Akkor. Amikor. vagy inkább Úgy. Ahogy.

Európa Kávézó

Európa Kávézó

Ne csak a pártokat, Önmagad is hibáztasd!

2015. április 26. - Európa Kávézó

Sokan teszik fel a kérdést: miért van Orbán még mindig a helyén. Azok a szerencsétlen pártok az okai, mondják némelyek, pedig Te nem tüntetsz, Te nem zársz le utat, Te nem nyitod ki a boltot vasárnap, Te fizetsz adót a korrupció milatt kitiltott adóhivatali vezetőnek. Provokatív bejegyzés következik...

Gyakran olvassuk értetlenkedve a nép hangját az Európa kávézó asztalainál. Persze, a népet nem lehet leváltani és nem is akarja senki. Azonban néhány dolgot érdemes lenne tisztázni a rendre felmerülő kérdések közül.

Sokan méltatlankodnak, hogy a pártok miért nem hagyják el az országgyűlést és az önkormányzatokat. Azonnal vonuljanak ki, mert akkor javul a hitelességük... Nos, azért nem teszik, mert Te szavaztad be oda őket, Kedves Választópolgár! Pontosan azért baktattál el az urnákhoz és húztad be az ikszet a nevük mellé, hogy ott üljenek és Téged képviseljenek. És ha nem ülnének ott, akkor hirtelen nőne a támogatottságuk? Kizárt. Ők lennének a kétnapos hír után a lúzerek, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP pedig szavazgatna vígan.

Erre mondhatod, hogy de akkor sem politizálnak elég jól, hiszen Orbán még a helyén van. Lehet, hogy bénák, de nem tudom, miért csodálkozol azon, hogy még mindig Orbán a miniszterelnök? Az MSZP-SZDSZ-nek abban a nyolc évben sokkal kisebb többsége volt, mégis végig tudták csinálni a két ciklust. Miért mondana le Orbán, amikor ugyan a kutatások szerint elvesztette szavazóinak közel negyven százalékát, de kényelmes kormányzati többsége van, ráadásul minden fontos pozícióban a Fidesz emberei ülnek? A képviseleti arányokon a demokratikus ellenzéki pártok legfeljebb időközi választások megnyerésével tudnak változtatni, de annyi nincs ezekből, hogy a fideszes többség is elolvadjon.

Számosan méltatlankodnak amiatt is, hogy az ellenzék egymást is bírálja, ahelyett, hogy összefognának. Lehet, hogy nem fog tetszeni az álláspontunk, de ezekre a vitákra igenis szükség van. A pártstruktúra nem egy merev képződmény: éppen emiatt kormányoz hol az egyik, hol a másik párt. Nem is érdemes, ráerőltetni az örökös békét az MSZP-re és a DK-ra. (A többi párt de facto nem létezik, legfeljebb egy-egy elszórt parlamenti vagy önkormányzati pozícióban.) A szocialisták nyilván meg akarják őrizni "ezen az oldalon" a hegemóniájukat, a DK-ban pedig természetes igény, hogy a legerősebb párt szeretne lenni a baloldalon.

Butaság széthúzást látni Gyurcsány Ferenc ötvenedszer elmondott puchsimicskázós mondatai mögött, amikor Schwartz Béla ajkai szocialista polgármester szinte ugyanazon a napon bírálja az MSZP-t. Szany Tibor nyilván megállítaná a Demokratikus Koalíció nyomulását, ezért bizniszpártozik. Igaz, azon a napon, amikor a szocialista Hunvald Györgyöt jogerősen elítélik. A szocialista nőtagozat ugyancsak azért gyurcsányozik - két héttel a tapolcai választás után - mert féltik az MSZP vezető szerepét. Nem érdemes ebben háborúskodást látni: ez a szokásos pártharc, ha úgy tetszik az élet rendje, amitől függetlenül még nyugodtan lehet ütni a korrupt kormányt. Mi úgy látjuk, derüljön is ki, mi a különbség a különböző baloldali pártok között. Nem akarunk egyszínű ellenzéket.

Végül jöjjön a legsúlyosabb vád: a pártok miért nem tesznek már valamit, mire várnak? Nos, mit kéne még tenniük? Tiltakoznak, fórumokat tartanak, tüntetéseket szerveznek, feljelentenek, az unióhoz fordulnak. Békés körülmények között ez a megtehető maximum - és három időköziből kettőt meg is nyertek.

Természetesen, megbuktatható lenne Orbán 2018 előtt is. De ott voltak százezren a diákok, a pedagógusok, a rendvédelmiek, a egészségügyiek tüntetésén? Körbevetted a parlamentet? Lezártad az utat, a hidat? Indítottál mozgalmat, hogy nem fizetsz adót? A tiltás ellenére kinyitottad a boltod vasárnap is? És még sorolhatnánk... A pártok tiltakoztak a kormány ellen, de ha tüntetni hívtak volna, hogy na akkor most indítsuk el az ellenállást, otthon maradtál volna, hogy utána megint azt mondd: a pártok bénán szerveztek, milyen kevesen voltak a demonstráción.

Nem Te bíztál az azóta eltűnt civilekben, egyetértve a követelésükkel, hogy a pártok lépjenek hátra? Ezért is a pártok lennének a hibásak?

Persze, igazad is van: a pártok is lehetnének jobbak, ügyesebbek, szervezettebbek. De ez a kínálat. A túloldalt nézve jobbak is, normálisabban kormányoznának is. Ha nem tetszenek, csinálj különbet! Ha nem tudsz, állj mögéjük!

A ciklusból eltelt egy év. Orbán gyengül, a rendszere rohad. Pártok nélkül pedig nem fogod leváltani. Demokratikus úton biztosan nem. Forradalmi hangulat nincs. Facebook-búsongás és anyázás van. Időbe telik még, mire Orbánt elzavarod. De ezért Neked is cselekedned kell!

A bejegyzés trackback címe:

https://europakavezo.blog.hu/api/trackback/id/tr257399328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barragon 2015.04.26. 08:07:14

Ugyanis uralkodik egy mentalitás, kis hazánkban! Mindig MÁSOKTÓL várják, hogy TEGYENEK VALAMIT a rossz ellen!

severus 2015.04.26. 10:31:16

Az emberek legnagyobb szerencsétlenségükre pártokban gondolkodnak. Amikor eljön egy választás, miről lehet hallani? Biztos nem arról, hogy egymás programját vitatják meg a "tisztelt" választópolgárok. Egymás pártállása leköti őket, aztán mehet a mocskolódás, mindenféle észérveket nélkülözve.

Olyan képmutatás zajlik állandóan, ami az emberi lét legnagyobb szégyenei közé tartozik.

Ki a hibás? Mindig a pártok meg a politikusok. Mert lopnak, mert korruptak, mert csalnak, mert hazudnak.

Tessenek már nekem megmondani, ki a halál szavazza be őket a helyükre? Honnan is indul el az egész hercehurca? Ki a fene okozza ezt? Honnan gyökerezik a hatalom?

Ezeknek a "tisztelt" polgároknak egyszerűen mindig kell egy ellenség, mindig kellenek olyan dolgok, amiket felelőssé tehetnek a saját ostobaságukért. Mert a választók nem viszik el a balhét a sorozatos hibás döntéseikért, akiket pedig beszavaznak, azok nagyon is jól tudják, hogy a népet nevetve meg lehet vezetni, és ki is használják ezt alaposan.

Mert a nép véletlenül se hibás, ugye? A nép, aki hagyja magát beszopatni, aki képtelen cselekedni, összefogni, mert vagy fél, vagy elvakult szimpatizáns.

Persze tüntetni is lehet, meg úgy tenni, mintha a tüntetés érne valamit. Mert ha valaki kimegy és feltartja a kiválóan megalkotott táblácskáját, ordibál néha valamit, akkor majd lesz megoldás. Majd attól megoldódnak a dolgok. Akkor majd el lehet mondani, hogy ő a rendszer ellen támadott, és te miért nem tetted ugyanezt.

Itt a nép ugyanolyan hibás, mint a beszavazott politikai elit.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.04.26. 10:56:20

" normálisabban kormányoznának is. "

normálisabban is kormányoznának.

a cikkel egyetértek, osztottam.

integrans 2015.04.26. 12:32:58

Mindeközben tényszerűen kijelenthető és mindenkinek azonosan megérthető, hogy nem volt jogszerű a rendszerváltás. Nem jött létre a jogállam. Ennek következtében az is megérthető, hogy közjogi érvénytelenség van negyedszázada (ismét)

Miért érvénytelen a közjogi helyzet 25 éve?

Azért mert a történelmi tények alapján igazolható/bizonyítható az, hogy a korábbi rendszer korifeusai és akik akkor mint ellenzéki szűk körök egymással a társadalom feje felett egyezkedtek, - és úgy vezették be önkényesen az akkori új jogrendet, hogy abba a magyar társadalom nem is egyezett bele. Vagyis tényszerűen megállapítható az, hogy nem is hagytuk jóvá az államirányítási joggyakorlást. Ezért, ennek a joghiátusnak következtében nem is létesült értékelhető jogviszony a társadalmi felek között. És ennél fogva jogszerűtlenek már a felhatalmazások is. - És emiatt a kezdettől fogva, és a mai napig egy a joggal visszaélő torz rendszer, színlelt jogállam regnál folyamatosan. - Jogon kívülre kerülve, és joggal visszaélően felhasználva a jogot. - Jogellenesen a társadalmakkal szemben és kárára. Ez a tapasztalható, bizonyítható tényállás.

Határozottan kijelenthető, hogy egyszerűen nincs is megalapozva a jogállamiság. Csak azért, merthogy nincs Közmegegyezés, nincs társadalmi megállapodás, és nem egyeztünk bele még a jogrend, a jogszármaztatás, a joggyakorlás feltételeibe, alkalmazásába sem. Következésképpen nem is vagyunk igazolható jogviszonyokban. Vagyis nincs meg a jogállamiság jogalapja. Minek következtében a politikai rendszer és pártjai közjogilag érvénytelenek.

Logikailag is egyértelmű az ok-okozata a közjogi érvénytelenségnek: mivel hogy amikor meg sem egyeznek az alanyok a jogalkalmazás kereteiben, garanciáiban, - és/de mégis a jog eszközével kényszerítik egymást kötelezettségek teljesítésére, - abszolút jogellenesen, - akkor nem kétséges az sem, hogy a joggal, mint eszközzel való visszaélés történik 89-90 óta folytatólagosan. -

Mindeközben nem lehet nem belátni, hogy a demokrácia és a diktatórikus joggal visszaélő jogrend alkalmazása összeegyeztethetetlen, és ezért elfogadhatatlan! És minden kétséget kizáróan az sem lehet mentség/hivatkozás, hogy korábban sem volt jogállam. (A diktatúrák sajátja a joggal mint eszközzel való visszaélés alkalmazása)

Következésképpen, nem maradt más értelmes és jogszerű lehetőségünk, minthogy megalapozottan kimondjuk a 25 éves mechanizmus közjogi érvénytelenségét, és egyúttal a tényszerű jogállamot megalapozó Közmegegyezésre, társadalmi szerződés kötésre hívjuk fel embertársainkat.

Csatlakozz te is - az "ott leszek" gombbal, - azaz legalább online állj ki a jogaidért, magadért, a helytálló emberi világ fennmaradásáért, a valóságos jogállam megteremtéséért!

Ki ha te nem, mikor ha nem most! www.facebook.com/events/307310152808180/

delfintanulás 2015.04.26. 16:33:12

Értem, tehát a baloldal kakaskodása, egymás nyírása, tekintélyrombolása csak „szokásos pártharc, ami az élet rendje. Tiltakoznak, fórumokat tartanak, tüntetéseket szerveznek, feljelentenek, az unióhoz fordulnak. Mit kéne még tenniük?”

Hogy mit? Kialakítani végre egy interakciót, kölcsönös viszonyt a néppel. Mire gondolok? A nem politikusoknak, politikával nem foglalkozóknak AZ A DOLGA, HOGY BÍRÁLJANAK, KRITIZÁLJANAK, ELMONDJÁK AMI FÁJ, AMI SZERINTÜK ROSSZ. A pártoknak meg AZ A DOLGA, HOGY EZEK ALAPJÁN ÉPÍTSÉK FEL A TEVÉKENYSÉG TERVÜKET, programjukat, kiáltványaikat… stb. Méghozzá KÉSEDELEM NÉLKÜL reagálva a felvetett problémákra.
-Ha pl. tüntetést szerveznek, mert a népnek elege van a korrupcióból, akkor ott NE CSAK AZ LEGYEN A CÉL, HOGY ELMONDJÁK ÚJRA, AMIT MÁR ÚGYIS MINDENKI TUD. Legyen a tüntetésnek KONKRÉT, MEGFOGHATÓ, MINDENKI –a laikusok számára is! – ÉRTHETŐ CÉL. Pl: Küzdünk a korrupció ellen! Tudjuk, ez nektek sem tetszik. Ezért: Gyertek el a városunkban szervezett tüntetésre, ahol azt követeljük, hogy az önkormányzat ne párt hova tartozás alapján válassza ki a mi pénzünkből fizetett városi cégek, a Polgármesteri hivatal vezetőit, dolgozóit! EZÉRT: A tüntetésen egy beadványt, petíciót … stb-t szeretnénk ha aláírnátok, amiben azt KÖVETELJÜK, hogy legyenek nyilvánosak a pályázatok, mi is véleményezhessük, hogy ki kerüljön pozícióba! Valamint: KÖVETELJÜK, hogy az önkormányzat RÉSZLETESEN indokolja meg, hogy MIÉRT VOLT SZÜKSÉG a munkájukat évtizedekig kiválóan végzők elküldésére! ÁLLÍTSUK MEG azt a tendenciát, hogy csak az lehet a városban önkormányzati vezető, aki kormánypárti! KÖVETELJÜK, HOGY A SZAKMAI HOZZÉRTÉS LEHGYEN A DÖNTŐ!

Mert általánosságokkal, nyilatkozatokkal, tiltakozó fórumokkal, cél nélküli tüntetésekkel, NEM LEHET AZ EMBEREKET cselekvésre bírni! AZ EMBEREKET KONKRÉT CSELEKVÉSRE FELSZÓLÍTÁSSAL lehet bevonni a politikai cselekvésbe. Az meg pláne nem megy, hogy polgári engedetlenséget várjunk el, mint amit a cikk ír, hogy ne nyissa ki a boltot vasárnap, ne fizessen adót – a törvényekkel szembe menve, veszélyeztetve a megélhetését úgy, hogy KÖZBEN NEM VAGYUNK OTT HOGY MEGVÉDJÜK, HA BAJ VAN, CSAK DUMÁLUNK.

Vajon hány politikus vállalta be eddig polgári engedetlenségért a börtönt, az ellene indított eljárás veszélyét? – Szabó Gábor „TUAREG”-en kívül? (Akit mellesleg folyamatosan fikáznak- pont azok, akik a népet is fikázzák, hogy passzív!)

Mit látunk mi, egyszerű emberek a baloldalon? Kakaskodást, egymás nyírását, tekintélyrombolását ami, mint megtudtuk csak „szokásos pártharc, ami az élet rendje.” Vajon, elgondolkodott már a cikkíró, vagy a vele egyetértő politikusok, hogy PONT EZEKRE NEM VAGYUNK KÍVÁNCSIAK, MI A BIRKA NÉP!

Mire vagyunk kíváncsiak? Arra, hogy a valós problémáinkra –melyről tudtok, mert elmondjuk nektek- TI, akik szakemberekkel karöltve dolgoztok, mit javasoltok, hogy tegyünk EGYÜTT, VELETEK.

Ha hozzám bejön egy tanulási gonddal küzdő, akkor NEM HÜLYÉZEM, BIRKÁZOM, hanem a problémák megismerése után TEVÉKENYSÉGI TERV JAVASLATOT, ÉS KONKRÉT TENNIVALÓK listáját adom a kezébe, és ELMAGYARÁZOM NEKI A VÁRHATÓ KÖVETKEZMÉNYEKET, NEHÉZSÉGEKET. Meg igen, azt is, hogy lehet, hogy menetközben változni fog a terv mert esetleg olyan dolgok szólnak közbe, ami miatt más lesz a súlypont. Mert ÉN VAGYOK A SZAKEMBER, vagyis az, akinek tudása, tapasztalata van a megoldáshoz. Persze! Arról ő dönt, hogy együttműködik-e velem vagy sem. És tudjátok mit: a legtöbben végigcsinálják velem, pedig kutya nehéz! Miért? MERT TUDJÁK, MINDEZ AZ Ő ÉRDEKÜK. Miért? Mert lépésről-lépésre megbeszélünk mindent, és nem hagyom őket magukra. Ti mikor fogjátok velünk lépésről-lépésre megbeszélni a tennivalókat?

TEGYE mindenki a maga dolgát: a nép mondja el, mi a baja: a MIT, a politika „találja ki” - figyelembe véve a nép akaratát, elvárását, javaslatait, ötleteit, hogy mit tegyünk, hogy a problémák megoldódjanak: a HOGYANT.

Mert én jelenleg azt látom, hogy szereptévesztés van. A politika akarja diktálni a MIT, és a néptől várja el a HOGYAN-t.

Nagel Ferenc 2015.04.26. 18:12:09

Ehhez kapcsolódva:

"Az meg pláne nem megy, hogy polgári engedetlenséget várjunk el, mint amit a cikk ír, hogy ne nyissa ki a boltot vasárnap, ne fizessen adót – a törvényekkel szembe menve, veszélyeztetve a megélhetését úgy, hogy KÖZBEN NEM VAGYUNK OTT HOGY MEGVÉDJÜK, HA BAJ VAN, CSAK DUMÁLUNK."

Utána meg köpködnek ránk, hogy nem fizetünk adót.
Vagy
Nem ígérnek adó amnesztiát.

Mindenki elismeri, hogy ezért vagy azért van bajban az ország és ezt vagy azt elveszik a néptől, de amikor cselekednénk, akkor máris a hatalommal vannak egyhangon.

sivatagi n. 2015.04.26. 19:57:02

Az megvan libsi, hogy belőletek annyian sem kérnek, mint Orbánból?
Megbuktatok, múlt idő vagytok.

program készítő 2015.04.27. 00:25:14

A jelenlegi pártokra sosem szavaznának az inaktívak,csak képviselőre aki tudja értelmezni a képviselet szót.

Arthur Bloch 2015.04.27. 06:39:06

Sokféle módon már régesrég megfogalmazódtak alapigazságok: - "..a magyarból épp az hiányzik ami az európai szellemre általában jellemző: a tevékenysége feszültsége, - a számvetése és a kitartása.../Prohászka Lajos. - "Nem szabad a politikát a politikusokra hagyni !"/Simone De Beauvoir..... - lehetne sorolni.- Napjaink egyik legfőbb baja talán az az alap "magyar" mentalitás,hogy nekünk mindig valamiféle "karizmatikus" vezér kell, - pld. Kossuth, - lánglelkű elhivatottságú Petőfi,vagy Ady...- emellett a "nemzethy" gőg is imponál... - Amíg a köznép bárgyúsága, gyakori ostobasága kihasználható eszköze a "politikusnak mondott" gátlástalanságnak,addig mindigis lesznek hatalomvágyók,akik meglovagolják ezeket a magyar mentalitási jegyeket, - megosztanak és uralkodnak! Kiút ? Kétféle van lásd 1848 - vagy 1956 eseményeit. A másik hosszadalmasabb,munkásabb út: az értelemes "értelmiség" és a felnövekvő gondolkodó fiatalság munkálkodása adhat reményt, -persze lehet,hogy a két - három év erre kevés ! A forradalmi hevületet elsősorban a napi életben kell megőrizni s nem csak az utcán ! A néhai dzsentri miniszterelnök szólama,miszerint "tetszettek volna forradalmat csinálni..." butaság volt s ma is az !!! Kopátsy mondása : - "Aki erős az a tehetségével és a munkájával akar győzni.Aki gyenge,fegyverrel fenyeget.Aki okos,az nem harcol."

Toportyán Zsóti 2015.04.27. 09:13:12

Igazság töredékét sem bontottad ki,ez így szánalmas,kinek vannak 1000 milliárdjai szavazatvásárlásra a narancsgeciken kívül? Ennyi pénzből 1 hintalovat is meg lehet választatni a jelenlegi politikai marketingtudással!Kb 10% csak akit nem lehet megvezetni akkora az intelligenciája,a többieket simán át lehet qrni időről időre.

KissGecihuszár 2015.05.02. 11:30:34

Méghogy ezekkel a jelenlegi szereplőkkel leváltani a fideszt??? LOL!!! Méghogy a mostani "aktív" ,azaz a 30-80 közti generációkkal "teccceni forradalmat csinálni"?! LOOOOL és megint csak LOOLLLL!!! Kérem szépen, ez a hajó -bárcsak ne így lenne, de én az elmúlt 1/2 év eseményeiből következtetve sajnos nem tudok más diagnózist felállítani, ezért elnézést kérek!- egy időre elment, mert az átlagmagyarja az nem olyan lelkületű, mint az Olasz, Spanyol, Lengyel, de úgy általában véve a legtöbb Európai Nép. Itt továbbra is széles néprétegek gondolják úgy, hogy jobb távol tartani magunkat a napi politikától, közügyektől, mert a politika amolyan "úri huncutság", ergo ott nekünk semmi keresnivalónk, törődjék mindenki a saját dolgával, a politikát meg bízzuk a politikusainkra, hisz ők "jéghideg profik", van aki közülük ezt a műfajt már 2-3 évtizede műveli, így egész biztosan jobban érti, mint én, egyszerű "földi halandó" és egyéb baromságok. Egész egyszerűen nem jut el sokak agyhelyének legmélyebb zúgaiba, hogy a politikusi "elit" tagjai is ugyanolyan állampolgárok, mint mi, ők is ebben az országban születtek, itt nőttek fel és nem a Marsról, vagy épp a KNDK-ból dobták át őket, hogy minket "boldogítsanak"! S mert az elmúlt 25 év arra mindenképpen jó volt (sok idő kellett ahhoz, hogy sokaknál végre leessen a tantusz...), hogy rájöjjünk; ez a jelenlegi választék egy nagy lófasz, szalmaegérrel megbolondítva, épp ezért végre itt az ideje, hogy magunk közül keressünk olyan valóban rátermett EMBEREKET (így nagy betűvel), akik tényleg letettek 1-et, s mást az asztalra eddigi aktív éveik során, akikre büszke lehet 1-1 kisközösség, település, munkahely és főként oly mértékben szeretik a hazájukat, hogy azért hajlandóak lennének sokat tenni, azaz SZOLGÁLNI a Magyar Népet, minden fennköltséget mellőzve. Lehet még hazudnunk magunknak, tovább próbálkozni ilyen fletó félékkel, régi-új figurák előretolásával akár a fideszben, akár az mszpben, vagy épp megadni az 1. esélyt a jobbiknak, horribile dictu; az lmp-nek, de én valahogy nem hiszek abban, hogy ezen pártok bármelyike is képes lenne levetkezni a régi beidegződéseket és 180 fokos fordulattal valami mást, valami olyat megvalósítani, melyet nem kell feltalálni, "csak" lemásolni akár a velünk egy ívású Visegrádi országok, illetve más sikeresen fejlődő, gyarapodó államok eddigi gyakorlatából.
süti beállítások módosítása