Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Gyurcsány és Bokros mutatja az irányt az ellenzéknek

2017. szeptember 02. - Európa Kávézó

Végre elindult valami. Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos bejelentette, hogy megkezdi a tárgyalásokat a Demokratikus Koalíció és a Modern Magyarország a 2018-as ellenzéki győzelem érdekében. Ez a helyes irány a kormányváltáshoz. Reméljük, a többiekre is pozitívan hat ez a váratlanul jött, de örömteli közeledés.

gyurcsany_bokros.jpg

A választójogi törvény megváltoztatása érdekében hívott életre nagygyűlést a Közös Magyarország nevű mozgalom. Ott voltak egy színpadon a pártvezetők - ez kétségkívül Gulyás Márton szervező érdeme. Látszott, hogy a pártok többféleképpen gondolkodnak a magyar választási rendszerről, annak torzításairól és aránytalanságairól.

Mi itt a Kávézóban úgy gondoljuk, hogy semmi ok a csüggedésre azért, mert ilyen a választási rendszer: szavazni még lehet, és a választók - ha látják a győzelmi esélyt - ki is fogják rúgni Orbánékat. Ezt mutatják a kutatások is: az emberek többsége kormányváltást akar. Ezért is volt üdítő, hogy tegnap Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos pártjaik kezdődő együttműködését jelentették be.

Amíg mindenki Botkára várt - 9 hónap telt el önjelölése óta -, és nem történt semmi, addig most végre két párt megtörte a jeget. A kezdeményezés azért is figyelemreméltó, mert a DK és a MoMa programjának több pontja igen távol áll egymástól. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Gyurcsányék Sokak Magyarországa programja alapvetően szociáldemokrata, Bokrosé konzervatív-liberális. Ennek ellenére képesek lesznek az egyeztetésre, és ha úgy alakul, akkor az együttműködésre. A két felelős politikus tudja, mi a legfontosabb cél: Orbán rendszerének megbuktatása, az új Köztársaság megalapítása.

Reméljük, a többi párt is megérti, hogy ha külön listán is indulnak - ezt mi támogatjuk is -, akkor legalább az egyéni körzetekben meg kell állapodniuk, hogy egy jelölt induljon az ellenzéki győzelem érdekében. 

Erre lehet ösztönző Gyurcsány és Bokros, a hazáért tett vállalása.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr3712797710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.02. 08:34:40

Megvalósult Bokros álma: képviselő lesz. Ezért harcol évek óta.

Lilla50 2017.09.02. 08:38:19

"Amíg mindenki Botkára várt - 9 hónap telt el önjelölése óta -, és nem történt semmi, addig most végre két párt megtörte a jeget. A kezdeményezés azért is figyelemreméltó, mert a DK és a MoMa programjának több pontja igen távol áll egymástól. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen Gyurcsányék Sokak Magyarországa programja alapvetően szociáldemokrata, Bokrosé konzervatív-liberális. Ennek ellenére képesek lesznek az egyeztetésre, és ha úgy alakul, akkor az együttműködésre." Mindig a jégtörőké a legnagyobb érdem. Legalább az ostoba politikai vita is feledve lesz-- "ki a baloldali és annak mi a fontos-- a baloldaliságot védeni, vagy okos alkut keresni és kötni?

Weltner János 2017.09.02. 09:17:40

Ha az ellenzéki pártok egyetértenek az 500 napos tervvel,
A választok elégséges többsége a helyben kialkudott közös ötszázasokra szavaz,
Akkor van koalíciós kényszer, feltéve, ha a legtöbb szavazatot kapó párt is ötszázas.
Ha nem, akkor ?

kaloz174 2017.09.02. 10:36:38

2 ilyen hiteltelen, megkopott figura? :) A fidesznek tényleg csak az 17000000 tábort kell szavazásra indítani, aztán ismét övék a kiskirályság 4 évre. :( Reménytelen. Így uralkodik és csinál, amit akar az ország ötöde a többieken - akik ezt sajnálatosan hagyják. :( Megérdemeljük???!! Valószínűleg. Még a választási törvény reálisabbá tételét sem vagyunk képesek elérni. Pedig így az esély = 0. Marad minden, ahogy van. :(

Zsuzsanna Heltai 2017.09.02. 11:19:49

A DK és a MoMa együttműködése várható volt, itt az ideje és remélem hatékony lesz! A programok sok hasonlóságot is tartalmaznak, de nem is az a lényeg, hanem a közös munka.

Andráska8 2017.09.02. 11:34:58

Miután két legjobb program az övéké, így sok sikert nekik. Az MSZP Botkával nem nyerő. :(

Csaba Szikora 2017.09.02. 14:22:11

most komolyan a kretének társulnak?Az nekünk,full jó.

vénasszony 2017.09.02. 18:12:22

@Lilla50: A 9 hónap eltelt, és a várvavárt csecsemő nem született meg. Talán igénybe kellene venni a lombikbébi programmot!

BAZINGA2 2017.09.02. 19:37:27

Végre történik valami! Van egy olyan érzésem, hogy Botka nem akar semmilyen változást. Mióta fogadta a vezírt Szegeden, nagyon megváltozott. Lehet, hogy be lett ígérve neki valami. Tavaszig szétveri a pártot, és majd Gyurcsány lesz a hibás.

babbaba 2017.09.03. 03:37:03

A MoMa gyakorlatilag nem létezik. A DK meg vagy bejut vagy nem. Nagy összefogás,. A vak a sükettel összefog, kamionvezetésre.

hellistvan 2017.09.04. 06:31:11

Bajban lennék, ha nem volna együttműködés a DK és a MoMa között. Szívesen szavaznék Bokros MoMájára, de az valószínűleg elveszett szavazat volna. (Ahogyan - együttműködés nélkül - az Együttre, a Párbeszédre, a Liberálisokra és a Momentumra adott szavazatok is a Fideszt erősítik, illetve erősítenék.) Talán a süllyedő MSZP és a fenti mikropártok is észreveszik, hogy rossz úton járnak, ha tovább erőltetik a reménytelen különutasságot, mert azzal csak bebetonozzák Orbán uralmát.
süti beállítások módosítása