Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Szanyi szembe megy Botkával - és igaza van

2017. augusztus 14. - Európa Kávézó

Hasznos interjút adott Szanyi Tibor. Az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta a Hír TV-nek, nem kell közös lista, csak a 106 egyéni körzetben legyen ellenzéki megállapodás. Ezzel ugyan felrúgja a Botka-doktrínát, de amit javasol, az jogos és ésszerű - mi, a Kávézóban is így látjuk. Végre egy értelmes konfliktus.

szanyi_botka.jpg

Botka monomániásan három dologban köti az ebet a karóhoz, és mindegyikbe beleégett már. Az egyik, hogy ő akar lenni a közös miniszterelnök-jelölt, a másik, hogy legyen közös ellenzéki lista, a harmadik, hogy legyen a 106 körzetben egy demokrata jelölt. Az más kérdés, hogy hogyan akar valaki közös jelölt és közös lista vezetője lenni, ha közben önmaga, egyedül, senkivel nem egyeztetve nevez meg képviselőjelölteket és árnyékkormány-tagokat. Ilyen magatartással senki nem lehet semmilyen együttműködés vezére, motorja.

De nézzük, a három fontos pontot. Az első szándéka megbukott. Botka László nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, ma a Momentum és az LMP adta újra tudtára, hogy nem kérnek belőle. Elbukott a második próbálkozása is, hogy legyen közös ellenzéki lista. Ma már tudjuk, hogy ilyen sem lesz. Viszont a külön listában Szanyi jól gondolkodik.  "Az egyéni jelöltekről beszélek, az valószínűleg hát nem fényezi a győzelemnek az árnyalatait, hogyha külön listákon indulnak a pártok, de ez egy elviselhető kockázat ahhoz mérten, hogy van-e megállapodás a 106 egyéni körzetben vagy nincs. Ha van, hurrá, nagyjából azt gondolom, hogy már ma matematikailag kimondható az, hogy ledönthető a Fidesz. Az, hogy külön listán indulnak a pártok, erre azt mondom, hogy hát szépséghiba" - mondá Szanyi Tibor.

És ugyan nem könnyű kimondani, de igaza van. Nem a közös lista a fontos, mérje meg magát mindenki, lássuk, ki, mennyit ér. A választási győzelem az egyéni körzeteken múlik. Ha ott van megállapodás, akkor lehet választási győzelem is, Orbán megbuktatható. Ez a lényeg. Ne féljen az MSZP sem önálló megmérettetéstől.

Csak remélni merjük, hogy Szanyi ezt az okosságot megosztja Botkával is, aki végre tisztába kerül a személyes és a pártközi realitásokkal is. Ha jól értjük Szanyit, akkor azt javasolja pártja jelöltjének, hogy hagyja a listákat a fenébe, összpontosítson az egyéni körzetekben elengedhetetlen megegyezésre.. (Amúgy ezt képviseli a DK, az Együtt és a Párbeszéd is...) 

Mi is ezt tudjuk neki javasolni, reméljük, van még értelme.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812748200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Dunai 2017.08.14. 16:33:14

a munkaspárt a legtisztessegesebb kiprobalatlan, Program alapján messze a legjobb.a munkaspárt jelöljön egyénieket es minden ellenzeki raszavazzon.

Lajos Csánó 2017.08.14. 18:00:38

Véleményem szerint sem kell közös lista,csak egyéni körzetekben az összefogás!

BAZINGA2 2017.08.14. 19:07:54

Akkor lesz Botkából miniszterelnök, amikor belőlem pápa. Nagyon ellenszenves a nyomulása, mindenki álljon be mögé, senkivel nem áll szóba, Istennek képzeli magát. Majd Ő megmondja, kiből mi lesz? Egyelőre úgy néz ki, hogy belőle senki.

tompus 2017.08.15. 07:54:52

A fidesz rossz. De komolyan még rosszabbat akartok az mszp visszatérésével?

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.15. 08:29:40

Szanyi kapitánnyal ritkán lehet egyetérteni, de most mégis! Nem olyan nehéz ez, és kurvára érthetetlen, hogy miért nem sikerült évek óta kitalálnia az ellenzéknek. Meg kell keresni azokat a körzeteket, amiket biztosan elveszítenek. Ezekben minden olyan pártnak jelöltet kell állítani, aki listán akar indulni (hogy biztosan meglegyen minden listának a 26 jelöltje). Amelyik körzetekben meg van esély nyerni, ott egy jelölt indulhat csak a Fidesz ellen, igen a Jobbikot is be kell vonni, mert különben nem lesz semmi az egészből! Ja a Momentum, párbeszéd, együtt féle viccpártok ha nem akarnak megegyezni, az nem baj, az emberek jó része úgyis felfogja, hogy az ő jelöltjük inkább a fidesznek kedvez.

Bryan élete 2017.08.15. 08:40:39

De Szanyi azt is mondta - pl. tegnap ATV-ben - hogy csak Gyurcsány nélkül.
Érdekesen próbált érvelni, nem is volt hiteles, hogyan képzeli a kivitelelezést.
Azt viszont senki nem veszi észre a szocik kommunikációjából, hogy úgy tervezik a listát, hogy kizárólag azt Botka határozza majd meg, hogy kivel igen és kivel nem.
Jöjjjön már egy másik, elfogadhatóbb miniszterelnök jelölt !!!!!!!!, hogy ne ennek a taplóképű bunkónak az ölébe essen a dicsőség!!!!!!!!!

Bár nagy szerencsére, eddigi nagy melldöngetések ellenére senki sem állt vele szóba, de a kényszer nagy úr lehet.

Börtönbe most már a fideszesekkel! 2017.08.15. 09:14:40

@BAZINGA2: "Nagyon ellenszenves a nyomulása, mindenki álljon be mögé, senkivel nem áll szóba, Istennek képzeli magát. Majd Ő megmondja, kiből mi lesz? "

Én is pont ezért utálom Orbánt.
Meg mindenki, aki nem olyan hülye, hogy egy ilyen sekiházi tolvajbanda vezérre szavazzon, csak azért mert ő "nemzeti alapon" lopja szét a saját zsebére az országot meg vezeti ki Magyarországot az EU-ból be az orosz birodalomba.

nick papagiorgo 2017.08.15. 09:16:00

ó, lesz mind a 106 körzetben egy demokrata jelölt!
Szerintem több is, ahogy mostanság alakulnak a kispártocskák, a T. választók valósággal a bőség zavarával fognak küzdeni :)

VaradiJanos 2017.08.15. 09:22:41

Nagyon mérvadó, hogy ti, az ek névtelen, magukat felvállalni nem merő kiskölkei mit javasoltok.

Börtönbe most már a fideszesekkel! 2017.08.15. 09:26:45

@tompus: "A fidesz rossz. De komolyan még rosszabbat akartok az mszp visszatérésével?"

És miért lenne a Fidesznél akárki is rosszabb? Mert a gázszerelőjük mellett a vízszereljük meg vejük mellett a nejük nevére is kilopatnák az ország vagyonát?
Vagy mert gyorsabban vezetnék ki az országot az EU-ból?
Vagy mert nemcsk a fél országot adnák el a ruszkiknak hanem a háromnegyedet?
Vagy mert Románia gyorsabban hagyná le Magyarországot mint ha Orbán és a stadion alalpú gazdasági stagnációja maradna?

nick papagiorgo 2017.08.15. 09:30:34

Az mondjuk világosan látszik, hogy mi Botka terve: legyalulni a baloldalt.
Listán ugye aki biztosan bejut, az a Fidesz, a Jobbik és az MSZP, esélyesek még a DK és az LMP. A többi párt önállóan nem fog tudni 5%-ot elérni, illetve szövetségben sem 10-et vagy 15-öt. Egy 10%-os szövetséghez kellene vagy az MSZP, vagy a DK társnak.
Ha bejön Botkának a "best case scenario", és a DK nem jut be, akkor ők lesznek az egyetlen párt a baloldalon. Ha nem jön be, akkor ők, meg a DK. A többi megy a levesbe.
Ennek fényében teljesen érthető, hogy miért nem egyezkedik senkivel: minek egyezkedjen olyan kispártokkal, akik (terve szerint) amúgy sem jutnak be, és az egyéni választókörzetekben is max 1-2 helyet nyerhetnek, abból meg nem lesz frakció. Sokkal egyszerűbb, ha a saját frakciójának maximalizására rendezkedik be, és nem egyezkedik meg nem léptet vissza.

Más kérdés, hogy ezzel csak "nagy" MSZP-frakciót lehet csinálni, a Fideszt nem lehet megbuktatni. De ezt szerintem Borka már régen tudja.

nick papagiorgo 2017.08.15. 09:35:54

@Börtönbe most már a fideszesekkel!:
jelzem az MSZP alatt meg IMF hitel kellett ahhoz, hogy ne menjen csődbe az ország, folyamatosan nőtt az államadósság, az emberek is hitelekből éltek (amik aztán bedőltek) és az ország vagyonát nem Orbán és rokonsága "lopta el", hanem külföldiek.
Ezeket az apróságokat elfelejtetted :)
Ha már rávilágítasz az egyik oldal hibáira, légy oly kedves a másikéra is :)

nemecsekerno_007 2017.08.15. 09:36:42

Hát én még sose szavaztam a fideszre, de jövöre asszem kénytelen leszek ha ezt a töketlen bagázst nézem amit ellenzéknek neveznek :)

guvat 2017.08.15. 09:37:10

Nehéz elképzelni, hogy a rendkívül jó káderanyaggal rendelkező ellenzék együttesen ki tud nyögni 106 reményt keltő jelöltet...

nemecsekerno_007 2017.08.15. 09:41:15

Az MSZP a múlt az összes MSZMP klónnal együtt, nem ök fogják leváltani a fideszt

Zsuzsa Szecsenyi 2017.08.15. 10:03:45

ez a gyurcsány milliárdjaiból pénzelt szennylapocska semmi mást nem csinál botka és az mszp szarozásán kívül. dékás fúk, van itt egy újnáci diktatúra is, egy milliárdokat összelopott csuti patkánnyal az élén. valamiért ezt nem akarjátok észrevenni. csak botka így, botka úgy.

gyurcsány egyetlen ellenséget lát: az mszp-t.

szégyenletes banda vagytok, dk

Bryan élete 2017.08.15. 10:14:28

@Börtönbe most már a fideszesekkel!: ha eddig nem vetted volna észre, SENKI sem akarja a szocik visszatérését, pláne nem a vezérszerepét.
Alakult már egy pártok közötti összefogásféle januárig, amikor Botka berobbant és közölte, hogy vagy ő vagy senki. Ezzel tudatosan és szándékosan belefosott a ventilátorba, szét is robbantotta a szépen alakuló állásfoglalásokat, megegyezéseket, a közös programkészítést, jelöltállítást.
Köszönjük Botka, ezt sohasem felejtjük el.

Bryan élete 2017.08.15. 10:25:05

@Zsuzsa Szecsenyi: miért, mi volt Botka kalibere, karizmája, karaktere ezelőtt? Egy Szegeden sikeres polgármester, aki soha, semmiért nem vállalt azon túl felelősséget.Csak olyan pozíciókba választtatta magát, ami konkrét ütközéseket nem váltott ki a párton belül bárkivel is. Kényelmesen eldagonyázott húsz éven át Szegeden, semmilyen országos megmérettetésben, felelősségvállalásban soha nem akart részt venni.. Éppen ezért eröltetett és hiteltelen a mai fellépése, nincs semmi háttere ami igazolná, hogy mennyire alkalmas karakter erre a pozícióra.
Tudod, mai napig sokunknak ő a Vacilaci.
És ez így is marad, soha nem lesz belőle vérbeli, alkalmas miniszterelnök.

morph on deer 2017.08.15. 10:48:11

@tompus:
"A fidesz rossz. De komolyan még rosszabbat akartok az mszp visszatérésével?"

Itt már rég nem arról van szó, hogy fidesz vagy MSZP!
Most már az a kérdés, hogy akarunk-e egy harmincas évek ideáljai szerint gondolkodó balkáni/félázsiai típusú országban élni, vagy inkább a husonegyedik századi Európához szeretnénk tartozni!

És ezt már minél hamarabb illene eldönteni, amíg még dönthetünk róla!
Nagy valószínűséggel 2022-re már késő, végzetes hiba arra időzíteni.
Márpedig Botka eddigi viselkedése és "politizálása" meglehetős egyértelműséggel utal arra, hogy számára a 'demokratikus ellenzék' bedarálása a legfontosabb, hogy egyedüliként jobb alku-poziciót tudjon kiharcolni a fidesszel szemben, afentiekben jelzett - és szerintem elengedhetetlen - "rendszerváltás" leghalványabb szándéka nélkül.

Csak orbán esetleges trónfosztása és egy demokratikus egyensúly helyreállítása után lenne értelme újra pártpolitizálni, addig szerintem teljesen felesleges.
Az az idő pedig még (már?) látótávolságban sincs, hogy netán egy 'fidesz vagy MSZP' féle kormányok között kéne/lehetne választani, szóval semmi ok az aggodalomra..!

nick papagiorgo 2017.08.15. 11:04:46

@morph on deer:
hát, szerény véleményem szerint, ha itt összeállna (a jelenleg ismert hülyékből) valami szivárványkoalíció, és megdöntenék a Fideszt, itt marhára nem a huszonegyedik századi Európához rohamléptekkel való felzárkózás indulna meg, hanem egymás kigolyózása, a saját zsebek tömögetése ("én még új fiú vagyok, nekem is kell a lóvé!"), az államvagyon villámgyorsan való elszórása, bármilyen fejlesztések hitelből való finanszírozása és így az államadósság elszabadulása, és a lakosság szájának álintézkedésekkel való tömögetése ("visszaemeltük a tankötelezettséget 16-ról 18-ra mekkora dolog ez" meg "alapjövedelmet mindenkinek, igaz, hogy csak 20 ezer lesz havonta" stb).

Aztán összevesznének a koncon, és fél-egy év múlva megint új választásokat kellene kiírni, amit a Fidesz kb 4/5-el nyerne meg.

Csak a múlt példájára visszagondolva.

Lenne itt demokrácia orrba-szájba, csak éppen a gazdaság, az roppanna meg annyira megint, hogy újabb "reformok" kellenének a helyrehozásához. És a demokrácia roppant fontos dolog ugyan, de demokráciáért nem adnak kenyeret a boltban :)

Csak hogy lásd, hogy sokak szerint miért nem a Fidesz a legrosszabb dolog, ami történhet :)

Duplaxiii 2017.08.15. 11:50:58

A kilógó lóláb esete!
Botka a központi irányítást képviseli. Legyen megállapodás, közös lista és majd eldöntik fentről ki indul és hol.
A szanyikapitány a önrendelkezést, a lokálptariotizmust támogatja a véleményével, azaz mindenhol helyben döntsenek, hiszen a helyi választóknak is ismerniük kell a döntés lényegét! Helyben kell egyetérteni. Fentről kapott instrukciók otthontartják a választókat és a fidesz sétagalopp-szerű nyerését, akár a 2/3-ot jelenti.
Botka nem akar nyerni, neki a listáról bejuttatott levtársak számítanak. Ugyanúgy szarik a társadalomra, mint a csúti. Botka tudja, egyéniben nincs sok esélyük a legtöbb területen, így a listáról akar szerezni százalékot.
És helyben meg is egyenzének az erők, de az nem jó, akkor ott fel kell oszlatni a szervezeteket...

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 11:52:20

@Börtönbe most már a fideszesekkel!: "Mert a gázszerelőjük mellett a vízszereljük meg vejük mellett a nejük nevére is kilopatnák az ország vagyonát?"

Neked mivel lesz jobb ha nem a fideszközeli magyar tulajdonú nagycég (hívjuk pl gázszerelőnek) teljesíti az állami megrendeléseket az mszp(szdsz) közeli külföldi tulajdonú nagycég (hívjul pl Strabagnak) helyett? Neked jobb lesz attól az életedf ha nem a Mészáros pihen jachton hanem a Strabag tulajdonosai? Amennyiben van Strabag tulajdonrészed akkor a kérdésem tárgytalan természetesen.

egyjózsi 2017.08.15. 11:52:32

@nick papagiorgo: "hogy újabb "reformok" kellenének a helyrehozásához. " Mesélj már: milyen reformokat csinált a Fidesz? Egészségügyi, oktatási, államigazgatási? Elmondom. A gazdaságot nem lendítette fel, annak ellenére, hogy nincs gazdasági válság, s az euromilliók beáramlottak az országba. Az egészségügy, az oktatás romokban, az államigazgatás, bár hatékonysága talán nőtt, de többszörösét használja az erőforrásoknak, mint a 10 előttiek. Ja, az orbáni oligarcha és a nagy jövedelmű családok jobban élnek. A több millió szegény kárára. S a bónusz: Magyarország olyan erkölcsi, morális fertőbe kezd süllyedni, hogy az már szégyen Európában... Tényleg nem a legrosszabb a Fidesz?

chrisred 2017.08.15. 11:54:03

@metal: Senkinek nem kell nyilvánosan együttműködnie a másikkal. Egy dolgot kell megszervezniük: hogy minden (de legalábbis a legesélyesebb ötven) egyéni körzetben a szavazólapon a fideszes jelölt mellett csak egy jelölt neve szerepeljen. Hogy a Fideszt megbuktatni akarók közül még a legegyszerűbbeknek is nyilvánvaló legyen, hová kell húzni az ikszet. (Tudom, ebbe bele fognak kavarni a a Fidesz által kevert kamupártok jelöltjei, de azzal mem lehet mit kezdeni.) Ha ezt képtelenek megoldani az ellenzéki politikusok, akkor ők csak szavakban harcolnak az egypártrendszer ellen.

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 11:55:40

@eßemfaßom meg áll: upsz kicsit zavaros lett de azért talán érthető

Duplaxiii 2017.08.15. 11:58:17

@nick papagiorgo:
Valójában akkor is ez lenne az egyedüli megoldás! Mert csak full koalíciónak van annyi pontja, mint a fidesznek.
Megoldható lenne, csak ahhoz kellene egy kőbe vésett egyezség, amit a néppel is megosztanak, majd csak ügyvezető kormány alakulna, a rendcsinálásra, majd visszaállítva a jogi lehetőségeket, lemondás és új választások!
Az ügyeveztő kormány például fideszes elvek mellett bezárhatná a sok kényes fideszes meghatározót, nem kell lecsukni őket, elég, ha az új választásokig nem működhetnek. A fidesz is él ezzel, meggyanusít, korlátoz, majd elenged. Kivon a forgalomból.
Tehát csak közös indulás, akkor a választók változást akaró rétege is melléállna (és a 60% fölötti semlegesek egy része is aktivizálná magát!), nincs idő és lehetőség a mutyizásra, széthordásra, mert nyilvános az alku...
De ezek a megélhetési pártok nem fogják fel, most nem az a lényeg, hány és milyen pártkatona jut be, hanem hogy többségben lehessenek a változást akarók! EGYSÉGESEM! És a jogi rendcsinálás után már tiszta körülmények között egy új választással eldönthetők a prátpreferenciák is.
De ez pontosan nem jó botkának és a minipártoknak sem...

nick papagiorgo 2017.08.15. 11:58:52

@egyjózsi:
én nem a Fideszről beszéltem, hanem arról, hogy mi lenne (gazdaságilag), hogy ha a jelenlegiekből álló szivárványkoalíció nyerne :)

ahogy
eßemfaßom meg áll
is megfogalmazta: Nem Mészáros Lőrinc vinné haza pénzt, hanem valaki más.
Hatalmas különbség :)
Az ország meg bedőlne a civakodó "koalíció" miatt.

nick papagiorgo 2017.08.15. 12:01:36

@chrisred:
hát, az LMP meg a Momentum már jelezte, hogy külön indul, és nem fog össze senkivel sehol.
Ez eddig (egy esetleges teljes baloldali összefogás esetén is) minimum három.
Ha a Jobbik is külön indul, akkor négy.
És még be se indult a kampány :)

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 12:01:38

@Duplaxiii: "És a jogi rendcsinálás után már tiszta körülmények között egy új választással eldönthetők a prátpreferenciák is."

tehát fél évvel később az uj "szabad" választásokon megint lenne egy erős fidesz kormány ha az "Összefogás Erői" ismét egyénileg indulnak.

Duplaxiii 2017.08.15. 12:03:16

@eßemfaßom meg áll:
Bocsánat, de te most azt állítod, hogy ha megdugják a 10 éves lányodat, akkor azt inkább a szomszéd tegye és ne a másik lépcsőház bácsija?
Amiről te beszélsz, az elég más dolog.
Egy multi munkát ad, fizetést ad, a hasznot elviszi. De hagy élni! Amikor sorban állsz munkáért vagy beszállítóként, csak a tehetséged és az árúd számít.
Ma a mészárosok pontosan ezt teszik, de a TE PÉNZEDBŐL, majd a hasznot MAGÁNSZÁMLÁRA mentik és a munkahelyek, beszállítók kizárólag párthűség alapon kapnak koncokat.
A multik nem zárják ki a 200 ezres KV/KKV szerktort, a mészárosék igen!
Tehát ha már földesurat kell választani, akkor egy olyan legyen, aki dolgoztat, de ad pénz is, nem ugat bele az életünkben és évente egyszer látjuk. És nem egy kegyetlen, beteg agyú pszcihopata és bandája, aki éheztet és itt ül csorgó nyállal a hátunk mögött és ha levegőt veszel, rádbasz egyet az ostorával.

SZrTÁJK 2017.08.15. 12:03:19

A Jobbik tett néhány kacifántot, amit nehéz megfejteni. De azt, hogy a haza ellenzékével összeálljanak, vagy bármilyen internáci kollaborációban kompromittálják magukat, azt nem tudom elképzelni.

nick papagiorgo 2017.08.15. 12:07:59

@Duplaxiii:
nézd, szerény véleményem szerint itt addig nem lesz a Fidesz leváltva, amíg az ellenzékből ki nem emelkedik EGY olyan párt, amelyik meghatározó tud lenni (olyan arcai vannak, olyan programja van, meg tudja szólítani az embereket stb). És - talán ez nyilvánvaló - ez a párt nem az MSZP lesz.

És akkor az a párt normális kihívó tud lenni, nem kell háttéralkukat kötnie, egyeztetnie ezzel-azzal, lemondania erről-arról és győzelme esetén talán még a programját is meg tudja valósítani.

Addig viszont a "kutyakomédia" folyik, marakodnak a - talán nem is létező - koncon, meg a péniszüket méregetik, hogy kié a hosszabb. Ez csak népszórakoztatásnak jó.

Duplaxiii 2017.08.15. 12:09:38

@eßemfaßom meg áll:
Miért elnnének?
A média és a többi már nem lenne mögöttük, a meghatározó korruptak a sitten várakoznának, az emberek helyben önmagukról dönthetnének. Soroljam?
Ha a fidesznek elzárod a csapokat, már nem akkor erő, fix a bázisa és az emberek FÉLNEK! Ha csak az önkormányzati rendszert szabadítod fel, már nincs vidéki többségük, mert rengeteg független indulhatna.
A százalék kell a parlamenti többséghez!
És hogy a választók tudják, miről van szó. Ma egyik párt sem mutat programot. Annyit tudunk, hogyha nem a fideezest választod, nincs mutyipénz a járdára, nincs kréta az iskolában, nincs stadion... De ezek ott lent gyáva patkányok, ha a gazdi már nem tud harapni, máris kiskukacok lesznek.
Simicska egyszer már összepakolt... A buktájuk után a cuccai Ferihegyen várták a menekülést. De nem lett elszámoltatás, így kicsomagolt. Most majd poltpeti, a kuszaszemű, a lézeres, a rogán, a habony beül a fogdába és a kintiek riadtan pofázni kezdenek vagy menekülni.
Ez egy ingatag kártyavár ma már, egy-két lap kipöckölése és összeomlik az egész, mert a félelem és a pénz tartja össze. Ha nem kell félni és nem jön a pénz, akkor menekülés lesz, hogy az addigiak megmaradjanak...

Kampfer 2017.08.15. 12:15:04

@Duplaxiii: "Egy multi munkát ad, fizetést ad, a hasznot elviszi. De hagy élni!"

Pfff... Ezt gondold át szerintem! 18 éve dolgozom multiknál. Csodákat láttam belülről, de hogy élni hagyna, na azt nem! Egyszerűen egzisztenciális, pénzügyi és munkajogi eszközökkel, jogászokkal érik el pont azt, amit néhány vadbarom politikai rendszerben rendőrökkel, katonákkal és tankokkal szokás!

"Amikor sorban állsz munkáért vagy beszállítóként, csak a tehetséged és az árúd számít."

Pfff...! Ezt is gondold át! Egy nagy túrót számít a tehetséged és az áru minősége! Az számít, hogy melyik felsővezető személyes pénzügyi érdekeinek felelsz meg és melyik korrupciós csatornán keresztül tudod eladni magad! Régóta mondom, hogy volumenét tekintve nyilván kisebb a korrupció a magánszférában, mint a politikában és az államigazgatásban. De a MÉRTÉKÉT tekintve sokkal nagyobb!

"...a munkahelyek, beszállítók kizárólag párthűség alapon kapnak koncokat."

A piaci szférában pedig lásd fentebbi gondolatomat. Az éppen aktuális felsővezető felé becsatornázott utakon kaphat koncot bárki! Amíg nem alakult ki ilyen munkaerőhiány, még az állások betöltése is hasonló elven működött. Adminisztratív területen részben most is így van.

"Tehát ha már földesurat kell választani, akkor egy olyan legyen, aki dolgoztat, de ad pénz is, nem ugat bele az életünkben és évente egyszer látjuk."

Tehát mitől jobb egy multi tízezer kilométerre lévő nyakkendős patkánya, mint akár a mészáros vagy esetleg írjak leisztingert...?

"És nem egy kegyetlen, beteg agyú pszcihopata és bandája, aki éheztet és itt ül csorgó nyállal a hátunk mögött..."

Tehát mitől jobb egy multi nyakkendős patkánya, mint bármely hazai oligarcha???

"...és ha levegőt veszel, rádbasz egyet az ostorával."

Olvass több munkajogot és rá fogsz jönni, hogy épp ezt teszi egy multi! Igen, még ma is!
Üdv: Kamp.

Duplaxiii 2017.08.15. 12:22:22

@nick papagiorgo:
Egyetértünk, de szerintem ilyen már nem lesz.
Ezt vagy az utcán lehet leváltani, de az az ellenzékiek buktája is lesz, vagy az említett full összefogással, amihez nem kapcsolódnak a pártok, azaz egy szimulált forradalommal.
És a csútiék befejezhetik a nemzet megsemmisítését is, ez pedig az ellenzékre ugyanakkora felelősséget rak!

chrisred 2017.08.15. 12:26:35

@nick papagiorgo: Ahogy írtam, összefogni nem is kell, közös listát állítani meg végképp nem.

Zsoltbacsi 2017.08.15. 12:33:40

@Duplaxiii: "Egy multi munkát ad, fizetést ad, a hasznot elviszi. De hagy élni! Amikor sorban állsz munkáért vagy beszállítóként, csak a tehetséged és az árúd számít."
Nem egeszen igy van. Gondolom az ido megszepitette az emlekeidet, de akkoriban kb naponta/hetente lettek ongyilkosok az epitesi vallalkozok (akik akkor is es most is at erdemi munkat vegeztek). Valahogy" egeszen veletlen" mindig becsodolt egy kft a lancolatban,es nem kaptak meg a jussukat. Most, miota Meszaros osztja a penzt ilyen elképzelhetetlen.

Ez pont olyan mint Vajna esete. Visitanak a libbantak, at eredmenyek meg Vajnat igazoljak. Regen a mozgokep alapitvany lopott, most kb ugyanazt a penzt a trlapo. Most dijnyertes filmek keszulnek, akkor nezhetetlen fosok...

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:07:35

@chrisred:
én arra reflektáltam, hogy "inden (de legalábbis a legesélyesebb ötven) egyéni körzetben a szavazólapon a fideszes jelölt mellett csak egy jelölt neve szerepeljen. "

Erre írtam, hogy lesz legalább három, de lehet, hogy még több.
Gondold el hány különféle alakulat van, kb 5-10. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy mindegyiknek legyen akár csak 5 jelöltje (ahol csak ő indul), legalább 25-50 másik körzetről kellene lemondani (ahol egyáltalán nem indul, mert ott más "demokrata" indul).

Az induláshoz meg vannak alapfeltételek, tehát pl. az országos listához a 106 egyéni választókerületből legalább 27-ben kell jelöltet indítani. Ez azt jelenti, hogy - ha koordinált indulásról beszélünk, és mindenhol csak 1 jelöltet akarunk indítani - akkor max 3 alakulat tud összefogni, mert a negyedik már nem tud országos listát állítani, mert nincs 27 jelöltje.

konrada 2017.08.15. 13:14:20

@egyjózsi:
Jaj, Józsi!
...ezek szerint túl sok év telt el - vagy te vagy túl fiatal - hogy már nem emlékszel -nem tudod - mit jelentett MSZmP bikkfanyelven a "reform" szó.
Nem, nem azt, amit köznyelven, az ugyanis nem nagyon volt benne, mert ahhoz túl töketlenek voltak mindig is.
A reform szó jelentése náluk = megszorítások, leépítések...

chrisred 2017.08.15. 13:20:50

@nick papagiorgo: Azt írtam, hogy az esélyes körzetekben. Ahol a Fidesz 50% fölött hasít, boldog-boldogtalan jelölhet, hogy meglegyen az országos listához szükséges szám.

guvat 2017.08.15. 13:23:36

Kár itt arról ábrándozni, hogy majd kenyér nélkül eszitek a kolbászt. Az emberek agyából nem igazán törlődik ki a pannon puma dicsőséges időszaka az Európában példátlan eladósodással együtt. Bölcs vezetőitek ezt pontosan tudják és bármikor hátba szúrják egymást egy jobb listás hely megszerzéséért. A harc most azért megy, hogy ezt ki állítsa össze...
A törpék meg a választásokig üvöltenek,. mert hangerő mérés után kapják a szponzorpénzt... Mene-tekel.....

chrisred 2017.08.15. 13:28:02

@nick papagiorgo: Tulajdonképpen miről mond le, aki nem indít jelöltet olyan választókörzetekben, ahol esélye sincs nyerni? Régen a kétfordulós választásnál alkupozíciót jelentett a visszalépegetéseknél, de most mi?

konrada 2017.08.15. 13:28:18

....egyébként meg persze szép idea Szanyitól ez az egyéni közös, pártlista külön, csak ezzel a következő a probléma:
Ahogyan ő maga sem tudja magáról, hogy mennyire káros a személye a pártjára, oldalára, és hogy mennyire nem szavazna rá, ha húzónévnék tennék fel...

...úgy a többi politikus is hasonlóan hiszi azt magáról, hogy ő a siker kulcsa.
...s ahogyan ő sem akar félreállni egy sikeresebb választási szereplésért, úgy a többiek sem hiszik azt magukról, hogy alávalóbbak-esélytelenebbek lennének a másik párt jelöltjénél.

...de ha mégis: akkor meg alkalmatlanok lennének a választóköri szervezésre, mozgosításra, ennek meg a pártlistás szavazás látná a kárát: ti. az eddigi választásokon konkrét tapasztalat, hogy egy párt ott ért el jobb eredményt, ahol mindkét listára lehetett rájuk szavazni, ahol nem, ott kimutatható volt - s nem csak azon helyi sajátosság miatt, amiért nem indult saját jelölt - a gyengébb eredmény.

...szóval nem olyan egyszerű ez: egy kispártnak külön lista esetén esélye sincs bekerülni a parlamentbe, ha nincs jelöltje, egy nagyobbnak meg rosszabb eredményt hoz, ha lemond egyes körzetekben egy alig támogatott kisebb pártok jelöltjei miatt a közvetlen képviselő-jelöltről.

nem várt fordulat 2017.08.15. 13:29:38

@nick papagiorgo: csak jelzem, hogy az az IMF hitel ott feküdt szépen a fiókban, nem lett felhasználva. ne felejsd el, hogy volt közben egy iciri-piciri (nem) gazdasági világválság.

Orbánék meghírdették az államadósság elleni szabadságharcot, semmi nem teljesült belőle (ne felejtsük el az Exim-et).

Nem mentették meg a devizahiteleseket, a questorosokat, stb... csak lózungok.

Mindeközben az egészségügy / oktatás / szociális háló romokban, kozmetikázott foglalkoztatás. Hála az égnek, hogy világ életemben a versenyszférában voltam, szóval engem nem érint, de jobban is fel tudnám használni azt a pénzt, amit a gázár csökkenésen nyerhetnénk, de nem, ami térkövezésre megy el, a 20 - 170 milliárdos vízes VB-re költöttünk, az einstandolt 3000 mrd mnyup elloptak és eltőzsdéztek, reggelig sorolhatnám.

Ja, és nem érdekel az elmút 8 év, gyúrcsány soros.

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:36:45

@chrisred:
igen, de ez ellen meg két dolog hat:
Az "esélyes körzeteket" mindenki magának akarja, mivel ezek esélyesek. Tehát nem szívesen mond le róluk senki.

A másik meg a töredékszavazatok. A jelenlegi szavazási rendszer szerint a második, harmadik stb. is kap töredékszavazatokat. Adott esetben elképzelhető, hogy X párt nem nyer az égvilágon sehol (mindenhol második-harmadik), de kap annyi töredékszavazatot, hogy ebből akár 2-3 mandátumot is össze tud kalapálni (ez pl. kispártoknál lényeges, ahol nagyon fontos 1 mandátum is, hogy meglegyen a frakció). Aki el sem indul egy adott körzetben, az ezekről a töredékszavazatokról automatikusan lemond.

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:37:42

@chrisred: egyre gondoltunk, most írtam eggyel feljebb :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.15. 13:38:34

ez a vállalhatatlan alkesz majom még nyilatkozgat? szégyen

nektek való politikus, hülye libsik

morph on deer 2017.08.15. 13:41:06

@nick papagiorgo:
"Csak a múlt példájára visszagondolva."

Csak annak most éppen semmi értelme.
Részben azért, mert a személyek-, részben mett a körülmények is rengeteget változtak azóta.
Például vezérünk orbán sem volt ugyanilyen 2010 előtt, miből gondolod, hogy csak ő és a fidesz változott, a többiek meg nem?

Másrészt elfelejted, hogy 2008-ban konkrétan világszintű gazdasági válság zajlott éppen, ami a hazai viszonyok között akkor sem lett volna kivédhető, ha éppen orbán uralkodik, és Matolcsy az unortodox pénzügyőr...
Arányok feltételezésébe nem áll szándékomba belemenni, - azaz, hogy mi lett volna, ha... - ez már rég elmúlt.

Ennyi lóvéból meg, mint ami azóta beáradt az országba, nagyjából bárki elboldogult volna, maradjunk annyiba.

A gazdasági "sikerekről" meg érdemes elgondolkodni annak fényében is, hogy amint tegnap a hírekben olvashattuk, a kormány mintegy 140 milliárdnyi összeg támogatásban részesítette az Audit meg a Continentált - a rohadt multikat, - minek fejében is?

Maradjunk annyiban, hogy az EU és a multik nélkül a "magyar gazdasági csoda" ugyanúgy körbülbelül három napig tartana, mint a csodák úgy általában.

Ezért eltűrni mindezt azért kicsit súlyos, szerintem. Azt meg még te sem gondolhatod komolyan, hogy a lakosság többségének valóban jobban esik a magyar vérszívók kizsákmányolása, mint bárki másé..!

morph on deer 2017.08.15. 13:46:06

Jelzem, ha mindenki "félre áll" egy jelölt kedvéért, akkor az a jelölt ugye bárki lehetne, mivel ha egyedül indul, akkor csak-csak ő lesz az első valahogy, nem?

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:46:44

@nem várt fordulat:
mondom, én NEM arról akarok beszélni, hogy a Fidesz mit csinált :)

Én csupáncsak annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy azért ne tegyünk már úgy, mintha az ország a szocik alatt tejjel-mézzel folyó kánaán lett volna (mert ugye akkor a szocik miért buktak meg), aztán jött a gonosz Fidesz, és elbaltázott mindent (és ennek ellenére behúzta 2014-et is, meg most is erőteljesen vezet, de tulajdonképp ez mindegy).

Nekem abból van elegem, ha valaki szépen felsorolja az "egyik" oldal bűneit, a másikról meg szépen megfeledkezik. Ilyenkor jönnek a kifogáskeresések, hogy a Fidesz eleve csaló választási rendszert hozott, meg elbutította az országot stb. stb.

Ezek mind kifogások.

Ha a Fidesz mindent szarul csinálna, a szocik meg jól, akkor nem ők állnának 40%-on a szocik meg 15-ön, hanem fordítva. Olyan nincs, hogy valaki mindig mindent szarul csinál, és mégis győz, meg a legnépszerűbb.

Most sem az történik, hogy megpróbálják legyőzni a Fideszt, hanem már most megmagyarázzák, hogy miért NEM FOGJÁK legyőzni, meg hogy ki lesz ezért a hibás. Hát ezzel a hozzáállással, tényleg elég nehéz győzni :) és ezt a szavazók is érzik szerintem, és ezért nem is szavaznak rájuk. Önbeváltó jóslat :)

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:50:49

@morph on deer:
én nem a válságra gondolok.
Én arra gondolok, hogy ha eddig bármikor koalíciós kormány alakult (Fidesz-kisgazdák, MSZP-SZDSZ), akkor ez általában mindig valami huzakodásba torkollott, és általában a ciklus végére az egyik koalíciós partner meg is fikkant.

Most képzeld el ugyanezt öt, nagyjából egyenrangú koalíciós partnerrel :)
Ki vezeti ilyenkor az országot? Az ötfejű sárkány melyik feje? :)

chrisred 2017.08.15. 13:52:46

@nick papagiorgo: Igen, erre éleztem ki a kérdést: megfelel-e az ellenzéki politikusoknak az a szerep, amit 2010 óta betöltenek: néhány kádert bejuttatnak a parlamentbe, cserébe semmi beleszólásuk nincs a közügyekbe. Mert ha igen, akkor ők tényleg csak egymással versenyeznek, egymástól lopkodnak mandátumokat a töredékszavazatokkal az egyéni körzetekben, amiket a Fidesz 90-95% hatékonysággal visz. Ha viszont a plurális politikai struktúra visszaállításában érdekeltek, akkor csak egyetlen céljuk lehet, megakadályozni, hogy bármelyik politikai erőnek háromszámjegyű mandátuma legyen. Akkor esetlegesen öt mandátummal is nagyobb politikai súlyuk lesz, mint egy abszolút többségű párt mellett tizenötnek.

NincstelenWalter 2017.08.15. 13:54:15

Es ezek az anti-fideszes noname jeloltek kit es mit fognak kepviselni? Az hogy orbanmonnyonle ez nem egy nagy perspektiva az orszagnak.

SZrTÁJK 2017.08.15. 13:56:06

@egyjózsi:

Szeretném megkérdezni, hogy ha mondjuk az Orbánhoz közelállók, meg az amúgy is jobbmódúak élnek most jobban, akkor az miért a szegények kárára lenne?
Ezeknek a gazdagoknak nincs takarítónőjük, kertészük, stb...?
Vagy nekik ezek ingyen dolgoznak?

Meg kéne már érteni, hogy a szegényeknek nem a gazdagok az ellenségeik. A szegényeket mindig is a gazdagok tartották fenn, és ez sosem fog változni.
Persze csak akkor, ha nem vagyunk bolsevisták, akik azt mondják, hogy a gazdagoktól el kell venni, és oda kell adni a szegényeknek. Csak úgy, a semmiért cserébe. Se teljesítmény, se szorgalom, se tudás... Legyen alapjövedelem, amit elvesznek azoktól, aki teljesítenek, akik szorgalmasak, akik tanultak.
A szegények mennyi adót fizeznek be? Semmit, vagy esetleg 10-20 ezer forintot, ami kvázi ugyanaz. De az utat, az iskolát, óvodát, egészségügyi ellátást, a vasutat ugyanúgy megkapják, mint a gazdagok. Akik viszont szja, áfa, illetékek formájában évi több millió forint adót fizetnek. Ha a tao-t meg a tb-t is hozzávesszük, több tízmilliót, a nagyon gazdagok meg még sokkal többet.

Tehát minél több gazdag embert kívánjunk az országnak, mert a szegényeket annál könnyebben lehet finanszírozni. Az a Botka-féle őrület, hogy a gazdagoktól el kell venni a vagyont, és a szegényeknek el kell osztogatni, egy alávaló gazemberség.
Vajon, ha minden gazdag vagyonát elveszik, és abból minden ember kap 10 millió forintot, mi lesz? Elmondom: semmi. 10 millió ember kezében 10 millió forint semmire sem elég, abból nem lehet befektetni, nem lehet gyárat építeni. Összeomlana az ország, ahogyan már a korábbi kommunista uralom alatt megtörtént. Tehát ha a gazdagokat Botkáék kifosztják, azzal a szegényeknek fognak ártani.

nick papagiorgo 2017.08.15. 13:59:19

@chrisred:
ez így van, de nem hiszem, hogy ők ezt így átlátják, vagy fontosnak tartják.
A rövidtávú hasznukat nézik: minél több képviselőt a parlamentbe, minél nagyobb frakciót, mert nagyobb frakció -> több állami támogatás a pártnak.

Ha valaki ilyen altruista módon mást is gondolna, a többiek elhajtják, mert "nem ez a párt érdeke". Meg "sz*rt érünk azzal, hogy Orbánt megbuktatjuk, ha közben kiesünk a parlamentből". stb.

Ez a klasszikus fogolydilemma, mivel mindenki a saját veszteségének minimalizálására törekszik, ezért együtt, összességében a lehető legnagyobb veszteséget fogják elszenvedni.

chrisred 2017.08.15. 14:03:42

@Hódi L.: Az áfa nevű adónemről hallottál már?

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.15. 14:07:15

@nick papagiorgo: "A másik meg a töredékszavazatok. A jelenlegi szavazási rendszer szerint a második, harmadik stb. is kap töredékszavazatokat."
Töredék szavazatot csak a vesztes körzetekből szereznek. Így, ha jól mérik fel a dolgot, és kizárólag azokban a körzetekben indítanak egy jelöltet, amit meg is nyernek, akkor nem veszik el töredékszavazat.

nick papagiorgo 2017.08.15. 14:13:26

@metal:
nem, a nyertes körzetekből is szereznek:
"Töredékszavazatnak minősülnek az azon egyéni képviselőjelöltekre leadott szavazatok, akik végül nem szereztek mandátumot az adott kerületben,[1] illetve a mandátumot szerzett képviselőjelölt és a másodiknak végzett jelölt közötti szavazatkülönbség eggyel csökkentett értéke."
(forrás: wiki)

Tehát a nyertes is kap töredékszavazatokat, mégpedig annyit, amennyivel a másodikat megverte (mínusz egy). Tehát nem csak a győzelem számít, hanem az is, hogy a győztes mennyivel veri meg a másodikat. Ez mondjuk így szerintem igazságos (figyelembe veszi azt is, hogy a győztes mennyivel nyert), bár ez azt is megmagyarázza, hogy miért olyan nehéz megverni a Fideszt. Ti. akkor is nyer, ha első, és lehet, hogy elbukik pár körzetet, de ha második (mert azért az várható, hogy azért másodiknak általában befut), pár mandátumot összekalapál innen is, onnan is.

SZrTÁJK 2017.08.15. 14:18:46

@nem várt fordulat:

Az tényleg nem várt fordulat, hogy szerinted most az államadósság ugyanazon a szinten van, mint amikor Gyurcsányék idején 10% fölött volt... Azzal együtt, hogy akkor világgazdasági boom volt. .eg azzal együtt, hogy az EU egész internáci apparátusa maximálisan támogatta őket, a kommunista Almuniával az elen.
És nem kellene itt világgazdasági válságról hadoválni, mert Gyurcsányék a csődöt már 2006-2007-re sikerrel abszolválták.
Tudod akkor, amikor Szlovákia olyan gyorsan húzott el mellettünk a 6-7 év baloldali grasszálás után, hogy még integetni sem volt időnk nekik. Ezt köszönhetjük a Szadeszmp-nek.
Felháborító, és undorító, hogy ezek után még lenne képük újra hatalomra kerülni.

chrisred 2017.08.15. 14:25:45

@nick papagiorgo: A töredékszavazat csupán mazsola azon a tortán, amit a pártlistás szavazatok alkotnak. Ami kiderül abból is, hogy az ellenzékiek nem mentek vele semmire 2014-ben, pedig logikusan többet osztottak el maguk között a vesztes körzetekben, mint amennyit a Fidesz begyűjtött a 2. helyezett + 1 levonása után.

SZrTÁJK 2017.08.15. 14:27:50

@chrisred:

Azért írtam, hogy esetleg 20 ezret.

chrisred 2017.08.15. 14:37:18

@Hódi L.: Maradjunk abban, hogy a pénznek majdnem 60%-a, amiért a munkavállalók megdolgoznak, megy adóba tokkal-vonóval, szja-val, munkáltatói járulékkal, áfával. Az bruttó 300 körül 180 ezer.

nick papagiorgo 2017.08.15. 14:48:17

@chrisred:
Ez tény.
Igazából (csak matematikailag, politikai szempontokat figyelembe véve) úgy lehetne a legjobban kijönni, hogy kb 2-3 olyan párt, akik a szavazatok legalább 25-30%-át megtestesíti, összefog. Közös lista, közös jelöltek, közös program, a mandátumok előre leosztva.
Ezt próbálták meg amúgy 2014-ben is, csak elbénázták (pl. a közös program annyi volt, hogy "Orbán bukjon". Továbbá mai napig meg nem érthetem, hogy pl. Fodor Gábort miért kellett bevenni, ő volt az egész egyetlen nyertese). Ezért nem próbálják meg többet, pedig ezzel lenne a legnagyobb esély.

Számolni kell ugyanakkor azzal is, hogy az, akit ebből az összefogásból kihagynak, az kb megy a levesbe, mert a Fidesz/Jobbik/Összefogás után negyedikként sehol se lesz, meg az 5%-os küszöböt se ugorja meg.

Na most ez akkor 2018-ban nem lesz ("többször nem próbálkozunk vele"). Ehelyett mindenki elindul egyénileg (ezzel még nincs baj), viszont ez azzal jár, hogy vélhetőleg bejut az MSZP meg a DK, a többiek kiesnek (nem tudnak egyénileg 5%-ot vagy párosával 10%-ot szerezni). Mivel mindegyik be van rágva a másikra, koordinált jelöltállítás se lesz, max. az eleve bukott helyeken - a nyerő helyeken meg egymást fogják savazni, ezzel besegítve a Fidesznek. Aztán - amilyen a magyar ember általában - a másik visszasavazza az egyiket, hogy lám, itt a Fidesz szekértolója. Egymás "kivégzésével" lesznek elfoglalva, a Fidesz meg közben szépen nyer.

Én kb valami hasonlóra számítok.

nem várt fordulat 2017.08.15. 14:55:01

@Hódi L.: "Felháborító, és undorító, hogy ezek után még lenne képük újra hatalomra kerülni."

Nem vitatkozom. Mind a DK-t, mind az MSZP-t sűlyesztőben akarom látni. Takarodjanak.

Azonban lássuk be, nagyságrendekkel kisebb károkat okoztak az országnak, mint a jelenlegi rezsim, ami persze nem mentesíti őket a felelősség alól, őket is ugyanúgy el kell számoltatni.

Az a rohadt nagy baj, hogy nagyon bipolárissá vált ez az egész és ezért mind a két oldal felelős, bár a jelenlegi szerintem jobban.

Hiányzik az emberekből is és az elitből is a politikai kultúra, a nagyvonalúság.

Ami most történik, az mindenhol egy középszerűség, vagy talán még az sem.

Semmi mást nem akarok, csak egy élhető országot, hagyjanak engem a picsába békén, hadd dolgozzam, ne nyúzzanak sem morálisan sem anyagilag, olyan mosolygós arcokat szeretnék látni mint Koppenhágában, annyi gyerekkocsit tologató szülőt, stb... Minden lehetőségünk meg volt rá, ez Orbán bűne, hogy eljátszotta, nem a szaociké. 2*2/3-al a mennybe mehetett volna, ha kiveri a fejéből azt a butaságot, hogy a magyaroknak Kádár kell.

Na nem baj, száz éve is így volt, száz év múlva is így lesz, ezért mondom, nem különösebben érdekel, berendezkedtem, hiányszakmában dolgozom, naponta keresnek új lehetőségekkel, ha pedig végképp katasztrófába megy át a helyzet, megyek Hollandiába raktárosnak, ahogyan kivándorolt már a tesóm is és az unaköcsém is.

SZrTÁJK 2017.08.15. 15:07:59

@nem várt fordulat:

Sok sikert kívánok Neked.
Én úgy látom, hogy a felelősség kérdése fordított. Az ország lecsúszása 2010-re megtörtént. 2000-ben még a korábban is mindig előttünk álló Csehország és Szlovénia mögött voltunk. 2010-re mindrnki mögött.
A baloldali kormányzás maximális támogatást kapott, Almuniáék hazudoztak velük együtt, hogy 2006-ban nyerjenek. Az Orbán kormányt első napjától kezdve gáncsolták minden erővel.
Gyurcsányék 10% fölötti hiánnyal befektetésre ajánlottak voltak. Orbánék még 3% alatt se. Arról nem beszélve, hogy egy csődtömeget örököltek, gazdasági válságból éppen csak éledő világgazdasággal, ellenséges nemzetközi környezetben.

Más kérdés, hogy sok baromságot is csinálnak, amit én sem támogatok. De nem vagyunk ott, ahol lennünk kellene: Görögorszáv helyzetében.

nem várt fordulat 2017.08.15. 15:20:18

@Hódi L.: te nagyon el vagy tájolva. de nagyon.

először is, most már románia is előttünk van, talán bulgária akit megelőzünk gazdasági értelemben. ne viccelj már.

nem tudom, a baloldali kormány kiktől kapott támogatást illetve ki gáncsolja a kezdetektől az Orbán kormányt. S már ne is haragudj, pont Orbánék voltak azok, akik 10 - 11% -os államkötvényeket bocsátottak ki, mert mi fasza gyerekek vagyunk, nem kell nekünk inkább a 3% -os IMF hitel.

Ezen kívül akkora csődtömeget örököltek, hogy maga Orbán ismerte el, hogy egy jó állapotú gazdaságot vesznek át.

Tökéletesen pontosan az ellenkezője történik amit leírtál :))))

Jelenleg pedig már lassan nincsenek orvosok a kórházakba, az ápolók mennek át az IKEA-ba, hozzá nem értő szakképzetlen emberek nevelhetik a hátrányos helyzetűeket, bármikor visszaélnek személyiségi jogokkal, lassan már nincs mentős, háziorvos, többszázezren elvándoroltak, a földeket kilóra lezsírozták maguknak és most akarják eladósítani az országot újabb 25 - 30 évre Paks2 -vel, hogy ha elfogy az EU-s pénz, legyen még miből fizetni a teljesen letartolt M1 - M faszomse tudja már hány közszolgálati médiát, miközben mindent felvásároltak.

Téged vagy nagyon megvezettek és benyaltad a propagandát vagy nagyon hülye vagy, remélem az előbbi mert abból még van kiút.

nem várt fordulat 2017.08.15. 15:26:57

@nick papagiorgo: A szocik azért buktak meg, mert a köcsög SZDSZ elszabotálta az EÜ reformot, ami talán nem volt a legjobb de vállalható lett volna.

Gyúrcsányt kinyírták. Pedig ha rendesen meghallgatod az öszödi beszédet, nem is akkora sületlenség az. Persze ne a 3 perces változatot, hanem a teljeset.

nick papagiorgo 2017.08.15. 15:39:29

@nem várt fordulat:
nézd, eddig valahányszor koalíciós kormány volt hatalmon, mindegyik fél azzal magyarázta a bizonyítványát (már amelyik még létezett a ciklus végén, ugye, hehe), hogy ő mit akart megcsinálni, és a koalíciós partnere hogy akadályozta meg ebben. Ebből nekem egy kicsit elég.

Gyurcsány meg annak idején ugyanígy kinyírta Megyót, tehát tulajdonképp a saját fegyverével győzték le :)
Egyébként az a baj a fickóval, hogy "túlmozgásos": nem mondom, hogy nincsenek jó ötletei, vagy hogy alapvetően egy rosszindulatú fickó lenne, de vannak vállalhatatlan dolgai. Pl. a szegény migránsok befogadása és etetgetése a saját házában. Vagy legutóbb ez a blöffje, hogy mit tud ő Orbán Viktorról - az egész ország azóta is lélegzetvisszafojtva várja, hogy mit tud, de ő csak nem hozakodik elő vele :)

jaap 2017.08.15. 16:04:19

@Hódi L.: Örülök, hogy így gondolod. A valósággal ne törődj, még a végén összezavar :D Szórakoztató a tudatlanságod/félretájékozottságod.

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 16:43:33

@Duplaxiii: "Bocsánat, de te most azt állítod, hogy ha megdugják a 10 éves lányodat,"

Érdekes párhuzamokat tudsz kitalálni, nem bűncselekmény elkövetéséről van szó hanem arról, hogy az állam épít dolgokat, ezt a melót kiadhatja külföldi vállalkozásoknak is meg hazai vállalkozásoknak is. Szerintem inkább a hazai cég kapja a megrendelést ha van rá lehetőség. Nyilván az aki a külföldi cégtől kapja a támogatást ezt rossz szemmel nézi

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 16:46:03

@Duplaxiii: Te komolyan azt hiszed, hogy a fidesz kizárólag azért van a támogatottsági listák élén. mert M1-888-origo-TV2?

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 16:52:59

@nem várt fordulat: "először is, most már románia is előttünk van"

miben?

morph on deer 2017.08.15. 17:12:54

@eßemfaßom meg áll:
Többek közt román nyelvtudásban..?

morph on deer 2017.08.15. 17:22:56

@nick papagiorgo:
"Gyurcsány meg annak idején ugyanígy kinyírta Megyót, tehát tulajdonképp a saját fegyverével győzték le :)"

Te biztosan jól emlékszel?
Nekem ugyanis nem rémlik, hogy a Megyó beszéde után a "Gyurcsányista csőcselék" akár csak ellepte volna a várost, majd a sikertelen puccskisérlet után komplett karaktergyilkosságot hajzott volna végre - az MSZP támogatásával .. ?

Vagy csak nem vettem észre?

SZrTÁJK 2017.08.15. 17:33:04

@nem várt fordulat:

Sztem meg az van, hogy aki olyan baromságot le tud írni, hogy Románia megelőzött minket, az nyugodtan leteheti a tollat, már létrehozta a hülyeség Himalájáját.
süti beállítások módosítása