó és alsó-középosztályi rétegekre, általában véve a munkavállalókra koncentrál, végleg szakítva a liberálisokkal, és Gyurcsánnyal.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.08. 06:56:03

@nick papagiorgo:

Tessék: bircahang.org/wp-content/uploads/2016/05/evkrgval.png

álasztókerületek 1990-2010 között: sötétkék: mindig ballib, világoskék – erősen ballib, sötétzöld – mindig nem ballib, világoszöld: erősen nem ballib, fehér – ingadozó

eßemfaßom meg áll 2017.09.08. 14:09:09

Én csak azt nem értem, hogyha ez sokkispárt azt gondolja, hogy a szavazóik kompatibilisek egymással (hiszen evidenciának veszik, hogy automatikusan leszavaznak bármelyik másik pártra a csapatból) és a programjaik-elképzeléseik kompatibilisek egymással (hiszen kormányra kerülve képesek lennének együtt kormányozni) akkor miért nem alakítanak közösen 1 nagy pártot ami rögtön ellenfél lenne a fidesznek.
süti beállítások módosítása