Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Nem Kádár, a biztonság kell

2015. május 06. - Európa Kávézó

Az embereknek nem Kádár kell. Ne jöjjön vissza a titkosszolgálata vagy a hétéves Merkúr-várakozás. A múltba sóvárgók a biztonságot keresik, ezért bezzegelnek.

Azért tűnik fel újra és újra Kádár árnyéka, mert sokan elszegényedtek. Ha nem lenne négymillió leszakadó és további egymillió, amelyik ettől retteg, a kutyát nem érdekelné a diktátor, aki tettestárs az 1956-os forradalom legyilkolásában és megölte saját volt főnökét, a miniszterelnököt.

Kádár diktátor volt: embereket akasztatott. Megtette azt is, hogy megvárta, míg a kiskorú betölti a 18. évét és felköttette. Emberek százezreinek sorsát tette tönkre megfigyeléssel, zsarolással, fenyegetéssel. Vissza kellene sírni, hogy lesz-e SZOT-beutaló, hogy háromévente lett Nyugatra érvényes kék útlevél? Hogy a határon rettegni kellett, hogy leveszik-e a lábunkról a tornacipőt? Hogy gazsulálni kellett a párttitkárnak, hogy a szochazás érdemrendes szülő gyermekét automatikusan felvették a másik helyére az egyetemre? Hogy karácsonykor pár órára volt csak banán és luxusnak számított egy farmer, vagy egy illatosabb szappan?

Van, akinek ez így tetszett, ez sem vitatható, de kevesen vannak. A többség arra emlékszik, hogy amikor a Trabantból átült a Wartburgba, ki tudta fizetni a részletet, csakúgy, mint a Ruci heverőre. Hogy a munkájáért megkapta a bért, abból ki tudta fizetni a rezsit, időnként moziba is eljutott. Hogy nem kellett attól rettegni, hogy ha kirúgják, nem talál másik, ugyancsak a rezsi kifizetésére alkalmas összeget biztosító állást. Most az mellékes, hogy jó, de a KGST egy hazugság volt, meg a Szovjetunió hogyan tartotta lábon a táborát, amíg tönkre nem ment bele. Nehéz ezt annak elmagyarázni, aki akkor nem jólétben, de biztonságban élt - és fiatalabb is volt három-négy-öt évtizeddel.

Kádár a múlt és ez így van jól. De nem lehet nem észrevenni, hogy azért nincs elég hitele a rendszerváltásnak, a szabadság, a demokrácia eszményének, a parlamentarizmusnak, mert a politikusi elit egy része ellop mindent, illetve nem törődik a nyomorultakkal.

Tényleg magukra maradtak sokan. Nem oldotta meg a gondokat a rosszul rögzülő magyarországi piac és verseny, nem jó az elosztási rendszer. Ahol milliók aggódnak a sorsukért, ott előbb-utóbb egyre több lesz a beteg, a stresszes, a rákos ember. Egyre többen halnak meg és egyre többen menekülnek el az országból. Ezt meg kell állítani.

A Fidesz erre a korrekcióra már nem képes, mert a fő felelős a kialakult helyzetért. A problémát felismerte a DK, az MSZP, a PM és az LMP is. Ebből csak az előbbi kettőnek van politikai ereje, támogatottsága, hogy újra gombolja a kabátot. Az igazi vezető nélküli MSZP dermedt állapotban leledzik. Amikor tehát Gyurcsány Ferenc arról beszél, hogy milliók éltek Kádár alatt jobban, akkor nem a nosztalgiát ébreszti, nem a diktatúrát mentegeti - ezerszer elmondta, hogy elítéli Kádár-rendszerét -, hanem egy tényt ír le. Ahol nem tudnak számlát fizetni, ahol egy tanárnőt (!) lopáson érnek egy közértben, ott valamit tenni kell.

Akkor lesz hitele mindannak, ami köztársaság, ha a leszakadást, az elvándorlást lassítjuk, majd megállítjuk. Ehhez nem Kádár kell. Csak sok munka és érzékenység. Persze, majd Orbán után.

Gondolkodni addig is szabad, És nem érdemes leverni mindenkit, aki ígér valamit, mert az Orbánnak és Vonának segít.

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr867433808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2015.05.06. 08:36:30

Én 1956-ot a heroizmus teremtés nemzeti emlékezet részének tekintem. Ha nem Kádár, akkor bárki vállalta volna---mert mindig mindenre van vállalkozó. Kádár eleget tett annak, amit a kádár-kor viszonylagos biztonságáért később fizetni kell(ett).
A rendszer vállaltan diktátatúra volt: proletátdiktatúra.
A kivégzések pedig egy diktatúra velejárói, amely így is megengedetten védi magát.
Orbán a halálbüntetés belebegtetésével--a nyomdokait keresi!

Péter Kőhalmi 2015.05.06. 12:51:33

A magyar társadalomban nem "teng túl" a szolidaritás, ezért nem segíti a kettészakított társadalom politikai oldalai között az árkok betemetését az olyan szociálpolitikai intézkedés, amely az egyik társadalmi réteg helyzetének konszolidálását, annak költségeit megint egy másik társadalmi réteggel direktben fizettetjük meg. Az elszegényedett és segítségre szoruló társadalmi csoportok "felemelkedését" nem a költségek "átirányításával, hanem a költségvetési prioritások újragondolásával kell elősegíteni.

zobod 2015.05.06. 22:02:02

Kár a reklám, a szociknak és Gyurcsánynak volt több ciklusa is, mikor bizonyíthatott volna.

Tristee 2015.05.06. 22:08:34

"luxusnak számított egy farmer"

A rendszer utolsó évtizedében már egyáltalán nem számított luxusnak, annyira nem, hogy Magyarország saját farmernadrág-gyártással rendelkezett (Trapper).

Sőt, az üzletekben a nyolcvanas években már lehetett kapni Wrangler, Lee és Levi's farmereket is - ezeket a márkákat éppenséggel manapság keresnénk hiába egy szokvány ruhaüzletben.

Tristee 2015.05.06. 22:16:37

"Hogy gazsulálni kellett a párttitkárnak"

Feleannyira sem kellett gazsulálni, mint most manapság egy-egy vállalat, intézmény élére helyezett pártführernek, aki még a takarítónőt is lecseréli, amint hivatalba lép. Annak idején legfeljebb elmentél útkaparónak, ma mehetsz a híd alá, családostól.

makokriz 2015.05.06. 22:17:53

"Több felelősséget fent, és több lehetőséget lent" Gyurcsány Ferenc

nemecsekerno_007 2015.05.06. 22:23:09

@Lilla50: A Kádár-rendszer után viszont nem volt diktatúra. De akkor meg mit kerestek a rendszerben az előző rezsim emberei? Az meg "ha Kádár nem vállalta volna akkor vállalja más" szöveg meg olyan mint a "parancsra tettem"
Valóban diktatúra volt, abba belefértek ezek a dolgok. Viszont senki se csodálkozzon rajta, ha vannak emberek akik nem szolidárisak olyanokkal akik szerint a Kádár rendszer jó volt. Főleg olyanok nem szolidárisak, akik nem voltak haszonélvezői annak a rendszernek. Akik meg visszasírják, azok nyílván jól éltek akkor. Tehát ne várjanak együttérzést ha most nem jó nekik.

nemecsekerno_007 2015.05.06. 22:24:23

@Tristee: Dolgozz a versenyszférában, oszt akkó nem pártführer lesz a főnököd.

kvadrillio 2015.05.06. 22:31:00

Orbán: a jövő feladata a polgári Magyarország berendezése
A polgári Magyarország 25 éve megálmodott berendezését nevezte a következő három év tétjének és feladatának Orbán Viktor miniszterelnök. """

ORBÁNVITÉZ ! NE RENDEZKEGGYÉ MÁÁÁ...ÉS NE IS ÁLMOGGYÁ MÁÁÁ TÖBBET ! ÉPPEN ELEGE VAN MÁR A MAGYAR NÉPNEK AZ ÁLMAIDBÓL, MERT MÁR 6 MILLIÓAN ÉLNEK LÉTMINIMUMON A NAGY RENDEZKEDÉSEID MEG A POLGÁRI ÁLMAID MIATT !!

A KÖVETKEZŐ 3 ÉVRŐL SE ÁLMODJÁL VIKTORKA ! HÚZZ EL IN KÁBB MÁSHOVA INNEN A PICSÁBA, AMÍG ÉLVE MEGTEHETED !!! OK ?????

kvadrillio 2015.05.06. 22:34:42

Lilla50.....A MAI PEDIG ORBÁN-DIKTATÚRHA !
A KÁDÁR RENDSZERBEN MINDENKINEK VOLT MUNKÁJA, NO...NEM IGAZGATÓTANÁCSI, VAGY FELÜGYELŐBIZOTTSÁGI KAMU MILLIÓKÉRT MINT MA !!!, DE TISZTES MEGÉLLHETÉST BIZTOSÍTOTT A MAGYAR EMBERKÉKNEK ! LILLÁCSKA....:)))

nemecsekerno_007 2015.05.06. 22:43:49

@kvadrillio: egyenlőre úgy néz ki, hogy meghatalmazást kaptak a választók nagy többségétől. Ilyen a demokrácia.

kvadrillio 2015.05.06. 22:44:34

Kádár diktátor volt: embereket akasztatott. Megtette azt is, hogy megvárta, míg a kiskorú betölti a 18. évét és felköttette. Emberek százezreinek sorsát tette tönkre megfigyeléssel, zsarolással, fenyegetéssel. Vissza kellene sírni, hogy lesz-e SZOT-beutaló, hogy háromévente lett Nyugatra érvényes kék útlevél? Hogy a határon rettegni kellett, hogy leveszik-e a lábunkról a tornacipőt? Hogy gazsulálni kellett a párttitkárnak, hogy a szochazás érdemrendes szülő gyermekét automatikusan felvették a másik helyére az egyetemre? Hogy karácsonykor pár órára volt csak banán és luxusnak számított egy farmer, vagy egy illatosabb szappan?

FENTIEK NEM IGAZAK !!!...MERT AKKOR NEM SÍRNÁK VISSZA AZT A RENDSZERT ! :)
MA VISZONT VAN ÖREGEZÉS(GYILKOLÁSOK SORA 100 FT-ÉRT...), BEDROGOZOTT FALVAK 100 %-OSAN MUNKANÉLKÜLIVÉ TETT LAKOSSÁGA, 5 ÉVESEN DROGOZÓ GYEREKEKKEL !!!, megfigyelések....folytatásaként..NSA..., MOBIL LEHALLGATÁSOK, INTERNETES MEGFDIGYELÉSEK...STB...MODERT , DEMOKRITIKUS MÓDRAHHH !!!, LEISZTUINGER-FÉLE 100 EZER WELLNESS-SZÁLLODA LUBICKOLÁS 100 EZERÉRT 2 NAPRA (COCI-BAN 3 EZERÉRT 2 HÉTI ÜDÜLTEK A MAGYAR NÉPEK !)..., VAN 6Z MILLIÓ LÉTMINIMUMON ÉLŐ, AKIN EK A 60 EZRES HAVI PÉNZE NEM ELÉG UTAZÁSRA MÉG A MASI VILLAMOSON SEM, NEMHOGY KÜLHONBA !, SZOC.HAZÁS KITÜNTETÉST PEDIG FŐLEG A ZSIDÓK KAPTAK, AKIK MA IS MEGKAPJÁK VALAMÉÉÉK N AGYKERESZTET SZÁRMAZÁS ALAPJÁN IS, HOGY LEGYEN MIT VISSZAADNIUK, HA MEGBÁNTÓDNAK...UGYE.....
....AVAGY...SOKKAL JOBB VOLT A COCILISTA RENDSZER ENNÉL A KATYVASZNÁL, AMIT FŐLEG ORBÁN VEZÉR KATYVASZT MUTYILAG ÖSSZE...ÉS FŐLEG MAGÁNAK MEG A HÍVEINEK !

kvadrillio 2015.05.06. 22:46:35

...SAKKOR MÉG ARRÓL NEM IS SZÓLTAM...26 ÉV ALATT HÁNY MAGYAR EMBER LETT ÖNGYILKOS.... ÉS MENNYIEN MENTEK KÜLFÖLDRE, HOGY ÉLETBEN TUDJANAK MARADNI...

ÚGYHOGY...NE KAMUZZUNK MÁR !!!!! SENKI SEM VEVŐ RÁ EBBEN AZ ORSZÁGBAN.

nemecsekerno_007 2015.05.06. 22:50:47

@kvadrillio: A 80-as években Magyarország vezette az öngyilkossági statisztikákat.
Úgy, hogy a második helyezett országban feleannyian követtek el öngyilkosságot.
Nem tudom melyik rendszer volt elviselhetetlenebb.

kvadrillio 2015.05.06. 22:54:41

Siker! A drog oldotta meg a vidéki alkoholproblémát
aIMG 5970
Földes András
Földes András követés
2015.04.16. 08:06
Megdöbbentő mértékű a vidéki droghasználat, a pálinka is csak arra kell már, hogy eladják, és kábítószert vegyenek az árán. Egy kelet-magyarországi faluban hét-nyolc évesek büszkélkednek a dizájnerdrogos ismereteikkel. És mióta az állam szakmai, egészségügyi segítség helyett a rendőrséggel gondolja kezelni a problémát, nem is tudható, mekkora tömegben drogoznak vidéken.

Bácsika, tudod mi az a herbál?........................................................................

olvasgatni kéne.....nem kokainozni !

az egyik szemem sír fentiek miatt, a másik kegyetlenül fókuszál az országvezetőink szívére !@nemecsekerno_007: ....erre a 6 millió létminimumon élőre ??? hol élsz te ??? ki adott erre felhatalmazást ???

Tristee 2015.05.07. 09:53:14

@nemecsekerno_007:
"Dolgozz a versenyszférában, oszt akkó nem pártführer lesz a főnököd. "

Vannak még ilyen remek javaslataid?

nemecsekerno_007 2015.05.07. 10:49:04

@Tristee: dolgozhatsz külföldön is. esetleg indíthatsz vállalkozást. nagyon sok lehetőség van a síránkozáson kívül. persze egyszerűbb a körülményeket okolni.

KissGecihuszár 2015.05.11. 21:11:29

Az átlagmagyarnak egy amolyan cáratyuska kell, egyfajta kádár reinkarnáció! Nem véletlen, hogy így baszódott el a rendszerváltás és degradálódott módszerváltássá, mert az akkori "felnőttek", azaz a 30-60 közti korosztály a gulyáskommunizmus hamiskás jókedvét, hazug "jólétét" szerette volna 1 az 1-ben átkonvertálni a piacgazdaságba. Az olyan nagyon nem kapitalizmus konform attitűdöket, mint a sógor/koma/bratyi kéz kezet mosós, odaszólogatós, kis/nagy borítékos, kijárogatós, protekciósos, ha szükséges, akkor másokon átgázolós, törtetős játszmáit a valós tudáson, szorgalmon, tisztességes, becsületes munkával történő előrejutáson alapuló helyett. Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a világ civilizáltabbik része ezt biza nem fogadja el, nem véletlen, hogy idáig jutott az ország, s benne azon milliók, akik képtelenek voltak '90-ben megérteni az új idők szavát, s mert még most sem beszélnek a magyaron és trágáron túlmenően egyéb idegen nyelvet, ezért most sem értik, nem érthetik meg a mai kor kihívásait, elvárásait. S mert emiatt nem jut 1-ről a 2-re, nem képes anyagilag gyarapodni, ezért frusztrált, rossz kedvű, stresszes, tehát kiváló alanya a populista ígéretekkel operáló mindenkori cáratyuskáknak, azaz fletónak, viktátornak, stb. Nem véletlen, hogy olyan párt, mint pl az LMP, mely nem puffogtat olyan nettó populista lózungokat, mint a szabó timóék "alanyi jogon járó fizetése", illetve nem akar minden áron a hónaljak alá nyúlkálni, hanem ehelyett az egyének felelős döntéseire apellál, nos az ilyen pártnak kb annyi esélye van a hatalomhoz, mint Stewie Wondernek a telitalálatra a céllövöldében! Sajnos, immár kijelenthető, hogy ebből a szargödörből egyhamar nem lesz mód kivergődni, mert ehhez hiányoznak azok a humán alapok, melyek pl ahhoz lennének szükségesek, hogy további 3-400ezer valódi értékteremtő, hozzáadott értéket előállító, GDP,s persze GNP növelő munkahelyet hozzanak létre, lehetőleg a real vidéken, azaz a keleti, déli megyékben azon befektetők, akik a jelen helyzetben Hazánkat kiradírozták a lehetséges befektetéseik helyszíneit tartalmazó listáról. Amiről pedig még nem beszélünk, pedig 2020 nincs messze, az a onnantól induló EU pénzügyi -ha még ez a rendszer addig fennmarad?!?- ciklus, ugyanis onnantól már a mostani pénzek 1/3-át fogjuk kapni, azaz ha az elkövetkező 5 évben nem domborítunk, egyebek mellett a minél magasabb hozzáadott értéket előállító hazai és külföldi vállalkozások garmadának idevonzásával, a K+F szektor megerősítésével, a legfontosabb autópályák, gyorsforgalmi utak, vasútak megépítésével, korszerűsítésével, abban az esetben végleg leszakadunk Közép Európa dinamikusan fejlődő, 2020-ra már a legtöbb gazdasági mutatóban az EU átlagát elérő országaitól, azaz a Visegrádi szomszédainktól.
süti beállítások módosítása