Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Időközik után: Gyurcsány nélkül nem fog menni

2017. április 24. - Európa Kávézó

Ha összefog a demokratikus ellenzék, Orbán legyőzhető. Ahol megosztottság van, ott még a gyengülő Fidesz is nyerni tud. Az LMP helyzete kritikussá vált. A Jobbik indulása tovább gyengíthette volna a Fideszt. Fontos a pártok és a civilek együttműködése. Gyurcsány Ferenc és a DK nélkül nincs győzelem. Ezek az időközi választások legfontosabb tanulságai.

zuglo.jpeg

Na ugye! Mondhatnánk erre... Ha az MSZP éppen nem megölni akarná a Demokratikus Koalíciót, akkor akár nyerni is lehetne. Ez történt most Zuglóban. A két párt összedolgozott - a Párbeszéd és egy civil szervezet is támogatta - a közös jelöltet, és a Fidesz veszített. Nem kicsit, nagyon. És ha a Jobbik elindult volna - a kimaradással nyilván a kudarcot akarták elkerülni -, a Fidesz még rosszabbul szerepelt volna. Zugló megbuktatta Botka László érvét, hogy Gyurcsánnyal nem lehet nyerni. Ezek szerint lehet, sőt, nélküle nem is lehetett volna. A DK elnöke személyesen is beleállt a kampányba, mozgósítva a választókat. Az MSZP és a DK komolyan vette ezt a választást, meg is lett az eredménye. 

Az LMP-t már a kutyapárt is megverte. Utóbbinak segíthetett az előző napi utcai felvonulás hírverése, de az LMP alig öt százaléka azt jelzi, hogy ez a párt országosan jelenleg 2 százalékon állhat. Megtévesztő lehet az Együtt és egy civil szervezet közös jó szereplése. A Zuglóban ismert Várnai László képviselő szervezete hozta a szavazatokat és nem az Együtt, amely alig látszott a kampányban. 

Józsefvárosban Dopemanben bízott az MSZP, de a megosztó figura veszített. A többi ellenzéki által támogatott lelkész asszony jól szerepelt, de a vereség az mégis csak vereség. A DK itt kimaradt a kudarcból. Vélhetően azért nem támogatták egyik jelöltet sem, mert olyan fokú volt a megosztottság, hogy eleve reménytelennek látták a helyzetet. Nem volt erős ellenzéki együttműködés, a Fidesz győzött.

A két történet tünet. Megmutatja az ellenzék erejét és megosztottságát is, de a Fidesz gyengülésének is bizonyítéka. Innen érdemes tovább menni azzal a tanulsággal, hogy Orbán - minden károgás, nyavalygás ellenére - legyőzhető 2018-ban. Így tessék készülni mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2112449563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2017.04.24. 19:52:47

GyF ügyetlen, óvatlan volt Őszödön 2006-ban, de a "kiszivárogtatásról" ködösít ma is, nem mondja ki a valóban vélelmezhető kádert, ám volt pártjára azért be van rágva, nem ok nélkül. A vélelmezhető "káder" sincs már a ma is aktív maszoposok között, a legfőbb ottani intrikus ellenlábasa pedig 2014-ben akkorát bukott a választáson, mint ide Lacháza retúr. Mindenesetre valami oknál fogva máig nem publikálta a kibaxottul jó cikkeket, tanulmányokat a baloldalról, ennek is jelzésértéke van. Viszont mégis szeretne az országot irányító pozícióba visszakerülni. Hacsak egy csoda nem segít...

Adam Weishaupt 2017.04.25. 00:31:37

nem baj, Feri nem sokára bemutatja a bizonyítékot, ami nincs nála, sok éve látta, de akkor nem volt bizonyító erejű, és akkor megszűnik a Zorbán :DDDDDDDDDD lol

bigdata 2017.04.25. 02:11:37

Bp-en, hagyományos baloldali kerületekben elért eredményből nem érdemes országos szintre következtetni.

A politikai közép számára GyF továbbra is elfogadhatatlan. Az elkúrást és a jogszerű, szakszerű szemkilövetéseket nehéz figyelmen kívül hagyni, ha az elkövető büszke rá.

Ráadásul a fizessenek a gazdagok szlogen is kontraproduktív, ma nincs napirenden a megszorítás, így ennek nincs valódi üzenete a középosztály betámadásán túl.

chrisred 2017.04.25. 05:34:39

Ha nem számítjuk azokat, akik direkt Gyurcsány miatt nem szavaznának az ellenzéki összefogásra. Mondjuk a fél ország. Lásd 2014.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 05:42:01

Vele ugyanúgy nem fog menni, a ballib szavazók komoly hányada nem fog rá szavazni.

Pop40 2017.04.25. 06:23:24

Így igaz.
Ha minden egyéni körzetben egyetlen balos jelölt indul, a fideszes söpredéknek kezdhetik melegíteni a börtöncellát.

Ha nem, akkor az ellenzék magára vessen.

Pop40 2017.04.25. 06:27:09

@MaxVal BircaMan HJCD:

Ahogy mondod, elvtárs. Ennek fényes bizonyítékát láttuk vasárnap. :-)
A fideszes söpredéket azért verték el, mint jégeső a libaszart, mert a balosok nem voltak hajlandóak átszavazni:D

Magam sem Fletót látom a legmegfelelőbbnek, de ha bármi bizonyítéka lesz, amivel leleplezi G Vitya lopásait, az sokat javít a renoméján.

Pipas 2017.04.25. 06:49:53

"Ha összefog a demokratikus ellenzék, Orbán legyőzhető."

Hogy a fenébe lehet legyőzni választásokon egy diktátort?

roxxtar 2017.04.25. 07:06:01

Bp nem mervado. A partok pedig par szazalek utan penzt kapnak, igy kizart az orszag erdekenek nezese. Jo lesz a Fidesz jovore is.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.25. 08:04:10

@Pop40:

Vesztett a Fidesz ott, ahol soha se volt erős. Komolyan azt hiszed van ennek jelentősége?

Lilla50 2017.04.25. 12:06:42

Az mszp jogi és vagyoni egyenlőséget hirdet feltételegyenlőséget, a dk pedig esélyegyenlőséget , amely a jog előtti egyenlőséggel megelégszik

Ezek nem szavak, hanem törvénykezési más alapállás.
ha úgy tetszik akkor a dk nem küzd a kapitalista termelési móddal--létezik s kész, DE alkuk kellenek a körülményei között sokak számára való jobb boldogulási lehetőségekre. Szolidáris társadalom és nem egyenlősítő társadalom.

Az mszp pedig mindenkinek biztosítána helyből az egyenlőséget --a retorika szintjén biztosan , és ez adja az altruista populizmusát

Lassan ez is nyilvánvalóvá lesz.

varnai 2017.04.25. 22:35:53

Zuglóban épp hogy hülyére vette - ismét - a DK-t a zuglói MSZP ura. A körzetben a DK-nak lett volna joga a jelöléshez, de a kerületi elnök, Horváth Zsolt, akit Tóth Csaba zsebre tett nem jelölt, így lett közös "civil" jelölt Tóth embere, Bitskey bence a jelölt. A DK-sok, ahogy 2014-ben, most is tisztességgel végigdolgozták a kampányt, majd a győzelem másnapján Bitskey bence köszönetet mondott Tóthnak és simán belépett az MSZP-be. Megjegyzem, 2014-ben a DK-s kerületi elnöknek, Árpásinak beígérték az alpolgármesterséget, ha nem eröltet több DK-s jelöltet csak saját magát. Ekkor indult az elvileg a DK-nak járó helyen Sápi, aki 2015 tavaszán 100 millás köztartozással eltűnt. A Dk-s elnököcske, Árpási Zoltán csillogó szemmel elfogadta a neki ajánlott rossz körzetet és nem is jutott be. Az alpolgármesterség helyett kapott egy bizottsági tagságot, amit egy év múlva simán elvettek tőle. A Tóthtal kötött rossz alku okán sikerült a DK-t kiiktatni a zuglói közéletből, ahogy sikerült a kerületi Szolidaritást is. Így jár, aki Tóth mellé áll, a zuglói MSZP-vel összeáll - és még örülhet, ha úgy nem jár, mint Sápi.
süti beállítások módosítása