Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Nincs visszaút Horn Gyulához

2015. június 11. - Európa Kávézó

Rosszul látja Tóbiás József. Az MSZP elnöke egy tegnapi interjúban meghirdette, hogy a szocialisták visszatérnének Horn Gyula politikai örökségéhez, pedig arra nincs út. Úgy látszik, a tanácstalanság, amely eluralkodott a pártban, pótcselekvésekben nyilvánul meg, amely az MSZP további erodálódásához vezethet.

Nem is értjük, hogyan gondolhatja az MSZP elnöke, hogy 2015-ben 1994-hez kíván visszatérni. Komolyan abban bízhat bárki, hogy húsz évvel ezelőtti forgatókönyvekkel, gazdasági programmal ma választást lehet nyerni? Nem kell ahhoz, Horn Gyulának lenni, hogy valaki ma is szociálisan érzékeny legyen, hogy ne engedje el a leszakadók kezét, és eközben ne verje szét a szociális piacgazdaság, ha úgy tetszik, a kapitalizmus fundamentumait.

Amúgy sem érthető, hogy melyik Horn lenne a modell? Amelyik 1994 nyarától 1995 márciusáig halogatta az elketülhetetlen pénzügyi és gazdasági intézkedéseket? Vagy amelyik egy évvel az 1998-as voksolás előtt a reformer Bokros Lajost lecserélte a simulékony Medgyessy Péterre?

Horn Gyula kultikus alakja lett a magyar baloldalnak. Kulcsszerepe volt az 1989-es határnyitásban, érdemeit utcanevekkel, kitüntetésekkel, uniós parlamenti teremmel hálálta meg az utókor. De Hornba a mai MSZP legfeljebb a lakossági fórumok Paganinijét láthatja bele, aki a válságot érdemben kezelni nem tudó, ámde pökhendi, poros és lezsákokkal, csurkákkal fertőzött MDF-éra után abszolút többséggel térhetett vissza és kétharmaddal kormányozhatott. Legyen büszke az MSZP Horn Gyulára, de ma nincs olyan ügye az országnak, amelyben személye vagy politikája iránymutató lehetne.

Nem érdemes átnézni beszédeit, cölöpverő életrajzi könyveit. Az MSZP - ha nem akar eltűnni a süllyesztőben - új válaszok megalkotására kényszerül. Aki Horn kormányzása idején született, már le is érettségizett - az pedig hosszú idő.

A közvéleménykutatók abban egyetértenek, hogy az MSZP egyre jobban esik, szavazói lemorzsolódnak és leginkább a Demokratikus Koalíció felé viszik az irányt. Horn Gyula nevével maximum idős embereket lehet megtartani, új szavazók megszólítására a volt miniszterelnök neve már nem alkalmas.

Ha valamiért van oka aggódni a demokratáknak, az az MSZP vergődése. Eladott székház, gyenge minőségű frakció és elnökség, elkergetett régiek, nem dörömbölő újak, kihaló helyi szervezetek, vezetetlenség és karakterhiány. Egy párt, amelynek Horn, Kovács, Hiller és Gyurcsány volt elnöke, ma Mesterházy kontra Tóbiás meccset vív.

A helyzetük több, mint aggasztó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr337533560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani Dugi 2015.06.11. 11:25:38

Tóbiás !! Nem a múlton kellene rágódni hanem abból okulni kell !! Aki nem ismeri fel az ország problémáit az ne akarjon vezető lenni !! Ti elárultatok minket egyszerű embereket !! Mi nem akartunk "nagyurak" lenni csak emberi életre vágytunk és meg is fogjuk teremteni magunknak , ha másképp nem megy N É L K Ü L E T E K !!!!!!!!!!!

adam hyl 2015.06.11. 13:39:51

horn gyula soha nem egyezett volna ki a fidesszel. az mszp pedig 2018-ban küzdeni fog az 5 %os küszöbért.

adam hyl 2015.06.11. 14:42:17

@krokodil: ugyan már! neked időszakosan bekattan, h megszűntek, megszűntek...! de ezek soha nem is léteztek, csak egy látszat volt, egy illúzió. tessék, itt van, milyen óriási összegek álltak rendelkezésre az illúziókeltéshez - és fenntartásához: www.napigazdasag.hu/cikk/45713/
a kedvencem: "míg Bajnaiék évente átlagosan két átfogó szakpolitikai javaslatcsomag készítését ígérték, idén februárban kiderült: lényegében semmiféle önálló átfogó kutatást nem végzett a korábban százmilliókkal kitömött alapítvány, viszont milliókat fizetett például baráti szervezeteknek."

Toportyán Zsóti 2015.06.11. 16:11:26

Maszopnak letelt most hogy a narancs.... felrúgták a 70-30 mutyinagykoalát,nincs már pénz a sleppre székházra médiára.
süti beállítások módosítása